Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Bloemendaal

Beleidsregels fietswrakken, verkeerd gestalde fietsen en weesfietsen Bloemendaal 2023

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBloemendaal
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels fietswrakken, verkeerd gestalde fietsen en weesfietsen Bloemendaal 2023
CiteertitelBeleidsregels fietswrakken, verkeerd gestalde fietsen en weesfietsen Bloemendaal 2023
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 1:3, vierde lid, van de Algemene wet bestuursrecht
  2. titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht
  3. Algemene plaatselijke verordening Bloemendaal 2023
  4. artikel 125 van de Gemeentewet
  5. afdeling 5.3.1 van de Algemene wet bestuursrecht
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

16-05-2023nieuwe regeling

02-05-2023

gmb-2023-209377

1182098

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels fietswrakken, verkeerd gestalde fietsen en weesfietsen Bloemendaal 2023

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bloemendaal,

 

overwegende dat:

 

  • -

    het op grond van artikel 5:5, eerste lid, van de Algemene plaatselijke verordening Bloemendaal 2023 (APV) verboden is om een voertuig - waaronder tevens een fiets wordt verstaan - dat rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud en tevens in een kennelijk verwaarloosde toestand verkeert, op de weg te parkeren;

  • -

    het op grond van artikel 5:12, eerste lid, van de APV verboden is om op door het college in het belang van het uiterlijk aanzien van de gemeente, ter voorkoming of beëindiging van overlast of ter voorkoming van schade aan de openbare gezondheid aangewezen plaatsen fietsen onbeheerd buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen te laten staan;

  • -

    het op grond van artikel 5:12, tweede lid, van de APV verboden is om op of aan de weg fietsen langer dan één maand onbeheerd op dezelfde locatie te laten staan;

  • -

    tegen overtreding van het bepaalde in voornoemde artikelen kan worden opgetreden door middel van toepassing van bestuursdwang (artikel 125 Gemeentewet jo. afdeling 5.3.1. Algemene wet bestuursrecht);

  • -

    de eigenaar van een fiets in veel gevallen vooraf niet bekend is;

  • -

    het wenselijk is beleid vast te stellen over de wijze waarop het college uitvoering geeft aan deze bevoegdheid, voor zover dit betrekking heeft op het verwijderen van fietsen;

gelet op:

 

artikel 1:3, vierde lid, en titel 4.3. van de Algemene wet bestuursrecht;

 

besluit:

 

vast te stellen de ‘Beleidsregels fietswrakken, verkeerd gestalde fietsen en weesfietsen Bloemendaal 2023’.

Artikel 1. Definities

In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

  • -

    APV:

de Algemene plaatselijke verordening Bloemendaal 2023 en in geval van herziening van deze verordening de Algemene plaatselijke verordening zoals deze nadien en laatstelijk door de raad van de gemeente Bloemendaal is vastgesteld;

  • -

    bestuursdwang:

de bevoegdheid die volgt uit artikel 125 Gemeentewet jo. afdeling 5.3.1. Algemene wet bestuursrecht, op grond waarvan fietswrakken, verkeerd gestalde fietsen en weesfietsen kunnen worden meegevoerd en opgeslagen op kosten van de overtreder, en, indien de fiets binnen 13 weken na meevoeren niet door de rechthebbende wordt opgehaald, de fiets kan worden verkocht, vernietigd of overgedragen aan een derde;

  • -

    fietswrak:

een fiets die rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud en tevens in een kennelijk verwaarloosde toestand verkeert;

  • -

    rechthebbende:

degene die de fiets met een meegebrachte fietssleutel kan openen en/of aan de hand van een nota kan aantonen dat het om zijn/haar fiets gaat;

  • -

    verkeerd gestalde fiets:

een fiets die zich onbeheerd buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen bevindt op door het college aangewezen plaatsen;

  • -

    weesfiets:

een fiets die langer dan één maand onbeheerd op dezelfde locatie staat.

Artikel 2. Bestuursdwang

  • 1.

    Indien een overtreding van het bepaalde in artikel 5:5, eerste lid, 5:12, eerste lid of 5:12, tweede lid, van de APV wordt geconstateerd, wordt tegen deze overtreding opgetreden door middel van bestuursdwang.

  • 2.

    Voordat bestuursdwang wordt toegepast wordt het fietswrak, de verkeerd gestalde fiets of de weesfiets aangeplakt door middel van een label dat voldoet aan de bepalingen uit artikel 3.

  • 3.

    De verwijdering wordt op de voor de rechthebbende minst bezwarende wijze uitgevoerd. Dit betekent dat geen dan wel zo weinig mogelijk schade aan de fiets wordt veroorzaakt. Als de fiets vaststaat met een kettingslot, zal dit slot worden doorgeslepen.

  • 4.

    Van de verwijdering wordt een proces-verbaal opgemaakt dat voldoet aan de bepalingen uit artikel 5. Bij dit proces-verbaal wordt een foto van de fiets gevoegd, waarop te zien is dat sprake was van een overtreding van een van de bepalingen zoals benoemd in het eerste lid.

Artikel 3. Label

  • 1.

    Op het label wordt vermeld welke overtreding is geconstateerd en op welke datum.

  • 2.

    Voor wat betreft fietswrakken en verkeerd gestalde fietsen wordt op het label vermeld dat de fiets zal worden verwijderd indien 14 dagen zijn verstreken na het aanbrengen van het label.

  • 3.

    Voor wat betreft weesfietsen wordt op het label vermeld dat de fiets zal worden verwijderd indien 31 dagen zijn verstreken na het aanbrengen van het label.

  • 4.

    Op het label wordt tevens vermeld dat de kosten voor het verwijderen en opslaan van de fiets op de rechthebbende zullen worden verhaald. Daarnaast wordt hierop vermeld op welke wijze de rechthebbende bezwaar kan indienen tegen het handhavingsbesluit.

Artikel 4. Hinder en gevaar

  • 1.

    Indien de verkeerd gestalde fiets dusdanige hinder veroorzaakt voor de openbare ruimte dat de termijn uit artikel 3, tweede lid, niet kan worden afgewacht, wordt op het label vermeld dat de fiets zal worden verwijderd indien één uur is verstreken na het aanbrengen van het label.

  • 2.

    Indien de verkeerd gestalde fiets direct gevaar of ernstige hinder veroorzaakt voor de openbare ruimte, wordt de fiets niet aangeplakt maar direct verwijderd. De bevoegdheid tot het direct verwijderen van de fiets wordt ontleend aan artikel 5:31, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht en betreft zeer spoedeisende bestuursdwang.

  • 3.

    Van direct gevaar is in ieder geval sprake indien de fiets geparkeerd staat voor een (nood)uitgang of brandkraan.

  • 4.

    Indien de fiets direct wordt verwijderd, zal zo spoedig mogelijk na het verwijderen van de fiets, in ieder geval binnen zeven dagen, de schriftelijke beslissing tot toepassing van bestuursdwang worden opgesteld en zal hiervan een publicatie worden gedaan in het digitale gemeenteblad.

  • 5.

    Artikel 2, vierde lid, is van overeenkomstige toepassing met dien verstande dat op de foto ook te zien is dat sprake was van een gevaarlijke dan wel hinderlijke situatie.

Artikel 5. Proces-verbaal

Het proces-verbaal bevat in ieder geval:

  • a.

    een beschrijving van de fiets en de aan/op de fiets aangetroffen goederen (merk, dames-, heren-, of kinderfiets, type, kleur, of er een slot verwijderd is en eventuele bijzonderheden);

  • b.

    een foto van de fiets op de locatie waar de fiets stond op het moment van verwijderen;

  • c.

    de locatie waar de fiets stond op het moment van verwijderen;

  • d.

    de datum waarop de fiets is verwijderd;

  • e.

    de reden waarom de fiets is verwijderd.

Artikel 6. Opslagplaats en -termijn

  • 1.

    Verwijderde fietsen worden opgeslagen op de gemeentewerf van de gemeente Bloemendaal. Het adres is Brouwerskolkweg 2 in Overveen.

  • 2.

    Overeenkomstig artikel 5:30, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht wordt een verwijderde fiets gedurende 13 weken opgeslagen, gerekend vanaf de dag na die waarop de fiets is verwijderd.

Artikel 7. Kostenverhaal

  • 1.

    Op grond van artikel 5:25, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht geschiedt de toepassing van bestuursdwang op kosten van de overtreder.

  • 2.

    De kosten van bestuursdwang bedragen € 25,- per verwijderde fiets en dienen te worden voldaan op de gemeentewerf.

Artikel 8. Afhalen verwijderde fiets

  • 1.

    Voordat de rechthebbende de verwijderde fiets kan komen ophalen, dient er eerst een afspraak te worden gemaakt met team Handhaving. Hiervoor kan gebeld worden naar het algemene nummer (14 023) of kan gebruik worden gemaakt van het contactformulier op de gemeentelijke website.

  • 2.

    De rechthebbende dient zich bij het afhalen van de fiets te legitimeren. De medewerker van de gemeente registreert aan wie en wanneer de fiets is meegegeven.

  • 3.

    Zolang de rechthebbende de kosten van bestuursdwang nog niet heeft voldaan, hoeft de verwijderde fiets, overeenkomstig artikel 5:29, vijfde lid, van de Algemene wet bestuursrecht nog niet aan de rechthebbende te worden teruggeven.

  • 4.

    De rechthebbende ontvangt zijn fiets inclusief label. Hieruit kan de rechthebbende afleiden welke overtreding is geconstateerd en op welke datum, alsmede op welke wijze bezwaar kan worden ingediend.

Artikel 9 Verkoop, vernietiging of overdracht aan een derde.

  • 1.

    Indien de verwijderde fiets niet binnen de termijn uit artikel 6, tweede lid, door de rechthebbende is opgehaald, zal de fiets worden verkocht, vernietigd of worden overgedragen aan een derde.

  • 2.

    Indien de verwijderde fiets wordt verkocht en de opbrengst meer bedraagt dan de kosten van bestuursdwang zoals genoemd in artikel 7, tweede lid, vermeerderd met de kosten van verkoop, zal het batig saldo gedurende drie jaar, gerekend vanaf de dag na verkoop, worden bewaard. Gedurende deze termijn heeft de rechthebbende op grond van artikel 5:30, vierde lid, van de Algemene wet bestuursrecht recht op dit batig saldo. Na het verstrijken van deze termijn vervalt een batig saldo aan de gemeente.

  • 3.

    Indien een rechthebbende vermoedt dat er sprake is van een batig saldo, kan de rechthebbende voor uitkering hiervan contact opnemen met team Handhaving via het algemene telefoonnummer (14 023) of via het contactformulier op de gemeentelijke website.

Artikel 10 inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze beleidsregels treden in werking op de dag na bekendmaking.

  • 2.

    Deze beleidsregels worden aangehaald als: ‘Beleidsregels fietswrakken, verkeerd gestalde fietsen en weesfietsen Bloemendaal 2023’.

Vastgesteld in de vergadering van 2 mei 2023,

Secretaris,

Burgemeester,