Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hengelo

Nota Snippergroen 2015

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHengelo
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNota Snippergroen 2015
CiteertitelNota Snippergroen 2015
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-10-2015nieuwe regeling

25-08-2015

Gemeentenieuws, 13-10-2015

1088039

Tekst van de regeling

Intitulé

Nota Snippergroen 2015

 

1 INLEIDING

 

In 2013 is de Nota Snippergroen 2013 door de gemeenteraad vastgesteld. Deze nota had tot doel om heldere en duidelijke beleidsregels te bieden, waarmee op een transparante wijze beoordeeld kan worden of een strook gemeentelijk groen in aanmerking komt voor verkoop of het in gebruik geven. Dit gemeentelijke groen noemen we dan snippergroen. Hierbij is het uitgangspunt om binnen deze kaders snippergroen te verkopen of in gebruik te geven. Dit leidt onder andere tot:

  • meer tevredenheid bewoners;

  • eenmalige inkomsten door verkoop;

  • verminderde incidentele herinrichtingskosten na terugname;

  • structureel lagere onderhoudskosten door areaalverkleining.

In 2014 heeft het college in het coalitieakkoord het volgende gesteld: “Een deel van de dossiers die hebben geleid tot enige onrust, gaat niet over het gebruik van snippergroen, maar over illegaal grondgebruik. Onze grondhouding is, dat we in die gevallen proberen een oplossing te vinden via bijvoorbeeld verkoop of verhuur”.

 

In deze Nota Snippergroen 2015 is dit verder uitgewerkt. Daarbij is de basis van de Nota Snippergroen 2013 gebruikt en aangevuld. De aanvullingen ten opzichte van de nota uit 2013 zijn in kleur aangegeven.

 

Met de voorliggende Nota Snippergroen 2015 worden de beleidsregels uit de Nota Snippergroen 2013 en de Nota Handhaving illegaal grondgebruik (2009) geactualiseerd.

2 SNIPPERGROEN

2.1 Wat is snippergroen?

Onder snippergroen wordt verstaan, ‘kleine’ versnipperde groenstroken (gemiddelde grootte is 25 tot 50 m2) in de woon- en werkomgeving die eigendom zijn van de gemeente en die direct grenzen aan particulier eigendom. Deze groenstroken zijn niet beeldbepalend, maken geen essentieel deel uit van het straatprofiel en maken geen deel uit van de hoofdgroenstructuur. Snippergroen kan in gebruik worden gegeven als tuin, of worden verkocht, zonder dat er afbreuk wordt gedaan aan de kwaliteit van de leefomgeving en openbare ruimte. Een uitzondering hierop wordt gevormd door uitgegeven stroken snippergroen op bedrijventerreinen. Deze worden nader beschreven in hoofdstuk 2.5.

 

2.2 Wat zijn de criteria voor snippergroen?

Als een strook gemeentelijk groen kan worden aangemerkt als snippergroen, dan ontstaat voor bewoners de mogelijkheid om dit groen als tuin in gebruik te nemen of te kopen. Om dit te beoordelen, zijn criteria opgesteld.

 

Gemeentelijk groen kan in eerste instantie worden aangemerkt als snippergroen, als er sprake is van een bestaande groenuitgifteovereenkomst.

 

Maar ook als er geen sprake is van een bestaande groenuitgifteovereenkomst, kan gemeentelijk groen in aanmerking komen voor gebruik (of verkoop) van snippergroen. Dat kan alleen als voldaan wordt aan de volgende criteria:

  • 1)

    het groen grenst direct aan het perceel van de woning waarbij;

    • a)

      groenstroken voor en naast het perceel van de woning niet breder zijn dan 7 meter1;

    • b)

      groenstroken achter het perceel van de woning niet breder zijn dan 3 meter;2

  • 2)

    het groen maakt geen onderdeel uit van de hoofdgroenstructuur;

  • 3)

    het groen heeft geen recreatieve functie (speelveld, voetbalveld, hondenuitlaatterrein, etc);

  • 4)

    het groen maakt geen onderdeel uit van een geluidswal of een talud;

  • 5)

    in het groen staan geen bijzondere bomen of straatmeubilair;

  • 6)

    er ontstaan geen onwenselijke situaties door het in gebruik geven of verkopen, zoals:

    • a)

      sociaal onveilige en ongewenste situaties, bijvoorbeeld bij groen langs voetpaden en groen langs speel- en ontmoetingsplekken;

    • b)

      onoverzichtelijke of verkeersonveilige situaties, bijvoorbeeld groen in bochten en bij uitwegconstructies (zichtlijnen), rondom kruispunt en langs fietspaden;

    • c)

      planologisch of ruimtelijk onwenselijke situaties, bijvoorbeeld als het gemeentelijk groen in de toekomst nodig kan zijn voor het verbreden van het straatprofiel of voor het aanleggen van parkeervakken;

    • d)

      onwenselijke beheer- en onderhoudtechnische situaties, bijvoorbeeld als het overblijvende groen na verkoop of in gebruik geven niet meer bereikbaar is.

In bijzondere of specifieke situaties, die niet zijn genoemd, kan de gemeente toch beslissen om het gemeentelijk groen niet als snippergroen aan te merken. Daarnaast zijn er ook bijzondere en specifieke situaties waarbij het gemeentelijk groen niet wordt aangemerkt als snippergroen, maar wel in gebruik kan worden gegeven als groenuitgifte. Hieronder enkele voorbeelden:

  • bewoners hebben een medische indicatie;

  • er is sprake van omsloten groen (bijvoorbeeld een groen binnenterrein);

  • gemeentelijke bloembakken;

  • een gemeenschappelijke dierenweide met een openbaar karakter.

2.3 Gebruik van snippergroen

Als stroken snippergroen in gebruik zijn gegeven middels een groenuitgifteovereenkomst, dan spreken we over ‘groenuitgifte’. Aan het in gebruik hebben van deze stroken snippergroen, zijn voorwaarden verbonden. De belangrijkste doelstelling van deze voorwaarden is dat het groene karakter gewaarborgd blijft en dat het gebruik niet in strijd mag zijn met het vigerende bestemmingsplan, het Groenplan Hengelo en de APV. Dit betekent onder andere dat op deze groenstroken niet gebouwd mag worden (zoals tuinhuisjes, carports, uitbouwen of schuttingen), er geen vijvers aangelegd mogen worden en dat er geen verhardingen mogen worden aangebracht (bijvoorbeeld ten behoeve van parkeren). Toegangspaden en uitwegconstructies zijn op grond van de APV en de Wabo vergunningsplichtig (zie ook 6.2). Deze zogenoemde ‘uitwegen’ maken dan ook geen onderdeel uit van de groenuitgifteovereenkomst.

Door het waarborgen van het groene karakter, wordt tevens een bijdrage geleverd aan de berging en natuurlijke zuivering van hemelwater. En ook wordt rust-, nest- en voedselgelegenheid geboden aan diverse diersoorten. Zie bijlage 1 voor een compleet overzicht van de voorwaarden in de groenuitgifteovereenkomst.

 

Bij het toezicht op de naleving van de voorwaarden bij groenuitgifte, wordt rekening gehouden met het uitgangspunt dat het snippergroen als tuin in gebruik kan worden genomen en als zodanig een bijdrage blijft leveren aan de leefbaarheid van een gebied. Als bewoners de voorwaarden niet naleven, dan wordt de gemeentegrond teruggenomen en ingericht als gemeentelijk groen. Afhankelijk van de situatie kunnen de kosten voor het herstel bij bewoners in rekening worden gebracht. Dit gebeurt alleen als de bewoners zelf de overtreding op de voorwaarden hebben begaan en als ze voorafgaand in de gelegenheid zijn gesteld om de situatie zelf te herstellen (zie ook 6.1).

 

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de bestaande groenuitgiftes in de gemeente Hengelo in december 2012.

 

Oppervlakte (m2)

Aantal

Binnenstad

1.116

36

Hengelose Es

6.306

164

Woolde*

1.617*

45*

Noord

5.555

86

Hasseler Es*

42.505*

697*

Slangenbeek

4.300

56

Groot Driene

24.057

405

Berflo Es

7.966

150

Wilderinkshoek

9.205

176

Buitengebied en Beckum

4.561

65

Totaal

107.188

1.880

Totaal excl. Hasseler Es en Woolde

63.066

1.138

*) Dit zijn de overgebleven groenuitgiftes na het project verkoop snippergroen.

 

2.4 Verkopen van snippergroen

Het gemeentelijk groen dat voldoet aan de criteria voor snippergroen, kan eventueel ook worden verkocht. Verkoop leidt voor de bewoners tot de meest heldere en minst beperkende situaties. De koper heeft namelijk niet meer te maken met privaatrechtelijke beperkingen als de grond zijn eigendom is geworden (regelgeving met betrekking tot het bestemmingsplan en de APV blijven na verkoop wel van kracht). Verder levert het aangekochte snippergroen veelal een waardevermeerdering op van de totale onroerende zaak. Daarnaast is verkoop ook interessant voor de gemeente omdat dit leidt tot areaalvermindering (minder onderhoud groen), eenmalige inkomsten en een vermindering van de administratieve en toezichthoudende last bij groenuitgifte. Bijlage 2 toont de verkoopovereenkomst (versie 2012) met daarin de voorwaarden en bepalingen.

 

Omdat verkoop een onomkeerbaar proces is, gelden voor verkoop van snippergroen striktere voorwaarden dan voor gebruik van snippergroen. Naast de voorwaarden zoals genoemd in hoofdstuk 2.2, gelden bij verkoop de volgende aanvullende criteria:

  • verkoop kan alleen plaatsvinden als er geen riolering en/of kabels en leidingen in het snippergroen liggen;

  • verkoop kan alleen plaatsvinden als het betreffende snippergroen niet onder de kroonprojectie van een waardevolle gemeentelijke boom ligt.

  • verkoop vindt slechts plaats aan de eigenaar van het aangrenzende perceel.

  • het snippergroen komt in principe niet voor verkoop in aanmerking als het is gelegen op een bedrijventerrein (zie hieronder).

2.5 Snippergroen op bedrijventerreinen

De aanwezigheid van voldoende groen op bedrijventerreinen is van groot belang om het vestigingsklimaat van een bedrijfslocatie op peil te houden. Grote delen van het gemeentelijk groen op bedrijventerreinen maken dan ook deel uit van de hoofdgroenstructuur.

Op de bedrijventerreinen kunnen groenstroken in gebruik gegeven worden. Dit gebeurt alleen als de bedrijfsvoering of de veiligheid dit vereist en de kwaliteit van de groenvoorzieningen (zowel het gemeentelijke als het particuliere groen) wordt gewaarborgd.

Deze in gebruik gegeven groenstroken worden echter niet verkocht, tenzij het op een zodanige wijze kan geschieden dat het genoeg garanties geeft voor blijvend goede bedrijfslocaties en er wordt voldaan aan de criteria zoals aangegeven in hoofdstuk 2.2 en 2.4. Verkoop kan anders immers leiden tot onveilige situaties en verpaupering van deze bedrijfslocaties. Door als gemeente eigenaar te blijven van de groenstroken, en over het gebruik hiervan goede contractuele afspraken te maken, kan gezorgd worden voor een regulerende werking met betrekking tot rijbewegingen, parkeren van voertuigen en stallen van allerlei goederen.

3 SNIPPERGROEN EN DE HOOFDGROENSTRUCTUUR

3.1 De hoofdgroenstructuur

Het verkopen en in gebruik geven van snippergroen heeft enerzijds te maken met wensen van individuele bewoners. Anderzijds hebben we ook een verantwoordelijkheid voor een aantrekkelijke en leefbare stad met voldoende gemeentelijk groen, ook voor toekomstige generaties. Om dit te waarborgen is het Groenplan Hengelo en de bijbehorende hoofdgroenstructuur opgesteld.

 

‘De hoofdgroenstructuur is de samenhangende structuur die minimaal nodig is voor het beschermen en ontwikkelen van een gezonde groene basis in de stad, ten behoeve van een optimale leefbaarheid nu en in de toekomst. Het belang van de hoofdgroenstructuur is een gemeenschappelijk belang, dat het particulier belang overstijgt. De openbare ruimte is van en voor alle inwoners samen. Daarom zetten wij erop in dat de hoofdstructuur niet versnipperd raakt, maar beheerd en onderhouden wordt met oog voor de functies die het gemeentelijk groen vervult voor wijk en stad als geheel.’ (Groenplan Hengelo, 2013)

 

Om het belang van de hoofdgroenstructuur te waarborgen, wordt het gemeentelijk groen in de hoofdgroenstructuur niet gerekend tot het snippergroen. Dit groen komt als zodanig niet in aanmerking voor verkoop of groenuitgifte. Uitzonderingen hierop zijn alleen de bestaande groenuitgiftes in de hoofdgroenstructuur (zie hoofdstuk 3.2) én situaties waarbij sprake is van illegaal grondgebruik dat is ontstaan vóór de peildatum 11 maart 2013 (zie hoofdstuk 4).

 

In de praktijk betekent dit dat er in principe geen nieuwe groenuitgifteovereenkomsten meer worden afgesloten voor groenstroken die in de hoofdgroenstructuur liggen. In het volgende hoofdstuk wordt beschreven hoe wordt omgegaan met de bestaande groenuitgifteovereenkomsten in de hoofdgroenstructuur.

 

3.2 Bestaande groenuitgiftes in de hoofdgroenstructuur

In het verleden zijn groenstroken, die nu onderdeel uitmaken van de hoofdgroenstructuur, toch verkocht of in gebruik gegeven (groenuitgifte) aan bewoners. Met de kennis van nu zouden deze groenstroken niet verkocht of in gebruik gegeven worden. Maar omdat het hier gaat om groenuitgifte, waarbij bewoners vaak al tientallen jaren gemeentegrond in gebruik hebben, stellen we voor om alle bestaande groenuitgiftes (met uitzondering van enkele complexe situaties, zie tekstvak) in de hoofdgroenstructuur voort te zetten, of in aanmerking te laten komen voor verkoop, mits wordt voldaan aan de verkoopcriteria (zie 2.4).

 

Ook een volgende bewoner wordt de mogelijkheid geboden deze grond te blijven gebruiken middels een groenuitgifteovereenkomst, of (indien mogelijk) te kopen.

 

Bestaande zogenoemde ‘participatieovereenkomsten’ uit het verleden, die contractueel zijn vastgelegd en die liggen in de hoofdgroenstructuur, worden behandeld als bestaande groenuitgiftes in de hoofdgroenstructuur.

 

Op een aantal plekken leidt de uitvoering van het beleid tot praktische probleem. Het gaat hier bijvoorbeeld om aaneengesloten stroken groenuitgifte van verschillende bewoners die voor de gemeente niet bereikbaar zijn voor onderhoud, bijvoorbeeld omdat de achterzijde grenst aan een talud.

Omdat het hier gaat om complexe en specifieke situaties, stellen wij voor om het college hierover separate besluiten te laten nemen, waarbij mogelijk wordt afgeweken van het vastgestelde beleid.

 

3.3 Groenadoptie

Sinds het voorjaar van 2012 hebben bewoners de mogelijkheid om gemeentelijk groen te adopteren. Daar waar groenuitgifte bedoeld is voor groen dat direct grenst aan een particuliere tuin, is groenadoptie uitsluitend bedoeld voor gemeentelijk groen dat niet grenst aan een particuliere tuin. Het kan dan gaan om een plantsoen, een haag of een bloembak. Voor de adoptie van een gemeentelijk groenvak zijn tenminste drie huishoudens nodig. Dit maakt het mogelijk om samen te werken, maar ook om elkaar af te wisselen in vakantie of bij ziekte. Door de adoptie van een gemeentelijk groenvak worden inwoners gezamenlijk verantwoordelijk voor het onderhoud. Inwoners sluiten hiervoor een overeenkomst af met de gemeente. Naast het onderhoud mogen ze het groenvak verder verfraaien, bijvoorbeeld door het aanplanten van éénjarige zomergoed. Het belangrijkste is dat het stukje adoptiegroen een openbaar karakter (publieke functie) blijft houden. Gemeentelijk groen in de hoofdgroenstructuur komt in principe niet in aanmerking voor groenadoptie. Ten tijde van het schrijven van deze nota (november 2014), waren er voor 16 locaties contracten voor groenadoptie afgesloten met bewoners. Hiervan zijn er twee inmiddels opgezegd door de bewoners. Na het afsluiten van het contract stopt de gemeente met het onderhoud voor het betreffende groenvak. De eerste ervaringen met groenadoptie zijn positief. De aanvragers blijken enthousiaste en betrokken bewoners. De komende jaren moeten uitwijzen of groenadoptie succesvol is en blijft.

4 ILLEGAAL GRONDGEBRUIK

 

Tijdens onderhoudswerkzaamheden aan gemeentelijke groenvakken, wordt regelmatig illegaal grondgebruik opgemerkt. Het gaat dan om stroken gemeentelijke ‘openbaar’ groen die zonder toestemming als ‘particuliere’ tuin in gebruik zijn genomen door (voormalige) bewoners. In dit hoofdstuk wordt beschreven in welke situaties deze illegaal in gebruik genomen groenstroken voor verkoop of groenuitgifte in aanmerking komen. Hierdoor zijn er bij de handhaving op illegaal grondgebruik meer mogelijkheden om situaties te legaliseren.

 

4.1 Peildatum 11 maart 2013

Belangrijk hierbij is dat per geval wordt onderzocht wanneer het gemeentelijke openbare groen illegaal in gebruik is genomen. Bij situaties waarbij het gemeentelijk openbaar groen vóór peildatum 11 maart 2013 illegaal in gebruik is genomen, krijgen de bewoners de mogelijkheid om de gemeentegrond in gebruik te nemen middels groenuitgifte, of (indien mogelijk) te kopen.

Als bewoners kiezen voor groenuitgifte, dan moet voldaan worden aan de groenuitgiftevoorwaarden (zie hoofdstuk 2.3 en de voorwaarden als genoemd in bijlage 1). Als bewoners geen gebruik willen maken van de mogelijkheid om de gemeentegrond te kopen of in groenuitgifte te nemen, dan kan de gemeente de grond terugnemen en inrichten als openbaar groen. Ook kan de gemeente de illegaal in gebruik genomen grond terugnemen en inrichten als openbaar groen, als de bewoner niet wil voldoen aan de groenuitgifte voorwaarden.

 

Peildatum 11 maart 2013

Er is gekozen voor de peildatum 11 maart 2013. Op deze datum zijn er, vlak voor de vaststelling van het Groenplan en de Hoofdgroenstructuur (23-04-2013) luchtfoto’s gemaakt van Hengelo (Slagboom en Peeters Luchtfotografie). Deze luchtfoto’s geven in veel situaties een duidelijk beeld van de kavelgrenzen ten tijde van het vaststellen van de Hoofdgroenstructuur. Illegale situaties die op deze luchtfoto te zien zijn, komen in aanmerking voor verkoop of groenuitgifte.

In situaties waarbij de luchtfoto onvoldoende uitsluitsel biedt, kan ook door verklaringen van bijvoorbeeld buren of familieleden beoordeeld worden of deze situatie voor 11 maart 2013 is ontstaan.

 

Bij illegale situaties die zijn ontstaan ná de peildatum 11 maart 2013 krijgen bewoners geen mogelijkheid om gemeentegrond te kopen of in gebruik te nemen als deze niet voldoen aan de criteria van snippergroen. In deze gevallen wordt de illegaal in gebruik genomen grond teruggenomen en ingericht als openbaar groen.

Foto: Voorbeelden illegale bouwwerken op gemeentegrond (paars omcirkeld).

 

4.2 Bouwwerken

Legalisatie van het gebruik van de grond (door verkoop of in gebruik geven) leidt echter niet automatisch tot legalisatie van bouwwerken die op deze grond staan (schuttingen en tuinhuisjes). Daar waar het illegale grondgebruik gelegaliseerd wordt middels een groenuitgifteovereenkomst, zal de betreffende grond moeten voldoen aan de voorwaarden (bijlage 1). En ook als bewoners de grond kopen, dan gelden voor de betreffende bouwwerken nog steeds de regels zoals vastgelegd in onder andere het Bouwbesluit 2012, Welstandseisen, Bouwverordeningen en het bestemmingsplan. Bouwwerken die niet gelegaliseerd kunnen worden, zullen alsnog verwijderd moeten worden. In de verkoopovereenkomst is dit als volgt verwoord:

‘Koper is voornemens het verkochte te gebruiken overeenkomstig de publiekrechtelijke bestemming. Indien de huidige publiekrechtelijke bestemming niet overeenstemt met een bestemming voor wonen, dan zal de gemeente zich inspannen om de huidige bestemming op een nader door de gemeente te bepalen tijdstip te wijzigen in een bestemming voor wonen ten behoeve van een erf en/of tuin, met dien verstande dat het bestemmingsplan geen bebouwingsmogelijkheden zal scheppen, anders dan via de bouwregelgeving gelden of zullen gaan gelden.’

Tot het bestemmingsplan is herzien, is formeel dan ook nog de dan geldende bestemming van toepassing.

 

4.3 Uitwegen

Het kan voorkomen dat uitwegconstructies of toegangspaden het in gebruik gegeven snippergroen doorkruisen. Dit wil niet zeggen dat deze dan ook onderdeel uitmaken van de groenuitgifte. Dit kan ook niet, aangezien de regels voor de uitwegen (waaronder toegangspaden) zijn geregeld in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het aanleggen, verbreden of veranderen van uitwegconstructies en toegangspaden is hiermee (omgevings)vergunningsplichtig. Daarnaast is de gemeente als wegbeheerder ook verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van de openbare weg, waarvan de uitwegconstructies en toegangspaden onderdeel uitmaken. Hiermee heeft de gemeente de verplichting er zorg voor te dragen dat uitwegen herkenbaar en veilig zijn en dat deze deugdelijk worden aangelegd. Om dit te kunnen waarborgen worden uitwegconstructies door de gemeente aangelegd conform de landelijke richtlijnen (CROW publicatie 228). Na de aanleg blijft de gemeente ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de uitwegconstructies.

 

Foutief aangelegde uitwegconstructies

Op het moment dat een uitwegconstructie niet goed of met kwalitatief slechte of afwijkende materialen wordt aangelegd, ontstaan er risico’s voor de gemeente. De constructie maakt immers onderdeel uit van de openbare weg en ligt tevens op gemeentegrond. Om te voorkomen dat de gemeente wordt geconfronteerd met onveilige situaties, aansprakelijkheid voor geleden schade, extra herstelkosten of hoge onderhoudskosten, worden uitwegconstructies met eigen (particuliere) bestrating niet toegestaan. Het is dan ook niet toegestaan om de gemeentelijke uitwegbestrating te vervangen door eigen particuliere bestrating. Aanleg door de gemeente volgens de landelijke richtlijn heeft als extra voordeel dat de beheerder ter plaatse eenvoudig kan zien hoe de eigendomsverhoudingen liggen en daarmee ook zijn verantwoordelijkheden.

 

Als uitwegconstructies of toegangspaden worden opgemerkt waarvoor geen vergunning is verleend, wordt eerst beoordeeld of hiervoor niet alsnog een omgevingsvergunning verleend kan worden (legalisatieonderzoek). Hierbij wordt getoetst op de vergunningscriteria zoals aangegeven in de APV. Een omgevingsvergunning voor het maken of veranderen van een uitweg kan worden geweigerd in het belang van ‘de bruikbaarheid en het veilig en doelmatig gebruik van de weg en de bescherming van het uiterlijk aanzien van de omgeving en de groenvoorzieningen in de gemeente (artikel 2:12 APV)’. Een extra toegangspad naar de voordeur zal bijvoorbeeld worden geweigerd (versnippering van het gemeentelijk groen) als de voordeur ook bereikbaar is via een bestaande uitwegconstructie.

5 WERKWIJZE VERKOOP SNIPPERGROEN

 

In 2005 is gestart met de verkoop van groenuitgiftes; in Woolde en in de Hasseler Es is het project Verkoop Snippergroen opgestart en (deels) uitgevoerd. De aanpak vond buurt voor buurt plaats. Hieronder wordt kort ingegaan op de werkwijze zoals deze tot en met 2012 is uitgevoerd. Daarbij worden tevens de voor- en nadelen van deze werkwijze genoemd. Daarna wordt in hoofdstuk 4.2 beschreven hoe de werkwijze aangepast wordt.

 

5.1 Werkwijze verkoop snippergroen voor 2013

Buurt voor buurt vond een inventarisatie plaats van al het gemeentelijk groen. Tijdens deze inventarisatie werden de volgende zaken in kaart gebracht (voortvloeiend uit de criteria die zijn genoemd in de vastgestelde nota’s groenuitgifte);

  • de reeds in groenuitgifte gegeven groenstroken □ deze groenuitgiftes zijn in de regel verkoopbaar, slechts in uitzonderingsgevallen niet;

  • de niet als groenuitgifte in gebruik gegeven groenstroken, die in de regel ook verkoopbaar zijn;

  • de illegaal in gebruik genomen groenstroken, die niet voor verkoop of groenuitgifte in aanmerking komen;

  • het in participatie uitgegeven gemeentelijk groen;

  • aanwezigheid kabels en leidingen in de ondergrond.

Voor de gemeentelijke groenstroken die voor verkoop in aanmerking kwamen, werden vervolgens individuele verkooptekeningen opgesteld en aanbiedingsbrieven verstuurd. Als hierop niet werd gereageerd of er was geen belangstelling voor de aankoop van het gemeentelijk groen, dan werden de volgende stappen ondernomen:

  • opzeggen groenuitgifte als men niet wilde kopen (met laatste mogelijkheid alsnog tot aankoop over te gaan);

  • terugname van niet-verkochte groenuitgiftes;

  • omvorming niet-verkochte groenuitgiftes (inzaaien, inplanten e.d.).

Deze projectmatige werkwijze per buurt had een aantal voor- en nadelen.

 

Voordelen

  • Efficiënt; per buurt werd de verkoop, de handhaving, de controle op de groenuitgiftevoorwaarden en de herinrichting van het gemeentelijk groen in een korte periode opgepakt en uitgevoerd.

  • Hogere opbrengsten; in veel gevallen gaan bewoners alsnog tot koop over als ze beseffen dat de groenuitgifte anders wordt opgezegd.

  • Kosten voor de herinrichting van het gemeentelijk groen worden betaald uit de opbrengsten van verkoop snippergroen.

  • Herstelwerkzaamheden voor particulieren bij illegaal grondgebruik werden deels betaald uit de opbrengsten van de verkoop van het snippergroen. Dit maatwerk voorkwam vaak kostbare handhavingprocedures en zorgde voor meer begrip en medewerking bij de bewoners.

 

Nadelen

  • Bewoners die graag wilden kopen, moesten wachten tot hun buurt aan de beurt is.

  • Niet verkochte groenuitgiftes moesten opnieuw worden ingericht als gemeentelijk groen en vervolgens worden onderhouden.

  • In een korte periode gebeurt er veel in één buurt. Dit leidde nogal eens tot (politieke) onrust en het stopzetten van het project (en daardoor verminderde inkomsten).

 

5.2 Werkwijze verkoop snippergroen vanaf 2015

Met name het laatste nadeel heeft ertoe geleid dat er vanuit de politiek gevraagd is om een herijking van de werkwijze die voor 2013 werd gehanteerd.

Om toch op een effectieve manier te kunnen blijven werken, stellen we voor om geen actieve verkoop van snippergroen meer toe te passen. Aanvragen voor groenuitgifte of verkoop van snippergroen worden beoordeeld op basis van binnengekomen verzoeken. Dit betekent dat de verkoop van snippergroen niet meer wordt geconcentreerd op één wijk of buurt.

 

De nieuwe werkwijze voor het beoordelen van de aanvragen wordt hieronder beschreven en schematisch weergegeven. Tevens wordt beschreven hoe om te gaan met situaties waarbij sprake is van illegaal grondgebruik.

5.2.1 Hoofdgroenstructuur

Bij de beoordeling van de aanvraag wordt eerst gekeken of de groenstrook in de hoofdgroenstructuur ligt.

  • Groenstroken die in de hoofdgroenstructuur liggen én die als groenuitgifte in gebruik zijn gegeven, komen in principe in aanmerking voor verkoop. Als niet wordt voldaan aan de verkoopcriteria, of als bewoners geen interesse hebben om te kopen, dan blijft de bestaande groenuitgifte van kracht. Bij verhuizing wordt de groenuitgifte ook aangeboden bij een volgende bewoner. Voor complexe situaties in de hoofdgroenstructuur (bijvoorbeeld bij de taluds) worden separate besluiten genomen.

  • Groenstroken die in de hoofdgroenstructuur liggen én die niet in gebruik zijn gegeven als groenuitgifte, komen niet in aanmerking voor verkoop of groenuitgifte. Dit betekent dus dat in de hoofdgroenstructuur geen nieuwe groenuitgifte mogelijk is. Uitzondering hierop zijn gemeentelijke openbare groenstroken die vóór de peildatum 11 maart 2013 illegaal in gebruik zijn genomen. De gebruikers van dit illegaal grondgebruik hebben de mogelijkheid om deze gemeentegrond in gebruik te nemen middels groenuitgifte, of (indien mogelijk) te kopen. Als de betreffende gemeentegrond niet verkocht wordt (bijvoorbeeld door aanwezigheid kabels en leidingen of geen interesse in koop), dan hebben de bewoners de mogelijkheid om de grond te blijven gebruiken middels groenuitgifte. Er moet dan wel worden voldaan aan de groenuitgiftevoorwaarden (zie hoofdstuk 2.3 en de voorwaarden in bijlage 1). Deze groenuitgifte kan ook worden voorgezet bij een volgende bewoner. Als bewoners geen gebruik willen maken van de mogelijkheid om de gemeentegrond te kopen of te gebruiken, dan wordt de grond teruggenomen en als openbaar groen ingericht. Bij illegale situaties die zijn ontstaan ná de peildatum 11 maart 2013 krijgen bewoners geen mogelijkheid om gemeentegrond te kopen of in gebruik te nemen. Ook in deze situaties wordt de grond teruggenomen en als openbaar groen ingericht.

5.2.2 Overig gemeentelijk groen

Het gemeentelijk groen dat geen onderdeel uitmaakt van de hoofdgroenstructuur, wordt gerekend tot het ‘overig gemeentelijk groen’. Op het moment dat een bewoner een verzoek doet om een deel van deze grond te kopen of te gebruiken, wordt eerst beoordeeld of er sprake is van ‘snippergroen’ (zie 2.2).

 

Snippergroen

  • Als er sprake is van snippergroen dat al in gebruik is gegeven als groenuitgifte, dan komt de groenuitgifte in aanmerking voor verkoop, mits voldaan wordt aan de verkoopcriteria (zie 2.4). Als niet wordt voldaan aan de verkoopcriteria, dan blijft de bestaande groenuitgifte van kracht. De groenuitgifte kan worden voortgezet door een volgende bewoner. Als de groenuitgifte voor verkoop in aanmerking komt, dan kan ook een nieuwe bewoner de grond kopen.

  • Als er geen sprake is van snippergroen dat in gebruik is gegeven als groenuitgifte, maar de groenstrook voldoet wél aan de criteria ‘snippergroen’, dan kan deze verkocht worden of als groenuitgifte in gebruik gegeven worden. Verkoop kan alleen mits voldaan wordt aan de verkoopcriteria.

  • Als een gemeentelijke groenstrook illegaal in gebruik is genomen, en de groenstrook voldoet aan de criteria van snippergroen, dan kan deze, ongeacht de datum waarop grond illegaal in gebruik is genomen, alsnog verkocht worden of als groenuitgifte in gebruik worden gegeven. Mocht de groenstrook uitgegeven worden in groenuitgifte, dan moet voldaan worden aan de groenuitgiftevoorwaarden. Verkoop kan ook hier weer alleen mits voldaan wordt aan de verkoopcriteria. Als de bewoner geen interesse heeft in groenuitgifte of aankoop van de illegaal in gebruik genomen groenstrook, dan wordt de grond teruggenomen en als openbaar groen ingericht.

Geen snippergroen

  • Als de gemeentelijke groenstrook niet voldoet aan de criteria voor snippergroen, dan is er geen mogelijkheid voor groenuitgifte of verkoop. Deze groenstrook blijft gemeentelijk openbaar groen. Ook hier geldt weer de uitzondering voor groenstroken die vóór de peildatum 11 maart 2013 illegaal in gebruik zijn genomen. De gebruikers van dit illegaal grondgebruik hebben de mogelijkheid om deze gemeentegrond in gebruik te nemen middels groenuitgifte, of (indien mogelijk) te kopen.

  •  

    Als de betreffende gemeentegrond niet verkocht wordt (bijvoorbeeld door aanwezigheid kabels en leidingen of geen interesse in koop), dan hebben de bewoners de mogelijkheid om de grond te blijven gebruiken middels groenuitgifte. Voorwaarde is wel dat de grond moet voldoen aan de voorwaarden zoals gesteld in de groenuitgifteovereenkomst, alvorens de overeenkomst van kracht wordt (zie hoofdstuk 2.3 en de voorwaarden in bijlage 1). Deze groenuitgifte kan ook worden voorgezet bij een volgende bewoner. Als bewoners geen gebruik willen maken van de mogelijkheid om de gemeentegrond te kopen of te gebruiken, dan wordt de grond teruggenomen en als openbaar groen ingericht. Bij illegale situaties die zijn ontstaan ná de peildatum 11 maart 2013 krijgen bewoners geen mogelijkheid om de gemeentegrond te kopen of in gebruik te nemen. Ook in deze situaties wordt de grond teruggenomen en als openbaar groen ingericht.

5.3 Effecten nieuwe werkwijze

Het stoppen met actief verkopen van snippergroen in combinatie met de hierboven beschreven

nieuwe werkwijze, zal naar verwachting leiden tot meer tevredenheid bij bewoners:

  • o

    bewoners die interesse tonen in koop of gebruik van snippergroen, hoeven niet meer te wachten tot de verkoop van snippergroen in een bepaalde wijk is afgerond.

  • o

    er wordt afgestapt van het principe ‘kopen, of de grond wordt ingericht als gemeentelijk groen’. Bewoners die de bestaande groenuitgifte kunnen kopen, kunnen er nu dus ook voor kiezen om de groenuitgifte zonder kosten voort te zetten.

  • o

    zowel binnen als buiten de hoofdgroenstructuur kunnen de groenuitgiftes worden voortgezet door een nieuwe bewoner.

  • o

    bewoners met een bestaande groenuitgifte in de hoofdgroenstructuur kunnen de grond kopen als wordt voldaan aan de verkoopcriteria.

  • o

    bewoners die voor de peildatum 11 maart 2013 illegaal gemeentegrond in gebruik hebben genomen, krijgen ook de mogelijkheid om de grond te kopen of te gebruiken.

6 FINANCIËN

6.1 Verkoopprijs

Voor de verkoop van snippergroen in de Hasseler Es, gold een verkoopprijs van 25% van de geldende gemeentelijke vierkante meterprijs van grond voor vrijstaande woningen. Hiermee kwam de prijs op € 67 per vierkante meter (exclusief notariële en kadastrale kosten). Bij aanvaarding binnen vier weken na schriftelijk aanbod van de gemeente werd nog een korting van 10% toegekend, waardoor het bedrag uitkwam op € 60,30/m2. Daarmee was de prijs voor een vierkante meter snippergroen in Hengelo goedkoper dan in de meeste andere gemeenten in deze regio (zie onderstaande tabel).

 

Snippergroen bij gemeenten (gegevens afkomstig van Eiffel, 2013)

 

Prijs per m2

 

Gemeente

1.

Enschede

€ 130

2.

Hellendoorn

€ 130

3.

Ede

€ 125

4.

Zwolle

€ 90

5.

Arnhem

€ 78,50

6.

Oldenzaal

€ 75

7.

Deventer

€ 75

8.

Zutphen

€ 75

9.

Barneveld

€ 75

10.

Olst-Wijhe

€ 70

11.

Losser

€ 70

12.

Borne

€ 70

13.

Epe

€ 59

14.

Hof van Twente

€ 56

15.

Rijssen-Holten

€ 50

16.

Wierden

€ 50

 

Gemiddelde

€ 79,15

 

Door de projectmatige en effectieve aanpak in de Hasseler Es (buurt voor buurt), konden kosten worden bespaard. Dit gebeurde bijvoorbeeld door alle kabels en leidingen in een buurt in een keer in kaart te brengen.

 

Omdat de verkoop van snippergroen vanaf 2013 niet meer actief wordt opgepakt, zal elke aanvraag afzonderlijk beoordeeld moeten worden. Voor de kabels en leidingen betekent dit bijvoorbeeld dat bij elke afzonderlijke aanvraag een oriëntatiemelding (KLIC) uitgevoerd moet worden. De kosten bedragen € 24 per aanvraag.

 

Gelet op het feit dat Hengelo tot de goedkopere gemeenten behoort, en gelet op de extra kosten en uren die gemaakt moeten worden door de minder effectieve werkwijze, is de verkoopprijs in 2013 bepaald op €75 per vierkante meter. Dit bedrag zal ook in 2015 gelden en zal daarna jaarlijks geïndexeerd worden op basis van de cijfers van CBS.

 

Omdat er geen actieve verkoop meer plaats vindt, komt de 10% kortingsregel te vervallen.

 

6.2 Projecten Verkoop Snippergroen Hasseler Es en Woolde

In dit hoofdstuk wordt kort teruggeblikt op de resultaten van de projecten die zijn uitgevoerd in Woolde en in de Hasseler Es.

6.2.1 Hasseler Es

In de Hasseler Es is in totaal 16.845 m2 snippergroen verkocht. De totale opbrengsten bedroegen eind 2012 € 994.878. Hiertegenover staan de totale kosten: € 999.720. De kosten betreffen personele kosten (uren) en het opnieuw inrichten van groenstroken die niet werden verkocht of die terug zijn gekomen na constatering van illegaal grondgebruik (inclusief het uitzetten van de kadastrale grenzen). Voor deze herinrichting hoefden geen andere (reguliere) budgetten worden aangewend.

Daarnaast zijn er op kosten van het project werkzaamheden uitgevoerd voor bewoners (op basis van goodwill en medewerking) om illegaal grondgebruik op een vriendelijke en snelle manier te herstellen. Ook bij illegale situaties waarbij de herstelkosten niet meer te verhalen zijn (overtreder is verhuisd of overleden), is gebruik gemaakt van de financiële opbrengsten van het project om de situatie te herstellen.

6.2.2 Woolde

In totaal is in Woolde 12.646 m2 verkocht. De totale opbrengsten bedroegen € 614.373. De totale kosten waren € 191.617. Dit gaf een netto positief resultaat van € 422.756. Hierbij dient te worden opgemerkt dat na Woolde het beleid is aangepast, omdat in Woolde alle groenuitgiftes met kabels en leidingen te koop zijn aangeboden (en vaak ook zijn verkocht). Ook was de doorlooptijd veel korter omdat het project in Woolde, in tegenstelling tot het project in de Hasseler Es, niet tussentijds is stilgelegd en geëvalueerd. Tot slot was er in Woolde nauwelijks sprake van illegaal grondgebruik, waardoor er weinig herstelwerkzaamheden plaats hoefden te vinden.

 

6.3 Financiële gevolgen nieuwe werkwijze

In 2013 is gestart met een nieuwe werkwijze voor de verkoop van snippergroen. Dit betekent dat er geen actieve verkoop plaatsvindt in een bepaalde buurt. Enerzijds zal dit leiden tot verzoeken van bewoners buiten de Hasseler Es om snippergroen aan te kopen of te gebruiken middels groenuitgifte (verkoop van snippergroen vond tot en met 2012 - conform het beleid - alleen plaats in Woolde en de Hasseler Es). Anderzijds zullen bewoners minder snel geneigd zijn om snippergroen te kopen. In tegenstelling tot de werkwijze in de Hasseler Es wordt groenuitgifte straks niet direct teruggenomen in gemeentelijk beheer als de grond wel voor verkoop in aanmerking komt en bewoners geen interesse tonen. Bewoners hoeven de grond dus niet meer te kopen, om gebruik te blijven maken van de strook snippergroen.

De verwachting is dan ook dat de nieuwe werkwijze niet zal leiden tot meer opbrengsten door verkoop. Hier staat tegenover dat er minder kosten gemaakt zullen worden:

  • o

    Minder ambtelijke uren doordat verkoop niet meer actief (buurt voor buurt) wordt opgepakt;

  • o

    Geen inhuur van derden voor de uitvoering van de projecten verkoop snippergroen;

  • o

    Minder herinrichtingskosten doordat bewoners ervoor kunnen kiezen om grond te blijven gebruiken, in plaats van te kopen;

  • o

    Doordat er minder grond teruggenomen wordt, hoeft er ook minder onderhouden te worden (areaalverkleining).

Wel moet in de nieuwe werkwijze rekening gehouden worden met herstelkosten die gemaakt moeten worden, zoals het opnieuw inrichten van gemeentelijk groen en de ondersteuning van bewoners bij illegaal grondgebruik. Het is op dit moment moeilijk om een inschatting te maken van de totale opbrengsten en de kosten als gevolg van de nieuwe werkwijze.

 

De verwachting is echter dat de kosten niet hoger zullen zijn dan de opbrengsten. Vooralsnog zullen de kosten en de opbrengsten ten laste van het beschikbare krediet gebracht worden. Mocht dit op den duur onvoldoende zijn, dan zal worden voorgesteld om additionele maatregelen te nemen.

 

Besparing onderhoudskosten door areaalverkleining

Wat zijn de besparingen op de jaarlijkse onderhoudskosten als 1 hectare groen wordt verkocht of in gebruik wordt gegeven? Dit is afhankelijk van de beheergroep van het huidige groen. Voor gazon geldt een kostenkengetal voor onderhoud op basisniveau van € 0,35 per m2. Dit betekent dat als de gemeente 1 hectare gazon (10.000 m2) minder hoeft te onderhouden - bijvoorbeeld doordat bewoners het onderhoud overnemen middels een groenuitgifteovereenkomst - dat hierdoor jaarlijks slechts € 3.500 wordt bespaard op onderhoud.

Voor 1 hectare houtwallen/bosplantsoen gaat het om € 350 per jaar.

Voor 1 hectare beplantingsvakken gaat het om € 6.000 per jaar

Voor 1 hectare extensief gras gaat het om € 950 per jaar.

 

Ter indicatie: In het kader van de bezuinigingen wordt 11 hectare gazon omgevormd van intensief naar extensief gras. Dit levert een jaarlijkse besparing op onderhoud op van € 28.000.

Bijlage 1 - Voorwaarden groenuitgifteovereenkomst

 

Voorwaarden voor het in gebruik geven van onbebouwde grond aan de Adres

  • 1.

    Bestemming en gebruik

    • 1.

      De aanleg en/of onderhoud van de in gebruik te geven grond, nader aangeduid op bijbehorende tekening, Nummer, berust bij bruiklener.

    • 2.

      De in gebruik gegeven grond mag uitsluitend worden gebruikt als onbebouwde tuin en/of erf, op een nette en passende wijze en zodanig dat daarvan door derden geen hinder wordt ondervonden.

    • 3.

      Mede in verband met eventuele aanwezigheid van kabels en leidingen is het bruiklener niet toegestaan graafwerkzaamheden dieper dan 30 cm beneden maaiveld of ontgrondingen te verrichten, funderingen te leggen, diepwortelende bomen of struiken te planten, elementen- en gesloten verharding aan te leggen of bebouwing in welke vorm dan ook op te richten.

    • 4.

      Het is bruiklener niet toegestaan om afrasteringen hoger dan 60 en dieper gefundeerd dan 30 centimeter te plaatsen.

    • 5.

      Het is bruiklener niet toegestaan om op de in gebruik gegeven grond auto’s, caravans of andere goederen te stallen of op te slaan.

    • 6.

      Het is de bruiklener niet toegestaan spijkers in bestaande bomen/houtopstanden te slaan, draden aan deze bomen te bevestigen, te graven bij de wortels van de te handhaven bomen/houtopstanden, deze te beschadigen of zo te handelen dat bomen/houtopstanden nadelige gevolgen hiervan ondervinden.

    • 7.

      Het is bruiklener niet toegestaan om brandkranen en afsluiterstraatpotten, bijbehorende markeringen, sifons, afblaaspunten, en dergelijke te verwijderen en/of te verplaatsen.

  • 2.

    Termijn en opzegging

    • 1.

      Het recht van bruikleen geldt tot wederopzegging.

    • 2.

      Het recht van bruikleen is, bij een verhuizing van bruiklener of verkoop van het (huis)perceel waarbij de grond in gebruik is, van rechtswege ontbonden.

    • 3.

      Gemeente en bruiklener zijn bevoegd zonder opgave van reden over te gaan tot opzegging van het recht van bruikleen, met inachtneming van een opzegtermijn van twee maanden.

    • 4.

      Opzegging dient schriftelijk te geschieden, gericht aan Burgemeester en Wethouders

    • 5.

      Indien het algemeen belang dit vordert is de gemeente bevoegd om met onmiddellijke ingang de bruikleen op te zeggen.

    • 6.

      Werkzaamheden op of in de betreffende grond mogen pas worden gestart vanaf veertien dagen na retourzending van de ondertekende voorwaarden.

  • 3.

    Vergoeding

    • 1.

      Voor het recht van bruikleen is aan de gemeente geen vergoeding verschuldigd.

  • 4.

    Risico en schade

    • 1.

      Alle risico’s die uit het recht van bruikleen voortvloeien zijn voor rekening van bruiklener.

    • 2.

      De gemeente kan niet aansprakelijk worden gesteld voor enige schade aan eigendom of de persoon van bruiklener, noch uit de aard van het gebruik ongeacht de oorzaak, tenzij de wet uitdrukkelijk dwingend anders voorschrijft.

  • 5.

    Onderhoud en herstel

    • 1.

      Bruiklener zal de in gebruik gegeven grond in nette staat houden. Hij heeft geen recht op vergoeding van door hem verrichtte werkzaamheden.

    • 2.

      De gemeente kan niet worden verplicht tot het verrichten van onderhouds-, herstel en/of vervangingswerkzaamheden.

    • 3.

      De bruiklener moet voor zijn rekening zorgdragen voor een goede afwatering en de daarmee verband houdende bestaande voorzieningen in stand houden.

    • 4.

      Bestaande bomen – aangegeven op bijbehorende tekening, Nummer, moeten gehandhaafd blijven en worden door de gemeente onderhouden.

  • 6.

    Einde van de bruikleen

    • 1.

      Direct na beëindiging van het recht van bruikleen zal de grond geheel ontruimd van materialen en beplanting en in nette staat aan de gemeente ter beschikking worden gesteld, tenzij in overleg met de gemeente anders wordt bepaald.

    • 2.

      Mocht de bruiklener in gebreke blijven bij het gestelde in voorgaand lid, dan is de gemeente bevoegd om, na behoorlijke ingebrekestelling, op kosten van de bruiklener ontruiming te laten plaatsvinden.

    • 3.

      Bij beëindiging van het recht van bruikleen heeft bruiklener geen recht op vergoeding van gemaakte of nog te maken ontruimingskosten of andere kosten, noch op enige vervangende onroerende zaak.

  • 7.

    Gedoogplicht

    • 1.

      Bruiklener is verplicht te gedogen dat de gemeente en/of net- en leidingbeheerders altijd vrije toegang hebben tot de in gebruik gegeven grond, zonodig zonder enig vooroverleg.

    • 2.

      Bruiklener is verplicht te gedogen en niet te belemmeren dat door of vanwege de gemeente en /of net- en leidingbeheerders werkzaamheden worden uitgevoerd zoals het onderhoud van bestaande bomen, het aanleggen, onderhouden, verleggen of verwijderen van kabels, leidingen of openbare voorzieningen.

    • 3.

      Bruiklener is verplicht dat voorzieningen zoals genoemd in hoofdstuk 1, lid 7, voor de betreffende eigenaar (gemeente, brandweer, net- en leidingbeheerders) zichtbaar blijven en altijd bereikbaar zijn.

    • 4.

      De bruiklener zal zoveel mogelijk van tevoren schriftelijk worden geïnformeerd over de werkzaamheden.

    • 5.

      De bruiklener draagt zorg dat geen persoonlijke eigendommen kunnen worden beschadigd en zal deze daarom tijdig verwijderen voor zover dat voor de uitvoering van de werkzaamheden noodzakelijk is.

    • 6.

      Schade die door de werkzaamheden als hiervoor onder lid 2 bedoeld is toegebracht aan de beplantingen of overige zaken aangebracht door de bruiklener komt voor rekening van de bruiklener. De bruiklener heeft nimmer recht op vergoeding van schade door de gemeente, en/of leiding- en netbeheerders.

  • 8.

    Informatieplicht

    • 1.

      Het recht van bruikleen is strikt persoonlijk en gaat niet over op de rechtsopvolgers onder algemene of bijzondere titel van de bruiklener.

    • 2.

      Bruiklener is verplicht om een opvolgende bewoner in kennis te stellen van de bruikleen.

    • 3.

      Bruiklener is verplicht om de gemeente (Burgemeester en Wethouders) schriftelijk op de hoogte te stellen van zijn komende verhuizing, zodat de gemeente een beslissing kan nemen over het sluiten van een nieuwe bruikleenovereenkomst met de opvolgende bewoner. De gemeente is echter niet verplicht om met de opvolgende bewoner een bruikleenovereenkomst aan te gaan.

    • 4.

      Door het enkele feit van niet-nakoming van het bepaalde in de voorgaande leden 2 en 3 wordt de bruikleen van rechtswege ontbonden.

    • 5.

      De gemeente is niet aansprakelijk voor schade voortvloeiend uit niet-nakoming van het bepaalde in de voorgaande leden 2 en 3 en de ontbinding van de bruikleen.

    • 6.

      De bruiklener zal alles doen en niets nalaten om te voorkomen dat door zijn handelen of nalaten de gemeente door verjaring de eigendom verliest van de in gebruik gegeven grond. De bruiklener vrijwaart de gemeente uitdrukkelijk tegen verjaring.

    • 7.

      De verplichtingen als bedoeld in het voorgaande lid gelden eveneens indien de bruikleen door niet-nakoming aan de zijde van bruiklener van rechtswege is ontbonden.

Bijlage 2 - Verikoopovereenkomst (versie 2012)

 

- - VERKOOPOVEREENKOMST - - -

 

Kenmerk: ………….

Ondergetekende,

 

De Gemeente Hengelo, hierbij vertegenwoordigd door het hoofd van de afdeling Grondzaken van de Sector Personeel en Financiën, de heer R.G. Knobben, daartoe gemachtigd op grond van het op 20 december 2011 door het college van burgemeester en wethouders van Hengelo genomen mandaatbesluit, hierna ook te noemen "verkoper";

verklaart te hebben verkocht aan de mede-ondergetekende(n):

 

…………, wonende ………………..te Hengelo, hierna (ook) te noemen: "koper", verklaart van verkoper te hebben gekocht:

 

een strook gemeentegrond zoals aangegeven op de hierbij behorende en als zodanig gewaarmerkte verkooptekening nummer …., met een arcering, gelegen nabij …………………., alhier, kadastraal bekend als gemeente Hengelo, sectie resp. nummer ……….., groot ……….. m², hierna ook te noemen: "het verkochte"

 

De koopsom bedraagt € ………. k.k. (voor rekening van koper komen overdrachtsbelasting en overdrachtskosten, waaronder te verstaan de notariële kosten, alle kadastrale kosten van aanwijzing, inmeting en registratie koopakte en dergelijke, inclusief daarover verschuldigde omzetbelasting) op basis van het kortingstarief van € 60,30 per m2.

 

De koopovereenkomst is voorts gesloten onder de volgende voorwaarden en bepalingen:

 

  • 1.

    PRIJSPEIL, BETALING KOOPPRIJS EN AKTEPASSERING.

    • 1.

      De passering van de notariële akte van levering met gelijktijdige betaling van de koopsom en het overige verschuldigde vindt plaats binnen 3 maanden na ondertekening door beide partijen van de verkoopovereenkomst.

    • 2.

      De betaling van de koopsom en het overige verschuldigde vindt plaats via notariskantoor.

    • 3.

      Verhoging van de koopsom vindt plaats indien de ondertekende verkoopovereenkomst na 4 weken na de stempeldatum van de aanbiedingsbrief door ons is ontvangen. De koopsom wordt daarop door de gemeente met 10% verhoogd naar het door het college vastgestelde tarief voor groenstroken voor 2012 (€ 67,- per m2). Vindt de transactie in 2013 plaats, dan wordt ook de koopsom daarop aangepast. Indien verhoging door genoemde moet plaatsvinden, dan is de nieuwe koopsom: € ……….......... (ingevuld door Grondzaken).

    • 4.

      De koper is verplicht het verschuldigde te voldoen vóór het ondertekenen van de akte van levering door creditering van de bankrekening van de notaris, uiterlijk per de dag van het ondertekenen van de akte van levering, per valuta van die dag en met opdracht aan de bankinstelling de creditering vóór het ondertekenen der akte aan de notaris te bevestigen.

    • 5.

      Verkoper kan wegens bijzondere omstandigheden, op schriftelijk en gemotiveerd verzoek van de koper, uitstel verlenen aan het verlijden van de notariële akte van levering.

    • 6.

      Verkoper geeft door ondertekening van de verkoopovereenkomst onherroepelijk last en volmacht aan de notaris om voor en namens de gemeente, voor het uitvoeren van deze verkoopovereenkomst mee, te werken aan het verlijden van de notariële akte van levering.

    • 7.

      Koper geeft door ondertekening van de verkoopovereenkomst onherroepelijk last en volmacht aan de door de gemeente aan te wijzen notaris om voor en namens koper, voor het uitvoeren van deze verkoopovereenkomst, mee te werken aan het verlijden van de notariële akte van levering.

  • 2.

    OVERIGE VERKOOPVOORWAARDEN.

    • 1.

      Het verkochte wordt juridisch overgedragen vrij van hypothecaire inschrijvingen en beslagen, heersende en dienende erfdienstbaarheden, kettingbedingen en kwalitatieve verplichtingen met uitzondering van die lasten of beperkingen welke in deze overeenkomst door de koper zijn aanvaard.

    • 2.

      De feitelijke levering van het verkochte zal geschieden bij de ondertekening van de notariële akte van levering.

    • 3.

      De feitelijke levering zal geschieden vrij van huur en andere gebruiksrechten van derden, met uitzondering van die gebruiksrechten welke in deze overeenkomst door de koper zijn aanvaard.

    • 4.

      De koper heeft het recht het verkochte vóór de feitelijke levering te inspecteren.

    • 5.

      Koper is voornemens het verkochte te gebruiken overeenkomstig de publiekrechtelijke bestemming. Indien de huidige publiekrechtelijke bestemming niet overeenstemt met een bestemming voor wonen, dan zal de gemeente zich inspannen om de huidige bestemming op een nader door de gemeente te bepalen tijdstip te wijzigen in een bestemming voor wonen ten behoeve van een erf en/of tuin, met dien verstande dat het bestemmingsplan geen bebouwingsmogelijkheden zal scheppen, anders dan via de bouwregelgeving gelden of zullen gaan gelden.

    • 6.

      Alle zakelijke lasten en belastingen welke vanwege het verkochte worden geheven, komen met ingang van de datum van akte passering voor rekening van de koper.

    • 7.

      De in het voorgaande lid 6 bedoelde zakelijke lasten en belastingen worden op moment van akte passering naar evenredigheid in de tijd verrekend.

    • 8.

      Verschil tussen de werkelijke grootte en de grootte zoals die in de overeenkomst is opgenomen kan geen aanleiding geven tot verrekening, tenzij het verschil groter is dan tien procent van de opgegeven maat én een afwijking van meer dan 7,5 m² blijkt te bestaan, in welk geval verrekend wordt naar de koopprijs per m².

    • 9.

      Het verkochte wordt overgedragen met alle gebreken en hoedanigheden van hetzelve en in de toestand waarin het zich nu bevindt, welke koper geacht wordt te kennen en die tot zijn voordeel of last komen.

    • 10.

      Verkoper heeft, gezien het voorafgaande gebruik van het verkochte, voor zover dat aan haar bekend is, geen redenen om aan te nemen dat er zich in het verkochte stoffen bevinden, die naar de huidige maatstaven niet aanvaardbaar zijn voor het beoogde gebruik van het verkochte overeenkomstig als hiervoor bedoeld in lid 5.

    • 11.

      Koper kan desgewenst omtrent de aanwezigheid van voor het milieu of volksgezondheid gevaarlijke of niet aanvaardbare stoffen in het verkochte, voor eigen rekening een bodemonderzoek laten verrichten.

    • 12.

      Voor zover uit het rapport van een door koper in te stellen bodemonderzoek blijkt van voor het milieu of de volksgezondheid gevaarlijke of niet aanvaardbare stoffen die naar de huidige maatstaven niet aanvaardbaar zijn voor het beoogde gebruik als hiervoor bedoeld in lid 5 heeft koper het recht tot uiterlijk de juridische levering van het verkochte deze koopovereenkomst te ontbinden en de grond ter vrije beschikking van verkoper te stellen. De ontbinding wordt ingeroepen door middel van een aangetekende brief met bericht van ontvangst van koper aan verkoper.

    • 13.

      Indien door de koper geen beroep is gedaan op de ontbindende voorwaarde als hiervoor bedoeld in lid 12 wordt elke aansprakelijkheid van de verkoper jegens de koper voor bodem en / of grondwaterverontreiniging uitgesloten.

    • 14.

      Na de datum van juridische levering van het verkochte zullen de grenzen door het Kadaster eerst worden aangewezen, zonodig in aanwezigheid van de afdeling beleidsonderzoek en GEO Informatie van de gemeente Hengelo en vervolgens worden ingemeten.

    • 15.

      Indien in de koopovereenkomst meer dan één natuurlijke of rechtspersoon als koper optreedt, zijn deze personen ieder hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van de verplichtingen die uit de koopovereenkomst voortvloeien.

    • 16.

      Indien voor de datum van juridische overdracht surseance van betaling, faillissement of gerechtelijke schuldsanering van de koper is aangevraagd of ingeval van verlies van de rechtspersoonlijkheid, feitelijke liquidatie of ontbinding van de vennootschap alsmede wanneer er voor de datum van ondertekening van de notariële akte executoriaal beslag op zijn roerende en onroerende zaken wordt gelegd, is de verkoper bevoegd de overeenkomst te ontbinden, zonder dat enige ingebrekestelling of rechterlijke tussenkomst zal zijn vereist.

    • 17.

      De koper is verplicht te gedogen dat zich voorzieningen voor openbare doeleinden (waaronder kabels en leidingen) bevinden op, in, aan of boven het verkochte, waaronder uitritten. De APV is en blijft van toepassing op eventuele uitritconstructies.

    • 18.

      De hierboven omschreven gedoogplicht omvat mede de verplichting van de koper om de door verkoper aangewezen of aan te wijzen personen, bedrijven en instellingen toe te staan de voorzieningen te (doen) inspecteren, onderhouden, herstellen, uit te breiden, vervangen en op te nemen en om tot deze doeleinden aan te wijzen derden toegang te verlenen tot het verkochte, met de nodige materialen en werktuigen, zulks op een in redelijk overleg met de koper te bepalen wijze. De werkzaamheden zullen zodanig plaats vinden, dat het gebruik van het verkochte niet méér wordt belemmerd dan redelijkerwijs voor de aanleg en instandhouding van het werk nodig is. Eventuele schade, door bedoelde werkzaamheden aan het verkochte veroorzaakt, komt niet voor vergoeding door verkoper (of het bedrijf dat de betreffende werkzaamheden verricht) in aanmerking.

    • 19.

      De koper is verplicht zich te onthouden van enig handelen waardoor het deugdelijk functioneren van vorenbedoelde voorzieningen kan worden belet of belemmerd dan wel de voorzieningen kunnen worden beschadigd. Meer in het bijzonder zal de koper zich in dit verband onthouden van het aanbrengen van opstallen, zoals gebouwen, werken, waaronder mede begrepen het aanbrengen van gesloten verhardingen, van het wijzigen van het bodemniveau, van het inrichten van opslagplaatsen, van het planten van diepwortelende bomen, struiken en overige beplantingen, van het opslaan van goederen en van het in de grond drijven van voorwerpen, het vorenstaande binnen een afstand van één meter ter weerszijden van het tracé van kabels en leidingen. De koper is aansprakelijk voor alle schade welke door zijn toedoen aan vorenbedoelde voorzieningen wordt veroorzaakt.

    • 20.

      De koper is verplicht, voor zover dit in redelijkheid van hem kan worden verlangd, op zijn kosten die maatregelen te nemen ter voorkoming van schade aan de aanwezige zaken als omschreven in artikel 18 van dit hoofdstuk.

    • 21.

      Bij niet nakoming van het hiervoor in lid 18, 19 en 20 bepaalde, verbeurt de koper ten bate van verkoper een boete van vijfhonderd euro (€ 500,00) voor elke dag, dat het aanbrengen, onderhouden of andere verrichtingen worden verhinderd of niet toegestaan wordt.

    • 22.

      De koper is, indien verkoper dit wenst, verplicht het verkochte behoorlijk af te scheiden en afgescheiden te houden. De kosten voor een eventueel, overeenkomstig de voorschriften in het geldende bestemmingsplan, op te richten erfafscheiding komen voor rekening koper.

    • 23.

      Koper is verplicht houtopstanden te dulden die zich binnen twee meter uit de grens van het verkochte bevinden.

  • 3.

    BEDING MET KWALITATIEVE WERKING (ARTIKEL 6: 252 BURGERLIJK WETBOEK).

  • De hiervoor in artikel 2 in de leden 18 tot en met 21 omschreven verplichtingen van de koper zullen - als kwalitatieve verplichtingen in de zin van artikel 6: 252 Burgerlijk Wetboek – overgaan op al degenen die het verkochte of een gedeelte daarvan zullen verkrijgen, hetzij onder algemene titel, hetzij onder bijzondere titel. Degenen die van de rechthebbende een recht tot gebruik van het verkochte zullen verkrijgen zijn eveneens aan voormelde verplichtingen gebonden.

  • 4.

    VERVALLEN GEBRUIKERSOVEREENKOMST.

    • 1.

      De eventueel bestaande gebruikersovereenkomst met koper voor het betreffende perceel komt op het tijdstip van passering van de akte te vervallen.

    • 2.

      Koper verklaart tevens op eerste schriftelijke aanzegging van de gemeente de grond te ontruimen voor het deel dat niet in deze verkoop is vervat, echter nog wel bij koper in gebruik is.

    • 3.

      Bij niet nakoming van het hiervoor in artikel 4, lid 2 bepaalde, verbeurt de koper ten bate van verkoper een boete van vijfhonderd euro ( 500,00) voor elke dag, dat koper de bedoelde strook grond niet heeft ontruimd.

 

O N D E R T E K E N I N G

 

door koper, d.d ………………… te Hengelo (ov)

 

 

………………………………………………………… ………………………………………………………… (koper) (medekoper)

 

door verkoper, d.d…………………………………………………… te Hengelo (ov)

 

ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door de burgemeester, voor deze

hoofd van de afdeling Grondzaken, sector Personeel en Financiën

 

 

M A C H T I G I N G S F O R M U L I E RA A N K O O P G R O E N S T R O O K

 

Koper, Voornamen : ……………………………………………………

Achternaam : ……………………………………………………

Geboren te : …………………………… op ……………….

Adres : ………………………………..

………………………………..

Burgerlijke staat : ……………………………………………………

Telefoon : ……………………………………………………

e-mail : ……………………………………………………

 

(mede)koper, Voornamen : ……………………………………………………

Achternaam : ……………………………………………………

Geboren te : …………………………… op ……………….

Adres : ………………………………..

………………………………..

Burgerlijke staat : ……………………………………………………

 

VERKLA(A)R(T)(EN):

 

  • o

    Graag wil ik de akte laten passeren bij notariskantoor

    …………………………………………………………………………..

  • o

    Bij deze volmacht te verlenen aan een door de gemeente Hengelo te selecteren notariskantoor………………………………………………… (in te vullen door gemeente Hengelo), danwel aan alle medewerkers die aldaar werkzaam zijn, zowel aan ieder van hen afzonderlijk als gezamenlijk,

speciaal om voor en namens ondergetekende(n) aan te kopen en in eigendom aan te nemen:

 

  • -

    het groenperceel nabij ……………………………….

  • -

    zulks voor een prijs van € ………………..

  • -

    bekend bij partijen onder kenmerknummer …………………,

waarbij alle kosten van overdracht en levering voor rekening van koper komen en voorts onder al zodanige bedingen en voorwaarden als met de verkoper zal worden overeengekomen; de koopsom tegen kwijting te betalen, huren en lasten te verrekenen, de ter voorschreven zake nodige akten en stukken te doen opmaken, te verlijden en te tekenen, woonplaats te kiezen en verder al datgene meer te doen, wat de gevolmachtigde raadzaam zal oordelen, één en ander met de macht van substitutie, welke substitutie ook verleend kan worden in alle andere gevallen dan die, genoemd in artikel 3:64 van het Burgerlijk Wetboek.

 

O N D E R T E K E N I N G

 

Getekend door (hoofd)koper d.d. ………………………………………

 

……………………………………… (koper)


1

De genoemde maatvoering geeft al aan dat het gaat om ‘snipper’groen. Deze maatvoering dateert van 1988 en geeft een duidelijk handvat om te bepalen of de groenstrook wel of niet tot snippergroen gerekend kan worden. Bij de genoemde maatvoering gaan we uit van de afstand tussen de eigendomgrens en de eerste fysieke barrière in de openbare ruimte. Dit kan bijvoorbeeld het trottoir, de rijweg, een fietspad of een voetpad zijn. Ook kan dit een sloot, een houtwal of een hoogteverschil zijn. De overgang van een beplantingsstrook of vak naar gazon, wordt niet aangemerkt als een fysieke barrière.

2

De genoemde maatvoering geeft al aan dat het gaat om ‘snipper’groen. Deze maatvoering dateert van 1988 en geeft een duidelijk handvat om te bepalen of de groenstrook wel of niet tot snippergroen gerekend kan worden. Bij de genoemde maatvoering gaan we uit van de afstand tussen de eigendomgrens en de eerste fysieke barrière in de openbare ruimte. Dit kan bijvoorbeeld het trottoir, de rijweg, een fietspad of een voetpad zijn. Ook kan dit een sloot, een houtwal of een hoogteverschil zijn. De overgang van een beplantingsstrook of vak naar gazon, wordt niet aangemerkt als een fysieke barrière.