Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Diemen

Actualisatie Programmaboek Kwaliteitsplan Openbare Ruimte 2016 – 2018

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieDiemen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingActualisatie Programmaboek Kwaliteitsplan Openbare Ruimte 2016 – 2018
CiteertitelActualisatie Programmaboek Kwaliteitsplan Openbare Ruimte 2016 – 2018
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

De datum inwerkingtreding en ondertekening van deze regeling kan niet worden achterhaald en is bij benadering ingevuld.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-04-2021nieuwe regeling

01-08-2015

Website gemeente Diemen

Tekst van de regeling

Intitulé

Actualisatie Programmaboek Kwaliteitsplan Openbare Ruimte 2016 – 2018

 

1 Inleiding

1.1 Voorgeschiedenis

In maart 2013 is het Kwaliteitsplan Openbare Ruimte vastgesteld. Het kwaliteitsplan Openbare Ruimte bestaat uit drie complementaire onderdelen: de Visie Openbare Ruimte, het Handboek Openbare Ruimte en het Programmaboek 2013 - 2015.

De Visie Openbare Ruimte is het centrale beleidsstuk, waarin de beleidskeuzes zijn gemaakt ten aanzien van het beheer en de vernieuwing van de openbare ruimte in Diemen. In deze Visie is de openbare ruimte beschreven en zijn de speerpunten en de kwaliteitsambities vastgelegd. Verbinden, ontmoeten en thuiskomen zijn de centrale thema’s uit het plan. Het Programmaboek 2013 – 2015 is de uitwerking van deze visie in een Programmaboek. Voor de financiële dekking van het programma worden subsidiegelden ingezet die worden ontvangen voor reconstructies en groot onderhoud in de openbare ruimte.

 

1.2 Aanleiding en doel

Het programmaboek 2013 – 2015 is vastgesteld voor een periode van twee jaar en verloopt eind 2015. Dat is aanleiding om het Programmaboek te evalueren en het programmaboek te actualiseren voor de aankomende twee jaar. De actualisatie betreft enkel het programmaboek. De andere twee delen van het Kwaliteitsplan, de Visie en het Handboek Openbare Ruimte, zijn geen onderdeel van de actualisatie.

Doel van deze notitie is het bepalen van een strategie om de ambities voor de kwaliteit van de openbare ruimte te realiseren. De vraag die voorligt is hoe we de ambities en de speerpunten als vastgesteld in de Visie Openbare Ruimte kunnen realiseren binnen de beschikbare financiële en personele middelen.

 

1.3 Leeswijzer

In hoofdstuk twee volgt de evaluatie van het Programmaboek 2013 – 2015. In de evaluatie blikken wij terug op de afgelopen twee jaar, waarbij wordt beoordeeld of de doelen en gestelde ambities uit het Programmaboek zijn behaald conform de gekozen uitvoeringsstrategie.

Vervolgens worden er enkele scenario’s voorgelegd om binnen de beschikbare financiële en personele middelen de ambities voor de kwaliteit van de openbare ruimte te realiseren.

Op basis van de scenario’s volgt in hoofdstuk vier een advies over de te volgen uitvoeringsstrategie voor het programmaboek 2016 - 2018. Ten slotte wordt in hoofdstuk vijf beschreven hoe de ambitie gerealiseerd wordt: de uitvoering.

2 Evaluatie

2.1 Inleiding

In dit hoofdstuk wordt bepaald in hoeverre het Programmaboek 2013 – 2015 heeft bijgedragen aan de realisatie van de vastgestelde ambities voor de kwaliteit van de openbare ruimte in Diemen.

In de tweede paragraaf gaan we in op de opgave die in het Programmaboek 2013 – 2015 is geformuleerd. Vervolgens wordt in paragraaf drie uiteengezet welke resultaten er zijn behaald in de periode van 2013 tot 2015. Daarbij wordt aangegeven welke projecten en concrete maatregelen zijn uitgevoerd in de openbare ruimte en hoe deze hebben bijgedragen aan de realisatie van de opgave uit het Programmaboek. In paragraaf vier, staan we kort stil bij de financiële kaders waarbinnen de beschreven resultaten zijn behaald. Ten slotte wordt in de conclusie nagegaan in welke mate de doelen van het Programmaboek 2013 – 2015 zijn behaald en of de gekozen uitvoeringsstrategie conform voornemens is uitgevoerd.

 

2.2 De opgave

Het programmaboek 2013 – 2015 bevat de uitvoeringsstrategie om de kwaliteit van de openbare ruimte op het gewenste ambitieniveau te brengen. Het ambitieniveau voor de kwaliteit van de openbare ruimte staat beschreven in het Kwaliteitsplan Openbare Ruimte en is vastgesteld door de gemeenteraad (d.d 28 maart 2013).

Voor het opstellen van het programmaboek 2013 – 2015 is op basis van een inventarisatie de kwaliteit van de openbare ruimte in Diemen in kaart gebracht. Door de staat van de openbare ruimte af te zetten tegen de vastgestelde ambitie ontstond inzicht in de inhoud en omvang van de opgave. Concluderend is gesteld dat de openbare ruimte in Diemen goed wordt onderhouden, maar dat er in de inrichting onvoldoende aandacht is voor de kwaliteit en de eigenheid van de verschillende wijken in Diemen. De opgave kan worden gevat onder de speerpunten uit de Visie op de Openbare Ruimte: Verbinden, Ontmoeten en Thuiskomen.

 

De inhoud van de opgave voor de openbare ruimte zoals deze in het Programmaboek 2013 – 2015 is geformuleerd bevat het aanbrengen van eigenheid en diversiteit in de openbare ruimte van Diemen. Deze opgave was van dusdanige omvang dat de ambitie niet volledig binnen de periode van 2013 – 2015 kon worden gerealiseerd met de beschikbare financiële en personele middelen. Daarom is besloten om prioritering aan te brengen binnen de opgave. Op basis van verschillende scenario’s heeft de gemeenteraad besloten om voor de periode van 2013 – 2015 in te zetten op de gebieden waar de situatie op straat het sterkst afwijkt van de vastgestelde ambities. Op basis van deze strategie is een elftal gebieden benoemd voor de periode 2013 - 2015:

  • -

    Van Gemertplantsoen

  • -

    Ruimzicht West

  • -

    Spoorzicht

  • -

    Begraafplaats Rustoord

  • -

    Buytenstee

  • -

    Centrum West

  • -

    Verrijn Stuart

  • -

    Mandelapark

  • -

    Stammerdijk

  • -

    Sniep

  • -

    Vogelweide

Daarnaast zijn drie gemeentebrede opgaven benoemd:

  • -

    Gemeenteplattegronden

  • -

    Straatnaamborden

  • -

    Bewegwijzering

Opgave Programmaboek 2013 – 2015

  • De kwaliteit van de openbare ruimte dient op ambitieniveau gebracht te worden in de 11 gebieden waar de situatie op straat het sterkst afwijkt van het ambitieniveau.

  • De bewegwijzering, de straatnaamborden en de gemeenteplattegronden dienen gemeentebreed aangepast te worden aan de Diemense standaard.

 

2.3 De resultaten

In het programmaboek 2013 – 2015 is de opgave voor de openbare ruimte samengevat in 14 projecten. Binnen deze projecten zijn maatregelen genomen die hebben bijgedragen aan de kwaliteit van de openbare ruimte. Daarnaast zijn er ook resultaten gehaald die niet zo zeer aan èèn van de projecten gekoppeld kunnen worden.

2.3.1 Algemene resultaten

Alvorens de projecten op een rijtje te zetten gaan we kort in op de algemene resultaten die in het kader van het Kwaliteitsplan Openbare Ruimte zijn behaald. Deze algemeen resultaten zijn te scharen onder drie kernworden, integraliteit, participatie en monitoring en worden hieronder kort toegelicht.

 

Integraliteit

Het Kwaliteitsplan Openbare Ruimte kent een integrale insteek. Hierdoor is er meer afstemming tussen de verschillende disciplines die werkzaam zijn of raakvlakken hebben met de openbare ruimte. Dit gebeurd op een laag schaalniveau door bijvoorbeeld in afstemming met de verantwoordelijke afdelingen ecologische oevers aan te brengen, die bijdragen aan de ecologische routes in Diemen. Of door stoepranden te verlagen en geleidelijnen aan te brengen in overleg met de WMO-raad.

Maar ook op een hoger schaalniveau wordt er integraal samengewerkt aan de openbare ruimte. Zo wordt er op dit moment met alle betrokken afdelingen samengewerkt aan een geautomatiseerd systeem om op basis van doelgroepen en bestemmingen, logische routes te bepalen. Hierbij wordt ook de afstemming gezocht met het WMO-beleidsplan. Doel hiervan is om het dagelijks beheer efficiënter in te zetten en maatwerk te leveren. Op basis van dit systeem kunnen bijvoorbeeld de veelgebruikte routes voor ouderen in kaart worden gebracht, zodat de inrichting langs deze routes daarop afgestemd kan worden met extra bankjes en verlaagde troitoirbanden.

 

Participatie

De laatste jaren zijn er extra mogelijkheden gecreëerd om bewoners meer bij de openbare ruimte te betrekken. Er wordt bij de herinrichting van de openbare ruimte een intensieve inspraakprocedure gevolgd, die zoveel mogelijk is afgestemd op de bewoners van een wijk. De nieuwe inspraakprocedure voor herinrichtingen en reconstructie is op 15-10-2013 vastgesteld door het college (zie bijlage III voor stroomschema). In dit participatietraject worden bewoners en belanghebbenden op verschillende momenten in het project gevraagd te reageren op de plannen.

In aanvulling daarop is er een extra mogelijkheid gecreëerd voor bewoners om hun opmerkingen ten aanzien van de openbare ruimte in te brengen in de vorm van de buurtactieweken. Ook hebben bewoners de mogelijkheid zelf (delen van) de openbare ruimte te onderhouden, bijvoorbeeld in de vorm van een buurtmoestuin, het zelfbeheer van een plantsoenvak of het opruimen van zwerfafval.

 

Monitoring

In de afgelopen periode is de monitoring van de kwaliteit van de openbare ruimte uitgebreid. Op basis van de monitorgegevens kunnen de aandachtsgebieden voor het regulier onderhoud beter in kaart worden gebracht en kan het onderhoud indien nodig worden bijgestuurd. Hierdoor is er in de afgelopen periode een grote stap gezet op een aantal punten in het onderhoud van de openbare ruimte. Op veel locaties in Diemen is het groenonderhoud verbeterd; zijn bomen gesnoeid en zijn de bomen en de beplanting daar waar nodig vernieuwd. Ook is de oeverbeschoeiing gerenoveerd en is door een gerichte aanpak het zwerfafval op de hotspots Beukenhorst en Rode Kruislaan verminderd.

2.3.2 Project specifieke resultaten

Hieronder wordt per project aangegeven welke concrete maatregelen zijn uitgevoerd in de openbare ruimte en hoe deze hebben bijgedragen aan de realisatie van de opgave uit het Programmaboek.

 

Van Gemertplantsoen

Het project Van Gemertplantsoen is vertraagd in verband met de geplande ondertunneling van de Ouddiemerlaan en de herinrichting van het omliggend stationsgebied. Wel is in 2015 onderhoud uitgevoerd aan het Van Gemertplantsoen. De groenvoorziening is aangepakt en de paden zijn vernieuwd. Daarmee is het onderhoud op ambitieniveau gebracht. De ambitie ten aanzien van de inrichting van het gebied wordt naar verwachting in 2018 gerealiseerd in combinatie met de geplande werkzaamheden voor de ondertunneling.

 

Ruimzicht West

Het project Ruimzicht West is afgerond en de ambitie voor de kwaliteit van de openbare ruimte is gerealiseerd. In de gehele wijk is nieuw bestratingsmateriaal toegepast, waarmee beschadigingen aan rijbanen, fietspaden en voetpaden zijn hersteld. Ook is de groenstructuur vernieuwd en is de boomstructuur in de wijk hersteld door de aanplant van nieuwe bomen. Bij het ontwerp en inrichting van de plantsoenen in de wijk is rekening gehouden met de ontwerpprincipes licht, lucht en ruimte die kenmerkend zijn voor de architectuur van de wijk en daarmee is de aantrekkelijkheid van groen en de identiteit van de wijk versterkt.

Daarnaast is het verlichtingsplan van de wijk opnieuw onder de loep genomen en aangepast. Tevens is een rotonde aangelegd ter hoogte van de kruising Ouddiemerlaan / Martin Luther Kinglaan, wat een grote bijdrage heeft geleverd aan de verkeersveiligheid. Door invoering van parkeerregulering in de wijk is de parkeerdruk afgenomen.

Ten slotte is op verzoek van bewoners een speelvoorziening aangelegd, waarmee er voor de belangrijkste leeftijdscategorieën in de wijk een speelvoorziening op korte afstand aanwezig is. Door het proces van herinrichting en het bewonersinitiatief om een speelvoorziening in de wijk toe te voegen is de betrokkenheid van de bewoners bij de eigen leefomgeving toegenomen.

 

Spoorzicht

Het project Spoorzicht is opgestart en de uitvoering start eind 2015. In de openbare ruimte zijn nog geen fysieke aanpassingen gedaan, waardoor de ambitie voor de openbare ruimte grotendeels nog niet is gerealiseerd. Wel is er op verzoek van een groep bewoners een buurtmoestuin aangelegd vooruitlopend op de herinrichting van de wijk. Dit buurtinitiatief maakt dat er meer activiteiten in de buurt zijn opgestart. Tevens heeft het inspraakproces en het initiatief buurtmoestuin bijgedragen aan de betrokkenheid van bewoners bij hun wijk.

 

Begraafplaats Rustoord

Het project Begraafplaats Rustoord is in uitvoering en de ambitie voor de kwaliteit van de openbare ruimte is grotendeels gerealiseerd. Bij de aankoop van de begraafplaats in 2010 was er sprake van veel achterstallig onderhoud.

Op de begraafplaats is nieuw bestratingsmateriaal toegepast, waarmee beschadigingen aan de verharding zijn verholpen. Ook is de beplanting daar waar nodig vervangen, zijn er nieuwe haagblokken geplaatst en is een deel van de bomen gesnoeid. Ook zijn er bankjes geplaatst en zijn er waterkranen ontworpen en aangebracht op de locatie. Ondanks dat er nog werkzaamheden uitgevoerd moeten worden heeft de inzet om het achterstallig onderhoud weg te werken al een grote bijdrage geleverd aan de uitstraling en toegankelijkheid van de locatie. Eind 2015 wordt het project afgerond en is de ambitie geheel gerealiseerd. Alle werkzaamheden op begraafplaats Rustoord gaan in overleg met de belangenvereniging Rustoord.

 

Buytenstee

Het project Buytenstee is vanaf september 2014 in uitvoering. Doordat de werkzaamheden in volle gang zijn kan niet volledig worden beoordeeld of de ambities voor de kwaliteit van de openbare ruimte zijn behaald. De kwaliteitsimpuls is als uitgangspunt meegenomen in het project en de verwachting is dan ook dat de ambities bij afronding van het project in 2016 zijn behaald.

 

Centrum West

De wijk Centrum West is opgesplitst in twee delen: Diemerkade en Centrum West. Het deel Diemerkade is afgerond en de ambitie voor de openbare ruimte is hier gerealiseerd. Op de Diemerkade is het bestratingsmateriaal vervangen door kwalitatief hoogwaardige klinkerbestrating en de moderne lichtmasten zijn vervangen voor een klassiek model dat beter past bij de klassieke verkaveling van de straatjes. Tevens is de beplanting in de Diemerkade aangepast en zijn er verschillende geveltuinen aangelegd wat de straatjes een groen en aantrekkelijke uitstraling geeft.

Het overige deel van het project Centrum West is opgestart en de eerste bewonersavonden zijn geweest. Door de grote inzet op communicatie over het project en de situatie rond de onderheide wegen was de opkomst op de eerste bewonersavonden groot en bewoners zijn zeer betrokken bij de geplande werkzaamheden.

 

Verrijn Stuart

Het project Verrijn Stuart is afgerond en de ambitie voor de kwaliteit van de openbare ruimte is gerealiseerd, afgezien van de realisatie van een faunapassage ter hoogte van de Provincialeweg. De realisatie van een faunapassage is technisch onmogelijk gebleken en wordt niet gerealiseerd.

Het bestratingsmateriaal van rijbanen, fietspaden en voetpaden is vervangen en hersteld. Tevens is er een tweezijdig geasfalteerd fietspad aangelegd langs de Weespertrekvaart, wat het comfort en de veiligheid voor de fietsers heeft verbeterd. De aanleg van een langparkeerplek in de nabijheid van het bedrijventerrein en de handhavingsacties tegen illegale kerken heeft de parkeerdruk in het gebied verminderd.

De aantrekkelijkheid en de kwaliteit van het water is verbeterd doordat de waterwegen zijn gebaggerd en er een duikerverbinding is aangelegd tussen de Weespertrekvaart en de wijk Schelpenhoek. Daarnaast is er aan de noordzijde van de metrowerkplaats een natuuroever aangelegd.

De bedrijven op het bedrijventerrein Verrijn Stuart zijn geïnformeerd over de werkzaamheden en zij zijn aangemoedigd om het particulier terrein op te knappen met de provinciale subsidie uit het beeldkwaliteitsfonds.

 

Mandelapark

Het project Mandelapark (voormalig Park Rene Cassinlaan) is afgerond en de ambitie voor de kwaliteit van de openbare ruimte is gerealiseerd. In het park is de groenstructuur vernieuwd, zijn de waterpartijen vergroot en zijn natuurlijke oevers aangelegd. Hiermee is het achterstallig onderhoud aan het groen, het water en de oevers verholpen en maken de waterpartijen nu onderdeel uit van de ecologische structuur. Daarnaast is het fietspad doorgetrokken en zijn er bruggen aangelegd wat de recreatieve waarde van het park voor fietsers en voetgangers heeft verhoogd. Door de nieuwe speelplek, de recreatieve voorzieningen en de goede zichtbaarheid van het park vanuit het winkelcentrum Diemerplein is het park meer geschikt voor recreatie en sociale interactie.

 

StammerdijkSniep

De bedrijventerreinen Stammerdijk en de Sniep zijn gezamelijk als één project opgepakt. Het project is nagenoeg afgerond en de ambitie voor de kwaliteit van de openbare ruimte is gerealiseerd. In de openbare ruimte is het verhardingsmateriaal hersteld en daar waar nodig vervangen. Door de verlegging van de toegangsweg is de zichtbaarheid van het bedrijventerrein Sniep verbeterd en de verkeersveiligheid toegenomen. Daarnaast is het langzaam verkeer en het (vracht)autoverkeer uit elkaar getrokken door de aanleg van aparte fietsstroken en er zijn extra fietsparkeervoorzieningen gerealiseerd. Het verlichtingsplan op het bedrijventerrein Sniep is aangepast en er is LED-verlichting toegepast, waardoor de spreiding van de verlichting is verbeterd en het gehele terrein goed verlicht is.

Voor het gehele project StammerdijkSniep is een projectwebsite opgezet om de ondernemers en eigenaren van de bedrijventerreinen Stammerdijk en de Sniep te informeren en consulteren. De gekozen wijze van participatie sloot goed aan bij de doelgroep, waardoor het bereik van de website groot was en veel inbreng vanuit de ondernemers en eigenaren is georganiseerd.

De werkzaamheden aan de straat de Stammerdijk zijn vertraagd in verband met de geplande dijkverhoging door Waternet. De voorbereiding is afgerond en de uitvoering van de werkzaamheden zullen worden gecombineerd met de uitvoering van de werkzaamheden door Waternet.

 

Vogelweide

Het project Vogelweide is in 2015 in voorbereiding genomen en wordt naar verwachting in 2017 uitgevoerd. Het project is vertraagd op de oorspronkelijke planning door herprioritering op de afdeling ruimtelijk beheer. In het programmaboek 2013 – 2015 is een budget gereserveerd voor een kwaliteitsimpuls voor de openbare ruimte, waarbij rekening is gehouden met hergebruik van het bestaande bestratingsmateriaal. Op basis van de huidige kennis is echter gebleken dat het bestaande materiaal niet hergebruikt kan worden. Om de ambitie ten aanzien het onderhoud en de inrichting van openbare ruimte te realiseren is de inzet van extra financiële middelen noodzakelijk.

 

Gemeenteplattegronden

Alle gemeenteplattegronden in Diemen zijn vervangen en aangepast aan de Diemense standaard. Op alle belangrijke doorgaande toegangswegen naar Diemen staan op duidelijk zichtbare locaties de gemeenteplattegronden.

 

Bewegwijzering

Het project bewegwijzering is in 2015 in voorbereiding genomen. Er is een inventarisatie gemaakt van de bewegwijzering in de openbare ruimte. Het project wordt verder opgepakt in relatie met het recent vastgestelde city marketing beleid.

 

Straatnaamborden

Het aanpassen van de straatnaamborden aan de Diemense standaard is opgestart. De ambitie uit het programmaboek 2013 – 2015 is daarmee deels gerealiseerd. In de wijk Ruimzicht West en op de Diemerkade zijn de straatnaamborden aangepast als onderdeel van de reconstructie.

 

Resultaten 2013 – 2015

  • Door meer integrale samenwerking, uitbreiding van de participatie mogelijkheden en verbeterde monitoring is de kwaliteit van de openbare ruimte verbeterd;

  • Vijf projecten zijn afgerond en de ambitie voor de kwaliteit van de openbare ruimte is gehaald (Gemeenteplattegronden; Ruimzicht West; Verrijn Stuart; Mandelapark; Sniep);

  • Vijf projecten zijn in uitvoering met het doel om de kwaliteit van de openbare ruimte op ambitieniveau te brengen (Spoorzicht; Begraafplaats Rustoord; Buytenstee; Stammerdijk en straatnaamborden);

  • Drie projecten zijn in voorbereiding (Centrum West; Vogelweide; bewegwijzering);

  • Eén project is vertraagd (Van Gemertplantsoen).

 

2.4 De financiën

Bij het vaststellen van het Programmaboek 2013 – 2015 is besloten om subsidiegelden in te zetten voor de financiële dekking van het programma. Hierbij gaat het om subsidiegelden die worden ontvangen om reconstructies en groot onderhoud in de openbare ruimte te financieren. De hoogte van de subsidiegelden is vaak na afronding van het werk pas definitief. Daarom is bij het opstellen van het Programmaboek 2013 – 2015 een inschatting gemaakt van de te ontvangen subsidiegelden over de periode 2013 – 2015. Ook de projectkosten om de ambitie te realiseren binnen de 14 benoemde projecten is gebaseerd op een raming. In deze paragraaf kijken we terug op de afgelopen twee jaar en worden de begrote inkomsten en uitgaven afgezet tegen de ontvangen subsidiebedragen en de werkelijke uitgaven binnen de projecten.

 

Terugkijkend op de periode van 2013 - 2015 is gebleken dat er een goede inschatting is gemaakt van de te ontvangen subsidiegelden. Wel is het zo dat de werkelijke ontvangsten voor individuele subsidie afwijken van de verwachte subsidies. Zo ligt het werkelijk ontvangen Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) lager dan voorzien. Daar staat tegenover dat vanuit Brede Doel Uitkering (BDU) van de Stadsregio aanzienlijk meer subsidie is ontvangen en er een onvoorziene subsidie is binnengehaald voor de renovatie van de bedrijventerreinen. Dit maakt dat het totaal ontvangen subsidiebedrag nagenoeg gelijk is aan de geraamde subsidie inkomsten en voldoende is om de geplande kwaliteitsimpuls in de openbare ruimte te financieren.

 

De uitgaven in de periode 2013 – 2015 om de kwaliteitsimpuls in de openbare ruimte te realiseren liggen lager dan de subsidieontvangsten over dezelfde periode. Dit wordt verklaard door het feit dat er rekening is gehouden met een onzekerheidsmarge, omdat de werkelijke subsidiegelden bij het opstellen van het Programmaboek 2013 – 2015 nog onbekend waren. Daarnaast zijn een tweetal projecten uitgevoerd zonder inzet van extra budget. In de projecten Ruimzicht West en de Gemeenteplattegronden is de ambitie voor de kwaliteit van de openbare ruimte gerealiseerd zonder dat er budget vanuit het kwaliteitsplan Openbare Ruimte is aangesproken. In totaal staat 40% van het ontvangen subsidiebudget open voor het nieuw op te stellen programma.

Van het ontvangen subsidiebudget is 30% ingezet voor projecten die reeds zijn afgerond of op dit moment in uitvoering zijn. De overige 30% van het ontvangen subsidiebudget staat gereserveerd voor de kwaliteitsimpuls in projecten die in voorbereiding zijn.

 

Concluderend kunnen we stellen dat in de looptijd van 2013 – 2015 60% van het ontvangen subsidiebedrag daadwerkelijk is uitgegeven of gereserveerd staat voor de projecten die in voorbereiding zijn. 40% van de ontvangen subsidiebedragen voor reconstructies en groot onderhoud van de openbare ruimte staat nog open voor inzet in het nieuwe programmaboek.

 

Staat van het geld

  • 30% van het ontvangen subsidiebedrag is ingezet voor projecten die reeds zijn afgerond of voor projecten dit moment in uitvoering zijn.

  • 30% van het ontvangen subsidiebedrag staat nog gereserveerd voor projecten die in voorbereiding zijn.

  • 40% het ontvangen subsidiebedrag staat open voor het Programmaboek 2016 – 2018.

 

2.5 Conclusie

Concluderend kunnen wij stellen dat de doelen van het Programmaboek 2013 – 2015 grotendeels zijn behaald. Bij de vaststelling van het Programmaboek 2013 – 2015 is gekozen voor een uitvoeringsstrategie waarbij de gebieden waar de situatie op straat het sterkst afweek van de ambitie als eerste worden aangepakt.

Van de 14 projecten die in het Programmaboek zijn benoemd zijn vijf projecten volledig afgerond gedurende de looptijd van 2013 – 2015. Daarnaast zijn nog eens vijf projecten in uitvoering genomen met de verwachting dat deze in 2015 of de eerste helft van 2016 worden afgerond. Ten slotte zijn drie projecten in voorbereiding, waarbij de kwaliteitsimpuls voor de openbare ruimte als uitgangspunt wordt meegenomen.

Tijdens de uitvoeringsperiode van het Programmaboek 2013 - 2015 is gebleken dat de ambitie voor de kwaliteit van de openbare ruimte het makkelijkst behaald wordt daar waar de projecten uit het programma groot onderhoud zijn gerealiseerd. Daar waar de projecten uit het Programma Groot Onderhoud zijn vertraagd is de ambitie om de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren vertraagd. De ambitie voor de kwaliteit van de openbare ruimte is daardoor gerealiseerd in die gebieden waar de maatregelen gecombineerd konden worden met het groot onderhoud.

3 Scenario’s

3.1 Inleiding

Om te komen tot een nieuw programmaboek is bepaald in welke mate het gewenste kwaliteitsniveau wordt gehaald en welke maatregelen genomen moeten worden om het kwaliteitsniveau te halen. Een integraal team heeft aan de hand van de kwaliteitswaaiers de kwaliteit van de openbare ruimte beoordeeld. Door deze aanpak zijn de zes kwaliteitscriteria verkeer, sociaal, aantrekkelijk, milieu, veiligheid en onderhoud, als benoemd in de Visie Kwaliteitsplan Openbare Ruimte, integraal meegenomen in het nieuwe Programmaboek 2016 – 2018.

Voor alle gebieden in Diemen is de actuele situatie op straat in beeld gebracht en afgezet tegen de ambities voor de kwaliteit van de openbare ruimte. Daar waar de situatie op straat afwijkt van de ambitie bestaat de opgave. De opgave is van dermate omvang dat deze niet geheel gedurende de looptijd van twee jaar kan worden gerealiseerd. Binnen het Programmaboek 2016 – 2018 zullen keuzes moeten worden gemaakt ten aanzien van de ambitie voor de openbare ruimte. Daartoe zijn drie scenario’s opgesteld, die in de navolgende paragrafen worden toegelicht.

 

3.2 Scenario 1: Pragmatische aanpak

In scenario één sluit het Programma Kwaliteit Openbare Ruimte aan op het Programma Groot Onderhoud van de openbare ruimte. In dit scenario kan de kwaliteitsimpuls worden geïntegreerd in de reeds geplande en gebudgetteerde werkzaamheden voor het groot onderhoud. Op deze wijze kan er efficiënt worden omgegaan met de inzet van financiële en personele middelen. De opgave kan worden geïntegreerd in het groot onderhoud waardoor geen aparte projectleider nodig is en budget voor renovatie en de kwaliteitsimpuls gebundeld kunnen worden. Als er bijvoorbeeld voor het groot onderhoud geld gebudgetteerd is voor het vervangen van de bestrating met standaard materiaal kan er voor een relatief laag extra budget bestratingsmateriaal worden toegepast met een hogere kwaliteit.

Door werkzaamheden te combineren wordt ook de overlast voor bewoners en gebruikers van de openbare ruimte beperkt en is het aantal locaties dat door werkzaamheden beperkt toegankelijk is minder. Ook is gedurende de periode 2013 – 2015 gebleken dat de ambitie voor de openbare ruimte eenvoudig gerealiseerd kan worden in de gebieden waar een reconstructie of groot onderhoud uitgevoerd wordt.

Als scenario èèn wordt gevolgd betekent dat, dat de opgave voor het realiseren van de kwaliteit Openbare Ruimte in de periode 2016 – 2018 ligt in de volgende gebieden:

  • -

    Vogelweide (woongebied)

  • -

    Centrum Oost (woongebied)

  • -

    Weespertrekvaart Noordzijde (route)

  • -

    Noord-Zuid route (route)

  • -

    Station Diemen Zuid (station)

  • -

    Van Gemertplantsoen (parel)

Voor de wijk Vogelweide is er in het Programmaboek 2013 – 2015 reeds geld gereserveerd voor een kwaliteitsimpuls, waarbij rekening is gehouden met hergebruik van bestaand bestratingsmateriaal. Er is echter gebleken dat het bestratingsmateriaal in de wijk van een dusdanig slechte kwaliteit is dat hergebruik onmogelijk is. Daarom wordt voorgesteld om in het Programmaboek 2016 – 2018 extra geld te reserveren om een kwaliteitsimpuls voor de bestrating te kunnen realiseren.

 

3.3 Scenario 2: Grootste winst

In scenario twee is de keuze om de uitvoeringsstrategie van de afgelopen twee jaar voort te zetten en de gebieden aan te pakken waar de situatie op straat het sterkst afwijkt van de ambitie. Op basis van de inventarisatie is bepaald welke gebieden het slechtst scoren op de zes kwaliteitscriteria. Door in te zetten op de gebieden waar de situatie op straat het sterkst afwijkt van de ambitie kunnen op straat de meest zichtbare resultaten worden geboekt. Als de bestrating sterk versleten is, is het extra zichtbaar als deze wordt vervangen door een kwalitatief hoogwaardig materiaal.

Kanttekening bij dit scenario is dat de kwaliteitsimpuls niet altijd geïntegreerd kan worden met groot onderhoud. Personele en financiële middelen kunnen hierdoor minder efficiënt ingezet worden, waardoor minder projecten kunnen worden gerealiseerd in een tijdsbestek van twee jaar. Wel blijkt dat de gebieden waar de situatie op straat het sterkst afwijkt van de ambitie vaak de gebieden zijn die op de planning staan voor groot onderhoud.

Als scenario twee wordt gevolgd betekent dat, dat de opgave voor het realiseren van de kwaliteit Openbare Ruimte in de periode 2016 – 2018 ligt in de volgende gebieden:

  • -

    Van Gemertplantsoen (parel)

  • -

    Weespertrekvaart Noordzijde (route)

  • -

    Station Diemen (station)

  • -

    Kruidenhof (woongebied)

  • -

    Vogelweide (woongebied)

3.4 Scenario 3: Parels en routes

In scenario drie is de keuze om in te zetten op de representatieve gebieden van Diemen; de parels en de routes. De parels zijn locaties in Diemen, die een zekere uitstraling hebben en herkenbaar zijn voor de bewoners van het dorp. De parels liggen op centrale plekken langs de belangrijkste routes en beide zijn daarmee belangrijke (potentiële) ontmoetingsplekken in Diemen.

Een kwalitatieve inrichting van de parels en routes draagt bij aan het creëren van prettige herkenbare ontmoetingsplekken en een positief beeld van Diemen. Het verstevigen van verbindingen en het versterken van ontmoetingsplekken in het dorp sluit aan op de Visie Kwaliteitsplan Openbare Ruimte.

 

Een aantal parels en routes zijn opgenomen in het Programma Groot Onderhoud. Daarnaast zijn er de komende twee jaar werkzaamheden van derden gepland op een aantal parels en routes (Weespertrekvaart zuidzijde, Laad- en loswal). Hier kan de kwaliteitsimpuls geïntegreerd worden in deze werkzaamheden. Desondanks geldt ook in dit scenario dat de kwaliteitsimpuls niet altijd geïntegreerd kan worden, waardoor personele en financiële middelen minder efficiënt ingezet kunnen worden. In scenario drie is daarom uitgegaan van de parels en de routes die op een of meer kwaliteitscriteria onvoldoende scoren. Dat betekent dat de opgave voor het realiseren van de kwaliteit Openbare Ruimte in de periode 2016 – 2018 ligt in de volgende gebieden:

  • -

    Van Gemertplantsoen (parel)

  • -

    Laad- en loswal (parel)

  • -

    Voorplein kerk (parel)

  • -

    Weespertrekvaart noordzijde (route)

  • -

    Noord-Zuid route (route)

  • -

    Weespertrekvaart zuidzijde (route)

4 Advies

4.1 Inleiding

Op basis van de scenario’s uit hoofdstuk drie wordt in dit hoofdstuk een advies gegeven ten aanzien van de uitvoeringsstrategie voor de periode 2016 – 2018. De volgende paragraaf bevat het advies waarin de gekozen uitvoeringsstrategie wordt beschreven en beargumenteerd. Paragraaf 4.3 bevat de financiële onderbouwing bij de geadviseerde uitvoeringsstrategie.

 

4.2 Advies

Advies is om de drie scenario’s te combineren tot één uitvoeringsstrategie. Door de scenario’s te combineren kunnen de voordelen van de verschillende scenario’s worden samengevoegd tot een efficiënte uitvoeringsstrategie met aandacht voor zichtbaar resultaat passend bij de visie verbinden, ontmoeten en thuiskomen. Dat betekent dat de opgave voor het realiseren van de kwaliteit Openbare Ruimte in de periode 2016 – 2018 ligt in de volgende projecten:

  • -

    Vogelweide (woongebied)

  • -

    Centrum Oost (woongebied)

  • -

    Weespertrekvaart Noordzijde (route)

  • -

    Noord-Zuid route (route)

  • -

    Station Diemen Zuid (station)

  • -

    Van Gemertplantsoen (parel)

  • -

    Laad- en loswal (parel)

  • -

    Voorplein kerk (parel)

  • -

    Weespertrekvaart zuidzijde (route)

  • -

    Straatnaamborden

Deze gecombineerde uitvoeringsstategie heeft een aantal voordelen. Ten eerste kan er op deze wijze het meest efficiënt worden omgegaan met de inzet van financiële en personele middelen. De opgave kan worden geïntegreerd in reeds geplande en gebudgeteerde werkzaamheden waardoor geen aparte projectleider nodig is en budget voor renovatie en de kwaliteitsimpuls gebundeld kunnen worden. In de bovengenoemde uitvoeringsstrategie wordt de opgave voor een kwaliteitsimpuls in de openbare ruimte niet alleen gecombineerd met het Programma Groot Onderhoud, maar ook met geplande werkzaamheden van derden. Uit de evaluatie is gebleken dat de ambitie voor de kwaliteit van de openbare ruimte heet meest makkelijk gerealiseerd kan worden in combinatie met de uitvoering van het Programma Groot Onderhoud.

Ten tweede brengt het integreren van de opgave voor het verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte in reeds geplande werkzaamheden het voordeel met zich mee dat zogezegd ‘ werk met werk’ gemaakt kan worden. Door het combineren van werkzaamheden kan de overlast voor bewoners worden beperkt en is het aantal locaties dat door werkzaamheden beperkt toegankelijk is minder.

Ten derde zijn de gebieden waar reeds werkzaamheden gepland zijn ook de gebieden in Diemen waar de kwaliteit op straat het sterkst afwijkt van de ambitie. Door de kwaliteitsimpuls in de komende jaren in te zetten op deze gebieden kunnen meest zichtbare resultaten worden geboekt.

Ten slotte wordt in de uitvoeringsstrategie ingezet op creëren van prettige herkenbare ontmoetingsplekken en een positief beeld van Diemen. Extra inzet op parels en routes draagt bij aan de herkenbaarheid van Diemen en het versterken van centrale ontmoetingsplekken in het dorp.

 

In aanvulling van de inzet op bovengenoemde gebieden wordt er geadviseerd om ook de komende twee jaar de standaardisering van straatnaamborden in Diemen door te zetten. Straatnaamborden zijn een gemeentebrede aangelegenheid en zorgen in combinatie met de reeds vervangen stadplattegronden en de nieuwe objectverwijzingen voor een compleet bewegwijzeringssysteem.

 

4.3 Financiën

Voorgesteld wordt om de uitvoeringsstrategie te bekostigen met in de toekomst aan te vragen subsidiegelden. Hierbij gaat het om subsidiegelden die worden aangevraagd om reconstructies en groot onderhoud in de openbare ruimte te financieren.

De hoogte van de subsidiegelden over de periode 2016 – 2018 is nog onbekend, omdat subsidies pas na afronding van de werkzaamheden definitief worden gemaakt. Wel kan er op basis van lopende subsidieaanvragen en subsidieontvangsten uit het verleden een inschatting gemaakt worden van de subsidieontvangsten. In overleg met de afdeling financiën zijn de subsidieontvangsten over de periode 2016 – 2018 geraamd op iets minder dan € 200.000. Inclusief het bedrag dat nog openstaat uit de periode 2013 – 2015 betekent dat de verwachtte subsidieontvangsten voor de kwaliteitsimpuls voor de periode 2016 – 2018 zijn geraamd op iets meer dan € 800.000. Dit bedrag is voldoende om de kwaliteitsimpuls van totaal € 700.000 voor de bovengenoemde projecten te financieren. Er is met opzet een ruime marge aangehouden in verband met de onzekerheid over de hoogte van de subsidieontvangsten. Bij aanvang van elk project wordt bekeken welke ambities uitgevoerd worden en uit welke dekking deze bekostigd worden.

Een overzicht van de geraamde subsidieontvangsten over de periode 2016 – 2018 is opgenomen in bijlage II. Ook een overzicht van het benodigde budget voor de kwaliteitsimpuls voor de in de voorgaande paragraaf opgenomen projecten is in bijlage II opgenomen.

5 Uitvoering

5.1 Inleiding

Voor alle locaties in Diemen zijn ambitieniveaus vastgesteld. Dit zijn de gewenste kwaliteitsniveaus voor een locatie. De verschillende kwaliteitsniveaus zijn vastgelegd in de kwaliteitswaaiers, waarin het kwaliteitsniveau wordt verbeeld en beschreven voor het onderhoud en de inrichting van de openbare ruimte in Diemen. De kwaliteitswaaiers zijn een objectieve meetlatten, die worden gebruik bij het (dagelijks) onderhoud en de inrichting van de openbare ruimte.

In dit hoofdstuk wordt aangegeven waarop ingezet wordt bij het dagelijks onderhoud en wat bij de herinrichting, de projecten opgepakt wordt.

 

5.2 Onderhoud

In geheel Diemen worden reguliere onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Onder reguliere onderhoud behoren de dagelijkse, noodzakelijke en vaste onderhoudswerkzaamheden. Dit is bijvoorbeeld de straatreiniging en het onderhoud van riolen en gemalen. In het regulier onderhoud wordt extra aandacht besteed aan gebieden waar extra inzet nodig is om de ambitie te halen. Hier is de gemeente vaker aanwezig.

Daarnaast is er wijkgericht onderhoud, waarbij het onderhoud in een buurt extra aandacht krijgt. Alle 17 buurten in Diemen worden twee keer per jaar geïnspecteerd en alle onderhoudsgebreken in de buurt worden daarbij genoteerd. Alle genoteerde werkzaamheden worden gedurende een week hersteld. Deze herstelwerkzaamheden worden integraal opgepakt, dus onderhoudswerkzaamheden aan groen, bestrating of straatmeubilair worden gezamenlijk opgepakt. Daarnaast wordt er in zes buurten per jaar een buurtactieweek gehouden. In de periode voorafgaand aan deze week worden burgers nadrukkelijk gevraagd meldingen door te geven en ook de gemeente inspecteert de buurt. Gedurende een week worden de meldingen van bewoners evenals de door de gemeente geïnspecteerde onderhoudsgebreken verholpen. De buurtactieweken zijn integraal. Het kan het plaatsen van een paaltje betreffen om de doorgang voor scooters te voorkomen en de verkeerveiligheid te verhogen of het verlagen van een stoep, zodat bewoners met een rolstoel eenvoudiger de stoep op kunnen gaan. Wanneer de vragen van bewoners een aanpak vereisen die het onderhoud te boven gaan, kan dit meegenomen worden bij de herinrichting van een locatie.

Ten slotte wordt de openbare ruimte continue gemonitord. Dit gebeurd op alle aspecten van de openbare ruimte. Er wordt nagegaan of het ambitieniveau voor de verschillende locaties in Diemen wordt gehaald en indien nodig wordt er bijgestuurd. Zo kan op basis van monitor gegevens een gebied in kaart worden gebracht waar extra inzet nodig is om de ambitie te behalen. In deze gebieden wordt dan extra aandacht besteed in het regulier onderhoud of wordt integraal besproken of er een andere aanpak nodig is op het gebied van bijvoorbeeld sociale veiligheid.

 

5.3 Inrichting

Voor het ontwerp van de openbare ruimte zijn er verschillende richtlijnen en uitgangspunten van toepassing. Dit zijn officiële nationale richtlijnen, maar ook de richtlijnen of uitgangspunten uit Diemens beleid, zoals het Groenplan, het Meerjarenplan WMO of het speelruimteplan. Deze richtlijnen en uitgangspunten garanderen een minimale kwaliteit voor de inrichting van de openbare ruimte.

Bij de start van een project worden de richtlijnen en uitgangspunten geïnventariseerd en vastgelegd in een projectplan dat wordt vastgesteld door het college van B&W. Vervolgens worden de richtlijnen en uitgangspunten aangevuld op basis van bewonerswensen. Er wordt een intensieve inspraakprocedure gevolgd, die zoveel mogelijk wordt afgestemd op de bewoners van de wijk. De nieuwe inspraakprocedure voor herinrichtingen en reconstructie is op 15-10-2013 vastgesteld door het college (zie bijlage voor stroomschema). In dit participatietraject worden bewoners en belanghebbenden op verschillende momenten in het project gevraagd te reageren op de plannen.

Ook wordt de WMO-raad, de verkeerscommissie en de fietsersbond bij de voorbereiding van de projecten uit het Programmaboek betrokken. De aandachtspunten van deze organisaties worden bij de start en/of gedurende het project geïnventariseerd en afgewogen tegen de andere belangen en meegenomen in de voorbereiding en uitvoering van de projecten.

Bijlage I: Buurtbladen

Leeswijzer buurtbladen

 

In de hierop volgende pagina’s zijn de buurtbladen toegevoegd. Op de buurtbladen staat voor alle gebieden in Diemen wat de ambitie is voor de kwaliteit van de openbare ruimte en in hoeverre de ambitie op straat wordt behaald. De indeling van de gebieden in Diemen en de ambitie voor de kwaliteit van de openbare ruimte is vastgesteld in Visie Kwaliteit Openbare Ruimte (d.d. maart 2013). De gebiedsindeling en de vastgestelde ambities maken geen onderdeel uit van de actualisatie van het Programmaboek 2016 – 2018 en zijn dus niet gewijzigd ten opzichten van het Programmaboek 2013 - 2015.

 

Het buurtblad is grofweg ingedeeld in drie onderdelen. Het bovenste deel van het buurtblad toont de naam van het gebied, het soort gebied en indien van toepassing het jaartal van de laatste reconstructie. Een foto en een cirkeldiagram geven een beeld van hoe het gebied is opgebouwd. In het cirkeldiagram is voor een groot aantal gebieden weergegeven hoeveel procent van het gebied bestaat uit groen, water, verharding, wandelgebied of gebied in beheer is van derden.

 

Het middelste deel van het buurtblad bevat voor 28 kwaliteitscriteria de ambitieniveaus en de scores die weergeven in hoeverre het ambitieniveau op straat wordt gerealiseerd. In de Visie Kwaliteit Openbare Ruimte is vastgelegd dat de kwaliteit van de openbare ruimte wordt bepaald door 28 verschillende criteria binnen de thema’s onderhoud, verkeer, aantrekkelijk, veiligheid, sociaal en milieu.

Alle 28 criteria zijn terug te vinden op de buurtbladen. Voor elk criterium is het ambitieniveau op het buurtblad weergegeven in de vorm van de letter A+, A, B, C of D. Hierbij verwijst A+ naar een zeer hoog ambitieniveau en D naar een laag ambitieniveau. Een omschrijving van de ambitieniveaus per criterium is terug te vinden in de kwaliteitswaaiers, die zijn vastgesteld door de gemeenteraad (d.d. maart2013).

Daarnaast is op elk buurtblad weergegeven in hoeverre de ambitie op straat wordt gehaald. Hiertoe is op het buurtblad onder het ambitieniveau een score weergegeven. Deze scores zijn integraal tot stand gekomen waarbij alle betrokken afdeling hebben bijgedragen. De verklaring van de weergegeven scores is als volgt:

 

In < 5% van het gebied is de ambitie niet gehaald

In 5 - 20% van het gebied is de ambitie niet gehaald

In 20 - 50 % van het gebied is de ambitie niet gehaald

In > 50% van het gebied is de ambitie niet gehaald

 

Ten slotte bevat het onderste deel van het buurtblad een toelichting op de beoordeling. Hierin wordt op een samenvattende manier aangegeven op welke wijze de ambitie kan worden gerealiseerd. Hierin wordt met name ingezoomd op hoe de slechte scores op het buurtblad omgezet kunnen worden naar goede scores. Deze toelichting is een resumé van de input die is geleverd vanuit verschillende betrokken afdelingen en daarmee niet alomvattend.

 

Akkerland

woongebied Laatste reconstructie: 1999

 

 

Toelichting beoordeling

De buurt Akkerland is in 1999 opnieuw ingericht en op buurtniveau scoort Akkerland nog steeds voldoende. De buurt is schoon, de inrichting is aantrekkelijk en ook op het gebied van verkeer en milieu wordt het ambitieniveau gehaald.

Wel is er op het criterium heel een kleine afwijking van de ambitie. In de loop der jaren zijn hier en daar kleine beschadigingen ontstaan aan de bestrating door verzakkingen en is er slijtage aan straatmeubilair in de vorm van scheefstand of beschadigingen aan verf. Ook aan bomen en oeverbescherming bestaan op sommige plekken in de buurt kleine beschadigingen. Ondanks deze beschadigingen vervult de openbare ruimte haar functie en met een gerichte aanpak in het regulier onderhoud kunnen de afwijkingen worden opgelost.

Op het criterium sociaal verdient het groenonderhoud van de groenstrook nabij de garages aan Karwijzaaderf/Maanzaaderf aandacht, omdat hier regelmatig hangjongeren aanwezig zijn. Door in het regulier onderhoud en het groen overzichtelijk en netjes te houden kan het gevoel van sociale veiligheid worden verbeterd en wordt de plek minder aantrekkelijk voor hangjeugd.

In de buurt is voldoende parkeercapaciteit aanwezig, maar het kan gebeuren dat op sommige plekken in de buurt de parkeervakken vol zijn en dat bewoners iets verderop in de buurt moeten parkeren. Mogelijk kan door de invoering van de blauwe zone in Duivendrecht de parkeerdruk in de komende jaren oplopen.

Aandachtspunten voor de aantrekkelijkheid van de groeninrichting van de buurt is het voorkomen dat particulieren openbare ruimte bij hun tuin trekken en mogelijk kan de groene corridor op de grens tussen Akkerland en Bomenrijk aantrekkelijker worden ingericht door het verplaatsen van het elekrahuis dat midden in de strook staat. Ook voorziet het groenplan de aanleg van een natuurspeelplaats in de parkstrook tussen de Gooiseweg en Akkerland wat de aantrekkelijkheid en de speelwaarde in de buurt verhoogt.

Ten slotte spelen er op het niveau van de hele wijk Diemen Zuid een aantal aandachtspunten: de oriëntatie in de wijk is onvoldoende (‘doolhof’), sommige plekken zijn onveilig, verkeersstromen moeten meer gebundeld worden, de winkelstructuur behoeft aanpassing en ook sluit Diemen-Zuid onvoldoende aan op de omgeving. Om de problematiek beter in beeld te brengen is een serie onderzoeken uitgevoerd. Het vervolgtraject is nog onbekend.

 

Anne Frank

woongebied Laatste reconstructie: 2009

 

 

Toelichting beoordeling

De Anne Frank buurt is in 2009 opnieuw ingericht en de inrichting en het onderhoud zijn nog steeds op ambitieniveau. Door het hergebruik van bestaande materialen en de inboet van het tekortkomende materiaal heeft de buurt wel wat ingeleverd op de identiteit. Dit is niet zorgwekkend en is inherent aan het hergebruik van materialen in het kader van duurzaamheid en zuinigheid.

In de buurt is voldoende parkeercapaciteit aanwezig, maar het kan zijn dat op sommige plekken in de buurt de parkeervakken vol zijn en dat bewoners iets verderop in de buurt moeten parkeren.

Op het criterium sociaal scoort de buurt iets onder ambitieniveau. De openbare ruimte wordt weinig gebruikt als ontmoetingsplek en er vinden sporadisch activiteiten plaats. Ook zijn er vrijwel geen initiatieven, waarbij bewoners zelf de handen uit de mouwen steken of mee denken over de eigen leefomgeving.

Ten slotte spelen er op het niveau van de hele wijk Diemen Zuid een aantal aandachtspuntn: de oriëntatie in de wijk is onvoldoende (‘doolhof’), er is een aantal onveilige plekken, verkeersstromen zouden meer gebundeld moeten worden, de winkelstructuur behoeft aanpassingen en ook sluit Diemen-Zuid onvoldoende aan bij de wijdere omgeving. Om de problematiek beter in beeld te brengen is een serie onderzoeken uitgevoerd. Het vervolgtraject is echter nog onbekend.

 

Beukenhorst

woongebied Laatste reconstructie: 2010

 

 

Toelichting beoordeling

In 2010 heeft in de buurt Beukenhorst een reconstructie van de openbare ruimte plaatsgevonden. Op buurtniveau voldoet de openbare ruimte aan de ambities. Wel zien we op een aantal criteria kleine afwijkingen. Op de fietspaden, voetpaden en straatmeubilair in de buurt zijn hier en daar kleine beschadigingen door verzakking van de openbare ruimte. In verband met de aanwezigheid van het verzorgingshuis Berkenstede wordt in samenwerking met de betrokken afdelingen samengewerkt aan een geautomatiseerd systeem om op basis van doelgroepen en bestemmingen, logische routes te bepalen. Doel hiervan is om het dagelijks beheer efficiënter in te zetten en maatwerk leveren.

De afgelopen twee jaar is er gericht ingezet op de aanpak van zwerfafval in de buurt. De situatie is zichtbaar verbeterd, maar toch is er op sommige plekken nog zwerfafval zichtbaar. Door de aanpak om met bewoners op eigen kracht de leefbaarheid aan te pakken, wordt de betrokkenheid bij de leefomgeving vergroot. Hierbij is aandacht voor het aanspreken van elkaar op het achterlaten van (zwerf)afval.

Daarnaast wordt er de komende jaren in samenwerking met samenleving ingezet op het verbeteren van de speelvoorzieningen, waarbij ook aandacht is voor bewegingstoestellen voor ouderen. Ook het stimuleren van groenparticipatie, bijvoorbeeld in de vorm van een buurtmoestuin krijgt de komende jaren aandacht. Dit draagt bij aan de mogelijkheden tot ontmoeten en bewegen in de openbare ruimte.

Ten slotte spelen er op het niveau van de hele wijk Diemen Zuid een aantal aandachtspuntn: de oriëntatie in de wijk is onvoldoende (‘doolhof’), er is een aantal onveilige plekken, verkeersstromen zouden meer gebundeld moeten worden, de winkelstructuur behoeft aanpassingen en ook sluit Diemen-Zuid onvoldoende aan bij de wijdere omgeving. Om de problematiek beter in beeld te brengen is een serie onderzoeken uitgevoerd. Het vervolgtraject is echter nog onbekend.

 

Biesbosch

woongebied Laatste reconstructie: 2012

 

 

Toelichting beoordeling

De buurt Biesbosch is recentelijk geheel opgehoogd en heeft op een aantal plekken een nieuwe inrichting gekregen met overwegend nieuw bestratingsmateriaal. In 2012 is dit werk opgeleverd en de buurt is geheel op ambitieniveau. Wel is het zo dat op het criterium sociaal de ambitie niet geheel wordt gehaald. Er zijn weinig bewonersinitiatieven of bewoners die zelf de handen uit de mouwen steken in de openbare ruimte.

Bij de reconstructie van de buurt is het korte doorsteekje over de brug richting het metrostation Verrijn Stuart niet meegenomen, omdat dit geen eigendom is van Diemen. Bij vernieuwing van het metrostation kan in afstemming met de eigenaar worden onderzocht of de aansluiting met de buurt aantrekkelijker ingericht kan worden. Ook de parkzone grenzend aan de buurt is in verband met mogelijke ontwikkelingen langs de Gooiseweg niet meegenomen in de reconstructie. Bij de aanleg van een natuurspeelplaats in deze groenstrook kan worden onderzocht of de groenzone integraal meegenomen kan worden.

 

Bomenrijk

woongebied Laatste reconstructie: 2011

 

 

Toelichting beoordeling

De reconstructie van de buurt Bomenrijk is medio 2011 opgeleverd. Bij de uitvoering zijn de bestaande materialen hergebruikt en de Bovenrijkersloot in de buurt is voorzien van asfalt. De inrichting en het onderhoud in de buurt zijn nog steeds op ambitieniveau en regulier onderhoud volstaat om het ambitieniveau te behouden. Wel verdient het regulier onderhoud soms wat extra inspanning bovenop de normale onderhoudsmaatregelen door hoekjes en nissen in het straatwerk. Ook op het criterium bekladding scoort de buurt iets onder het ambitieniveau, doordat de tunnels in eigendom van derden beklad zijn met graffiti. Het Diemens eigendom is schoon en voldoet aan de gestelde ambitie.

In de hofjes in de buurt zijn verschillende geveltuintjes die worden onderhouden door bewoners, dit heeft bijgedragen aan de groene uitstraling van de buurt en een grotere burgerbetrokkenheid.

Ten slotte spelen er op het niveau van de hele wijk Diemen Zuid een aantal aandachtspunten: de oriëntatie in de wijk is onvoldoende (‘doolhof’), er is een aantal onveilige plekken, verkeersstromen zouden meer gebundeld moeten worden, de winkelstructuur behoeft aanpassingen en ook sluit Diemen-Zuid onvoldoende aan bij de wijdere omgeving. Om de problematiek beter in beeld te brengen is een serie onderzoeken uitgevoerd. Het vervolgtraject is echter nog onbekend.

 

Buitenlust

woongebied Laatste reconstructie: 2003

 

 

Toelichting beoordeling

De buurt Buitenlust is in 2003 voorzien van een nieuwe inrichting en op buurtniveau scoort Buitenlust nog steeds voldoende. De buurt is schoon en ook op het gebied van verkeer en milieu wordt het ambitieniveau gehaald.

Wel zijn er in het onderhoud op het criterium heel een aantal afwijkingen van de ambitie. Het groen en de bestrating vervult haar functie, maar heeft op sommige plekken lichte beschadigingen. Met een gerichte aanpak in het regulier onderhoud kunnen de afwijkingen worden opgelost.

Om de aantrekkelijkheid van de inrichting van de buurt te vergroten kan de beplanting bij de entree van de Israëlische begraafplaats worden aangepast. Een ander aandachtspunt is het verbeteren van de hekken langs het water aan de noordzijde van de buurt. Door de plaatsing van een ander type hekwerk of afscheiding kan de uitstraling sterk verbeteren. Dit kan ook bijdragen aan de recreatieve waarde van de groenzone aan de rand van de buurt, zodat deze meer uitnodigt voor activiteiten als wandelen of hardlopen.

Het groenplan voorziet in de mogelijkheid voor het aanleggen van een (eenvoudige) natuurspeelplaats.

 

Buytenstee

woongebied Laatste reconstructie: 2015

 

 

Toelichting beoordeling

Het project Buytenstee is vanaf september 2014 in uitvoering. Doordat de werkzaamheden in volle gang zijn kan niet volledig worden beoordeeld of de ambities voor de kwaliteit van de openbare ruimte zijn behaald. De kwaliteitsimpuls is als uitgangspunt meegenomen in het project en de verwachting is dan ook dat de ambities bij afronding van het project in 2016 zijn behaald.

 

Centrum Oost

woongebied Laatste reconstructie: 2005 – 2010

 

 

Toelichting beoordeling

Een deel van Centrum Oost is tussen 2005 en 2010 gereconstrueerd, waarbij de inrichting en het onderhoud van de straten op ambitieniveau is gebracht en meer samenhang is aangebracht in de inrichting van de buurt. Ook is er een buurtmoestuin geopend wat een bijdrage heeft geleverd aan de betrokkenheid van bewoners en er worden met regelmaat activiteiten georganiseerd in de buurtmoestuin.

Op buurtniveau wordt de ambitie voor de openbare ruimte echter niet gehaald, omdat de Kievitstraat, de Zeven Wonderen, de Ouddiemerlaan en de Nicolaas Lublinkstraat niet zijn meegenomen in de reconstructie. In deze straten vertonen de bestrating, de groenvoorziening en het straatmeubilair beschadigingen. Ook sluit het bestratingsmateriaal en de lichtmasten niet aan bij de uitstraling van de buurt en de aanliggende straten en is het fietsparkeren in de buurt een punt van zorg. Deze aandachtspunten worden meegenomen bij de herinrichting van deze straten. De herinrichting is nu in voorbereiding en wordt naar verwachting in 2016 uitgevoerd.

 

Centrum West

woongebied Laatste reconstructie: 2015

 

 

Toelichting beoordeling

In 2015 is de reconstructie van de Diemerkade afgerond en is de ambitie voor de kwaliteit van de openbare ruimte gerealiseerd. Voor het overige deel van Centrum West wordt een reconstructie voorbereidt.

Centrum West wordt gekenmerkt door een klassieke verkaveling, met een diversiteit aan architectuur van vooroorlogse bouwstijlen. Daarnaast vormen de twee monumentale gebouwen van de twee kerken een belangrijke karakteristiek voor de buurt Om de aantrekkelijkheid van de buurt te vergroten moet er in het materiaalgebruik en groeninrichting aangesloten worden bij de klassieke kenmerken van de buurt. Gebakken bestratingsmateriaal, klassiek straatmeubilair en het toepassen van een groene laanstructuur dragen bij aan de kwalitatieve inrichting die de aantrekkelijkheid van de buurt versterkt. Daarnaast kan door een aanpassing van de inrichting de zichtbaarheid van de kerken worden vergroot.

De verkeersveiligheid kan vergroot worden door meer overzicht en openheid te creëren bij de inrichting van de kruispunten en de hiërarchie in het stratenplan in de inrichting te benadrukken. Daarnaast dient er meer eenheid te worden toegepast in de snelheidsremmers in de buurt. Waarbij de voorkeur wordt gegeven aan plateaus zodat voetgangers veilig en op dezelfde hoogte over kunnen steken. Waar mogelijk dienen fietsparkeervoorzieningen te worden toegevoegd. Ook dient in samenspraak met de buurtbewoners te worden onderzocht of er een aanvullende speelvoorziening kan worden toegevoegd voor 0 – 12 jarigen.

 

Kruidenhof

woongebied Laatste reconstructie: 2006

 

 

Toelichting beoordeling

De buurt Kruidenhof is in de afgelopen jaren in verschillende fasen gereconstrueerd. Slechts de straten van Speenkruid zijn nog niet opgepakt. Deze reconstructie staat gepland voor 2016, waarbij de beplanting en bomen vervangen worden en de straten worden herbestraat met het huidige materiaal. Door in te zetten op een kwalitatieve groeninrichting wordt gestreefd om de identiteit van de straten te versterken.

Voor de buurt, maar ook voor de wijk Diemen Zuid is de aanwezigheid van het Huis van de Buurt ’T Kruidvat een aanwinst voor de betrokkenheid van bewoners en de leefbaarheid.

Op buurtniveau scoort het onderhoud in Kruidenhof voldoende. Wel is zwerfafval een aandachtspunt in de buurt, maar met regulier onderhoud kunnen de afwijkingen worden opgelost. Daarnaast heeft het gebied rond Winkelcentrum Kruidenhof een negatieve uitstraling. De inpassing van het winkelcentrum in de directe omgeving laat te wensen over en ook de subjectieve veiligheid is een aandachtspunt.

Deze laatste punten spelen op het niveau van de hele wijk Diemen Zuid. De oriëntatie in de wijk is onvoldoende (‘doolhof’), er is een aantal onveilige plekken, verkeersstromen zouden meer gebundeld moeten worden, de winkelstructuur behoeft aanpassingen en ook sluit Diemen-Zuid onvoldoende aan bij de wijdere omgeving. Om de problematiek beter in beeld te brengen is een serie onderzoeken uitgevoerd. Het vervolgtraject is echter nog onbekend.

 

Ouddiemen Noord

woongebied Laatste reconstructie: 2006

 

 

Toelichting beoordeling

De buurt Ouddiemen Noord is in 2006 gereconstrueerd. Door de geringe zettingen wordt de buurt niet meegenomen bij de reconstructie van de buurt Buytenstee. Op buurtniveau scoort Ouddiemen Noord nog steeds voldoende. De buurt is schoon en heel, de inrichting is aantrekkelijk en ook op het gebied van verkeer, veiligheid en milieu wordt het ambitieniveau gehaald.

 

Ouddiemen Zuid

woongebied Laatste reconstructie: nvt

 

 

Toelichting beoordeling

Door de geringe zettingen wordt de buurt niet meegenomen bij de reconstructie van de buurt Buytenstee. Op buurtniveau scoort Ouddiemen Zuid goed. De buurt is schoon en heel, de inrichting is aantrekkelijk en ook op het gebied van verkeer, veiligheid en milieu wordt het ambitieniveau gehaald.

De betrokkenheid van burgers in Ouddiemen Zuid is goed. Er is een aantal inwoners vertegenwoordigd in het buurtpanel en verder hebben burgers zich verenigd om samen de compensatiegelden voor de Kinderkorf te besteden.

 

Plantage de Sniep

woongebied Laatste reconstructie: nvt

 

 

Toelichting beoordeling

De buurt Plantage de Sniep is in ontwikkeling. In 2010 zijn de eerste straten opgeleverd. Na een periode waarin de woningbouw stil was gevallen is de bouw inmiddels weer op gang gekomen. Er is een redelijk budget voorhanden voor de inrichting van de openbare ruimte. Momenteel volstaat regulier onderhoud.

De kwaliteit van de openbare ruimte in de buurt voldoet aan het ambitieniveau. Wel zijn er een aantal punten waar de situatie op straat afwijkt van de ambitie. Dit betreft met name de Muiderstraatweg, die voor 2017/2018 op de planning staat voor een herinrichting. Deze centrale weg in de buurt moet opnieuw ingericht worden in overeenstemming met de uitstraling van de buurt, bijvoorbeeld door een bomenlaan en natuurlijke oevers aan te leggen. Ook wordt ook het tijdelijke fietspad definitief aangelegd, waardoor een goede verbinding ontstaat met het Diemerbos en buitengebied en moet door het aanleggen van goede middensteunpunten de oversteek voor langzaam verkeer verbeteren.

Ook worden de mogelijkheden voor recreatie in de buurt en het omliggend gebied onvoldoende benut. Verbindingen naar het Diemerbos en het sportpark ontbreken, waardoor de inrichting de recreatieve mogelijkheden (wandelen, hardlopen, fietsen, hond uitlaten) niet voldoende tot uiting doet komen. In afstemming met het sportbeleid kan in de toekomst onderzocht worden hoe hier een betere invulling aan gegeven kan worden.

 

Polderland

woongebied Laatste reconstructie: 2003 en 2008

 

 

Toelichting beoordeling

De buurt Polderland is in twee delen gereconstrueerd; het eerste deel in 2003 en het tweede deel in 2008. Bij de reconstructie is het materiaal hergebruikt. De verlichting is opgewaardeerd en deels aangevuld. Op buurtniveau voldoet de buurt aan de gestelde ambities. Op het criterium bekladding scoort de buurt echter iets onder het ambitieniveau, doordat de tunnels in eigendom van derden beklad zijn met graffiti. Het Diemens eigendom is schoon en voldoet aan de gestelde ambitie. Ook de bomen in de buurt hebben aandacht nodig om op ambitieniveau gebracht te worden, maar met een gerichte aanpak in het regulier onderhoud kunnen deze problemen worden opgelost. In de buurt is een buurtmoestuin opgestart, waar bewoners gezamenlijk het beheer van verzorgen.

Wat betreft de inrichting van de buurt zijn het parkeren en de aansluiting met het naastgelegen Bergwijkpark een aandachtspunt. De buurt Polderland ligt naast het station Diemen Zuid, waardoor de parkeerdruk nabij het station hoog is door forenzenparkeren. In het overige deel van de buurt Polderland is de parkeerdruk acceptabel. Om de aansluiting met Bergwijkpark beter vorm te geven is het een optie om het doorgaande fietspad door de buurt op te heffen en het doorgaande fietsverkeer langs de centrale ontsluitingsweg/busbaan te dirigeren in plaats van dwars door deze woonbuurt. Zo ontstaat er in de buurt ruimte om inrichting een kwaliteitsimpuls te geven. Dit hangt echter sterk samen met de aandachtspunten die op het niveau van de hele wijk Diemen Zuid spelen: de oriëntatie in de wijk is onvoldoende (‘doolhof’), er is een aantal onveilige plekken, verkeersstromen zouden meer gebundeld moeten worden, de winkelstructuur behoeft aanpassingen en ook sluit Diemen-Zuid onvoldoende aan bij de wijdere omgeving. Om de problematiek beter in beeld te brengen is een serie onderzoeken uitgevoerd. Het vervolgtraject is echter nog onbekend.

 

Ruimzicht Oost

woongebied Laatste reconstructie: 2008

 

 

Toelichting beoordeling

De buurt Ruimzicht Oost heeft in 2008 de laatste reconstructie plaatsgevonden, waarbij het gebied rond de Rode Kruislaan is aangepakt. In 2003 is het gebied rond het Julianaplantsoen gereconstrueerd. Op buurtniveau scoort Ruimzicht Oost nog steeds goed en wordt de ambitie voor de openbare ruimte grotendeels gehaald.

Aandachtspunt in de buurt ligt met name rond het gebied bij de flats Rode Kruislaan. Hier wordt de ambitie op het gebied van zwerfafval niet gehaald, ondanks dat de situatie door gebiedsgericht aanpak in samenwerking met de verhuurders in het gebied wel heeft bijgedragen aan een verbetering van de situatie. Daarnaast is enige aandacht nodig voor overlast van jeugd rond de flats op de Rode Kruislaan (de buurtregisseur heeft hier aandacht voor).

Om een verbinding tussen de waterpartijen in de buurten Ruimzicht West en Ruimzicht Oost te realiseren kan bij de renovatie van het station Diemen een faunagoot worden aangelegd.

 

Ruimzicht West

woongebied Laatste reconstructie: 2015

 

 

Toelichting beoordeling

In 2015 is de reconstructie in de buurt Ruimzicht West afgerond en is de ambitie voor de kwaliteit van de openbare ruimte gerealiseerd.

Een aandachtspunt blijft het onderhoud van straatmeubilair. Onderhoud op A- kwaliteit betekent dat er slechts beperkte slijtage zichtbaar is aan het meubilair en dat het meubilair recht staat. In de praktij blijkt dat straatmeubilair door weersinvloeden en gebruik snel enige scheefstand vertonen waardoor het lastig is A-kwaliteit te realiseren.

 

Scheepskwartier

woongebied Laatste reconstructie: 2002

 

 

Toelichting beoordeling

De buurt Scheepskwartier is in 2002 opnieuw ingericht en op buurtniveau scoort de buurt voldoende. De inrichting is aantrekkelijk en op het gebied van verkeer en milieu wordt het ambitieniveau gehaald. Wel is er in de buurt sprake van achterstallig onderhoud, waarvan de verwachting is dat dit niet in het regulier onderhoud opgelost kan worden. Door zettingen in het gebied vertoont de bestrating van de rijbanen, fietspaden en voetpaden in de buurt beschadigingen en verzakkingen. Ook zijn een aantal oeverbeschermingen langs de waterpartij aan de zuidzijde van de buurt nog niet aangepakt, waardoor de ambitie op het criterium water en oevers niet wordt gehaald. Daardoor scoort de buurt Scheepskwartier slecht op de ambitie voor het criterium heel.

 

Schelpenhoek

woongebied Laatste reconstructie: 2011

 

 

Toelichting beoordeling

De buurt Schelpenhoek is in 2011 gereconstrueerd. De buurt was op dat moment flink aan onderhoud toe en na een lange inspraakprocedure zijn de werkzaamheden in 2010 aangevangen. Bij de reconstructie zijn de meeste materialen hergebruikt, maar de rijloper van de Bovenrijkersloot is vernieuwd met stille betonstraatstenen. Na de reconstructie voldoet de openbare ruimte op buurtniveau nog steeds aan de ambities.

In de buurt is voldoende parkeercapaciteit aanwezig, maar het kan gebeuren dat op sommige plekken in de buurt de parkeervakken vol zijn en dat bewoners iets verderop in de buurt moeten parkeren. Mogelijk kan door de invoering van de blauwe zone in de naastgelegen buurt Anne Frank de parkeerdruk in de komende jaren oplopen. Daarnaast zijn er soms overlastgevende groepen aanwezig in de portieken, vooral aan de zijde van het zwembad en rond de Basisschool de Ark. Dit is bekend bij de buurtregisseur en de groep wordt indien aanwezig besproken in het Jeugd uitvoeringsoverleg.

Ten slotte spelen er op het niveau van de hele wijk Diemen Zuid een aantal aandachtspunten: de oriëntatie in de wijk is onvoldoende (‘doolhof’), er is een aantal onveilige plekken, verkeersstromen zouden meer gebundeld moeten worden, de winkelstructuur behoeft aanpassingen en ook sluit Diemen-Zuid onvoldoende aan bij de wijdere omgeving. Om de problematiek beter in beeld te brengen is een serie onderzoeken uitgevoerd. Het vervolgtraject is echter nog onbekend.

 

Spoorzicht

woongebied Laatste reconstructie: 1996

 

 

Toelichting beoordeling

De reconstructie van de buurt Spoorzicht is opgestart en de uitvoering start eind 2015. In de openbare ruimte zijn nog geen fysieke aanpassingen gedaan, waardoor de ambitie voor de openbare ruimte grotendeels nog niet is gerealiseerd. De kwaliteitsimpuls is als uitgangspunt meegenomen in de reconstructie en de verwachting is dat de ambities bij afronding van het project in 2016 zijn behaald.

Wel is er op verzoek van een groep bewoners een buurtmoestuin aangelegd vooruitlopend op de herinrichting van de buurt. Dit buurtinitiatief maakt dat er meer activiteiten in de buurt zijn opgestart. Tevens heeft het inspraakproces en het initiatief buurtmoestuin bijgedragen aan de betrokkenheid van bewoners bij hun buurt.

 

Vlindertuin

woongebied Laatste reconstructie: 2005

 

 

Toelichting beoordeling

In 2005 is de buurt Vlindertuin opgehoogd. Bij deze werkzaamheden zijn alle materialen hergebruikt. De buurt Vlindertuin is een van de plekken in Diemen met de hoogste zettingssnelheid. Daardoor zijn er, ondanks de relatief recente reconstructie, alweer beschadigingen en verzakkingen zichtbaar. De bestrating en het straatmeubilair scoort daardoor onvoldoende op de ambitie voor de openbare ruimte. Ook zijn een aantal oeverbeschermingen langs de waterpartij aan de zuidzijde van de buurt nog niet aangepakt, waardoor de ambitie op het criterium water en oevers niet wordt gehaald. Deze beschadigingen zijn niet te verhelpen met regulier onderhoud, daarom is er voor 2019/2020 groot onderhoud gepland in de buurt.

Ten aanzien van de inrichting verdient het daarbij de aanbeveling om de plantsoenen langs de langzaam verkeerroute op te waarderen, zodat de aantrekkelijkheid van de buurt een impuls krijgt.

 

Vogelweide

woongebied Laatste reconstructie: 1999

 

 

Toelichting beoordeling

In 1999 is de buurt Vogelweide opgehoogd, maar door de grote zettingen in het gebied zijn inmiddels weer beschadigingen en verzakkingen zichtbaar. Hierdoor scoort de buurt slecht ten opzichten van de ambitie voor de openbare ruimte. De rijbanen, fietspaden en voetpaden zijn erg slecht en de kwaliteit van het bestratingmateriaal is van dusdanig slechte kwaliteit dat hergebruik niet mogelijk is. Daarnaast is hergebruik ook niet wenselijk omdat het bestratingsmateriaal niet aansluit bij de identiteit van de buurt. Ook de bomen in de buurt behoeven onderhoud en een aantal oeverbeschermingen langs de waterpartij aan de zuidzijde van de buurt zijn nog niet aangepakt, waardoor de ambitie op het criterium water en oevers niet wordt gehaald.

Om de aantrekkelijkheid van de buurt te vergroten dient een bestratingmateriaal gekozen te worden dat beter aansluit bij de buurt. Ook de groeninrichting in de buurt is een aandachtspunt om de aantrekkelijkheid van de buurt te vergroten. Met name de groenvoorziening langs de langzaam verkeerroutes verdienen daarbij aandacht. Ten slotte zijn er soms overlastgevende groepen aanwezig op het plein voor het winkelcentrum en de basisscholen. Dit verdient aandacht en de buurtregisseur heeft hier aandacht voor.

 

Gemeenschapspolder

buitengebied Laatste reconstructie: nvt

 

 

Toelichting beoordeling

De gemeenschapspolder is grotendeels in eigendom en beheer van derden. Voor de gemeente Diemen zijn er geringe afwijkingen en volstaat regulier onderhoud. Wel is het belangrijk om in gesprek blijven met derden om het gebruik te stimuleren.

In samenwerking met Amsterdam en Staatsbosbeheer is in de afgelopen jaren het bos voor een belangrijk deel aangelegd, een aantal van de paden en onderdoorgangen onder de snelweg is aangepakt. Ook zijn er in het bos diverse spelaanleidingen en een speelbos aangelegd. Er wordt nog gezocht naar een horeca-initiatiefnemer. In het Natuurbeleidsplan is de bewegwijzering van het Rondje Diemerbos opgenomen als actiepunt.

Een tot nu toe gemiste kans is het onderhoud aan de beplanting. Er wordt vrijwel geen onderhoud aan uitgevoerd, waardoor de kans bestaat dat door achterstallig onderhoud in de toekomst veel bos verloren gaat.

 

Overdiemerpolder

buitengebied Laatste reconstructie: nvt

 

 

Toelichting beoordeling

De Overdiemerpolder is grotendeels in eigendom en beheer van derden. Voor de gemeente Diemen zijn er geringe afwijkingen en volstaat regulier onderhoud. Wel is het belangrijk om in gesprek blijven met derden om het gebruik te stimuleren.

Als actiepunt uit het Natuurbeleidsplan (in de top 3) is het aanleggen van een waterpartij en een fiets/voetpad door de Diemer Driehoek opgenomen. Het is nog niet zeker of dit doorgaat. Uitvoering gebeurt mogelijk door Groengebied Amstelland en vanuit het project Diemerbos. Dit is tevens een randvoorwaarde voor de toekomstige inrichting. In het Waterplan staat de wens om op een geschikte plek aan de Diem een vissteiger aan te leggen, om wildvissen te voorkomen en aantasting van de oevers terug te dringen.

 

Sportpark de Diemen

sportpark Laatste reconstructie: 2006

 

 

Toelichting beoordeling

Het Sportpark de Diemen is in 2006 gereconstrueerd en voldoet over het algemeen aan de ambitie voor de openbare ruimte. Het sportpark is schoon en heel en de inrichting vervult haar functie.

De aanwezige (sport)voorzieningen zijn goed. Echter door de geïsoleerde ligging is het sportpark en het omliggend groengebied niet zichtbaar en worden de mogelijkheden voor recreatie onvoldoende benut. Verbindingen naar de woonwijk Plantage de Sniep en het Diemerbos ontbreken, waardoor de inrichting de recreatieve mogelijkheden (wandelen, hardlopen, fietsen, hond uitlaten) niet voldoende tot uiting doet komen. In afstemming met het sportbeleid kan in de toekomst onderzocht worden hoe hier een betere invulling aan gegeven kan worden. Het is wenselijk het Sportpark te transformeren tot een multidisciplinaire sportlocatie naar voorbeeld van bijvoorbeeld sportpark Middenmeer in de Watergraafsmeer. De groenstructuur kan worden verbeterd door bepaalde plekken een onderhoudsimpuls te geven. Ook zou een aantal onverharde/ halfverharde wandelpaden toegevoegd moeten worden en moet de routering door middel van betere bebording aangepakt worden. Verder zou de mogelijkheid tot het plaatsen van een eenvoudig extra houten loopbruggetje (naast de brug die in het plan Kriekenoord meegenomen wordt) onderzocht moeten worden. Ook de entree van het sportpark kan goed worden verbeterd door een aantal kleine aanpassingen aan de parkeersituatie (bijvoorbeeld door het laten vervallen van een aantal parkeerplaatsen en deze op andere plaatsen terugbrengen). Door een voetgangerverbinding te creëren vanuit Plantage de Sniep, langs de school naar het sportveld, wordt een verbinding gelegd tussen het sporten en het wonen. Dit vergt enkele aanpassingen aan het honkbalterrein.

 

Bergwijkpark Noord

kantoorgebied Laatste reconstructie: 2006

 

 

Toelichting beoordeling

Het kantoorgebied Bergwijkpark Noord is in 2006 opnieuw ingericht, waarbij het hele gebied is opgewaardeerd.

Er zijn asfaltwegen aangelegd en het parkeren en de openbare verlichting zijn geoptimaliseerd. Op het criterium onderhoud scoort het kantorengebied gemiddeld dan ook voldoende. Enkel de bomen en het straatmeubilair wijken iets af van de ambitie. Ook op het criterium bekladding scoort het kantorengebied iets onder het ambitieniveau, doordat de kunstwerken in eigendom van derden beklad zijn met graffiti. Het Diemens eigendom is schoon en voldoet aan de gestelde ambitie.

Bij de reconstructie is gekozen voor een nagenoeg identieke inrichting van Bergwijkpark Noord en Zuid. Dit is terug te zien in de lage score op identiteit en ook op sociale veiligheid zijn er afwijkingen van de ambitie. Er zijn in de afgelopen jaren echter wel ontwikkelingen geweest om de situatie te verbeteren en met de ontwikkeling van het gebied is de verwachting dat de inrichting van de openbare ruimte sterk verbeterd. De afgelopen jaren is de studentencampus Diemen Zuid gerealiseerd, wat een impuls heeft gegeven aan het gebied. De verwachting is dat deze ontwikkeling wordt doorgezet met de herontwikeling van Bergwijkpark. Daarnaast is er in een samenwerkingsverband tussen verscheidene bedrijven en de gemeente een initiatief opgestart om de sociale veiligheid te verbeteren door georganiseerd toezicht tijdens de donkeer wintermaanden. Voor de winter van 2015/2016 wordt onderzocht of het initiatief gecontinueerd kan worden.

 

Bergwijkpark Zuid

kantoorgebied Laatste reconstructie: 2006

 

 

Toelichting beoordeling

In 2006 is het kantoorgebied Bergwijkpark Zuid opnieuw ingericht, waarbij het hele gebied is opgewaardeerd. Er zijn asfaltwegen aangelegd en het parkeren en de openbare verlichting zijn geoptimaliseerd. Destijds is gekozen voor een nagenoeg identieke inrichting van Bergwijkpark Noord en Zuid. Dit is terug te zien in de lage score op identiteit, hoewel Bergwijkpark Zuid hierop beter scoort dan het noordelijke gedeelte. Alleen op het gebied van groen hebben de gebieden een eigen en onderscheidend gezicht gekregen.

Net als Bergwijkpark Noord scoort Bergwijkpark Zuid laag op sociale veiligheid. Desondanks is er een verbetering zichtbaar door het toezicht dat bedrijven in samenwerking met de gemeente organiseren tijdens de donkere wintermaanden. Voor de winter van 2015/2016 wordt onderzocht of het initiatief gecontinueerd kan worden. De verwachting is dat de ontwikkelingen in Bergwijkpark de openbare ruimte een kwaliteitsimpuls zullen geven.

 

Sniep

kantoorgebied Laatste reconstructie: 1999

 

 

Toelichting beoordeling

De openbare ruimte op het bedrijventerrein Sniep is in 2015 gereconstrueerd en het niveau van het bedrijventerrein scoort Sniep goed. De bedrijventerrein is schoon en heel, de inrichting is aantrekkelijk en ook op het gebied van verkeer wordt het ambitieniveau gehaald.

In de openbare ruimte is het verhardingsmateriaal hersteld en daar waar nodig vervangen. Door de verlegging van de toegangsweg is de zichtbaarheid van het bedrijventerrein Sniep verbeterd en de verkeersveiligheid toegenomen. Daarnaast is het langzaam verkeer en het (vracht)autoverkeer uit elkaar getrokken door de aanleg van aparte fietsstroken en er zijn extra fietsparkeervoorzieningen gerealiseerd. Het verlichtingsplan op het bedrijventerrein Sniep is aangepast en er is LED-verlichting toegepast, waardoor de spreiding van de verlichting is verbeterd en het gehele terrein goed verlicht is.

Tijdens de voorbereiding en uitvoering is een projectwebsite opgezet om de ondernemers en eigenaren van de bedrijventerreinen Stammerdijk en de Sniep te informeren en consulteren. De gekozen wijze van participatie sloot goed aan bij de doelgroep, waardoor het bereik van de website groot was en veel inbreng vanuit de ondernemers en eigenaren is georganiseerd.

 

Stammerdijk

kantoorgebied Laatste reconstructie: 1986

 

 

Toelichting beoordeling

De openbare ruimte op het bedrijventerrein Stammerdijk is in 2015 deels gereconstrueerd. De werkzaamheden aan de straat de Stammerdijk zijn vertraagd in verband met de geplande dijkverhoging door Waternet. De voorbereiding voor de herinrichting van de openbare ruimte is afgerond en de uitvoering van de werkzaamheden zullen worden gecombineerd met de uitvoering van de werkzaamheden door Waternet. Bij de herinrichting is het wenselijk om de verwijderde bomen terug te plaatsen, zodat de straat weer een groene en karakteristieke uitstraling krijgt.

 

Verrijn Stuart

kantoorgebied Laatste reconstructie: 2015

 

 

Toelichting beoordeling

De reconstructie van het bedrijventerrein Verrijn Stuart is in 2015 afgerond en de ambitie voor de kwaliteit van de openbare ruimte is gerealiseerd, afgezien van de realisatie van een faunapassage ter hoogte van de Provincialeweg. De realisatie van een faunapassage is technisch onmogelijk gebleken en wordt niet gerealiseerd.

Het bestratingsmateriaal van rijbanen, fietspaden en voetpaden is vervangen en hersteld. Tevens is er een tweezijdig geasfalteerd fietspad aangelegd langs de Weespertrekvaart, wat het comfort en de veiligheid voor de fietsers heeft verbeterd. De aanleg van een langparkeerplek in de nabijheid van het bedrijventerrein en de handhavingsacties tegen illegale kerken heeft de parkeerdruk in het gebied verminderd.

De aantrekkelijkheid en de kwaliteit van het water is verbeterd doordat de waterwegen zijn gebaggerd en er een duikerverbinding is aangelegd tussen de Weespertrekvaart en de wijk Schelpenhoek. Daarnaast is er aan de noordzijde van de metrowerkplaats een natuuroever aangelegd.

De bedrijven op het bedrijventerrein Verrijn Stuart zijn geïnformeerd over de werkzaamheden en zij zijn aangemoedigd om het particulier terrein op te knappen met het Beeldkwaliteitsfonds van de Stadsregio Amsterdam.

 

De Omloop

park&groen Laatste reconstructie: 2015

 

 

Toelichting beoordeling

De Omloop is in de afgelopen jaren gereconstrueerd en voldoet aan de ambitie voor de kwaliteit van de openbare ruimte. Door de aanleg van een natuurspeelplaats in 2011 en het Cruijff Court in 2014 kent het park een hoge speelwaarde. Daarnaast is door het verbeteren van de routering, het ophogen van de padenstructuur, het toevoegen van water en het herstellen van het achterstallig onderhoud aan de het groen, de oeverbescherming en het meubilair de recreatieve waarde van het park sterk toegenomen. De herstructurering heeft tevens een verbetering van de ecologie opgeleverd.

 

De Diem Zuid

park&groen Laatste reconstructie: nvt

 

 

Toelichting beoordeling

De Diem Zuid maakt onderdeel uit van de ecologische verbindingszone in Diemen en is in eigendom van Staatsbosbeheer/Groengebied Amstelland. Wijzigingen of aanpassingen in het gebied zullen daarom in nauwe samenwerking met deze partij worden uitgevoerd. De kwaliteit van de openbare ruimte in het gebied scoort voldoende. Wel wijkt de het onderhoud van de verharding en het straatmeubilair iets af van het ambitieniveau. Ook zou de inrichting van het groen en water aantrekkelijker kunnen worden door het groen, in de zone langs de Diem, op plaatsen uit te dunnen, zodat er weer zicht op het water is. Hierdoor kan een afwisselend landschap van riet met doorzichten over het water ontstaan.

 

Mandelapark

park&groen Laatste reconstructie: 2015

 

 

Toelichting beoordeling

Het Mandelapark is aansluitend op het Centrumplan opnieuw ingericht, waarbij sterk is ingezet op een aantrekkelijke groene inrichting van het park. De kwaliteit van de openbare ruimte is met de herinrichting op ambitieniveau gebracht. In het park is de groenstructuur vernieuwd, zijn de waterpartijen vergroot en zijn natuurlijke oevers aangelegd. Hiermee is het achterstallig onderhoud aan het groen, het water en de oevers verholpen en maken de waterpartijen nu onderdeel uit van de ecologische structuur. Daarnaast is het fietspad doorgetrokken en zijn er bruggen aangelegd wat de recreatieve waarde van het park voor fietsers en voetgangers heeft verhoogd. Door de nieuwe speelplek, de recreatieve voorzieningen en de goede zichtbaarheid van het park vanuit het winkelcentrum Diemerplein is het park meer geschikt voor recreatie en sociale interactie.

 

Wandellandschap

park&groen Laatste reconstructie: nvt

 

 

Toelichting beoordeling

De groene randen langs de Diemense buurten vormen tezamen het Diemerwandellandschap. De kwaliteit van de openbare ruimte in dit gebied scoort over het algemeen voldoende. Wel zien we dat het onderhoud van groen en water afwijkt van de ambitie, evenals de inrichting op het gebied van spelen en identiteit. In het Natuurbeleidsplan en het groenplan wordt dan ook voorgesteld om de ecologische waarden van het gebied te verbeteren bijvoorbeeld door de natuurelementen in het gebied met elkaar te verbinden (bijv. ter hoogte van infrastructuur) of het toevoegen van specifieke beplanting. Ook het ontwerpen en aanleggen van aantrekkelijke wandelroutes vanuit de woonbuurten wordt voorgesteld. Het speelruimteplan stelt ook voor om de speelwaarde in het gebied te vergroten door de aanleg van natuurspeelplaatsen. In combinatie met naamsaanduiding kunnen deze maatregelen de identiteit van het gebied versterken.

 

Bergwijkpark

park&groen Laatste reconstructie: 2006

 

 

Toelichting beoordeling

Het Bergwijkpark ligt midden in een gebied dat de komende jaren wordt herontwikkeld. De kwaliteit van de openbare ruimte scoort op de criteria onderhoud voldoende, maar op de criteria inrichting wordt de ambitie vaak niet gehaald. Het Bergwijkpark licht enigszins geïsoleerd en wordt weinig gebruikt. Het park is slechts een doorgangsgebied of wordt de werknemers van het bedrijventerrein Bergwijkpark gebruiken het voor een lunchommetje. Mede daardoor wordt het park als sociaal onveilig ervaren, ondanks de extra inzet van beveiligers, politie en collectieve beveiliging.

Door de herinrichting van het totale kantorengebied Bergwijkpark hoeft hier weinig structureel aan gedaan te worden. Het Bergwijkpark en de strook langs de Gooiseweg hebben een vrij hoge natuurwaarde en vormen een belangrijk onderdeel van de ecologische structuur. Indien bij herontwikkeling van het gebied het Bergwijkpark verdwijnt dient het talud van de Gooiseweg ontoegankelijk wordt gemaakt met struweel en takkenrillen en de nieuwe waterpartijen natuurvriendelijk worden uitgevoerd en een verbinding vormen met Diemen-Zuid voor het versterken van de ecologische structuur.

 

Station Diemen

station Laatste reconstructie: nvt

 

 

Toelichting beoordeling

In 2014 zijn de geluidschermen rondom station Diemen vervangen en is het groen en de verlichting verbeterd. Door deze werkzaamheden scoort de kwaliteit van het gebied rond het station redelijk. De verkeersveiligheid scoort echter slecht door de ongelijkvloerse kruising en de verkeersonveilige situatie voor het stationsgebouw. Ook is de verharding op het parkeerterrein aan de noordzijde van het station slecht en is het door wateroverlast soms slecht toegankelijk. Door een groenere inrichting en door de parkeerplaats beter in te passen in de omgeving kan de aantrekkelijkheid van het gebied verbeterd worden. Ook het aanleggen van toegankelijke bushaltes voor het station kan de verkeerssituatie en toegankelijkheid van het gebied verbeteren

Op dit moment worden er in het kader van het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LVO) plannen uitgewerkt om een ongelijkvloerse overweg aan te leggen. Voorstel is om deze werkzaamheden te combineren met maatregelen om de ambitie voor de kwaliteit van de openbare ruimte te realiseren.

 

Station Diemen Zuid

station Laatste reconstructie: nvt

 

 

Toelichting beoordeling

De openbare ruimte rondom het station Diemen Zuid staat op de planning voor een reconstructie in het jaar 2018. Ook het station zelf zal als onderdeel van het project Oostlijn van een facelift ondergaan. De beheerder van het station wil waarbij dat de muren worden geverfd en het station lichter en overzichtelijker wordt gemaakt door het verwijderen van hoeken en nissen en het toepassen van meer glas. De reconstructie van het station en de omgeving moeten het gebied sociaal veiliger maken. Naast het aanpakken van het achterstallig onderhoud op het gebied van groen en straatmeubilair is het verbeteren van de sociale veiligheid bij de herinrichting van de openbare ruimte een aandachtspunt. Zo wordt ook de verlichting bij en onder de viaducten bij het station verbeterd (raadsvergadering d.d. 9 april 2015).

 

Station Verrijn Stuart

station Laatste reconstructie: nvt

 

 

Toelichting beoordeling

Er zijn plannen van de beheerder om het metrostation Verrijn Stuart als onderdeel van het project Stationsrenovatie Oostlijn op te waarderen. Daarbij krijgt de uitstraling van het station een facelift, worden de muren geverfd en diverse typische jaren ’70 hoeken en nissen worden verwijderd. Ook zouden daarbij de ingangen en liften transparanter worden gemaakt door het toepassen van meer glas en er komt meer licht in de stationshal. Deze werkzaamheden zullen bijdragen aan de sociale veiligheid van het station.

 

Plantsoen Houtbosch

parel Laatste reconstructie: 1990

 

 

Toelichting beoordeling

Het Plantsoen Houtbosch wordt in de reconstructie van de omliggende wijk Buytenstee meegenomen. De reconstructie van de buurt Buytenstee is vanaf september 2014 in uitvoering. Doordat de werkzaamheden in volle gang zijn kan niet volledig worden beoordeeld of de ambities voor de kwaliteit van de openbare ruimte zijn behaald. De kwaliteitsimpuls is als uitgangspunt meegenomen en de verwachting is dan ook dat de ambities bij afronding van het project in 2016 zijn behaald. Voor Plantsoen Houtbosch is met name het herstel van de plantsoenen een aandachtspunt in de reconstructie.

 

Van Gemertplantsoen

parel Laatste reconstructie: 1973

 

 

Toelichting beoordeling

De reconstructie van het Van Gemertplantsoen is vertraagd in verband met de geplande ondertunneling van de Ouddiemerlaan en de herinrichting van het omliggend stationsgebied.

Het onderhoud is grotendeels op niveau. In 2015 is er onderhoud uitgevoerd aan het Van Gemertplantsoen, waarbij de groenvoorziening is aangepakt en de paden zijn vernieuwd. Daarmee is het onderhoud op ambitieniveau gebracht. De ambitie ten aanzien van de inrichting van het gebied wordt naar verwachting in 2018 gerealiseerd in combinatie met de geplande werkzaamheden voor de ondertunneling. De ambitie is om hoog in te zetten op de betrokkenheid van de burger bij de nieuwe inrichting van het park. Het realiseren van een evenemententerrein in het park is een groot aandachtspunt en is nog belangrijker dan het behouden en stimuleren van een natuurlijk en ecologisch waardevol park. Wel is aansluiting bij het wandellandschap belangrijk en worden waar nodig ecologische verbindingen in stand gehouden. Bij herinrichting van het Van Gemertplantsoen kan ook de verkeersonveilige situatie voor het stationsgebouw worden aangepakt. Door een onduidelijke en onoverzichtelijke situatie bestaat op de aansluiting Ouddiemerlaan/Van Gemertplein een verkeersonveilige situatie.

 

Pleinen Centrum

parel Laatste reconstructie: 2015

 

 

Toelichting beoordeling

Met de aanleg van het centrumplan zijn de pleinen in het centrum opnieuw ingericht en de ambitie voor de kwaliteit van de openbare ruimte is gerealiseerd.

Enkel op het criterium fietsparkeren wijkt de situatie nog sterk af van de ambitie. Voor het winkelcentrum worden fietsen geregeld fout geparkeerd. Dit geeft een rommelig beeld in de openbare ruimte, maar beperkt ook de toegankelijk van het gebied. Op dit moment wordt er naar een oplossing gezocht om ook op het criterium fietsparkeren de ambitie te realiseren.

 

Voorplein Kerk

parel Laatste reconstructie: 1997

 

 

Toelichting beoordeling

Het voorplein van de kerk is eigendom van de kerk St’ Petrus Banden. Het historische karakter van de locatie en de herkenbaarheid van de kerk maken deze locatie tot een parel voor Diemen. In de huidige situatie voldoet het onderhoud en de inrichting, maar de inrichting doet weinig recht aan het kwaliteit van de locatie.

De groenstructuur op en om het kerkplein is versnipperd en door de rommelige inpassing van het parkeerterrein, het sportveldje en standplaatsen is de openbare ruimte weinig aantrekkelijk. De ambitie is om het voorplein beter tot haar recht te doen komen door het toepassen van kwalitatief hoogwaardige materialen en het plein zo in te richten dat de kerk en de naastgelegen historische gebouwen beter zichtbaar en beleefbaar worden gemaakt.

 

Laad- en Loswal

parel Laatste reconstructie: nvt

 

 

Toelichting beoordeling

De kwaliteit van de openbare ruimte op de Laad- en loswal is redelijk. De parel is schoon, maar de inrichting is weinig aantrekkelijk en de recreatieve en sociale functie wordt onvoldoende benut.

Door een opwaardering van de openbare ruimte van de laad- en loswal wordt het gebied uitnodigend voor recreatief gebruik. De laad- en loswal is de enige aanmeerplek in Diemen Centrum, maar door de sobere inrichting en het ontbreken van verwijzingen naar het centrum van Diemen worden de mogelijkheden voor recreatievaart onvoldoende benut. Daarnaast leent de locatie zich voor recreatieve activiteiten als wandelen of hardlopen voor de bewoners van Diemen, maar ook voor de ouderen bewoners van Berkenstede. Daarbij is het belangrijk dat er aandacht is voor aantrekkelijk straatmeubilair, verlichting en een goede toegankelijkheid van de locatie.

De locatie wordt ook gebruiik voor evenementen als de intocht van Sinterklaas, de kermis en het laad- en loswal festival. Een kwaliteitsimpuls aan de inrichting van de openbare ruimte kan bijdragen aan de toegankelijkheid van deze activiteiten.

 

Begraafplaats Rustoord

parel Laatste reconstructie: 2015

 

 

Toelichting beoordeling

Bij de aankoop van de begraafplaats Rustoord in 2010 was er sprake van veel achterstallig onderhoud. Afgelopen periode zijn er herstelwerkzaamheden uitgevoerd en is de ambitie voor de kwaliteit van de openbare ruimte grotendeels gerealiseerd.

Op de begraafplaats is nieuw bestratingsmateriaal toegepast, waarmee beschadigingen aan de verharding zijn verholpen. Ook is de beplanting daar waar nodig vervangen, zijn er nieuwe haagblokken geplaatst en is een deel van de bomen gesnoeid. Ook zijn er bankjes geplaatst en zijn er waterkranen ontworpen en aangebracht op de locatie. Ondanks dat er nog werkzaamheden uitgevoerd moeten worden heeft de inzet om het achterstallig onderhoud weg te werken al een grote bijdrage geleverd aan de uitstraling en toegankelijkheid van de locatie. Eind 2015 wordt het project afgerond en is de ambitie geheel gerealiseerd. Alle werkzaamheden op begraafplaats Rustoord gaan in overleg met de belangenvereniging Rustoord.

 

Entree Diem (IJsbaan)

parel Laatste reconstructie: nvt

 

 

Toelichting beoordeling

De Entree de Diem maakt onderdeel uit van het groengebied Diem Zuid en is eigendom van Groengebied Amstelland. Ten aanzien van het onderhoud is de parel op ambitieniveau, maar de aantrekkelijkheid van de inrichting kan worden verbeterd. Met name de zichtbaarheid van het gebied kan worden verbeterd. Daarnaast vormt het gebied de entree van Diemen, maar is het weinig herkenbaar dat Diemen hier begint.

Het beheer van de ijsbaan is in 2012 overgaan naar de gemeente Diemen, waardoor het maaibeheer beter wordt afgestemd op de natuurontwikkeling in het voorjaar en de ijsbaan in de winter. Dit verbetert het onderhoudsbeeld van de omgeving.

 

Gruttoplein

winkelgebied Laatste reconstructie: 2006

 

 

Toelichting beoordeling

Winkelcentrum Gruttoplein ligt in de wijk Vlindertuin. Deze wijk is 2006 opgehoogd, waarbij ook het winkelcentrum is opgehoogd. Hierbij is het bestaande bestratingsmateriaal hergebruikt en is de inrichting niet gewijzigd. Nog steeds voldoet de openbare ruimte aan het ambitieniveau. De openbare ruimte is schoon en heel en ook de inrichting is functioneel. Wel wordt de inrichting door de winkeliersvereniging als saai ervaren. In overleg met de winkeliersvereniging zijn er daarom bloembakken geplaatst en is het straatmeubilair en de lichtmasten geschilderd. Sociale veiligheid is een aandachtspunt in het winkelcentrum doordat er soms overlastgevende groepen aanwezig zijn aan de voorzijde van het winkelcentrum. Dit is bekend bij de buurtregisseur en wordt besproken in het uitvoerend jeugdoverleg.

 

Diemerplein

winkelgebied Laatste reconstructie: 2015

 

 

Toelichting beoordeling

Met de aanleg van het centrumplan is de openbare ruimte op het Diemerplein opnieuw ingericht en is de ambitie voor de kwaliteit van de openbare ruimte gerealiseerd.

Enkel op het criterium fietsparkeren wijkt de situatie nog sterk af van de ambitie. Voor het winkelcentrum worden fietsen geregeld fout geparkeerd. Dit geeft een rommelig beeld in de openbare ruimte, maar beperkt ook de toegankelijk van het gebied. Op dit moment wordt er naar een oplossing gezocht om ook op het criterium fietsparkeren de ambitie te realiseren.

 

Kruidenhof

winkelgebied Laatste reconstructie: 2004

 

 

Toelichting beoordeling

Het winkelcentrum Kruidenhof is in 2004 gereconstrueerd. Bij de reconstructie zijn de winkels aan de zijde van de parkeerplaats gesitueerd en is er hoogwaardig bestratingsmateriaal toegepast. De openbare ruimte rond het winkelcentrum scoort redelijk, maar de aantrekkelijkheid en de sociale veiligheid zijn een aandachtspunt. Ook is er de wens om de openbare ruimte zo in te richten dat deze aanspreekt voor diverse groepen gebruikers en functioneert als ontmoetingsplek.

Ten slotte spelen er op het niveau van de hele wijk Diemen Zuid een aantal aandachtspunten: de oriëntatie in de wijk is onvoldoende (‘doolhof’), er is een aantal onveilige plekken, verkeersstromen zouden meer gebundeld moeten worden, de winkelstructuur behoeft aanpassingen en ook sluit Diemen-Zuid onvoldoende aan bij de wijdere omgeving. Om de problematiek beter in beeld te brengen is een serie onderzoeken uitgevoerd. Het vervolgtraject is echter nog onbekend.

 

Amsterdam Rijnkanaal

route Laatste reconstructie: nvt

 

 

Toelichting beoordeling

De kwaliteit van de openbare ruimte op de route langs het Amsterdam Rijnkanaal ligt op ambitieniveau. De route is schoon en heel. Het straatmeubilair is in nieuwe staat, omdat het recentelijk is vervangen na vernieling. Ook de inrichting voldoet aan het ambitieniveau. Wel is de sociale veiligheid en verkeersveiligheid een aandachtspunt. De route wordt steeds intensiever gebruik door fietsers waardoor de mening van verschillende vervoersmodi op sommige delen als verkeersonveilig wordt ervaren.

 

Noordzuid route

route Laatste reconstructie: nvt

 

 

Toelichting beoordeling

De Noordzuid route doorkruist het dorp vanaf de Kanaaldijk in het noorden tot de wijk Biesbosch in het uiterste zuiden van Diemen. De afgelopen jaren zijn er langs de gehele as meerdere ingrepen gedaan om de kwaliteit van de openbare ruimte langs de route te verbeteren. Rond 2000 is het noordelijk deel van de as tot aan de Rodekruislaan en het deel tussen de Beatrixlaan en de Muiderstraatweg aangepakt. Meer recent is ook de kruising van de Rode Kruislaan en de Martin Luther Kinglaan omgevormd naar een rotonde wat een bijdrage heeft geleverd aan de verkeersveiligheid van de route.

Dankzij deze ingrepen voldoet de kwaliteit van de openbare ruimte op de gehele route aan de ambitie voor de openbare ruimte. Wel zijn er onderdelen van de route waar de ambitie niet of gedeeltelijk niet wordt gehaald. Op het stuk tussen de Martin Luther Kinglaan en het viaduct van de A1 voldoet de route op het gebied van verkeersveiligheid niet aan de ambitie en ook scoort de aantrekkelijkheid van de route onvoldoende. De kruising van de Ouddiemerlaan en het spoor wordt als onveilig ervaren en ook de inritten naar de wijk Spoorzicht voldoen niet aan de veiligheidsvoorschriften voor inritten. Bij de herinrichting van Spoorzicht worden de inritconstructies naar de wijk aangepast. Daarnaast wordt er onderzocht of het spoor ondertunneld kan worden. Bij de herinrichting van (delen) van de route dient integraal gekeken te worden naar de route, zodat de route een consistente landschappelijke inrichting krijgt en de aantrekkelijkheid van de route wordt versterkt.

 

Bergwijkpark route

route Laatste reconstructie: nvt

 

 

Toelichting beoordeling

De Bergwijkpark route voldoet op het gebied van onderhoud aan het ambitieniveau. Wel dienen er nog een aantal kleine onderhoudsmaatregelen genomen te worden om de bomen langs de route op kwaliteitsniveau te krijgen. Wat betreft inrichting scoort de route over het algemeen goed, maar wat betreft de aantrekkelijkheid van de inrichting wijkt de situatie op straat af van de inrichting. Het water en groen langs de route kan een impuls krijgen door een meer consistente inrichting. Daarnaast zijn het dubbele fietspad op de Bergwijkdreef en de fietstunnel richting Diemen Zuid aandachtspunten in verband met de verkeersveiligheid en sociale veiligheid.

 

Weespertrekvaart Noordzijde

route Laatste reconstructie: 1989

 

 

Toelichting beoordeling

Eind jaren ’80 is de noordzijde van de Weespertrekvaart opnieuw ingericht. De rijksweg is verplaats, waardoor de Hartveldseweg en de Muiderstraatweg zijn omgevormd naar een lokale ontsluitingsweg met een tramverbinding naar Amsterdam.

De kwaliteit van de openbare ruimte langs de route Weespertrekvaart noordzijde wijkt duidelijk af van de ambities die er voor het gebied gesteld zijn. Het asfalt op de route is versleten en ook het overige bestratingsmateriaal oogt flets. Daarnaast hebben de bomen langs de as onvoldoende wortelruimte waardoor er sprake is van opdruk langs de as. Dit laatste komt de toegankelijkheid van de route niet ten goede.

Naast matige scores op het onderhoud van bestrating en groen, scoort de inrichting van de weg onvoldoende.

De route Weespertrekvaart noordzijde vormt het visitekaartje voor Diemen, maar mist een duidelijke functie, herkenbare entrees en een eenduidige identiteit. Op verschillende plekken zijn nog elementen aanwezig die resten uit de tijd dat de route nog een rijksweg was. De groenstructuur langs de route is weinig aantrekkelijk en de historische elementen, die kenmerkend zijn voor Diemen, zoals de kerk, de pastorie, het raadshuis, de schuilkerk en het water van de trekvaarten zijn slecht zichtbaar. Door de aantrekkelijkheid van de openbare ruimte te versterken kan de recreatieve potentie van de route beter benut worden. Aandachtspunt daarbij is een goede fietsverbinding langs de route, zodat een goede verbinding ontstaat vanuit het centrum van Diemen naar het groene buitengebied. Ook verdient het de aanbeveling om het mogelijk te maken een rondje te kunnen lopen tussen de bruggen. Hierbij moet aandacht zijn voor een goede toegankelijkheid van de route, zodat recreatief gebruik voor alle doelgroepen uit Diemen mogelijk is. Ook scoort de verkeersveiligheid in de huidige situatie onvoldoende. Menging van tram en auto op de route zorgt voor een onoverzichtelijke verkeerssituaties, de oversteekbaarheid van de weg laat te wensen over door te kleine steunpunten bij oversteeklocaties en ook de haltes zijn onvoldoende toegankelijk.

 

Weespertrekvaart Zuidzijde

route Laatste reconstructie: nvt

 

 

Toelichting beoordeling

De ambitie ten aanzien van het onderhoud van de openbare ruimte langs de route Weespertrekvaart zuidzijde wordt gehaald. Het groen is voldoende onderhouden, de bestrating is heel en de route is schoon. De inrichting langs de Weespertrekvaart zuidzijde is functioneel en voldoet over het algemeen aan de ambitie voor de openbare ruimte. Wel zijn er een aantal duidelijke uitzonderingen waar de inrichting niet voldoet aan de ambitie en is de inrichting van de route weinig eenduidig.

De aantrekkelijkheid van de route scoort onvoldoende. Het materiaalgebruik langs de as is standaard en het straatmeubilair dat is toegepast is verouderd waardoor het niet bijdraagt aan de identiteit van de route. Ter hoogte van de molenromp aan het begin van de Molenkade is het groen en water sober ingericht en maakt de afrastering dat het Rijksmonument ‘De stammermolen’ aan het oog wordt onttrokken. Om een kwaliteitsimpuls te realiseren moet de inrichting bijdragen aan de zichtbaarheid van de historische poldermolen voor de bemaling van de Gemeenschapspolder. Daarnaast zou de recreatieve functie van de route een impuls kunnen krijgen als er een logische fietsverbinding langs het water wordt aangelegd vanaf de Prins Hendrikkade richting de Molenkade. Ook een verbinding vanaf de laad- en loswal naar de Venserbrug kan een bijdrage leveren aan de recreatieve waarde van de route, omdat het dan mogelijk wordt om een rondje te lopen tussen de twee bruggen. Daarnaast kan de toepassing van nieuwe verlichting bijdragen aan de aantrekkelijkheid van het gebied en de locatie meer geschikt maken voor het organiseren van kleine evenementen als het Loswalfestival en de aankomst van Sinterklaas.

 

Diemen Zuid – Amsterdam

route Laatste reconstructie: 2002 – 2006

 

 

Toelichting beoordeling

De route Diemen Zuid Amsterdam verbindt Bergwijkpark langs de wijken Biesbosch, Polderland en Akkerland met Amsterdam. In 2002 en 2006 is het Reigerpad gereconstrueerd tot aan de Bijlmer uitgevoerd. Bij deze reconstructie is de verlichting verbeterd en vernieuwd. Het fietspad is volledig voorzien van asfalt en waar voetpaden ontbraken zijn voetpaden aangelegd. Door deze reconstructie is een hoogwaardig doorgaand fietspad en voetpad tot stand gebracht.

Op het niveau van de gehele route scoort de openbare ruimte goed. Langs de route liggen welke enkele locaties die soms extra aandacht behoeven in verband met hangjongeren of vernieling. Door de relatief geïsoleerde ligging van de route is er weinig sociale controle. De betrokken afdelingen zijn hiervan op de hoogte en passen indien nodig hun onderhoud of handelen hierop aan.

Bijlage II: Verantwoording Financiën Programmaboek 2013 – 2015

SUBSIDIE ONTVANGSTEN KWALITEITSIMPULS 2013 - 2015

Herkomst

Verwachte subsidieontvangsten

Werkelijke subsidieontvangsten

ISV subsidie

€ 400.000

€ 215.678

ISV subsidie damwand Plantage de Sniep

€ 225.000

niet beschikbaar voor kwaliteitsimpuls

GREX Centrumplan

€ 200.000

niet beschikbaar voor kwaliteitsimpuls

GREX Plantage de Sniep

€ 450.000

€ 450.000

BDU subsidie fietsverbinding Centrumplan fase 3

€ 75.000

€ 180.027

BDU subsidie rotonde centrumplan

€ 100.000

€ 310.920

HIRB subsidie StammerdijkSniep

niet voorzien

€ 287.600

Investering straatnaamborden (nr. 70603)

€ 79.316

€ 79.316

Totaal

€ 1.529.316

€ 1.523.541

BENODIGD BUDGET KWALITEITSIMPULS 2013 - 2015

Project

Verwacht benodigd budget

Benodigd budget afgeronde projecten/ projecten in uitvoering

Gereserveerd budget projecten in voorbereiding

van Gemertplantsoen

geen extra budget nodig

Ruimzicht West

€ 230.000

geen extra budget nodig

Spoorzicht

€ 80.000

€ 80.000

Begraafplaats Rustoord

geen extra budget nodig

Buytenstee

€ 250.000

€ 250.000

Centrum West

€ 271.800

€ 86.000

€ 185.800

Verrijn Stuart

geen extra budget nodig

Mandelapark

geen extra budget nodig

Stammerdijk

€ 16.000

€ 16.000

Sniep

€ 7.500

€ 7.500

Bewegwijzering

€ 50.000

€ 50.000

Straatnaamborden

€ 20.000

€ 15.695

€ 4.305

Plattegronden

€ 10.000

geen extra budget nodig

Vogelweide

€ 220.000

€ 220.000

Totaal

€ 1.155.300

€ 455.195

€ 460.105

Als % van de werkelijke subsidieontvangsten

30%

30%

PROGRAMMA KWALITEITSPLAN OPENBARE RUIMTE 2013 - 2015

Totaal subsidie ontvangsten

€ 1.523.541

Benodigd budget afgeronde projecten/ projecten in uitvoering

€ 455.195

Gereserveerd budget projecten in voorbereiding

€ 460.105

Restbedrag

€ 608.241

 

Bijlage III: Geraamde subsidieontvangsten en kosten Programmaboek 2016 – 2018

VERWACHTE SUBSIDIE ONTVANGSTEN KWALITEITSIMPULS 2016 - 2018

Herkomst

Verwachte subsidieontvangsten

Restbedrag programma 2013 -2015

€ 608.241

ISV subsidie

€ 18.000

HIRB subsidie

€ 70.000

BDU subsidie

€ 100.000

Investering straatnaamborden (nr. 70603)

€ 4.305

Totaal

€ 800.546

BENODIGD BUDGET UITVOERINGSSTRATEGIE 2016 - 2018

Project

Verwachte benodigd budget

Vogelweide

€ 160.000

Centrum Oost

€ 102.500

Weespertrekvaart Noordzijde

€ 60.000

Noord-Zuid route (Ouddiemerlaan Noord)

€ 120.000

Station Diemen Zuid

€ 50.000

Van Gemertplantsoen

€ 110.000

Laad- en loswal

€ 55.000

Voorplein kerk

€ 10.000

Weespertrekvaart Zuidzijde

€ 10.000

Straatnaamborden

€ 20.000

Totaal

€ 697.500

 

Bijlage IV: Stroomschema inspraakprocedure voor herinrichtingen en reconstructie

Start Procedure

Fase 1

Fase 2

Fase 3

B&W (nieuw)

Inventarisatie en schetsontwerp (nieuw)

B&W (nieuw)

Inventarisatie bewonerswensen

B&W

Inspraaprocedure

B&W

Bestek

Vaststelling startnotitie projectaanpak

Opstellen uitgangspunten en schetsontwerp(en) op basis van geïnventariseerde gegevens.

Vaststelling uitgangspuntennotitie en schetsontwerp

Overleg met belanghebbenden op basis van uitgangspunten en schetsontwerpen. Vervaardigen van voorlopig ontwerp.

Vaststelling voorlopig ontwerp

Presenteren van voorlopig ontwerp aan belanghebbenden.

Vaststelling definitief ontwerp

Uitvoeringsvoorbereiding

Nieuwe procedure herinrichting en reconstructie openbare ruimte. Vastgesteld door B&W 15-10-2013.