Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Groningen

Aanwijsbesluit wapenverbod Groningen 2023-2025

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieGroningen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingAanwijsbesluit wapenverbod Groningen 2023-2025
CiteertitelAanwijsbesluit wapenverbod Groningen 2023-2025
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervalt op 1 maart 2025.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene Plaatselijke Verordening Groningen 2021

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-03-2023nieuwe regeling

30-01-2023

gmb-2023-61172

Tekst van de regeling

Intitulé

Aanwijsbesluit wapenverbod Groningen 2023-2025

Aanwijsbesluit tot een verbod op het dragen van messen of andere voorwerpen die als wapen kunnen worden gebruikt ingevolge artikel 2:3, eerste lid Algemene Plaatselijke Verordening Groningen 2021 (APVG 2021).

 

De burgemeester besluit tot,

 

Een aanwijsbesluit op grond van artikel 2:3, eerste lid APVG 2021, op grond waarvan het verboden is op door de burgemeester aangewezen openbare plaatsen, messen of andere voorwerpen die als wapen kunnen worden gebruikt bij zich te hebben.

Artikel 1 Doelstelling

Overwegende dat:

 

  • het (steek)wapen bezit en -gebruik toeneemt;

  • de afgelopen tijd ernstige incidenten hebben plaatsgevonden met steekwapens, waarvan een met dodelijke afloop;

  • deze incidenten de openbare orde ernstig hebben verstoord en de vrees bestaat dat deze wederom ernstig kan worden verstoord;

  • de samenloop van alcohol- en drugsgebruik in het uitgaansgebied en de aanwezigheid van wapens het risico op een geweldsdelict met een wapen vergroot;

dat in het kader van handhaving van de openbare orde, het tegengaan van geweld en overige geweldsdelicten, het noodzakelijk is gebruik te maken van mijn bevoegdheid ex artikel 2:3, eerste lid APVG 2021.

Artikel 2 Aanwijzing gebied

Als gebied waar het verboden is op openbare plaatsen 1 messen of andere voorwerpen die als wapen kunnen worden gebruikt bij zich te hebben wordt aangewezen:

 

Het grondgebied van de gemeente Groningen. Een overzicht van het gebied is opgenomen als bijlage 1 bij dit besluit.

Artikel 3 Inwerkingtreding en duur

Dit besluit treedt in werking op 1 maart 2023 en eindigt op 1 maart 2025.

Artikel 4 Citeertitel

Dit besluit kan worden aangehaald als: 'Aanwijsbesluit wapenverbod Groningen 2023-2025’ .

Aldus vastgesteld op 30 januari 2023

De burgemeester van Groningen,

Koen Schuiling

Toelichting

Het (steek)wapenbezit en -gebruik neemt landelijk toe. De aanwezigheid van wapens of voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden bij o.a. jongeren, drugsdealers en drugs- en alcoholgebruikers in het uitgaansgebied, vergroot het risico op een geweldsdelict met wapengebruik. Om ons hiertegen te verzetten doet de Gemeente Groningen mee aan het Actieplan Wapens en Jongeren, dat door het Ministerie van Justitie en Veiligheid is opgesteld.

 

De Wet wapens en munitie (Wwm) verbiedt slechts een klein aantal (steek)wapens. In de praktijk treft de politie vaak (steek)wapens aan die niet vallen onder deze wet en om deze reden niet in beslag genomen kunnen worden. Het dragen van niet strafbare wapens moet daarom zoveel mogelijk worden ontmoedigd en bestreden.

 

Het verbod is niet van toepassing op voorwerpen die onder de werking van de Wwm vallen. Ook is het verbod niet van toepassing op voorwerpen die zodanig zijn ingepakt dat deze niet voor dadelijk gebruik gereed zijn. Door het verbod kunnen handhavers direct optreden tegen het dragen van (steek)wapens in gevallen waar de Wwm nog niet toereikend is.

 

Bij jongeren van 12 tot 18 jaar is het mogelijk om een haltverwijzing te doen op grond van (steek)wapenbezit. Na een haltverwijzing volgen meerdere gesprekken met ouders en de jongere. Dit stelt Halt in staat om de zorgen en risico’s van wapenbezit met het gezin te bespreken. Tot slot kan een bekeuring worden geschreven of een (preventieve) last onder dwangsom worden opgelegd.

 

Momenteel is het “wetsvoorstel Wwm” in de consultatiefase, waarin een landelijk verbod op de verkoop en het dragen van deze wapens wordt voorgesteld. Om gewapende escalaties te voorkomen en het bezit van wapens tegen te gaan, is het van belang nu op te treden tegen wapenbezit. Daarom maak ik gebruik van mijn bevoegdheid om een gebied aan te wijzen op grond van artikel 2.3 APVG 2021.

 

Cijfers en gebied

Uit politieregistraties volgt dat er in het afgelopen jaar 81 incidenten met “bezit overige wapens” zijn geregistreerd (feitcode F72). In 29 gevallen gaat het daadwerkelijk om niet strafbare wapens. In de overige gevallen was wel sprake van wapenbezit, maar bleek de Wwm van toepassing. Ook komt het voor dat personen vrijwillig afstand doen van een wapen. Niet al deze gevallen zijn geregistreerd. Het probleem in de praktijk is daarom groter.

 

In andere dossiers is gezocht op verschillende zoekwoorden zoals: mes, keukenmes priem etc. Hieruit volgt dat deze zoekwoorden 4125 keer in registraties voorkomen. Deze zoekwoorden komen meerdere keren per dossier voor en zijn daarom slechts indicatief. Dit gaat om delicten waarbij een wapen is gebruikt en dus onder de werking van de Wwm vallen.

 

Vanuit recente ervaringen met jeugdgroepen is bekend dat zij door middel van sociale media op verschillende locaties afspreken om de confrontatie met elkaar aan te gaan. Hierdoor is het onvoorspelbaar waar eventuele confrontaties zich voordoen. Daarnaast zal het verbod vooral toezien op situaties waar nog geen dreiging is. Daarmee heeft het verbod een preventieve werking ten aanzien van confrontaties waarbij een wapen gebruikt kan worden. Om deze redenen is gekozen om de hele gemeente aan te wijzen als gebied waarbinnen het verbod geldt. De noodzaak hiertoe wordt ondersteund door het feit dat het eerder genoemde wetsvoorstel het dragen van wapens overal beoogt te verbieden.

 

Preventie

De Gemeente Groningen is door middel van verschillende preventieve acties bezig om het wapenbezit terug te dringen. Tijdens de Week van de Veiligheid in oktober 2021 en 2022 heeft de Gemeente Groningen in samenwerking met verschillende ketenpartners een wapen-inleveractie georganiseerd. Tijdens deze acties zijn in totaal meer dan 120 wapens ingeleverd (zie afbeelding 1 voor overzicht 2022). Deze actie maakt onderdeel uit van een reeks aan preventieve maatregelen zoals een bewustwordingscampagne onder de naam YouChoose, voorlichtingen op scholen, kluisjescontroles en gesprekken met jongeren door jongerenwerkers en jeugdboa’s. Daarnaast maken verschillende horecagelegenheden gebruik van een politiekluis waarin wapens gedeponeerd kunnen worden. Ik zie nadrukkelijk samenhang tussen preventie en repressie in de aanpak tegen wapenbezit. Het is noodzakelijk om naast preventieve maatregelen ook daadwerkelijk op te kunnen treden tegen wapenbezit.

 

Afbeelding 1: opbrengst wapen-inleveractie 2022

 

Slot

Om gewapende escalaties of ongeregeldheden tussen personen en/of tegen hulpverleners te voorkomen en het bezit van ongewenste wapens tegen te gaan, is het noodzakelijk dat hiertegen kan worden opgetreden. Het instellen van een wapenverbod is daarom noodzakelijk om de openbare orde en veiligheid te handhaven.

Bijlage 1: Aangewezen gebied


1

Zie begripsomschrijving artikel 1:1 onder a en b APVG 2021