Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Assen

Beleidsregels verwijdering fout gestalde fietsen Assen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAssen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels verwijdering fout gestalde fietsen Assen
CiteertitelBeleidsregels verwijdering fout gestalde fietsen Assen
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 5:21 van de Algemene wet bestuursrecht

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

28-03-2023nieuwe regeling

21-03-2023

gmb-2023-130746

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels verwijdering fout gestalde fietsen Assen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Assen;

Gelet op:

  • artikelen 5:21 en 5:29 t/m 5:31 van de Algemene wet bestuursrecht;

  • artikel 2:53:1 en 5:12 van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Assen;

  • het aanwijzingsbesluit fietsparkeerverbod station Assen en aanwijsbesluit busstation Marsdijk.

 

Besluiten de volgende beleidsregels vast te stellen:

 

 

 

Beleidsregels verwijdering fout gestalde fietsen Stationsgebied Assen

 

1. Inleiding

Dit beleid geeft aan hoe in bepaalde aangewezen gebieden van Assen wordt gehandhaafd op (brom)fietsen die te lang, verkeerd, of hinderlijk gestald staan. Daardoor ontstaat overlast, gevaar of hinder voor andere gebruikers van de openbare ruimte. De afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving is verantwoordelijk voor de handhaving hiervan. De regels in de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Assen (verder: APV) geven het wettelijk kader aan. In dit beleid wordt de uitvoering van het wettelijk kader nader omschreven.

 

2. Definities

Bromfiets

Hetgeen daaronder wordt verstaan in artikel 1, eerste lid onder 2, sub onderdelen a en b van de Wegenverkeerswet. Onder bromfiets wordt mede verstaan een snorfiets

 

Fiets

Een vervoermiddel met minimaal twee wielen dat met spierkracht via pedalen wordt aangedreven, al dan niet met elektrische trapondersteuning. Onder fiets wordt mede verstaan een bakfiets, speed pedelec en ligfiets

 

Fout gestalde (brom)fietsen

Dit is een fiets of bromfiets die buiten de daarvoor bestemde klem of aangewezen stallingsplaats is gestald.

 

(Brom)fietswrakken

Een (brom)fiets die rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud of in een kennelijk verwaarloosde toestand verkeerd, wordt omschreven als een fietswrak. Een fietswrak behoort doorgaan aan niemand (meer) toe. In de praktijk is een fietswrak duidelijk te herkennen aan verteerde banden, een (aanzienlijke) slag in het wiel of het ontbreken van vitale onderdelen en dergelijke.

 

Wees(brom)fietsen

Dit is een (brom)fiets die langer dan de maximale stallingsduur in de daarvoor bestemde klem of stallingsplaats is gestald, zonder dat zij gebruikt wordt. Deze (brom)fiets kan in voldoende staat van onderhoud zijn.

 

3. Juridisch kader

De verwijdering van (brom)fietsen moet binnen de wettelijke kaders gebeuren. Voor de verschillende fases in het proces gelden juridische randvoorwaarden.

 

De wettelijke verboden en randvoorwaarden zijn vastgelegd in de APV, het aanwijzingsbesluit “fietsparkeerverbod station Assen” en “busstation Marsdijk” en de Awb.

 

Algemene Plaatselijke Verordening Assen

 

Artikel 2:53:1 Neerzetten van fietsen e.d.

1. Het is verboden op een openbare plaats een fiets of een bromfiets te plaatsen of te laten staan tegen een raam, een raamkozijn, een deur, de gevel van een gebouw dan wel in de ingang van een portiek indien:

a. dit in strijd is met de uitdrukkelijk verklaarde wil van de gebruiker van dat gebouw of dat portiek;

b. daardoor die ingang versperd wordt.

2. Het college kan op de weg gelegen plaatsen aanwijzen waar het in het belang van het uiterlijk aanzien van de gemeente, ter voorkoming of beëindiging van overlast, of ter voorkoming van schade aan de openbare gezondheid, verboden is fietsen of bromfietsen onbeheerd buiten de daarvoor bestemde ruimte of plaatsen te laten staan.

3. Het is verboden fietsen of bromfietsen, die rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud en in een verwaarloosde toestand verkeren, te laten staan in de daarvoor bestemde ruimten of op de daarvoor bestemde plaatsen.

4. Het college kan openbare (brom)fietsstallingsgebieden aanwijzen waar het, in het belang van het beheer van de openbare ruimte, verboden is om een (brom)fiets langer dan vier weken onafgebroken te stallen (zogenaamde wees (brom)fietsen).

 

Artikel 5:12 Overlast van fiets of bromfiets

1. Het is verboden om in door het college aangewezen gebieden in het belang van het uiterlijk aanzien van de gemeente, ter voorkoming of beëindiging van overlast, of ter voorkoming van schade aan de openbare gezondheid, fietsen of bromfietsen onbeheerd buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen te laten staan.

2. Het is verboden fietsen of bromfietsen te laten staan in daarvoor bestemde ruimten of plaatsen als deze in kennelijke staat van verwaarlozing of onvoldoende staat van onderhoud verkeren.

3. Het college kan stallingsgebieden aanwijzen waar het, in het belang van het beheer van de openbare ruimte, verboden is om een fiets of bromfiets langer dan vier weken onafgebroken te stallen.

 

Aanwijsbesluit busstation Marsdijk

 

Ter uitvoering van het bepaalde in 2:53:1 lid 2 en lid 4 APV is een aanwijsbesluit genomen. In het aanwijzingsbesluit is het gebied bij het busstation Marsdijk aangewezen als gebieden alwaar het verboden is:

- (brom)fietsen buiten de bestemde ruimten te stallen;

- (brom)fietsen langer dan vier (4) weken in de bestemde ruimten te stallen.

 

Aanwijzingsbesluit fietsparkeerverbod station Assen

 

Ter uitvoering van het bepaalde in artikel 5:12 lid 1 en lid 3 APV is een aanwijsbesluit genomen. In het aanwijzingsbesluit zijn het Stationsplein, busstation, Vredeveldsetunnel, en het gebied rond oostkant station aangewezen als gebieden alwaar het verboden is:

  • (brom)fietsen buiten de bestemde ruimten te stallen;

  • (brom)fietsen langer dan vier (4) weken in de bestemde ruimten te stallen.

 

4. Handhaving

Om de overtreding ongedaan te maken kunnen zowel bestuursrechtelijke als strafrechtelijke sancties worden opgelegd. Bestuursrechtelijk optreden is erop gericht een einde te maken aan een verboden toestand en de gewenste toestand te herstellen. Strafrechtelijk optreden is gericht op het bestraffen van degene die het voorschrift heeft overtreden. Om strafrechtelijk op te kunnen treden moet de opsporingsambtenaar de fietser die zijn fiets verkeerd stalt op heterdaad betrappen, of hij moet wachten totdat de eigenaar zijn verkeerd gestalde fiets komt ophalen. Dit is in de praktijk niet werkbaar. Daarom wordt gekozen voor de bestuursrechtelijke aanpak.

 

Uitvoering van bestuursdwang

Bestuursdwang is de bevoegdheid van een bestuursorgaan om een situatie die in strijd is met een wettelijk voorschrift te beëindigen en feitelijk in overeenstemming te brengen met dat voorschrift. Het besluit tot toepassing van bestuursdwang wordt door het bestuursorgaan schriftelijk aan belanghebbenden meegedeeld. De mededeling bevat een waarschuwing en tevens een termijn waarbinnen men de gelegenheid krijgt maatregelen te treffen om de overtreding ongedaan te maken. In bepaalde gevallen kan er onmiddellijk bestuursdwang worden toegepast, dat wil zeggen bestuursdwang zonder mededeling vooraf. Dit is mogelijk wanneer er sprake is van spoedeisende gevallen. Het verkeerd stallen van een fiets kan beschouwd worden als herhalende en kortstondige overtredingen, waardoor het college gerechtigd is om bestuursdwang zonder voorafgaande waarschuwing toe te passen. Als het gaat om fout geparkeerde fietsen houdt bestuursdwang in: het wegslepen van die fietsen en opslaan ervan.

 

Fietsen worden verwijderd door een van de Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) van team VTH. Bij het verwijderen wordt de datum en eventueel het tijdstip op het label genoteerd.

 

Van het verwijderen wordt een registratieformulier opgemaakt. Dit document bevat onder andere:

a. label registratienummer

b. soort voertuig en model

c. kleur, merk en type

d. reden van verwijdering

e. het overtreden wettelijk voorschrift

f. locatie van de gestalde fiets

g. datum en tijdstip constatering en verwijdering

h. eventuele bijzonderheden

 

Het college is bevoegd om in het kader van de uitoefening van de bestuursdwang sloten door te knippen of door te snijden. De schade is in zo'n geval voor rekening van de eigenaar van de fiets. Daarbij geldt wel de vereiste van een zorgvuldige uitvoering.

 

Zijn er verschillende manieren om aan de overtreding een einde te maken, dan moet de voor de burger minst kostbare methode worden toegepast. Dit betekent bijvoorbeeld dat bij het weghalen van fietsen die aan kettingsloten vastzitten, die ketting niet in het midden moet worden doorgeknipt, waardoor de ketting niet meer bruikbaar is, maar aan het eind, in de buurt van het slot.

 

Opslaan van de (brom)fietsen

Het gemeentebestuur moet zorgen voor bewaring van de opgeslagen zaken. Hiervoor staat een termijn van 13 weken (artikel 5:30 Awb). Indien de fiets niet binnen deze termijn is opgehaald is de gemeente bevoegd deze te verkopen. Als verkoop niet mogelijk is mag de gemeente de fiets wegschenken of laten vernietigen. De termijn van 13 weken kan worden teruggebracht tot minimaal twee weken als de kosten van opslag van de fiets in verhouding tot zijn waarde onevenredig hoog zijn. Deze uitzonderingsbepaling is met name bij fietswrakken van belang.

 

Verwijderde fietsen worden naar een door het gemeente beheerd pand gebracht. Eigenaren van de fiets kunnen contact opnemen met afdeling VTH voor de precieze locatie.

 

Van alle fietsen die worden overgebracht wordt gecontroleerd of er sprake is van diefstal. Bij gestolen geregistreerde gestolen fietsen wordt de politie ingelicht, die contact kan opnemen met de rechtmatige eigenaar.

 

Registreren van in beslag genomen (brom)fietsen

Alle (brom)fietsen die via spoedeisende bestuursdwang door de gemeente in beslag worden genomen worden geregistreerd. Voor de registratiegegevens van in beslag genomen (brom)fietsen wordt aangesloten bij de wijze van registratie zoals beschreven in onderdeel 5.1. Het registratieformulier is als Bijlage 1 toegevoegd.

 

Veiling in beslag genomen (brom)fietsen

Alle (brom)fietsen worden na de wettelijke bewaartermijn van 13 weken verkocht via een openbare veiling. Degene die met een framecertificaat kan aantonen eigenaar of rechthebbende van een fiets te zijn, heeft tot drie jaar na verwijdering recht op de opbrengst van de verkoop van de fiets, met aftrekking van de kosten van bestuursdwang. Een en ander conform artikel 5:30 Awb.

 

Eigenaar (brom)fiets meldt zich

Wanneer de eigenaar van een in beslag genomen (brom)fiets zich op enig moment meldt, kan wordt een afspraak met een BOA van de gemeente Assen gemaakt om de fiets op een nader te bepalen tijdstip op te komen halen.

 

De eigenaar zal een duidelijke beschrijving van de (brom)fiets moeten geven en de fietssleutel moeten meenemen. Zonder fietssleutel kan geen fiets worden opgehaald. Ook dient de eigenaar zich te legitimeren.

 

Conform artikel 5:25 Awb vindt de bestuursdwang plaats op kosten van de overtreder. Voor elke (brom)fiets die door een eigenaar wordt afgehaald moet een bedrag voor verwijdering en stalling worden betaald van € 25,--. Dit bedrag kan worden verhoogd. Het actuele bedrag is te vinden op de website van de gemeente Assen.

 

De eigenaar krijgt dan een kwitantie uitgereikt. Ook krijgt de eigenaar het registratieformulier mee.

 

Bezwaarmogelijkheid

Men kan binnen zes weken na uitreiking van het besluit tot toepassing van de bestuursdwang bij het college bezwaar maken.

 

Mandatering

De bestuursrechtelijke handhaving is gemandateerd. Voor een actueel overzicht wie er is gemandateerd wordt verwezen naar het Mandaatbesluit gemeente Assen 2019.

 

5. Slotbepalingen

  • 1.

    Deze beleidsregels treden in werking de dag na die van bekendmaking.

  • 2.

    Het handhavingsbeleid (brom)fietsen stationsgebied Assen wordt ingetrokken.

  • 3.

    Deze beleidsregels worden aangehaald als: Beleidsregels verwijdering fout gestalde fietsen Assen.

 

Aldus besloten in de openbare collegevergadering van 21 maart 2023

Burgemeester,

M.L.J. Out

Secretaris,

T. Dijkstra

Bijlage: Registratieformulier wegslepen fietsen Assen