Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Son en Breugel

Nota reserves en voorzieningen 2022 gemeente Son en Breugel

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieSon en Breugel
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNota reserves en voorzieningen 2022 gemeente Son en Breugel
Citeertitel
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpNota reserves en voorzieningen 2022 gemeente Son en Breugel

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 212 van de Gemeentewet
  2. Financiële verordening gemeente Son en Breugel
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2022Nieuwe regeling

17-02-2022

gmb-2023-104240

1002029

Tekst van de regeling

Intitulé

Nota reserves en voorzieningen 2022 gemeente Son en Breugel

Inleiding

 

In de financiële verordening 2017 is opgenomen dat de raad nadere regels over het beleid betreffende reserves en voorzieningen kan vaststellen. De laatst vastgestelde nota dateert uit 2011, vandaar deze actualisatie. Wij hebben dezelfde uitgangspunten gehandhaafd in deze nota, tenzij de raad daarover in de afgelopen jaren anders besloten heeft. Alle raadsbesluiten tot en met november 2021 die zijn genomen na vaststelling van de vorige nota reserves en voorzieningen zijn verwerkt in deze nota. Waar nodig zijn de reserves en voorzieningen aangepast om te voldoen aan het Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten (BBV). De aanpassingen gaan in boekjaar 2022 in.

Hoofdstuk 1 geeft inzicht in het onderscheid tussen reserves en voorzieningen. Hierbij is gebruik gemaakt van wettelijke bepalingen zoals vastgelegd in het BBV, artikelen 42 tot en met 45.

In hoofdstuk 2 staan de beleidsuitgangspunten van de gemeente.

Hoofdstuk 3 beschrijft het doel en de werking van iedere reserve of voorziening.

Alle verbetervoorstellen die genoemd zijn in hoofdstuk 3 worden samengevat weergegeven in hoofdstuk 4.

1. Wettelijk kader

 

Het onderscheid tussen reserves en voorzieningen staat in onderstaand overzicht:

 

 

Reserve

Voorziening

Onderdeel van

Eigen vermogen

Vreemd vermogen

Beschikkingsbevoegdheid

Raad

College

Besteding

Vrij

Staat vast

Wijziging bestemming

Mogelijk

Niet mogelijk

Financiële onderbouwing

Niet verplicht, wel wenselijk

Verplicht

Storting

Komt niet rechtstreeks ten laste van de exploitatie

Komt rechtstreeks ten laste van de exploitatie

Onttrekking

Komt niet rechtstreeks ten gunste van de exploitatie

Komt rechtstreeks ten gunste van de exploitatie

Indeling

Algemene reserve

Bestemmingsreserves

Verplichtingen en verliezen

Bestaande risico's

Egalisatie van kosten

Bijdragen aan toekomstige vervangingsinvesteringen

Bijdragen van derden die specifiek besteed moeten worden

 

1.1 Reserves

Reserves zijn eigen vermogen die vrij te besteden zijn. Voor stortingen in reserves en onttrekkingen aan reserves is toestemming van de raad nodig. Het college legt vooraf verantwoording af aan de raad.

Dit geldt niet voor reserves waarvan de raad vooraf heeft aangegeven dat het college hierover kan beschikken. Het college legt dan achteraf verantwoording af aan de raad. Een voorbeeld hiervan is de reserve rijkscompensatie coronacrisis bij de jaarrekening.

In hoofdstuk 3 staat bij de kenmerken van elke reserve aangegeven of het college vooraf of achteraf verantwoording aflegt aan de raad (zie: beschikkingsbevoegdheid).

Het BBV kent twee soorten reserves: de algemene reserves en bestemmingsreserves.

Algemene reserves zijn reserves waar de raad (nog) geen bestemming aan gegeven heeft. Het dient in eerste instantie als waarborg voor de continuïteit, het kan worden gebruikt voor incidentele dekking en het vormt een belangrijk onderdeel van de beschikbare weerstandscapaciteit.

Bestemmingsreserves zijn reserves waar de raad een bestemming aan gegeven heeft. Het gaat hierbij om toekomstige bestedingen, maar geen financiële verplichtingen.

Zo heeft de raad altijd de mogelijkheid om een eerder toegekende bestemming te wijzigen. Het is wel zo dat de bestemming van de ene reserve eenvoudiger is te wijzigen dan de andere. Sommige zijn lastig omdat derden hieraan rechten kunnen ontlenen of er ontstaat hierdoor een gat in de begroting waarvoor andere dekking gevonden moet worden.

Uit de beschrijving in hoofdstuk 3 blijkt in welke mate bestemmingsreserves eenvoudig te wijzigen zijn of niet.

 

Reserves kunnen de volgende functies hebben:

1. Financieringsfunctie

Door reserves te gebruiken als eigen financieringsmiddel doen we minder beroep op de geld- en kapitaalmarkt voor het aantrekken van leningen.

2. Dekkingsfunctie

Als er structureel geld aan reserves wordt onttrokken ter dekking van structurele (kapitaal)lasten gaat het om dekkingsreserves. Het gebruik van dekkingsreserves is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dit komt omdat het vanaf 2017 verplicht is om af te schrijven op investeringen in maatschappelijk nut (wegen, openbare verlichting, etc.). Deze investeringen mogen niet meer in één keer voor het volledige bedrag ten laste van een reserve worden gebracht. Alleen de jaarlijkse afschrijvingskosten vallen vrij ten laste van een dekkingsreserve, de rentekosten dus niet.

3. Egalisatiefunctie

Reserves kunnen worden gebruikt om baten en lasten over de jaren heen gelijkmatig te verdelen. Hiermee vangen we grote schommelingen in de exploitatie op.

4. Bufferfunctie

Met name de algemene reserve dient voor het opvangen van onvoorziene uitgaven waarmee in de planning geen rekening is gehouden en die noodzakelijkerwijs plaats dienen te vinden. Hieronder valt ook het opvangen van jaarrekeningtekorten.

5. Bestedings- of spaarfunctie

Deze reserves zijn gevormd voor het realiseren van een vooraf bepaald doel.

Het BBV staat geen reserves toe met een negatief saldo.

1.2 Voorzieningen

Onder voorzieningen wordt verstaan: afgezonderd geld dat is gevormd voor het afdekken van kwantificeerbare risico’s en verplichtingen of verliezen tegenover derden, waarvan het bestaan en de omvang onzeker is, maar die wel redelijkerwijs geschat kunnen worden. Als een verplichting of verlies daadwerkelijk leidt tot een betaling is er sprake van een schuld, niet van een voorziening.

Er zijn ook voorzieningen voor kosten die in een volgend begrotingsjaar gemaakt zullen worden. Het maken van die kosten moet dan wel z’n oorsprong vinden in het begrotingsjaar zelf of in het jaar ervoor. Deze voorzieningen zorgen voor een gelijkmatige verdeling van lasten over een aantal jaren (zoals bij een onderhoudsvoorziening).

Tenslotte kunnen voorzieningen worden gevormd voor de egalisatie van specifiek te besteden uitgaven in de exploitatie waar geoormerkte inkomsten, verkregen van derden, tegenover staan (zoals bij afval en riolering).

Het BBV staat geen voorzieningen toe met een negatief saldo.

2. Specifieke beleidsuitgangspunten voor reserves en voorzieningen

 

In dit hoofdstuk hebben we de beleidsuitgangspunten geformuleerd voor de reserves en voorzieningen in de gemeente Son en Breugel.

2.1 Instellen en opheffen van reserves en voorzieningen

Het algemene uitgangspunt is het aantal reserves en voorzieningen zoveel mogelijk beperken, zowel qua aantal als omvang. Hierbij moeten we natuurlijk wel rekening houden met de wettelijke voorschriften, zoals vermeld in het voorgaande hoofdstuk.

Het aanhouden van niet al te veel reserves en voorzieningen bevordert de inzichtelijkheid in de financiële positie van de gemeente. Het realiseren van een bepaald beleidsdoel loopt zoveel mogelijk via de exploitatie. Hier vindt namelijk ook de integrale afweging plaats.

Het hebben van veel bestemmingsreserves leidt tot uitholling van het bestuurlijk afwegingsproces van beleidsvoornemens. Hiermee wordt bedoeld dat wanneer bepaalde beleidsvoornemens passen binnen het doel van een bestemmingsreserve (en deze daartoe voldoende financiële ruimte biedt), deze doorgaans makkelijker worden gehonoreerd dan beleidsvoornemens waarvoor op een andere wijze dekking moet worden gevonden.

Instelling van reserves en voorzieningen vindt plaats door middel van een raadsbesluit. Dit dient degelijk te worden onderbouwd. Het gaat hierbij om:

  • Een duidelijke doelstelling per reserve of voorziening;

  • Afspraken over instellen, storten, onttrekken en opheffen van de reserve of voorziening;

  • Afspraken over de hoogte en duur van de reserve of voorziening;

  • Inzicht in hoeverre de reserve vrij besteedbaar is.

De raad kan reserves en voorzieningen opheffen als het doel waarvoor ze destijds zijn ingesteld is achterhaald, het gewenste (beleids)doel ook via een reguliere begrotingspost in de exploitatie kan worden gerealiseerd of de wet- en regelgeving dit dwingend voorschrijft.

2.2 Aanvulling van reserves en voorzieningen tot het afgesproken minimum/maximum

Resultaatbepaling

Voor reserves en voorzieningen met een afgesproken minimum geldt dat deze bij de jaarrekening worden aangevuld tot de afgesproken ondergrens. De aanvulling komt ten laste van het resultaat vóór bestemming.

Resultaatbestemming

Zowel bij de primaire raming als bij bestuursrapportages worden begrote overschotten niet (meer) gestort in de algemene reserve, mits de reserve minimaal € 2,5 miljoen bedraagt. Hierdoor blijft het verwachte (positieve) resultaat in de exploitatie staan. Begrote tekorten worden wel onttrokken aan de algemene reserve. Als er tijdens het lopende boekjaar overschotten zijn, dan worden eerdere onttrekkingen aan de algemene reserve uit dat boekjaar ongedaan gemaakt. Het resterende saldo blijft in de exploitatie. Bij de jaarrekening is dan een zuivere vergelijking te maken tussen het werkelijke rekeningresultaat en het verwachte resultaat.

Hieronder staat een voorbeeld om dit “ongedaan maken” te verduidelijken.

 

Primair begrotingssaldo: -/- € 300.000,- onttrekken aan algemene reserve

Resultaat 1e tussentijdse rapportage: -/- € 100.000,- onttrekken aan algemene reserve

Resultaat 2e tussentijdse rapportage: + € 600.000,-

 

€ 400.000,- storten in algemene reserve (€ 3 ton + € 1 ton)

€ 200.000,- blijft staan in de exploitatie als verwacht resultaat

 

De definitieve resultaatbestemming wordt via het raadsvoorstel behorend bij de jaarrekening voorgelegd aan de raad. Daarnaast worden de reserves op hun minimale niveau gebracht mocht dit nodig zijn.

2.3 Beschikkingsbevoegdheid

De beschikkingsbevoegdheid bepaalt wie wanneer mag beschikken over een reserve of voorziening.

Wij onderscheiden twee soorten bevoegdheden:

1. Raad (vooraf)

Het college vraagt voorafgaand aan de besteding toestemming aan de raad.

2. Raad (achteraf)

Het college vraagt achteraf (via tussentijdse rapportages of jaarrekening) toestemming aan de raad door aan te geven over welke reserves is beschikt, voor welk bedrag en met welk doel.

Voor de beschikkingsbevoegdheid gelden de volgende criteria:

Aanwending van

Beschikkingsbevoegdheid

Algemene reserve

Raad (vooraf)

Bestemmingsreserve

 

- Reeds geëffectueerd beleid

Raad (achteraf)

- Nog te ontwikkelen beleid

Raad (vooraf)

 

Voor de beschikkingsbevoegdheid van voorzieningen geldt dat het college volledig bevoegd is voor de aanwending ervan. Wanneer in enig jaar de uitvoering qua planning of kosten afwijkt van de eerder goedgekeurde (onderhouds)plannen, dan is een (aanvullend) collegebesluit nodig (of een raadsbesluit als de afwijking niet te egaliseren valt binnen de looptijd).

2.4 Weerstandsvermogen

Er kunnen risico’s voordoen die nog niet zo concreet zijn dat er al een bestemmingsreserve of een voorziening voor gevormd is. Op basis van het BBV nemen we deze risico’s op in de paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing van de begroting en jaarrekening.

Het weerstandsvermogen bestaat uit de verhouding tussen de beschikbare weerstandscapaciteit enerzijds en de benodigde weerstandscapaciteit anderzijds.

De beschikbare weerstandscapaciteit zijn alle middelen waaruit we niet voorziene financiële tegenvallers kunnen betalen/opvangen. De algemene reserve en de vrij aanwendbare bestemmingsreserves maken hier onderdeel van uit.

De benodigde weerstandscapaciteit is het financieel gevolg van alle risico’s vermenigvuldigd met de kans dat deze risico’s zich daadwerkelijk voordoen.

3. Overzicht van de huidige reserves en voorzieningen

 

In dit hoofdstuk beschrijven wij de reserves en voorzieningen afzonderlijk volgens een vaste indeling. Cijfers over de omvang zijn afkomstig uit de jaarrekening 2020.

De dekkingsreserves zijn niet opgenomen, omdat het hierbij gaat om “administratieve” reserves zonder beleidsvrijheid. Dit geldt ook voor voorzieningen die worden verantwoord als correctie op balansposten (zoals de voorziening dubieuze debiteuren).

3.1 Reserves

Algemene reserves

Algemene reserve vast

Doelstelling

De algemene reserve heeft als functie afdekking van bestaande en toekomstige risico’s. Het gaat dan om risico’s waarvoor geen voorziening kan worden gevormd, omdat geen inschatting gemaakt kan worden van het bedrag van de schade of verlies dat ermee gemoeid kan zijn.

Omvang per 1-1-2021

€ 1.622.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

Raad (vooraf)

Storting / onttrekking

Storting vindt plaats vanuit resultaatbestemming. Onttrekking vindt plaats door dekkingsvoorstellen uit raadsbesluiten.

Gewenste omvang

Geen

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Nee

Bijzonderheden

De reserve is onderdeel van de incidentele weerstandscapaciteit.

Verbetervoorstel

De reserve op te heffen en de middelen te storten in de reserve vrije bestedingsruimte omdat de reserve algemene risicoreserve gewijzigd wordt in algemene reserve.

 

Algemene reserve bouwgrond

Doelstelling

Een buffer voor conjuncturele risico’s en exploitatierisico’s binnen het grondbedrijf.

Voeding van de voorziening dekking verliessaldi grondbedrijf.

Omvang per 1-1-2021

€ 4.504.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

Raad (vooraf)

Storting / onttrekking

Storting heeft betrekking op de (te verwachten) winstneming op grondexploitaties.

Onttrekking heeft betrekking op de (te verwachten) verliesneming op grondexploitaties. Het opvangen van verliezen loopt via de voorziening dekking verliessaldi grondbedrijf. Deze voorziening wordt gevoed door de algemene reserve grondexploitaties.

Gewenste omvang

De gewenste omvang is minimaal het totale bedrag van de risico’s van de grondexploitaties.

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Nee

Bijzonderheden

De reserve is onderdeel van de incidentele weerstandscapaciteit.

Verbetervoorstel

Naam te wijzigen in algemene reserve grondexploitaties.

 

Reserve vrije bestedingsruimte

Doelstelling

Het opvangen van jaarrekeningtekorten of andere financiële tegenvallers. Hierin wordt het niet bestemde resultaat van de jaarrekening gestort. Deze middelen kan de raad inzetten voor het overbruggen van incidentele tekorten.

Omvang per 1-1-2021

€ 4.217.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

Raad (vooraf)

Storting / onttrekking

Storting vindt plaats vanuit resultaatbestemming. Onttrekking vindt plaats door dekkingsvoorstellen uit raadsbesluiten.

Gewenste omvang

Geen

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Nee

Bijzonderheden

De reserve is onderdeel van de incidentele weerstandscapaciteit.

Verbetervoorstel

Geen

 

Reserve algemene risicoreserve

Doelstelling

De algemene reserve heeft als functie afdekking van bestaande en toekomstige risico’s. Het gaat dan om risico’s waarvoor geen voorziening kan worden gevormd, omdat geen inschatting gemaakt kan worden van het bedrag van de schade of verlies dat ermee gemoeid kan zijn.

Omvang per 1-1-2021

€ 2.681.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

Raad (vooraf)

Storting / onttrekking

Storting vindt plaats als deze reserve onder het minimum van de gewenste omvang terecht komt. Onttrekking vindt plaats door dekkingsvoorstellen uit raadsbesluiten.

Gewenste omvang

Minimum: € 2.500.000,-

Maximum: geen

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Nee

Bijzonderheden

De reserve is onderdeel van de incidentele weerstandscapaciteit en de gewenste omvang is bepaald op 10% van de structurele algemene uitkering uit gemeentefonds en wordt afgerond naar boven op een veelvoud van € 500.000.

Verbetervoorstel

Naam te wijzigen in algemene reserve en € 181.000 storten in de reserve vrije bestedingsruimte zodat de reserve op de minimum omvang komt.

 

Bestemmingsreserves

Reserve aanleg west-structuur

Doelstelling

De reserve is gevormd om investeringen in verband met de A50 te dekken. Met deze reserve worden de procedurele lasten gedekt van de af te wikkelen planschades. Door nog lopende procedures blijft de reserve in stand.

Omvang per 1-1-2021

€ 32.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

Raad (vooraf)

Storting / onttrekking

Storting vindt plaats vanuit resultaatbestemming. Onttrekking vindt plaats door dekkingsvoorstellen uit raadsbesluiten.

Gewenste omvang

Geen

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Volledig

Bijzonderheden

Geen

Verbetervoorstel

De reserve is niet meer actueel en kan daarom vervallen. Het saldo storten we in de reserve vrije bestedingsruimte.

 

Reserve verkoop Obragas

Doelstelling

De reserve is gevormd uit de opbrengst van de verkoop van aandelen Obragas.

Omvang per 1-1-2021

€ 2.347.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

Raad (vooraf)

Storting / onttrekking

Storting vindt plaats vanuit resultaatbestemming. Onttrekking vindt plaats door dekkingsvoorstellen uit raadsbesluiten.

Gewenste omvang

Geen

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Nee

Bijzonderheden

Geen

Verbetervoorstel

De reserve is niet meer actueel en kan daarom vervallen. Het saldo storten we in de reserve vrije bestedingsruimte.

 

Reserve centrumontwikkeling Son en Breugel

Doelstelling

Het uitvoeren van initiatieven/ontwikkelingen in het centrum van de gemeente Son en Breugel.

Omvang per 1-1-2021

€ 36.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

Raad (vooraf)

Storting / onttrekking

Storting vindt plaats vanuit resultaatbestemming. Onttrekking vindt plaats door dekkingsvoorstellen uit raadsbesluiten.

Gewenste omvang

Geen

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Volledig

Bijzonderheden

Geen

Verbetervoorstel

Geen

 

Egalisatiereserve wegen

Doelstelling

Het egaliseren van de kosten voor het onderhoud aan de wegen.

Omvang per 1-1-2021

€ 157.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

Raad (achteraf)

Storting / onttrekking

Jaarlijkse storting van het benodigd (gemiddeld) bedrag ten laste van het jaarrekeningresultaat. Onttrekking betreft de kosten voor onderhoud aan wegen.

Gewenste omvang

Het huidige beheerplan is afgelopen en de actualisatie staat op de planning voor 2022. Volgens de huidige regels van het BBV wordt aangeraden om voor kapitaalgoederen een beheerplan te hebben waarvan de financiële gevolgen in de begroting zijn verwerkt. Bij het vaststellen van het beheerplan vervalt de reserve en vormen we een voorziening.

Looptijd

Totdat de raad een beheerplan wegen heeft vastgesteld.

Geoormerkt

Volledig

Bijzonderheden

Geen

Verbetervoorstel

Voorlopig wordt deze reserve in stand gehouden. Bij het vaststellen van het beheerplan kan de reserve vervallen en indien nodig worden omgezet in een voorziening.

 

Reserve samenwerking I&A aandeel Son

Doelstelling

Het bekostigen van toekomstige investeringen uit het informatiebeleid (I&A) in Dienst Dommelvallei.

Omvang per 1-1-2021

€ 295.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

Raad (vooraf)

Storting / onttrekking

Er vinden geen stortingen meer plaats. Onttrekking vindt plaats door dekkingsvoorstellen uit raadsbesluiten.

Gewenste omvang

Geen

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Volledig

Bijzonderheden

Deze reserve wordt beëindigd nadat deze geheel leeg is. De reden voor het vervallen van de reserve is dat Dienst Dommelvallei inmiddels haar eigen reserve I&A aan het vormen is.

Verbetervoorstel

Naam te wijzigen in Reserve I&A

 

Reserve projectmatig werken

Doelstelling

De reserve heeft tot doel om het projectmatig werken te stimuleren.

Omvang per 1-1-2021

€ 141.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

Raad (vooraf)

Storting / onttrekking

Storting vindt plaats vanuit resultaatbestemming. Onttrekking vindt plaats door dekkingsvoorstellen uit raadsbesluiten.

Gewenste omvang

Geen

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Volledig

Bijzonderheden

Deze reserve dient als dekking voor verschillende zaken op het gebied van projectmatig werken. Als de reserve volledig gebruikt is vervalt de reserve in 2022.

Verbetervoorstel

Geen

 

Reserve jeugd en jongerencentrum

Doelstelling

De reserve is gevormd ter dekking voor eventuele investeringen in een jeugd en jongerenaccommodatie.

Omvang per 1-1-2021

€ 211.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

Raad (vooraf)

Storting / onttrekking

Storting vindt plaats vanuit resultaatbestemming. Onttrekking vindt plaats door dekkingsvoorstellen uit raadsbesluiten.

Gewenste omvang

Geen

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Volledig

Bijzonderheden

Geen

Verbetervoorstel

De reserve is niet meer actueel. Het voorstel is om de reserve op te heffen en de middelen te storten in de reserve vrije bestedingsruimte.

 

Reserve infrastructurele werken Ekkersrijt

Doelstelling

Het bekostigen van toekomstige infrastructurele ontwikkelingen. Deze reserve dient onder andere voor infrastructurele werken zoals het aanleggen van ontbrekende schakels in het fietsnetwerk op Ekkersrijt en voor de tweede ontsluiting van Ekkersrijt op het hoofdwegennet.

Omvang per 1-1-2021

€ 1.518.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

Raad (vooraf)

Storting / onttrekking

Storting vindt plaats vanuit resultaatbestemming. Onttrekking vindt plaats door dekkingsvoorstellen uit raadsbesluiten.

Gewenste omvang

Geen

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Volledig

Bijzonderheden

Geen

Verbetervoorstel

Geen

 

Reserve uitvoering groenbeleidsplan

Doelstelling

Het uitvoeringsprogramma van het groenbeleidsplan heeft een doorlooptijd van 10 jaar. Voor uitvoering van dit programma is een reserve uitvoering groenbeleidsplan gevormd.

Omvang per 1-1-2021

€ 132.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

Raad (vooraf)

Storting / onttrekking

De stortingen en onttrekkingen zijn afhankelijk van het groenbeleidsplan.

Gewenste omvang

Geen

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Volledig

Bijzonderheden

In 2021 is het nieuwe groenbeleidsplan vastgesteld.

Verbetervoorstel

Geen

 

Reserve centrum Breugel

Doelstelling

De reserve is gevormd ter dekking voor investeringen in het centrum van Breugel.

Omvang per 1-1-2021

€ 3.677.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

Raad (vooraf)

Storting / onttrekking

Storting vindt plaats vanuit resultaatbestemming. Onttrekking vindt plaats door dekkingsvoorstellen uit raadsbesluiten.

Gewenste omvang

Geen

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Volledig

Bijzonderheden

In 2021 is er via het positieve jaarrekeningresultaat 2020 (€ 323.000) gestort en daarna via het raadsvoorstel sporthal de Bongerd het volledige bedrag (€ 4.000.000) onttrokken.

Verbetervoorstel

De stand van de reserve is nihil per 31-12-2021. Hiermee vervalt de reserve in de jaarrekening 2021 en kunnen mogelijke centrumplannen bekostigd worden uit de reserve centrumontwikkeling Son en Breugel.

 

Reserve veiligheidsgelden VRBZO

Doelstelling

De reserve is gevormd om de kosten voor bedrijfscontrole en buurtpreventie te dekken.

Omvang per 1-1-2021

€ 48.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

Raad (vooraf)

Storting / onttrekking

Storting vindt plaats vanuit resultaatbestemming. Onttrekking vindt plaats door dekkingsvoorstellen uit raadsbesluiten.

Gewenste omvang

Geen

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Volledig

Bijzonderheden

Geen

Verbetervoorstel

Gezien de stand van de reserve is het voorstel om deze reserve op te heffen en de middelen terug te laten vloeien naar de reserve vrije bestedingsruimte.

 

Reserve bosbeheer

Doelstelling

De reserve is gevormd na de grondruil met staatsbosheer en heeft als doel om aanvullende kosten voor bossen te dekken.

Omvang per 1-1-2021

€ 79.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

Raad (vooraf)

Storting / onttrekking

Onttrekking vindt plaats door dekkingsvoorstellen uit raadsbesluiten.

Gewenste omvang

Geen

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Volledig

Bijzonderheden

Deze reserve dient als dekking voor kosten van bosbeheer. Hierna zou de reserve volledig gebruikt zijn en daarmee vervalt de reserve.

Verbetervoorstel

Geen

 

Reserve rijkscompensatie coronacrisis

Doelstelling

Het beschikbaar houden van gelden voor het bekostigen van coronamaatregelen.

Omvang per 1-1-2021

€ 384.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

Raad (vooraf). Bij de jaarrekening: raad (achteraf)

Storting / onttrekking

Stortingen zijn afkomstig uit de coronacompensatie van het Rijk.

Onttrekkingen vinden plaats door de doelstelling van de reserve.

Gewenste omvang

Geen

Looptijd

Nog niet bekend

Geoormerkt

Volledig

Bijzonderheden

Geen

Verbetervoorstel

Geen

 

Reserve natuur en landschap

Doelstelling

Het doel is de vorming van robuuste natuur- en landschapsontwikkelingen en het vergroten van de biodiversiteit. Deze doelen zullen worden behaald door het verwerven van gronden die van belang zijn voor de ontwikkeling van natuur en landschap. Vervolgens zullen de gronden ook daadwerkelijk worden ingericht als natuur.

Omvang per 1-1-2021

€ 0,- Na stortingen vanuit de hieronder genoemde reserves is de stand naar verwachting per 31-12-2021 € 452.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

Raad (vooraf)

Storting / onttrekking

Storting vindt plaats vanuit resultaatbestemming. Onttrekking vindt plaats door dekkingsvoorstellen uit raadsbesluiten.

Gewenste omvang

Geen

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Volledig

Bijzonderheden

Deze reserve is in 2021 gevormd conform raadsbesluit herschikken natuurreserves t.b.v. natuurontwikkeling.

Verbetervoorstel

Geen

 

Reserve duurzaamheid

Doelstelling

De reserve is bestemd om continuïteit te bieden aan o.a. de versnelling van de energietransitie.

Omvang per 1-1-2021

€ 0,- Na storting vanuit het raadsbesluit bij de 2e bestuursrapportage 2021 is de stand naar verwachting per 31-12-2021 € 200.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

Raad (vooraf)

Storting / onttrekking

Storting vindt plaats via middelen die worden ontvangen vanuit het Rijk. Onttrekking vindt plaats door dekkingsvoorstellen uit raadsbesluiten.

Gewenste omvang

Geen

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Volledig

Bijzonderheden

Deze reserve is in 2021 gevormd in de 2e bestuursrapportage 2021.

Verbetervoorstel

Geen

 

3.2 Voorzieningen

Voorzieningen, verplichtingen, verliezen en risico’s

Voorziening pensioenoverdracht wethouders

Doelstelling

Het bekostigen van pensioenen en wachtgelden aan (ex-) wethouders. Op basis van de Wet APPA (Algemene Pensioenwet Politieke Ambtsdragers) is de gemeente zelf verantwoordelijk voor de pensioenen van (ex-)wethouders.

Omvang per 1-1-2021

€ 1.628.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

College

Storting / onttrekking

Stortingen vinden plaats op basis van actuariële berekeningen. Onttrekkingen worden bepaald door individuele aanspraken van de (voormalige) wethouders.

Gewenste omvang

Het saldo wordt jaarlijks geactualiseerd op basis van actuariële berekeningen.

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Volledig

Bijzonderheden

Bij de voorziening worden toekomstige doelvermogens berekend. Hierbij is de te hanteren rekenrente bepalend voor het bedrag wat in de voorziening moet zitten. Hoe lager de rekenrente, hoe dichter het bedrag moet zitten bij het berekende doelvermogen.

De voorziening is tegen netto contante waarde gewaardeerd.

Verbetervoorstel

Geen

 

Voorzieningen onderhoud en egalisatie

Voorziening onderhoud gebouwen

Doelstelling

Het bekostigen van het groot onderhoud aan gemeentelijke gebouwen op basis van een meerjarenonderhoudsplan, vastgesteld door de raad.

Omvang per 1-1-2021

€ 979.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

College

Storting / onttrekking

Stortingen zijn conform de gemiddelde onderhoudsbedragen per jaar, afkomstig uit het meerjarenonderhoudsplan. Onttrekkingen zijn conform het meerjarenonderhoudsplan.

Gewenste omvang

De omvang wordt bepaald door de gemiddelde onderhoudsbedragen per jaar, afkomstig uit het meerjarenonderhoudsplan.

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Volledig

Bijzonderheden

Levensduurverlengend onderhoud dat als renovatie kan worden aangemerkt gaat via een nieuw te voteren krediet. Daarnaast wordt er in 2022 een nieuw meerjarenonderhoudsplan gebouwen vastgesteld.

Verbetervoorstel

Geen

 

Voorzieningen door derden beklemde middelen

Voorziening riolering

Doelstelling

Het egaliseren van de kosten en opbrengsten uit de exploitatie riolering om afwijkingen in de tarieven van de rioolheffing te voorkomen.

Door deze voorziening wordt ervoor gezorgd dat alle opbrengsten uit de rioolheffing worden ingezet voor de uitvoering van werkzaamheden op het gebied van riolering, conform het profijtbeginsel.

Omvang per 1-1-2021

€ 2.054.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

College

Storting / onttrekking

De stortingen en onttrekkingen zijn afhankelijk van de werkelijke kosten en opbrengsten van de exploitatie riolering in het lopende boekjaar. Zijn de opbrengsten hoger dan de kosten, dan wordt het voordeel gestort in de voorziening. Zijn de opbrengsten lager dan de kosten, dan wordt het nadeel onttrokken uit de voorziening.

Gewenste omvang

Afhankelijk van het GRP

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Volledig

Bijzonderheden

Geen

Verbetervoorstel

Geen

 

Voorziening afval

Doelstelling

Het egaliseren van de kosten en opbrengsten uit de exploitatie afval om forse afwijkingen in de tarieven van de afvalstoffenheffing te voorkomen. Onvoorziene uitgaven in enig jaar hebben zo niet meteen gevolgen voor de tarieven. Door deze voorziening wordt ervoor gezorgd dat alle opbrengsten uit de afvalstoffenheffing worden ingezet voor de uitvoering van afvalinzameling en -verwerking, conform het profijtbeginsel.

Omvang per 1-1-2021

€ 0,-

Beschikkingsbevoegdheid

College

Storting / onttrekking

De stortingen en onttrekkingen zijn afhankelijk van de werkelijke kosten en opbrengsten van de exploitatie afval in het lopende boekjaar. Zijn de opbrengsten hoger dan de kosten, dan wordt het voordeel gestort in de voorziening. Zijn de opbrengsten lager dan de kosten, dan wordt het nadeel onttrokken uit de voorziening.

Gewenste omvang

Geen

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Volledig

Bijzonderheden

Geen

Verbetervoorstel

Geen

 

Voorziening afgesloten complexen GB

Doelstelling

Voor exploitaties die zijn afgesloten, omdat alle uitgeefbare gronden zijn verkocht, worden nog wel middelen gereserveerd om (een laatste deel van) het plangebied woonrijp te maken. Deze zijn in deze voorziening ondergebracht.

Omvang per 1-1-2021

€ 193.000,-

Beschikkingsbevoegdheid

College

Storting / onttrekking

Stortingen en onttrekkingen vinden plaats op grond van de doelstelling van de voorziening.

Gewenste omvang

Geen

Looptijd

Onbeperkt

Geoormerkt

Volledig

Bijzonderheden

Geen

Verbetervoorstel

Naam te wijzigen in Voorziening afgesloten complexen grondexploitaties

4. Samenvatting verbetervoorstellen

 

Algemene reserve vast

De reserve op te heffen en de middelen te storten in de reserve vrije bestedingsruimte omdat de reserve algemene risicoreserve gewijzigd wordt in algemene reserve.

Algemene reserve bouwgrond

De naam van de algemene reserve bouwgrond te wijzigen in algemene reserve grondexploitaties.

Reserve algemene risicoreserve

De gewenste omvang is € 2.500.000 en is bepaald op 10% van de structurele algemene uitkering uit gemeentefonds en wordt afgerond naar boven op een veelvoud van € 500.000.

Naam te wijzigen in algemene reserve en € 181.000 storten in de reserve vrije bestedingsruimte zodat de reserve op de minimum omvang komt.

Reserve aanleg west-structuur

De reserve is niet meer actueel en kan daarom vervallen en de middelen storten in de reserve vrije bestedingsruimte.

Reserve verkoop Obragas

De reserve is niet meer actueel en kan daarom vervallen en de middelen storten in de reserve vrije bestedingsruimte.

Egalisatiereserve wegen

Voorlopig wordt deze reserve in stand gehouden. Bij het vaststellen van het beheerplan kan de reserve vervallen en indien nodig worden omgezet in een voorziening.

Reserve samenwerking I&A aandeel Son

De naam van de Reserve samenwerking I&A aandeel Son te wijzigen in Reserve I&A.

Reserve jeugd en jongerencentrum

De reserve is niet meer actueel. Het voorstel is om de reserve op te heffen en de middelen te storten in de reserve vrije bestedingsruimte.

Reserve centrum Breugel

De stand van de reserve is nihil per 31-12-2021. Hiermee kan de reserve in de jaarrekening 2021 vervallen en kunnen mogelijke centrumplannen bekostigd worden uit de reserve centrumontwikkeling Son en Breugel.

Reserve veiligheidsgelden VRBZO

Gezien de stand van de reserve is het voorstel om deze reserve op te heffen en de middelen terug te laten vloeien naar de reserve vrije bestedingsruimte.

Voorziening afgesloten complexen GB

De naam van de Voorziening afgesloten complexen GB te wijzigen in Voorziening afgesloten complexen grondexploitaties.