Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Projectplan Waterwet Nieuwbouw van gemaal Het Groene Balkon

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
OrganisatietypeWaterschap
Officiële naam regelingProjectplan Waterwet Nieuwbouw van gemaal Het Groene Balkon
CiteertitelProjectplan Waterwet Nieuwbouw van gemaal Het Groene Balkon
Vastgesteld doorgemandateerde functionaris
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

06-05-2023nieuwe regeling

02-02-2023

wsb-2023-5270

2023.01310

Tekst van de regeling

Intitulé

Projectplan Waterwet Nieuwbouw van gemaal Het Groene Balkon

Op 2 februari 2023 is het projectplan Waterwet nieuwbouw gemaal Het Groene Balkon vastgesteld.

 

Inspraakprocedure

Het ontwerp-projectplan heeft gedurende zes weken voor inspraak ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ontvangen.

 

Hoe kunt u reageren?

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking. Belanghebbenden kunnen met ingang van de dag na die waarop het besluit bekend is gemaakt gedurende een periode van zes weken een beroepschrift indienen. U kunt beroep instellen bij de Rechtbank Rotterdam, sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam.

 

Op onze website www.hhsk.nl staat aangegeven wie beroep kan instellen. U vindt daar ook andere belangrijke informatie over het indienen van beroep of het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening.

 

1 INLEIDING EN PROJECTBESCHRIJVING

1.1 Aanleiding

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, hierna kortweg HHSK, werkt continu aan zijn watersysteem om de kwaliteit van het waterbeheer nu en in de toekomst zeker te stellen. Het huidige gemaal Het Groene Balkon is verouderd en technisch aan vervanging toe. Om de taak ‘’droge voeten’’ in het gebied goed uit te blijven voeren, is op korte termijn vervanging noodzakelijk. Daarnaast wordt steeds beter merkbaar dat het klimaat verandert, en extreme regenbuien zullen vaker gaan voorkomen met meer kans op overlast. Met een goed stelstel van sloten en plassen en met moderne gemalen blijft HHSK deze gevolgen van klimaatverandering zoveel mogelijk de baas.

1.2 Probleemstelling

Het vijzelgemaal ‘’Het Groene Balkon’’ is technisch aan vervanging toe. Het huidige gemaal is gebouwd in 1967 in verband met de aanleg van Rijksweg A20 en is sinds die tijd nauwelijks gewijzigd. Het gemaal heeft een capaciteit van 5 m3/minuut. De uitvoeringsvorm is een elektrisch aangedreven schroefvijzel. Het gemaal is traditioneel geautomatiseerd, dat wil zeggen dat dit object zelfstandig functioneert op een in- en uitslagelektrode. Het gemaal bemaald een gebied van circa 12 ha. Na een inventarisatie van de kwaliteit van het gemaal is geconcludeerd dat op technisch gebied de vijzel, elektromotor, elektrische installatie en de uitstroom niet meer voldoen aan de huidige (veiligheids-) normen en de kwaliteitseisen die het hoogheemraadschap aan kunstwerken stelt.

 

Afbeelding 1: het huidige gemaal Het Groene Balkon

1.3 Doel van het project en beoogd resultaat

Het gemaal Het Groene Balkon maakt onderdeel uit van het watersysteem van de polder Prins Alexander. Deze functie is beschreven in het Peilbesluit Prins Alexanderpolder uit 2019. Om de functie van het gemaal optimaal te vervullen, wordt er een nieuw gemaal gerealiseerd. De nieuwe bemalingsinstallatie bestaat uit een pomp met een capaciteit van 7 m3/min, een nieuwe persleiding en een nieuwe uitstroombak. De nieuwe capaciteit is hoger dan de bestaande capaciteit van 5m3/min. Dit is bepaald op basis van de huidige inzichten en bemalingsnormen. Om te voldoen aan de eisen wat betreft vismigratie wordt het gemaal eenzijdig vispasseerbaar uitgevoerd door het toepassen van een visvriendelijke pomp. Om te voldoen aan de eisen vanuit de afdeling Waterkeringen en Wegen wordt een dubbele waterkering aangebracht tussen gemaal en uitstroombak. Dit houdt in dat de persleiding aan beide uiteinden afsluitbaar is.

Het bestaande gemaal zal na plaatsen van een tijdelijke pompinstallatie buiten bedrijf worden gesteld en geheel worden verwijderd inclusief persleiding en uitstroomconstructie. Vervolgens wordt het nieuwe gemaal gebouwd en in gebruik genomen, waarna de tijdelijke pompinstallatie wordt verwijderd.

1.4 Locatiegegevens

Het huidige gemaal Het Groene Balkon ligt tussen de Rotte en de A20 in het noorden van Rotterdam, zie afbeelding 2. Het gemaal is gelegen op het perceel gelegen tussen de Bergse Linker Rottekade (nr.75) en de Stoopweg. De toegang tot het gemaal loopt over terrein in eigendom van de gemeente Rotterdam, en is bereikbaar vanaf de Stoopweg. Het nieuwe gemaal wordt aangelegd op grond in eigendom van het hoogheemraadschap. Het nieuwe gemaal komt op vrijwel dezelfde locatie als het oude gemaal. Kadastrale gegevens: gemeente Rotterdam, Sectie C, nr. 6143, in eigendom van HHSK.

 

Afbeelding 2: Locatie gemaal Het Groene Balkon

 

Het gemaal bemaalt peilgebied GPG-1081 (roze gearceerd) en maalt direct uit op de tussenboezem. Het bemalingsgebied is begrenst door de tussenboezem achter de Bergse Linker Rottekade en de spoorlijn Rotterdam-Gouda. Het peil is een vast peil, 6,00m -NAP. Voor een overzicht van het bemalingsgebied van Het Groene Balkon zie afbeelding 3.

 

Afbeelding 3: peilgebied gemaal Het Groene Balkon

2 RANDVOORWAARDEN WET- & REGELGEVING

 

In dit hoofdstuk worden de drie doelen die volgen uit de Waterwet besproken. Per doel wordt aangege-ven of dit project voldoet aan de doelstellingen.

2.1 Voorkoming en/of beperking van wateroverlast en waterschaarste

De capaciteit van het nieuwe gemaal is verhoogd en bedraagt 7 m3/minuut. Het nieuwe gemaal zal technisch beter functioneren dan het huidige vijzelgemaal. Door efficiënte aansturing met een frequentieomvormer wordt het gebied duurzamer bemalen. De kans op wateroverlast blijft onder de gestelde normen van wateroverlast (Nationaal Bestuursakkoord Waternormen).

 

Door het plaatsen van een tijdelijke pompinstallatie met een capaciteit van 7m3/minuut is er tijdens de uitvoering geen verhoogde kans op wateroverlast. Daarnaast zullen de werkzaamheden niet leiden tot waterschaarste.

2.2 Bescherming van de chemische en ecologische kwaliteit van het watersysteem

Bij dit project vinden geen emissies plaats van chemische stoffen in het water. De materialen die gebruikt worden, te weten staal, beton en hout, zijn standaard materialen die bij de waterbouw worden toegepast. Deze materialen gaan geen verbindingen aan met het water waardoor de chemische kwaliteit kan worden aangetast. Het eventueel lozen van bemalingswater uit de bouwkuip is geregeld in het ‘’Besluit lozen buiten inrichtingen’’. De chemische en ecologische kwaliteit van het watersysteem blijft gelijk door dit project.

 

Op basis van het beleid van het hoogheemraadschap (nota Vis 2016 – 2021) is het advies voor het ontwerp van een nieuw gemaal uit te gaan van een eenzijdig vispasseerbaar gemaal. Eenzijdig vispasseerbaar houdt in dat de pomp ‘’visveilig’’ is (het percentage beschadigde vissen na passage door de pomp is kleiner dan 5%). Het eenzijdig vispasseerbaar uitvoeren van het gemaal is voor dit project als eis voorgeschreven.

2.3 Het nieuwe gemaal in relatie tot waterkeringen

De aanleg van de persleiding en de uitstroombak vinden plaats in de tussenboezemkade. Bij het ontwerp en de uitvoering van deze onderdelen wordt rekening gehouden met de grond- en waterkerende functie van de tussenboezemkade, bijvoorbeeld door gebruik te maken van tijdelijke bouwkuipen. Hierdoor leidt de realisatie van de uitstroombak en de persleiding niet tot een hoger overstromingsrisico.

2.4 Maatschappelijke functies van het watersysteem

Het nieuwe gemaal neemt de functie van het oude gemaal volledig over. Het bestaande gemaal wordt gedurende de werkzaamheden buiten werking gesteld en zal in zijn geheel worden verwijderd.

3 PLAN VAN AANPAK EN PLANNING

3.1 Werkzaamheden gemaal Het Groene Balkon

In deze paragraaf staat een korte beschrijving van en toelichting op de werkzaamheden van het nieuw te bouwen gemaal.

 

Instroomconstructie

Vanaf de watergang naar de pomp wordt een betonnen instroomconstructie aangebracht. In de instroomopening wordt een krooshek aangebracht. Tevens worden schotbalksponningen aangebracht om de instroomconstructie droog te kunnen zetten.

 

Pomp

Ten behoeve van de bemaling wordt een geluidsarme elektrische pompinstallatie (mediumgekoelde onderwaterpomp) geplaatst met een capaciteit van 7 m3/minuut. De toegepaste pomp is een visveilige uitvoering.

 

Krooshek

Er wordt, net als bij het oude gemaal, geen krooshekreiniger geplaatst. Vuil blijft hangen tegen het krooshek en wordt handmatig uit de sloot gehaald en neergelegd nabij het gemaal. Het kroosvuil wordt afgevoerd en verwerkt.

 

Persleiding

Tussen de pompinstallatie en de uitstroomconstructie wordt een persleiding aangebracht. De diameter van de persleiding is afgestemd op de capaciteit van de pomp. De persleiding wordt dubbel kerend uitgevoerd. In de uitstroombak eindigt de persleiding, via een terugslagklep wordt geloosd op de tussenboezem. Aan de instroomzijde, na de pompinstallatie, komt een automatische afsluiter in de leiding. In de persleiding worden indien nodig pendelstukken toegepast tussen gefundeerde delen en niet-gefundeerde delen. De persleiding moet voldoen aan de eisen die gesteld zijn voor buisleidingsystemen (NEN 3650) en de aanvullende eisen voor buisleidingen in of nabij waterstaatswerken (NEN 3651).

 

Nieuwe uitstroomconstructie

De uit¬stroomconstructie ligt in de tussenboezemkade. In de uitstroomconstructie worden eveneens schotbalksponningen aangebracht om de uitstroomconstructie droog te kunnen zetten. Er wordt een houten damwandscherm aangebracht als kwelscherm. De persleiding wordt voorzien van een kwelscherm in een kleikist in de tussenboezemkade.

 

Oever- en bodembescherming watergangen

Naast de instroomconstructie en naast en tegenover de uitstroomconstructie worden de oevers over de nodige lengte voorzien van een beschoeiing of damwand. De damwanden en beschoeiingen dienen ten behoeve van opsluiting van het grondpakket, ter voorkoming van uitspoeling van grond en achter- en onderloopsheid.

Ter plaatse van de instroom en uitstroom wordt de waterbodem beschermd tegen uitspoelen door middel van betonplaten over de nodige lengte en breedte volgens berekening.

 

Toegang tot het gemaal

De huidige situatie wordt na de bouw van het gemaal hersteld. Het huidige draaihek wordt vervangen door een standaard spijlenhekwerk met draaipoort. Het toegangspad wordt van een niet- gesloten verharding (bijvoorbeeld graskeien of geopolymeer halfverharding) voorzien. Dit in nadere afstemming met de gemeente Rotterdam (grondeigenaar).

 

Watergangen

De nieuwbouw en de verhoging van de capaciteit van het gemaal heeft geen gevolgen voor de huidige status of afmetingen van de afvoerende watergang. De status van de toevoerende watergang is nu overige watergang, dit dient gezien het peilgebied met een meervoudig belang een hoofdwatergang te worden, in onderhoud bij HHSK. Het profiel van de toevoerende watergang dient te worden aangepast, waarbij de breedte van de watergang (op de waterlijn) praktisch gelijk blijft. Zie bijlage 1 voor de gegevens van deze watergang.

Het nieuwe gemaal wordt geplaatst in het einde van de huidige watergang. De oevers van de aanvoerende watergang worden niet als natuurvriendelijke oever ingericht in verband met de nabijheid van het gemaal (binnen 400m vòòr het gemaal).

 

Verwijderen oude gemaal en fundering

Het oude gemaal wordt volledig verwijderd nadat een tijdelijke pompinstallatie is geplaatst en getest. De houten en betonnen heipalen worden 1 meter onder het maaiveld of de nieuwe constructie afgekapt. De heipalen mogen niet worden getrokken.

3.2 Uitvoeringsaspecten

Het nieuw te bouwen gemaal wordt in zijn geheel aangelegd op een perceel in eigendom van HHSK. Het betreft het gemaal, de persleiding en de uitstroomconstructie. De toegangsroute loopt via terrein in eigendom van de gemeente Rotterdam. Het beheer en onderhoud van het complete gemaal wordt na oplevering uitgevoerd door het hoogheemraadschap.

De werkruimte voor de aanleg van het gemaal dient zorgvuldig te worden afgezet in verband met het gebruik van de naastgelegen grond als weidegrond. Planning en uitwerking van de werkzaamheden zal in de werkvoorbereidingsfase verder worden gedetailleerd en afgestemd met de belanghebbenden.

3.3 Globale planning

De werkzaamheden kunnen starten nadat dit projectplan is vastgesteld en de benodigde vergunningen zijn verkregen. Vervolgens worden de werkzaamheden aanbesteed. De periode van uitvoering van de werkzaamheden staat gepland vanaf 1e kwartaal 2023. Het streven is dat de werkzaamheden in 2024 geheel zijn afgerond.

4 OMGEVINGSASPECTEN EN BELANGHEBBENDEN

4.1 Omgevingsaspecten

In deze paragraaf staat een korte beschrijving van de belangrijkste omgevingsaspecten met mogelijke risico’s die voor dit project geïdentificeerd zijn.

 

Waterhuishouding

Het nieuwe gemaal heeft een bemalingscapaciteit van 7 m3/minuut. Het nieuwe gemaal kan niet worden gerealiseerd voordat dat het oude gemaal gesloopt is. Hierdoor is er tijdens de realisatie een tijdelijke bemaling nodig. Nadelige effecten voor het oppervlaktewater en/of de waterkwaliteit worden niet verwacht.

 

Waterkering

De nieuwe uitstroomconstructie en de nieuwe persleiding worden aangelegd volgens de huidige eisen die zijn vastgelegd in het vergunningenbeleid Waterkeringen van het hoogheemraadschap. Het risico op schade aan de boezemkade door de werkzaamheden, zoals rijschade of zetting, kan beperkt worden door bij de keuze van het materieel en opslag van materiaal rekening te houden met de slappe ondergrond.

 

Bij het verwijderen van het oude gemaal, inclusief oude uitstroomconstructie en persleiding, moet het risico van schade aan het terrein en de waterkering zoveel mogelijk beperkt worden. Voordat over kan worden gegaan op verwijderen van alle onderdelen moet er een door het hoogheemraadschap goedgekeurd werkplan aanwezig zijn.

 

Locatiekeuze en ruimtelijke inpassing

Er is onderzocht of het renoveren van het bestaande gemaal een economische en duurzame optie is. Dit blijkt niet mogelijk te zijn in verband met de huidige wettelijke eisen.

De huidige locatie van het gemaal is de meest optimale binnen het bemalingsgebied en gelegen op eigen terrein van HHSK.

 

Bereikbaarheid voor bouw, beheer en onderhoud

Omdat het nieuwe gemaal niet direct aan een openbare weg is gelegen wordt er weinig hinder verwacht voor het overige verkeer. Wel zal er enige hinder zijn voor de pachter van het terrein. Voor uitvoering van het project moeten met terreineigenaar en de pachter afspraken worden gemaakt over de wijze van uitvoering van het project en het voorkomen van overlast. De bereikbaarheid voor beheer en onderhoud verandert niet na de uitvoering van het project.

 

Nutsvoorzieningen

Voordat begonnen wordt met de werkzaamheden zal er een klic-melding worden gedaan. In overleg met de eigenaren van de kabels en leidingen in het werkgebied worden indien nodig maatregelen getroffen om schade aan deze kabels en leidingen te voorkomen. Voor de voeding en eventueel aansturing van het gemaal zal zo mogelijk gebruik gemaakt worden van de huidige aansluiting(en).

 

Bodem

Op de locatie is een verkennend milieutechnisch bodemonderzoek uitgevoerd. Uitkomende grond en slib uit de tussenboezem zijn ter plaatse weer toepasbaar of verspreidbaar. Het eventueel uitkomende slib uit de aanvoerende watergang dient te worden afgevoerd ivm lichte vervuiling met PFOS.

 

Niet-ontplofte explosieven.

De locatie is op beschikbaar kaartmateriaal (Bommenkaart Rotterdam, NGE laag in Geoweb) niet als verdacht aangeduid.

 

Archeologie

De locatie staat niet op de lijst met archeologische belangrijke plaatsen en is gedeeltelijk gelegen binnen het aangegeven gebied met hoge archeologische verwachting op de kaart van de gemeente Rotterdam (BOOR). De waterkering ten zuiden van de tussenboezem is de ringdijk van de polder Prins Alexander en is aangelegd in de 2e helft van de 19e eeuw. Graafwerkzaamheden ten behoeve van het project beperken zich tot lokale werkzaamheden in dit dijklichaam. De afdeling Archeologie Rotterdam (BOOR) ziet geen reden tot archeologisch vooronderzoek voor de planlocatie.

 

Natuur

Uit de habitat geschiktheidskaarten van het hoogheemraadschap blijkt dat het projectgebied een potentieel biotoop biedt voor platte schijfhoren en ringslang. In de watergang is weinig onderwatervegetatie, waardoor het minder waarschijnlijk is dat er platte schijfhoren voorkomt in het projectgebied. Bovendien is het projectgebied slechts een klein deel van de watergang. Om de aanlegwerkzaamheden uit te kunnen voeren kan vóór het broedseizoen het projectgebied ongeschikt worden gemaakt voor (broed)vogels door de verwijdering en het kort houden van vegetatie. Door het grazen van schapen en varkens wordt de vegetatie momenteel al kort gehouden. De begrazing door kleinvee voorkomt ook dat er ringslangen in het projectgebied verblijven. Voor de waterspitsmuis, bever, gevlekte witsnuitlibel, grote modderkruiper, heikikker, kamsalamander en sierlijke witsnuitlibel is het projectgebied als niet-geschikte biotoop aangeduid. Voor de uitvoering van de werkzaamheden wordt een verkennend onderzoek conform de Wet Natuurbescherming uitgevoerd door een ecologisch deskundige of er beschermde dieren en planten aanwezig zijn en of deze dieren en planten mogelijk schade ondervinden door het project.

 

Geluid

Het nieuwe gemaal heeft door toepassing van een moderne onderwaterpomp een beperktere geluidsuitstraling dan het oude vijzelgemaal. De pomp en overige installatiedelen worden zodanig uitgevoerd dat de geluidsbelasting niet boven de wettelijk toegestane waarden zal uitkomen.

4.2 Belanghebbenden

Eigenaar/ pachter

De locatie van het nieuwe gemaal Het Groene Balkon, de persleiding en de uitstroomconstructie zijn gesitueerd op een perceel in eigendom van het hoogheemraadschap. Werkzaamheden voor de aanleg van het nieuwe gemaal worden voornamelijk uitgevoerd vanaf de percelen die in ons eigendom zijn. Aan- en afvoer zal over het bestaande toegangspad over het terrein in eigendom van de gemeente Rotterdam plaatsvinden. Met de pachter van het terrein zullen afspraken worden gemaakt in verband met het huidige gebruik als weiland voor schapen en varkens (toepassen van een goede afrastering van het werkterrein).

 

Weggebruikers

Bij de aanvoer van materieel en materiaal tijdens de bouw van het gemaal kunnen gebruikers van de Stoopweg enige kortdurende hinder ondervinden, bv tijdens laden en lossen langs of op de weg.

 

Omwonenden en bedrijven

De dichtstbijzijnde woningen staan op circa 35 meter van het gemaal. De omwonenden kunnen als gevolg van de bouwwerkzaamheden mogelijk enige (geluids-)hinder ondervinden. Een afschrift van het projectplan Waterwet zal naar de omwonenden worden verzonden, daarnaast is met de pachter van het terrein contact opgenomen en zijn de uit te voeren werkzaamheden en maatregelen besproken. Voorafgaand aan de werkzaamheden worden de omwonenden nader geïnformeerd.

Er zijn geen bedrijven nabij de projectlocatie die hinder kunnen ondervinden van de werkzaamheden.

 

Beheerder waterkering

Het hoogheemraadschap is de beheerder van de waterkeringen op deze locatie. Dientengevolge wordt dit projectplan vastgesteld door het hoogheemraadschap. Alle ontwerptekeningen en -berekeningen ten behoeve van de uitvoering inclusief uitvoeringsaspecten (plannen van aanpak) moeten voorafgaand aan de werkzaamheden ter goedkeuring voorgelegd worden aan het hoogheemraadschap.

5 VERGUNNINGEN EN VOORSCHRIFTEN

5.1 Omgevingsvergunning

Omgevingsvergunning (“bouwvergunning”)

Het nieuw te bouwen gemaal het Groene Balkon is een bouwwerk ten behoeve van de waterhuishouding, welke niet hoger is dan 3 meter, met een totale oppervlak die kleiner is dan 15 m2. Derhalve is voor gemaal het Groene Balkon inclusief de persleiding en het uitstroombak geen omgevingsvergunning vereist.

 

Bestemmingsplan

Het nieuwe gemaal wordt op de locatie van het huidige gemaal gebouwd.

Het nieuwe gemaal Het Groene Balkon valt binnen het bestemmingsplan Terbregge en heeft hierin de bestemming Waterstaat-waterkering. Wijziging van het bestemmingsplan is niet van toepassing.

5.2 Voorwaarden hoogheemraadschap

De werkzaamheden zoals beschreven in dit projectplan dienen te voldoen aan de onderstaande voorwaarden.

 

  • 1.

    De werkzaamheden mogen pas uitgevoerd worden als het projectplan van rechtswege onherroepelijk is geworden.

  • 2.

    Het hoogheemraadschap zorgt ervoor dat het waterkerend vermogen en de stabiliteit van de boezemwaterkering niet worden verminderd. De sterkte en stabiliteit van de waterkering moeten tijdens de uitvoering en na het gereedkomen van het werk voortdurend zijn gewaarborgd. Hiertoe moeten alle ontwerptekeningen en –berekeningen t.b.v. de uitvoering inclusief uitvoeringsaspecten (plannen van aanpak) voorafgaand aan de werkzaamheden ter goedkeuring voorgelegd worden aan het hoogheemraadschap.

  • 3.

    De bestaande waterpeilen moeten worden gehandhaafd.

  • 4.

    Het hoogheemraadschap zorgt ervoor dat na de uitvoering van de werkzaamheden de bij de werkzaamheden gebruikte gereedschappen, hulpwerken en -materialen, afval en overige zaken volledig worden verwijderd van de waterkering en uit de watergangen en de hierlangs gelegen beschermingszones.

  • 5.

    Daar waar geen verharding aanwezig is, moeten ontgravingen in de waterkering, het talud en het maaiveld direct na het beëindigen van de werkzaamheden worden ingezaaid met een daartoe geschikt graszaadmengsel, dat ter goedkeuring is voorgelegd aan het hoogheemraadschap.

  • 6.

    Het hoogheemraadschap ziet erop toe dat beschadigde terrein- en wegverhardingen zo spoedig mogelijk worden hersteld.

  • 7.

    Het hoogheemraadschap ziet erop toe dat het talud van de boezemkering afgewerkt wordt onder dezelfde taludhelling als het aangrenzende deel.

  • 8.

    Het hoogheemraadschap zorgt ervoor dat na het gereedkomen van de werken de taluds van de watergangen buiten de werkzaamheden weer in de oorspronkelijke staat worden gebracht en moeten zodanige voorzieningen worden getroffen dat geen uitspoeling van de grond plaats kan vinden. De te plaatsen beschoeiing moet de bestaande of nieuwe oeverlijn volgen. De beschoeiing moet van een deugdelijke con¬structie zijn, zodanig dat vervorming of overhelling wordt voorkomen.

  • 9.

    Tijdens de werkzaamheden zorgt het hoogheemraadschap ervoor dat alle voor het uitvoeren van de werken nodige ontgravingen moeten tot een minimum worden beperkt en onmiddellijk na het gereedkomen worden aangevuld.

  • 10.

    Het hoogheemraadschap zier erop toe dat als gevolg van de werken de doorstroming van het water niet ontoelaatbaar worden belemmerd.

5.3 Calamiteiten en communicatie

In geval van calamiteiten zal de communicatie plaatsvinden vanuit de calamiteitenorganisatie en wordt conform de procedures van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard gehandeld. Binnen de projectorganisatie dient de aannemer een calamiteit onmiddellijk te melden bij de directievoerder. De directievoerder is verantwoordelijk voor de informatieverstrekking aan het hoogheemraadschap en eventuele derde partijen zoals de gemeente. Binnen het hoogheemraadschap wordt de normale procedure gevolgd. Bij de start van de werkzaamheden wordt een communicatieschema gemaakt met de verantwoordelijke personen en telefoonnummers.

6 PROCEDURE

 

De procedure die gevolgd wordt voor dit projectplan is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht.

 

Zienswijze ontwerpfase

Bij de uniforme openbare voorbereidingsprocedure wordt het ontwerp projectplan gedurende zes weken ter inzage gelegd. Belanghebbenden kunnen gedurende deze periode tegen het ontwerp projectplan naar keuze schriftelijk of mondeling hun zienswijze over het ontwerp indienen bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Na de terinzageleggingtermijn stelt het hoogheemraadschap het projectplan, inclusief een naar aanleiding van de naar voren gebrachte zienswijzen opgestelde nota van beantwoording, vast.

 

Beroep na vaststelling

Na vaststelling van het projectplan kunnen belanghebbenden beroep instellen. Beroep dient binnen zes weken na de bekendmaking van het projectplan ingesteld te worden bij de sector Bestuursrecht van de Rechtbank te Rotterdam. Na de uitspraak van de rechtbank kan eventueel hoger beroep worden ingesteld bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Bijlage 1 nieuwe situatie gemaal Het Groene Balkon