Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Bunschoten

Beleidsregel giften Participatiewet Bunschoten 2023

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBunschoten
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel giften Participatiewet Bunschoten 2023
CiteertitelBeleidsregel giften Participatiewet Bunschoten 2023
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling loopt tot en met 31 december 2023.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 31, tweede lid, van de Participatiewet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

24-02-202301-01-2023nieuwe regeling

14-02-2023

gmb-2023-73993

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel giften Participatiewet Bunschoten 2023

Het college van burgemeester en wethouders van Bunschoten,

gelet op:

-

 

artikel 31, tweede lid, onder m, van de Participatiewet,

besluit:

-

 

vast te stellen de volgende Beleidsregel giften Participatiewet Bunschoten 2023:

 

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

Alleenstaanden:

Alleenstaanden of alleenstaande ouders zoals omschreven in artikel 4 van de Participatiewet met een bijstandsuitkering;

Belanghebbende:

Persoon of personen met een bijstandsuitkering;

Bijstandsuitkering:

Uitkering levensonderhoud op grond van de Participatiewet, IOAW, IOAZ of BBZ;

College:

College van burgemeester en wethouders van de gemeente Bunschoten;

Echtparen of belanghebbenden met een gezamenlijke huishouding:

Echtparen of belanghebbenden zoals omschreven in artikel 3 van de Participatiewet;

Giften:

Onverplichte of onverschuldigde incidentele cadeaus of betalingen, giraal, chartaal of in natura;

Wet:

Participatiewet.

Hoofdstuk 2 Verantwoorde giften

Artikel 2:1 Giften algemeen

  • 1.

    Giften tot een bedrag van € 2.500,- in een kalenderjaar aan echtparen of belanghebbenden met een gezamenlijke huishouding worden niet verrekend met de bijstandsuitkering.

  • 2.

    Giften tot een bedrag van € 2.000,- in een kalenderjaar aan alleenstaanden worden niet verrekend met de bijstandsuitkering.

  • 3.

    Giften, die niet ten gelde gemaakt kunnen worden of als bestandsdeel tot het vermogen toegevoegd kunnen worden, zoals vakanties of reizen die op naam gesteld zijn, worden niet verrekend met de bijstandsuitkering.

  • 4.

    In aanvulling op het eerste en tweede lid meldt belanghebbende altijd en zo snel mogelijk ontvangen giften bij het college. Dit is om vast te kunnen stellen dat in het kalenderjaar de genoemde bedragen niet worden overschreden.

Artikel 2:2 Giften met een specifieke bestemming

  • 1.

    Giften met een incidenteel karakter en een specifieke bestemming worden niet verrekend met de bijstandsuitkering, indien belanghebbende, indien hij de gift niet had ontvangen, aanspraak had gemaakt op bijzondere bijstand op grond van de Wet of een maatwerkvoorziening op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning.

  • 2.

    Giften met een specifieke bestemming, waarmee belanghebbende betaalachterstanden voldoet van huur, drinkwater, zorgverzekering, elektra, gas en warmte, worden niet verrekenend met de bijstandsuitkering.

  • 3.

    Giften met een specifieke bestemming, waarmee belanghebbende schulden voldoet, worden niet verrekend met de bijstandsuitkering, indien belanghebbende gebruik maakt van financiële hulpverlening.

  • 4.

    Belanghebbende meldt altijd en zo snel mogelijk bij het college, indien er sprake is van giften met een specifieke bestemming.

Artikel 2:3 Giften van charitatieve instellingen

  • 1.

    Giften in natura van charitatieve instellingen, zoals de Voedselbank, sociale en hulporganisaties, worden niet verrekend met de Bijstandsuitkering.

  • 2.

    Giften van charitatieve instellingen, zoals sociale fondsen en hulporganisaties, worden niet verrekend met de bijstandsuitkering. De belanghebbende meldt de ontvangst van deze giften altijd en zo snel mogelijk bij het college.

Hoofdstuk 3 Slotbepalingen

Artikel 3:1 Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na de dag van bekendmaking en werkt terug tot en met 1 januari 2023. De beleidsregel loopt tot en met 31 december 2023

Artikel 3:2 Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel giften Participatiewet Bunschoten 2023.

Bunschoten, 14 februari 2023

Het college van burgemeester en wethouders,

de secretaris,

Drs. J.F.H. Jennekens

A. van Vliet,

Burgemeester (wnd)

Toelichting  

De zaak Wijdemeren, waarin een bijstandsgerechtigde wekelijks boodschappen van haar moeder ontving, heeft het giftenbeleid weer op de agenda gezet. In Bunschoten hebben we destijds besloten Beleidsregel giften Participatiewet Bunschoten 2022 vast te stellen waarbij een verruiming van het giftenbeleid is vastgelegd. Deze beleidsregel was geldend tot en met 31-12-2022. Landelijke regelgeving lijkt er nu te komen in 2024. Het college heeft besloten om de verruiming van het huidige giftenbeleid te continueren. Mede gezien de nog altijd verslechterde financiële situatie van inwoners in de bijstand. Uitkeringen zijn weliswaar met 10% gestegen. Echter is sprake van enorme inflatie.

 

De Participatiewet, artikel 31, tweede lid, onder m, biedt de ruimte aan gemeenten om door een beleidsregel nadere invulling te geven welke giften uit het oogpunt van bijstandsverlening als verantwoord beschouwd kunnen worden.

 

Het college geeft met deze beleidsregel duidelijkheid aan bijstandsontvangers welke giften ontvangen mogen worden zonder dat deze giften gevolgen hebben voor de hoogte van of het recht op een uitkering. Naast duidelijkheid voor bijstandsontvangers geven deze beleidsregels ook de ruimte voor liefdadigheid van instellingen en particulieren. De mogelijkheid om betaalachterstanden of schulden door middel van giften te betalen passen in de beleidsdoelstelling van het college om de inwoners van Bunschoten schuldenzorgenvrij te maken.

 

Giften of een beroep doen op charitatieve instellingen kunnen nooit afgedwongen worden of verplicht gesteld worden. Giften of het beroep kunnen doen op giften zijn ook geen voorliggende voorziening, zoals bedoeld in artikel 15 van de Participatiewet.

 

Een gift is een zogenoemde onverplichte en onverschuldigde betaling. Dit in tegenstelling tot een verplichte betaling, bijvoorbeeld de betaling bij het verrichten van werk (of oppaswerkzaamheden) of een vergoeding bij vrijwilligerswerk.

 

Een verruiming van het giftenbeleid betekent niet dat er een verruiming ontstaat van de wettelijke inkomstenverrekening of dat er een vrijbrief ontstaat voor het zogenaamde zwart werken. Giften kunnen daarom bij rechtmatigheidscontroles of fraudeonderzoeken gecontroleerd worden. De inlichtingenplicht verbonden aan de Participatiewet blijft dan ook van kracht.