Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Voorne aan Zee

Mandaatbesluit gebiedsontzeggingen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieVoorne aan Zee
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingMandaatbesluit gebiedsontzeggingen
CiteertitelMandaatbesluit gebiedsontzeggingen
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Algemene Plaatselijke Verordening Brielle 2015
  2. artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht
  3. artikel 177, eerste lid, van de Gemeentewet
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

29-03-2023nieuwe regeling

20-03-2023

gmb-2023-130073

Tekst van de regeling

Intitulé

Mandaatbesluit gebiedsontzeggingen

DE BURGEMEESTER VAN DE GEMEENTE VOORNE AAN ZEE,

 

GELET OP,

  • Het bepaalde in artikel 177 lid 1 van de Gemeentewet, artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 2:78 van de Algemene Plaatselijke Verordening Brielle 2015;

OVERWEGENDE DAT,

  • de burgemeester op grond van artikel 2:78 lid 1 van de Algemene Plaatselijke Verordening Brielle in het belang van de openbare orde aan personen een gebiedsontzegging kan opleggen van maximaal 24 uur;

  • hij de uitoefening van deze bevoegdheid onder voorwaarden wenst te mandateren aan ambtenaren van de politie;

  • de politie kan instemmen met de wijze waarop de bevoegdheid tot het opleggen van gebiedsontzeggingen wordt uitgeoefend;

BESLUIT:

  • 1.

    aan ambtenaren, aangesteld voor de uitvoering van de politietaak als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder d van het Besluit algemene rechtspositie politie, mandaat te verlenen tot het namens hem opleggen en ondertekenen van een gebiedsontzegging voor de duur van maximaal 24 uur, op grond van artikel 2:78 lid 1 van de Algemene Plaatselijke Verordening Brielle;

  • 2.

    aan de verlening van dit mandaat de volgende voorschriften te verbinden:

    • a.

      Bij het opleggen van een gebiedsontzegging dient de gemandateerde te handelen overeenkomstig de Handleiding gebiedsontzegging ‘binnenstad Brielle’;

    • b.

      Het is niet toegestaan om ondermandaat van deze bevoegdheid te verlenen;

    • c.

      Een ter uitvoering van het mandaat opgemaakt stuk wordt in de enkelvoudvorm geredigeerd en als volgt ondertekend:

      De burgemeester van Voorne aan Zee,

      Namens deze,

      De dienstdoende ambtenaar van de politie (handtekening)

Hellevoetsluis, 20 maart 2023

de burgemeester van de gemeente Voorne aan Zee

dr. J.P. (Peter) Rehwinkel

Handleiding gebiedsontzegging op grond van artikel 2:78 APV Brielle 2015

 

Overwegende dat voor de toepassing van artikel 2:78 lid 1 van de Algemene Plaatselijke Verordening Brielle 2015 het vaststellen van een handleiding gebiedsontzegging noodzakelijk is wat betreft de bevoegdheden bij overlastgevend gedrag;

 

Aanleiding

De politie heeft bij de burgemeester van Voorne aan Zee het signaal afgegeven regelmatig geconfronteerd te worden met overlast van personen die in de binnenstad van Brielle de openbare orde verstoren, intimiderend gedrag vertonen en/of strafbare feiten plegen gedurende uitgaans-/horecatijden.

Door alle betrokken instanties in Hellevoetsluis zijn en worden nog steeds grote inspanningen gepleegd om deze overlast te bestrijden. Bij het bestrijden van overlast kan onder meer worden gedacht aan het inhuren van particuliere beveiliging (sus-team), afspraken met horecaondernemers en extra toezicht door politie en boa’s.

Desondanks blijft het overlastgevende gedrag in bepaalde gebieden van de binnenstad van Brielle aanhoudend aandacht vragen.

 

Het gedrag van genoemde personen laat zich als volgt kenschetsen: samenscholing, intimiderend gedrag, openlijk drank- en drugsgebruik, geweldpleging, vernieling, doelloos ophouden, schreeuwen, urineren, onvoorspelbare agressiviteit en het anderszins lastigvallen van burgers en bezoekers. Het patroon van overlastgevend gedrag wordt bepaald door een samenstel van niet strafbaar gesteld overlastgevend gedrag en wel strafbaar overlastgevend gedrag. Beiden hebben een directe relatie met de orde en rust in de openbare ruimte.

 

Dit gedrag kan voor de omgeving ingrijpend zijn en brengt voor bewoners en passanten reële en concrete gevoelens van onveiligheid te weeg. Het gedrag laat zich niet veranderen door middel van politieoptreden op basis van strafrechtelijke bepalingen, dan wel de APV. Vanuit het oogpunt van omwonenden en slachtoffers is het onbegrijpelijk en is het maatschappelijk gezien onaanvaardbaar dat niet snel kan worden opgetreden tegen dergelijk gedrag.

 

Gezamenlijk is geconstateerd dat de (sinds 2015) bestaande mogelijkheid van het opleggen van een gebiedsverbod op grond van artikel 2:78 lid 1 APV Brielle 2015 reeds tot de mogelijkheden behoord. De per 1 januari 2023 geeffectueerde fusie van de gemeente Brielle naar de gemeente Voorne aan Zee vraagt om een actualisatie van de reeds bestaande mogelijkheden en hiermee actualisatie van deze handleiding gebiedsontzeggingen en het mandaatbesluit gebiedsontzegging.

 

Toelichting

Een gebiedsontzegging kan alleen opgelegd worden in belang van de openbare orde en wanneer sprake is van strijd met de navolgende artikelen:

  • artikel 2:1 APV - Samenscholing en ongeregeldheden

  • artikel 2:48 APV – Verboden drankgebruik;

  • artikel 2:74 APV – Drugshandel op straat

  • artikel 2:74a APV – Openlijk drugsgebruik

  • artikel 2:74b APV – Weggooien van spuiten e.d.

  • artikel 3:9 APV – Straatprostitutie

Met andere woorden, de gebiedsontzegging werkt slechts aanvullend op het optreden tegen een geconstateerde overtreding (zoals bovengenoemd). Er dient dus zorgvuldig omgegaan te worden met een gebiedsontzegging. Het is geen middel om in te zetten wanneer iemand alleen lastig is. Dan is er immers geen sprake van zodanig gedrag dat de gang van het maatschappelijke leven op een bepaalde plaats naar de omstandigheden abnormaal wordt.

 

Zo zal de gebiedsontzegging, bij wijze van voorbeeld, aanvullend kunnen werken met artikel 2:1 APV welke ziet op het geval dat een persoon:

  • deelneemt aan een samenscholing,

  • zich onnodig opdringt,

  • vecht, of

  • door uitdagend gedrag aanleiding geeft tot ongeregeldheden;

Uitvoering

Wat te doen (stapsgewijs uitgezet);

  • a.

    Omwille van proportionaliteit en subsidiariteit dient, voorafgaande aan het opleggen van een gebiedsverbod, een mondelinge waarschuwing te worden gegeven;

  • b.

    Indien deze waarschuwing geen effect heeft, wordt overgegaan tot het uitreiken van het besluit met de gebiedsontzegging, met daarvoor vastgestelde formulier ‘gebiedsontzegging’.

  • c.

    In het besluit wordt bepaald dat de persoon zich voor maximaal 24 uur dient te verwijderen uit de binnenstad van Brielle.

  • d.

    Bij geen gehoor geven aan de gebiedsontzegging, de persoon aan te houden en over te brengen naar een door de politie te bepalen plaats;

  • e.

    De regels/procedure in werking stellen die gebruikelijk zijn na een aanhouding.

  • f.

    De burgemeester wordt zo spoedig mogelijk (achteraf) op de hoogte gesteld. Hierbij wordt ten minste vermeld, de desbetreffende/relevante:

    • a.

      Personalia

    • b.

      Datum en tijdstip

    • c.

      Locatie

    • d.

      Duur van het gebiedsverbod

    • e.

      Feiten en omstandigheden

Overige informatie

Op het standaardformulier ‘gebiedsontzeggingen’ staat het betreffende gebied met een kaart weergegeven en staat dat het niet naleven van het gebiedsverbod op grond van artikel 184 Strafrecht strafbaar is gesteld (het niet voldoen aan een ambtelijk bevel).

 

Dit formulier is tevens voorzien van een verwijzing naar de rechtsmiddelen van betrokkene.