Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Koggenland

Beleidsregel ontheffing artikel 35 Alcoholwet Koggenland 2023

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieKoggenland
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel ontheffing artikel 35 Alcoholwet Koggenland 2023
CiteertitelBeleidsregel ontheffing ex artikel 35 Alcoholwet Koggenland 2023
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Beleidsregel ontheffing ex. artikel 35 Drank- en Horecawet Koggenland 2013.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

09-03-2023nieuwe regeling

01-03-2023

gmb-2023-100336

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel ontheffing artikel 35 Alcoholwet Koggenland 2023

 

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

  • 1.

    Ontheffing artikel 35 Alcoholwet: een ontheffing van het in artikel 3 van de Alcoholwet voor de uitoefening van het horecabedrijf gestelde verbond voor het verstrekken van zwak-alcoholhoudende drank (drank met een alcoholpercentage van maximaal 15%, met uitzondering van wijn) zonder vergunning tijdens een in de beschikking aangewezen bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard voor een aaneengesloten periode van ten hoogste twaalf dagen, mits de verstrekking geschiedt onder onmiddellijke leiding van een of meer personen die voldoen aan artikel 35, lid 1 a. t/m b. van de Alcoholwet.

  • 2.

    Een bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard: een tijdelijk evenement zoals een braderie, jaarmarkt, kermis, muziek- en of sportfeest en andere manifestaties die eenmalig, dan wel in de regel niet meer dan tweemaal per jaar voorkomen. De burgemeester maakt per geval een afweging wat onder “bijzondere gelegenheid” dient te worden verstaan.

  • 3.

    Uitgiftepunt: een plaats waar tegen betaling verstrekking van zwak-alcoholische dranken geschied.

  • 4.

    Weg: weg als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994.

Artikel 2 Toepassingsbereik

De ontheffing als bedoeld in artikel 35 van de Alcoholwet heeft uitsluitend betrekking op het bedrijfsmatig of anders dan om niet verstrekken van zwak-alcoholhoudende drank buiten een inrichting waarbij de bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard openbaar en toegankelijk is.

Hoofdstuk 2 Tijdelijke ontheffing artikel 35 Alcoholwet

Artikel 3 Aanvraag

  • 1.

    Een aanvraag voor een ontheffing kan uitsluitend worden ingediend door een natuurlijke persoon die voldoet aan artikel 35, lid 1 a. t/m b. van de Alcoholwet.

  • 2.

    De aanvrager overlegt bij zijn aanvraag om ontheffing de volgende stukken:

    • a.

      een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier (Model C).

    • b.

      een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de persoon die onmiddellijk leiding geeft aan het uitgiftepunt.

    • c.

      een kopie van een Verklaring Sociale Hygiëne van de persoon die onmiddellijk leiding geeft aan het uitgiftepunt.

    • d.

      een op schaal ingetekende situatietekening waar op staat:

      • 1.

        het gehele (feest-)terrein.

      • 2.

        de exacte plaats van het uitgiftepunt/de uitgiftepunten op het (feest-) terrein.

      • 3.

        andere objecten die op het (feest-)terrein staan of worden geplaatst.

      • 4.

        de aan het (feest-)terrein grenzende percelen.

      • 5.

        andere van belang zijnde aangelegenheden

  • 3.

    Uit de aanvraag blijkt dat de verstrekking van zwak-alcoholhoudende dranken, een directe relatie heeft met en ondersteunend is aan een bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard.

Artikel 4 Voorschriften aan de ontheffing

Aan de ontheffing artikel 35 Alcoholwet wordt in ieder geval de volgende voorwaarde verbonden:

“De zwak-alcoholhoudende drankverstrekking geschiedt onder leiding van een persoon die

  • (i)

    de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt,

  • (ii)

    niet in enig opzicht van slecht levensgedrag is en

  • (iii)

    die in het bezit is van een Verklaring Sociale Hygiëne.

Een persoon is in ieder geval van slecht levensgedrag als deze persoon binnen de laatste 5 jaar veroordeeld is tot een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf van meer dan 6 maanden of binnen de laatste 5 jaar leidinggevende is geweest van een inrichting waarvan de vergunning is ingetrokken in verband met drugshandel of feiten die gevaar kunnen opleveren voor de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid.”

 

Deze voorwaarden laten onverlet dat een ontheffing onder beperkingen kan worden verleend of dat aan een ontheffing (andere) voorschriften kunnen worden verbonden.

Artikel 5 Termijn van indiening

Een aanvraag om ontheffing wordt tenminste 8 weken voor de datum van de bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard bij de burgemeester ingediend. Als de aanvraag niet binnen de gestelde termijn is ingediend, dan kan de aanvraag worden geweigerd.

Artikel 6 Weigeringsgronden

De burgemeester weigert de ontheffing artikel 35 Alcoholwet indien:

  • 1.

    als niet is voldaan aan het begrip “een bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard”, zoals bepaald in deze beleidsregel;

  • 2.

    de leidinggevende de leeftijd van eenentwintig jaar nog niet heeft bereikt en/of in enig opzicht van slecht levensgedrag is.

  • 3.

    de bezoekers van de bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard hoofdzakelijk of uitsluitend bestaan uit personen die de leeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt.

  • 4.

    er redelijkerwijs wordt vermoed of er aanwijzingen zijn dat de feitelijke toestand niet overeenkomt met hetgeen in de aanvraag staat.

  • 5.

    er redelijkerwijs wordt vermoed of er aanwijzingen zijn dat de openbare orde, veiligheid of zedelijk in het gedrang komen.

  • 6.

    wanneer niet voldaan wordt aan het gestelde in artikel 3 van deze beleidsregels.

De burgemeester kan de ontheffing artikel 35 Alcoholwet weigeren indien:

  • 7.

    als deze niet tijdig is aangevraagd, te weten uiterlijk 8 weken voor de datum van de bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard (bijvoorbeeld als het evenement of de activiteit zich voornamelijk richt op jeugdigen);

  • 8.

    het schenken van zwak-alcoholhoudende drank niet past binnen het karakter van de bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard, dit ter beoordeling van de burgemeester;

  • 9.

    als een ontheffing wordt aangevraagd door een horecaonderneming die meermalen de regels van de Alcoholwet dan wel de voorschriften en beperkingen van de artikel 35 ontheffing heeft overtreden.

Hoofdstuk 3 Slotbepalingen

Artikel 7 Overgangsrecht

  • 1.

    Indien voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze beleidsregels een aanvraag om ontheffing of vergunning op grond van de Beleidsregels ontheffing ex. artikel 35 Drank- en Horecawet Koggenland 2013 is ingediend waarop nog niet is beslist, worden daarop deze beleidsregels toegepast.

  • 2.

    Op bezwaarschriften gericht tegen een besluit krachtens de Beleidsregel ontheffing ex. Artikel 35 Alcoholwet Koggenland 2013 wordt beslist met toepassing van deze beleidsregels.

Artikel 8 Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als ‘Beleidsregel ontheffing ex artikel 35 Alcoholwet Koggenland 2023’

Artikel 9 Inwerkingtreding

Deze beleidsregel ontheffing ex. artikel 35 Alcoholwet Koggenland 2023 treedt in werking op de eerste dag na de bekendmaking.

Artikel 10 Intrekking

De beleidsregel ontheffing ex. artikel 35 Drank- en Horecawet Koggenland 2013, wordt ingetrokken op de dag dat de beleidsregel ontheffing ex artikel 35 Alcoholwet 2023 in werking treedt.

Toelichting

Artikel 1 Begripsbepalingen

Een ontheffing voor het verstrekken van zwak-alcoholhoudende drank kan voor een aaneengesloten periode van ten hoogste twaalf dagen worden verleend. Dit betekent dat een ontheffing nooit voor een langere aaneengesloten periode kan worden afgegeven. De verstrekking beperkt zich tot zwak-alcoholhoudende drank met een alcoholpercentage van maximaal 15%. Het is niet toegestaan sterke drank, met een alcoholpercentage van 15% of meer, aanwezig te hebben. Ook niet voor het maken van mix-dranken. De toelichting van de Alcoholwet geeft een omschrijving van het begrip ‘bijzondere gelegenheid’ van zeer tijdelijke aard.

 

Artikel 2 Toepassingsbereik

Het verstrekken van zwak-alcoholhoudende drank binnen een inrichting valt onder de reguliere vergunning op grond van artikel 3 van de Alcoholwet. Een inrichting is het totaal aan lokaliteiten en terras(sen) waar alcoholhoudende drank wordt verstrekt. Voorts moet het gaan om bedrijfsmatige verstrekking of anders dan om niet. Wanneer er wordt betaald voor de verstrekking van de alcoholhoudende drank, per consumptie, vrijwillige bijdrage of iets dergelijks, dan is er sprake van bedrijfsmatige verstrekking of anders dan om niet. De bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard is openbaar toegankelijk d.w.z. anders dan alleen op uitnodiging.

 

Artikel 3 Aanvraag en Verklaring Sociale Hygiëne

Artikel 35 spreekt van een bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard. De memorie van toelichting van de Alcoholwet geeft aan dat hier tijdelijke evenementen worden bedoelden geeft een aantal voorbeelden van evenementen.

 

Artikel 35, lid 2 geeft de burgemeester de mogelijkheid beperkingen en/of voorschriften aan een ontheffing te verbinden. De burgemeester kan na 1 januari 2013 in een beleidsregel eisen dat de persoon die onmiddellijk leiding geeft aan het uitgiftepunt over een Verklaring Sociale Hygiëne moet beschikken. Tijdens bijzondere gelegenheden van zeer tijdelijke aard is het van wezenlijk belang dat alle aspecten die met alcoholische drankverstrekking gepaard gaan in voldoende mate in beeld zijn en blijven en dat er zo nodig tijdig handelend wordt opgetreden. Zij die over een Verklaring Sociale Hygiëne beschikken hebben aantoonbaar blijk gegeven van het feit dat zij weten welke aspecten van belang zijn bij alcoholische drank verstrekking. Reden waarom de eis van de Verklaring Sociale Hygiëne voor degene die onmiddellijk leiding geeft aan het uitgiftepunt is opgenomen.

 

Om een goed beeld te krijgen van de bijzondere aangelegenheid van zeer tijdelijke aard is het noodzakelijk dat een op schaal ingetekende situatietekening bij de aanvraag om ontheffing wordt gevoegd waar op staat:

  • a.

    het gehele (feest-)terrein.

  • b.

    de exacte plaats van het uitgiftepunt/de uitgiftepunten op het (feest-)terrein.

  • c.

    ander objecten die op het (feest-) terrein staan of worden geplaatst.

  • d.

    de aan het (feest-) terrein grenzende percelen.

  • e.

    het aantal bezoekers dat op het drukste moment aanwezig zal zijn.

  • f.

    het totaal aantal bezoekers.

  • g.

    andere van belang zijnde aangelegenheden

Artikel 4 Voorschriften uit oogpunt van openbare orde – en veiligheid, socialehygiëne en economie

Artikel 35, lid 2 van de wet geeft de burgemeester de mogelijkheid om aan de ontheffing beperkingen en/of voorschriften te verbinden. Deze kunnen betrekking hebben op sociaalhygiënische aspecten, economische aspecten en openbare orde- en veiligheidsaspecten.

 

Openbare orde- en veiligheidsaspecten

Bij openbare orde aspecten gaat het om het feit dat verstrekken van alcoholische en niet alcoholische dranken op een verantwoorde wijze plaatsvindt. Artikel 21 van de wet verbiedt het om bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank te verstrekken indien redelijkerwijs moet worden aangenomen dat dit tot verstoring van de openbare orde en/of veiligheid zal leiden.

  • a.

    In het licht van alcoholmatigingsbeleid en het voorkomen van overlast is een begrenzing van de geldigheidsduur van de ontheffing gewenst. Alcoholgebruik vóór 12.00 uur tijdens een tijdelijke aangelegenheid van bijzondere aard moet als maatschappelijk ongewenst worden beschouwd. Reden waarom het aanvangstijdstip van de ontheffing nooit voor 12.00 uur kan liggen.

  • b.

    De eindtijd van de ontheffing is gelijk aan de eindtijd van het evenement waaraan de ontheffing is gekoppeld, de burgemeester kan hiervan afwijken en de eindtijd van de ontheffing vaststellen op een half uur of nog eerder voor de eindtijd van het evenement. De burgemeester zal dan duidelijk motiveren waarom hij daartoe besloten heeft.

  • c.

    In het licht van alcoholmatigingsbeleid en het voorkomen van overlast is een begrenzing van de eind schenktijd tot 24.00 uur bij evenementen op de openbare weg gewenst. De burgemeester kan hier in individuele gevallen van afwijken en een andere eindschenktijd vaststellen.

  • d.

    Op een evenement met meerdere tappunten is in principe één leidinggevende voldoende. De burgemeester kan aanvullende voorschriften stellen en één van de aanvullende voorschriften kan zijn dat er meerdere leidinggevenden aanwezig moeten zijn in verband met het toezicht op de verstrekking van alcohol. De voorschriften kunnen ook betrekking hebben op het soort bier, de toegangsleeftijd en het gebruik van eren leeftijdsverificatiesysteem.

  • e.

    Het uitgiftepunt/de uitgiftepunten mogen alleen staan op de locatie zoals aangeven op de ingediende situatietekening.

  • f.

    Het duidelijk zicht te houden op de verstrekking van zwak-alcoholische drank kan alleen deugdelijk uitgevoerd worden wanneer de uitgifte daarvan geschiedt bij de vaste tappunten. Reden waarom de zogenaamde ‘rugzaktap’ en de ‘navulslang’ wel ingezet mag worden maar alleen voor niet alcoholische dranken en water.

Sociaal hygiënische aspecten

De Alcoholwet kent een sociaal hygiënisch motief; dit motief wordt dan ook als toetsingskader gebruikt bij aanvragen om ontheffing. In het aanvraagformulier dient daartoe te worden aangegeven onder wiens onmiddellijke leiding de drankverstrekking plaatsvindt. Bij een bijzondere gelegenheid van tijdelijke aard waarbij sprake is van meerdere taplocaties van waaruit zwakalcoholhoudende drank verstrekt wordt, dient minimaal één leidinggevende per taplocatie aanwezig te zijn. Indien er sprake is van een bijzondere gelegenheid van tijdelijke aard waarbij sprake is van één taplocatie van waaruit zwakalcoholhoudende drank verstrekt wordt, dienen minimaal twee leidinggevenden aanwezig te zijn. Zie tevens model C met aanvullende vragen.

 

Economische aspecten

Bij economische aspecten gaat het om de vraag in hoeverre het verstrekken van zwakalcoholhoudende drank ondersteunend is aan de bijzondere gelegenheid van tijdelijke aard die aan de aanvraag ten grondslag ligt. Uit de aanvraag zal moeten blijken dat de verstrekking van alcoholhoudende drank een relatie heeft met de bijzondere gelegenheid van tijdelijke aard.

 

Artikel 5 Termijn van indiening

Termijn van indiening is 8 weken.

 

Artikel 7 Overgangsrecht

Eerste lid

Aanvragen die ten tijde van de inwerkingtreding van de nieuwe beleidsregels nog niet zijn afgehandeld worden afgehandeld op basis van de nieuwe beleidsregels.

 

Tweede lid

Op bezwaarschriften wordt ook beslist met toepassing van de nieuwe beleidsregels.

Bijlage 1  

 

Voorschriften aan ontheffing artikel 35 Alcoholwet

 

Openbare orde- en veiligheidsaspecten

Ter voorkoming van de verstoring van de openbare orde en veiligheid en zedelijkheid kunnen de volgende voorschriften aan de ontheffing worden verbonden:

 

  • a.

    het aanvangstijdstip van de ontheffing is afhankelijk van de aanvang van het evenement doch ligt nooit vóór 12.00 uur.

  • b.

    de eindtijd van de ontheffing is gelijk aan de eindtijd van het evenement waaraan de ontheffing is gekoppeld, de burgemeester kan hiervan afwijken en de eindtijd van de ontheffing vaststellen op één uur of nog eerder voor de eindtijd van het evenement.

  • c.

    evenementen op de openbare weg krijgen afhankelijk van de aard en omvang van het evenement uiterlijk een eind schenktijd van 24.00 uur.

  • d.

    op een uitgiftepunt zijn zwak-alcoholische, niet-alcoholische dranken en water verkrijgbaar.

  • e.

    bij mobiele verstrekkingen (b.v. een rugzak of navulslang) mag alleen niet-alcoholische dranken en water worden verstrekt.

  • f.

    alle dranken en water mogen alleen verstrekt worden in kunststof bekers of kunststof glazen.

Sociaal-hygiënische aspecten

Ter voorkoming van bovenmatig alcoholgebruik en –misbruik kunnen aan de ontheffing de volgende voorschriften worden verbonden:

 

  • a.

    aan personen van wie niet is vastgesteld, dat zij de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt wordt geen alcoholhoudende drank verstrekt. Deze wettelijke bepaling wordt duidelijk leesbaar en zichtbaar aan het publiek kenbaar gemaakt bij het bargedeelte.

  • b.

    aan personen die aan hen verstrekte drank doorgeven aan personen die de leeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt, wordt geen alcoholhoudende drank meer verstrekt.

  • c.

    personen beneden de 18 jaar zijn niet werkzaam in de verkoop van alcoholhoudende drank.

  • d.

    personen die kennelijk onder invloed van alcoholhoudende drank verkeren of die door hun gedrag aanstoot geven worden geweerd of geweigerd.

  • e.

    gedurende de tijd waarin van de ontheffing gebruik wordt gemaakt, mag ter plaatse geen sterke drank aanwezig zijn, noch worden toegelaten dat zodanige drank aan het publiek wordt verstrekt.

  • f.

    de burgemeester kan via een voorschrift in de ontheffing de houder van de ontheffing de verplichting opleggen een in de ontheffing aangegeven leeftijdscategorie, die deel uitmaakt van de bezoekers, een visueel kenmerk te laten dragen als verificatiesysteem voor de leeftijd.