Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Dronten

Acceptatiereglement Milieustraat gemeente Dronten

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieDronten
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingAcceptatiereglement Milieustraat gemeente Dronten
CiteertitelAcceptatiereglement Milieustraat gemeente Dronten
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-04-2023Nieuwe regeling

21-03-2023

gmb-2023-140702

Tekst van de regeling

Intitulé

Acceptatiereglement Milieustraat gemeente Dronten

1. Algemeen

Het acceptatiereglement Milieustraat Dronten is van toepassing op het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen op de milieustraat van de Gemeente Dronten (verder te noemen Milieustraat) door inwoners van de Gemeente Dronten.

 

De milieustraat aan de Schipbeek 30 8253 BD Dronten is aangewezen als de plek waar huishoudelijke afvalstoffen achtergelaten kunnen worden, als bedoeld in artikel 5 van de Afvalstoffenverordening Dronten 2022.

 

Op basis van het Uitvoeringsbesluit behorende bij de Afvalstoffenverordening Dronten 2022 (artikel 6 lid 3) stelt het college vast dat bij de afgifte van afvalstoffen op een inzamelplaats de acceptatie- en aanbiedvoorwaarden van de gemeente Dronten van toepassing zijn.

 

Acceptatie- en aanbiedvoorwaarden kunnen wijzigen op basis van herziene wetgeving en aanpassing van voorwaarden door verwerkers. De actuele versie staat op de website van de gemeente Dronten.

2. Openingstijden Milieustraat

De Milieustraat is geopend op de volgende dagen en tijdstippen.

 

Maandag

van 10.00 – 12.00 uur en van 13.00 – 16.00

Dinsdag

van 12.00-16.00

Woensdag

12.00-16.00

Donderdag

Van 12.00-16.00

Vrijdag

van 10.00 – 12.00 uur en van 13.00 – 16.00

Zaterdag

van 09.00 – 13.00

 

In de maanden mei, juni en september (tot 15 september) is de Milieustraat in de avond op donderdagen geopend van 17.30 -19.30

 

De Milieustraat is gesloten op de volgende feestdagen: 1 januari, Koningsdag, Hemelvaartsdag en 1e en 2e Kerstdag. Een keer per 5 jaar is de Milieustraat gesloten op Bevrijdingsdag, te beginnen in 2025.

 

Indien de milieustraat op andere dagen dan hier genoemd gesloten is zal dit gecommuniceerd worden via de sociale media kanalen.

3. Voertuigen

Toegelaten worden personenauto’s, bestelwagen/ bussen, al dan niet voorzien van een aanhanger, mits deze voertuigen niet zijn uitgezonderd van onderstaande bepaling hieronder. Vrachtwagens en tractoren worden niet toegelaten op de Milieustraat. Onder een vrachtwagen wordt in dit verband verstaan: een motorvoertuig waarvan het ledig gewicht, vermeerderd met het laadvermogen meer bedraagt dan 3.500 kg.

 

Deze bepaling heeft geen betrekking op vrachtwagens van de inzameldienst of transporteurs die in opdracht van de Gemeente Dronten afvalstoffen vervoeren.

4. Toegang

Om toegang te verkrijgen tot de Milieustraat dient men in het bezit te zijn van een geldige afvalpas van de gemeente Dronten. De afvalpas is adresgebonden. Op verzoek van de beheerder dient de bezoeker zich te kunnen legitimeren. De herkomst van het afval dient overeen te komen met de pasgegevens van de ontdoener.

5. Ontdoener

De inwoners in het bezit van de afvalpas waarmee afvalstoffen worden aangeboden op de milieustraat wordt aangemerkt als ontdoener.

6. Beheerder

Op de milieustraat houdt de beheerder toezicht. De aanwijzingen van de beheerder dient ten alle tijden opgevolgd te worden. Bij het niet opvolgen van de aanwijzingen van de medewerker/ acceptant kan toegang tot de milieustraat ontzegd worden.

7. Tarieven van de geaccepteerde huishoudelijk afvalstoffen

De lijst van geaccepteerde huishoudelijk afvalstoffen en de bijbehorende tarieven per afvalstroom is opgenomen in de verordening afvalstoffenheffing gemeente Dronten, deze wordt jaarlijks vastgesteld.

 

Voor de afvalstromen waarvoor betaald dient te worden, geldt een stortdrempel (vrijstelling) van 100 kilogram per afvalpas per kalenderjaar.

 

Wanneer in één vracht zowel gratis als betaalde stromen worden aangeboden door de ontdoener, dan is de ontdoener gerechtigd voor de verschillende afvalsoorten meerdere malen de weegbrug te passeren zodat een onderscheid tussen gratis en betalende stromen kan worden gemaakt. De burger begint echter met het betaalde tarief te storten en als laatste de gratis afvalstroom.

8. Vaststellen van het gewicht

Voor het vaststellen van het gewicht van het aangeboden afval wordt gebruik gemaakt van een volledige geautomatiseerde geijkte weeginrichting.

 

Zowel bij het in- als uitwegen van het voertuig dienen dezelfde personen in het voertuig aanwezig te zijn; dit om het juiste gewicht van de gestorte afvalstoffen te bepalen.

9. Betaling

Op de milieustraat kan alleen met pinbetaling worden betaald.

10. Acceptatieregels

  • 1.

    Het is verboden op de milieustraat afvalstoffen aan te leveren op een andere wijze dan bij of krachtens dit acceptatiereglement is bepaald.

  • 2.

    De ontdoener meldt zich bij aankomst op de milieustraat bij de beheerder of daartoe bevoegd medewerker om het aangebodene te laten controleren op het voldoen aan de acceptatievoorwaarden.

  • 3.

    Uitsluitend afvalstoffen opgenomen in de acceptatielijst worden geaccepteerd op de milieustraat.

  • 4.

    Afvalstoffen die niet in de acceptatielijst voorkomen of niet voldoen aan de aanlevercondities waarvoor een aanleververbod geldt, zullen geweigerd worden.

  • 5.

    Toegang tot de milieustraat wordt geregeld door middel van een slagboom die door de beheerder of een daartoe bevoegde medewerker wordt geopend.

  • 6.

    De milieustraat is alleen toegankelijk voor inwoners van gemeente Dronten, met een geldige afvalpas. De beheerder of een daartoe bevoegde medewerker kan om een legitimatiebewijs vragen.

  • 7.

    De ontdoener dient de aanwijzingen van de beheerder of een daartoe bevoegde medewerker op te volgen.

  • 8.

    Afvalstoffen mogen uitsluitend gedurende de openingstijden aangeboden worden.

  • 9.

    Personen onder de 12 jaar worden alleen op de milieustraat toegelaten, indien zij in een voertuig zitten. Zij mogen dit voertuig tijdens het verblijf op de milieustraat niet verlaten.

  • 10.

    Afvalstoffen, genoemd in de acceptatielijst, dienen door de ontdoener gescheiden op soort te worden aangeboden in de daarvoor op de milieustraat geplaatste voorzieningen.

  • 11.

    Het vervoeren, aanleveren en lossen van afvalstoffen dient op zodanige wijze plaats te vinden dat geen verontreiniging, hinder, schade en/of gevaar ontstaat op de toegangswegen, de milieustraat of de omgeving.

  • 12.

    Nadat de afvalstoffen zijn geaccepteerd en in de juiste voorziening(en) zijn gedeponeerd dient de ontdoener zo snel mogelijk de milieustraat te verlaten om een vlotte doorstroom te garanderen. verlaten.

  • 13.

    Op de Milieustraat Dronten zijn de wettelijke verkeersregels en -tekens conform de wegenverkeerswet van toepassing, met inbegrip van de ter plaatse aangegeven maximum snelheid van 5 km per uur.

  • 14.

    Roken en open vuur is verboden.

  • 15.

    Het is verboden afvalstoffen dan wel grondstoffen mee te nemen van de milieustraat en/ of op de milieustraat goederen met andere bezoekers uit te wisselen. Bij diefstal wordt aangifte gedaan bij de politie.

  • 16.

    Indien het gedrag van de ontdoener op de milieustraat naar het oordeel van de beheerder in strijd is met het bepaalde in dit acceptatiereglement, kan deze door de beheerder of daartoe bevoegd medewerker worden gelast onmiddellijk de milieustraat te verlaten en kan hem voor een nader te bepalen tijdsduur de toegang worden ontzegd.

11. Bedrijfsafvalstoffen

Aangeboden afvalstoffen worden geweigerd wanneer gegronde redenen zijn om aan te nemen dat het om bedrijfsafvalstoffen gaat. Onder bedrijfsafvalstoffen wordt verstaan: afvalstoffen niet zijnde huishoudelijke afvalstoffen of gevaarlijke afvalstoffen. Bedrijfsafvalstoffen zijn onder andere afkomstig van bedrijven, kantoren, winkels, diensten en andere organisaties en instellingen, of afvalstoffen die zijn ontstaan door het uitoefenen door het uitoefenen van een beroep of bedrijfsmatige activiteit.

 

Een uitzondering wordt gemaakt voor bedrijven die stromen van particulieren brengen die in het kader van producentenverantwoordelijkheid zijn geaccepteerd (bijv. elektrische apparaten) en landbouwbestrijdingsverpakkingen met het STORL logo Klein gevaarlijk Afval.

12. Aansprakelijkheid

  • 1.

    Het betreden van de milieustraat geschiedt op eigen risico.

  • 2.

    De ontdoener is aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door hem, de namens hem op de milieustraat aanwezige personen, zijn materieel of het in opdracht van hem op de milieustraat aanwezig zijnde materieel, dan wel de door hem aangevoerde afvalstoffen of andere stoffen, aan de gemeente Dronten, de materiele zaken op de milieustraat, het personeel en andere personen die uit hoofde van hun functie regelmatig op de milieustraat aanwezig zijn, hun eigendommen, de eigendommen van de gemeente Dronten, of aan de op de milieustraat in gebruik zijnde voorwerpen van derden, zulks onverminderd de aansprakelijkheid ingevolge wettelijke bepalingen.

  • 3.

    De ontdoener is aansprakelijk voor de kosten van het verwijderen en/of tenietdoen van de aangeboden afvalstoffen die naar het oordeel van de gemeente Dronten, dan wel landelijk of provinciale overheid schade aan het milieu tot gevolg hebben dan wel hebben gehad of kunnen hebben. Dit geldt tevens indien de afvalstoffen schade aan het milieu zouden kunnen hebben veroorzaakt wanneer deze niet verwijderd en/of teniet zouden zijn gedaan.

  • 4.

    De ontdoener vrijwaart de gemeente Dronten tegen alle schadeaanspraken door hemzelf of door personen die hem vertegenwoordigen.

13. Eigendomsoverdracht

Met het aanbieden van de afvalstoffen aan de gemeente wordt door de ontdoener gelijktijdig afstand gedaan van het afval en wordt de gemeente eigenaar.

14. Klachten

In geval van een klacht ten aanzien van het handelen van medewerkers kan deze schriftelijk via de website www.dronten.nl – snel naar Melding doen – worden ingediend.

15. Slotbepalingen

  • In gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de dienstdoende leidinggevende.

  • Dit reglement zal op een ieder zichtbare plek worden opgehangen op de Milieustraat. Een exemplaar van het reglement kan op verzoek worden gedownload op de website van de gemeente Dronten.

  • Dit reglement kan aangehaald worden als Reglement Milieustraat gemeente Dronten.

  • De bepalingen van dit reglement treden in werking per 1 april 2023.

 

 

Dronten, 21 maart 2023

Jan Dirk Pruim

secretaris

drs. J.P. Gebben

burgemeester

BIJLAGE Aanlevercondities

 

Afval- en Grondstoffen

Aanlevercondities

Accu’s

AGM-accu, droge accu, gel-accu, lithium-ijzer-fosfaat-accu, lithium-ion-accu, loodaccu, natte accu, nikkel-cadmium-accu, nikkel-metaalhydride-accu, startaccu, tractie-accu i. v.m. brandgevaar apart en compleet inleveren.

AEEA (Elektrische en elektronische apparatuur)

Onverpakt en leeg, vloeistoffen niet afgetapt, deuren ontgrendeld.

Asbest

Dubbel luchtdicht verpakt in speciaal asbestfolie met een dikte van minimaal 0,2 mm voorzien van asbestlogo. De maximale hoeveelheid is 35 m2 (gelijk aan de hoeveelheid die wettelijk door een particulier gesloopt mag worden). Minimaal 5 werkdagen van te voren moet asbest telefonisch of per mail worden doorgegeven. De milieustraat is telefonisch bereikbaar tijdens de openingstijden tel. 14 0321 of per mail milieustraat@dronten.nl

Banden

Maximaal 4 stuks per bezoek,

Dakbitumen / teerkarton / dakgrind

Gebundeld, ongebundeld of in zakken

Fijn huishoudelijk restafval

In gesloten standaard huisvuil zakken

Frituurvet

In afgesloten verpakking en bij voorkeur in oorspronkelijke verpakking

Gasflessen, brandblussers en overige drukhouders

Compleet (als in één stuk)

Gemengd steenachtig materiaal (puin)

Onverpakt, zonder grond of grind, maximaal 3 m3

Gips

Gasbeton

Onverpakt

 

Grof huishoudelijk restafval

 

Gebundeld of ongebundeld;

per soort gescheiden van elkaar, geen groter volume dan 1,5m3, een overschrijding van de afmeting is toegestaan voor redelijkerwijs ondeelbare elementen

Grof tuinafval (takken en snoeiafval)

Gebundeld of ongebundeld

Harde kunststoffen

Gebundeld of ongebundeld

Hout A-kwaliteit

Gebundeld of ongebundeld

Hout B-kwaliteit

Gebundeld of ongebundeld

Hout C-kwaliteit

Gebundeld of ongebundeld

Kadavers

Uitsluitend kleine huisdieren

1Klein chemisch afval (KCA) en klein gevaarlijk afval (KGA)[1]

In afgesloten verpakking en bij voorkeur in oorspronkelijke verpakking; bij gebruik van andere verpakkingen dient de inhoud (stof) op de verpakking vermeld te worden. Informatie omtrent de inhoud van de verpakking moet door de aanbieder mondeling kunnen worden gegeven.

Matrassen

Heel en droog , géén losse stukken of kussens van banken

Metalen

Gebundeld of ongebundeld, per staal soort gesorteerd

Oud Papier en Karton

Gebundeld of ongebundeld

Piepschuim

Gebundeld of ongebundeld

Plastic blik en drinkpakken

In plastic zakken

Textiel

 

 

 

 

 

In plastic zakken

 

Kleding: zoals broeken, rokken, jurken, dassen, hemden, hoeden, petten, jacks, jassen, kousen, onderkleding, pyjama’s, sokken, stropdassen, truien, T-shirts, zwemkleding, vesten

 

Schoeisel: zoals gympen, laarzen, sandalen, sporten wandelschoenen, indien mogelijk per paar samengebonden

 

Beddengoed: zoals dekbedovertrekken, kussenslopen, lakens, dekens

 

Woontextiel: zoals gordijnen en vitrages, handdoeken en washandjes, knuffels (schoon), lappen groter dan 25X25 cm, poetsdoeken, servetten, tafellakens, theedoeken

 

Accessoires: zoals tassen en riemen

Vlakglas

Gebundeld of ongebundeld

 

Bijlage KCA Lijst

 

Wel

Niet

Accu, batterij

Ammonia, spiritus

Benzine, motorolie, afgewerkte olie, remolie, oliefilters

Armatuur van lampen

Bestrijdingsmiddel

Balpen, viltstiften

Etsvloeistof (salpeterzuur, zwavelzuur)

Bleekwater, ontsmettingsmiddel

Fotofixeermiddel, foto-ontwikkelaar

Cd, diskette

Gootsteenontstopper vloeibaar

Cosmetica

Injectienaald

Foto's, dia's

Kwikschakelaar

Fotostopbad, negatieven

Kwikthermometer

Geverfd hout, verduurzaamd hout

Lampenolie

Halogeenlamp

Medicijnen

Koperpoets, zilverpoets

Petroleum

Nagellak, nagellakremover

Spaarlamp, tl- en ledlamp

Snelontkalker

Verf, lak, beits

Spuitbus (leeg)

Verfproducten als terpentine, thinner, afbijtmiddel, verfverdunner, kwastreiniger, kwastontharder, wasbenzine

Lege verfblikken, kwasten met uitgeharde verf, lege flessen van terpentine enz.

Zoutzuur

Videoband, cassettebandje

 

Vlekverwijderaar


1

Zie bijlage voor KCA lijst