Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Diemen

Beleidsregels Leerlingenvervoer gemeente Diemen 2023

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieDiemen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels Leerlingenvervoer gemeente Diemen 2023
CiteertitelBeleidsregels Leerlingenvervoer gemeente Diemen 2023
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Beleidsregels Leerlingenvervoer gemeente Diemen 2021.

Deze regeling bevat de vroegst mogelijke datum van inwerkingtreding.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

05-05-2023nieuwe regeling

25-04-2023

gmb-2023-196117

2738

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels Leerlingenvervoer gemeente Diemen 2023

Inleiding

In aanvulling op de Verordening Leerlingenvervoer Diemen 2019 zijn een aantal aanvullende regels opgesteld om een aantal uitgangspunten nader te specificeren.

 

1. Hoogbegaafdheid

Het onderwijs voor hoogbegaafden, veelal ondersteund door de Leonardo Stichting, wordt vrijwel altijd gegeven op reguliere basisscholen, bijvoorbeeld door het creëren van aparte groepen, zoals de Da Vinci-klassen. Zij vallen daardoor onder de Wet op het Primair Onderwijs. Wettelijk zijn zij niet anders dan andere reguliere basisscholen. Een belangrijk criterium voor het verstrekken van een vergoeding leerlingenvervoer is dat deze slechts wordt aangeboden naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school. In dit geval dus de dichtstbijzijnde toegankelijke reguliere basisschool. Het feit dat een leerling onderwijs volgt op een basisschool met een Da Vinci-groep zegt niets over de toelaatbaarheid op een dichter bijgelegen basisschool. De reguliere basisscholen ontvangen bekostiging van het Ministerie van OC&W voor de specifieke benadering van ‘zorgleerlingen’, zoals hoogbegaafden. De gemeente Diemen bepaalt dat Leonardo scholen voor primair onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen en het onderwijs in zgn. Da-Vinciklassen behoren tot het reguliere basisonderwijs. In beginsel wordt een aanvraag afgewezen.

2. Vervoer naar Buitenschoolse opvang (BSO)

Leerlingenvervoer is uitsluitend bedoeld voor vervoer van en naar school en omgekeerd. In bepaalde gevallen staat het college vervoer toe naar een opvangadres na schooltijd, anders dan het woonadres. Onder een opvangadres na schooltijd valt in ieder geval niet: een adres voor een vorm van therapie, dagbehandeling of een sportvoorziening. Er valt in ieder geval wel onder: geregistreerde buitenschoolse opvang, geregistreerde gastouderopvang, logeerhuis, logeergastgezin, opa, oma of buren.

 

Vervoer van school naar een opvangadres na schooltijd is mogelijk als voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

 

  • De leerling heeft een beschikking voor aangepast vervoer;

  • Het vervoer naar het opvangadres leidt niet tot individueel vervoer en/of tot hogere kosten dan het vervoer naar het woonadres, dan wel langere reistijd voor de overige leerlingen;

  • Er dient sprake te zijn van een vast patroon, dit wil zeggen een vast adres alsook vaste dag(en) per week, welke bij de aanvraag wordt opgegeven.

De gemeente Diemen bepaalt dat vervoer naar buitenschoolse opvang mogelijk wordt gemaakt indien alle bovenstaande voorwaarden van toepassing zijn.

3. Co-ouderschap

Co-ouderschap is geen wettelijke term maar wordt in deze beleidsregels als volgt omschreven: ouders, al dan niet gescheiden, die niet bij elkaar wonen, kunnen afspreken om hun kind(eren) gezamenlijk te (blijven) verzorgen en opvoeden. Er is sprake van co-ouderschap als zowel de moeder, als de vader in een regelmatige afwisseling de zorg voor het kind of de kinderen hebben. Bij co- ouderschap kan er recht zijn op bekostiging van leerlingenvervoer voor de dagen dat de leerling bij de betreffende ouder verblijft. De beide ouders moeten afzonderlijk een aanvraag indienen voor de dagen dat het kind tijdens weekdagen bij hen verblijft. De gemeente Diemen bepaalt dat er bij co-ouderschap mogelijkheden zijn op recht van bekostiging leerlingenvervoer indien voldaan wordt aan het gestelde in de verordening leerlingenvervoer en de aanvraag door ouders apart voor de betreffende dagen wordt ingediend.

4. Afwijkende schooltijden

Wanneer kinderen vanwege hun lichamelijke, geestelijke en/of emotionele gesteldheid de schooldag later beginnen en/of eerder eindigen dan zijn toch de schooltijden leidend voor het leerlingenvervoer. Ouders worden verantwoordelijk gesteld voor het later brengen dan wel eerder ophalen van hun kind. Bekostiging hiervoor komt niet ten laste van de gemeente Diemen maar ten laste van de ouders. Een uitzondering wordt gemaakt wanneer aangetoond wordt dat er een ontheffing is voor de leerplicht op de aanvangs- en/of eindtijd van de reguliere schooltijden.

5. Stagevervoer

Wanneer stage een onderdeel van het onderwijsprogramma is en de leerling krijgt dagelijks leerlingenvervoer van/naar de school, dan bestaat in beginsel aanspraak op leerlingenvervoer naar het stageadres. Hiervoor moet een aparte aanvraag worden ingediend. Een aanvraag om vervoer naar een stageplek moet vergezeld gaan van een stage-overeenkomst. Vervoer naar stageadressen vindt alleen op schooldagen plaats dus niet tijdens het weekend en gedurende schoolvakanties.

Omdat de stage kan plaatsvinden op tijden en/of locaties, die niet aansluiten bij het vervoer naar de school, doet de gemeente Diemen een dringend beroep op de scholen om de stageplaatsen zo dicht mogelijk bij de school of het huisadres van de leerling te zoeken en de stagetijden aan te laten aansluiten op de schooltijden.

6. Statushouders

Voor kinderen van statushouders (asielzoeker die een verblijfsvergunning heeft gekregen) die woonachtig zijn in Diemen en ouder zijn dan 6 jaar bestaat de mogelijkheid om gedurende maximaal 1 jaar een speciaal taalprogramma te volgen om de Nederlandse taal zodanig eigen te maken dat zij het onderwijs op de reguliere basisschool kunnen volgen. Deze taalprogramma’s worden niet verzorgd op een school in Diemen, maar op een daartoe aangewezen basisschool met name in Amsterdam.

De school voor taalonderwijs is de dichtstbijzijnde toegankelijke school voor deze doelgroep. Voor de doelgroep statushouders kan voor de duur van maximaal één kalenderjaar leerlingenvervoer worden verstrekt. Het doel van de verstrekking is om het volgen van onderwijs mogelijk te maken voor kinderen van statushouders. De eigen mogelijkheden van het vervoer naar school worden meegewogen bij de beoordeling van de aanvraag voor leerlingenvervoer. Het afstandscriterium wordt niet meegewogen bij de beoordeling van de aanvraag voor leerlingenvervoer. Toekenning van leerlingenvervoer aan deze doelgroep vindt plaats op grond van de hardheidsclausule (artikel 23 van de Verordening Leerlingenvervoer Diemen 2019).

7. Slotbepalingen

7.1 Inwerkingtreding

De ‘Beleidsregels Leerlingenvervoer gemeente Diemen 2023’ treden in werking op 1 mei 2023.

 

7.2 Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als: Beleidsregels Leerlingenvervoer gemeente Diemen 2023.

 

7.3 Intrekking oude regeling

De Beleidsregels Leerlingenvervoer gemeente Diemen 2021 worden ingetrokken.