Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Venray

Besluit nadere regels Schaderegeling ingravingen kabels en leidingen gemeente Venray

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieVenray
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit nadere regels Schaderegeling ingravingen kabels en leidingen gemeente Venray
CiteertitelBesluit nadere regels Schaderegeling ingravingen kabels en leidingen gemeente Venray
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 3:4, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht
  2. Algemene verordening ondergrondse infrastructuren Venray
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

28-03-2023nieuwe regeling

07-03-2023

gmb-2023-131567

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit nadere regels Schaderegeling ingravingen kabels en leidingen gemeente Venray

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Venray;

 

gelet op artikel 3 van de Algemene verordening ondergrondse infrastructuren Venray (hierna aan te duiden als: de AVOI) alsmede artikel 3:4, tweede lid van de Algemene wet bestuursrecht;

 

besluit vast te stellen:

 

Besluit nadere regels Schaderegeling ingravingen kabels en leidingen gemeente Venray.

 

Als gevolg van de aanleg, instandhouding en opruiming van kabels en/of leidingen in en op openbare gronden ontstaat schade aan straatwerk, overige verhardingen of groenvoorzieningen.

Die schade moet worden hersteld en de herstelkosten komen altijd voor rekening van de netbeheerder.

 

In deze Schaderegeling ingravingen kabels en leidingen zijn (onder andere) de voorwaarden en tarieven vastgelegd met betrekking tot de wijze van verrekening van de herstelkosten van straatwerk, gesloten verharding, natuursteenverhardingen en groenvoorzieningen en de beheer- en degeneratiekosten.

Artikel 1 Algemeen

De begripsbepalingen van de vigerende Algemene verordening ondergrondse infrastructuren (AVOI) en het Handboek kabels en leidingen zijn op deze Schaderegeling ingravingen kabels en leidingen van toepassing, tenzij daarvan nadrukkelijk wordt afgeweken.

 

Alle technische en procedurele aspecten die verband houden met de aanleg, instandhouding en opruiming van kabels en/of leidingen zijn opgenomen in het Handboek kabels en leidingen Venray.

Artikel 2 Toepasselijkheid

Deze regeling is van toepassing op alle werkzaamheden in verband met de aanleg, instandhouding en opruiming van kabels en/of leidingen in of op de openbare grond van de gemeente Venray, behoudens voor de aspecten waarin is voorzien in privaatrechtelijke overeenkomsten.

Artikel 3 Uitgangspunten bij verrekening van herstelkosten

  • 1.

    Voor de wijze van herstel en de verrekening van herstel-, onderhouds-, beheer- en degeneratiekosten inzake ontstane schade die het gevolg is van de aanleg, instandhouding en opruiming van kabels en/of leidingen zijn meerdere varianten mogelijk, te weten:

    • Elementenverharding

      • variant A: Herstel en onderhoud uitgevoerd door de gemeente;

      • variant B1: Herstel en onderhoud door netbeheerder;

      • variant B2: Herstel door netbeheerder en onderhoud door de gemeente;

      • variant C: Herstel door de gemeente voorafgaand aan algehele herbestrating

    Voor variant A geldt dat de netbeheerder de gemeente vijf werkdagen vooraf informeert over het moment waarop de herstelwerkzaamheden kunnen aanvangen. Indien deze termijn wordt overschreden, herstelt de netbeheerder de elementenverharding eerst provisorisch op zijn kosten (terugbrengen van de verhardingsmaterialen in hetzelfde verband als voor de werkzaamheden aanwezig was, zodanig dat geen gevaar bestaat voor de weggebruiker). Vervolgens vindt definitief herstel plaats door de gemeente.

     

    Voor variant B1 geldt dat de netbeheerder op zijn kosten het herstel en onderhoud (met 12 maanden garantie conform RAW garantiebepalingen) verzorgt. Voor variant B2 geldt dat de netbeheerder op zijn kosten het herstel (met 12 maanden garantie in geval van overschrijding RAW garantienormen) verzorgt en dat de gemeente verantwoordelijk is voor het onderhoud.

     

    Voor variant C geldt dat het herstel wordt uitgevoerd door de gemeente, voorafgaand aan gehele herbestrating. In onderling overleg tussen de gemeente en de netbeheerder kan dit tarief in incidentele gevallen, afwijkend van de standaard keuze (zie artikel 5, eerste lid), worden toegepast als bijvoorbeeld grootschalige saneringen samenvallen met renovatie of reconstructie door de gemeente.

     

    De herstel-, onderhouds-, beheer-, en degeneratiekosten worden in alle gevallen berekend volgens de vigerende tarieven, zie artikel 5, eerste lid.

    • Gesloten verhardingen en groenvoorzieningen (excl. bermen en gazons)

      • variant D: Herstel en onderhoud door de gemeente.

    Voor variant D geldt dat het herstel en onderhoud wordt uitgevoerd door de gemeente en de marktconforme kosten volledig worden doorberekend aan de netbeheerder.

     

  • 2.

    Standaard wordt binnen de gemeente Venray het herstel en onderhoud door de netbeheerder uitgevoerd. Hiervoor geldt het VNG-tarief, zie artikel 5, eerste lid.

  • 3.

    Bij werkzaamheden waar ter plaatse gesloten verharding aanwezig is en de netbeheerder toestemming heeft gekregen van de gemeente om de gesloten verharding open te breken, zorgt de netbeheerder ervoor dat nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd de sleuf tijdelijk met betonstraatstenen wordt dichtgestraat. De netbeheerder levert de betonstraatstenen zelf aan. Het opbreken van de gesloten verharding en het dichtstraten van de sleuf gebeurt conform de voorschriften uit het Handboek kabels en leidingen.

     

    De gemeente verzorgt het definitieve herstel van gesloten verhardingen. De gesloten verharding wordt tijdens het periodieke onderhoudsprogramma in opdracht van de gemeente hersteld. Hiervoor geldt een tarief behorend bij variant D, zie artikel 5, tweede lid.

  • 4.

    De gemeente voert werkzaamheden aan c.q. het definitieve herstel van groenvoorzieningen (exclusief bermen en gazons) in eigen beheer uit of laat dit uitvoeren door een door de gemeente geselecteerde aannemer. Hiervoor geldt een tarief behorend bij variant D, zie artikel 5, derde lid.

     

    Als de netbeheerder (projectmatig) toestemming krijgt van de gemeente om de werkzaamheden aan c.q. het herstel van groenvoorzieningen zelf uit te voeren, worden vóór verstrekking van het instemmingsbesluit specifieke afspraken tussen de gemeente en de netbeheerder gemaakt. Afhankelijk van de omvang van het werk geldt dan voor de netbeheerder een garantietermijn van een jaar of een volledig groeiseizoen (week 13 t/m 45) na oplevering. De gemaakte afspraken worden in het instemmingsbesluit vastgelegd.

     

    Werkzaamheden aan bomen worden te allen tijde door of in opdracht van de gemeente uitgevoerd, zie artikel 5, derde lid.

  • 5.

    Indien (projectmatig) vooraf tussen de gemeente en de netbeheerder de afspraak is gemaakt dat de gemeente zelf zorgdraagt voor de herstelwerkzaamheden brengt de gemeente de marktconforme kosten in rekening bij de netbeheerder.

     

    Dit geldt in ieder geval in het centrumgebied van Venray (zie Bijlage A). Daar laat de netbeheerder/grondroerder de herstelwerkzaamheden uitvoeren door een van de aannemers (zie ook Bijlage A) die ruime ervaring hebben met herstelwerkzaamheden in het centrumgebied.

  • 6.

    De gemeente laat bij in gebreke blijven van de grondroerder (als de voorgeschreven (herstel)termijnen verstreken zijn en/of als herstel onvoldoende is of uitblijft) zelf de noodzakelijke (herstel)werkzaamheden uitvoeren door een door de gemeente geselecteerde aannemer. Dit geschiedt tegen marktconforme tarieven en de kosten worden aan de netbeheerder doorberekend. De gemeente stelt de netbeheerder vooraf (schriftelijk) in kennis dat zij het herstel laat verrichten.

  • 7.

    Alle overige (extra) kosten die de grondroerder (of de gemeente) maakt vanwege door de netbeheerder geïnitieerde werkzaamheden met betrekking tot kabels en/of leidingen en/of een gevolg zijn van de voorwaarden en eisen die in de AVOI, het instemmingsbesluit en het Handboek zijn opgenomen, komen in principe voor rekening van de grondroerder c.q. de netbeheerder. Over de eventuele verrekening van overige (extra) kosten worden nadere afspraken gemaakt.

Artikel 4 Verhalen van overige schade

Niet alle schades die de gemeente als gevolg van kabel en/of leidingwerkzaamheden lijdt, worden door de vooraf vastgestelde schadehersteltarieven gedekt.

 

Dit is het geval bij:

  • 1.

    Schade aan groenvoorzieningen (excl. bermen en gazons):

    • werkzaamheden waarbij de overlevingskans van de aanwezige beplanting gering is en deze dus moet worden vervangen;

    • werkzaamheden waarbij dicht in de buurt van bomen moet worden gewerkt;

    • achteruitgang van de (beeldbepalende) groenkwaliteit;

    • aantasting van de (ecologische) kwaliteit van de groeiplaats.

  • Met betrekking tot het opnemen van beplanting worden al vóór het verstrekken van het instemmingsbesluit specifieke afspraken vastgelegd, zie ook artikel 3, vierde lid.

     

    Als bomen worden beschadigd of zonder toestemming van de gemeente worden gerooid, wordt de netbeheerder voor de schade aansprakelijk gesteld. De schade aan bomen wordt achteraf vastgesteld door de gemeente. Het totale schadebedrag wordt opgebouwd uit de getaxeerde schade inclusief taxatiekosten, beredderingskosten en overige bijkomende kosten zoals voor het verhalen van schade.

     

    De aansprakelijkstelling voor de schade vindt plaats conform het civiele aansprakelijkheidsrecht.

  • 2.

    Schade die ontstaat buiten de directe werkomgeving:

    Van schade die ontstaat buiten de directe werkomgeving van de grondroerder is sprake als ten gevolge van werkzaamheden schade ontstaat aan materialen, lichtmasten, verkeersregelinstallaties (VRI’s), geparkeerde auto's, en dergelijke. Voor zover het gemeentelijke eigendommen betreft, kan de gemeente conform het civiele aansprakelijkheidsrecht deze schade op de veroorzaker verhalen. Afhankelijk van de specifieke situatie kan het wenselijk zijn dat voorafgaand aan de werkzaamheden een gezamenlijke (toezichthouder en grondroerder) schouw van de werkomgeving plaatsvindt. De bevindingen worden door de grondroerder vastgelegd.

  • 3.

    Verborgen gebreken:

    Verborgen gebreken zijn buitenproportionele oneffenheden van opgeleverd en goedgekeurd hersteld straatwerk, aantoonbaar het gevolg van werkzaamheden van die grondroerder die als laatste werkzaamheden op de onderhavige locatie heeft uitgevoerd. In dergelijke gevallen heeft de grondroerder vijf werkdagen na eerste aanzegging van de gemeente de tijd om de verharding opnieuw te herstellen. Als norm voor "buitenproportioneel" wordt een oneffenheid aangehouden van meer dan 0,03 m, die zich binnen een jaar na het eerste herstel voordoet (= CROW-norm voor "ernstige schade").

Artikel 5 Tarieven, garantie en onderhoud

  • 1.

    Herstel-, onderhouds-,beheer- en degeneratiekosten:

     

    De herstel-, onderhouds-, beheer- en degeneratiekosten voor elementenverhardingen, bermen en gazons worden berekend volgens de vigerende VNG richtlijn Tarieven (graaf)werkzaamheden Telecom en de daarbij behorende Tarieven (her)straatwerkzaamheden kabels- en/of leidingwerken. Deze tarieven worden voor alle netbeheerders gehanteerd en worden jaarlijks geïndexeerd en vastgesteld door de VNG en zijn marktconform. In Venray wordt het tarief behorende bij variant B1 gehanteerd (herstel en onderhoud (met 12 maanden garantie conform RAW garantiebepaling) door de netbeheerder).

  • 2.

    Tarief herstel gesloten verhardingen:

     

    Herstel en onderhoud van asfalt verharding wordt uitgevoerd door de gemeente. Hiervoor geldt een tarief behorende bij variant D en wordt bepaald aan de hand van Bijlage B.

  • 3.

    Tarief herstel groenvoorzieningen (exclusief bermen en gazons):

     

    Herstel en onderhoud van groenvoorzieningen wordt uitgevoerd door de gemeente. Hiervoor geldt een tarief behorende bij variant D en wordt bepaald aan de hand van Bijlage B.

     

    De kosten van werkzaamheden aan bomen komen voor rekening van de netbeheerder en worden verrekend op basis van de werkelijke kosten.

  • 4.

    Tarief herstel bijzondere elementenverharding (bijvoorbeeld natuursteenverharding of sierbestrating):

     

    Herstel en onderhoud van bijzondere bestratingen wordt uitgevoerd door de gemeente. Hiervoor geldt een tarief behorende bij variant D en wordt bepaald aan de hand van Bijlage B.

Artikel 6 Overige en slotbepalingen

Deze regeling is van toepassing op werkzaamheden waarover op het moment van in werking treden geen andere overeenkomsten tussen de gemeente en belanghebbende(n) zijn aangegaan.

 

Deze regeling is niet van toepassing op gemeentelijke kabels en/of leidingen.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na de datum van haar bekendmaking.

Artikel 8 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: “Besluit nadere regels Schaderegeling ingravingen kabels en leidingen gemeente Venray”.

de burgemeester,

L.A.M. Kompier

de secretaris,

E.G.J. Voorn

Bijlage A Gebiedskaart centrumgebied Venray

 

 

Aannemers met ruime ervaring met herstelwerkzaamheden binnen het centrumgebied:

Joop Goossens Civiele Techniek BV

Spurkt 9b

5804 AR Venray

0478 511053

Wilms Infra B.V.

Stationsweg 175a

5807 AA Venray

0478 515355

Horster Wegenbouw Combinatie B.V. (HWC)

Songertweg 14

5961 NG Horst

077 2057755

Vaktuinen

Hoopweg 36

5801 HR Venray

06 22317086

Van Rattingen Grondverzet B.V.

Henri Dunantstraat 37

5807 ES Oostrum

0478 550092

 

Bijlage B Grondslagen van de tarieven voor herstel van schade aan verharding en groen in de provincie Limburg – 2023

 

Inleiding:

De tariefgrondslagen voor 2023 zijn gebaseerd op de uitgangspunten van het GPKL (Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen) en wordt verwezen naar de “richtlijn Tarieven (graaf)-werkzaamheden telecom” van de VNG.

 

Deze zijn te downloaden op de website van de VNG;

 

Herstraattarieven: overzicht | VNG

 

Deze tariefgrondslagen zijn van toepassing voor de gemeenten in de provincie Limburg die de OGN 2021 hebben ondertekend en de nutsbedrijven Enexis Netwerk en WML.

 

Deel 1 van deze grondslagen is gebaseerd op de rekentool van de GPKL.

Deel 2 zijn de eenheidsprijzen die niet landelijk zijn vastgesteld.

 

DEEL 1

Onderstaande artikelen verwijzen naar de artikelen, beschreven in de “richtlijn Tarieven (graaf)-werkzaamheden telecom”, uitgave van de VNG

 

Algemeen.

Deze tariefgrondslagen zijn van toepassing voor de gemeenten in de provincie Limburg die de OGN hebben ondertekend en de nutsbedrijven Enexis Netwerk en WML.

 

Het nutsbedrijf is gehouden tot het vergoeden van alle schaden, geleden en te lijden door de gemeente, voortvloeiende uit de door het nutsbedrijf uit te voeren werken aan de leidingen.

 

De berekening van de vergoeding van de schaden is gebaseerd op vier voor de betrokken partijen optredende kostensoorten:

  • 1.

    Uitvoeringskosten

  • 2.

    Onderhoudskosten

  • 3.

    Degeneratiekosten

  • 4.

    Beheerkosten

De normen en tarieven dienen te leiden tot dekking van in redelijkheid gemaakte kosten.

 

In de rekentool onderscheidt men 7 tariefgroepen;

A = Herstel en onderhoud, uitgevoerd door de gemeente

B1 = Herstel en onderhoud door aanbieder / netbeheerder

B2 = Herstel door aanbieder / netbeheerder, onderhoud door de gemeente

C = Herstel en onderhoud door de gemeente voorafgaand aan gehele herbestrating

C1 = Herstel en onderhoud door de aanbieder voorafgaand aan gehele herbestrating

C2 = Herstel door de aanbieder en onderhoud door de gemeente voorafgaand aan gehele herbestrating

D = Overige tarieven (asfalt, struiken etc.)

 

Opmerking m.b.t. alle tabellen in dit document:

het tarief behorend bij een onderdeel met hoeveelheid > 15 m2 geldt tot en met een hoeveelheid van maximaal 100 m2 als voor hetzelfde onderdeel ook een hoeveelheid is opgenomen > 100 m2.

 

Uitvoeringskosten.

In tabel 1A zijn de normen (manuren per eenheid) opgenomen afgeleid van de GPKL.

 

Tabel 1A

 

Tabel 1B betreft de uitvoeringskosten die door de contactgroep OGN voor de provincie Limburg zijn toegevoegd. De tarieven voor tabel 1B zijn verder uitgewerkt in deel 2.

 

Tabel 1B

 

In bijlage 2 is d.m.v. foto’s duidelijk gemaakt welke soort bestrating onder sierbestrating type 1, 2 en 3 vallen.

 

Het bepalen van de oppervlakte wordt berekend aan de uitgebroken m2 elementenverharding, zie bijlage 3 op bladzijde 19.

 

Voor meer informatie wordt verwezen naar de “Handreiking toepassing VNG herstraattarieven” die is te downloaden op de website van de GPKL.

 

De kosten voor het straatwerk worden per m2 c.q. m1 berekend door de op het werk betrekking hebbende kosten van de navolgende kostensoorten te sommeren:

 

  • A

    kostprijs per mensuur

  • B

    bouwstofkosten straatzand per m3, franco werk, los gestort

    bouwstofkosten betontegels, per m2, franco werk

    bouwstofkosten betonstraatstenen c.q. straatklinkers, per m2, franco werk

    bouwstofkosten trottoirbanden in beton

    bouwstofkosten opsluitbanden in zand

    bouwstofkosten sierbestrating, per m2, franco werk

    bouwstofkosten gazon, per m2, franco werk

    bouwstofkosten berm, per m2, franco werk

Opmerking: Voor het bepalen van de te herstellen oppervlakken wordt uitgegaan van het aangegeven oppervlak per aangevraagd instemmingsbesluit/graafvergunning.

Het is niet toegestaan om de in de afzonderlijke instemmingsbesluiten/graafvergunningen aangeven oppervlakken op te tellen ten einde boven de 15 m2 respectievelijk100 m2 uit te komen. Dus:

  • 1.

    Per verleende vergunning (werkterrein) worden eerst alle herstelde oppervlakten per materiaalsoort bij elkaar opgeteld.

  • 2.

    Op het bij 1. berekende oppervlak wordt de bijbehorende tariefregel toegepast.

A kostprijs per mensuur

Tabel 2

 

De uurloonkosten voor het herstellen van elementen, bermen en gazon zijn:

Tabel 3

 

BBouwstofkosten

Tabel 4

 

A + B Uitvoeringskosten

De uitvoeringskosten zijn dan de uurloonkosten vermeerderd met de bouwstoffenkosten.

Tabel 5

 

Bij tariefgroep A, C en D worden de eenheidsprijzen met ’n bepaald % verhoogd om ’n goede aansluiting op het bestaande straatwerk en bermen/gazon te kunnen realiseren, zie onderstaande tabel 5A.

Zie ook de verklaring in bijlage 3.

 

Tabel 5A

 

Bij tariefgroep C “Herstel en onderhoud door de gemeente voorafgaand aan gehele herbestrating” worden de betreffende eenheidsprijzen verlaagd, zie tabel 5B.

 

Tabel 5B

 

Het vermelde percentage van 42% bij “Herstel door de gemeente voorafgaand aan gehele herbestrating” geldt alleen indien dit vooraf is afgesproken en maximaal 1 jaar voor de geplande herbestrating.

 

Onderhoudskosten

Voor de kosten verbonden aan het onderhoud gedurende eerste jaar wordt een percentage van de berekende uitvoeringskosten in rekening gebracht.

 

Onderhoudskosten

Onderhoudskosten in % van de uitvoeringskosten

Percentage slechte bodem

< 50%

50-60%

60-70%

70-80%

≥ 80%

Voet- en fietspaden (betontegels)

5%

5,75%

8%

13,25%

15%

Rijbanen (klinkers)

8%

9%

12%

18%

20%

In bijlage 1 staat voor iedere gemeente het percentage slechte bodem vermeld.

 

In de rekentool van de GPKL maakt men geen onderscheid tussen klinkers en tegels in relatie met rijbaan en voet- en fietspaden. Bij klinkers is de verdeling rijweg 80% en voetpad 20% en bij tegels voetpad 95% en rijweg 5%. Voordeel van deze keuze is dat er maar 1 eenheidsprijs is voor klinkers en tegels en geen onderscheid meer is voor rijbanen en voet-/fietspaden. Voordeel is minder eenheidsprijzen.

 

Tabel 6

 

Toelichting: (80 x 8%) + (20 x 5%) / 100 levert een gemiddeld percentage op voor de onderhoudskosten van 7,4%.

 

Degeneratiekosten

De degeneratiekosten worden berekend als een percentage van de uitvoeringskosten per m2.

Hierbij worden de degeneratiekosten voor een langssleuf gerelateerd aan de oppervlaktenorm met een omvang van meer dan 15m2.

Voor een lasgat geldt de oppervlaktenorm kleiner dan of gelijk aan 15m2. Dwarssleuven groter dan 15 m2 worden berekend als langssleuven en dwarssleuven kleiner dan of gelijk aan 15 m2 worden gedefinieerd als lasgaten. De uitvoeringskosten, waaraan de degeneratiekosten volgens de Leidraad (https://www.gpkl.nl/page/102/tarieven/) zijn gekoppeld, worden berekend conform artikel 25 van deze Leidraad, waarbij de omzetbelasting buiten de berekening wordt gehouden. De genoemde prijsopbouw is daarmee “all-in” maar exclusief omzetbelasting.

De degeneratiekosten van de langssleuven worden berekend door de in de tabellen vermelde percentages te vermenigvuldigen met de uitvoeringskosten per omvangscategorie groter dan 15 m2 en met de lengte van de sleuf in m1. De berekening voor de degeneratiekosten voor lasgaten vindt plaats door de in de tabellen vermelde percentages te vermenigvuldigen met de uitvoeringskosten per omvangscategorie kleiner dan of gelijk aan 15 m2 en met het aantal te verrekenen lasgaten uitgedrukt in stuks.

 

In de “Richtlijn Tarieven (graaf)-werkzaamheden Telecom zijn de volgende % vastgesteld:

Bestratingsnorm 0 – 15 m2

Degeneratiekosten in % van de uitvoeringskosten

Percentage slechte bodem

< 50%

50-60%

60-70%

70-80%

≥ 80%

Voet- en fietspaden (betontegels)

0%

4%

16%

46%

56%

Rijbanen (klinkers)

32%

45%

84%

129%

158%

Tabel “Richtlijn Tarieven (graaf)- werkzaamheden telecom”

 

Bestratingsnorm meer dan 15 m2

Degeneratiekosten in % van de uitvoeringskosten

Percentage slechte bodem

< 50%

50-60%

60-70%

70-80%

≥ 80%

Voet- en fietspaden (betontegels)

0%

1%

4%

49%

64%

Rijbanen (klinkers)

13%

18,25%

34%

67,75%

79%

Tabel “Richtlijn Tarieven (graaf)- werkzaamheden telecom”

 

Tabel 7

 

*) De degeneratiekosten zijn in het degeneratieonderzoek 1987-1991, uitgevoerd door DHV, als percentage van de uitvoeringskosten vastgesteld. De degeneratiekosten waren in 1991 inclusief 18,5% BTW en daarom wordt op het totaalbedrag van de degeneratiekosten, nog steeds het toenmalige Btw-tarief van 18,5% in mindering gebracht.

 

Bovenstaande tekst staat in “Richtlijn Tarieven (graaf)-werkzaamheden telecom” op blad 60.

 

Tabel 7A:

Voorheen stond hier de tabel met vermelding van de jaarlijkse vergoeding vanuit Enexis en WML per aansluiting die aan (deelnemende) gemeenten werden verstrekt voor de beheer- en degeneratiekosten.

Deze tabel is met de komst van de OGN2021 komen te vervallen (beheer- en degeneratiekosten worden per 01-01-2021 afgerekend op basis van werkelijk uitgevoerde hoeveelheden).

 

Als aanvulling hierop verstrekt WML voor een periode van 10 jaar (tot en met 2030) een jaarlijkse uitkering aan gemeenten die deelnemen aan de OGN2021.

De uitkering wordt jaarlijks bepaald en is gebaseerd op het aantal WML aansluitingen in de betreffende gemeente. Het aantal aansluitingen wordt per 31 december van het voorafgaande jaar in het jaarverslag van WML aangegeven. De uitkering verschilt per gemeente en wordt bepaald door het aantal aansluitingen op genoemde datum te vermenigvuldigen met € 0,37. (Conform artikel 1.13 van de OGN2021)

 

Beheerkosten.

  • 1.

    Het nutsbedrijf is gehouden tot het vergoeden van de kosten van extra werkzaamheden, welke de gemeente moet verrichten in verband met de vergunningverlening dan wel het verlenen van toestemming

  • 2.

    De beheerkosten worden berekend in de vorm van een toeslagpercentage en bedraagt 8 – 15% van de uitvoeringskosten.

Plattelandsgemeenten, A-gemeenten

8% - 10%

Verstedelijkte plattelandsgemeenten, B-gemeenten

9% - 11%

Gemeenten met stedelijk karakter; woonkern tot 50.000 inwoners, C1, C2en C3-gemeenten

10% -13%

Gemeenten met stedelijk karakter; woonkern 50.000 inwoners, C4 en C5-gemeenten

12% - 15%

 

Tabel 8

 

Opmerking bij tabel 8: uitgangspunt is een percentage van 13% voor alle onderdelen en alle gemeenten

Daarmee zijn de Beheerkosten voor een gemeente voldoende passend voor de registratie van het opgebroken oppervlak in een groot werk

 

Samenvatting deel 1 (tarieven conform VNG / GPKL):

Tabel 9

 

Leveranciers van software m.b.t. digitaal meldsysteem kabels en leidingen nemen de bovenstaande eenheidsprijzen op in hun software.

 

Toelichting op de onderhoudskosten en degeneratiekosten van tariefgroep A >100 m2 in vergelijking tot:

  • 1.)

    de onderhoudskosten van de tariefgroepen B2, C, C2 en

  • 2.)

    de degeneratiekosten van de tariefgroepen B1 en B2.

Zowel bij 1.) als bij 2.) dient ook bij hoeveelheden > 100 m2 de post > 15 m2 gebruikt te worden.

Dit vindt volgens de GPKL zijn oorsprong in de gedachte dat een gemeente (Tariefgroep A) voor de te herstellen sleuven een bestek kan aanbesteden waarbij aanbestedingsvoordeel te halen is. Voor de onderhoudskosten is dit te verdedigen. Dit moet dan ook doorgetrokken worden voor de degeneratiekosten.

 

Bijlage 1: Overzicht gemeenten in de provincie Limburg en aantal inwoners (percentage slechte bodem in alle Limburgse gemeenten < 50%):

Nummer

Gemeenten

Aantal inwoners

1

Maastricht

121.151

2

Venlo

102.136

3

Sittard Geleen

91.719

4

Heerlen

86.845

5

Roermond

59.184

6

Weert

50.346

7

Kerkrade

45.324

8

Venray

44.278

9

Peel en Maas

43.964

10

Horst aan de Maas

43.039

11

Landgraaf

37.023

12

Beekdaelen

35.928

13

Leudal

35.922

14

Echt Susteren

31.731

15

Brunssum

27.674

16

Eijsden Margraten

25.857

17

Stein

24.803

18

Maasgouw

24.028

19

Roerdalen

20.558

20

Meerssen

18.581

21

Nederweert

17.323

22

Gennep

17.237

23

Valkenburg aan de Geul

16.167

24

Beek

15.817

25

Gulpen Wittem

14.178

26

Beesel

13.408

27

Bergen

13.106

28

Voerendaal

12.426

29

Simpelveld

10.425

30

Vaals

10.135

31

Mook en Middelaar

7.989

Bron: www.allecijfers.nl

Bijgewerkte versie 2022

 

Tabel 16 overzicht gemeenten

 

Deel 2: Tarieven behorende bij de OGN

Uitvoeringskosten

Tabel 11

 

Opmerking bij tabel 11: tarieven voor 2023 zijn verhoogd met 14,1%.

Op basis van CBS indexcijfer GWW sector 42/43.

Cijfer okt. 2021 = 122,8. Laats bekende indexcijfer: Okt 2022 = 140,1

 

Formule:

((nieuw-oud)/oud)*100=verhoging in % = (140,1-122,8)/122,8)*100= 14,08794788 (Afgerond:14,1%)

 

Het bepalen van de oppervlakte wordt berekend aan de uitgebroken m2 elementenverharding, zie bijlage 3.

 

Bij tariefgroep A, C en D worden de eenheidsprijzen met ’n bepaald % verhoogd om ’n goede aansluiting op het bestaande straatwerk te kunnen realiseren, zie tabel 11A

 

Tabel 11A

 

Onderhoudskosten

Tabel 12

 

Degeneratiekosten

Tabel 13

 

Beheerkosten

Tabel 14

 

Samenvatting deel 2: Overige tarieven OGN

Tabel 15

 

Bijlage 2:

Tegels

Klinkers

Trottoirtegel 30x30 cm

Klinkers waalformaat gebakken

Klinkers

Klinkers

Klinkers beton

Klinkers gebakken

Trottoirband

Trottoirband

Trottoirband 18x20x25 cm

Trottoirband hardsteen

Sierbestrating type 1

Sierbestrating type 1

Betontegels groter dan 30x30cm

Artholiettegels

Sierbestrating type 1

Sierbestrating type 1

Cobblestones

Clifstone

 

Sierbestrating type 1

 

Rockstone

 

Sierbestrating type 2

Sierbestrating type 2

Padang

Klinkers met figuratie

Sierbestrating type 2

Sierbestrating type 2

Baleno in figuratie

Boulevard ('n soort Padang steen)

Sierbestrating type 3

Sierbestrating type 3

Kleinplaveisel

Kleinplaveisel

Sierbestrating type 3

Sierbestrating type 3

Keibestrating

Chinese steen

Sierbestrating type 3

Sierbestrating type 3

Platines

Vietnamese steen

 

Bijlage 3:

Bepaling te verrekenen oppervlakte elementenverharding voor niet-telecom sleuven:Voor de toepassing van de tarieven is het oppervlakte van de opgenomen verharding bepalend, in de praktijk te bepalen door de lengte te vermenigvuldigen met de gemiddelde breedte van de opgenomen verharding.

 

Zie nevenstaand voorbeeld.

 

De breedte van de sleuf is 0,6 m.

 

De (gemiddelde) breedte van de opgenomen tegels is 3,5 tegel = 1,05 m.

 

In de praktijk zal het werkelijk herstelde straatwerk meer zijn dan wat opgenomen is.

 

In dit voorbeeld kunnen de tegels gemerkt met een vierpuntige rode ster verzakt zijn.

 

Deze zogenaamde gatvergroting is verwerkt in de tarieven door een toeslag van 20% op de tarieven voor elementverharding.

 

 

Voorbeeld:

Als de sleuf 0,6 x 10 meter is, levert dat een oppervlakte van 6 m2 sleuf. Maar er is niet 0,6 meter verharding in de breedte opgenomen, maar 1,05 meter. Dit levert een werkvak oppervlakte op van 1,05 x 10 = 10,5 m2. Dit is de basis voor de uitvoeringskosten, onderhoudskosten, beheer- en degeneratiekosten.

Dat de tegels met de rode vierpuntige ster daarnaast ook herstraat worden, is vastgesteld als een toeslag van 20% (zie tabel 5A/ 11A). Maar wordt dus niet meegerekend in de oppervlakte van het werk.