Organisatie | Berg en Dal |
---|---|
Organisatietype | Gemeente |
Officiële naam regeling | Beleidskader Recreatie en Horeca in het Buitengebied |
Citeertitel | Beleidskader Recreatie en Horeca in het Buitengebied |
Vastgesteld door | gemeenteraad |
Onderwerp | ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer |
Eigen onderwerp |
Geen
Onbekend
Datum inwerkingtreding | Terugwerkende kracht tot en met | Datum uitwerkingtreding | Betreft | Datum ondertekening Bron bekendmaking | Kenmerk voorstel |
---|---|---|---|---|---|
14-03-2023 | nieuwe regeling | 15-12-2022 |
De raad van de gemeente Berg en Dal;
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 november 2022.
Het college heeft besloten om een beleidskader voor recreatie en horeca in Berg en Dal uit te laten werken. Dit beleidskader ligt nu voor u. Het bestaande recreatie en horecabeleid van de gemeente Berg en Dal namen we hierin verduidelijkt op. Dit beleidskader stelden we op met de volgende uitgangspunten:
In onze gemeente hebben we ongeveer 130 horecavestigingen. En 1.140 werknemers werken in de horeca. Horeca is daardoor een belangrijke economische sector in Berg en Dal. Per 10.000 inwoners zijn er 38 vestigingen. Dat is ruim boven het landelijke gemiddelde van 30.
Op 9 maart 2017 stelden we de Economische visie vast. Daarin staan 2 hoofddoelstellingen:
De groei en ontwikkeling van de recreatie en horeca in Berg en Dal hebben een positief effect op deze doelstellingen. Tussen 2010 en 2016 zijn er in Berg en Dal namelijk 30 vestigingen bijgekomen. Dat is een groei van 23%. En de werkgelegenheid is met 13% gestegen. De situatie op de arbeidsmarkt is momenteel wel anders dan in 2017. We hebben nu te maken met tekort aan personeel. Ook in andere opzichten verandert de sector snel. Trends volgen elkaar snel op. Denk daarbij aan: blurring, Airbnb, gezonde levensstijl en voorkeur voor lokale producten.
We willen een duidelijk en eerlijk speelveld voor reguliere horecabedrijven. En een duidelijk onderscheid tussen hoofd- en nevenactiviteiten en gemengde bedrijven in het buitengebied.
Dit beleidskader bestaat uit 6 hoofdstukken die ieder een verschillend thema behandelen. Per hoofdstuk staan de voorwaarden die gelden helder opgesomd. In hoofdstuk 1 en 5 staat informatie over ontwikkelingen. In hoofdstuk 2, 3 en 4 staan onze ambities voor dat thema. In hoofdstuk 6 gaan we in op het overgangsrecht.
Hoofdstuk 1 | Recreatie en Horeca in het buitengebied
In dit hoofdstuk leest u eerst over de ontwikkelingen in het buitengebied. Vervolgens over wat onze ambities zijn voor het buitengebied. En tot slot de spelregels om deze ambities te bereiken.
Wat zijn de ontwikkelingen in het buitengebied?
Voor agrariërs zijn nevenactiviteiten een steeds belangrijkere inkomstenbron
Vooral voor agrariërs die afhankelijk zijn van veeteelt. Dit komt o.a. door de stikstofproblematiek.
Bewoners van burgerwoningen starten vaker een B&B
We zien steeds vaker B&B’s bij burgerwoningen zowel in het buitengebied als in de kern.
De grenzen van nevenactiviteiten worden soms overschreden
Dit komt bijvoorbeeld doordat een nevenactiviteit groeit in omvang en daardoor geen nevenactiviteit meer is. Het bestemmingsplan wordt hier niet automatisch op aangepast. Daarnaast hebben bedrijven soms meerdere nevenactiviteiten naast elkaar. Of ze hebben nevenactiviteiten bij nevenactiviteiten, zoals een kantine voor de gasten van een boerencamping. De hoofdactiviteit is dan bijna niet meer te herkennen.
Wat zijn onze ambities voor het buitengebied?
We behouden 3 belangrijke waarden voor het buitengebied
De natuur, het karakteristieke landschap en de rust. Zij vormen namelijk een belangrijke basis voor de toeristische sector en voor het woonklimaat. Horeca in het buitengebied is een voorbeeld van een belangrijke toevoeging aan ons toeristische aanbod.
We bieden ruimte voor horeca die iets toevoegt aan het bestaande aanbod
Dit gaat dan specifiek om plannen die groter zijn dan een nevenactiviteit. Deze plannen mogen aanwezige waarden en functies in de omgeving niet aantasten. En ze moeten goed in het landschap passen.
We willen de kwaliteiten van het buitengebied behouden of versterken
Daarom is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met uitbreiding of nieuwe horeca in het buitengebied.
Met welke voorwaarden bereiken we bovenstaande ambities?
Hoofdstuk 2 | Nevenactiviteiten in het buitengebied en B&B’s
In dit hoofdstuk leest u eerst over de ontwikkelingen van horeca gerelateerde / recreatieve nevenactiviteiten in het buitengebied. En vervolgens over de voorwaarden voor nevenactiviteiten in het buitengebied en B&B’s. En tot slot staan we stil bij de vraag: wanneer is een nevenactiviteit geen nevenactiviteit meer.
In dit hoofdstuk bespreken we de veel voorkomende recreatieve nevenactiviteiten bij agrarische bedrijven:
Naast bovenstaande recreatieve nevenactiviteiten zijn er onder voorwaarden ook andere kleinschalige nevenactiviteiten toegestaan zoals caravanstalling tot een maximum van 350 m² (binnen de bestaande bebouwing). Andere horeca gerelateerde activiteiten zien we als aparte hoofdactiviteit.
Daarnaast zijn er mogelijkheden voor een bed en breakfast bij burgerwoningen in zowel de kern als het buitengebied.
Wat zijn de ontwikkelingen van horeca gerelateerde nevenactiviteiten in het buitengebied?
Het beleid over nevenactiviteiten van de voormalige gemeenten verschillen van elkaar
Het Ubbergse beleid voor boerenterrassen is bijvoorbeeld ruimer dan het Groesbeekse. Terwijl het Groesbeekse beleid voor B&B’s weer ruimer is dan het Ubbergse. En in het bestemmingsplan van Millingen aan de Rijn staan bijna geen uitspraken over recreatie en horeca in het buitengebied.
Welke voorwaarden gelden voor nevenactiviteiten in het buitengebied?
Hieronder staan de voorwaarden per nevenactiviteit:
Boerenkamers bij agrarische bedrijven
Boerenkamers bij agrarische bedrijven zijn in beginsel alleen toegestaan binnen bestaande bebouwing. Indien er sprake is van een unieke logeereenheid, welke niet mogelijk is binnen bestaande bebouwing, kan worden besloten ook nieuwe bebouwing toe te staan. Nieuwe bebouwing is alleen toegestaan binnen het agrarische bouwvlak en mag niet ten koste gaan van de landschappelijke kwaliteiten in de omgeving. De overige voorwaarden voor boerenkamers blijven van toepassing.
Boerenterras bij agrarische bedrijven
Boerencamping bij agrarische bedrijven
De boerencamping kan in beginsel alleen worden gebruikt van 15 maart tot en met 31 oktober. Indien er behoefte ontstaat om buiten dit seizoen gebruik te maken van de boerencamping kan de gemeente daar toestemming voor verlenen, mits het geen onevenredige afbreuk doet aan de landschappelijke kwaliteiten. De overige voorwaarden voor boerencampings blijven van toepassing.
Zaalverhuur voor activiteiten die een directe relatie hebben met de agrarische bestemming
Bed & Breakfast bij burgerwoningen in het buitengebied
Bed & Breakfast bij burgerwoningen in de kern
Wanneer is een activiteit geen nevenactiviteit?
Voor agrarische bedrijven geldt dat er meerdere nevenactiviteiten zijn toegestaan, mits het totaal aan nevenactiviteiten ondergeschikt blijft aan de (agrarische) hoofdfunctie. Voor de bebouwing geldt dat er maximaal 25% van de bebouwing in gebruik mag zijn voor nevenactiviteiten.
Hoofdstuk 3 | Gemengde en volwaardige horeca-/ recreatiebedrijven in het buitengebied
In dit hoofdstuk leest u de voorwaarden voor gemengde bedrijven en volwaardige horeca- of recreatiebedrijven in het buitengebied. Indien een activiteit niet meer past binnen de voorwaarden van een nevenactiviteit dient te worden beoordeeld of er medewerking kan worden verleend. Als er sprake is van één hoofactiviteit dient de juiste bestemming (bijvoorbeeld Horeca of Recreatie) te worden opgenomen in het bestemmingsplan / omgevingsplan. Indien er sprake is van twee hoofdactiviteiten bijvoorbeeld Horeca of Recreatie in combinatie met een agrarisch bedrijf kan dit mogelijk worden gemaakt met een gemengde bestemming.
Welke voorwaarden gelden voor gemengde en volwaardige horeca- en recreatiebedrijven in het buitengebied?
In dit hoofdstuk leest u eerst over de effecten van evenementen op de horeca. En vervolgens over de spelregels die gelden voor het organiseren van evenementen.
Wat zijn de effecten van evenementen op de horeca?
Evenementen verbeteren onze economie
De reden hiervoor is dat ze bezoekers naar onze gemeente brengen. Grote evenementen zorgen bijvoorbeeld voor overnachtingen in onze verblijfsaccommodaties. Dat is goed voor de omzet in de horecasector en detailhandel. En daarnaast maken nieuwe bezoekers kennis met onze gemeente. Zij komen mogelijk nog eens terug.
Evenementen kunnen concurrentie zijn voor onze horecasector
Er wordt natuurlijk eten en drinken verkocht. Daarnaast nemen evenementen soms een parkeerterrein in beslag. Dat kan nadelig zijn voor de plaatselijke horeca en winkels. Maar in de meeste gevallen zijn evenementen positief voor horecabedrijven. Bestaande horeca organiseert ook een aantal evenementen. Of ze zijn erbij betrokken.
Welke spelregels gelden voor het organiseren van evenementen?
Dat staat in het gemeentelijke evenementenbeleid. De link naar dit beleid is te vinden op de gemeentelijke website.
In dit hoofdstuk leest u eerst over de afspraken die we maken over toezicht en handhaving.
Wat zijn onze ambities voor het overgangsrecht?
We willen duidelijkheid voor ondernemers, de gemeente en belanghebbenden
Op dit moment voldoen bestaande bestemmingsplannen niet altijd aan verleende omgevingsvergunningen en/of Alcoholwetvergunningen. Voor alle partijen is daardoor onduidelijkheid welke horeca-activiteiten we nu precies toestaan en in welke grootte.
Welke afspraken maken we over het overgangsrecht?
Voldoet een bestaande activiteit niet aan de voorwaarden in deze notitie? Dan bekijken we per situatie of we het bestemmingsplan aanpassen aan de feitelijke situatie. We houden daarbij rekening met het rechtszekerheidsbeginsel en andere omstandigheden. Er moet altijd worden voldaan aan bestaande regelgeving.
Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Berg en Dalop 15 december 2022,
De raadsgriffier,
mr. G.A.J. Winters
De wnd. voorzitter,
J.H. Peters
In dit beleidskader gebruiken we onderstaande definities van verschillende horecatermen. Hiermee voorkomen we verwarring.
een bedrijf dat is gericht op het voortbrengen van agrarische producten door middel van het telen van gewassen of het houden van dieren, waaronder begrepen een productiegerichte paardenhouderij.
logies en ontbijt, het aanbieden van nachtverblijf zonder bijbehorende voorzieningen tot het bereiden van maaltijden.
een inrichting of instelling gericht op het bedrijfsmatig voortbrengen, vervaardigen, bewerken, opslaan, installeren en/of herstellen van goederen dan wel het bedrijfsmatig verlenen van diensten, aan huis verbonden beroepen daaronder niet begrepen.
uitbreiding van een hoofdgebouw dan wel functioneel met een zich op hetzelfde perceel bevindend hoofdgebouw verbonden, daar al dan niet tegen aangebouwd op de grond staand gebouw, of ander bouwwerk, met een dak.
een inrichting gericht op het bieden van gelegenheid tot seizoensgebonden, gedurende de periode van 15 maart tot en met 31 oktober, verblijfsrecreatie in kampeermiddelen met de bijbehorende sanitaire voorzieningen, waarbij het aantal kampeermiddelen maximaal 25 mag bedragen.
een binnen de bestaande agrarische bedrijfsgebouwen opgenomen recreatief verblijf, waarvan de gebruikers hun hoofdverblijf elders hebben.
Een terras bij een agrarisch bedrijf of boerencamping. Of een burgerwoning waar overwegend eigen of lokaal gemaakte producten worden verkocht voor gebruik op locatie.
een inrichting gericht op het bieden van gelegenheid tot verblijfsrecreatie in kampeermiddelen met de bijbehorende sanitaire voorzieningen en voorzieningen voor openluchtrecreatie.
het bedrijfsmatig te koop aanbieden, waaronder begrepen de uitstalling ten verkoop, het verkopen en/of leveren van goederen aan personen die die goederen kopen voor gebruik, verbruik of aanwending anders dan in de uitoefening van een beroeps- of bedrijfsactiviteit.
afschermende (rand)beplanting binnen of direct aansluitend bij het bouwvlak van een agrarisch bedrijf of binnen of direct aansluitend bij een ander bedrijf of een woning.
plan, waarin wordt aangegeven hoe de erfbeplanting ingericht en beheerd zal gaan worden.
het bedrijfsmatig verstrekken van dranken en/of etenswaren en/of logies;
een inrichting gericht op het bieden van gelegenheid tot seizoensgebonden, gedurende de periode van 15 maart tot en met 31 oktober, verblijfsrecreatie in kampeermiddelen met de bijbehorende sanitaire voorzieningen, waarbij het aantal kampeermiddelen maximaal 15 mag bedragen.
een activiteit met een zodanige beperkte omvang dat de functie waaraan zij wordt toegevoegd qua aard, omvang en verschijningsvorm als hoofdfunctie herkenbaar blijft.
een horecavoorziening binnen een bestemming waarvan de functie een andere dan horeca is maar waar men uitsluitend ten behoeve van de hoofdfunctie een ruimte specifiek heeft ingericht voor de consumptie van drank en etenswaren, zoals een kantine in een verenigingsgebouw of sportvoorziening