Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Westerveld

Beleidsregels jongerenketen gemeente Westerveld

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWesterveld
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels jongerenketen gemeente Westerveld
CiteertitelJongerenketen gemeente Westerveld
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp
Externe bijlagebijlage 1 handhavingsschema's

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht
  2. artikel 1:3, vierde lid, van de Algemene wet bestuursrecht
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

06-05-2023nieuwe regeling

20-12-2022

gmb-2023-198232

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels jongerenketen gemeente Westerveld

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerveld tot vaststelling van de ‘Beleidsregels jongerenketen gemeente Westerveld’ van 2022.

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerveld;

 

Gelet op de artikelen 4:81, eerste lid en 1:3, vierde lid, van de Algemene wet bestuursrecht.

 

b e s l u i t vast te stellen de volgende beleidsregels:

 

 

Beleidsregels jongerenketengemeente Westerveld

 

Jongerenketen zijn een belangrijke ontmoetingsplaats binnen de (Drentse) plattelandsgemeenten, waaronder Westerveld. Dit brengt met zich mee dat jongerenketen een belangrijke maatschappelijke en sociale functie hebben. Het is een plek waar mensen voor de gezelligheid samenkomen. Uitgangspunt van de beleidsregels zijn niet het belemmeren van jongerenketen, maar het ondersteunen en informeren van de jongeren, perceeleigenaren en ouders. Om een eigen ontmoetingsplek te creëren voor de jongeren in de gemeente Westerveld, waarbij ze verantwoord keetgebruik laten zien.

 

Met actieve beleidsregels wil de gemeente Westerveld voorkomen dat jongerenketen in de anonimiteit verdwijnen. Binnen Westerveld vervullen deze ontmoetingsplekken een belangrijke rol in het sociale leven van onze inwoners, zowel jongeren als volwassenen. Het is immers een belangrijke ontmoetingsplaats voor jongeren. Daarom is het noodzakelijk dat de jongerenketen zichtbaar blijven en het contact laagdrempelig blijft tussen alle betrokken partijen. We dragen allemaal de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige en gezonde jongerenketen situatie in Westerveld.

 

Met actieve beleidsregels - gedogen onder voorwaarden - houdt dit maatschappelijke aspect in het oog. Positieve aspecten van de keten wegen hierin zwaarder mee dan de minder positieve.

De ketenvoorwaarden en de privaatrechtelijke overeenkomst worden gebruikt om de negatieve effecten te bestrijden om te komen tot een veilige en verantwoorde ketensituatie. Hierin zijn afspraken vastgelegd tussen de gemeente, perceeleigenaar en de vaste bezoekers van de keet. De betrokken partijen ontvangen hiervan een afschrift.

 

Hoofdstuk 1 Verschillende vormen keten

 

Er zijn drie typen keten te onderscheiden. Deze keten onderscheiden zich op de criteria: toegang tot de keet en de verstrekking van alcohol tegen betaling.

 

  • Huiskamerkeet: Een huiskamerkeet is een onderkomen voor tijdelijk verblijf waarin regelmatig een (vaste) groep jongeren bij elkaar komt. De keet is dus niet voor publiek toegankelijk maar alleen voor leden die vermeld staan op de ledenlijst. Het uitgangspunt voor het aantal jongeren per keet is 15 – 20 personen om een aanvaardbaar woon- en leefklimaat te behouden. Echter per situatie kan beoordeeld worden of het mogelijk is om van het uitgangspunt af te wijken. De keet heeft een tijdelijk karakter en mag beslist niet gebruikt worden als slaapruimte. Een huiskamerkeet is niet bedrijfsmatig, drank wordt gratis verstrekt. Per toerbeurt wordt de voorraad aangevuld of bezoekers nemen hun eigen consumpties mee. Toezicht is mogelijk en de veiligheid kan gewaarborgd worden. Er is geen strijdigheid met de Alcoholwet.

  • Buurtkeet

  • Een buurtkeet is niet bedrijfsmatig, er wordt wel anders dan om niet geschonken (er vinden

  • transacties plaats), is soms voor publiek uit de omgeving geopend en heeft soms een naar

  • permanentie neigend karakter. De buurtkeet lijkt op een alternatief voor een buurthuis of

  • jeugdhonk. De buurtkeet is strijdig met de Alcoholwet.

  • Commerciële keet

  • Een commerciële keet is bedrijfsmatig van opzet, er wordt anders dan om niet

  • verstrekt (er vinden transacties plaats), is voor publiek geopend en heeft een permanent karakter. De commerciële keet lijkt dan ook het meeste op een illegale kroeg. De commerciële keet is strijdig met de Alcoholwet.

 

Hoofdstuk 2 Uitgangspunten

 

 

Bij het formuleren van de beleidsregels worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:

  • 1.

    Realiseren veiligheid in huiskamerketen

Huiskamerketen hebben een belangrijke sociale en maatschappelijke functie binnen de gemeente Westerveld. Ontmoeting en verbinding is belangrijk en moet vanzelfsprekend zijn. Daarom moeten we gezamenlijk zorgen dat de jongeren op een kleinschalige en veilige wijze met elkaar samen kunnen komen.

 

  • 2.

    Tegengaan van excessen: sluiten van (semi-)commerciële keten

(Semi-)commerciële keten worden gesloten. Dergelijke keten zijn in strijd met de Alcoholwet, het

Bouwbesluit en het bestemmingsplan. Door de gemeenten wordt er opgetreden tegen deze (semi-

)commerciële keten.

 

  • 3.

    Verantwoord keetgebruik

Met de jongeren, perceeleigenaren en ouders van een jongerenkeet willen we als gemeente werken aan een verantwoord keetgebruik. Perceeleigenaren dragen verantwoordelijkheid voor wat er op zijn/haar perceel gebeurd en alle consequenties die hier uit voortvloeien. Zij kunnen daarop worden aangesproken. Ouders blijven verantwoordelijk voor hun kinderen. Verantwoord keetgebruik betekent ook dat de jongeren, perceeleigenaren en ouders zich bewust dienen te zijn van de (brand)veiligheidsaspecten in en om de keet en de gevolgen van middelengebruik1. De gemeente biedt ondersteuning in de vorm van informatieverstrekking en voorlichting.

 

  • 4.

    Bestaande wet- en regelgeving

Op de keten is bestaande wet- en regelgeving van toepassing. Handhaving vindt in ieder geval plaats in geval van onwenselijke situaties. Er mag geen sprake zijn van een commerciële keet of buurtkeet en er wordt geen alcohol verstrekt tegen betaling. In het juridisch kader gaan we hier dieper op in, zie bijlage 2.

 

Integrale aanpak

Een keet vraagt dus om een stukje verantwoordelijkheid van zowel de gemeente als van de gebruikers en de perceeleigenaren/verantwoordelijken van de keet. Naast het sociale aspect van een keet spelen een aantal risico’s zoals: (brand-)veiligheid, middelengebruik en (geluids-)overlast. Om deze risico’s te verkleinen en onveilige situaties tegen te gaan, is een integrale aanpak nodig. Door samen te werken op het gebied van gezondheid en (brand)veiligheid willen we op een zo goed mogelijke manier een verantwoorde ontmoetingsplek realiseren.

 

Hoofdstuk 3 Doelstelling

 

De beleidsregels streven de volgende doelstellingen na:

  • Huiskamerketen kunnen in goed overleg en in contact met de gemeenten blijven bestaan;

  • Jongeren meer bewust maken van hun eigen gedrag en verantwoordelijkheid op het gebied van (brand)veiligheidsaspecten in de keten en verantwoord middelengebruik;

  • Perceeleigenaren en ouders meer bewust maken van hun verantwoordelijkheid met betrekking tot middelengebruik en (brand)veiligheid in keten;

  • Een aanvaardbaar woon- en leefklimaat;

  • Het contact tussen alle betrokken partijen laagdrempelig houden.

 

Hoofdstuk 4 Gedoog/ketenvoorwaarden

 

Om deel te kunnen nemen aan het jongerenketen plan Westerveld dienen de perceeleigenaar, tevens houder van het gedoogbesluit en keetvertegenwoordigers zich te houden aan de hierna genoemde gedoog/ketenvoorwaarden. Onderdeel daarvan is een privaatrechtelijke overeenkomsten, dat integraal onderdeel uitmaakt van dit plan, onder de punten alcohol e2 en e3 van de gedoog/ketenvoorwaarden. Deze dienen te worden nageleefd, zolang de jongerenkeet actief is. Tenzij er een schriftelijk verzoek door de perceeleigenaar wordt ingediend om het gedoogbesluit in te trekken. In dat geval vervalt tevens de privaatrechtelijke overeenkomst.

 

Er dient te worden opgemerkt dat de gemeente een beginselplicht tot handhaving heeft. Dit betekent dat de gemeente moet optreden bij overtreding van wet- en regelgeving. Dit kan uit eigen initiatief zijn maar het kan ook zijn dat een burger de gemeente om handhaving verzoekt.

In dat geval is de gemeente verplicht hierop een besluit te nemen, echter is de gemeente niet altijd verplicht om te gaan handhaven. Een afwijzing van een handhavingsverzoek kan leiden tot een gerechtelijke procedure, waardoor de kans bestaat dat de gemeente alsnog dient te handhaven. In het kader van de gedoog/ketenvoorwaarden betekent dit dat een belanghebbende een handhavingsverzoek kan indienen bij de gemeente, waardoor dit kan leiden tot handhavend optreden van de gemeente. Het feit dat er nu afspraken worden gemaakt is dus geen garantie dat de keet tot in de lengte van dagen open kan blijven. Het is daarom van belang om overlast voor omwonenden te voorkomen. Hiermee voorkomen jullie dat er een handhavingsverzoek wordt ingediend, waardoor de gemeente gedwongen wordt om op te treden.

 

Er gelden de volgende ketenvoorwaarden:

a. Openbare orde

  • 1.

    De keet en haar bezoekers veroorzaken geen overlast in wat voor vorm dan ook.

 

b. Ligging/bouw

De keet is inpandig. Hiermee wordt over het algemeen voldaan aan de bouwregelgeving;

Vrijstaande keten zijn toegestaan mits: er een maximale oppervlakte van 35 m2 en een maximale plafondhoogte van drie meter is. Daarnaast staat de keet op meer dan 5 meter afstand van eigen bebouwing om overslag van brand zoveel mogelijk te beperken. En een minimale afstand van meer dan 50 meter van overige bebouwing/woonhuizen. Van geval tot geval wordt bezien of de afstand toereikend is en of sprake kan zijn van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat;

De brandweer bepaalt hoeveel bezoekers maximaal aanwezig mogen zijn in de keet. In overleg met perceeleigenaren/verantwoordelijken wordt per situatie gekeken wat een verantwoord aantal is;

De opstelling van keten op het terrein is zodanig, dat deze door de hulpverlenende diensten onbelemmerd bereikt kunnen worden;

  • 1.

    er wordt géén aanbouw, uitbouw of andere bouwwerken bij of aan de keet geplaatst, tenzij na overleg met, en goedkeuring van de regiegroep.

     

c. Bouwkundige staat

Het is in ieders belang dat de bouwkundige staat van een jongerenkeet op zijn minst redelijk is te noemen. Zowel de brandweer als de gemeente zal jaarlijks een controle hierop uitvoeren. Bij bouwkundige veranderingen aan de keet moet de regiegroep op de hoogte gebracht worden. Er volgt ofwel een advies of een controle op de wijziging/aanpassing van de keet.

 

d. Brandveiligheid

De controle van de keten staat onder auspiciën van de brandweer. De keten krijgen één keer per jaar bezoek van de brandweer. Tijdens zo’n bezoek controleert de brandweer de keet qua brandveiligheid op de volgende punten:

Brandbare materialen (versiering en vlaggen, etc.) zijn brandvertragend behandeld. Versiering mag geen bijdrage leveren aan de brandontwikkeling en mag geen druppelvorming geven bij brand;

Er is tenminste één blusdeken aanwezig;

De keet heeft tenminste één hoofdingang. Een extra vluchtweg (deur of raam met vrije doorgang van tenminste 85x200 cm) is nodig als de loopafstand meer is dan 20 meter. De doorgangen die deel uitmaken van de vluchtweg moeten van binnenuit zonder sleutel geopend kunnen worden. Afhankelijk van het aantal personen en de te overbruggen loopafstand kunnen hier nadere eisen aan gesteld worden;

De keet beschikt over een goedgekeurd brandblusmiddel. Voor een vorstvrije ruimte is dat een schuimsproeiblusser van 6 liter, anders een poederblusser van 6 kg;

In de keet is minimaal één goedwerkende rookmelder aanwezig;

Open vuur in en rondom de keet is niet toegestaan;

Advies is om niet te roken in de keet. Wordt er wel gerookt, dan zijn gesloten asbakken en asverzamelbakken aanwezig in de keet;

Bedrading van apparatuur en elektrische installatie is deugdelijk aangelegd;

De aanwezige verwarming is veilig en wordt jaarlijks gecontroleerd;

Als er gasflessen worden gebruikt dienen deze buiten de keet te worden opgesteld en vastgezet met goedgekeurde aansluitingen en gasslang;

In de keet is een EHBO-kistje aanwezig.

 

e. Alcoholverstrekking

  • 1.

    Geen alcoholverstrekking tegen betaling (Alcoholwet);

  • 2.

    Geen alcohol schenken aan personen onder de 18 jaar (privaatrechtelijk);

  • 3.

    Geen alcohol schenken aan dronken personen (privaatrechtelijk).

 

f. Overig

  • 1.

    In de keet worden consumpties gratis verstrekt. Eigen meegebracht voedsel of drank of per toerbeurt zorgen voor consumpties is toegestaan. Aan een keet mag door geen enkele partij geld worden verdiend;

  • 2.

    Een keet heeft een besloten karakter en mag dus alleen een (vaste) groep binnen hebben aan de hand van de ledenlijst;

  • 3.

    Er zijn minimaal twee (meerderjarige) keetvertegenwoordigers per keet die verantwoordelijk zijn voor de ledenlijst;

  • 4.

    De gemaakte afspraken zijn bij de ouders, perceeleigenaren/verantwoordelijken en de jongeren bekend;

  • 5.

    Geen gebruik en/of aanwezigheid van wapens (Wet wapens & munitie);

  • 6.

    Geen gebruik en/of aanwezigheid van drugs (Opiumwet);

  • 7.

    Geen gebruik en/of aanwezigheid van lachgas (Opiumwet).

 

g. Voorlichting

Door Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) wordt voorlichting gegeven over de risico’s op het gebied van alcohol en/of drugs. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te organiseren. Zowel ouders, perceeleigenaren/verantwoordelijken en de jongeren kunnen deelnemen aan de bijeenkomsten van VNN. Dit kan gezamenlijk dan wel afzonderlijk van elkaar. Uitgangspunt is om dit minimaal één keer per jaar te organiseren. Per situatie zal bekeken worden waar de behoefte ligt. Naast het geven van voorlichting is VNN bereikbaar voor vragen en adviesgesprekken met jongeren en/of ouders over middelengebruik.

 

Hoofdstuk 5 Handhaving

 

De afspraken die de gemeente met jullie maakt zijn niet vrijblijvend. We gaan er van uit dat iedereen het belang van de regels in ziet. Toch is het goed aan te geven waar de grenzen liggen. En wat de gevolgen zijn indien die grenzen overschreden worden. Natuurlijk geven wij iedereen eerst de kans om de keet te laten voldoen aan de gedoog/ketenvoorwaarden.

 

Gedoog/ketenvoorwaarden

 

Om te kunnen voldoen aan de beleidsregels jongerenketen Westerveld wordt de keet door de gemeente en brandweer gecontroleerd, de aanvangscontrole.

 

Voldoet de keet bij de aanvangscontrole aan de gedoog/ketenvoorwaarden, dan kan er overgegaan worden tot ondertekening;

Voldoet de keet bij de aanvangscontrole niet aan de gedoog/ketenvoorwaarden, dan blijft de keet voor onbepaalde tijd gesloten, totdat de keet bij de hercontrole voldoet.

 

Deze hercontrole wordt gezamenlijk uitgevoerd door de gemeente en brandweer. Voldoet de keet bij de hercontrole aan de voorwaarden dan kan er worden overgegaan tot ondertekening.

 

Wijze van handhaven bij overtreden ketenvoorwaarden onder: ligging/bouw (b), bouwkundige staat (c) en brandveiligheid (d)

 

Jaarlijks zal (aangekondigd, maar ook onaangekondigd) de keet door gemeente en brandweer bezocht worden. Tijdens dit bezoek wordt gekeken of voldaan wordt aan de ketenvoorwaarden onder de punten ligging/bouw (b), Bouwkundige staat (c) en Brandveiligheid (d).

 

Als wordt geconstateerd dat een jongerenkeet niet meer voldoet aan de voorwaarden, dan wordt de keet voor onbepaalde tijd gesloten, totdat de keet weer voldoet. Als binnen een tijdsbestek van 12 maanden een keet voor een derde keer wordt gesloten vanwege het niet naleven van de voorwaarden volgt eveneens sluiting van de keet voor een nader te bepalen periode. Per situatie wordt beoordeeld of een sluiting voor 3 maanden, 6 maanden of 12 maanden zal zijn, of zelfs een definitieve sluiting van de keet volgt. Zie bijlage handhavingsschema 1.

 

Wijze van handhaven bij overtreden ketenvoorwaarden onder: openbare orde en veiligheid (a), alcoholverstrekking (e) en overig (f)

 

Als er eerste overtreding van de voorwaarden onder openbare orde en veiligheid (a), alcoholverstrekking (e) en overig (f) wordt geconstateerd volgt er een schriftelijke waarschuwing. Bij een tweede overtreding volgt een korte sluiting van de keet voor twee weken. Bij een derde overtreding van de voorwaarden volgt er sluiting van de keet. Per situatie wordt beoordeeld of dit voor 3 maanden, 6 maanden of 12 maanden zal zijn, of zelfs verwijdering van de keet. Zie bijlage handhavingsschema 2.

 

VNN, politie, brandweer, beweegcoaches en jongerenwerk leveren bij de regiegroep input aan over hun contactmomenten met de jongerenketen.

 

Hoofdstuk 6 Regiegroep & evaluatie

 

De regiegroep is de spil in de beleidsregels jongerenketen gemeente Westerveld. Daar komt alle informatie over het reilen en zeilen bij elkaar. Eens in de drie maanden komt de regiegroep bijeen. Deze bestaat uit een beleidsmedewerker sociaal domein, openbare orde en veiligheid en handhaving. De frequentie van het overleg kan aangepast worden als blijkt dat dit nodig is. De regiegroep is gezamenlijk verantwoordelijk voor de uitvoering en bewaking van de beleidsregels, waarin wel onderscheid gemaakt wordt tussen de uitvoerende taken en de adviserende taken richting het college. De regiegroep is ook de plek waar wordt voorgesteld of een keet wel of niet meer kan meedoen, en als er een handhavingstraject moet worden gestart. Zo worden nieuwe aanmeldingen behandeld, of er tot handhaving moet worden over gegaan en worden de beleidsregels geëvalueerd. Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd om een gedoogbeschikking af te geven of kan besluiten een gedoogsituatie te beëindigen.

 

Hoofdstuk 7 Evaluatie

 

Uiterlijk anderhalf jaar na inwerkingtreding van de beleidsregels vindt een evaluatie plaats. Daarna vindt er om de twee jaar een evaluatie plaats van de beleidsregels. De gemeente neemt het initiatief tot evaluatie. De betrokken partners voorzien de gemeente van de benodigde informatie naar aanleiding van hun inzet rond de keten.

De uitvoerende partners komen halfjaarlijks bijeen met de regiegroep om te evalueren met daarin o.a. het aantal jeugdketen, het verloop van de contacten en de activiteiten die hebben plaatsgevonden dan wel gaan plaatsvinden. Hiervan maakt de regiegroep twee jaarlijks een rapportage, welke aan het college van de gemeente Westerveld wordt aangeboden.

 

Inwerkingtreding en citeertitel

 

1. Deze beleidsregels jongerenketen gemeente Westerveld treden in werking met ingang van de eerste dag na die van bekendmaking.

2. Deze beleidsregels worden aangehaald als ‘’jongerenketen gemeente Westerveld’’.

 

 

 

 

 

 

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerveld in de vergadering van 20 december 2022.

Ondertekening

Diever, 20 december 2022

Burgemeester en wethouders van de gemeente Westerveld,

De secretaris, De burgemeester,

D.B. Bruijn-Van den Berg, H. Jager

Bijlage 1: Handhavingsschema’s

Zie PDF- bestand

 

Bijlage 2 : Juridisch kader

Een (jongeren)keet zoals bedoeld in de beleidsregels jongerenketen is een ontmoetingsplek (schuur, hok, caravan etc.) waar men, veelal jongeren, samenkomen om te socialiseren waarbij vaak alcoholhoudende drank wordt verstrekt. Een plek waar men samenkomt is in beginsel niet verboden bij wet. Echter op keten zijn diverse wet- en regelgeving van toepassing. Het betreft zowel landelijke als gemeentelijke wet- en regelgeving. Deze wet- en regelgeving biedt aanknopingspunten voor het voeren van beleidsregels evenals voor de handhaving daarvan. In dit juridisch kader zijn de private- en strafrechtelijke wetgevingen buiten beschouwing gelaten. De volgende bestuursrechtelijke wet- en regelgeving is van toepassing op een keet:

 

1.Alcoholwet

Deze wet beoogt de verstrekking van alcoholhoudende drank te reguleren. Doel van de wet is het voorkomen van gezondheidsrisico’s en maatschappelijke problemen als gevolg van alcoholmisbruik. Schadelijk alcoholgebruik moet worden voorkomen, in het bijzonder dat van jongeren. De wet is een belangrijk instrument in het alcoholbeleid van de overheid.

De alcoholwet is van toepassing op bedrijfsmatige alcoholverstrekking of alcoholverstrekking in ruimten die open staan voor publiek. De beleidsregels jongerenketen Westerveld gaan uit van een besloten karakter (vriendengroep) en het verstrekken van consumpties zonder dat er sprake is van enige vorm van betaling. Een uitspraak van de Raad van State bevestigde dat alcoholverstrekking om toerbeurt kan plaatsvinden.Gelet op voornoemde is de alcoholwet niet van toepassing op de beleidsregels jongerenketen (het betreft immers een verlengde huiskamer).

Wanneer in een keet sterke drank dan wel (zwak)alcoholhoudend drank wordt verstrekt tegen betaling is hier een Alcoholwetvergunning voor nodig. Een keet kan niet worden aangemerkt als een horecabedrijf dan wel een paracommerciële rechtspersoon in de zin van de Alcoholwet, en ook niet binnen de context van de beleidsregels jongerenketen. Derhalve zal een Alcoholwetvergunning niet worden verleend waardoor hiertegen handhavend opgetreden kan worden.

 

Artikel 20 lid 1 van de Alcoholwet bepaalt de leeftijdsgrens (min. 18 jaar), echter is dat hier niet van toepassing gezien het feit dat de leeftijdsgrens geldt voor bedrijfsmatige of anders dan om niet verstrekken van alcoholhoudende drank. Deze leeftijdsgrens is overigens wel van toepassing op de privaatrechtelijke overeenkomst van de beleidsregels jongerenketen.

 

2.Bestemmingsplan

Indien een keet als bouwwerk niet vergunningsvrij is als bedoeld in Bijlage 2 artikel 2 van het Besluit omgevingsrecht dan zal het bouwwerk moeten voldoen aan de bouwregels van het van toepassing zijnde bestemmingsplan alsmede de geldende bestemming van de betreffende perceel. Het bestemmingsplan is ook van toepassing indien in een keet waar, los van het verstrekken van alcoholhoudende drank, bedrijfsmatige activiteiten plaatsvindt (verkoop van goederen, middelen en/of diensten) waarbij het perceel volgens het van toepassing zijnde bestemmingsplan deze activiteiten niet ofwel beperkt toelaat. Indien er sprake is van strijdigheid met het bestemmingsplan dan zal hiertegen handhavend kunnen worden opgetreden. Echter dient dit per keet te worden beoordeeld, gezien het feit dat het casuïstisch is.

 

3.Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en het Bouwbesluit 2012

In artikel. 2.1, lid 1, onder a van de Wabo, welk artikel een voortzetting is van het verbod dat in artikel 40 van de Woningwet was opgenomen, is vastgesteld dat het verboden is zonder omgevingsvergunning een project uit te voeren, voor zover dat geheel of gedeeltelijk bestaat uit het bouwen van een bouwwerk. Een hok, keet, caravan, een schuur, etc. zijn voorbeelden van bouwwerken. Om in aanmerking te komen voor een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen, moet zoals in artikel 2.10, lid 1 van de Wabo gesteld, o.a. voldaan worden aan het Bouwbesluit 2012. In het Bouwbesluit 2012 staan de landelijk geldende minimale technische eisen (zoals bijvoorbeeld brandveiligheid en ventilatie) vermeld waaraan een bouwwerk moet voldoen. Indien een bouwwerk niet aan het Bouwbesluit 2012 voldoet dan kan er geen omgevingsvergunning worden verleend waardoor hierop gehandhaafd kan worden.

 

4.Wet Milieubeheer

In de Wet Milieubeheer en het onderhavige Activiteitenbesluit wordt beschreven wanneer een activiteit dient te worden aangemerkt als bedrijfsmatig of qua omvang als bedrijfsmatig kan worden beschouwd. Als de activiteit wordt aangemerkt als bedrijfsmatig, dan moet worden voldaan aan de eisen en voorschriften van het Activiteitenbesluit. Deze voorschriften hebben onder andere betrekking op afvalwater, het afzuigen van dampen in verband met het bereiden van voedingsmiddelen, opslag van gasflessen en geluidsvoorschriften ter voorkoming van geluidsoverlast. Om geluidvoorschriften vast te stellen is het van belang om inzicht te hebben in de situatie. Als de situatie onduidelijk is, wordt gevraagd om een akoestisch onderzoeksrapport te overleggen.

 

5.Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

In deze regeling zijn uiteenlopende voorschriften opgenomen met betrekking tot de gemeentelijke huishouding. De APV omvat (onder meer) voorschriften die het de gemeente mogelijk maken de openbare orde te handhaven en op te treden tegen vervuiling en geluidsoverlast.


1

Onder middelengebruik verstaan we het gebruik van alle middelen die een stimulerende, dempende of hallucinogene werking hebben. Hieronder verstaan we o.a. alcohol, drugs etc.