Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Bergen op Zoom

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom inhoudende Gemeentelijk AED beleid vanaf 2023

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBergen op Zoom
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom inhoudende Gemeentelijk AED beleid vanaf 2023
CiteertitelGemeentelijk AED beleid vanaf 2023
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerpNieuwe beleidsregel

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Wet publieke gezondheid

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

06-03-202301-01-2023nieuwe regeling

07-02-2023

gmb-2023-96859

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom inhoudende Gemeentelijk AED beleid vanaf 2023

 

 

 

 

 

HARTSAFE BERGEN OP ZOOM

 

Inleiding

Een AED is een automatische externe defibrillator. Een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand/verstoord hartritme. Door de elektrische schok van de AED krijgt het normale hartritme de kans om de controle terug over te nemen.

In tegenstelling tot een gewone (manuele) defibrillator werkt een AED automatisch en kan zo ook door EHBO'ers, burgerhulpverleners en bedrijfshulpverleners gebruikt worden in een noodsituatie (en niet enkel door artsen). AED's worden daarom als eerste hulpmiddel geplaatst op openbare plaatsen. Het inzetten van een AED is een belangrijke schakel in de overleving van slachtoffers met een hartstilstand. Daarom vinden wij het in Bergen op Zoom belangrijk om ‘hartsafe’ te zijn en een dekkend netwerk van AED’s in de gemeente te hebben.

 

Hartsafe

 

Een gemeente mag zich hartsafe noemen als er op elke plaats in de betreffende gemeente een AED 24 uur p.d. beschikbaar is binnen een straal van 400 meter. Wij hebben Stichting AED gevraagd een netwerk op te zetten van AED’s die 24 uur per dag bereikbaar zijn voor burgerhulpverleners, die kunnen worden opgeroepen bij slachtoffers die te maken hebben met hartritme stoornissen. Op dit moment zijn er 70 burgerhulpverleners actief.

In het nieuwe beleid gaan wij uit van een dekkend netwerk van AED’s in gemeente Bergen op Zoom. Via de website van de Stichting AED Bergen op Zoom kunnen burgerhulpverleners de AED’s in de Gemeente Bergen op Zoom vinden. Tevens geeft de Stichting voorlichting over het gebruik van een AED bij reanimatie. Ook gemeente Bergen op Zoom heeft zelf een aantal AED’s in beheer. De stichting ontvangt vanuit de gemeente een jaarlijks vervangings- en onderhoudsbudget en verzorgt hiervoor het beheer en onderhoud van het AED netwerk.

 

Taken van de stichting AED Bergen op Zoom:

 

1. Jaarlijkse verzekering, controle en onderhoud van de 38 AED’s van stichting AED. Indien noodzakelijk vervangen van pads, batterijen en elektroden.

2. Indien noodzakelijk vervangen van de bestaande openbare 24/7 toegankelijke AED's (AED's gaan ongeveer 10 a 15 jaar mee) binnen het basisnetwerk Hartsafe.

3. Indien noodzakelijk (nieuwe woonwijk) aanschaffen en plaatsen van een nieuwe 24/7 openbare AED (in overleg met de gemeente).

4. Blijvend inventariseren van AED’s in de gemeente om zo een up-to-date overzicht te hebben van de bestaande AED’s in de gemeente welke op de website worden gepubliceerd en bij Hartslagnu worden geregistreerd t.b.v. de burgerhulpverleners AED.

5. Informatie en advies voor alle burgers over AED’s en reanimatie.

 

HartslagNu

 

Alle AED’s van Stichting AED Bergen op Zoom en de Gemeente Bergen op Zoom zijn aangemeld bij HartslagNu. Ook deze (landelijke) organisatie houdt bij waar burgerhulpverleners een AED kunnen vinden in de betreffende gemeente in Nederland.

 

 

Nieuwe beleid

Per 1-1-2023 heeft gemeente Bergen op Zoom een dekkend netwerk van openbare, 24 uur p.d. beschikbare AED’s, waardoor zij zich Hartsafe mag noemen. Dit dekkend netwerk wordt in stand gehouden door Stichting AED Bergen op Zoom. Het aantal AED’s in beheer van de Stichting wordt niet verder uitgebreid. In het laatste kwartaal 2022 zijn er zes nieuwe openbare AED’s toegevoegd om de laatste ‘witte vlekken’ op te vullen. Ook daar waar de nieuwe wijk bij Borgvliet moet komen. Er zal dus pas uitbreiding hoeven plaats te vinden als er nog ergens wordt gebouwd, waar zich nog geen openbare, 24 uurs beschikbare AED, bevindt.

 

Subsidiemogelijkheden

 

Aanschaf van openbare AED’s door particulieren of instellingen wordt gestimuleerd (als extra, bovenop het basisnetwerk), maar de aanschafkosten zullen niet worden gesubsidieerd met een gemeentelijke subsidie (maar mogelijk zijn er op dat moment andere regelingen waar gebruik van gemaakt kan worden) en de AED’s zullen niet opgenomen worden in het vervangings- en onderhoudsprogramma van de gemeente, noch van de Stichting AED Bergen op Zoom. Particulieren/bedrijven/verenigingen die een AED willen aanschaffen, dienen dit op eigen kosten te doen.