Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Tubbergen

Beleidsnota geluid bij evenementen in de gemeente Tubbergen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieTubbergen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsnota geluid bij evenementen in de gemeente Tubbergen
CiteertitelBeleidsnota geluid bij evenementen in de gemeente Tubbergen
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Tubbergen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-02-2023nieuwe regeling

31-01-2023

gmb-2023-61594

9 B

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsnota geluid bij evenementen in de gemeente Tubbergen

De raad van de gemeente Tubbergen,

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 december 2022, nr. 9 A;

 

gelet op het advies van de raadscommissie van 10 januari 2023

 

gelet op de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Tubbergen

 

besluit:

  • 1.

    Intrekken van "Bijlage 4 Nota geluid en evenementen" daterend 5 mei 2008 dat onderdeel uit maakt van het Gebiedsgericht geluidsbeleid dat door de raad is vastgesteld op 9 maart 2009.

  • 2.

    Vast te stellen van de "beleidsnota geluid bij evenementen in de gemeente Tubbergen" (die als bijlage aan dit raadsvoorstel is toegevoegd).

 

1 INLEIDING

1.1 Doel

Evenementen zijn belangrijk voor een gemeente. Denk bijvoorbeeld aan de leefbaarheid van een buurt en het toerisme. Evenementen dragen bij aan de gemeenschapszin en levendigheid van een gemeente. Ze komen een promotie van een gemeente ten goede.

 

Figuur 1Voorbeeld van een evenement: First day of summer - Geesteren

 

Evenementen kunnen echter ook voor overlast zorgen. Denk daarbij aan het afzetten van straten, vernielingen en niet in de laatste plaats geluidsoverlast. Voor de gemeenten is het dan ook vaak laveren tussen de tegenstrijdige belangen. Het gaat er om een goede balans te vinden tussen de diverse belangen. Een balans waarmee enerzijds evenementen kunnen worden georganiseerd en anderzijds geluidsoverlast binnen de perken blijft. In deze nota is aangegeven op welke wijze deze balans voor het onderdeel geluid is ingevuld.

 

1.2 Reikwijdte

In de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Tubbergen (hierna: de APV), worden evenementen behandeld. In de APV wordt uitgelegd wat onder een evenement wordt verstaan. Het betreft een voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak, waaronder bijvoorbeeld een feest, muziekvoorstelling, optocht of braderie. Volgens de APV is het niet toegestaan om zonder vergunning van het bevoegd gezag een evenement te organiseren. Voor sommige kleinere of niet langdurige evenementen of evenementen met maar weinig invloed op de omgeving is geen vergunning nodig maar kan met een melding worden volstaan.

 

De beleidsnota is van toepassing op evenementen waarvoor volgens de APV een vergunning nodig is. De nota is niet van toepassing op evenementen die georganiseerd worden in een inrichting. Regels daarvoor zijn opgenomen in onder andere het Activiteitenbesluit en hoofdstuk 4 van de APV.

2 AFWEGING

2.1 Wenselijkheid

Evenementen zijn belangrijk voor de gemeente Tubbergen. Ze trekken toeristen en bezoekers aan, versterken het imago, geven impulsen aan de economie en versterken de saamhorigheid in buurten en wijken. Bovendien geven zij een positieve uitstraling en aantrekkingskracht aan de gemeente.

 

Het houden van evenementen is dus zeer wenselijk. Dat houdt niet in dat evenementen onder alle omstandigheden kunnen worden georganiseerd. De wenselijkheid wordt dus begrensd. Deze begrenzing is verwerkt in de voorwaarden die in deze beleidsnotitie zijn opgenomen.

 

2.2 Beperking van hinder

2.2.1 Geluidshinder

Evenementen kunnen geluid en eventueel geluidshinder veroorzaken. In deze beleidsnota worden enkele duidelijke normen gesteld om de omwonenden van een evenement te beschermen tegen teveel geluid. Evenementen kunnen in sommige gevallen ook leiden tot gehoorschade bij bezoekers van een evenement. Daarom worden, naast normen voor de wijdere omgeving, ook normen op korte afstand van de geluidsinstallatie gesteld.

 

Bij kermissen en optochten kan de geluidsproductie sterk variëren per attractie of deelnemer van de optocht. Het is nauwelijks handhaafbaar om hiervoor normen bij woningen in de omgeving toe te passen. Wel is het mogelijk om normen op korte afstand van de geluidsinstallatie te stellen. Daarmee worden impliciet ook weer de omwonenden beschermd. Met de normstelling1 is hiermee rekening gehouden, door voor kermissen of optochten geen normen te stellen bij de woningen, maar op korte afstand van de attractie of installatie.

 

Voor optochten werden in eerdere vergunningen geluidsniveaus van 100 dB(A) op een afstand van 2 meter als norm gehanteerd. In de praktijk leidde dit tot klachten vanuit het publiek. Daarom wordt, gefaseerd, de norm teruggebracht tot de door GHOR GGD Twente geadviseerde waarde van 92 dB(A):

  • Bij inwerkingtreding van het beleid wordt een equivalent geluidsniveau van 96 dB(A) op 2 meter afstand als norm gehanteerd.

  • Vanaf 1 januari 2026 wordt een equivalent geluidsniveau van 92 dB(A) op 2 meter afstand als norm gehanteerd.

De normen hebben betrekking op de hoogte van de geluidsniveaus. Deze worden uitgedrukt in dB(A) en dB(C). De geluidsniveaus in dB(A) geeft aan in welke mate het menselijk gehoor het totale geluidsniveau waarneemt. De dB(C)-norm is toegevoegd om de bijdrage van de lage bastonen binnen de perken te houden. Reden daarvoor is dat lage bastonen vrij gemakkelijk in de woningen kunnen doordringen. Verder kunnen deze lage tonen tot op grote afstand worden waargenomen en als hinderlijk worden ervaren. Door het stellen van een dB(C) norm wordt de hinder zowel binnen de woningen als op grotere afstanden beperkt.

 

De geluidsnormen zijn uitgedrukt als gemiddelden over een meettijd van 2 minuten2 (equivalent geluidsniveau Leq, 2 min). Voor kermissen en optochten is naast het equivalente geluidsniveau ook een norm gesteld voor kortstondige pieken (maximale geluidsniveaus Lmax). Bijvoorbeeld bij om- en oproepen en geluidseffecten van attracties. Hierdoor worden extreme pieken voorkomen.

2.2.2 Eindtijden

Naast geluidsniveaus zijn vooral duidelijke eindtijden van belang. Eindtijden voor zowel muziekgeluid als op- en afbouw. Daarmee weten omwonenden vanaf wanneer het geluid stopt en kunnen ze zich daarop instellen.

 

In deze beleidsnotitie zijn geen eindtijden opgenomen. De eindtijden worden geregeld in de evenementenvergunning en zijn getoetst aan de “Beleidsregels evenementen”.

2.2.3 Frequentie en duur van een evenement

Binnen de gemeente zijn locaties waar maar incidenteel evenementen worden georganiseerd en locaties waar meerdere keren per jaar evenementen worden georganiseerd. De mate van acceptatie bij omwonenden is, naast de hoogte van de geluidsniveaus, mede afhankelijk van het aantal keren dat op een bepaalde locatie een evenement wordt georganiseerd. Zo is het, vanuit het oogpunt van geluidshinder, geen probleem om op één locatie bijvoorbeeld maandelijks een rustig evenement te organiseren. Als luidruchtiger evenementen met grote regelmaat plaatsvinden, legt dit een hoge druk op het woon- en leefklimaat. Daarom is het aantal luidruchtige evenementen beperkt.

 

In deze beleidsnotie zijn geen frequentie en duur van de evenementen opgenomen. De frequentie en duur worden geregeld in de evenementenvergunning en zijn getoetst aan de “Beleidsregels evenementen”.

 

2.3 Toezicht en handhaving

2.3.1 Toezicht en handhaving

Handhaving van de regels en voorschriften bij evenementen is van zeer groot belang. Overlast kan onaanvaardbaar voor de omgeving worden als regels of voorschriften worden overtreden. Bij handhaving van de diverse normen en voorwaarden zijn diverse disciplines betrokken. Om een goede handhaving te kunnen realiseren is duidelijkheid vereist over de rolverdeling tussen de verschillende betrokkenen. De gemeente heeft hiertoe een Landelijke Handhavingstrategie vastgesteld.

 

Bij evenementen fungeert de politie vaak als eerste aanspreekpunt voor meldingen en klachten over geluidsoverlast. De politie beoordeelt globaal of de klachtmelding terecht is. Indien de politie van oordeel is dat de melding terecht is, wordt in overleg met de organisator van het evenement het geluidsniveau bijgesteld.

 

Het constateren van een overtreding van de vergunningsvoorschriften kan verschillende gevolgen hebben. Afhankelijk van de aard en ernst van de overtreding kan het evenement onmiddellijk beëindigd worden en kan een proces-verbaal worden opgemaakt. Uiteraard kan de overtreding gevolgen hebben voor de toekomst.

 

De gevolgen kunnen zijn:

  • het beëindigen van het evenement;

  • het voorschrijven van een strenger regime bij een volgend evenement.

De omstandigheden van het geval bepalen welke sanctie zal worden toegepast. Uitgangspunt is dat de overtreding direct wordt beëindigd of een volgende keer wordt voorkomen. Er zijn echter gevallen denkbaar waarbij het onmiddellijk beëindigen van de overtreding op gespannen voet staat met de handhaving van de openbare orde, of evenredig zwaar is in verhouding tot de schade die door belanghebbenden wordt ondervonden. In die gevallen zullen er slechts consequenties voor de toekomst aan de overtreding verbonden worden.

2.3.2 Aansprakelijkheid

De uit het stopzetten van een evenement voortvloeiende (vertragings)schade is voor risico van de overtreder. De gemeente aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor nadelen en schade voortvloeiend uit het laten stopzetten of het handhaven van de voorschriften in het kader van de vergunningverlening daaromtrent.

 

Daarnaast is de gemeente niet aansprakelijk voor eventuele schade aan bezoekers van een evenement. Het bezoeken van een evenement geschiedt op eigen risico. De organisatoren van evenementen zijn zelf verantwoordelijk voor het al dan niet informeren van de bezoekers met betrekking tot de risico’s voor gezondheid.

3 NORMSTELLING

3.1 Geluidsniveaus van evenementen

Er wordt onderscheid gemaakt in de volgende evenementen-typen:

  • 1.

    Evenement zonder (versterkte) muziek, geen omroepinstallaties.

  • 2.

    Evenementen waarbij op kleinschalige wijze versterkte muziek wordt geproduceerd en/of omroepinstallaties worden gebruikt.

  • 3.

    Luidruchtig evenement met veel bezoekers en luide versterkte muziek of ander geluid.

  • 4.

    Kermissen met versterkte muziek en/of omroepinstallatie.

  • 5.

    Optochten met versterkte muziek en/of omroepinstallatie.

In de volgende tabel zijn de normen per type opgenomen. Voor type 1 (zonder (versterkte) muziek en omroepinstallaties) zijn geen normen opgenomen. Daarom is dit type ook niet in de tabel opgenomen.

 

Tabel 1 Normen

 

Type

Normen per type

2

3

4

5

Omschrijving

Kleinschalig versterkt geluid

Luidruchtig evenement

Kermis

Optocht

Equivalent geluidsniveau (Leq, 2 min) bij een geluidsgevoelig gebouw1)

70 dB(A)

83 dB(C)

70 dB(A)

83 dB(C)

Equivalent geluidsniveau (Leq, 2 min) tussen het publiek

85 dB(A)

95 dB(C)

100 dB(A)

110 dB(C)

85 dB(A)

95 dB(C)

96 dB(A)

106 dB(C)

 

Vanaf 1-1-2026:

92 dB(A)

102 dB(C)

Maximaal geluidsniveau (Lmax) tussen het publiek

95 dB(A)

105 dB(C)

106 dB(A)

116 dB(C)

 

Vanaf 1-1-2026:

102 dB(A)

112 dB(C)

Meetplaats tussen het publiek

10 meter vanaf de installatie

10 meter vanaf installatie

1 meter vanaf de attractie (gemeten rondom de gehele attractie)

2 meter vanaf de praalwagen of groep (gemeten vanaf de voorzijde tot de achterzijde van de passerende praalwagen of groep)

  • 1)

    Het betreft gebouw van een geluidsgevoelige bestemming zoals bedoeld in de Wet geluidhinder en het Besluit geluidhinder. Voor scholen gelden de grenswaarden alleen tijdens de openingstijden van de school.

3.2 Aggregaten en andere installaties

Aggregaten moeten zijn voorzien van een geluidsisolerende omkasting, geluidsgedempte uit/inlaatopeningen en of geluidsdempers op de uit/inlaatopeningen. Aggregaten moeten zo ver mogelijk van geluidsgevoelige gebouwen worden opgesteld.

 

Als voor of na een evenement gebruik wordt gemaakt van één of meerdere aggregaten of andere installaties, dan mag het equivalente geluidsniveau Leq hiervan bij omliggende geluidsgevoelige gebouwen niet meer bedragen dan 40 dB(A) en 30 dB(C).

 

3.3 Geluidsmetingen

De organisator van een evenement dient de gemeente op elk moment de mogelijkheid bieden om controle-geluidsmetingen uit te voeren.

 

De bepaling van de geluidsniveaus vindt plaats overeenkomstig de Handleiding meten en rekenen industrielawaai 1999. Bij de beoordeling van de geluidsniveaus wordt de zogenaamde muziekgeluidcorrectie niet toegepast. Bij het bepalen van de geluidsniveaus blijft buiten beschouwing het ten gehore brengen van onversterkte muziek.

 

De geluidsniveaus in het publiek worden gemeten op een meethoogte van 1,50 meter. De geluidsniveaus in de omgeving worden ook gemeten op een meethoogte van 1,50 meter hoogte. Als sprake is van meerdere bouwlagen met geluidsgevoelige ruimten en het vermoeden bestaat dat op de hogere bouwlagen sprake is van hogere geluidsniveaus, dan worden de geluidsniveaus ook bij deze hogere bouwlagen gemeten. Geluidsmetingen bij gebouwen worden invallend, dus zonder reflectie tegen achterliggende gebouwen uitgevoerd. Als toch inclusief een reflectie wordt gemeten, moet de gemeten waarde worden gecorrigeerd met 3 dB.

 

3.4 Geluidsmonitoringssysteem

In de volgende situaties dient de organisator zelf voor een geluidmonitoringssysteem te zorgen:

  • 1.

    Bij evenementen van type 3 waarbij 4.000 of meer bezoekers per dag aanwezig kunnen zijn;

  • 2.

    Bij evenementen van type 3 waarbij in de twee voorafgaande edities minimaal één overtreding/overschrijding van de geluidsvoorschriften zijn geconstateerd/gemeten.

3.5 Afwijkingsmogelijkheden

In bijzondere omstandigheden of bij evenementen die duidelijk afwijken van de algemene omschrijvingen volgens deze nota, mag worden afgeweken van de normstelling. Een afwijking is alleen mogelijk op basis van een specifieke afweging waarbij de geluidssituatie van de omgeving een belangrijke rol speelt.

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van 31 januari 2023

de waarnemend griffier,

Drs. J.B. Zijlstra MMC

de waarnemend voorzitter,

J.H.M. Hermans-Vloedbeld


1

Zie tabel 3.

2

Voor de meettijd van 2 minuten is gekozen omdat muziek een zekere dynamiek kent. Binnen één nummer kan sprake zijn van rustige, maar ook heftige stukken. Door een gemiddelde over 2 minuten te hanteren, wordt de nodige dynamiek toegestaan. Gelijktijdig wordt voorkomen dat kortstondig te hoge (hinderlijke) geluidsniveaus worden toegestaan.