Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Velsen

Nota Reserves en Voorzieningen 2023 Gemeente Velsen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieVelsen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNota Reserves en Voorzieningen 2023 Gemeente Velsen
CiteertitelNota Reserves en Voorzieningen 2023 Gemeente Velsen
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2023Nota Reserves en Voorzieningen 2023 Gemeente Velsen

01-01-2023

gmb-2023-78306

Tekst van de regeling

Intitulé

Nota Reserves en Voorzieningen 2023 Gemeente Velsen

 

Inleiding

1.1 Aanleiding

In de financiële verordening van de gemeente Velsen staat opgenomen dat in de nota Reserves en voorzieningen de vorming en besteding van reserves en voorzieningen wordt behandeld. Conform het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) en de daarmee samenhangende financiële verordening ex. art. 212 van de gemeentewet wordt eens in de vier jaar een nota reserves en voorzieningen ter vaststelling aan de Raad voorgelegd. De meest recente nota reserves en voorzieningen van de gemeente Velsen is in 2012 vastgesteld en wordt ingetrokken na vaststelling van deze nota.

 

1.2 Doel

Het doel van deze nota is het beleid voor reserves en voorzieningen helder vast te leggen en is primair bedoeld als kaderstellend instrument van de raad.

In deze nota zijn de kaders erop gericht de raad zoveel mogelijk transparantie en grip te bieden.

Door een juist inzicht in de reserves en de voorzieningen wordt beleidsruimte beter zichtbaar.

Door te streven naar zo weinig mogelijk bestemmingsreserves, blijven middelen breed inzetbaar. De kaders zijn erop gericht het budgetrecht van de raad zo optimaal mogelijk tot zijn recht te laten komen. Dat betekent dat de raad bepaalt of reserves worden ingesteld en hoe deze worden ingezet.

 

1.3 Opzet en leeswijzer

Hoofdstuk 2 van deze nota gaat nader in op het wettelijk kader van de reserves en voorzieningen en behandelt de diverse definities, functies, categorieën. In hoofdstuk 3 worden de diverse beleids- en beheersregels weergegeven. De verschillen tussen reserves en voorzieningen worden in hoofdstuk 4 toegelicht. De consequenties van de geactualiseerde reserves en voorzieningen komen in hoofdstuk 5 aan bod. In bijlage 1 en 2 wordt een overzicht van de herziene reserves en voorzieningen weergegeven.

 

Inwerkingtreding

Deze nota treedt in werking op 1 januari 2023 en vervangt de Nota Reserves en Voorzieningen van 2012.

 

2. Wettelijk kader

2.1 Algemeen

In dit hoofdstuk worden de wettelijke kaders en beleidsuitgangspunten met betrekking tot de reserves en voorzieningen geformuleerd. Het BBV bevat verschillende artikelen die ingaan op reserves en voorzieningen.

 

2.2 Reserves

Artikel 42 en 43 van het BBV gaan in op het eigen vermogen en de reserves.

 

Eigen vermogen

Volgens artikel 42 van het BBV bestaat het eigen vermogen uit de reserves en het gerealiseerde resultaat volgend uit het overzicht van baten en lasten in de jaarrekening.

 

Algemene reserve en bestemmingsreserves

In artikel 43 wordt vervolgens aangegeven dat de reserves worden onderverdeeld in de algemene reserve en de bestemmingsreserves. Een bestemmingsreserve is een reserve waaraan de raad een bepaalde bestemming heeft gegeven. De algemene reserve dient ter afdekking van risico’s, terwijl de bestemmingsreserves een bepaald doel hebben meegekregen.

 

Negatieve reserves

Een reserve mag in principe niet negatief zijn. Zodra een reserve negatief dreigt te worden moeten er maatregelen worden genomen om dit tegen te gaan. Door een extra storting of door bijstelling van de bestemming, of door andere dekking te zoeken.

 

Functies van reserves

Het BBV maakt geen nader onderscheid tussen bestemmingsreserves. Reserves hebben verschillende functies:

  • a.

    Financieringsfunctie

Reserves maken onderdeel uit van het totale vermogen van de gemeente. Hierdoor hebben alle reserves de financieringsfunctie. Door investeringen of andere uitgaven hiermee te financieren hoeft er minder extern geld aangetrokken te worden. De gemeente “leent” van zichzelf in plaats van derden.

  • b.

    Bufferfunctie

  • Dit is de belangrijkste functie van het eigen vermogen. Reserves maken het mogelijk om tegenvallers op te vangen. Dit geldt in het bijzonder voor de algemene reserve maar ook voor de bestemmingsreserves.

  • c.

    Bestedingsfunctie

  • Op het moment dat de gemeente spaart via de bestemmingsreserve en dit later uit geeft aan incidentele uitgaven spreken we over de bestedingsfunctie.

  • d.

    Inkomensfunctie

  • Er wordt geen rente betaald over het eigen vermogen. Op het moment dat de bespaarde rente over het eigen vermogen structureel gebruikt wordt als dekkingsmiddel dan praten we over de inkomensfunctie. De gemeente Velsen berekent alleen rente over de bestemmingsreserve dekking kapitaallasten activa, voor dit deel is er sprake van de inkomensfunctie.

  • e.

    Egalisatiefunctie

  • Reserves kunnen worden ingesteld om schommelingen in het begrotingssaldo/ resultaat te verkleinen.

  •  

2.3 Voorzieningen

Artikel 44 en 45 van het BBV gaan in op de voorzieningen. Voorzieningen behoren tot het vreemd vermogen van de gemeente. Voorzieningen worden gevormd voor verplichtingen, verliezen en risico’s waarvan de omvang redelijkerwijs is in te schatten. Ook worden voorzieningen gevormd voor verplichte besteding van geoormerkte gelden. Daarnaast kunnen voorzieningen worden gevormd voor onregelmatige kosten over de jaren heen, zoals groot onderhoud. De criteria om deze te vormen betreffen de beleidsvrijheid rondom de onregelmatige kosten. De voorziening dient de omvang te hebben van de desbetreffende verplichting of het geschatte risico. Voor jaarlijks terugkerende arbeidskosten (zoals pensioenverplichtingen) kan geen voorziening worden gevormd.

 

Een onderhoudsvoorziening mag alleen gevormd worden voor cyclisch (terugkerend) onderhoud van kapitaalgoederen zoals wegen en gebouwen. Het vormen van een voorziening is niet verplicht; lasten kunnen ook ongelijkmatig in de exploitatie worden genomen. Een onderhoudsvoorziening kan alleen gevormd worden indien een meerjaren- (onderhoud)plan (minimaal vier jaar) beschikbaar is. Dit dient periodiek geactualiseerd te worden. Het groot onderhoud en de vervanging kunnen worden gedekt uit de voorziening. De paragraaf “Onderhoud kapitaalgoederen” in de begroting en jaarrekening geeft inzicht in het bestuurlijk vastgestelde onderhoudsniveau.

 

In artikel 44 van het BBV is aangegeven:

1. Voorzieningen worden gevormd wegens:

a) Verplichtingen en verliezen waarvan de omvang op de balansdatum onzeker is, doch redelijkerwijs te schatten;

b) op de balansdatum bestaande risico's ter zake van bepaalde te verwachten verplichtingen of verliezen waarvan de omvang redelijkerwijs is te schatten;

c) kosten die in een volgend begrotingsjaar zullen worden gemaakt, mits het maken van die kosten zijn oorsprong mede vindt in het begrotingsjaar of in een voorafgaand begrotingsjaar en de voorziening strekt tot gelijkmatige verdeling van lasten over een aantal begrotingsjaren;

d) de bijdragen aan toekomstige vervangingsinvesteringen, waarvoor een heffing wordt geheven als bedoeld in artikel 35, eerste lid, onder b.

2. Tot de voorzieningen worden ook gerekend van derden verkregen middelen die specifiek besteed moeten worden, met uitzondering van de voorschotbedragen, bedoeld in artikel 49, onderdeel b.

3. Voorzieningen worden niet gevormd voor jaarlijks terugkerende arbeidskosten gerelateerde verplichtingen van vergelijkbaar volume.

 

3. Beleid en beheer

3.1 Algemeen

Het beleid ten aanzien van de reserves en voorzieningen vormt geen op zichzelf staand beleid maar sluit aan op de financiële verordening (ex artikel 212 van de Gemeentewet) en maakt onderdeel uit van het algemeen financieel beleid van de gemeente. In dit hoofdstuk wordt ingegaan op het instellen, muteren en opheffen van reserves en voorzieningen.

 

3.2 Reserves

3.2.1 Instellen reserves

a) Bestemmingsreserves worden gevormd als er geen andere reële mogelijkheid is om specifiek aangewezen of incidenteel beschikbare middelen in meerdere begrotingsjaren aan een bepaald doel te besteden;

b) Reserves worden gevormd voor een concreet door de raad vast te stellen doel;

c) Het uitgangspunt is dat bestemmingsreserves worden gevormd vanaf een bedrag van € 100.000.

d) Een reserve wordt niet gevormd ter dekking van structurele lasten met een min of meer gelijkblijvend terugkeerpatroon en omvang. Als uitgangspunt geldt hierbij in beginsel een periode van drie jaar;

e) De raad stelt bestemmingsreserves in via expliciete besluiten die onderdeel zijn van raadsvoorstellen. In het raadsvoorstel komen de volgende punten aan de orde:

i. Naam van de reserve;

ii. omschrijving van het doel waarvoor de reserve wordt gevormd;

iii. minimale en maximale omvang van de reserve en de voeding;

iv. bestedingsplan;

v. het instellingsjaar en indien van toepassing het jaar van opheffing;

vi. eventuele externe regelgeving;

vii. eventuele specifieke werkwijze van dotaties en onttrekkingen.

 

3.2.2 Mutaties op reserves

Het rechtstreeks boeken van lasten op reserves is niet toegestaan. Hierdoor worden de werkelijke lasten per programma verantwoord op de regel “Totaal saldo baten en lasten”. Vervolgens wordt via de “toevoegingen en onttrekking aan reserves” de betreffende reserve gemuteerd. Uiteindelijk komen we dan uit bij het Gerealiseerde Resultaat.

Alle mutaties (zowel stortingen als onttrekkingen) vereisen goedkeuring door de raad. Dit gebeurt vooraf bij de vaststelling van de begroting of via een begrotingswijziging bij de tussentijdse rapportages. Bij de jaarrekening worden de werkelijke stortingen en onttrekkingen verantwoord en worden verschillen toegelicht. Daarnaast worden de mutaties vastgesteld doordat de jaarrekening wordt vastgesteld.

Bij de reserves met een egalisatie-functie zullen er altijd verschillen ontstaan tussen de begrote mutaties en de werkelijke mutaties bij de jaarrekening. Deze verschillen ontstaan doordat de werkelijke inkomsten en uitgaven af zullen wijken van de begroting. Daarom zullen deze mutaties en verschillen altijd pas achteraf geaccordeerd worden bij het vaststellen van de jaarrekening.

 

3.2.3 Jaarlijkse beoordeling

Bij de jaarrekening worden de bestemmingsreserves beoordeeld op toereikendheid, nut en noodzaak. Reserves die niet meer nodig zijn vallen via resultaatbestemming vrij ten gunste van de algemene reserve.

 

3.2.4 Wijzigen doel of bestemming reserves

De raad kan altijd het doel of de bestemming van de bestemmingsreserves wijzigen. Hiervoor is altijd een raadsbesluit nodig.

 

3.2.5 Opheffen van reserves

Als het doel van een bestemmingsreserve op enig moment vervalt, wordt de reserve door middel van een raadsbesluit opgeheven. De vrijkomende middelen komen via resultaatbestemming ten gunste van de algemene reserve.

Ook besluit de raad over het eerder opheffen of het verlengen van de instellingsduur van een bestemmingsreserve. Als er gedurende twee opeenvolgende jaren geen onttrekkingen aan een bestemmingsreserve hebben plaatsgevonden, maar deze wel begroot waren, neemt de raad een expliciet besluit over het in standhouden van de bestemmingsreserve.

 

3.3 Voorzieningen

3.3.1 Instellen van voorzieningen

Voorzieningen hebben een verplicht karakter en kennen daardoor vrijwel geen beleidsvrijheid bij het instellen. Het college besluit tot het instellen van een voorziening. Vanwege het verplichte karakter van voorzieningen, hebben het college en de raad geen keuze bij het al dan niet instellen ervan. De raad dient de betreffende lasten wel te autoriseren. Dit kan via de normale P&C cyclus.

Bij de jaarrekening wordt inzichtelijk gemaakt welke (nieuw gevormde) voorzieningen zijn opgenomen. Hiermee komt de bevoegdheid tot het doen van uitgaven te liggen bij het college. Via de jaarrekening legt het college vervolgens verantwoording af aan de raad. Het instellen van voorzieningen, welk een rechtstreeks gevolg is vanuit de bedrijfsvoering en wettelijke regelingen, kan achteraf bij de vaststelling van de jaarrekening (toelichting op de balans) worden geformaliseerd.

 

3.3.2 Beoordelen van voorzieningen

Een voorziening dient de omvang te hebben van de desbetreffende verplichting of het geschatte risico. De omvang van de voorziening moet toereikend te zijn voor verplichtingen en risico’s. Om deze reden mogen ze niet groter of kleiner zijn dan de risico’s of verplichtingen waarvoor ze zijn gevormd. Als de voorziening een omvang heeft bereikt die hoger is dan het noodzakelijke niveau, valt het meerdere vrij ten gunste van de exploitatie. Als de omvang van de voorziening te laag is moet deze worden aangevuld.

Andere onttrekkingen dan het doel waarvoor de voorziening is ingesteld zijn niet toegestaan.

Wanneer de kans bestaat dat een risico zich zal voordoen en de omvang van het risico niet goed valt in te schatten, kan geen voorziening worden getroffen. Dit risico moet dan worden opgenomen in de paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing. Deze paragraaf is een vast onderdeel van de begroting en jaarrekening.

 

3.3.3 Mutaties voorzieningen

Toevoegingen aan voorziening komen ten laste van de exploitatie. Hierdoor zijn toevoegingen resultaatbepalend. Als de voorziening wordt gebruikt komen deze lasten (de aanwending) direct op de voorziening (de balans) tot uiting. Deze lasten zien we daardoor niet meer terug in de exploitatie.

 

3.3.4 Opheffen van voorzieningen

Een voorziening wordt opgeheven als de verplichting of het risico waarvoor de voorziening is ingesteld, is komen te vervallen. Voor het opheffen van een voorziening is geen raadsbesluit nodig. Wanneer een voorziening wordt opgeheven valt een eventueel positief saldo vrij ten gunste van de exploitatie. Als een verplichting of risico waarvoor de voorziening is ingesteld is weggevallen, wordt de voorziening opgeheven en valt een eventueel positief saldo vrij ten gunste van de exploitatie.

 

3.4 Bijzondere voorzieningen

In deze nota opgenomen voorzieningen staan aan de passivazijde van de balans en behoren tot het vreemd vermogen. Deze moeten niet worden verward met voorzieningen zoals de voorziening dubieuze debiteuren of verliesvoorzieningen voor de grondexploitaties. Dit zijn namelijk geen voorzieningen zoals bedoeld in artikel 44 van het BBV. Deze voorzieningen zijn waardecorrecties op de activaposten. Met andere woorden: een voorziening dubieuze debiteuren wordt in de jaarstukken niet onder de balanspost voorzieningen opgenomen. De voorziening wordt namelijk in mindering gebracht op het totale debiteuren saldo. Het zelfde geld voor verliesvoorzieningen bij grondexploitaties. Deze verliesvoorzieningen zijn waardecorrecties op grondexploitaties. Hierdoor wordt de verliesvoorziening in mindering gebracht op de boekwaarde. Deze voorzieningen vallen buiten het kader van deze nota.

 

4. Overzicht verschillen tussen reserve en voorzieningen

Omschrijving

Reserve

Voorziening

Instellen

Bevoegdheid raad

Bevoegdheid college

Wijziging bestemming

Toegestaan via raadsbesluit, vrij besteedbaar

Niet mogelijk, verplichte besteding

Onderdeel van het

Eigen vermogen

Vreemd Vermogen

Rente toerekening

Is wel toegestaan, wordt niet aanbevolen door commissie BBV. In gemeente Velsen wordt aan de bestemmingsreserve Dekking kapitaallasten rente toegerekend.

Op grond van de BBV (artikel 45) mag er geen rente aan voorzieningen worden toegevoegd, uitgezonderd voorzieningen die tegen contante waarde zijn gewaardeerd. Er zijn geen voorzieningen zoals bedoeld in artikel 44 BBV die tegen contante waarde zijn gewaardeerd.

Functie

Financiering, buffer, bestedingsfunctie, egalisatiefunctie

Afdekken voorzienbare en onvoorzienbare verplichtingen en verliezen afdekken

Toevoeging

Via resultaatbestemming. Raadsbesluit is vereist.

De storting in de voorziening is een last voor de exploitatie.

Onttrekking

Via resultaatbestemming. Raadsbesluit is vereist.

 

De werkelijke lasten worden direct op de voorziening in mindering gebracht.

Financiële

onderbouwing

Niet verplicht, wel wenselijk

Ja, verplichte onderbouwing

 

5. Actualisatie reserves en voorzieningen

5.1 Naam wijzigingen reserve

Het voorstel is om van onderstaande reserve de naam te wijzigen:

Oude naam: reserve Beleidsspeerpunten

Nieuwe naam: reserve Budgetoverheveling.

Onderbouwing: Het doel van de reserve Beleidsspeerpunten is:

Het overhevelen van begrotingsposten van een begrotingsjaar naar het opvolgend begrotingsjaar. Dit betreffen (incidentele) begrotingsposten die via besluitvorming beschikbaar zijn gesteld en bij het afsluiten van het boekjaar nog niet of niet volledig uitgegeven zijn.

Door de naamswijziging is beter te zien waarvoor de reserve Budgetoverheveling dient.

 

5.2 Op te heffen reserves en voorzieningen

Reserve Parkmanagement Middenhavengebied

Deze reserve wordt ultimo 2022 opgeheven; de reserve is dan volledig benut.

 

Reserve Verkiezingen

De uitgaven voor de reguliere verkiezing-cyclus worden in de meerjarenbegroting opgenomen in de jaren dat er verkiezingen plaatsvinden; bij tussentijdse (onverwachte) verkiezingen zal hiervoor in de P&C-cyclus worden bijgestuurd.

 

5.3 Toe te voegen reserves en voorzieningen

In deze nota worden geen voorstellen gedaan voor nieuwe reserves of voorzieningen.

 

Bijlage 1: Overzicht reserves

Naam van de reserve

Reserve Winkelfonds Velsen

Doel van de reserve

Instellingsbesluit

Functie

Terugdringen leegstand, concentreren winkelgebieden en opknappen lage kwaliteit

Begroting 2017

Financiering, besteding

Voeding

Conform de verordening Winkelfonds

Besteding

Conform de verordening Winkelfonds

Maximale omvang

Bij de invoering in 2017 is eenmalig € 250.000 toegevoegd

Omvang per 1-1-2022

€ 160.000

Minimale omvang

algemene regel € 100.000

Maximale looptijd

Conform de verordening Winkelfonds; deze is per 4 nov. 2021 ingetrokken. Het restant van de reserve wordt ingezet tbv een transformatieloods

Bijzonderheden

Het restant wordt ingezet tbv een transformatieloods

 

Naam van de reserve

Reserve afvalstoffenheffing

Doel van de reserve

Instellingsbesluit

Functie

Egalisatie van de tarieven van afvalstoffenheffing

Jaarstukken 2014 (R15.047)

Financiering, egalisatie

Voeding

Bij de begroting wordt de beoogde toevoeging vastgesteld. Bij de vaststelling van de jaarrekening wordt de raad geïnformeerd over definitieve berekening.

Besteding

zie voeding; een onttrekking kan noodzakelijk zijn voor de egalisatie.

Maximale omvang

5% van de opbrengst afvalstoffenheffing (begroting 2023 = 12 mln *5% = € 600.000)

Omvang per 1-1-2022

€ 410.027

Minimale omvang

algemene regel € 100.000

Maximale looptijd

onbeperkt

Bijzonderheden

Bij een te hoog saldo van de reserve kan bij de berekening van het tarief een stijging van het tarief gematigd worden door een onttrekking uit deze reserve.

 

Naam van de reserve

Reserve Participatiewet

Doel van de reserve

 

 

 

Instellingsbesluit

Functie

Verevening van tekorten/ overschotten op de BUIG (afkorting voor Bundeling Uitkeringen Inkomensvoorzieningen Gemeenten) en afdekking eigen risico in de vang-net regeling. Leveren van bijdrage aan gemeentelijke doelstelling van begeleiden naar werk

1e bestuursrapportage 2012 is de reserve WWB gevormd. Bij 2e bestuursrapportage 2015 is de naam van de reserve WWB gewijzigd in reserve Participatiewet.

Financiering, buffer, besteding, egalisatie

Voeding

Bij de begroting wordt de beoogde toevoeging vastgesteld. Bij de vaststelling van de jaarrekening wordt de raad geïnformeerd over het saldo BUIG.

Besteding

Bij een tekort op de BUIG-gelden wordt dit vanuit de reserve gedekt.

Maximale omvang

22,5% van het BUIG-budget (3 jaar vangnet): budget 2022 = € 21.500.000 *22,5% = € 4.837.500

Omvang per 1-1-2022

€ 4.460.443

Minimale omvang

algemene regel € 100.000

Maximale looptijd

onbeperkt

Bijzonderheden

Bij een tekort op de BUIG-gelden geldt een eigen risico in de vangnet regeling van 7,5% van het budget.

 

Naam van de reserve

Reserve Sociaal Domein

Doel van de reserve

Instellingsbesluit

Functie

alle activiteiten gerelateerd aan de taken van het Sociaal domein.

Jaarstukken 2015 (R16.021)

Financiering, besteding, egalisatie

Voeding

De beoogde toevoeging wordt vastgesteld door de Raad.

Besteding

Bij de begroting en jaarrekening stelt de raad de voorlopige en definitieve besteding vast.

Maximale omvang

4 x € 350.000 = € 1.400.000

Omvang per 1-1-2022

€ 1.143.949

Minimale omvang

algemene regel € 100.000

Maximale looptijd

onbeperkt

Bijzonderheden

Vanuit de reserve Sociaal Domein is voor de jaren 2019 tm 2023 het innovatiefonds ingesteld voor een bedrag van 4x € 350.000

 

Naam van de reserve

Reserve beschermd wonen

Doel van de reserve

Instellingsbesluit

Functie

Bekostiging voorzieningen Beschermd Wonen

Jaarstukken 2021

Financiering, buffer, egalisatie

Voeding

Het overschot op de besteding rijksmiddelen voor Beschermd Wonen

Besteding

Een tekort op de rijksmiddelen wordt uit deze reserve bekostigd.

Maximale omvang

€ 1.000.000

Omvang per 1-1-2022

€ 387.000

Minimale omvang

algemene regel € 100.000

Maximale looptijd

onbeperkt

Bijzonderheden

De reserve Beschermd Wonen is ingesteld bij de jaarrekening 2021 waarbij het saldo vanuit de opgebouwde regionale reserve is gestort in deze reserve. De invoering van de decentralisatie Beschermd wonen is uitgesteld tot 1-1-2024.

 

Naam van de reserve

Reserve instroom statushouders

Doel van de reserve

Instellingsbesluit

Functie

Bekostiging voorzieningen instromen statushouders

Jaarstukken 2015

Financiering, buffer, egalisatie

Voeding

Het overschot op de besteding rijksmiddelen voor de Wet Inburgering

Besteding

Een tekort op de rijksmiddelen wordt uit deze reserve bekostigd.

Maximale omvang

€ 1.000.000

Omvang per 1-1-2022

€ 454.163

Minimale omvang

algemene regel € 100.000

Maximale looptijd

onbeperkt

Bijzonderheden

Via deze reserve worden alle rijksmiddelen voor integratie van statushouders voor dit doel bestemd en over de jaren geëgaliseerd

 

Naam van de reserve

Reserve schuldenfonds

Doel van de reserve

Instellingsbesluit

Functie

Voorkomen van armoede en Schulden bij de bevolking van Velsen

2e bestuursrapportage 2019

Financiering, buffer, egalisatie

Voeding

De beoogde toevoeging wordt vastgesteld door de Raad.

Besteding

Bij de begroting en jaarrekening stelt de raad de voorlopige en definitieve besteding vast.

Maximale omvang

€ 1.000.000

Omvang per 1-1-2022

€ 195.000

Minimale omvang

algemene regel € 100.000

Maximale looptijd

onbeperkt

Bijzonderheden

In de tweede Burap 2022 is een uitgebreid voorstel opgenomen om diverse Corona-middelen toe te voegen aan deze reserve en deze de komende jaren te besteden.

 

Naam van de reserve

Reserve sportaccommodaties

Doel van de reserve

Instellingsbesluit

Functie

Egalisatie groot onderhoud sport-accommodaties

Jaarstukken 2014 (R15.047)

Financiering, egalisatie

Voeding

De toevoeging wordt vastgesteld door de Raad op basis van het meerjarige beheersplan sportaccommodaties

Besteding

Een onttrekking wordt vastgesteld door de Raad op basis van het meerjarige beheersplan sportaccommodaties

Maximale omvang

Afhankelijk van het beheersplan en de daarin opgenomen uitgaven groot onderhoud

Omvang per 1-1-2022

€ 1.129.331

Minimale omvang

algemene regel € 100.000

Maximale looptijd

opheffing na overdracht sport aan Joint Venture

Bijzonderheden

Deze reserve zal (gedeeltelijk) overgedragen worden aan de op te richten Joint Venture waarin de sportactiviteiten van Velsen worden ondergebracht; voor het restant zal een nadere bestemming worden aangegeven.

 

Naam van de reserve

Reserve onderhoud openbare ruimte

Doel van de reserve

Instellingsbesluit

Functie

Egaliseren kosten van groot onderhoud in de openbare ruimte

Jaarstukken 2014

Financiering, egalisatie

Voeding

De toevoeging wordt vastgesteld door de Raad op basis van het meerjarige onderhoudsplan openbare ruimte

Besteding

Een onttrekking wordt vastgesteld door de Raad op basis van het meerjarige onderhoudsplan openbare ruimte

Maximale omvang

Afhankelijk van het beheersplan en de daarin opgenomen onderhoudsuitgaven

Omvang per 1-1-2022

€ 5.896.840

Minimale omvang

algemene regel € 100.000

Maximale looptijd

onbeperkt

Bijzonderheden

Deze reserve wordt omgezet naar een voorziening zodra het meerjarige onderhoudsplan door de accountant als voldoende wordt bevonden om het planmatig onderhoud te onderbouwen.

 

Naam van de reserve

Reserve voertuigen

Doel van de reserve

Instellingsbesluit

Functie

Egalisatie kosten van vervanging kleinere voertuigen (investering < € 35.000)

Jaarstukken 2014

Financiering, egalisatie

Voeding

De toevoeging wordt vastgesteld door de Raad op basis van het vervangingsplan voertuigen

Besteding

Een onttrekking wordt vastgesteld door de Raad op basis van het vervangingsplan voertuigen

Maximale omvang

Afhankelijk van het vervangingsplan en de daarin opgenomen uitgaven

Omvang per 1-1-2022

€ 152.268

Minimale omvang

algemene regel € 100.000

Maximale looptijd

onbeperkt

Bijzonderheden

Geen

 

Naam van de reserve

Reserve rioleringstarieven

Doel van de reserve

Instellingsbesluit

Functie

Egalisatie van de tarieven van rioolheffing

2e bestuursrapportage 2014

Financiering, egalisatie

Voeding

Bij de begroting wordt de beoogde toevoeging vastgesteld. Bij de vaststelling van de jaarrekening wordt de raad geïnformeerd over definitieve berekening.

Besteding

zie voeding; een onttrekking kan noodzakelijk zijn voor de egalisatie.

Maximale omvang

Afhankelijk van het vigerende Gemeentelijke Rioleringsplan (GRP)

Omvang per 1-1-2022

€ 2.535.264

Minimale omvang

algemene regel € 100.000

Maximale looptijd

onbeperkt

Bijzonderheden

Geen

 

 

 

Naam van de reserve

Reserve Stedelijke vernieuwing

Doel van de reserve

 

 

Instellingsbesluit

Functie

Vloeit voort uit de werkzaamheden vanuit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV), renovatie Orionweg, de Noostraat ism won.corp.tbv alg.stedelijke vernieuwing

Perspectiefnota 2017

Financiering, besteding

Voeding

€ 500.000 van het totaal is gelabeld voor van Pont tot Park

Besteding

Zie perspectiefnota 2017 en begroting 2021 (blz 8) tbv stedelijke vernieuwing

Maximale omvang

€ 1.000.000

Omvang per 1-1-2022

€ 663.209

Minimale omvang

algemene regel € 100.000

Maximale looptijd

onbeperkt

Bijzonderheden

geen

 

Naam van de reserve

Reserve herhuisvesting Pieter Vermeulen Museum

Doel van de reserve

 

Instellingsbesluit

Functie

Beschikbaar houden van gelden ten behoeve van de herhuisvesting van het Pieter Vermeulen Museum

Jaarstukken 2020

Financiering, besteding

Voeding

In de jaarrekening 2021 is besloten een bedrag van € 470.000 in de reserve te storten.

Besteding

Herhuisvesting Pieter Vermeulen Museum

Maximale omvang

€ 500.000

Omvang per 1-1-2022

€ 470.100

Minimale omvang

algemene regel € 100.000

Maximale looptijd

Opheffing wanneer de herhuisvesting heeft plaatsgevonden.

Bijzonderheden

geen

 

Naam van de reserve

Reserve FLO (funtioneel leeftijdsontslag)

Doel van de reserve

Instellingsbesluit

Functie

Verplichtingen voldoen uit rechten van medewerkers inzake FLO te kunnen voldoen

Jaarstukken 2017

Financiering, besteding, egalisatie

Voeding

Bij de begroting wordt de beoogde toevoeging vastgesteld door de Raad

Besteding

Dekking van werkelijke kosten FLO

Maximale omvang

€ 700.000

Omvang per 1-1-2022

€ 593.910

Minimale omvang

Afhankelijk van de rechten van de medewerkers

Maximale looptijd

2045

Bijzonderheden

geen

 

Naam van de reserve

Reserve Grote Hout/binnenvaartkade

Doel van de reserve

Instellingsbesluit

Functie

Bijdrage aan saneringskosten/opknappen vd binnenvaartkade

2e bestuursrapportage 2017

Financiering, besteding

Voeding

De reserve is ingesteld met het besluit van de 2e Bestuursrapportage 2017 voor 1 mln.

Besteding

Uitgaven binnenvaartkade en sanering Grote Hout terrein

Maximale omvang

€ 1.000.000

Omvang per 1-1-2022

€ 249.222

Minimale omvang

algemene regel € 100.000

Maximale looptijd

Tot de sanering gereed is

Bijzonderheden

geen

 

Naam van de reserve

Reserve dekking kapitaallasten activa

Doel van de reserve

 

Instellingsbesluit

Functie

Dekking voor de kapitaallasten van kapitaalgoederen waarvoor in het verleden reserves gevormd zijn

Nota Reserves en voorzieningen 2012

Financiering, besteding, inkomen, egalisatie

Voeding

Structurele bijdrage uit exploitatie

Besteding

Kapitaallasten vd investeringen

Maximale omvang

Boekwaarde van de investeringen die uit de reserve gedekt worden

Omvang per 1-1-2022

€ 8.388.037

Minimale omvang

algemene regel € 100.000

Maximale looptijd

onbeperkt

Bijzonderheden

geen

 

 

Naam van de reserve

Reserve Visie op Velsen

Doel van de reserve

 

Instellingsbesluit

Functie

Dekken uitgaven t.b.v. projecten uit strategische agenda's om flexibel en proactief bestuur mogelijk te maken i.h.k.v. Visie op Velsen 2050 Duurzaam verbonden

Begroting 2013

Financiering, besteding, egalisatie

Voeding

Onttrekking t.l.v. Algemene Reserve

Besteding

Kosten voor diverse impulsprojecten

Maximale omvang

niet bepaald

Omvang per 1-1-2022

€ 4.529.890

Minimale omvang

algemene regel € 100.000

Maximale looptijd

tot en met 2030

Bijzonderheden

geen

 

Naam van de reserve

Algemene reserve

Doel van de reserve

Functie

Buffer niet structurele financiele tegenvallers. Onderdeel weerstandsvermogen

Financiering, buffer

Voeding

Resultaatbestemming bij vaststellen jaarrekening en overige besluiten

Besteding

Resultaatbestemming bij vaststellen jaarrekening en overige besluiten

Maximale omvang

onbeperkt

Omvang per 1-1-2022

€ 3.223.811

Minimale omvang

nvt

Maximale looptijd

nvt

Bijzonderheden

geen

 

Naam van de reserve

Algemene reserve Grondbedrijf

Doel van de reserve

Functie

Buffer tekorten bouwgrondexploitaties

Financiering, buffer, egalisatie

Voeding

Resultaten bouwgrondexploitaties

Besteding

Explotatietekorten bouwgrondexploitaties

Maximale omvang

€ 1.200.000

Omvang per 1-1-2022

€ 1.058.000

Minimale omvang

algemene regel € 100.000

Maximale looptijd

onbeperkt

Bijzonderheden

geen

 

Naam van de reserve

Reserve budgetoverheveling

Doel van de reserve

 

Instellingsbesluit

Functie

Het overhevelen van begrotingsposten van een begrotingsjaar naar het opvolgend begrotingsjaar. Dit betreffen (incidentele) begrotingsposten die via besluitvorming beschikbaar zijn gesteld en bij het afsluiten van het boekjaar nog niet of niet volledig uitgegeven zijn.

Nota Reserves en voorzieningen 2023

Financiering, besteding, egalisatie

Voeding

Resultaatbestemming jaarrekening

Besteding

Uitgaven exploitatie in het opvolgende begrotingsjaar

Maximale omvang

Saldo conform raadsbesluit bij de jaarstukken

Omvang per 1-1-2022

€ 2.996.590

Minimale omvang

algemene regel € 100.000

Maximale looptijd

onbeperkt

Bijzonderheden

geen

 

Bijlage 2: Overzicht voorzieningen

Naam van de voorziening

Voorziening Rioolinvesteringen

Doel van de voorziening

 

Egaliseren van onderbesteding (of overbesteding) kapitaallasten als gevolg van vertraging rioolinvesteringen

Voeding

O.a. door derden beklemde middelen die in een volgend jaar tot uitgaaf zullen komen.

Besteding

Investeringsprogramma vastgestelde GRP

Maximale omvang

Afhankelijk van het vastgestelde GRP

Omvang per 1-1-2022

€ 2.915.092

Minimale omvang

algemene regel € 100.000

Maximale looptijd

onbeperkt

Bijzonderheden

onbeperkt

 

Naam van de voorziening

Voorziening onderhoud graven

Doel van de voorziening

 

Ontvangen afkooprechten voor onderhoud graven egaliseren en inkomsten dus gelijkmatig verdelen

Voeding

Ontvangen afkooprechten

Besteding

Onderhoudslasten graven

Maximale omvang

Afhankelijk van ontvangen afkooprechten en looptijd afkoop

Omvang per 1-1-2022

€ 850.628

Minimale omvang

algemene regel € 100.000

Maximale looptijd

onbeperkt

Bijzonderheden

geen

 

Naam van de voorziening

Voorziening onderhoud Gebouwen

Doel van de voorziening

Egaliseren van de jaarlijkse uitgaven o.b.v. planmatig onderhoud van de gemeentelijke gebouwen.

Voeding

Structurele bijdrage uit exploitatie

Besteding

Onderhoudslasten gemeentelijke Gebouwen o.b.v. Meerjarig onderhoudsplan

Maximale omvang

Afhankelijk van het beheersplan en de daarin opgenomen onderhoudsuitgaven

Omvang per 1-1-2022

€ 2.178.435

Minimale omvang

algemene regel € 100.000

Maximale looptijd

onbeperkt

Bijzonderheden

geen

 

Naam van de voorziening

Voorziening Groot Onderhoud Westtribune Telstar

Doel van de voorziening

Egalisatie onderhoud Westtribune

Voeding

Structurele bijdrage uit exploitatie

Besteding

Onderhoudslaten o.b.v Meerjarig onderhoudsplan

Maximale omvang

Afhankelijk van het beheersplan en de daarin opgenomen onderhoudsuitgaven

Omvang per 1-1-2022

€ 13.361

Minimale omvang

€ 0

Maximale looptijd

onbeperkt

Bijzonderheden

Toevoegen aan Voorziening onderhoud gebouwen

 

Naam van de voorziening

Grondbedrijf : Voorziening herstraten

Doel van de voorziening

T.b.v. later stadium herstraten van afgesloten projecten.

Voeding

Historisch bepaald door bijdrage uit afgesloten grondcomplexen en projecten

Besteding

Historisch bepaald door bijdrage uit afgesloten grondcomplexen en projecten

Maximale omvang

€ 47.572

Omvang per 1-1-2022

€ 47.572

Minimale omvang

€ 0

Maximale looptijd

Tot openstaande projecten zijn afgesloten

Bijzonderheden

 

 

Naam van de voorziening

Voorziening vooruit ontvangen Herinrichting Openbare Ruimte

Doel van de voorziening

Reserveren ontvangen bedragen van derden t.b.v. specifiek bestedingsdoel.

Voeding

Historisch bepaald door bijdrage uit afgesloten grondcomplexen en exploitatieovereenkomsten

Besteding

Uitvoering van werkzaamheden uit overeenkomsten

Maximale omvang

Hoogte van ontvangen bedragen van derden

Omvang per 1-1-2022

€ 107.663

Minimale omvang

€ 0

Maximale looptijd

Onbeperkt

Bijzonderheden

 

 

Naam van de voorziening

Voorziening Grote Hout

Doel van de voorziening

Voorziening voor verwacht negatief eindresultaat grondexploitatie Grote Hout

Voeding

Bijdrage uit exploitatie

Besteding

Bij beëindiging grondexploitatie dekking voor negatief resultaat

Maximale omvang

Hoogte van verwacht negatief resultaat grondexploitatie

Omvang per 1-1-2022

€ 7.490.019

Minimale omvang

€ 0

Maximale looptijd

Tot beëindiging grondexploitatie

Bijzonderheden

 

 

Naam van de voorziening

Voorziening Oud-IJmuiden

Doel van de voorziening

Voorziening voor verwacht negatief eindresultaat grondexploitatie Oud IJmuiden

Voeding

Bijdrage uit exploitatie

Besteding

Bij beëindiging grondexploitatie dekking voor negatief resultaat

Maximale omvang

Hoogte van verwacht negatief resultaat grondexploitatie

Omvang per 1-1-2022

€ 1.297.358

Minimale omvang

€ 0

Maximale looptijd

Tot beëindiging grondexploitatie

Bijzonderheden

 

 

Naam van de voorziening

Voorziening Pensioen wethouders

Doel van de voorziening

In de Algemene Pensioenwet Politieke Ambtsdragers is geregeld dat pensioenvoorzieningen getroffen dienen te worden voor gewezen politieke ambtsdragers waaronder voormalig wethouders. De pensioenvoorziening van wethouders van Velsen was de afgelopen jaren ondergebracht bij een verzekeraar. Omdat de dienstverlening niet werd gecontinueerd is de pensioenvoorziening in eigen beheer onder gebracht. De pensioenvoorziening is gevormd op basis van actuariële berekening.

Voeding

Bijdrage uit exploitatie

Besteding

Pensioenuitkeringen worden uit de voorziening onttrokken

Maximale omvang

Conform jaarlijkse actuariële berekening

Omvang per 1-1-2022

€ 0

Minimale omvang

€ 0

Maximale looptijd

Onbeperkt

Bijzonderheden

Geen