Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Urk

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2023

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieUrk
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingHandhavingsuitvoeringsprogramma 2023
CiteertitelHandhavingsuitvoeringsprogramma 2023
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp
Externe bijlageBijlage 4 Uitvoeringsprogramma OFGV 2023

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

28-02-2023nieuwe regeling

07-02-2023

gmb-2023-80311

Tekst van de regeling

Intitulé

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2023

Samenvatting

 

In dit Handhavingsuitvoeringsprogramma 2023 (HUP 2023) is weergegeven wat de gemeente Urk gaat uitvoeren op het gebied van Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) in 2023. Het HUP 2023 gaat onder andere over de gemeentelijke taken op het gebied van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Onderwerpen die in dit HUP aan bod komen: bouw, ruimtelijke ordening, Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en de Alcoholwet. Hieronder zijn de specifieke aandachtspunten voor 2023 kort samengevat. De volledige versie van het uitvoeringsprogramma vindt u onderliggend aan deze samenvatting.

 

Omgevingswet

Op het moment van schrijven is de verwachting dat de Omgevingswet op 1 januari 2024 van kracht wordt. Tegelijkertijd wordt ook de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen ingevoerd. Deze wordt geïntegreerd in de Omgevingswet. De VTH-taken zullen met de inwerkingtreding van de Omgevingswet vooralsnog niet direct veranderen, maar wel toenemen. De implementatie van de wet leidt tot: minder vergunningplichten, meer doelvoorschriften, open normen en er komen andere manieren voor de gemeente om grip te houden op activiteiten. Burgerparticipatie speelt daarbij een belangrijke rol. De gemeente Urk zal een deel van de overgangstermijn van de wet (tot uiterlijk 2029) gebruiken om een Omgevingsplan op te stellen.

 

De komst van de Omgevingswet betekent ook dat een nieuwe applicatie voor de afhandeling van aanvragen en meldingen wordt geïntroduceerd. De applicatie wordt met de inwerkingtreding van de Omgevingswet in productie genomen. De implementatie van Rx Launche zal in 2023 plaatsvinden. Rx Launche is een digitale vergunning checker en aanvraagvoorziening voor evenementen, APV en bijzondere wetten. De implementatie zal leiden tot een hoog gebruiksgemak bij zowel burgers en ondernemers als bij de vergunningverleners.

 

Prioriteiten in het HUP 2023

Met behulp van een risicoanalyse is in het Handhavingsbeleid 2016-2022 van de gemeente Urk prioriteit gegeven aan verschillende zaken. De prioritering genoemd in het handhavingsbeleid wordt aangehouden in het HUP 2023. Zo wordt toezicht en handhaving op lachgas en drugsgebruik net als vorig jaar opgepakt. Er zijn daarnaast nog een aantal zaken die in 2023 actief opgepakt worden. Toezicht en handhaving op kamerverhuur en (eventueel) strijdig handelen bestemmingsplan worden opgepakt. De beleidsnota vergunningverlening en het VTH-beleid worden opnieuw opgesteld onder de noemer Uitvoerings- en Handhavingsstrategie. Dit nieuwe beleid zal dan ook aansluiten op de Omgevingswet. Ook zal er in 2023 een plan van aanpak opgesteld en uitgevoerd worden om permanente bewoning op het vakantiepark tegen te gaan.

 

Beschikbare en benodigde capaciteit

In de begroting van 2023 is er een bedrag van €4.079.771 beschikbaar voor de Vergunningverlening-, Toezicht-, en Handhavingstaken (VTH-taken). De beschikbare en benodigde uren voor de VTH-taken zijn opnieuw geïnventariseerd. Hieruit is gebleken dat er voor vergunningverlening een tekort is van 0,4 fte. Dit tekort wordt opgevangen door inzet van inhuurkrachten. Bij toezicht en handhaving is er een tekort van 1,1 fte. Dit tekort zit vooral op de juridische capaciteit en wordt opgevangen door de inzet van inhuur.

 

H1: Inleiding

Dit handhavingsuitvoeringsprogramma (hierna: HUP 2023) geeft inzicht in de taken die de gemeente Urk in 2023 uitvoert op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving, welke capaciteit daarmee gemoeid is en wat de gewenste resultaten zijn.

Gemeenten hebben te maken met een toezichthouder per beleidsdomein in het kader van Interbestuurlijk Toezicht (IBT). De provincie is de toezichthouder voor onder meer: Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), archief, financiën, ruimtelijke ordening, huisvesting vergunninghouders en milieu. Het opstellen van het uitvoeringsprogramma per beleidsdomein is een wettelijke verplichting. Jaarlijks stellen gemeenten een HUP op om de provincie inzicht te geven in de uitvoering van hun wettelijke taken.

Dit HUP is toegespitst op het beleidsdomein Wabo. Volgens de Wabo-kwaliteitscriteria moet het uitvoeringsprogramma tenminste de volgende onderdelen bevatten:

  • samenhang met de gestelde prioriteiten en doelstellingen;

  • een weergave van de concrete activiteiten;

  • een weergave van de in te zetten capaciteit;

  • een werkplanning van de betrokken organisatieonderdelen.

1.1 Doel van het Uitvoeringsprogramma

Het doel van het uitvoeren van de VTH-taken is een leefbare, schone en veilige leefomgeving. Het HUP maakt inzichtelijk hoe de beschikbare capaciteit en middelen worden ingezet op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Verder geeft het inzicht in de gestelde uitvoeringsdoelen en de gegevens die moeten worden gemonitord om na te kunnen gaan of de uitvoeringsdoelstellingen zijn behaald.

Ook geeft het HUP aan waar geen capaciteit voor vrij is gemaakt. Daarmee is het zowel binnen de organisatie als daarbuiten duidelijk wat men kan vragen en verwachten op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving.

 

Het HUP 2023 wordt door het college bekendgemaakt aan de gemeenteraad. Daarnaast wordt dit programma toegezonden aan het waterschap, de provincie, veiligheidsregio en de politie. Met de OFGV (Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek), die namens de gemeente vergunningverlening, toezicht en handhaving met betrekking tot milieutaken uitvoert, zijn werkafspraken gemaakt. Het Uitvoeringsprogramma 2023 van de OFGV is als bijlage bij dit HUP gevoegd, net als het jaarverslag van OFGV over 2022.

 

1.2 Uitvoeringsprogramma in één oogopslag

De tabel in bijlage 1 geeft het HUP 2023 in een oogopslag weer. In de linker kolom staan alle taken die samen het speelveld van vergunningverlening, toezicht en handhaving vormen.

 

In het overzicht staan de verschillende taakvelden uitgewerkt. Daarbij worden de verschillende onderdelen gelinkt aan producten. Een product kan betrekking hebben op één of meerdere taken uit het schema van bijlage 1. Een product is aangeduid met een nummer. Uit de tabel kan afgeleid worden hoeveel capaciteit gekoppeld is aan een product.

 

1.3 Afwikkeling werkzaamheden

Werkzaamheden zijn onder te verdelen in programmatische, recreatieve en uitbestede werkzaamheden. Voor een aantal toezichts- en handhavingstaken kiezen we voor een actieve, programmatische aanpak. Bij taken met een lage(re) prioriteit treden we alleen reactief op. Dit optreden kan zijn naar aanleiding van klachten/meldingen, ambtelijke constateringen of bestuurlijke wensen.

 

De manier van aanpak van de handhavingstaken is onder te verdelen in drie categorieën:

  • 1.

    Programmatische werkzaamheden- handhavingstaken die proactief opgepakt worden. Deze taken komen voort uit de naleving van de Wabo (o.a. bouwtoezicht, brandveiligheid, ruimtelijke ordening) de Algemene plaatselijke verordening, Afvalstoffenverordening (overlast in de openbare ruimte), de Alcoholwet en de Wet op de kinderopvang.

  • 2.

    Reactieve werkzaamheden- werkzaamheden die veelal aanvangen nadat een aanvraag om vergunning, melding of ontheffing is binnengekomen. De reactieve werkzaamheden voor toezicht en handhaving komen voort uit klachten/ meldingen van burgers, bedrijven, bestuurders of signaaltoezicht van collega’s. De op te pakken klachten/meldingen kunnen betrekking hebben op alle integrale handhavingstaken. Er is de laatste jaren een stijgende lijn waar te nemen in deze werkzaamheden.

  • 3.

    Uitbestede werkzaamheden- gemeente Urk heeft een aantal van haar toezichthoudende taken uitbesteedt aan particuliere adviesbureaus, aan andere overheidsorganen of aan regionale diensten. Daarbij zijn schriftelijke afspraken gemaakt over, o.a. de taakbeschrijving, de bevoegdheidsverdeling en de wederzijdse verplichtingen en aansprakelijkheden. In paragraaf 1.5 is een opsomming gemaakt van uitbestede werkzaamheden.

Het werk van wijkbeheerders en havenmeesters is buiten dit HUP gelaten, omdat hun werkzaamheden handhaving over het algemeen niet raken. Wel is er sprake van samenwerking tussen toezichthouders, BOA, wijkbeheerders en havenmeesters op het gebied van (signaal)toezicht. Havenmeesters houden toezicht op naleving van de Havenverordening en verordening over de havengelden.

 

1.4 Uitbesteding

1.4.1 Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek

De provincies Flevoland en Noord-Holland en de Flevolandse gemeenten plus de gemeenten uit de Gooi en Vechtstreek hebben in 2012 de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) opgericht. De gemeente Urk is één van de deelnemers aan de OFGV. De vestigingsplaats van de Omgevingsdienst is Lelystad.

 

Alle deelnemende partijen hebben minimaal het basistakenpakket ondergebracht bij de OFGV. Het basispakket heeft betrekking op vergunningen, toezicht en handhaving van milieuregelgeving binnen inrichtingen. In bijlage 3 is een overzicht van de milieutaken die bij de OFGV zijn ondergebracht weergegeven. De verdere invulling van deze milieutaken (die de OFGV voor gemeente Urk uitvoert) is te lezen in het Uitvoeringsprogramma OFGV 2023 van de gemeente Urk. Dit Uitvoeringsprogramma is als bijlage toegevoegd.

1.4.2 Gemeentelijke gezondheidsdienst Flevoland

De gemeente is verantwoordelijk voor de kinderopvang. Het toezicht hierop is wettelijk ondergebracht bij de GGD. Voor onze gemeente voert de GGD Flevoland op basis van risicoprofielen inspecties uit bij kindercentra, gastouderbureaus en peuterspeelzalen. Ook wordt jaarlijks een percentage van de gastouders gecontroleerd. De eventuele handhaving die hierop volgt wordt uitgevoerd door de gemeente Urk.

1.4.3 MB-All

Voor het toezicht op de jeugdhonken en de stranden maakt de gemeente Urk gebruik van de diensten van het externe bedrijf MB-All. De medewerkers daarvan zijn aangewezen als toezichthouder.

 

1.5 Leeswijzer

Dit Uitvoeringsprogramma bestaat uit vier hoofdstukken, met uitzondering van de inleiding. De eerstvolgende drie hoofdstukken beslaan elk een eigen onderwerp en zijn per hoofdstuk als volgt gestructureerd:

  • Beschrijving landelijke ontwikkelingen met betrekking tot het onderwerp.

  • Inzoomen op de ontwikkelingen binnen de gemeente Urk.

De hoofdstukken sluiten af met een tabel waarin wordt opgesomd wat er actief zal worden opgepakt in 2023 met betrekking tot het onderwerp.

 

Het laatste hoofdstuk, hoofdstuk vijf, zal ingaan op de personele capaciteit en financiële middelen die noodzakelijk zijn om het Uitvoeringsprogramma uit te kunnen voeren. Ten slotte is er een aantal bijlagen toegevoegd.

 

1.6 Verwacht aantal te verlenen vergunningen en af te handelen meldingen en ontheffingen

Raming 2023

Soort vergunning/melding

Aantal

Omgevingsvergunning bouwen

130

Omgevingsvergunning wijzigen monumenten

1

Omgevingsvergunning brandveilig gebruik

1

Melding brandveilig gebruik

3

Melding op basis van Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen

0

Omgevingsvergunning activiteit afwijking bestemmingsplan

50

Omgevingsvergunning activiteit aanleggen

4

Omgevingsvergunning vellen houtopstanden

3

Omgevingsvergunning activiteit slopen

2

 

 

(Tijdelijke)Standplaatsvergunning

5

Marktvergunningen

30

Evenementenvergunning

50

Tentenkampvergunning

60

Collectevergunning

10

Kledinginzameling

1

Vuurwerkverkoopvergunning

3

Tijdelijke reclameborden

10

Alcoholwetvergunning

2

Ontheffing Alcoholwet

10

Aanwezigheidsvergunning speelautomaten

2

Terrasvergunning (inclusief tijdelijk terras)

1

Kansspelvergunning/melding

35

Ontheffing parkeerschijfzone

225

Meldingen art. 8.40 Wet milieubeheer

32

Opstellen maatwerkvoorschriften milieumeldingen

2

Meldingen Besluit lozen buiten inrichtingen

2

Meldingen Besluit bodemkwaliteit

4

Meldingen asbestsloop

12

Tabel 1: Raming van meldingen, ontheffingen en vergunningen voor 2023

 

Toelichting op de geraamde hoeveelheden

Na minder evenementen- en tentenkampenvergunningen in 2021 door de coronamaatregelen, is een stijgende lijn te zien in het aantal aanvragen voor vergunningen. De verwachting is dat deze stijgende lijn in 2023 zal voortzetten. Door het proactief benaderen van organisaties wordt het aantal vergunningen daarom hoger ingeschat.

H2: Bouwen en ruimtelijke ordening

Dit hoofdstuk gaat in op de uitvoering van VTH-taken gerelateerd aan bouwen en wonen.

 

2.1 Landelijke ontwikkelingen

2.1.1 Programma Aanpak Stikstof en PFAS

Door de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in 2019 zijn vergunningsprocedures van projecten vertraagd of stil komen te liggen. Daarna zijn er diverse landelijke maatregelen getroffen om onder meer de bouw van woningen en aanleg van wegen weer vlot te trekken. Hierdoor konden diverse grote nieuwbouwplannen voor Urk gelukkig alsnog doorgaan. Het stikstofrapport van Remkes “Wat wel kan” van oktober 2022 heeft positieve en negatieve gevolgen voor de zogenaamde “PAS-melders en Piekbelasters”. Mogelijk ook voor (agrarische) bedrijven op Urk. De uitspraak van de Raad van State van 2 november 2022 heeft tot gevolg dat de bouwvrijstelling is vervallen voor alle (grotere) bouwprojecten. Dit zal veelal geen afstel betekenen voor bouwplannen op Urk, maar mogelijk wel enige vertraging.

 

PFAS is een stoffengroep die in Nederland verspreid in het milieu voorkomt. Kenmerkend voor dit soort stoffen is dat zij nauwelijks biologisch afbreekbaar zijn en hierdoor schadelijk voor het milieu. Het grond- en baggerverzet is in 2019 gestagneerd als gevolg van strengere regelgeving. Om deze stagnatie op te heffen is er eind 2021 landelijk een definitief handelingskader voor PFAS opgesteld. De Flevolandse gemeenten hebben de achtergrondwaarden aan PFAS opgenomen in de gemeenschappelijke bodemkwaliteitskaart. Bodemvervuiling met zeer zorgwekkende stoffen zoals PFAS is net als PAS een taak voor de OFGV en de ontwikkelingen staan verder omschreven in het uitvoeringsprogramma van de OFGV (bladzijde 20 van bijlage 4).

2.1.2 Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen

Op 14 mei 2019 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) aangenomen door de Eerste Kamer. Volgens de planning treedt de Wkb tegelijk met de Omgevingswet in werking, naar verwachting 1 januari 2024. Wkb houdt het volgende in: het bewaken van de kwaliteit van ontwerp en uitvoering zodat het eindresultaat aan de voorschriften van het Bouwbesluit voldoet. In het huidige stelsel toetst de gemeente bouwplannen vooraf en ziet toe op de uitvoering volgens de verleende vergunning. Onder de Wkb ligt de aansprakelijkheid voor de uitvoeringskwaliteit en het voldoen aan de bouwtechnische voorschriften bij de bouwer. Het nieuwe stelsel treedt stapsgewijs in werking. Er wordt begonnen met bouwwerken die vallen onder gevolgklasse 1 (kleinere bouwwerken). Na een evaluatieperiode van 3 jaar wordt besloten of ook hogere klassen onder de Wkb gaan vallen.

 

De Wkb leidt tot veranderingen in de toetsing en het toezicht op bouwplannen in gevolgklasse I. Plannen in deze categorie worden onder de Wkb niet langer bouwtechnisch getoetst. Ook het toezicht ligt in beginsel bij de kwaliteitsborger die moet worden ingeschakeld door de bouwer. De gemeente wordt wel verantwoordelijk voor de afhandeling van bouwmeldingen. Ook is er enige beleidsvrijheid voor wat betreft het houden van toezicht in aanvulling op het toezicht door de kwaliteitsborger. De impact op de organisatie op Urk wordt op dit moment in beeld gebracht. Daarbij wordt naast een cijfermatige analyse van de impact op de tijdsbesteding voor vergunningverlening en toezicht ook gekeken naar het toezichtsbeleid dat de gemeente wil gaan voeren. Dit toezichtsbeleid zal uiteindelijk worden opgenomen in het beleidsplan VTH (zie paragraaf 5.1.1).

 

Om ervaring op te doen met de nieuwe werkwijze zijn in 2022 vooruitlopend op de invoering van de Wkb proefprojecten met kwaliteitsborging gestart. Deze projecten lopen door ook in 2023. De proefprojecten hebben als doel ervaring opdoen met instrumenten voor kwaliteitsborging en samenwerking tussen verschillende partijen. Voor de gemeenten is niet alleen belangrijk om ervaring op te doen in de rol van het bevoegd gezag, maar ook als opdrachtgever in de bouw.

 

Het is voor de gemeente onmogelijk om met alle type bouwwerken ‘zelf’ proef te draaien. Om die reden heeft de gemeente Urk met de buurgemeenten afgesproken om te werken via het zogenaamde ambassadeursnetwerk. Binnen dit netwerk zullen een aantal projecten uitgevoerd worden, verdeeld over verschillende soorten gebouwen.

Daarnaast is de gemeente Urk in het najaar van 2022 een proefproject gestart voor de bouw van 8 zogenaamde kwadrantwoningen. De gemeente mag hierbij meekijken hoe het stelsel van kwaliteitsborging in de praktijk werkt bij een bouwproject in gevolgklasse 1.

2.1.3 BENG

Sinds 1 januari 2021 moeten de vergunningaanvragen voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, voldoen aan de eisen BENG. BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen en vormt een eisenpakket dat een afgeleide is van Europese bouwrichtlijnen. Dit pakket vervangt de EPC-eis. De BENG vraagt van nieuwe gebouwen dat ze voldoen aan grenswaarden voor drie indicatoren:

  • 1.

    Energiebehoefte van het gebouw;

  • 2.

    Primair fossiele energiegebruik;

  • 3.

    Aandeel hernieuwbare energie.

De BENG eisen gelden vooralsnog alleen voor nieuwbouw. Bestaande gebouwen moeten wel voldoen aan een eigen set regels. Voor kantoorgebouwen wordt daarnaast wel een aanvullende eis gesteld: deze moeten op 1 januari 2023 minimaal Energielabel C hebben. In 2023 wordt toezicht en handhaving op dit onderdeel opgestart voor kantoorgebouwen op Urk.

 

Als gevolg van de BENG eisen zullen nieuwe gebouwen beter geïsoleerd zijn en een dichte(re) schil hebben. Hierdoor vindt er geen natuurlijke ventilatie meer plaats en wordt de rol van een goede mechanische ventilatie extra belangrijk. De luchtverversing in een nieuwbouw pand is dan immers volledig afhankelijk van het geïnstalleerde klimaatsysteem.

 

2.2 Ontwikkelingen binnen de gemeente Urk

2.2.1 Erfgoedverordening

Het college heeft in februari 2019 ingestemd met het evalueren en actualiseren van het huidige welstandsbeleid. De evaluatie van het huidige welstandsbeleid is ondertussen afgerond. In mei 2020 heeft de Raad ingestemd met de evaluatie van het welstandsvrije bouwen, het beleid krijgt een vervolg in de toekomst. Verder heeft de Raad besloten om het huidige beleid te actualiseren. Daarvoor heeft de Raad ook geld beschikbaar gesteld. De richting van het nieuwe beleid is besproken en zal verder worden uitgewerkt.

In maart 2021 is er een sollicitatieprocedure geweest waarbij de monumentencommissie en de welstandcommissie volgens de criteria van de Omgevingswet zijn samengevoegd. In september 2021 is de nieuwe Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit Urk (ARkU) van start gegaan. De volgende stap is het actualiseren van het beleid in 2023.

2.2.2 Monumenten & archeologie

Afgelopen jaar zijn de energieprijzen gestegen, dit treft vooral de bewoners van het Oude Dorp, tevens ons Beschermd Dorpsgezicht. Oude woningen zijn namelijk lastig na te isoleren, energieverbruik is daardoor vaak hoog. Met de handreiking van de overheid (RCE) zijn de regels voor het toepassen van zonnepanelen in het Oude Dorp verruimd. De voorlopige basisregels worden opgenomen in het nieuwe welstandsbeleid.

 

Archeologisch wordt in 2023 uitvoer gegeven aan het beleid zoals dit is vastgesteld. Het is de bedoeling om in een schuur in Wijk 5, ook een deel te exposeren van archeologische bodemschatten. In 2022 is de archeologie in het kader van het bouwrijp maken van de ZHW en Port of Urk (PoU) vlot getrokken. Voor het bouwen van de woningen en bedrijven bij PoU zullen hier in 2023 procedures en afspraken gemaakt worden.

 

Verder is er een werkgroep van start gegaan, met als doel het huidige archeologiebeleid te actualiseren. Vooral de maatschappelijke waarde is een thema. Ook moeten de procedures duidelijker in beeld komen. De planning is om dit in september 2023 af te ronden.

2.2.3 Duurzaamheid op Urk

Onze kapstok voor duurzaamheid op Urk is beschreven in de Duurzaamheidsvisie Urk. Deze visie is door de gemeenteraad in juni 2020 vastgesteld. De komende jaren staat in het teken van het uitvoeren van de opgaven die hierin beschreven zijn. De opgaven zijn gebaseerd op de 4 duurzaamheidsthema´s Energietransitie, Circulaire Economie, Klimaatadaptie en Mobiliteit. Voor wat betreft toezicht en handhaving op het gebied van duurzaamheid is de belangrijkste opgave toezicht op de energiebesparingsplicht. Naast de handhaving en toezicht activiteiten zal in 2023 ook veel energie gestoken worden in het faciliteren van ondernemingen bij de energietransitie.

 

Toezicht energiebesparingsplicht

Ondernemingen die per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m³ aardgas verbruiken, zijn op grond van milieuwet- en regelgeving verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Dit is de Energiebesparingsplicht.

De Erkende Maatregelenlijst (EML) voor energiebesparing bij bedrijven ondersteunt bedrijven in het voldoen aan de energiebesparingsplicht. Op de EML staan namelijk verschillende maatregelen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Er dient een melding gemaakt te worden door bedrijven wanneer er een maatregel toegepast wordt. Naast Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), ondersteunen onder meer Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) en stichting Energieke Regio het bedrijfsleven bij het uitvoeren van de EML.

 

Bedrijven zijn over bovenstaande geïnformeerd, maar veel bedrijven hebben onvoldoende actie ondernomen. De vrijblijvendheid van het uitvoeren van de energiemaatregelen zal minder worden. De gemeenten hebben in 2022 samen met OFGV een keuzepakket opgesteld waarmee door OFGV per gemeente maatwerk kan worden geleverd. In 2023 wordt gezamenlijk bezien hoe stimulerend toezicht en evt. handhaving op dit onderdeel het beste gedaan kan worden.

2.2.4 ISOR

ISOR staat voor Informatie Systeem Overige Ramptypen. Het ISOR heeft tot doel om risico gevaarlijke objecten te registreren. Deze informatie kan worden ingevoerd via het internet. Hiertoe is een gecombineerde website met het Register Risicosituaties Gevaarlijke Stoffen (RRGS) actief. Het voornemen is om in 2023 het ISOR up-to-date te maken voor de gemeente Urk.

2.2.5 Ruimtelijke ordening

Zeeheldenwijk

Het laatste bestemmingsplan Zeeheldenwijk is in mei 2021 vastgesteld door de gemeenteraad. In augustus 2022 heeft de Raad van State uitspraak gedaan en is deze onherroepelijk in werking getreden. De eerste gronden binnen fase 1 zijn uitgegeven. In 2023 wordt gestart met de eerste bouw.

 

Binnen de Overgangszone wordt ruimte gereserveerd voor perifere detailhandel (fase 2). Hiermee wordt invulling gegeven aan de ambitie: “Juiste bedrijf, op de juiste plek, op het juiste moment”, die naar aanleiding van de nota gronduitgifte bedrijfslocaties (2022-2026) wordt gevolgd. De ruimte die hiervoor vrijkomt behoort tot eventuele alternatieven die aangeboden kunnen worden binnen Zwolsche Hoek wanneer bedrijven niet op de juiste plek gesitueerd zijn.

 

Binnendijks bedrijventerrein – Port of Urk

Noordelijk Flevoland zit economisch in de lift. Bedrijven groeien en investeren, de werkgelegenheid stijgt. Dat is terug te zien in de vraag naar bedrijfsgrond. Waar in Noordelijk Flevoland tijdens de crisisjaren de uitgifte van grond op bedrijfslocaties opdroogde, is de laatste jaren weer een positieve ontwikkeling zichtbaar. Door deze ontwikkeling wordt er een nieuw bedrijventerrein ontwikkeld in de gemeente Urk. Het bestemmingsplan is vastgesteld op 18 februari 2021. De uitgifte van de bedrijfsgronden binnen Fase 1 is gestart.

 

Ook hier speelt “het juiste bedrijf, op de juiste plek op het juiste moment” een rol. Binnen de Gemeente Urk wordt over diverse afdelingen invulling gegeven aan deze ambitie, zo ook bij vergunningverlening.

2.2.6 Themagerichte controle OFGV (op discrepantie afvalwater)

De gemeente is eind 2022 door het waterschap gevraagd om (gezamenlijk met OFGV) uitgebreide afvalwatercontroles te organiseren bij circa 100 bedrijven met een afvalwaterzuiveringsinstallatie op het bedrijventerrein Zwolsehoek. Dit om de hoge discrepantie in dit gebied te onderzoeken en tegen te gaan. Discrepantie is het verschil tussen enerzijds de verwachte vuillast (kwaliteit en kwantiteit) van inwoners en bedrijven en anderzijds het vuilaanbod dat daadwerkelijk wordt gemeten. Na instemming van het college dienen de bedrijven komende jaar eerst geïnformeerd te worden over nut en noodzaak van deze themagerichte controle door OFGV met WZZL. In het nieuwe Gemeentelijk Water- en Rioleringsplan is € 20.000 per jaar gereserveerd voor dergelijke extra controles.

2.2.7 Nota Regionaal Beleidskader Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) 2019-2022

Met de invoering van de Wet Vergunningen, Toezicht en Handhaving in 2017 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente verplicht om beleid voor de uitvoering te maken. Dit geldt ook voor taken die zijn uitbesteed zoals aan de Omgevingsdienst Flevoland, Gooi & Vechtstreek (OFGV).

 

Conform de wet dient het uitvoeringsbeleid te zijn afgestemd met alle partners; zodat voor alle, aan de OFGV deelnemende, gemeenten en provincies dezelfde procedures worden gevolgd door de OFGV in de uitvoering van haar taken. Dit alles heeft geresulteerd in de nota Regionaal Beleidskader Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) 2019-2022. Groot voordeel is dat binnen het werkgebied Flevoland en Noord-Holland voor met name genoemde overtredingen eenduidig de dwangsommen worden opgelegd en verbeurd qua begunstigingstermijn en hoogte, zoals opgenomen in bijlage 8 van de nota. Binnen de gemeente Urk is uitvoering gegeven aan deze nota. In 2023 wordt het beleidskader vernieuwd naar aanleiding van de evaluatie in 2022. Bestuurlijk is ingestemd met verlenging van het vigerende beleidskader totdat er een nieuwe is.

2.2.8 Omgevingswet

De inwerkingtreding van de Omgevingswet is, tijdens het schrijven van dit stuk, beoogd op 1 januari 2024. Tegelijkertijd wordt ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen ingevoerd. Vooruitlopend op de invoering wordt er nu al zoveel mogelijk gewerkt in de ‘geest van de Omgevingswet’. Hierbij geldt wel: als de inwerkingtreding van de Omgevingswet opnieuw uitgesteld wordt, dan zullen de activiteiten gerelateerd aan de Omgevingswet ook mee schuiven in de tijd.

 

De Omgevingswet staat voor een goede balans tussen het benutten en beschermen van de fysieke leefomgeving. De invoering van de wet vraagt om een integrale benadering van de leefomgeving (fysiek en sociaal) en een andere manier van werken. De implementatie van de wet leidt tot: minder vergunningplichten, meer doelvoorschriften en open normen en er komen andere manieren voor de gemeente om grip te houden op activiteiten. De gemeente Urk zal een deel van de overgangstermijn van de wet (tot uiterlijk 2029) gebruiken om een Omgevingsplan op te stellen. De toezichthouders en handhavers moeten tot die tijd werken met het Omgevingsplan van rechtswege. Dat heeft een tijdelijk karakter en wordt tussendoor steeds aangepast richting het ‘echte’ Omgevingsplan.

 

De komst van de Omgevingswet betekent ook dat een nieuwe applicatie voor de afhandeling van aanvragen en meldingen wordt geïntroduceerd. De implementatie hiervan is gaande. De applicatie wordt met de inwerkingtreding van de Omgevingswet in productie genomen. De implementatie van Rx Launche zal in 2023 plaatsvinden. Rx Launche is een digitale vergunning checker en aanvraagvoorziening voor evenementen, APV en bijzondere wetten. De implementatie zal leiden tot een hoog gebruiksgemak bij zowel burgers en ondernemers als bij de vergunningverleners.

 

In het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) worden vergunningchecks opgenomen voor de meest voorkomende activiteiten. Een groot deel hiervan wordt aangeleverd door het Rijk, maar de gemeente is verantwoordelijk voor het maken van toepasbare regels voor de lokale regels, zoals kappen en uitvoeren van werkzaamheden. In eerste instantie worden alleen de regels die nu ook al in het Omgevingsloket (Olo) zijn opgenomen in het DSO gebracht. In later stadium wordt bezien of ook andere (top)activiteiten met een vergunningcheck in het DSO worden opgenomen om zo de digitale dienstverlening verder te verbeteren.

2.2.9 Permanente bewoning recreatie Urkerbos

Op grond van het bestemmingsplan Buitengebied is permanente bewoning op recreatiepark Het Urkerbos verboden. September 2006 is een eerste handhavingsactie gestart ten aanzien van illegale bewoning. Op grond hiervan heeft er een inventarisatie plaatsgevonden van de mate waarin illegale bewoning plaatsvond en zijn er dwangsommen opgelegd. Deze actie heeft voor een deel succes gehad. Door de jaren heen is het probleem van illegale bewoning toegenomen.

 

Vanuit de gemeente is er toenemende aandacht voor het probleem van illegale bewoning op het recreatiepark. Er is een plan van aanpak opgesteld dat in 2023 uitgevoerd gaat worden. Hierbij wordt ook gelet op eventuele signalen van ondermijning, maar ook op het voldoen aan de bouwvoorschriften. Omdat handhaven op permanente bewoning complex is wordt het projectmatig opgepakt.

 

2.3 Wat gaan wij actief oppakken in 2023

Vergunningverlening

Onderwerp

Wat?

Waarom?

Hoe?

Doelgroep?

Benodigd personele capaciteit in uren

Wabo-vooroverleg

Vooruitlopen op de invoering van de Omgevingswet.

Naar verwachting zal de Wabo per 1 januari 2024 onder de Omgevingswet vallen. Onder de Omgevingswet wordt het vergunningverleningsproces sterk ingekort; alle aanvragen moeten in principe binnen 8 weken worden afgehandeld. Ook de manier waarop vergunningsaanvragen getoetst worden, verandert. De Omgevingswet vraagt om een integrale afweging. Zolang de Omgevingswet nog niet is ingevoerd, blijft het Wabo-overleg in zijn huidige vorm functioneren.

Er blijft aandacht voor het oefenen met omgevingstafels. Aan deze omgevingstafel komen de initiatiefnemer en alle betrokkenen samen om het initiatief te bespreken. Dit moet leiden tot een integraal advies aan de initiatiefnemer.

Burgers/bedrijven

800 uur

Welstandsvrije gebieden

Het actualiseren van het bestaande welstandsbeleid.

Bestaand beleid is niet meer actueel.

In 2023 wordt het bestaande welstandsbeleid geactualiseerd. Dit wordt in samenwerking met de commissie ruimtelijke kwaliteit gedaan.

Intern

250 uur

WKB Proefprojecten

Het voorbereiden op de stelselwijziging als gevolg van het nieuwe Wkb.

Ervaring opdoen met de nieuwe werkwijze onder de Wkb d.m.v. proefprojecten. De proefprojecten hebben als doel ervaring opdoen met instrumenten voor kwaliteitsborging en samenwerking tussen verschillende partijen.

Met de Flevolandse gemeenten werken via het zogenoemde ambassadeursnetwerk dat er voor zorgt dat er komende maanden verschillende projecten starten. Met elkaar kennis delen m.b.t. de wettelijke verplichtingen, in te zoomen op ieders nieuwe rollen, en door opgedane ervaringen/kansen/zorgen met elkaar te delen.

Aannemers, architecten, gemeente, kwaliteits-borgers

350 uur

Implementatie Omgevingswet / RX Mission

Upgrade van de huidige applicatie Squit XO naar RX Mission.

De huidige VTH-software gereed te maken voor de Omgevingswet.

Met ondersteuning van de software leverancier implementatie van Rx Mission en alle noodzakelijke koppelingen zoals het DSO, ZS-DMS, BAG enz. realiseren. De implementatie bestaat verder uit trainingen voor functioneel beheerders en gebruikers.

Intern/Roxit

1000 uur

Digitalisering bouwarchief

1. Het (her-)inrichten van de informatievoorziening die de implementatie en uitvoering van de nieuwe Omgevingswet succesvol zal ondersteunen.

1. De Omgevingswet is uitgesteld en treedt naar verwachting op 1 januari 2024 in werking. Deze wet integreert zo’n 26 wetten op het gebied van de fysieke leefomgeving. Hieronder vallen onderwerpen als: bouwen, milieu, waterbeheer, ruimtelijke ordening, monumentenzorg en natuur. 

1. Wijziging en uitbreiding van de applicaties die ter ondersteuning van de Omgevingswet noodzakelijk worden geacht en het realiseren van noodzakelijke koppelingen voor de samenwerkingsverbanden voor de uitvoering van de genoemde wet.

Intern

100 uur

2. Analogie archief vóór 1 januari 2024 digitaliseren.

2. Om complete bouwarchief digitaal toegankelijk en doorzoekbaar te maken.

2. Interne werkgroep bepaalt de indeling van de dossiers. Hiervoor is een externe partij ingeschakeld. In 2022 is alles gedigitaliseerd. In 2023 wordt de afwerking van de digitalisatie gedaan.

Intern

250 uur

 

Toezicht en handhaving

Onderwerp

Wat?

Waarom?

Hoe?

Doelgroep?

Benodigd personele capaciteit in uren

Bouw en wonen

1.Constructieve veiligheid van bestaande en nieuwe gebouwen waarborgen (inclusief utiliteitsbouw).

 

Daarnaast wordt extra aandacht besteed aan vergunningsvrije bouwwerken.

1.Op basis van wet- en regelgeving die gericht is om de veiligheid van zowel de bewoners als gebouwen te waarborgen.

 

Uit ervaringen van de toezichthouder blijkt dat bij vergunningsvrije bouwwerken de constructieve veiligheid niet altijd op orde is.

1. Het controleren van de gebouwen aan de hand van aangeleverde tekeningen en berekeningen.

 

Punt van aandacht bij dagelijkse controlerondes van de toezichthouder.

Eigenaren van gebouwen.

2110 uur

2.Brandveiligheid van nieuwe gebouwen waarborgen (inclusief utiliteitsbouw).

2. Op basis van wet- en regelgeving die erop gericht is om de veiligheid van zowel de bewoners als gebouwen te waarborgen.

2. Voor de oplevering van het gebouw wordt er gecontroleerd op de vergunningvoorschriften.

Strijdige activiteiten bedrijventerrein

Tegengaan van strijdige activiteiten op het bedrijventerrein, met name detailhandel.

Uit de inventarisatie van de gemeente blijkt dat er (te)veel detailhandel in het bedrijventerrein is gevestigd. Het betreft veelal detailhandel in strijd met gebruiksvoorschriften bestemmingsplan.

Project illegale detailhandel bedrijventerrein wordt in 2023 opnieuw geïnventariseerd. In eerste instantie zullen er gevelcontroles van buitenaf gedaan worden. Er zal eerst nieuw beleid opgesteld moeten worden voordat er controles in de panden verricht worden.

Winkeleigenaren/ Eigenaren van gebouwen.

1050 uur

Huisvesting arbeidsmigranten

Toezien of de huisvesting van arbeidsmigranten in overeenstemming is met wet- en regelgeving. Dit gebeurt in twee delen:

  • 1.

    De opsporing en handhaving van illegale kamerverhuur;

  • 2.

    Controle op de vergunning en handhaving van de (tijdelijke) vergunning.

De vele tijdelijke arbeidsmigranten die elkaar op Urk afwisselen zorgen voor een structurele vraag naar huisvesting. Dit kan een spanningsveld opleveren. Enerzijds hebben deze werknemers allen behoefte aan huisvesting en anderzijds ervaren omwonenden soms overlast, wanneer er teveel buitenlandse werknemers op één plek wonen.

Er wordt gewerkt aan nieuw beleid om gedegen controle huisvesting arbeidsmigranten uit te voeren. Vervolgens wordt er een inventarisatie gedaan waar mogelijk arbeidsmigranten zijn gehuisvest. Die worden vervolgens gecontroleerd op strijdigheden bestemmingsplan, bouwbesluit, APV en beleid.

Gehuisveste arbeidsmigranten

500

Permanente bewoning recreatiepark Urkerbos

Toezicht houden en, waar nodig, handhavend optreden tegen permanent wonen op het recreatiepark het Urkerbos.

Op grond van het bestemmingsplan Buitengebied is permanente bewoning op recreatiepark het Urkerbos verboden.

In 2023 zal gestart worden met inventarisatie van de mate van permanente bewoning. Vervolgens kan er toezicht en handhaving plaatsvinden.

1380 uur

 

2.4 Wat gaan wij niet (meer) actief oppakken in 2023

Er zijn een aantal taken niet meegenomen in het Uitvoeringsprogramma van 2023. Deze taken zullen niet of minder actief worden opgepakt, omdat het uitvoeringsniveau van geprogrammeerde taken anders omlaag gaat. Om verwarring te voorkomen over de taken en verantwoordelijkheden wordt hieronder inzichtelijk gemaakt welke aspecten niet actief aan bod komen binnen toezicht en handhaving. Hieronder zal per beleidsonderdeel worden ingegaan op taken die niet actief worden opgepakt.

 

De genoemde onderdelen kunnen niet gezien worden als uitputtende opsomming. Klachten/ meldingen, bestuurlijke wensen en wetswijzigingen kunnen aanleiding geven tot wijzigingen. Duidelijk is dan wel dat dit kan leiden tot een aanpassing van de geprogrammeerde taken.

 

Brandveiligheid van niet vergunning- en meldingplichtige gebouwen

De voorschriften voor brandveilig gebruik van gebouwen staan vooral in hoofdstuk 6 en 7 van het Bouwbesluit 2012. Deze voorschriften gelden voor alle gebouwen. Echter, niet voor elk gebouw hoeft een melding te worden gedaan of een vergunning te worden aangevraagd in het kader van de brandveiligheid. Deze meldings- en vergunningsplicht is van toepassing op gebouwen waar veel mensen aanwezig kunnen zijn of waar mensen kunnen overnachten. Deze gebouwen worden periodiek gecontroleerd. De overige gebouwen (waar de voorschriften ook voor gelden) worden niet actief gecontroleerd.

H3: Algemene Plaatselijke Verordening (Apv) en veiligheid

In dit hoofdstuk worden de ontwikkelingen en activiteiten behandeld die betrekking hebben tot de veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid van de openbare ruimte.

 

3.1 Landelijke Ontwikkelingen

3.1.1 Landelijke lachgasverbod

Per 1 januari 2023 geldt een landelijk verbod op lachgas, waarop strafrechtelijke handhaving mogelijk is. De gemeente Urk heeft voor inwerkingtreding van dit verbod al gedaan wat mogelijk was om lachgas tegen te gaan. In 2023 gaat de gemeente met de politie in overleg om te kijken of er nog meer gedaan kan worden. Het landelijke verbod gaat boven de bestaande bepaling over lachgas in de APV van gemeente Urk.

 

3.2 Ontwikkelingen binnen de gemeente Urk

3.2.1 Ondermijning

De aanpak van ondermijning vanuit handhaving bestaat uit het signaleren van ondermijning, het ondersteunen bij en uitvoeren van (integrale) handhavingsacties. Om dit te kunnen doen, wordt blijvend gewerkt aan bewustwording en kennisbevordering. Waar de gemeente zelf capaciteit tekortkomt voor (integrale) handhavingsacties, wordt er indien mogelijk gebruik gemaakt van het Team Operationele Versterking (TOV) van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum. In 2023 wordt een exploitatievergunningstelsel opgezet, waardoor op meer bedrijven de Wet Bibob kan worden toegepast. Om verdere slagen te maken in de aanpak van ondermijning huurt de gemeente Urk een projectleider in.

 

(Vuurwerk)overlast

De opsporing en handhaving van illegaal vuurwerk ligt bij de politie. Toezichthouders kunnen wel controleren op de opslag van het vuurwerk in het kader van artikel 7.17 en 7.22 van het Bouwbesluit. Als tijdens de controle vuurwerk opgeslagen blijkt kunnen ze de politie oproepen/informeren. In 2022 is met integrale controles een begin gemaakt met de opsporing van illegale opslag van vuurwerk. Voor 2023 is het de bedoeling dat dit wordt voortgezet.

 

In 2022 zijn er op een aantal momenten ongeregeldheden opgetreden. In voorkomende gevallen wordt er aangeschreven op grond van artikel 2.1 uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In 2023 wordt er een werkwijze vastgelegd met betrekking tot het handhavend optreden (tijdstip versturen brief en hoogte van dwangsom bepalen). Daarmee wordt een eenduidige werkwijze beoogd.

3.2.2 Jeugdhonkenbeleid

In 2023 zal er een herzien jeugdhonkenbeleid worden opgesteld. Dit binnen het bredere kader van het project ‘Verantwoord Uitgaan’. Omdat deze aanpak zo verbonden is met alle andere onderdelen binnen het Verantwoord Uitgaan project (zoals horeca in het oude dorp) wordt in de uitvoering een bepaalde fasering aangebracht. Zodat de wijze en mate van toezicht en handhaving goed afgestemd wordt op het gewenste effect voor het geheel.

3.2.3 Standplaatsenbeleid

Op dit moment is er veel vraag naar standplaatsvergunningen, terwijl de gemeente Urk op basis van het huidige beleid weinig mogelijkheden tot vergunningverlening heeft. De gemeente Urk heeft in 2020 een start gemaakt met het nieuwe standplaatsenbeleid. Door de coronacrisis heeft dit vertraging opgelopen. De ondernemers wensen namelijk een fysieke bijeenkomst om de standpunten van de winkeliers mee te nemen in het nieuwe beleid. De bijeenkomsten hebben in oktober 2021 plaatsgevonden. Alle verzamelde informatie wordt nu toegepast in het nieuwe beleid. De verwachting is dat het beleid in de eerste helft van 2023 gereed is en in het college van B&W komt ter vaststelling.

 

3.3 Wat gaan wij actief oppakken in 2023

Vergunningverlening

Onderwerp

Wat?

Waarom?

Hoe?

Doelgroep?

Benodigd personele capaciteit in uren

Proces omtrent evenementen

1.Het bevorderen van het tijdig indienen van vergunningaanvragen

1.Vergunningaanvragen worden vaak niet tijdig ingediend. Hierdoor ontstaat een tijdgebrek voor een goede beoordeling van de risico’s.

1. Tijdig contact opnemen met evenementenorganisatoren.

Evenementenorganisatoren

750 uur

2.Kwaliteit van aanvragen verbeteren

2 Om een goede risico-inschatting te kunnen maken, moet een aanvraag duidelijk en volledig zijn, dat wil zeggen: van goede kwaliteit. Een goede risico-inschatting is nodig om de veiligheid van het publiek te waarborgen.

2. In 2019 is er een format draaiboek opgesteld voor de kwaliteit van aanvragen. Als gevolg hiervan zijn de eerste verbeteringen zichtbaar. In 2023 wordt hier verdere aandacht aan gegeven door organisatoren te informeren over de juiste manier van aanvragen.

Intern

150 uur

Standplaatsen- beleid

Nieuw beleid voor standplaats- vergunningen

Er is veel vraag naar standplaatsvergunningen, terwijl de gemeente Urk op basis van het huidige beleid weinig mogelijkheden tot vergunningverlening heeft.

Er is in 2020 onderzoek gedaan naar de uitbreidingsmogelijkheden. Dit is intern afgestemd. In 2021 is dit voorgelegd aan de winkeliers, aangezien de standplaatsen ook bij winkelcentra komen. In 2023 zal dit beleid afgerond worden.

Standplaats- houders en winkeliers

100 uur

 

Toezicht en handhaving: activiteiten die net als in vorige jaren opgepakt worden

Onderwerp

Wat?

Waarom?

Hoe?

Doelgroep?

Benodigd personele capaciteit in uren

Evenementen

Bevorderen van naleving van voorschriften van de volgende onderwerpen: verkeer, brandveiligheid, constructieve veiligheid.

Uit ervaring van de toezichthouder is gebleken dat deze onderwerpen meer controle vereisen om de veiligheid van evenementenbezoekers te waarborgen.

Door 75% van de totale jaarlijkse hoeveelheid evenementen hierop te controleren.

Evenementenorganisatoren in brede zin. Organisatoren die in het verleden nalatigheid in voorschriften hebben getoond in het bijzonder.

250 uur

Blauwe zone oude dorp

Inzetten op de naleving van de parkeerschijfzone (blauwe zone) in het Oude Dorp.

De blauwe zone in het Oude dorp van Urk is in oktober 2017 ingevoerd. Het doel van de blauwe zone is de leefbaarheid en toegankelijkheid van het dorp te verbeteren en waarborgen.

Dagelijkse controlerondes

Overtreders van de blauwe zone.

384 uur

Verkeer- en parkeerexcessen

Inzetten op de naleving van de Wegenverkeerswet 1994 en APV.

Het waarborgen van de veiligheid en de (vlotte) doorstroming van het verkeer en het voorkomen van schade en overlast door het verkeer aan anderen. Dit is ook als aandachtspunt uit de Veiligheidsmonitor naar voren gekomen.

Dagelijkse controlerondes

Overtreders van de Wegenverkeerswet 1994 en APV.

500 uur

Stranden en dijken

Toezicht houden op de stranden en dijken van Urk. Dit toezicht wordt uitgevoerd door een ingehuurde partij.

Toezicht en handhaving op naleving veiligheidsvoorschriften, geen commerciële bedrijfsvoering, geen gebruik en handel in drugs, etc.

Wekelijkse controlerondes, met name in de zomer

Recreanten op de stranden

125 uur eigen personeel

350 uren voor inhuur

Ongewenst materiaal in de openbare ruimte

Handhaven op bedrijven of particulieren die materiaal in de openbare ruimte (bijvoorbeeld de berm plaatsen).

Campers, caravans en aanhangwagens mogen niet langer dan 3 dagen achter elkaar op gemeentegrond staan.

Wanneer een eigenaar van een camper, caravan of aanhangwagen deze regel overtreedt, dan wordt hij of zij hierop aangesproken door wijkbeheer of de BOA’s. Het toezicht hierop is reactief.

Bedrijven en particulieren

400 uur

Overlast op straat

Het aanpakken van overlast (bijvoorbeeld kapot glaswerk, straatdealers) in de uitgaans- en winkelgebieden.

Vanuit de bevolking komen bijvoorbeeld veel klachten binnen over gebroken glas op straat. Dit probleem is ook door wijkbeheer geconstateerd; zij worden steeds vaker opgeroepen om in deze gebieden glas op te ruimen.

In de periode dat de horeca en jeugdhonken open zijn wordt iedere maandag door wijkbeheer een rondje gemaakt om uitgaansgebieden schoon te maken. De BOA’s pakken toezicht en handhaving hierop tijdens de dagelijkse controlerondes op.

Jongeren die voor de overlast verantwoordelijk zijn.

150 uur

Overtredingen Opiumwet

Het opsporen en aanhouden van personen die drugs (waaronder lachgas) verhandelen, vervaardigen of bezitten. Daarnaast ook het tegengaan van overlast door gebruik van verboden middelen.

Het is voornamelijk een taak van de politie. Wanneer er een hennepkwekerij ontdekt wordt dan is er mogelijk een rol weggelegd voor de gemeente. Het doel is niet het opleggen van een straf, maar het wegnemen van de illegale en ongewenste situatie en het voorkomen van herhaling.

Op grond van artikel 13b van de Opiumwet en het daarop gebaseerde Damoclesbeleid kan de burgemeester in geval van aanwezigheid van drugs of het telen of vervaardigen van drugs een lokaal, bedrijfspand of woning sluiten. De geraamde uren betreffen dus alleen de bestuursrechtelijke afhandeling. Toezicht en handhaving hierop wordt meegenomen in controlerondes in openbare ruimte en jeugdhonken.

Overtreders van de Opiumwet

40 uur

Heling

Inzetten op de naleving van de registratieplicht (via het Digitaal Opkopers Register of papieren register) voor bedrijven die tweedehands goederen op- of verkopen.

Bedrijven die handelen in tweedehands goederen zijn verplicht hun producten te registreren. Gezien de beperkte aanmeldingen van bedrijven voor het Digitaal Opkopers Register, is het vermoeden dat dit nog weinig gebeurt. Door op de naleving in te zetten, zal het gebruik en daarmee de voordelen van de registraties in het kader van helingbestrijding toenemen.

In samenwerking met de politie controles uitoefenen op bedrijven die handelen in tweedehands goederen.

De nadruk ligt op de bedrijven die goederen verkopen die veel gestolen worden (sieraden, fietsen en elektronica).

20 uur

Zwerfafval

Het tegengaan van zwerfafval in de openbare ruimte.

Zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog. Het is al het afval dat - bewust of onbewust - is achtergelaten of beland op plekken waar het niet hoort, bijvoorbeeld op straat of in de natuur.

Veroorzakers van zwerfvuil worden aangesproken. Als dat niet helpt, dan wordt er handhavend opgetreden door een boete uit te delen.

Bewoners en recreanten op Urk.

50 uur

Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (LAA)

Deze aanpak is er op gericht om fouten in de Basisregistratie Personen (BRP) te herkennen en te herstellen.

Om de kwaliteit van de adresgegevens in het BRP te verhogen en te waarborgen.

Zijn er signalen dat er iets in het BRP niet klopt, dan gaat de toezichthouder samen met iemand van BRP op controle. Handhaving of een verder vervolg ligt bij BRP.

Inwoners

100 uur

Aanpak van ondermijnende activiteiten

Vanuit het plan van aanpak ondermijning (integrale) toezicht- en handhavingsactiviteiten uitvoeren om ondermijning tegen te gaan.

De aanpak van ondermijning is één van de prioriteiten zoals benoemd in het Integraal Veiligheidsbeleid Dronten, Noordoostpolder en Urk 2020-2023. Dit komt voort uit de ondermijningsbeelden die eind 2018 zijn opgeleverd.

Handhaven op illegale activiteiten en gedoogsituaties, o.a. op basis van de APV.

 

Integrale toezicht- en handhavingsactiviteiten structureel organiseren, gericht op met name hennepkwekerijen, drugstransport, opslag vuurwerk, arbeidsuitbuiting en smokkel.

 

Het opzetten en handhaven op het exploitatievergunningstelsel.

Verenigingen (met en zonder vergunning) en jeugdhonken.

 

Bedrijventerreinen.

 

Horecabedrijven op Urk

590 uur

 

 

Toezicht en handhaving: activiteiten die in 2023 specifiek opgepakt worden

Onderwerp

Wat?

Waarom?

Hoe?

Doelgroep?

Benodigd personele capaciteit in uren

Jeugdhonken

Toezicht houden op de jeugdhonken op Urk. Naast het toezicht dat MB-All uitvoert wordt er in 2023 ook toezicht gehouden door de toezichthouders van de gemeente Urk.

Toezicht en handhaving op naleving veiligheidsvoorschriften, besloten karakter, kleinschaligheid, geen commerciële bedrijfsvoering, geen gebruik en handel in drugs, etc.

Wekelijkse controlerondes in het weekend.

Jeugdhonken op Urk

870 uur eigen personeel

1000 uur inhuur

 

 

3.4 Wat gaan wij niet (meer) actief oppakken in 2023

Met betrekking tot de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zijn er ook een aantal taken die niet of minder actief gehandhaafd worden. Ondanks de uitgebreide capaciteit voor toezicht en handhaving is er nog onvoldoende ruimte om deze activiteiten op te pakken.

Om verwarring te voorkomen over de taken en verantwoordelijkheden wordt hieronder inzichtelijk gemaakt welke aspecten niet actief aan bod komen binnen toezicht en handhaving. Hieronder zal per beleidsonderdeel worden ingegaan op taken die niet actief worden opgepakt.

 

De genoemde onderdelen kunnen niet gezien worden als uitputtende opsomming. Klachten/meldingen, bestuurlijke wensen en wetswijzigingen kunnen aanleiding geven tot wijzigingen. Duidelijk is dan wel dat dit kan leiden tot een aanpassing van de geprogrammeerde taken. Een verzoek tot handhaving moet wel worden behandeld. In dat geval zullen we wel reageren en eventueel handhaven. Stellen we de handhaving uit, dan moet er op gelet worden dat er voor het volgende HUP rekening gehouden wordt met een projectmatige aanpak.

 

Overtredingen APV die niet actief worden gehandhaafd

Winkelsluitingstijden

Winkels mogen binnen de gemeente Urk dagelijks open zijn tussen 06:00 uur en 22:00 uur. Op zondag mogen winkels niet open. Door de gemeente Urk wordt niet actief toegezien op de naleving van de winkelsluitingstijden. Mochten er echter klachten zijn dan zullen deze klachten actief worden opgepakt.

 

Privaatrechtelijke handhaving

Privaatrechtelijke handhaving maakt geen onderdeel uit van het takenpakket van team Handhaving. Het toezien op de naleving van overeenkomsten die de gemeente met derden afsluit ligt op dit moment bij de organisatieonderdelen die deze overeenkomsten zijn aangegaan. De organisatieonderdelen zijn zelf verantwoordelijk voor het toezien op de naleving van de afgesloten overeenkomsten.

 

Indien onze toezichthouders misstanden zien op bovenstaande terreinen zullen zij dit signaal aan de daarvoor bevoegde instantie doorgeven.

 

Hondenoverlast

Dit gaat over loslopende honden en het niet gebruiken van hondenpoepzakken. Dit wordt nu alleen reactief opgepakt bij dagelijkse controlerondes van de toezichthouder/Boa. Bijtincidenten worden door de juristen wel opgepakt.

H4: Alcoholwet

4.1 Landelijke Ontwikkelingen

De Drank- en Horecawet is per 1 juli 2021 veranderd in de Alcoholwet. De wet bevat ten opzichte van de Drank- en Horecawet een aantal nieuwe onderdelen die gemeenten bij verordening kunnen regelen. Dit betreft: het verhogen van de minimale vloeroppervlakte-eisen voor horeca en slijterijen, het mogelijk maken voor slijters om proeverijen te organiseren, het eisen van de aanwezigheid van iemand met een diploma sociale hygiëne op een vervoermiddel waar bedrijfsmatig alcohol wordt geschonken (zoals een bierfiets) en het aanwijzen van een alcoholoverlastgebied bij ernstige overlast of verstoring van de openbare orden.

 

4.2 Ontwikkelingen binnen de gemeente Urk

De gemeente Urk heeft een redelijk constant horecabestand. In de periode 2018-2020 zijn alle bestaande alcoholwetvergunningen geactualiseerd en gecontroleerd. Hierbij is de gemeente bijgestaan door Bureau Horeca Bijzondere Wetten (BHBW).

 

De gemeente heeft het project DURF! gelanceerd. Dit is een project waarmee allerlei vormen van vrijetijdsbesteding op de kaart gezet worden. Onderdeel hiervan is ook het tegengaan van gebruik van drank en drugs onder jongeren. In de evaluatie van het gemeentelijke project Durf! is de noodzaak van striktere handhaving op alcoholverstrekking aan jongeren onder de 18 benoemd. De uitkomsten van deze evaluatie worden verwerkt in het nieuwe Preventie- en Handhavingsplan. In eerste instantie zou dit plan in samenwerking met de gemeenten Noordoostpolder en Dronten opgesteld worden. Dat is niet gelukt. Het Preventie- en Handhavingsplan wordt nu in samenwerking met de externe partij BHBW opgesteld. Begin 2023 wordt dit plan bestuurlijk vastgesteld. Toezicht en handhaving op de Alcoholwet (bijvoorbeeld controles op winkels en slijterijen op alcoholverkoop onder 18) wordt in 2023 naar alle waarschijnlijkheid door een externe partij uitgevoerd. De juridische handhaving zou wel door de gemeente Urk zelf gedaan kunnen worden.

 

4.3 Wat gaan wij actief oppakken in 2023

Toezicht en handhaving

Onderwerp

Wat?

Waarom?

Hoe?

Doelgroep?

Benodigd personele capaciteit in uren

Preventie- en Handhavingsplan

Uitvoeren van het Preventie- en Handhavingsplan 2023-2026.

Het Preventie- en Handhavingsplan is gericht op het voorkomen van problemen gerelateerd aan drank.

Naast de preventieve maatregelen wordt er ingezet op toezicht en handhaving.

N.v.t.

360 uur

H5: Personele capaciteit en middelen

Om de VTH-taken uit het uitvoeringsprogramma uit te kunnen voeren, zijn personele capaciteit en financiële middelen noodzakelijk. Dit hoofdstuk geeft inzicht in de beschikbare en benodigde personele en financiële capaciteit.

 

5.1 Borging van middelen

De hoeveelheid reactieve werkzaamheden bemoeilijkt het maken van een sluitende jaarplanning. Aan de hand van het handhavingsbeleid 2016-2022 is een risicoanalyse opgesteld. Het nieuwe handhavingsbeleid, inclusief nieuwe risicoanalyse wordt in 2023 opgesteld. Op basis van de (oude) risicoanalyse en actuele inschatting is voor 2023 de verwachte workload in beeld gebracht voor vergunningverlening, gebaseerd op een gemiddelde van de jaren 2016 t/m 2022.

5.1.1 VTH-beleid en beleidsnota vergunningverlening

De gemeentelijke beleidsnota vergunningverlening liep van 2019 tot 2020. Het overkoepelende gemeentelijke beleid voor Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving loopt van 2016 tot heden. Beide stukken zijn dus gedateerd, er moet nieuw VTH-beleid opgesteld worden. Op het moment van schrijven heeft de gemeente Urk een extern adviesbureau gevraagd om de gemeente Urk te ondersteunen in het schrijven van nieuw VTH-beleid. Dit nieuwe beleid zal in het derde of vierde kwartaal van 2023 vastgesteld worden door de gemeenteraad.

5.1.2 Beschikbare financiële capaciteit

In bijlage 1 is te zien dat in de begroting van 2023 een bedrag van € 4.079.771 beschikbaar is voor vergunningverlening, toezicht en handhaving. Bedoeld bedrag is in de begroting op verschillende kostenposten ondergebracht. In de tabel is per onderwerp de benodigde capaciteit opgenomen van personele en materiële inzet, diensten en leveringen derden, inhuur, apparatuur en instrumenten.

 

Ook is de overhead toegevoegd in de tabel. De overhead bestaat uit alle kosten die samenhangen met de sturing en ondersteuning van de medewerkers in het primaire proces. Het primaire proces zijn de kerntaken van de gemeente ofwel de uitvoering. Tot de overhead behoren alle functies die dit doel dienen. De overheadfuncties staan dus niet rechtstreeks ten dienste van de klant. Ze leveren indirect een bijdrage aan het functioneren van de gemeente.

 

Het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) schrijft geen wijze van overheadberekening voor. Voor de gemeente Urk staat de overhead op 73,3%1 voor 2023. In de overhead zijn kosten van huisvesting, leidinggeven, administratie, P&O, facilitaire zaken en ICT-middelen opgenomen, maar ook werkkleding, opleiding en helpdeskondersteuning zijn in de overhead opgenomen.

 

Concluderend blijkt uit bijlage 1 dat de beschikbare capaciteit voor vergunningverlening, toezicht en handhaving financieel gedekt is in de begroting 2023.

5.1.3 Beschikbare personele capaciteit

Bijlage 2 geeft de beschikbare formatie aan om de verschillende taken van het HUP 2023 uit te voeren. In het overzicht is uitgegaan van 1.600 effectieve uren per Fte.

 

Beschikbare uren voor vergunningen

Voor vergunningen inclusief APV en de juridische toetsing zijn 10.400 effectieve uren beschikbaar. Dit staat gelijk aan 6,5 Fte. Dit is exclusief 1,1 fte aan inhuur in 2023.

 

Beschikbare uren voor toezicht en handhaving

Uit bijlage 2 blijkt dat voor de uitvoering van de voorgenomen taken in het Uitvoeringsprogramma voor toezicht en handhaving 9.280 effectieve uren beschikbaar zijn. Dit staat gelijk aan 5,8 Fte. In 2023 is er daarnaast nog 1 fte aan inhuur (trainee) aanwezig voor juridische afhandeling.

 

Beschikbare uren voor leidinggevende werkzaamheden

In bijlage 2 zijn de uren voor de leidinggevende niet opgenomen. De uit te voeren taken vallen sinds de invoering van de nieuwe teamindeling (1 januari 2021) voor het grootste deel onder één leidinggevende. Hiervoor zijn 1.600 effectieve uren beschikbaar (1 Fte).

 

Totaal beschikbare personele capaciteit

Voor de uitvoering van alle werkzaamheden binnen vergunningen, toezicht en handhaving zijn 19.680 effectieve uren beschikbaar. Dit staat gelijk aan 12,3 Fte (exclusief 2,1 fte inhuur). In bijlage 2 zijn de uren voor inhuur personeel niet meegenomen.

5.1.4 Benodigde financiële en personele capaciteit

Voor de benodigde financiële en personele capaciteit zijn de uren gebruikt van TimN Urenregistratie, het tijdregistratiesysteem van de gemeente Urk waar medewerkers hun uren verantwoorden. In TimN Urenregistratie kunnen medewerkers hun uren op verschillende producten verantwoorden. Van alle medewerkers die belast zijn met VTH taken zijn de uren van TimN van 2022 opgevraagd om als basis te dienen voor de benodigde uren van 2023. Om dit verder te verduidelijken zal hieronder een voorbeeld met omgevingsvergunningen gebruikt worden met de cijfers van de tabel van vergunningverlening.

 

Vergunningverlening

Uren 2022

Aantal besluiten 2021

Aantal uren per besluit

Raming 2022

Benodigd aantal uren 2022

Benodigd financiën 2022

APV

1139

146

8

175

1365

€ 132.902,00

Omgevingsvergunning2

5014

167

30

194

5824

€ 514.559,00

Monumenten

154

-

-

154

154

€ 14.988,00

Welstand

279

-

-

279

279

€ 27.171,00

Alcoholwet

108

12

9

12

108

€ 10.518,00

Beleidsadvisering

547

-

-

547

547

€ 53.272,00

Indirect productief

  • *

    projecten

  • *

    ambtelijke bestuursonderst

732

732

1950

732

1950

€ 41.250,00

€ 189.911,00

 

 

 

 

Totaal benodigd

6,9 Fte

€ 1.014.631,-

Uurtarief

HBO: € 97,39

MBO: € 68,53

 

 

 

 

Tabel 2: Benodigde uren en financiën voor 2023 ten aanzien van vergunningverlening

 

Voorbeeld omgevingsvergunningen:

Voor het product ´omgevingsvergunningen´ in TimN zijn 5014 uur door verschillende medewerkers verantwoord voor het jaar 2022. Om te achterhalen hoeveel uur een medewerker gemiddeld met een besluit bezig is geweest, is gekeken hoeveel besluiten in 2022 zijn genomen (toegekend en geweigerd). Uit SquitXO blijkt dat in 2022, 167 besluiten zijn genomen. Dit betekent gemiddeld 30 uur per besluit. Om de benodigde uren voor 2022 te berekenen, is het gemiddeld aantal uur per besluit vermenigvuldigd met de raming voor 2022 (ofwel 30x194=5.824 uur). Voor 2023 betekent dit voor vergunningverlening dat er in totaal 6,9 Fte en € 1.014.631,- nodig is. Voor de benodigde financiën is het aantal benodigde uren grotendeels vermenigvuldigd met het HBO-tarief, omdat de meeste betrokkenen minimaal HBO geschoold zijn.

 

Niet alle producten konden op bovenstaande manier berekend worden. In dat geval is het aantal uur dat in 2022 is verantwoord als basis gebruikt voor de benodigde uren van 2023. Dit is het minimaal aantal uren wat in 2023 nodig zal zijn.

 

Voor toezicht & handhaving is een vergelijkbare berekening gebruikt. Samen met cluster Toezicht en Handhaving is een analyse gemaakt van de benodigde uren voor de taken die wij in 2023 actief willen oppakken, zie hiervoor ook de tabellen van paragraaf 2.3 en 3.3 onder kopje toezicht en handhaving. Het aantal benodigde uren voor 2023 is, vervolgens net als bij vergunningverlening, vermenigvuldigd met het uurtarief wat van toepassing is. Voor 2023 betekent dit voor toezicht en handhaving dat er in totaal 6,9 Fte en € 798.051,- nodig zal zijn. Het aantal gemaakte uren in 2022 ligt een stukje lager dan het beschikbare en benodigde aantal uren in 2023. Dit komt doordat niet iedere medewerker zijn/haar uren op producten verantwoordt. Doet hij/zij dat niet, dan worden de uren geschaard onder indirect productief. Daarnaast zijn er in 2022 ingehuurde medewerkers actief geweest, die uren zijn niet in het systeem verantwoord en dus buiten onderstaande overzicht gelaten.

 

Toezicht & handhaving

Uren 2022

Benodigd aantal uren 2023

Benodigd financiën 2023

Bouw & wonen

1023

2110

€ 158.163,00

Apv

802

3689

€ 264.351,00

Handhaving openbare orde (incl. ondermijning)

1600

700

€ 47.971,00

Indirect productief/ambtelijke ondersteuning

3011

Bemiddeling/klachten en meldingen

277

277

€ 18.962,00

T&H Projecten

0

3030

€ 207.646,00

Jeugdhonken

1350 uur inhuur

297 uur eigen personeel

1000 uur inhuur*

870 uur eigen personeel

€ 30.429,00*

€ 72.175,00

Strand

275 uur inhuur

350 uur inhuur*

€ 17.500,00

Alcoholwet

119

420

€ 28.783,00

 

Totaal benodigd

6,93 Fte

€ 798.051,00

Uurtarief

HBO: € 97,39

MBO: € 68,53

 

Tabel 3: Benodigde uren en financiën voor 2023 ten aanzien van toezicht en handhaving

* = uren en kosten aan inhuur zijn niet in het totaal meegerekend

5.1.5 Verschil beschikbaar en benodigde capaciteit

Het verschil tussen beschikbaar en benodigd voor vergunningverlening bedraagt 0,4 Fte en € 54.037. Dit verschil ontstaat onder andere doordat het aantal te verlenen omgevings- en APV-vergunningen voor 2023 hoger geraamd is dan het aantal in 2022. Het verschil tussen beschikbaar en benodigd wordt opgevangen door inzet van inhuurkracht(en). Financieel is dit draagbaar, omdat de baten van vergunningverlening (ofwel legesopbrengst) hoger is dan de lasten. Hierdoor kan cluster Vergunningverlening inhuurkracht(en) financieel dekken.

 

Voor toezicht en handhaving ligt het tekort van 1,1 fte voornamelijk op juridische capaciteit. Dit tekort wordt in 2023 incidenteel opgevuld door de inzet van een ingehuurde trainee.

 

Beschikbaar

 

Benodigd

Verschil

Financieel

Vergunningverlening

€ 960.594

Vergunningverlening

€ 1.014.631

€ 54.037

Toezicht & handhaving

€ 721.802

Toezicht & handhaving

€ 798.051

€ 76.249

Personeel

Vergunningverlening

6,5 Fte

Vergunningverlening

6,9 Fte

0,4 Fte

Toezicht & handhaving

5,8 Fte

Toezicht & handhaving

6,9 Fte

1,1 Fte

Tabel 4: Beschikbaar en benodigd voor de VTH-taken in 2023.

 

5.2 Monitoring van de uitvoering

De ambities zoals vastgelegd in het handhavingsbeleid gemeente Urk 2016 - 2022 en dit HUP worden gemonitord. Door middel van drie managementrapportages gedurende het jaar zal de voortgang van het Uitvoeringsprogramma gemonitord worden. Deze rapportages maken de voortgang van het behalen van de gestelde uitvoeringsdoelen en de hieraan gespendeerde uren inzichtelijk.

 

Mochten zich tussentijds grote problemen, afwijkingen of de noodzaak tot herprioritering voordoen, dan zal het college hiervan op de hoogte worden gesteld.

Bijlagen

  • Bijlage 1: Beschikbare financiële capaciteit VTH taken

  • Bijlage 2: Beschikbare personele capaciteit

  • Bijlage 3: Inbreng gemeentelijke taken bij Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek (OFGV)

  • Bijlage 4: Uitvoeringsprogramma OFGV 2023

  • Bijlage 5: Productbladen

Bijlage 1: Beschikbare financiële capaciteit VTH taken

 

Vergunningverlening en Toezicht

Begroting Actueel 2023

Lasten

Baten

Bouw & wonen, incl. WABO 2)

1.113.984

Personele inzet

1.052.312

Afdeling SD: Team Inwoners

411000

601.578

Overhead 1)

73,3%

440.957

Inhuur

9.777

 

Diensten en leveringen derden

31.900

Advieskosten extern

31.900

Uitbestede werkzaamheden

0

 

Apparatuur en instrumenten

29.772

Roxit SquitXO en Kubus Stabu 4

29.772

 

Legesopbrengst

469.895

 

Welstand

12.174

Personele inzet

12.174

Afdeling SD: Team Inwoners

411000

7.025

Overhead 1)

73,3%

5.149

 

Apv en Alcoholwet

1.313.698

Personele inzet

1.248.413

Afdeling SD: Team Inwoners

411000

720.377

Overhead 1)

73,3%

528.036

Inhuur

0

 

Diensten en leveringen derden

65.285

Bijdragen Veiligheidsnet Flevoland, St Veiligheidszorg

21.000

Toezicht strand

13.793

Toezicht Horeca en jeugdhonken

30.492

 

Legesopbrengst

0

 

Milieu

583.439

Personele inzet

195.280

Afdeling R&B: Team Ruimte

411000

79.498

Afdeling SD: Team Inwoners

411000

32.866

Afdeling R&B: Team Beheer/Wijkbeheer

411000

0

Overhead 1)

73,3%

82.363

Inhuur

553

 

Materiele inzet

0

Tractie handhaving

0

 

Diensten en leveringen derden

388.159

Bodemkwaliteitskaart, Servicepunt Gem Lelystad, diverse D&L

5.493

Omgevingsdienst OFGV

382.666

 

Kinderopvang

42.476

Personele inzet

0

Afdeling SD: Kracht: MBO

411000

0

Overhead 1)

73,3%

0

 

Diensten en leveringen derden

42.476

GGD inspectie

42.476

 

Legesopbrengst

2.153

Ouderbijdrage

 

Brandveiligheid

1.014.000

Diensten en leveringen derden

1.014.000

Veiligheidsregio

1.014.000

 

Totaal VTH-taken

4.079.771

472.048

Specificatie op kostensoort

Personele inzet

2.508.179

Materiele inzet

0

Diensten en leveringen derden

1.541.820

Apparatuur en instrumenten

29.772

Legesopbrengst

472.048

Totaal aan lasten en baten

4.079.771

472.048

 

Bijlage 2: Beschikbare personele capaciteit

 

Vergunningen

Fte's

6,5

Beschikbare uren op jaarbasis

10.400

 

Openbare orde en veiligheid

Uren

Actualisatie beleid APV & Legesverordening

150

APV

1400

Brandveiligheid (evenementen)

200

Alcoholwet

250

Totaal

2.000

 

Rechtsbescherming

Uren

Bezwaar- en beroepsprocedures

100

Totaal

100

 

Bouwen & wonen

Uren

Beleidsadvisering

175

Omgevingsvergunningen

5300

Overleg bouwplannen

500

Advisering vergunningen brandveiligheid

300

Totaal

6.275

 

Bestemmingsplan algemeen

Uren

Advisering (vooroverleg)

250

Totaal

250

 

Milieu

Uren

Ondersteuning/afstemming milieutaken OFGV

150

Totaal

150

 

Monumenten

Uren

Monumenten (beschermd dorpsgezicht)

150

Archeologie

250

Totaal

400

 

Welstand

Uren

Welstand

150

Totaal

150

 

Overige

Uren

Mediation

325

Applicatiebeheer Squit XO

750

Totaal

1075

 

Totaal

10.400

 

Toezicht & Handhaving

Fte's

5,8

Beschikbare uren op jaarbasis

9.280

 

Nieuwbouw/ verbouw/ monumenten

Uren

Bouwcontroles

1.100

Handhaving n.a.v. bouwcontroles

100

Klachten/ meldingen

100

Totaal

1.200

 

Illegale bouw

Uren

Toezicht en handhaving

550

Klachten/ meldingen

25

Totaal

575

 

Bestaande bouw

Uren

Brandveiligheidscontroles

50

Klachten/ meldingen

25

Totaal

75

 

Bestemmingsplan

Uren

Toezicht en handhaving

550

Klachten/ meldingen

100

Totaal

650

 

Openbare ruimte/APV

Uren

Toezicht en handhaving

3800

Klachten/ meldingen

150

Totaal

3.950

 

Alcoholwet

Uren

Toezicht en handhaving

400

Totaal

400

 

Overige

Uren

Mediation

300

Coördinerende werkzaamheden

450

Juridische afhandeling

1600

Totaal

2430

 

Totaal

9.280

 

Bijlage 3: Inbreng gemeentelijke taken bij Omgevingsdienst (OFGV)

 

Voor totaaloverzicht van alle taken die ondergebracht zijn bij OFGV, zie bijlage 1 van het uitvoeringsprogramma OFGV.

Stand per 1-1-2023

Taken Vergunningverlening

Omgevingsvergunning milieu-inrichting

Melding Activiteitenbesluit

Behandeling specifieke melding Activiteitenbesluit

Ontheffing ontdoen van afvalstoffen, verbranden

Ontheffing brijnlozing

Kennisgeving luidruchtige activiteiten

Melding mobiele pijnbreker

Beschikking hogere waarde geluid

Ontheffing geluidsbelasting APV

Milieutoets bouwaanvraag

Uniforme vergunningverlening voor co-vergisters

Bodemtoets bouwaanvraag

-

 

Taken Expertise

Advisering milieu

Beoordeling rapportage bodemonderzoek

Vergunning grondwateronttrekking en –opslag, WKO

Geluidzonering industrielawaai

Toetsen Asbestinventarisatierapport

Advies diverse milieuaspecten

Informatie-ontsluiting (bodeminfo, BKK etc.)

Ondersteuning bodemonderzoek en –sanering

Geluid - Ondersteuning geluidsanering woningen

-

Geluid - Berekeningen en metingen

RO en milieu - Advies MER

Duurzaamheid - Bevordering milieubewustzijn

 

Taken Toezicht en Handhaving

Controle milieu-inrichting

Controle opslag bestrijdingsmiddelen

Controle op de wijze van opslag van gevaarlijke stoffen

Controle op overschrijdende emissies van (gevaarlijke) stoffen

Controle asbestsloop

Opvragen stortbonnen vrijgave asbestsloop

Controle bodembescherming (Wbb. Bbk, lozingen)

Controle op het verwijderen van verontreinigingen

Controle inrichting tijdens evenementen

-

Gebiedscontrole Wabo (gevelcontrole)

Controle brandveilig gebruik

-

Controle geluidshinder Horeca, evenementen

Klachtbehandeling milieu

Bestuurlijke sanctie, dwangsom

Juridische (beleids)ondersteuning

Ondersteuning bezwaar- en beroepszaken

 

Bijlage 4: Uitvoeringsprogramma OFGV 2023

 

Zie externe bijlage.

 

Bijlage 5: Productbladen

 

Uniforme aspecten vergunningen

In bijlage 5 zijn alle taken met betrekking tot vergunningverlening, toezicht en handhaving terug te vinden in negen productbladen. In elk blad wordt een vast aantal aspecten uitgewerkt. Omdat de aspecten ‘doelstellingen’ en ‘indicatoren voor de monitoring’ voor vergunningen veelal uniform van aard zijn voor de verschillende producten in bijlage 3, worden ze hieronder weergegeven en niet in de productbladen zelf. Het aspect ‘probleemanalyse’ is alleen uitgewerkt voor toezicht en handhaving omdat voor vergunningen geen noemenswaardige problemen benoemd kunnen worden.

 

Doelstellingen vergunningen

  • Tijdig beschikken op ontvankelijke aanvragen;

  • De beschikkingen zijn van goede kwaliteit.

Indicatoren monitoring vergunningen

Om na te kunnen gaan of de doelstellingen zijn behaald aan het eind van 2023 worden de volgende aspecten gemonitord:

  • 1.

    Aantal aanvragen die bij eerste binnenkomst niet ontvankelijk zijn;

  • 2.

    Aantal ontvankelijke aanvragen om vergunning waarop niet tijdig is beschikt;

  • 3.

    Aantal verleende omgevingsvergunningen (regulier en uitgebreid);

  • 4.

    Aantal verleende omgevingsvergunningen met afwijkingsprocedure;

  • 5.

    Aantal geweigerde omgevingsvergunningen;

  • 6.

    Aantal bezwaar- en beroepsschriften tegen verleende vergunningen, onderverdeeld naar soort vergunning en vergunde activiteit;

  • 7.

    Aantal ingediende omgevingsvergunningen die vergunningvrij zijn.

Productblad 1: Nieuwbouw/ verbouw/ wijziging monumenten

Programma

1.Fysieke leefomgeving

Product

Bouwen en ruimtelijke ordening

Organisatieonderdeel

Eenheid Dienstverlening

Wettelijk kader

  • Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

  • Woningwet;

  • Wet ruimtelijke ordening;

  • Besluit omgevingsrecht;

  • Regeling omgevingsrecht;

  • Bag;

  • Erfgoedwet;

  • Bouwbesluit 2012;

  • Bouwverordening;

  • Welstandsnota/beeldkwaliteitsplannen;

  • Bestemmingsplannen/beheersverordening;

  • Provinciale verordening voor de fysieke leefomgeving;

  • Beleidsregels afwijken van bestemmingsplan (art. 2.12 Wabo);

  • Algemene wet bestuursrecht.

Taak

Vergunningen

  • Het beoordelen van aanvragen omgevingsvergunning aan paragraaf 2.3 van de Wabo en het al dan niet verlenen van omgevingsvergunningen voor de activiteit (ver)bouwen;

  • Het beoordelen van aanvragen omgevingsvergunning aan paragraaf 2.3 van de Wabo en het al dan niet verlenen van omgevingsvergunningen binnen het beschermd dorpsgezicht en het wijzigen van monumenten.

Omvang taak:

Aanbodgestuurde activiteit.

Toezicht en handhaving

Toezicht houden op uitvoering van omgevingsvergunningen voor de activiteit bouwen en wijzigen van monumenten. Bij afwijkingen wordt handhavend opgetreden.

 

Omvang taak:

De verleende omgevingsvergunningen, activiteit bouwen waar minimaal één controle per vergunning uit volgt.

Probleemanalyse

Toezicht en handhaving

Tijdens bouwcontroles zijn de afgelopen jaren vooral overtredingen geconstateerd met betrekking tot:

  • Constructieve veiligheid;

  • Gebruiksvoorschriften.

Doelstelling

Toezicht en handhaving

  • Controleren of werk wordt uitgevoerd volgens vergunning;

  • Alle geconstateerde overtredingen m.b.t. constructieve veiligheid en brandveiligheid worden ongedaan gemaakt;

  • Opstellen van een toezichtprotocol bouwhandhaving.

Prioriteiten

Vergunningen

Aanvragen omgevingsvergunning activiteit bouwen worden getoetst met behulp van het landelijke toetsingsprotocol Bris-toets, LTB2012 matrix.

Toezicht en handhaving

Prioriteiten en wijze van toezicht vindt plaats op basis van de uitkomsten risicoanalyse toezichtstrategie, afgestemd op bestuurlijke relevantie.

Prioriteiten zijn:

  • Constructieve- en brandveiligheid;

  • Gebruik bouwwerken.

Indicatoren monitoring

Toezicht en handhaving

  • Aantal te controleren Wabo-vergunningen met activiteit bouwen;

  • Aantal (her)controles;

  • Aantal geconstateerde overtredingen;

  • Aard van de overtredingen;

  • Aantal opgelegde bouwstops;

  • Aantal opgelegde bestuurlijke herstelsancties;

  • Aantal (gegronde) bezwaarzaken.

Nalevingstrategie

Toezicht

  • Bij strijdigheden overleg voeren door middel van (pré) mediation;

  • Afspraken schriftelijk bevestigen;

  • Bij overtreding, afhankelijk van prioriteit: dwang, waarschuwen of eigen verantwoordelijkheid.

Sanctie

  • Oplegging bouwstop;

  • Last onder dwangsom;

  • Last onder bestuursdwang;

  • Intrekken vergunning (ultimum remedie).

 

Productblad 2: Illegale bouw

Programma

1.Fysieke leefomgeving

Product

Bouwen en ruimtelijke ordening

Organisatieonderdeel

Eenheid Dienstverlening

Wettelijk kader

  • Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo);

  • Woningwet;

  • Bouwbesluit 2018;

  • Welstandsnota/beeldkwaliteitsplannen;

  • Erfgoedwet;

  • Bestemmingsplan/beheersverordening;

  • Provinciale verordening voor de fysieke leefomgeving.

Taak

Opsporen van niet-vergunningsvrije bouwwerken waarvoor geen vergunning is verleend, nagaan in hoeverre vergunningverlening alsnog mogelijk is. Indien legalisatie niet mogelijk is zo nodig handhavend optreden.

 

Omvang taak

Op voorhand is geen uitspraak te doen over de omvang voor wat betreft illegale bouw in woonwijken en illegale wijzigingen aan monumentale bouwwerken. Wel is een inventarisatie gemaakt van illegale bouw/gebruik op de bedrijventerreinen.

Probleemanalyse

Toezicht en handhaving

Illegale bouw woongebieden/bedrijventerreinen

Meest voorkomende overtredingen zijn:

  • Bouwen zonder vergunning;

  • In afwijking van vergunning bouwen;

  • Strijdigheid gebruiksvoorschriften bestemmingsplan.

Illegale aanpassingen monumentale bouwwerken

Meest voorkomende overtredingen zijn:

  • Het zonder vergunning veranderen of het doen van toevoegingen aan een monument;

  • Bouwen zonder of in afwijking van een vergunning binnen beschermd dorpsgezicht.

Doelstelling

Toezicht en handhaving

Illegale bouwwerken die voorkomen in de notitie Handhaving op bedrijventerrein in Urk en visie op de toekomst:

  • Indien mogelijk legaliseren;

  • In overeenstemming brengen met het bestemmingsplan.

Prioriteiten

Net als voorgaande jaren zal de gemeente Urk zich met name richten op het in stand houden van het beschermd dorpsgezicht en illegale bouw/gebruik op bedrijventerreinen.

Indicatoren monitoring

Toezicht en handhaving

  • Aantal te controleren Wabo-vergunningen met activiteit bouwen;

  • Aantal (her)controles;

  • Aantal geconstateerde overtredingen;

  • Aard van de overtredingen;

  • Aantal opgelegde bouwstops;

  • Aantal opgelegde bestuurlijke herstelsancties;

  • Aantal (gegronde) bezwaar- en beroepszaken.

Nalevingstrategie

Toezicht

Controleren of de gemaakte afspraken zijn nagekomen

Sanctie

  • Last onder dwangsom;

  • Last onder bestuursdwang.

 

Productblad 3: Brandveiligheid

Programma

1.Fysieke leefomgeving

Product

Brandweer Flevoland

Bouwen en ruimtelijke ordening

Organisatieonderdeel

Eenheid Dienstverlening

Wettelijk kader

  • Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

  • Woningwet;

  • Bouwbesluit 2018;

  • Besluit omgevingsrecht;

  • Handleiding PREVAP 2009;

  • Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen (Bbgbop).

Taak

Vergunningen

  • Het beoordelen van aanvragen en het al dan niet verlenen van omgevingsvergunningen voor de activiteit brandveilig gebruik;

  • Het beoordelen of melding brandveilig gebruik voldoet aan hoofdstuk 1.5 van het Bouwbesluit 2018;

  • Het beoordelen of melding Brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen voldoet aan hoofdstuk 2.1 van het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen.

Omvang taak:

Aanbodgestuurde activiteit.

Toezicht en handhaving

Toezien of bouwwerken dan wel activiteiten vanuit het aspect brandveiligheid voldoen aan de wetgeving.

 

Omvang taak:

Brandveilig gebruik van gebouwen

Er zijn een aantal gebouwen die gecontroleerd moeten worden in 2023. Hoe vaak een gebouw gecontroleerd wordt per jaar is afhankelijk van de categorie waarin het is ingedeeld, zie bijlage 7.

 

Controles brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen

Naar verwachting zijn er een aantal gebruiksmeldingen op basis van het Bbgbop gedaan. Wanneer dat het geval is dan zullen deze meldingen minimaal worden gevolgd door een controle ter plaatse.

Probleemanalyse

Toezicht en handhaving

Brandveilig gebruik van gebouwen

De gemeente voert op basis van de Prevap methodiek periodiek toezicht uit op de naleving van deze voorschriften. Het toezicht wordt uitgevoerd bij gebouwen die meldings- of vergunningplichtig zijn in het kader van de brandveiligheid. Tijdens controles de afgelopen jaren zijn de volgende overtredingen het meest geconstateerd:

  • compartimentering;

  • brandmeld- en ontruimingsinstallaties;

  • ontvluchting;

  • nood- en transparantverlichting.

In driekwart van alle gevallen betrof het een dergelijke overtreding.

 

Controles brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen

Voor activiteiten in (feest)tenten en bij evenementen e.d. waarbij brandveiligheid een rol speelt is een gebruiksmelding op basis van het Bbgbop vereist. Veelal zijn hierbij brandblusmiddelen, vluchtroutes, transparant-, nood- en omgevingsverlichting een punt van aandacht.

Doelstelling

Toezicht en handhaving

Brandveilig gebruik van gebouwen

Alle geplande controles voor 2023 worden uitgevoerd.

 

Controles brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen

75 procent van de gebruiksmeldingen op basis van het Bbgbop worden in de opbouwfase en/ of in de uitvoeringsfase (situatieafhankelijk) gecontroleerd.

Prioriteiten

Toezicht en handhaving

Brandveilig gebruik van gebouwen

Prioritering vindt plaatst op basis van PREVAP 2009.

 

Controles brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen

75 procent van de gebruiksmeldingen op basis van het Bbgbop worden gecontroleerd.

Indicatoren monitoring

Toezicht en handhaving

  • Aantal uitgevoerde controles en hercontroles;

  • Aard van de geconstateerde overtredingen;

  • Aantal voornemens;

  • Aantal opgelegde dwangsommen.

Nalevingstrategie

Toezicht

Brandveilig gebruik van gebouwen

De toezichthouder controleert de desbetreffende objecten. Tekortkomingen worden in een brief voorgelegd aan de desbetreffende instantie. Termijnen voor herstel zijn situatieafhankelijk.

 

Controles brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen

De toezichthouder controleert de desbetreffende gebruiksmeldingen op basis van het Bbgbop in de opbouwfase en/ of in de uitvoerfase (situatieafhankelijk). Over tekortkomingen worden afspraken gemaakt. Hersteltermijn is situatieafhankelijk.

Sanctie

  • Last onder bestuursdwang;

  • Last onder dwangsom.

 

Productblad 4: Bestemmingsplan/beheersverordening

Programma

1.Fysieke leefomgeving

Product

Bouwen en ruimtelijke ordening

Organisatieonderdeel

Eenheid Dienstverlening

Ruimte en Beheer

Wettelijk kader

  • Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

  • Wet ruimtelijke ordening;

  • Besluit ruimtelijke ordening;

  • Besluit omgevingsrecht;

  • Regeling omgevingsrecht;

  • Woningwet;

  • Bestemmingsplannen/beheersverordening;

  • Algemene wet bestuursrecht.

Taak

Vergunningen

  • Het beoordelen van aanvragen en het al dan niet verlenen van omgevingsvergunningen voor het afwijken van het bestemmingsplan/beheersverordening.

  • Het beoordelen van aanvragen en het al dan niet verlenen van omgevingsvergunningen voor de activiteiten aanleggen en slopen.

Omvang taak:

Aanbodgestuurde activiteit.

Toezicht en handhaving

Toezien of het huidige gebruik in overeenstemming is met het geldende bestemmingsplan/beheersverordening. Indien dit niet het geval is zo nodig handhavend optreden.

Daarnaast worden de aanwezige jeugdhonken door externen gecontroleerd. Tijdens de coronacrisis zijn daarbij ook toezichthouders van de gemeente Urk ingezet om te handhaven op (onder andere) naleving van de coronamaatregelen.

 

Omvang taak:

Toezicht op bedrijventerreinen

Het aanpakken van illegaal gebruik bedrijventerreinen en toezicht op jeugdhonken wordt in 2023 voortgezet.

Probleemanalyse

Toezicht en handhaving

Strijdige activiteiten op bedrijventerreinen

De activiteiten die plaatsvinden op bedrijventerreinen zijn onderhevig aan veranderingen. Niet elk (nieuw) bedrijf zal altijd zijn (gewijzigde) activiteiten melden. Hierdoor kunnen strijdigheden met het bestemmingsplan ontstaan die in potentie overlast kunnen veroorzaken of gevaar kunnen opleveren.

 

Toezicht op jeugdhonken

Een deel van de jeugd op Urk maakt in de weekenden gebruik van jeugdhonken, die vaak op industrieterreinen te vinden zijn. Niet ieder jeugdhonk houdt zich aan de regels, zoals het maximaal aantal van 25 personen in één jeugdhonk. Daarnaast kan er ook geluidsoverlast ontstaan.

Doelstelling

Toezicht en handhaving

Toezicht op bedrijventerreinen

Ook in 2023 zal voornamelijk worden ingezet om het strijdig gebruik op de bedrijventerreinen aan te pakken. Wekelijks wordt er 1 controleronde gehouden. Tijdens de coronacrisis is het aantal controles op een lager pitje gekomen, omdat de handhavers niet altijd bij bedrijven naar binnen mochten in verband met de coronamaatregelen.

 

Toezicht op jeugdhonken

Ook in 2023 zal voornamelijk worden ingezet op toezicht op de jeugdhonken. Wekelijks worden er 1 of meer controles uitgevoerd bij de jeugdhonken door externen die als gemeentelijk toezichthouder zijn aangewezen en beëdigd. De jeugdhonken worden toegestaan voor zover er een convenant is afgesloten met de gemeente. Hierdoor verklaart men dat de criteria v.w.b. veiligheid, besloten karakter, kleinschaligheid, geen commerciële bedrijfsvoering, geen gebruik en handel in drugs, etc. worden nageleefd. Bij overtreding volgt eerst een waarschuwing. Bij een tweede overtreding wordt het betreffende jeugdhonk voor een maand gesloten (verzegeld). Bij de derde overtreding wordt het jeugdhonk definitief gesloten.

Indicatoren monitoring

Toezicht en handhaving

Toezicht op bedrijventerreinen

  • Aantal bedrijven die strijdige activiteiten uitvoeren;

  • Aard van de strijdige activiteiten;

Toezicht op jeugdhonken

  • Aantal jeugdhonken met overtredingen;

  • Aard van overtredingen.

Nalevingstrategie

Toezicht

Toezicht op bedrijventerreinen

Aan de hand van gevelcontroles en administratieve controles (raadplegen KvK bestanden en internetsites) is een lijst opgesteld van illegaal gebruik bedrijventerreinen. Deze lijst is uitgangspunt voor toezicht en handhaving.

Sanctie

  • Last onder dwangsom;

  • Last onder bestuursdwang;

  • Intrekken vergunning (ultimum remedie).

 

Productblad 5: Huisvesting tijdelijke werknemers

Programma

1.Fysieke leefomgeving

Product

Openbare orde en veiligheid

Organisatieonderdeel

Eenheid Dienstverlening

Wettelijk kader

  • Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

  • Woningwet;

  • Bouwbesluit;

  • Bouwverordening;

  • Wet ruimtelijke ordening;

  • Besluit ruimtelijke ordening;

  • Bestemmingsplan;

  • Beleidsregel huisvesting tijdelijke werknemers Urk 2017;

  • Algemene plaatselijke verordening Urk 2018.

Taak

Vergunningen

Het beoordelen van aanvragen en het al dan niet verlenen van omgevingsvergunningen voor het afwijken van het bestemmingsplan in het kader van de beleidsregel ander woongebruik;

Toezicht en handhaving

Toezien of de huisvesting van arbeidsmigranten in overeenstemming is met het vastgestelde beleidskader. Indien dit niet het geval is zo nodig handhavend optreden.

 

Omvang taak:

Binnen de gemeente Urk zijn naar schatting minimaal 15 tot 20 woonhuizen voor arbeidsmigranten. Zij zijn hier voor korte of langere tijd woonachtig.

Probleemanalyse

Toezicht en handhaving

De huisvesting van tijdelijke werknemers vindt niet altijd conform wet- en regelgeving plaats. Problemen die zich o.a. voordoen zijn strijdigheid met het bestemmingplan, te veel tijdelijke werknemers in een wooneenheid en overtredingen van de brandveiligheidsregels.

Doelstelling

Toezicht en handhaving

Op basis van de beleidsregel huisvesting tijdelijke werknemers Urk 2017 wordt het aantal personen dat in een woning gevestigd mag zijn gelimiteerd. Voor het oude dorp geldt maximale huisvesting van vier afzonderlijke personen (buiten het verband van een huishouden) en een limitering van 2% van het totale aantal woningen. Dat komt in de praktijk neer op 18 woningen. Voor woningen gelegen buiten het oude dorp zijn maximaal zes personen toegestaan mits de woning een vloeroppervlak heeft van meer dan 120 m2. Om te voldoen aan deze vereisten is een overgangsperiode vastgesteld van 1 jaar. Dat betekent dat alle daarvoor in aanmerking komende woningen per 1 augustus 2018 moeten voldoen aan de voorwaarden. Jaarlijks vinden er controles plaats of er voldaan wordt aan de beleidsregel.

 

Op basis hiervan zijn de volgende voorwaarden geformuleerd:

  • Alle vergunde nog niet bezochte locaties worden gecontroleerd;

  • Locatielijst opstellen/ bijhouden aan de hand van controles, ambtshalve constateringen, meldingen of klachten. Aan de hand van deze locatielijst prioriteiten stellen voor het uitvoeren van controles;

  • Situaties waarbij de (brand-)veiligheid in het geding is met voorrang behandelen.

Prioriteiten

Vanaf medio 2018 moet een omgevingsvergunning zijn aangevraagd, of de bestemming moet zijn gewijzigd, voor de huisvesting van buitenlandse werknemers. Dit geldt tevens voor 2023.

Indicatoren monitoring

  • Aantal vergunde woningen;

  • Aantal controles;

  • Aantal voornemens;

  • Aantal dwangsommen/ bestuursdwangbeschikkingen.

Nalevingstrategie

Toezicht

  • Aan de hand van verleende omgevingsvergunningen en klachten worden controles uitgevoerd. Naar aanleiding van de uitgevoerde controles gaat een brief uit met bevindingen.

Sanctie

  • Dwangsom;

  • Bestuursdwang bij aperte misstanden (gebruiksverbod).

Huisvesting van vergunninghouders is hierboven niet meegenomen. In het halfjaarlijks toezichtverslag ´Realisatie taakstelling huisvesting verblijfsgerechtigden gemeenten´ staat vermeld of wij voldoen aan de taakstelling. Het toezichtverslag wordt elk half jaar, na afloop van de taakstellingsperiode, naar de provincie verstuurd.

 

Productblad 6: Openbare ruimte (Apv / Afvalstoffenverordening)

Programma

1.Fysieke leefomgeving

Product

Openbare orde en veiligheid

Organisatieonderdeel

Eenheid Dienstverlening

Ruimte en Beheer

Wettelijk kader

  • Wegenverkeerswet 1994;

  • Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990;

  • Uitvoeringsbesluit BABW;

  • Terrassen- en uitstallingenbeleid;

  • Nota Standplaatsenbeleid;

  • Beleidsregels collecteren gemeente Urk 2018;

  • Algemene verordening ondergrondse infrastructuren Urk;

  • Telecommunicatieverordening Urk 2010;

  • Algemene plaatselijke verordening Urk 2018;

  • Vuurwerkbesluit;

  • Afvalstoffenverordening Urk 2020.

Taak

Vergunningen

Het beoordelen van aanvragen en het al dan niet verlenen vergunningen/ontheffingen voor:

  • evenementen;

  • standplaatsen;

  • terrassen en uitstallingen;

  • markt;

  • vuurwerk;

  • vellen van houtopstanden;

  • venten & collecteren;

  • uitweg;

  • het plaatsen van voorwerpen op/aan de weg

  • RVV 94 (parkeerschijfzone).

Omvang taak:

Aanbodgestuurde activiteit.

Toezicht en handhaving

Het aanpakken van overlastgevende feiten in de openbare ruimte en toezien of verleende vergunningen/ontheffingen nageleefd worden.

 

Omvang taak:

Parkeerschijfzone

In 2017 is de parkeerschijfzone (blauwe zone) voor de Wijken 1 t/m 8, Bornholmlaan, Staversekade, Klifweg en ’t Klif ingetreden. Om de effectiviteit te borgen is structurele controle noodzakelijk.

Evenementen

Toezicht houden op de geprioriteerde evenementen. De evenementen waarbij verkeer, brandveiligheid en constructieve veiligheid een belangrijk onderwerp zijn, hebben prioriteit.

Afval

De aanpak van afval gerelateerde overlast in de openbare ruimte.

Probleemanalyse

Toezicht en handhaving

Evenementen

Binnen de gemeente worden jaarlijks een aantal grotere evenementen georganiseerd. Door de samenkomst van grote groepen mensen, bij onder andere Visserijdagen en Urkerdag, ontstaan er risico’s voor de veiligheid van bezoekers en is er kans op schade en overlast voor omwonenden indien de regels niet worden nageleefd.

Afval

Overtredingen van de regels voor huishoudelijk afval leveren met name in het oude dorp veel ergernis op. Regelmatig ontvangen wij klachten over inzameling van afval. Deze klachten worden door Rova afgehandeld.

Doelstelling

Toezicht en handhaving

Naleefgedrag van de regels in de openbare ruimte verbeteren, het terugdringen van (zwerf)afval in de openbare ruimte en de veiligheid van bezoekers en omwonenden waarborgen bij evenementen en het voorkomen van geluidsoverlast. Deze doelen willen wij bereiken door:

  • Zichtbaar aanwezig te zijn;

  • In gesprek te gaan en uitleg te geven wat de regels zijn;

  • Bij overtredingen op te treden (aanspreken of beboeten).

Prioriteiten

In 2023 gaan wij ons voornamelijk richten op de naleving van:

  • Ontheffingen parkeerschijfzone;

  • Gereserveerde parkeerplaatsen;

  • Toezien op naleving terrasvergunning;

  • Evenementen controleren op de naleving van de voorwaarden in de vergunning;

  • Naleving vergunning Wet op de kansspelen;

  • Aanpak overlast zwerfafval (inclusief Hot Spots)

  • Hondenoverlast.

Indicatoren monitoring

Toezicht en handhaving

  • Aantal uitgevoerde controles;

  • Aantal en aard van geconstateerde overtredingen;

  • Aantal geconstateerde gevallen van illegale dump van afval;

  • Aantal verwijzingen naar Bureau HALT.

Nalevingstrategie

Toezicht

Bij de geprioriteerde overtredingen wordt de strategie gevolgd uit de collegenota over de aanpak van overlastfeiten.

Evenementen

  • Het toezicht t.a.v. de brandveiligheid zal in de opbouw- en uitvoeringsfase van evenementen worden uitgevoerd door de toezichthouder en door de preventieofficier van de brandweer.

  • Geluidsmetingen kunnen, indien nodig, uitgevoerd worden door de geluidsspecialist van de Omgevingsdienst.

Sanctie

  • Procesverbaal;

  • Dwangsom;

  • Bestuursdwang;

  • Bij evenementen negatief advies bij de nieuwe aanvraag voor het organiseren van het desbetreffende evenement.

 

Productblad 7: Drank- en Horecawet / Wet op de kansspelen

Programma

1.Fysieke leefomgeving

Product

Openbare orde en veiligheid

Organisatieonderdeel

Eenheid Dienstverlening

Wettelijk kader

  • Drank- en Horecawet;

  • Preventie- en Handhavingsplan Alcohol 2015-2018;

  • Algemene plaatselijke verordening Urk 2018;

  • Wet op de kansspelen.

Taak

Vergunningen

  • Het beoordelen van aanvragen en het al dan niet verlenen van vergunningen op basis van de Drank- en Horecawet;

  • Het beoordelen van verzoeken en het al dan niet verlenen van ontheffingen op basis van de Drank- en Horecawet;

  • Het beoordelen van aanvragen en het al dan niet verlenen van aanwezigheidsvergunningen voor speelautomaten.

Omvang taak:

Aanbodgestuurde activiteit.

Toezicht en handhaving

  • Controle op de naleving van de voorwaarden van vergunningen.

  • Controle op alcoholgebruik onder jongeren.

Omvang taak:

  • minimaal 1x per 4 jaar een basiscontrole bij alle alcoholverstrekkers op naleving van de geldende vergunningen/ontheffingen;

  • 1x per 2 jaar een basiscontrole bij geselecteerde paracommerciële instellingen op naleving van de geldende vergunningen/ontheffingen;

  • 3x per jaar een leeftijdsgrenzeninspectie bij nader te selecteren inrichtingen;

  • minimaal 1x per jaar controle bij de horeca in de avond-/nachturen;

  • per jaar een aantal geselecteerde evenementen op naleving van de geldende vergunningen/ontheffingen controleren.

* bij elk type controle wordt ook gecontroleerd op de leeftijdsgrenzen, de aanwezigheid van een leidinggevende, én of barpersoneel aan jongeren onder de 18 of aan reeds dronken personen schenkt!

  • Branche

    aantal inrichting Urk

    Aantal basis controles per jaar

    Avond/ nacht controle

    Evene-menten controle

    Leeftijds grenzen inspectie

    Horeca

    20

    5

    2

    Wisselend

    Slijterij

    4

    1

    Wisselend

    Paracommercie

    40

    10

    2

    Wisselend

    Ontheffingen (art 35 DHW)

    20

    6

    Wisselend

    Supermarkten

    6

    2

    Wisselend

    Snackbar (droge horeca)

    8

    2

    Wisselend

    Inrichting extra aandacht

    Wisselend

    2

    1

    Min 1

    Evenementen met alcohol

    Ca. 10

    10

    Wisselend

    Totaal: 

    98

    28

    5

    3

    3

Probleemanalyse

Toezicht en handhaving

Op grond van de Drank- en Horecawet mogen jongeren onder de 18 jaar op openbare plekken geen alcohol consumeren. Ondernemers mogen aan deze groep jongeren geen alcohol verkopen. Toezicht op verstrekken van alcohol zal de naleving van de regels bevorderen.

Doelstelling

Toezicht en handhaving

  • Het up-to-date houden van de vergunningen;

  • Naleving van de voorwaarden van de vergunningen;

  • Voorkomen dat minderjarigen op openbare plaatsen alcohol kunnen gebruiken door controles uit te voeren in de reguliere horeca, paracommerciële instellingen, supermarkten en slijterijen.

Prioriteiten

In 2015 is een 4-jarig handhavingsplan voor de Drank- en Horecawet opgesteld. In dit plan staan de prioriteiten benoemd voor de uit te voeren controles per categorie. In 2023 wordt een nieuw Preventie- en Handhavingsplan opgesteld voor 2023-2026. Het oude beleid wordt voortgezet totdat er nieuw beleid is vastgesteld.

Indicatoren monitoring

  • Aantal uitgevoerde controles;

  • Aantal geconstateerde overtredingen;

  • Aard van de geconstateerde overtredingen;

  • Aantal opgelegde sancties, onderverdeeld naar categorie.

Nalevingstrategie

Toezicht

Het toezicht wordt uitgevoerd door de eigen Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). Zij voeren controles uit op basis van het huidige Preventie- en Handhavingsplan Alcohol.

Sanctie

  • Intrekken/ schorsen van de vergunning;

  • Het opleggen van proces verbaal;

  • Toepassing last onder bestuursdwang;

  • Toepassing last onder dwangsom;

  • Ontzegging van de toegang/ verwijderen bezoekers;

  • Three strikes out;

  • Sluiting van een horecagelegenheid.

 

Productblad 8: Kinderopvang

Programma

2. Sociale leefbaarheid

Product

Peuterspeelzaal- en kinderopvangbeleid.

Organisatieonderdeel

Eenheid Dienstverlening & GGD Flevoland.

Wettelijk kader

  • Wet kinderopvang;

  • Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk;

  • Wet ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie;

  • Overeenkomst toezicht kinderopvang GGD-Flevoland.

Taak

  • Registreren van kinderopvangvoorzieningen in het landelijke register;

  • Toezicht uitvoeren en zo nodig handhavend optreden op basis van de Wet kinderopvang;

  • Afronding harmonisatie (aanpassen beleid en op maat maken modelverordening VNG bekostiging voorschoolse voorzieningen).

Omvang taak

  • Instelling

    Aantal

    Kinderdagverblijven (KDV’s)

    5

    Buitenschoolse opvang (BSO’s)

    4

    Gastouderbureau (GOB’s)

    1

    Peuterspeelzalen (PSZ’s)

    0

    Gastouders (GO’s)

    133

Stand van zaken 20 oktober 2022

Probleemanalyse

Controlefrequenties en diepgang van controles zijn wettelijk vastgelegd.

Doelstelling

  • Alle KDV’s, BSO’s, GOB’s en nieuwe GO’s worden gecontroleerd.

  • 25 procent van alle GO’s worden gecontroleerd.

Prioriteiten

De GGD maakt van alle kindercentra en GOB’s een risicoprofiel op. De inspectie-activiteit wordt afgestemd op basis van dit profiel. De inspecties worden in 2023 risico-gestuurd uitgevoerd en een percentage van de VGO’s wordt gecontroleerd. Daarnaast zullen zich nieuwe kindercentra en VGO’s blijven aanmelden. Het beschikbare budget biedt in 2023 vooralsnog de mogelijkheid alle wettelijke controles uit te voeren.

Indicatoren monitoring

  • Aantal gecontroleerde instellingen;

  • Aantal overtredingen;

  • Aard van de overtredingen;

  • Aantal aanschrijvingen;

  • Aantal opgelegde dwangsommen.

Nalevingstrategie

Toezicht

  • Beleidsregel “Handhaving Kwaliteit Kinderopvang gemeente Urk'';

  • Contract met de GGD;

  • De controles worden uitgevoerd op basis van de Overeenkomst toezicht kinderopvang.

Sanctie

  • Schriftelijke aanwijzing;

  • Last onder dwangsom; Exploitatieverbod, verwijdering uit landelijk register.

 

Productblad 9: Milieuvergunningen/ meldingen/ ontheffingen

Programma

1. Fysieke leefomgeving

Product

Milieu

Organisatieonderdeel

Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek

Wettelijk kader

  • Wet milieubeheer;

  • Activiteitenbesluit milieubeheer;

  • Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer;

  • Leidraad Afvalstof of Product;

  • Besluit Bodemkwaliteit;

  • Omgevingswet (medio 2023);

  • Besluit kwaliteit leefomgeving (medio 2023);

  • Besluit activiteiten leefomgeving (medio 2023).

Taak

Vergunningen

  • Het beoordelen van vergunningen op basis van milieuwet- en regelgeving;

  • Het beoordelen van meldingen op basis van milieuwet- en regelgeving;

  • Het opstellen van maatwerkvoorschriften t.b.v. milieumeldingen;

Omvang taak:

Aanbodgestuurde activiteit.

Toezicht en handhaving

Het contact onderhouden en de coördinatie tussen de gemeente (opdrachtgever) en de OFGV (opdrachtnemer) over o.a. het Uitvoeringsprogramma (afstemming tussen gemeente en OFGV), de voortgangsrapportages, het jaarverslag, bestuurlijk gevoelige dossiers, bezwaar- en beroepsprocedures, uitwisseling dossierinformatie en de afhandeling van klachten en meldingen.

 

Omvang taak:

Voor de toezicht en handhavingstaken wordt verwezen naar de prognosetabel 2023 van het Uitvoeringsprogramma OFGV 2023, te zien in bijlage 4. Het programma bevat de jaarlijkse activiteiten en inzet van de OFGV op het gebied van de VTH taken.

Probleemanalyse

Vergunningen, toezicht en handhaving

Informatie uitwisseling met de OFGV gebeurt door middel van de ShareFile. Doordat de datasystemen van gemeente en OFGV nog niet zijn gekoppeld vindt er soms een vertraging plaats in de informatieoverdracht.

Doelstelling

Toezicht en handhaving

Deze worden opgenomen in een dit jaar nog vast te stellen uitvoeringskader van de OFGV.

Prioriteiten

Toezicht en handhaving

Deze worden opgenomen in een dit jaar nog vast te stellen uitvoeringskader van de OFGV.

Indicatoren monitoring

Toezicht en handhaving

Deze worden opgenomen in een dit jaar nog vast te stellen uitvoeringskader van de OFGV.

Nalevingstrategie

Toezicht

Deze worden opgenomen in een dit jaar nog vast te stellen uitvoeringskader van de OFGV.

Sanctie

De OFGV is door het college gemandateerd om namens hen een last onder dwangsom of bestuursdwang op te leggen. Vooraf vindt eventueel (bestuurlijke) afstemming plaats met de gemeente.


1

Dit is de overhead ten opzichte van de personeelslasten. Wanneer de overhead wordt berekend ten opzichte van de totale begrotingsomvang, dan is de overhead 10,9%.

2

Dit is inclusief de administratieve ondersteuning.

3

In eerdere jaren werden er in dit overzicht ook uren meegenomen van wijkbeheer. Gezien hun (andersoortige) werkzaamheden is er voor gekozen om die uren niet meer mee te nemen in het HUP. Dit geeft een zuiverder beeld van de capaciteit van toezicht en handhaving.