Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Oisterwijk

Handhavingsbeleid Drank- en Horecawet 2014-2017 Gemeente Oisterwijk

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieOisterwijk
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingHandhavingsbeleid Drank- en Horecawet 2014-2017 Gemeente Oisterwijk
CiteertitelHandhavingsbeleid Drank- en Horecawet 2014-2017 Gemeente Oisterwijk
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-02-2014nieuwe regeling

29-01-2014

Nieuwsklok, 13-02-2014

Tekst van de regeling

Intitulé

Handhavingsbeleid Drank- en Horecawet 2014-2017 Gemeente Oisterwijk

Samenvatting

Vanaf 1 januari 2013 is het toezicht op de naleving van vrijwel alle bepalingen uit de Drank- en horecawet overgaan van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit naar de gemeenten. De burgemeester is hierbij het bevoegd gezag. Daarbij is op 1 januari 2014 een volgende wetswijziging in werking getreden die o.a. inhield de verplichting voor iedere gemeente om een preventie- en handhavingsplan alcohol vast te stellen. De Gemeenteraad heeft eerder dit jaar gehoor gegeven aan deze wetswijziging en de kadernota 'alcohol, preventie en handhaving 2013-2017' vastgesteld. Dit handhavingsbeleid is een nadere uitwerking van deze nota. Het doel van dit handhavingsbeleid is een bijdrage leveren aan het bereiken van de gestelde doelstellingen uit de kadernota alcohol, preventie en handhaving 2013-2017. Net als bij het ‘Integraal handhavingsplan gemeente Oisterwijk 2012-2015’ zorgt dit handhavingsbeleid voor transparantie in de wijze waarop de gemeente toezicht houdt en handhaaft op de bepalingen uit de Drank- en Horecawet en aanverwante wetgeving. Dit beleid vormt de grondslag om te komen tot een effectieve en efficiënte inzet van middelen om naleving van de regels te bereiken en/of te bevorderen.

 

Uit de analyse van de plaatselijke situatie blijkt dat de toezicht- en handhavingsactiviteiten vooral door de Nederlandse voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werden uitgevoerd. Door de NVWA zijn in drie jaar tijd 108 controles gehouden, 6 boeterapporten opgemaakt en 4 schriftelijke waarschuwingen verstuurd. Oisterwijk kent 163 vaste alcohol verstrekpunten (onder te verdelen in commercieel, paracommercieel, niet-vergunningsplichtig, plaatsen waar schenken van alcohol verboden is) en er vinden jaarlijks gemiddeld 93 evenementen plaats waar alcohol wordt geschonken. Het landelijk naleefgedrag op de leeftijdsgrenzen is over het algemeen gezien slecht (72% van de aankooppogingen lukt). Gemeentelijke nalevingspercentages zijn op dit moment nog niet bekend. De gemeente richt zich nu mede op de GGD gezondheidsmonitor waar in staat waar en hoe jongeren aan alcohol komen in Oisterwijk. De speerpunten voor de gemeente Oisterwijk zijn verbetering van de naleving in uitgaansgelegenheden, evenementen, sportkantines en detailhandel. Daarnaast verdient de aanpak van hokken en keten ook nog aandacht.

 

De nadruk zal in dit Toezicht- en Handhavingsbeleid met name liggen op het naleefgedrag met betrekking tot de leeftijdsgrenzen uit artikel 20 van de Drank- en Horecawet. In dit beleid is een risicoanalyse opgenomen. Er wordt bekeken per alcoholverstrekpunt/locatie hoe hoog de kans is dat er een overtreding plaats vind. Het risico wordt bepaald door het negatief effect vermenigvuldigd met de kans dat een overtreding op een bepaalde plaats voorkomt. De negatieve effecten zijn schade aan de volksgezondheid of acute verstoring van de openbare orde/veiligheid (hoge weegfactor) Aantastingen van de leefbaarheid/woonomgeving (gemiddelde weegfactor), aantasting van de ruimtelijke kwaliteit of oneerlijke concurrentie (lage weegfactor). De hoog risicoverstrekkers zijn cafés, sportkantines en illegale horeca. De gemiddeld risicoverstrekkers zijn evenementen, cafetaria's, detailhandel en de openbare ruimte. De laag risicoverstrekkers de wijkgebouwen, slijterijen, scholen, hotels, restaurants en tot slot de plaatsen waar een verkoopverbod geldt. Deze weegfactor vloeit voort uit de prioritering die door de raad is gesteld in de kadernota.

 

De doelen van dit handhavingsbeleid vloeien voor een deel rechtstreeks voort uit de kadernota. Hoofddoel is een daling van het alcoholgebruik beneden de leeftijdsgrenzen van 10% bereiken. Om dat doel te bereiken wordt minimaal 1 keer per jaar bij hoge- en gemiddelde prioriteit verstrekkers een leeftijdsgrenzencontrole uitgevoerd. Bij iedere laag prioriteit verstrekker/locatie wordt naar aanleiding van klachten en signalen een leeftijdsgrenzencontrole uitgeoefend. Daarnaast wordt iedere vergunningsplichtige verstrekker eens per twee jaar administratief gecontroleerd.

 

De middelen die worden ingezet om het alcoholgebruik in zijn algemeenheid te matigen zijn de mogelijkheden van een convenant tussen de gemeente, horeca en supermarkten onderzoeken om niet mee te doen aan happy hours en prijsacties. Daarnaast wordt gecontroleerd op het doortapverbod en dronkenschap van leidinggevenden.

 

Vanuit toezicht zijn er vijf verschillende controles te onderscheiden namelijk de leeftijdsgrenzen controle, de vergunningcontrole (ofwel administratieve controle), de controle op het alcoholverkoopverbod, controle in de openbare ruimte en tot slot de evenementencontrole.

 

Bij het constateren van overtredingen van wet- en regelgeving wordt als algemeen uitgangspunt gesteld dat in beginsel altijd tegen overtredingen wordt opgetreden. Er wordt altijd rekening gehouden met de belangen en omstandigheden in een specifiek geval. De sancties die opgelegd kunnen worden zijn het opleggen van een last onder bestuursdwang, een last onder dwangsom, een bestuurlijke boete, het intrekken of schorsen van een vergunning, het tijdelijk sluiten van een inrichting, het ontzeggen van de toegang tot een horecagelegenheid, het tijdelijk stilleggen van de alcoholverkoop in supermarkten en tot slot het opleggen van een boete of HALT-afdoening aan 18-minners in het bezit van alcohol.

 

Oisterwijk heeft een sanctiestrategie opgesteld. De sanctiestrategie deelt overtredingen grofweg op in 3 categorieën, met elk hun eigen aanpak. De categorieën zijn, van zwaar naar licht: categorie 0 (overtredingen die spoedig beëindigd moeten worden), categorie 1 (ernstig maar geen acuut gevaar), categorie 2 (administratieve vereisten etc.)

 

Als de toezichthouder een overtreding constateert, past hij de sanctiestrategie en de sanctietabel (in bijlage 1) toe. Hiervan kan, gemotiveerd, worden afgeweken. Afwijken kan in geval van bijzondere omstandigheden gewenst zijn.

 

Begrippenlijst en afkortingen

 

Begrippen

 

Alcoholverstrekpunten: alle plaatsen waar anders dan om niet of bedrijfsmatig alcohol wordt verstrekt.

 

Leeftijdsgrenzeninspecties of leeftijdsgrenzencontrole: controle waarbij hoofdzakelijk wordt gecontroleerd of alcoholverstrekkers zich houden aan artikel 20 van de Drank- en Horecawet. In dat artikel staat onder andere dat het verboden is om alcoholhoudende drank te verstrekken aan een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.

 

Mystery-shopper onderzoek: onderzoek waarbij 18-minners de opdracht krijgen om bij een alcoholverstrekker alcohol te kopen. Dit onderzoek wordt gedaan om het naleefgedrag in kaart te brengen, niet om overtredingen te constateren.

 

Naleefgedrag: het naleefgedrag van artikel 20 van de Drank- en Horecawet (het leeftijdsgrenzenartikel)

 

Tijdelijke alcoholverstrekpunten: het terrein van een evenement waarop bedrijfsmatig of anders dan om niet alcohol wordt verstrekt

 

Afkortingen

 

APV: Algemene plaatselijke Verordening

BOA: Buitengewoon opsporingsambtenaar

Dhw: Drank- en horecawet

NVWA: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

 

Hoofdstuk 1 Inleiding

Op 1 januari 2013 is de nieuwe Drank- en Horecawet (Dhw) in werking getreden. Het Rijk heeft met deze wetswijziging beoogd dat het schadelijk alcoholgebruik onder jongeren effectiever kan worden tegengegaan, de alcohol gerelateerde overlast en verstoring van de openbare orde kan worden teruggedrongen, dat de administratieve lasten voor bedrijven terug worden gedrongen en tot slot dat er effectiever kan worden gecontroleerd op oneerlijke concurrentie tussen commerciële en paracommerciële horecabedrijven.

 

Vanaf 1 januari 2013 is het toezicht op de naleving van vrijwel alle bepalingen uit de Dhw overgaan van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit naar de gemeenten. De burgemeester is voortaan bevoegd gezag.

 

Op 23 juli 2012 werd bekend dat er een volgende wetswijziging zou komen na de wetswijziging van 1 januari 2013. Deze wetswijziging bevat de verhoging van de leeftijdsgrenzen van 16 naar 18 jaar en de wetswijziging bevat de verplichting voor gemeenten om eens in de vier jaar een preventie- en handhavingsplan alcohol vast te stellen. Op 18 juni 2013 werd bekend dat deze wetswijziging op 1 januari 2014 in werking zal treden.

 

De gemeente Oisterwijk heeft op 7 februari 2013 de kadernota 'alcohol, preventie en handhaving 2013-2017' vastgesteld. In deze kadernota zijn de doelen en speerpunten voor het alcoholbeleid in het algemeen uitgezet. In de nota is omschreven hoe we de preventieve werkzaamheden samen met onze partners zullen gaan inrichten (namelijk eens in de 2 maanden met de Werkgroep Alcoholpreventie Oisterwijk bespreken welke activiteiten men de aankomende maanden alleen of met elkaar gaat ondernemen). In de kadernota staat dat het college later in 2013 een toezicht- en handhavingsbeleid Dhw zal vaststellen in aanvulling op de kadernota. Toen is uitgegaan van de 'oude' Drank- en Horecawet waarin het college belast was met de uitvoering van de Drank- en Horecawet. Na de wetswijziging van 2013 is de burgemeester belast met de handhaving en dus uitsluitend bevoegd tot het vaststellen van het handhavingsbeleid. De kadernota 'alcohol, preventie en handhaving 2013-2017' moet gezien worden als het verplicht vast te stellen preventie- en handhavingsplan alcohol waar de wetswijziging die per 1 januari 2014 in is gegaan op doelt. Dit aparte handhavingsbeleid is een uitwerking van hetgeen de gemeenteraad heeft vastgesteld.

 

1.1 Doel

Naast het (per 1 januari 2014) wettelijke vereiste om een handhavingsplan alcohol vast te stellen, heeft dit handhavingsbeleid ook als doel om een bijdrage te leveren aan het bereiken van de gestelde doelstellingen uit de kadernota 'alcohol, preventie en handhaving 2013-2017'. Een van de belangrijkste doelstellingen die in de kadernota genoemd is, is het alcoholgebruik onder jongeren beneden de wettelijke leeftijdsgrenzen terug te dringen met minimaal 10 % (van 47% naar 37%).

Net als bij het ‘Integraal handhavingsplan gemeente Oisterwijk 2012-2015’ zorgt dit handhavingsbeleid voor transparantie in de wijze waarop wij toezicht houden en handhaven op de bepalingen uit de Dhw en aanverwante wetgeving. Dit beleid vormt de grondslag om te komen tot een effectieve en efficiënte inzet van middelen om naleving van de regels te bereiken en/of te bevorderen.

 

1.2 Reikwijdte

Dit handhavingsbeleid heeft betrekking op de handhaving van regels met betrekking tot de Drank- en Horecawet en de uit de Drank- en Horecawet voortvloeiende (gemeentelijke) regelgeving. Denk hierbij ook aan de alcohol- of horeca gerelateerde regelgeving (genotsmiddelenverbod, schenktijden, sluitingstijden) uit de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Oisterwijk. Daarnaast zijn in de sanctietabel van dit toezicht- en handhavingsbeleid ook werkwijzen opgenomen waaruit blijkt hoe er gehandeld wordt wanneer men de Wet Wapens en Munitie of de Wet op de kansspelen overtreedt. Voor de overige toezicht- en handhavingstaken wordt verwezen naar het 'Integraal handhavingsplan gemeente Oisterwijk 2012-2015' (denk hierbij aan brandveiligheidsvereisten, milieuregelgeving, bouwregelgeving etc.).

 

1.3 Leeswijzer

Dit handhavingsplan bestaat uit 5 hoofdstukken. Na dit inleidende hoofdstuk volgt een analyse van de plaatselijke situatie. (hoofdstuk 2). In dat hoofdstuk wordt uiteengezet hoeveel alcoholverstrekpunten Oisterwijk heeft.

 

In hoofdstuk 3 zijn de risico’s geïnventariseerd en geanalyseerd, en de daaruit te destilleren prioriteiten en doelen benoemd. In hoofdstuk 3 zijn ook de instrumenten benoemd om de gestelde doelen te bereiken.

 

In hoofdstuk 4 wordt benoemd welke vormen van toezicht te onderscheiden zijn en welke vormen worden ingezet. De kern van dit hoofdstuk wordt gevormd door de sanctiestrategie. Hierin zijn onze uitgangspunten geformuleerd voor handhaving en is beschreven welke werkwijze we volgen in geval van geconstateerde overtredingen.

 

 

In hoofdstuk 5 wordt tenslotte het jaarprogramma voor 2014 genoemd. Het jaarprogramma zal jaarlijks opnieuw worden vastgesteld. In het jaarprogramma staat hoeveel controles jaarlijks worden uitgevoerd, met een inschatting van de tijdsinzet. Het jaarprogramma is een onderdeel van het jaarlijks door ons vast te stellen 'Jaarprogramma handhaving'. Daarin zijn ook de overige handhavingstaken vermeldt.

Hoofdstuk 2 Analyse plaatselijke situatie

In dit hoofdstuk wordt beschreven hoeveel alcoholverstrekpunten Oisterwijk heeft en wat de aandachtspunten zijn op het gebied van alcohol gerelateerde problematiek. Dit is het eerste toezicht- en handhavingsbeleid. Dat betekent dat er nog geen eerdere gegevens zijn over eerdere toezicht- en handhavingsactiviteiten die vanuit de gemeente komen. De gegevens uit deze analyse zijn gebaseerd op gegevens uit de evaluaties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de jeugdmonitor van de GGD 1 , op basis van de zaken die de wijkagenten of boa's signaleren en tot slot op basis van landelijke onderzoeken.

 

2.1 Toezicht en handhaving voor 2013

Het toezicht en de handhaving op bepalingen uit de Drank- en Horecawet was voor 2013 een taak van de Nederlandse voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In Oisterwijk zijn ook controles uitgevoerd door de NVWA. Op verzoek hebben wij de toezichtgegevens ontvangen over de jaren 2009/2011. De prioriteit lag voor de NVWA bij het uitvoeren van leeftijdsgrenzeninspecties.

Inspectieonderwerp

Aantal inspecties

Aantal opgemaakte boete rapporten (BR)

Aantal opgemaakte schriftelijke waarschuwingen (SW)

Leeftijdsgrenzen

102

6

1

Handhaving

61

6

1

Verkenning

41

0

0

Vergunningcontrole

5

0

3

Verkoopverboden

1

0

0

TOTAAL

108

6

4

 

In de afgelopen drie jaar zijn door de NVWA 108 inspecties uitgevoerd. De inspecties betroffen 61 leeftijdsgrenzeninspecties, 41 “verkenningen” om te achterhalen op welke dagen en tijdstippen een leeftijdsgrenzeninspectie zinvol zou kunnen zijn, 5 vergunningcontroles en één controle op verkoopverbod (bv. bij tankstation, of op sterke drank vanuit supermarkt).

 

De gemeente heeft in de afgelopen jaren niet gecontroleerd op vereisten uit de Drank- en Horecawet. Toezicht op drankverstrekking tijdens evenementen heeft sporadisch plaatsgevonden. Het toezicht werd door de NVWA georganiseerd.

 

De politie en de BOA's uit team veiligheid van de Gemeente houden toezicht op het genotsmiddelenverbod c.q. art. 45 van de Drank- en horecawet. Het aantal doorverwijzingen naar HALT en het aantal processen-verbaal dat vanuit de politie komt is niet bekend. Vanuit team veiligheid zijn er in 2012 twaalf HALT verwijzingen gedaan.

 

2.2 Alcoholverstrekpunten schematisch weergeven

In deze paragraaf wordt het aantal verstrekpunten schematisch weergegeven. De verstrekpunten zijn onderverdeeld in commerciële verstrekpunten, paracommerciële verstrekpunten, niet-vergunningsplichtige verstrekpunten, instellingen die geen alcohol mogen verkopen en tot slot de verstrekpunten tijdens evenementen. Oisterwijk kent 139 alcoholverstrekpunten, 24 instellingen die gecontroleerd dienen te worden op het alcoholverkoopverbod. Daarnaast worden er in Oisterwijk per jaar gemiddeld 93 evenementen. Bij elkaar opgeteld komt dat neer op 256 verstrekpunten.

Commerciële drankverstrekking

Aantal vergunningen

Cafés/gericht op jongeren

19/5

Restaurants

35

Hotels

8

Slijterijen

6

Cafetaria

11

Zaalverhuur

4

Commerciële sportkantine

7

Anders

4

Totaal

94

 

Paracommerciële drankverstrekking

Aantal vergunningen

Sportkantines (sportief/recreatieve doelstellingen)

14

Instellingen met een culturele/sociale doelstelling (wijkgebouwen, buurtcentra)

4

Instellingen met een religieuze doelstelling (kerkgenootschappen etc.)

1

Totaal

19

 

Niet-vergunningsplichtigen

Aantal

Supermarkt

10

Warenhuis

1

Cafetaria

8

Tabakszaak

2

Drankenwinkel niet zijnde slijterij (wijnzaken)

5

Totaal

26

 

Alcoholverkoopverbod/verstrekking sterke drank niet toegestaan

Aantal

Overige detailhandel (geen supermarkt, warenhuis of tabakszaak)

19

Tankstation

5

Totaal

24

 

Evenementenvergunningen

Aantal

Gericht op jongeren

Aanvragen 2011

84

11

Aanvragen 2012 (zonder Oisterwijk 800)

88

11

Aanvragen 2013 (voorlopig)

106

11

Gemiddeld aantal evenementen per jaar

93

11

 

Totaal aantal alcoholverstrekpunten

Aantal

Vaste verstrekpunten

139

Controle alcoholverkoopverbod

24

Gemiddeld aantal evenementen per jaar

93

Totaal

256

 

2.3 Alcoholverstrekking en naleefgedrag in Oisterwijk

In deze paragraaf worden de alcoholverstrekpunten die de gemeente Oisterwijk kent omschreven. Tevens wordt genoemd wat het te verwachten naleefgedrag is (op basis van de GGD jeugdmonitor, landelijk onderzoek of signalen van de BOA/wijkagent). De nadruk in de analyse wordt gelegd op alcoholverstrekking aan personen beneden de wettelijke leeftijdsgrenzen. Met naleefgedrag wordt in deze paragraaf dan ook bedoeld het naleefgedrag van de leeftijdsgrenzen zoals bedoeld in artikel 20 van de Drank- en Horecawet.

 

Uitgaan in Oisterwijk

De gemeente Oisterwijk bestaat uit drie kernen. Twee van de drie kernen hebben een gebied waar de uitgaansgelegenheden zijn te vinden. Deze gebieden zijn de omgeving van De Lind in de kern van Oisterwijk en de omgeving van de Raadhuisstraat en het Rootven in de kern van Moergestel. In deze uitgaansgebieden is de doelgroep voor een aantal cafés jongeren tussen de 14 en 21 jaar. Het beeld is dat ook jongeren van omliggende dorpen naar deze gelegenheden toe komen. Jongeren geven aan dat de plaats waar alcohol wordt genuttigd in de meeste gevallen een café, discotheek of bar is. Het naleefgedrag in uitgaansgelegenheden is volgens een landelijk onderzoek door de Universiteit Twente 2 aan de lage kant.

 

Evenementen in Oisterwijk

In Oisterwijk worden jaarlijks vele evenementen georganiseerd. Een deel van deze evenementen wordt ook door jongeren bezocht. In 2011 zijn er 84 evenementen georganiseerd. 2012 was een veelbewogen jaar voor wat betreft evenementen vanwege het 800-jarig bestaan van de gemeente Oisterwijk. Er zijn in 2012 83 evenementen georganiseerd die gerelateerd waren aan het 800-jarig bestaan van Oisterwijk en 88 'normale' evenementen. Het jubileum heeft een impuls gegeven aan de evenementengroei. In de eerste helft van 2013 hebben er 60 evenementen plaats gevonden. Voor de tweede helft staan er al 46 op de planning. Naar verwachting worden dit er nog meer. Er is geen landelijk onderzoek bekend over het naleefgedrag op evenementen. Het naleefgedrag zal tijdens de uitvoering van toezichthoudende werkzaamheden moeten blijken.

 

Sporten in Oisterwijk

De meeste sportverenigingen (14) hebben een zogenaamde paracommerciële vergunning. Enkele sportclubs/sporthuizen hebben een 'normale' drank- en horecavergunning (7). Het verschil tussen deze twee type vergunningen heeft te maken met het mogen schenken van alcohol op bepaalde tijdstippen en het geven van persoonlijke bijeenkomsten. De regels hiervoor zijn te vinden in de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Oisterwijk. De meeste sportclubs zijn te vinden rondom Stokeind/Moergestelsweg/Sportlaan en daarnaast nog rondom de Vennelaan. Volgens de jeugdmonitor van het GGD geeft 7% van de Oisterwijkse jongeren aan alcohol te drinken na het sporten. Een landelijk onderzoek (Universiteit Twente) wijst uit dat het naleefgedrag bij sportkantines erg laag is. In de kadernota alcohol, preventie en handhaving 2013-2017 is het voorafgaande ook meegenomen. Een van de speerpunten uit de kadernota is alcoholmatiging in sportkantines.

 

Scholen in Oisterwijk

Oisterwijk heeft een school voor middelbaar onderwijs (2college). Op schoolfeesten van deze school wordt geen alcohol geschonken en de school zelf controleert aan de poort of jongeren drank op hebben en of zij drank mee hebben genomen. Deze school is geen aandachtspunt wat betreft alcoholproblematiek. Op deze school wordt in samenwerking met onze partners wel voorlichting gegeven aan jongeren en ouders over alcohol. De GGD jeugdmonitor laat zien dat 11% van de Oisterwijkse jongeren aangeeft ook op een schoolfeest te drinken.

 

Detailhandel in Oisterwijk

In Oisterwijk bevinden zich tien supermarkten en een warenhuis (Hema). Deze winkels mogen zonder vergunning zwak-alcoholhoudende dranken en wijn verkopen. Daarnaast zijn er ook winkels die dat niet mogen maar daar bestaat het (geringe) risico dat zij toch alcoholhoudende drank zullen verkopen. Men dan denken aan tankstations. Daarnaast zijn er nog winkels zoals slagerijen, bakkerijen, groenteboeren, delicatessenzaken, tabakszaken en drogisterijen die enkel zwak alcoholische dranken mogen verkopen. Het gaat om circa 35 winkels. Van supermarkten is bekend dat het naleefgedrag (landelijk gezien) zeer slecht is. Uit een onderzoek van de Universiteit Twente 3 is gebleken dat 100% van alle mysteryshoppers er binnen 3 aankooppogingen in slaagde om alcoholhoudende drank aan te schaffen in een detailhandelszaak. Supermarkten doen zelf erg veel aan het voorkomen van alcoholverkoop aan jongeren (denk hierbij aan de regel 'samen kopen is samen legitimeren' als het om een groep jongeren gaat bij gemengde leeftijden, onder de 25 legitimeren, 16-minners (destijds) via folders wijzen op de strafbaarstelling van alcoholbezit).

 

Slijterijen in Oisterwijk

Op grond van de huidige Drank- en Horecawet mag een persoon jonger dan 18 niet worden toegelaten tot een slijterij tenzij deze persoon wordt begeleid door iemand van 21 jaar of ouder. Oisterwijk heeft in totaal 6 slijterijen. Uit landelijk onderzoek blijkt dat jongeren minder snel geneigd zijn om hun aankooppoging in een slijterij te doen. Wanneer jongeren besluiten een aankooppoging te doen blijkt dit vaak wel te lukken. Voor zwak alcoholhoudende drank geldt dat 60% van de aankooppogingen lukt. Voor sterk alcoholhoudende drank ligt dit percentage op 38%.

 

Het 'genotsmiddelenverbod' in Oisterwijk

Op grond van artikel 2:48 van de Apv heeft het college gebieden aangewezen waar het verboden is alcoholhoudende drank te gebruiken of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben. Op deze plaatsen worden nog steeds geregeld personen aangetroffen die in het openbaar alcohol aan het nuttigen zijn. De volgende plaatsen zijn momenteel aangewezen als gebied waarin het verboden is 'genotsmiddelen' (waaronder ook alcohol) te gebruiken. 2% van de Oisterwijkse jongeren geeft dat ze op straat alcohol drinken.

Oisterwijk

Moergestel

Kern

Het gebied omsloten door Moergestelseweg, Pastoor van Beugenstraat, de kuil, Hoogstraat, Blokshekken, Spoorlaan, Johannes Lenartzstraat, de Lind, Gemullehoekenweg, Johanna van Brabantlaan, Visserslaan, Wolvensteeg, Koningsvaren, Burgemeester Vogelslaan, Moergestelseweg.

Het gebied omsloten door Kloosterlaan, Raadhuisstraat, Postelstraat, Bosstraat, De Scheerman, Schoolstraat, Burg Bardoelstr, Pastoor Janssenstr, Prinses Margrietstr, Rootven, Kloosterlaan.

Natuurgebieden

Gemullehoekenweg, Oirschotsebaan, Oirschotseweg, Raadhuisstraat, Kloosterlaan, Rootven, Oisterwijkseweg, Moergestelseweg, Hondsbergselaan, Graaf Bernadottelaan, Bosweg, Heisteeg, Gemullehoekenweg.

Toegangswegen van en naar omliggende gemeenten

Pannenschuurlaan, Heukelomseweg, Tilburgseweg (tot de grens met de gemeente Tilburg), Vinkenberg, Heuvelstraat (tot de grens met de gemeente Hilvarenbeek en het fietspad Stroomdalpad.

 

Hokken en keten in Oisterwijk

Er zijn geen hokken en keten bij de gemeente bekend. Toch krijgt de gemeente geregeld klachten over indrinkplekken en schuren waar drank wordt verstrekt. De gemeente heeft wel een vermoeden van de locaties waar deze keten en hokken zich bevinden. In de kadernota 'alcohol, preventie en handhaving 2013-2017' is vermeld hoe wij optreden wanneer wij een klacht ontvangen over hokken en keten. In de kadernota is genoemd dat de gemeente juridisch gezien enkel kan optreden tegen (semi)commerciële keten. Wanneer de gemeente klachten ontvangt over (semi)commerciële keten en indien na onderzoek blijkt dat het daadwerkelijk om een (semi)commerciële keet gaat, wordt handhavend opgetreden. De gemeente zal binnen de looptijd van dit beleid aanvullende interventies binnen de pijler 'voorlichting en educatie' opstarten. 3% van de Oisterwijkse jongeren geeft aan dat ze in een keet/hok alcohol drinken.

 

Cafetaria's in Oisterwijk

Als cafetaria wordt gezien een snackbar, pizzeria etc. Cafetaria's kunnen de keuze maken of zij alcoholische drank ter plaatse willen verstrekken of dat zij alcoholische drank mee willen geven aan de klant zodat de klant dit elders kan opdrinken. Voor drankverstrekking ter plaatse is een drank- en horecavergunning nodig. Wanneer alcoholische dranken worden meegegeven om elders opgedronken te worden is geen vergunning nodig in de zin van de Drank- en Horecawet. Een cafetaria mag niet ter plaatse verstrekken en de mogelijkheid bieden om de drank mee te nemen. Er moet een keuze worden gemaakt. Uit de GGD jeugdmonitor blijkt dat samen met de discotheek, de cafés, de bars en het terras ook de snackbar een populaire plek is om alcohol te nuttigen. Het naleefgedrag volgens een landelijk onderzoek van de Universiteit Twente is slecht.

 

Hotels en restaurants in Oisterwijk

Oisterwijk is een gemeente met veel toerisme en kent vele restaurants en hotels. 7% van de Oisterwijkse jongeren geeft aan in restaurants alcohol te drinken. Over de alcoholconsumptie in hotels is niets bekend. Over het naleefgedrag is ook niets bekend. Het werkelijke naleefgedrag zal moeten blijken tijdens het houden van toezicht.

 

Overige paracommerciële instellingen

Met overige paracommerciële instellingen wordt gedoeld op de wijkcentra's, buurthuizen en kerkgenootschappen. Het naleefgedrag voor deze instellingen is niet bekend. Ook is niet bekend of jongeren in deze instellingen alcohol drinken. De verwachting is dat bij deze instellingen weinig verstrekking aan minderjarigen zal plaatsvinden. De problematiek bij overige paracommerciële instellingen ligt in de sfeer van oneerlijke concurrentie tussen commerciële horeca en paracommerciële horeca.

 

2.4 Regionale samenwerking

De gemeente Oisterwijk heeft een toezichthouder (BOA) voor de Drank- en Horecawet in dienst. Deze toezichthouder kan worden 'uitgeleend' aan de gemeente Goirle en Hilvarenbeek. Daarnaast zal worden aangesloten bij regionale overlegvormen (bijv. van de GGD) om te bekijken welke ontwikkelingen er zijn rondom de preventie- en handhavingstaken van de Drank- en Horecawet.

Hoofdstuk 3 Risicoanalyse, prioriteiten, doelen en instrumenten

In dit hoofdstuk worden de risico’s geïnventariseerd en geanalyseerd, en de daaruit te destilleren prioriteiten en doelen benoemd. Om deze doelen te bereiken zijn bepaalde instrumenten benodigd. De instrumenten komen terug in de laatste paragraaf. Met andere woorden, in dit hoofdstuk geven we aan wat we gaan doen, en hoe we dat gaan doen (instrumenten). Hierbij wordt vooropgesteld dat de speerpunten uit de kadernota 'alcohol, preventie en handhaving 2013-2017' een hoofdrol spelen.

 

3.1 Analyse naleefgedrag

In het paragraaf 2.3 is aangegeven hoe het zit met het naleefgedrag van de Oisterwijkse alcoholverstrekpunten en welke alcoholgerelateerde problematiek er speelt. Het naleefgedrag wat in paragraaf 2.3 wordt beschreven gaat over het naleefgedrag van artikel 20 van de Drank- en Horecawet door alcoholverstrekkers. Dat artikel verbiedt de verkoop van alcohol aan personen die daarvoor de benodigde leeftijd nog niet hebben bereikt (per 1 januari 2014 is dat 18 jaar). Dit is een van de belangrijkste artikelen om een van de doelen van de Drank- en Horecawet te waarborgen (alcoholverstrekking aan 18-minners tegengaan vanwege volksgezondheidsmotieven). De nadruk zal in dit toezicht- en handhavingsbeleid met name liggen op het naleefgedrag van de leeftijdsgrenzen uit artikel 20 van de Drank- en Horecawet.

 

Het naleefgedrag van artikel 20 van de Drank- en Horecawet wordt gemeten door mystery-shop onderzoek. Hierbij worden 14/15-jarigen (of 16/17-jarigen als het om verstrekking van sterke drank gaat) ingezet, die aankooppogingen doen. Daarbij wordt gekeken of naar legitimatie wordt gevraagd en of de aankooppoging lukt.

 

Het naleefgedrag kan ook door middel van het inzetten van 'normale' boa's worden gecontroleerd mits zij geen oud uiterlijk hebben. Een leeftijdsgrenzencontrole moet namelijk zo onopvallend mogelijk plaats vinden om een waarheidsgetrouw beeld te kunnen krijgen.

 

De gemeente Oisterwijk heeft geen eigen analyse van het naleefgedrag van de Oisterwijkse alcoholverstrekpunten omdat de gemeente hier tot op 1 januari 2013 niet verantwoordelijk voor was. Daarom worden de gegevens van het onderzoek ''Alcoholverkoop aan Jongeren, een landelijk nalevingsonderzoek' van de Universiteit Twente gebruikt in combinatie met gegevens van de GGD, politie en boa's. Deze resultaten worden als voldoende representatief gezien omdat voor het onderzoek 1338 aankooppogingen gedaan zijn om zwak-alcoholische drank te kopen en 200 aankooppogingen zijn gedaan om sterk-alcoholische drank te kopen.

Type verkooppunt

ID gevraagd

Aankooppoging mislukt (naleefgedrag)

Supermarkt

61%

30%

Slijterijen (<16)

56%

40%

Slijterijen (<18)

66%

62%

Horeca

20%

11%

Cafetaria's

29%

15%

Sportkantines

6%

4%

Thuisbezorgkanalen

0%

0%

Totaal

44%

28%

 

De cijfers die regelmatig in paragraaf 2.3 worden genoemd zijn in het bovenstaande schema nog eens samengevat. Uit het onderzoeksrapport blijkt dus dat alcoholverstrekkers artikel 20 van de Drank- en Horecawet onvoldoende naleven. De belangrijkste conclusies uit het mystery-shop onderzoek zijn:

  • -

    Dat er slecht naar identiteitsbewijzen wordt gevraagd en als deze wel worden gevraagd dat er niet goed wordt gekeken naar welke leeftijd er op staat waardoor er alsnog verstrekking plaatsvindt. (Er is 580 keer naar een ID gevraagd (44%), maar dit heeft maar 360 keer tot correcte naleving geleid);

  • -

    Alcoholhoudende drank is, artikel 20 van de Drank- en Horecawet ten spijt, ruim beschikbaar. Minderjarigen hebben een slagingskans tussen 60% en 100% om zwakalcoholhoudende drank verkocht te krijgen en een kans van 38% om ook sterke drank verkocht te krijgen (in slijterijen).

Als we thuisbezorgkanalen buiten beschouwing laten, dan leven sportkantines het slechtst de leeftijdsgrenzen na, gevolgd door horeca, cafetaria’s, slijterijen en supermarkten. De detailhandel lijkt het vrij goed te doen maar uit ander onderzoek blijkt dat na drie aankooppogingen iedere 16-minner slaagt (zie paragraaf 2.3 onder het kopje detailhandel in Oisterwijk).

 

Om het tij te keren is het belangrijk dat er wordt gevraagd naar een geldig legitimatiebewijs en dat vervolgens ook wordt gekeken naar de leeftijd op het legitimatiebewijs. De ondernemer heeft hier een grote verantwoordelijkheid in. Daarnaast is het sinds 1 januari 2014 voor 18-minners ook verboden om alcoholhoudende drank bij zich te hebben. Op deze wijze kunnen verstrekkers en afnemers worden aangepakt.

 

3.2 Risicoanalyse

In het ‘Integraal handhavingsplan gemeente Oisterwijk 2012-2015’ is een risicoanalyse opgenomen. Dit is gedaan om het risico van bepaalde overtredingen in te kunnen schatten. Voor dit beleid is ook een risicoanalyse opgenomen. Er wordt niet per overtreding bekeken hoe hoog een bepaalde kans is, er wordt bekeken per alcoholverstrekpunt/locatie hoe hoog de kans is dat er een overtreding plaats vindt.

 

De eerste stap is de verstrekkers/locaties in kaart brengen en per verstrekpunt/locatie een inschatting van het risico maken (om de volgorde van prioriteit te bepalen). Hierbij is aansluiting gezocht bij de methode programmatisch handhaven van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Voor het inschatten van de risico’s (de kans dat een overtreding zich op een bepaalde plaats voor doet) is gebruik gemaakt van een risicomatrix. De methodiek voor de risicoanalyse-prioriteitenstelling werkt op basis van de formule:

 

R ( Risico)= E (negatief effect) x K ( de kans dat dit effect voorkomt).

 

Het risico wordt bepaald door het negatief effect vermenigvuldigd met de kans dat een overtreding op een bepaalde plaats voorkomt. Concreet betekent dit model dat van alle te onderscheiden “verstrekpunten/locaties” de kans dat er iets gebeurt wordt afgezet tegen de ernst van de gevolgen. Hiervoor wordt een vierpuntenschaal gehanteerd:

 

Kans

0,5 = heel weinig/heel klein (0)

1 = aanwezig (+)

1,5 = veel/groot (++)

2 = heel veel/heel groot (+++)

 

In de risicomatrix wordt rekening gehouden met een aantal soorten negatief effect. De negatieve effecten zijn onder te verdelen in een gevaar voor de gezondheid, een gevaar voor de openbare orde of veiligheid, een verslechtering van de ruimtelijke kwaliteit en tot slot oneerlijke concurrentie.

 

Effect

Weegfactor 3: Schade aan de volksgezondheid of acute verstoring van de openbare orde/veiligheid (bijvoorbeeld: doortappen aan personen die al dronken zijn, niet naleven van de leeftijdsgrenzen, criminele activiteiten zoals drugs en/of wapenhandel)

 

Weegfactor 2: Aantastingen van de leefbaarheid/woonomgeving (wangedrag/kleine irritaties zoals geluidsoverlast, wildplassen, baldadigheid, vernielingen openbare ruimte)

 

Weegfactor 1: Verslechtering van de ruimtelijke kwaliteit of oneerlijke concurrentie (bijvoorbeeld niet vergunde uitbreiding van terrassen en oneerlijke concurrentie door paracommerciële instellingen en/of niet vergunde horeca)

 

Risico's (Kans x Effect)

De berekening van het “totaal gewogen risico” is als volgt tot stand gekomen:

 

Het totaal gewogen risico is een optelling van het aantal "+", inclusief de weegfactor. Het aantal "+" in de kolommen "Volksgezondheid/acute verstoring openbare orde of veiligheid" en "Aantastingen van de leefbaarheid/Woonomgeving" zijn daartoe vermenigvuldigd met de weegfactor. De maximaal mogelijke score is 21.

 

Kleurcodes in kolom “totaal gewogen Risico”:

 

≥ 14 punten: hoog risico → Rood

 

≥ 7 punten: gemiddeld risico → Oranje

 

≤ 6 punten: laag risico → Groen

 

Effect (Volks)gezondheid en acute verstoring van de openbare orde/veiligheid

Uit het mystery shopper-onderzoek van de Universiteit Twente (zie paragraaf 3.1) blijkt dat sportkantines de leeftijdsgrenzen het slechtst naleven. Deze krijgen daarom hier ook een van de hoogste gewogen risico samen met cafés. Andere verstrekpunten/locaties zoals evenementen, de openbare ruimte, supermarkten en slijterijen scoren hoog op dit effect maar komen lager uit in het gewogen risico. Voor hokken en keten/illegale horeca geldt dat er geen toezicht is van een (horeca)ondernemer en dat het risico voor de gezondheid en op verstoring van de openbare orde erg groot is. Bij geen enkele verstrekker/locatie is er van uit gegaan dat het effect klein is. Er is wel vanuit gegaan dat vertrekking in mindere mate voorkomt bij de categorieën die een '+' hebben gekregen. De uitkomsten van de jeugdmonitor van het GGD zoals beschreven in paragraaf 2.3 zijn ook meegenomen met de effectweging. Voor evenementen wordt ingeschat dat, in geval er drank wordt geschonken en daartoe ontheffing is verleend, er een groot risico is dat deze aan personen jonger dan 18 jaar wordt geschonken, dan wel ter hand wordt gesteld.

 

Acute openbare orde verstoringen/verstoringen van de veiligheid (wapenbezit, drugsgebruik, alcoholverstrekking dat leidt tot openbare ordeverstoring, misbruik van de Dhw-vergunning) hebben een zeer groot effect. De kans dat deze verstoringen zich voor doen is over het algemeen gezien klein. De plaats waar deze verstoringen zich zouden kunnen voordoen is het grootst in de reguliere uitgaansgelegenheden, in hokken en keten en tijdens evenementen. Die kans is afgeleid uit informatie die afkomstig is van de Oisterwijkse wijkagenten.

 

Effect Leefbaarheid en Woonomgeving

Mede vanuit de beschikbare informatie van de wijkagenten en de BOA's van team veiligheid is een inschatting gemaakt van de alcoholgerelateerde openbare orde problematiek die effect heeft op de leefbaarheid en/of de woonomgeving. Het gaat om ergernissen, niet om ernstige verstoringen van de openbare orde of veiligheid. De meeste alcoholgerelateerde ergernissen doen zich voor tijdens uitgaansavonden in het centrum van Oisterwijk of Moergestel (bij de cafés in de buurt). Daarnaast ondervindt men overlast van drinkende personen in de openbare ruimte.

 

Effect Ruimtelijke kwaliteit

Veel horeca (cafés, cafetaria's en restaurants) bevindt zich in het centrum van Oisterwijk aan de Lind. Oisterwijk kent een beschermd stadsgezicht met vele monumentale panden. Terrassen die in afwijking van de vergunningen of een ontheffing worden geplaatst zorgen voor een rommelig aangezicht en voor ergernissen van mindervalide personen (bemoeilijking van het gebruik van de blindengeleidenstrook en bemoeilijking van de doorgang). De inschatting van het effect komt voort uit klachten uit het verleden. Daarnaast kan er bij hokken en keten ook sprake zijn van een verslechtering van de ruimtelijke kwaliteit in de zin van het strijdig gebruiken van gronden en de daarmee gepaard gaande overlast.

 

Effect Oneerlijke concurrentie

Dit effect speelt alleen als risico bij de paracommerciële sector, zijnde de sportverenigingen, wijkcentra, buurthuizen en de kerkgenootschappen.

3.2.1 Prioritering en weegfactor kadernota

In de vorige paragraaf is aangegeven in welke risicogroep bepaalde alcoholverstrekkers vallen. Dit gewogen risico is tot stand gekomen op basis van de eerdere gegevens die genoemd zijn in paragraaf 3.1 en hoofdstuk 2. In februari 2013 heeft de Oisterwijkse gemeenteraad de kadernota ‘alcohol, preventie en handhaving 2013-2017’ vastgesteld. Hier staan een aantal door de gemeenteraad geformuleerde speerpunten in. Deze speerpunten komen overeen met de uitkomsten van de gewogen risico's uit de vorige paragraaf.

 

De speerpunten staan in onderstaand kader. De speerpunten die verband houden met toezicht of handhaving zijn vetgedrukt

1. Samenwerking tussen de gemeente, politie, jongerenwerk, GGD, Novadic-Kentron, Centrum Jeugd en Gezin en andere betrokkenen (horeca, scholen, buurtnetwerken, ouders etc.) is de norm. De werkzaamheden worden op elkaar afgestemd zodat problemen effectief worden aangepakt.

2. De gemeente zet zich actief in om het alcoholgebruik door jongeren beneden de wettelijke leeftijdsgrenzen terug te dringen (met minimaal 10%). De gemeente richt zich daarbij op de horeca, detailhandel en de sportkantines. Daarnaast worden de hotspots in kaart gebracht en wordt extra aandacht besteed aan leeftijdsgrenzen tijdens evenementen en alcoholgebruik in de openbare ruimte.

3. De gemeente zet zich in om samen met haar partners meer bekendheid te geven aan de richtlijnen voor aanvaardbaar alcoholgebruik.

4. Ter bevordering van de volksgezondheid en ter bescherming van de veiligheid zal de gemeente zich inzetten om het alcoholgebruik in Oisterwijk te matigen.

5. Om een groot gedeelte van de Oisterwijkse inwoners te bereiken zal extra aandacht worden besteed aan alcoholmatiging in sportkantines.

6. Alle horeca ondernemingen, zowel commercieel als paracommercieel, worden eens in de twee jaar gecontroleerd op de vergunningvereisten. Deze controle heeft als doel het up to date houden van de gemeentelijke administratie en het persoonlijk contact met de horeca ondernemers vergroten.

7. De gemeente treedt op tegen illegale horeca op basis van prioriteitstelling.

 

Uit deze speerpunten kan men afleiden dat het terugdringen van alcoholgebruik door jongeren beneden de wettelijke leeftijdsgrenzen hoog op de prioriteitenlijst staat. Onder punt 2 wordt aangegeven dat met het terugdringen van alcoholgebruik beneden de wettelijke leeftijdsgrenzen zich vooral moet richten op de horeca, sportkantines, detailhandel, evenementen en openbare ruimte. Onder speerpunt 5 is te lezen dat er extra aandacht wordt besteedt aan alcoholmatiging in sportkantines en tot slot wordt onder speerpunt 7 nog eens benadrukt dat illegale horeca (waaronder ook (semi)commerciële keten) niet wordt getolereerd. De speerpunten komen overeen met het gewogen risico uit de vorige paragraaf.

 

 

3.3 Geen risicoanalyse of prioritering vergunningcontrole

In de vorige paragraaf is uiteengezet hoe risicogevoelig een bepaalde locatie is. In die analyse is niet ingegaan om het risico van het niet naleven van administratieve vereisten. Er wordt vanuit gegaan dat de administratieve controle voor vergunningsplichtige bedrijven voor een ieder even vaak moet voorkomen. Ten eerste bevordert dit het contact met de horecaondernemer zonder dat er sprake is van ernstige overtredingen vanuit de Drank- en Horecawet. Zo kan door de desbetreffende toezichthouder ook voorlichting worden gegeven. In de kadernota is als speerpunt omschreven dat iedere vergunningsplichtige horecaondernemer eens in de 2 jaar wordt gecontroleerd op administratieve vereisten. Voorbeelden van wat onder administratieve vereisten wordt verstaan zijn de controle op de volledigheid van de vergunning (leidinggevenden, aanwezige lokaliteiten), het plaatsen van raamstickers waar de leeftijdsgrenzen op zijn aangeduid en de registratie van barvrijwilligers in paracommerciële instellingen.

 

3.4 Doelen en instrumenten

Toezicht en handhaving is geen doel op zich, maar levert een bijdrage aan de genoemde speerpunten uit de ‘kadernota alcohol, preventie en handhaving 2013-2017’ (zie paragraaf 3.3). Deze speerpunten kunnen enkel bereikt worden door een goede samenwerking met onze alcoholpartners die vertegenwoordigd zijn binnen de verschillende pijlers.

 

 

Daling alcoholgebruik beneden de leeftijdsgrenzen met 10%

De gemeente zet zich actief in om het alcoholgebruik door jongeren beneden de wettelijke leeftijdsgrenzen terug te dringen (met minimaal 10%). De gemeente richt zich daarbij op de horeca, detailhandel en de sportkantines. Daarnaast worden de hotspots in kaart gebracht en wordt extra aandacht besteed aan leeftijdsgrenzen tijdens evenementen en alcoholgebruik in de openbare ruimte.

 

De belangrijkste doelstelling van de 'kadernota alcohol, preventie en handhaving 2013-2017' is om het alcoholgebruik door jongeren beneden de wettelijke leeftijdsgrenzen terug te dringen met minimaal 10%. De cijfers die de gemeente gebruikt om te bepalen of het alcoholgebruik onder de Oisterwijkse jongeren (18-minners) met minimaal 10% is gedaald komen uit de “gezondheidsmonitor jongeren (12-18 jaar) 2011, tabellenboek Oisterwijk”. Het cijfer dat genomen is, is het aantal jongeren dat in de afgelopen 4 weken alcohol heeft gedronken. Nu is dat 47%, bij de volgende monitor die de GGD (verwachting is in 2016) uit zal geven is het doel dat dit percentage minimaal met 10% is gedaald (37%).

 

Vanuit toezicht en handhaving gezien worden om dit doel te bereiken de volgende instrumenten ingezet:

  • 1.

    Bij iedere hoge en gemiddelde prioriteit verstrekker/locatie wordt (m.u.v. hokken en keten), ieder jaar na het inwerkingtreden van dit beleid, minimaal 1 keer een leeftijdsgrenzen controle gehouden. 4

  • 2.

    Bij iedere lage prioriteit verstrekker/locatie wordt (m.u.v. slijterijen) naar aanleiding van klachten, signalen of meldingen gecontroleerd op de leeftijdsgrenzen. Daarnaast vinden steekproeven plaats.

  • 3.

    Bij iedere vergunningsplichtige verstrekker wordt, iedere twee jaar na inwerkingtreden van dit beleid, een keer administratief gecontroleerd.

Matiging van het alcoholgebruik

Ter bevordering van de volksgezondheid en ter bescherming van de veiligheid zal de gemeente zich inzetten om het alcoholgebruik in Oisterwijk te matigen.

 

De inzet om het alcoholgebruik in Oisterwijk te matigen zal vooral vanuit de pijlers voorlichting en educatie, signalering en advies en/of ondersteuning komen. Vanuit toezicht en handhaving gezien wordt in het aankomend jaar bekeken of een convenant prijsacties kan worden afgesloten met horecaondernemers en supermarkten. Dit komt in de plaats van de mogelijkheid om prijsacties te verbieden (artikel 25d Dhw). Naast dit convenant wordt tijdens de leeftijdsgrenzencontroles gecontroleerd op het doortapverbod en op dronkenschap van leidinggevenden. De doelstelling om het alcoholgebruik te matigen in Oisterwijk is meetbaar aan de hand van de gezondheidsmonitor volwassenen van het GGD voor de gemeente Oisterwijk. Volgens de huidige cijfers drinkt 15% van de Oisterwijkers overmatig. Deze gezondheidsmonitor is echter in 2009 uitgegeven waardoor het effect van de Oisterwijkse kadernota en dit beleid niet is te meten. Men zou uit moeten gaan van de volgende gezondheidsmonitor die naar verwachting in 2013/2014 zal verschijnen.

 

Administratieve controle

Alle horeca ondernemingen, zowel commercieel als paracommercieel, worden eens in de twee jaar gecontroleerd op de vergunningvereisten. Deze controle heeft als doel het up to date houden van de gemeentelijke administratie en het persoonlijk contact met de horeca ondernemers vergroten.

 

Iedere vergunningsplichtige ondernemer wordt eens in de twee jaar bezocht door een toezichthouder om de administratieve vereisten (o.a. vergunningvereisten) na te lopen. Dit is meetbaar door het bijhouden van een registratie.

 

Optreden tegen illegale horeca

De gemeente treedt op tegen illegale horeca op basis van prioriteitstelling.

 

De gemeente zal iedere klacht over illegale horeca onderzoeken en indien juridische mogelijkheden 5 dat toelaten zal de gemeente hiertegen optreden.

Hoofdstuk 4 Toezicht- en sanctiestrategie

In dit hoofdstuk wordt beschreven welke vormen van toezicht te onderscheiden zijn en welke vormen worden ingezet. De kern van dit hoofdstuk wordt gevormd door de sanctiestrategie. Hierin zijn onze uitgangspunten geformuleerd voor handhaving en is beschreven welke werkwijze we volgen in geval van geconstateerde overtredingen.

 

4.1 Toezichtstrategie

De toezichtwerkzaamheden werden door de NVWA onderverdeeld in drie soorten. Deze drie soorten zijn te omschrijven als de leeftijdsgrenzencontrole waarbij werd gecontroleerd of alcoholverstrekkers zich aan de leeftijdsgrenzen hielden (kan gecombineerd worden met verbod op doorschenken), de vergunningcontrole waarbij werd gecontroleerd of men zich aan de administratieve vereisten hield zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van een leidinggevende en tot slot de controle op het alcoholverkoopverbod waarbij werd gecontroleerd of bedrijven/particulieren alcohol verstrekken zonder vergunning of in strijd met de bepalingen uit de Drank- en Horecawet.

 

De indeling die de NVWA aanhield is geschikt om mee verder te gaan. Het enige dat mist is toezicht in de openbare ruimte i.v.m. het genotsmiddelenverbod/artikel 45 van de Drank- en Horecawet. Dit komt omdat de NVWA hier nooit verantwoordelijk voor is geweest. Daarnaast is het toezicht op evenementen ook apart genoemd.

Soort controle

Artikelen (Dhw tenzij anders aangegeven)

Hoofddoel

Leeftijdsgrenzencontrole

20 lid 1, 20 lid 2, 20 lid 3, 20 lid 6, 20 lid 7, 21, 31 lid 1, 2:29 APV, 2:30 APV, 2:31 APV, 2:32 APV

Controleren of de alcoholverstrekker zich houdt aan de leeftijdsgrenzen en of de alcoholverstrekker niet doortapt. Daarnaast openbare orde en sluitingstijden.

Vergunningcontrole

3, 4 lid 4 en 5, 8, 9, 10, 12 lid 1 en 2, 13 lid 1, 13 lid 2, 14 lid 1, 14 lid 2, 15 lid 1, 15 lid 2, 16, 17, 18 lid 3, 19 lid 1, 19 lid 2, 20 lid 5, 24 lid 1 en 2 en 3, 29 lid 3, 30, 30a lid 1, 31 lid 1, 31 lid 2, 31 lid 3

2:34b APV, 2:34C APV, 2:10 APV, 1:4 APV (terrassen)

Eisen die betrekking hebben op de inrichting, de persoon in de inrichting of op de vergunning. (Geldt voor vergunningsplichtigen en niet-vergunningsplichtigen) Deze controle kan gecombineerd worden met bijvoorbeeld brandveiligheidscontrole.

Alcoholverkoopverbod

18 lid 1 en 2, 22 lid 1 en 2, 25 lid 1 en 2 en 3

Controle bij inrichtingen die geen alcoholhoudende drank mogen verstrekken (of enkel zwakalcoholhoudende drank)

Openbare ruimte

45, 2:48 APV

Controle op bezit van drank door 18-minners en genotsmiddelenverbod

Evenementen

20, 35 lid 1 en 2 en 4

Controle op vereisten uit de ontheffing en op de leeftijdsgrenzen

 

Naast bovengenoemde controles is er tot slot ook de hercontrole. Een hercontrole vindt plaats nadat een overtreding is geconstateerd en de hersteltermijn die de overtreder is gegund is verstreken. De hercontrole is bedoeld om te bekijken of de overtreding tijdig en op juiste wijze is opgeheven. Eventueel kan een hercontrole gecombineerd worden met een nieuwe preventieve controle waarbij ook nieuwe aspecten worden bekeken.

 

4.2 Sanctiestrategie

In de sanctiestrategie is aangegeven hoe wordt omgegaan met geconstateerde overtredingen. De sanctiestrategie (ook wel interventiestrategie genoemd) wordt gehanteerd als leidraad om te bepalen hoe er formeel gereageerd wordt op geconstateerde overtredingen.

4.2.1 Basis handhaving

De wettelijke bevoegdheid (lees: beginselplicht) tot het doen naleven van wetten en regels is gelegen in artikel 125 van de Gemeentewet en in hoofdstuk 5 van de Algemene wet bestuursrecht, met name in de artikelen 5:21 en 5:32.

 

In enkele bijzondere gevallen is de handhavingsbevoegdheid geregeld in de desbetreffende bijzondere wet. Dit is het geval voor de Drank- en Horecawet en de Apv. Verder zijn in de artikelen 172 t/m 178 van de Gemeentewet diverse bevoegdheden toegekend aan de burgemeester in het kader van handhaving van de openbare orde, het toezicht op openbare gelegenheden, ordeverstoring vanuit woningen, ongeregeldheden e.d.

4.2.2 Uitgangspunten

Bij het constateren van overtredingen van wet- en regelgeving wordt als algemeen uitgangspunt gesteld dat in beginsel altijd tegen overtredingen wordt opgetreden. Dit uiteraard voor zover de wettelijke bevoegdheden dit toelaten.

Daarnaast worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:

  • Er wordt altijd rekening gehouden met de omstandigheden van het geval zoals:

    • *

      De mogelijke gevolgen van de overtreding;

    • *

      De omstandigheden waaronder de overtreding is begaan;

    • *

      De voorgeschiedenis;

    • *

      Het proportionaliteit- subsidiariteitsbeginsel (minst ingrijpende sanctie die het beste past om het gestelde doel te bereiken. In beginsel wordt de sanctiestrategie gevolgd. Hiervan kan, gemotiveerd, worden afgeweken. Afwijken kan in geval van bijzondere omstandigheden gewenst zijn).

  • De toezichthouder handelt in beginsel zoals vastgelegd in de sanctiestrategie en de sanctietabel (zie tabel in bijlage 1). Hiervan kan worden afgeweken.

  • Bij de te volgen stappen in het handhavingstraject is aansluiting gezocht bij de sanctiestrategie uit het 'Integraal handhavingsplan gemeente Oisterwijk 2012-2015'. Het gaat dan om de stappen zoals omschreven in paragraaf 7.2 van dat handhavingsplan.

4.2.3 Sanctiemaatregelen

De Algemene wet bestuursrecht en andere regelgeving (waaronder de Drank- en Horecawet en de APV) geven aan welke sancties het bevoegde gezag kan inzetten tegen het voorkomen of voortduren van overtredingen. Deze zijn:

 

  • Opleggen van een last onder bestuursdwang, waarbij door feitelijk handelen de overtreding door of namens gemeente ongedaan wordt gemaakt (artikel 125 van de Gemeentewet en afd. 5.3 van de Awb). Hieronder valt ook het sluiten en verzegelen van gebouwen en terreinen. De kosten van het toepassen van bestuursdwang kunnen worden verhaald op de overtreder;

  • Opleggen van last onder dwangsom, waarbij onder dreiging van het invorderen van een geldbedrag de overtreding ongedaan moet worden gemaakt en/of voortduring en herhaling moet worden voorkomen; de last kan ook preventief worden opgelegd (afd. 5.4 van de Awb)

  • Opleggen van een bestuurlijke boete (art. 44a DHW)

  • Intrekken van de vergunning (ingevolge art. 31 DHW en/of 1:6 Apv)

  • (Tijdelijk) sluiten van de inrichting op grond van Apv (art. 2:30), DHW en/of art. 174 Gemeentewet

  • Schorsen van de Drank- en horecavergunning (art. 32 DHW)

  • Ontzeggen van de toegang tot een ruimte indien in strijd met de Drank- en Horecawet alcoholhoudende drank wordt verstrekt (art. 36 DHW)

  • Tijdelijk stilleggen van de alcoholverkoop in detailhandel ('Three strikes out'; art. 19a DHW): winkels de bevoegdheid te ontnemen zwak-alcoholische drank te verkopen, indien 3x in 12 maanden overtreding van de leeftijdsgrenzen is geconstateerd. De ontzegging kan door middel van bestuursdwang worden afgedwongen.

Daarnaast kan op basis van een aantal artikelen in de Drank- en Horecawet (alleen) strafrechtelijk worden opgetreden door middel van het opmaken van een proces-verbaal. Voor personen onder de 18 kan gekozen worden voor een HALT-afdoening.

 

In alle gevallen, met uitzondering van het strafrecht, is de burgemeester bevoegd tot opleggen van deze sancties.

4.2.4 Sanctiestrategie

In het integraal handhavingsplan gemeente Oisterwijk 2012-2015 wordt een sanctiestrategie aangehouden. De sanctiestrategie die wordt aangehouden is de provinciaal vastgestelde strategie 'Zo handhaven we in Brabant'. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de 'Handreiking bestuurlijke sanctiemiddelen Noord-Brabant'. Voor de Drank- en Horecawet is door partners (bijv. politie, OM, gemeenten) in de provincie een soortgelijke strategie opgesteld te weten het 'Brabants alcohol- en horecasanctiebeleid'. Op dit document is de Oisterwijkse sanctiestrategie grotendeels gebaseerd.

 

De strategie deelt overtredingen grofweg op in 3 categorieën, met elk hun eigen aanpak. De categorieën zijn, van zwaar naar licht:

 

Categorie 0 (spoedeisend): Bij Categorie 0-overtredingen gaat het om urgente, ernstige zaken die direct dienen te worden beëindigd. Er is sprake van acuut gevaar voor natuur en milieu en/of de volksgezondheid is in gevaar en/of de veiligheid is in het geding. Er is snelheid vereist om tot beëindiging van de overtreding te komen.

 

Categorie 1: Categorie 1-overtredingen zijn ernstige overtredingen maar er is geen sprake van een acute (gevaar)situatie. Een overtreding kan ook als categorie 1 worden aangemerkt als er verzwarende omstandigheden met betrekking tot de overtreder aan de orde zijn.

 

Categorie 2: Categorie 2-overtredingen zijn de overige overtredingen. Deze overtredingen zijn van minder belangrijke aard, bijvoorbeeld administratieve vereisten, signaleringen en gedragingen.

 

Overtreding

Acties

Categorie 0

Direct toepassen sanctie

  • Geen begunstigingstermijn

  • Afschrift aan Politie

Categorie 1

  • 1.

    Bestuurlijke waarschuwing

    • Voornemen met hersteltermijn 6 bekend maken

    • Termijn zienswijze bekend maken

    • Afschrift aan Politie

Indien niet tijdig hersteld of indien geen begunstigingstermijn:

  • 2.

    Sanctiebeschikking (opleggen last onder dwangsom/bestuursdwang/intrekking of schorsing vergunning/boetebeschikking en boete innen etc.)

Ingeval van herstelsanctie indien niet tijdig hersteld:

  • 3.

    Verbeuren en innen dwangsom / uitvoering bestuursdwang

Categorie 2

  • 1.

    Brief met hersteltermijn

Indien niet tijdig hersteld:

  • 2.

    Bestuurlijke waarschuwing

    • Voornemen met hersteltermijn bekend maken

    • Termijn zienswijze bekend maken

    • Afschrift aan Politie

Indien niet tijdig hersteld:

  • 3.

    Sanctiebeschikking (opleggen last onder dwangsom/bestuursdwang/intrekken of schorsen vergunning/opleggen boetebeschikking en boete innen etc. en afschrift politie

In geval van herstelsanctie, indien niet tijdig hersteld:

  • 4.

    Uitvoeren sanctie (verbeuren en innen dwangsom/uitvoering bestuursdwang) en afschrift aan Politie

 

4.2.5 Bepalen zwaarte sanctie

De zwaarte van de sancties dienen proportioneel te zijn. Voor het bepalen van de hoogte van de dwangsom is de hoogte van de bestuurlijke boete als uitgangspunt genomen. Bij veel overtredingen is uitgegaan van een dwangsom per m2. Het aantal m2’s wordt berekend aan de hand van de oppervlakte van de lokaliteiten in het horeca- dan wel slijtersbedrijf dan wel de verkoopruimte van een andersoortig bedrijf (bijvoorbeeld supermarkt). Het terras behoort ook tot het horecabedrijf. Deze oppervlaktes zijn onder andere terug te vinden in de Drank- en Horecavergunning.

 

Ook bij het inzetten van een last onder bestuursdwang dient de zwaarte van de dwangmaatregel in proportie te staan tot de aard, de gevaarzetting en de urgentie van de overtreding.

 

Als de maatregel is gericht op een tijdelijke sluiting van een bedrijf, dan dient zowel de sluiting zelf, als de duur van de sluiting in een redelijke verhouding te staan tot de zwaarte van de overtreding.

 

Voor de bestuurlijke boete geldt dat de hoogte wettelijk is vastgelegd in het Besluit bestuurlijke boete Drank- en Horecawet. Hiervan kan niet van worden afgeweken.

 

Als de toezichthouder een overtreding constateert, past hij de bovenstaande strategie en de sanctietabel (in bijlage 1) toe. Hiervan kan, gemotiveerd, worden afgeweken. Afwijken kan in geval van bijzondere omstandigheden gewenst zijn. Het doel is immers dat men komt tot (verbetering van) naleving van de regels. In sommige gevallen kan afwijking van het stappenplan leiden tot een beter resultaat. Dit kan betekenen dat een extra tussenstap of een andere sanctie wordt gekozen, afhankelijk van de urgentie en de daarop te maken belangenafweging.

 

Recidive

Voor het begrip ‘recidive’ is aansluiting gezocht bij de eerder genoemde Brabantse Handhavingsstrategie. Wanneer een alcoholverstrekker of alcoholgebruiker een overtreding begaat en daarvoor een (sanctie)beschikking krijgt, wordt dezelfde overtreding van de dezelfde overtreder binnen 2 jaar na de 1e (sanctie)beschikking beschouwd als recidive. Voor zover de periode van 2 jaar verstrijkt zonder overtreding door de alcoholverstrekker (exploitant) of alcoholgebruiker, vervalt deze termijn en wordt bij een nadien gepleegde overtreding in beginsel weer gestart met de eerste stap in de sanctiestrategie in de oorspronkelijke sanctiecategorie. Als de aanbevolen sanctie niet effectief blijkt te zijn, ligt het voor de hand te kiezen voor een ander (effectief) sanctiemiddel.

 

Als een overtreding vaker heeft plaatsgevonden maar de overtreder vanwege juridische constructies verschillend is, is in formele zin geen sprake van recidive. Als kan worden aangetoond dat de overtreder dezelfde natuurlijke persoon betreft dan dient de overtreding te worden aangemerkt als recidive. In de sanctiebeschikking dient dit expliciet te worden verantwoord.

Hoofdstuk 5 Jaarprogramma 2014

In dit hoofdstuk wordt aangegeven hoeveel controles jaarlijks worden uitgevoerd, met een inschatting van de tijdsinzet. Uitgangspunt voor het bepalen van de aantallen is het huidige bestand aan verleende drank- en horecavergunningen, niet-vergunningsplichtige drankverstrekkers, evenementenontheffingen en de gestelde doelen.

 

5.1 Instrumenten

De instrumenten die worden ingezet zijn de leeftijdsgrenzencontrole, de vergunningcontrole, controle op het alcoholverkoopverbod, controle in de openbare ruimte en evenementencontrole.

 

Leeftijdsgrenzencontroles

  • In 2014 wordt 1 keer per jaar gecontroleerd bij de hoog prioriteit verstrekkers (Cafés, bekende hokken en keten evt. bekende illegale horeca, (para)commerciële sportkantines).

  • In 2014 wordt 1 keer per jaar gecontroleerd bij gemiddeld prioriteit verstrekkers (cafetaria's, supermarkten, warenhuizen, tabakszaken, drankenwinkels niet zijnde slijterijen en slijterijen)

  • Overige verstrekkers worden steekproefsgewijs (4 steekproeven in 2014) gecontroleerd of na klachten/meldingen.

Vergunningencontroles

Alle vergunningsplichtige verstrekkers worden eens in de twee jaar gecontroleerd op eisen die betrekking hebben op de inrichting, de persoon in de inrichting of op de vergunning. In 2014 moeten er dus 70 administratieve controles (want 139 vaste verstrekpunten) worden uitgevoerd.

 

Alcoholverkoopverbod

In 2014 wordt steekproefsgewijs (4 steekproeven in 2014) gecontroleerd of na klachten/meldingen bij verstrekpunten die geen alcohol mogen verstrekken.

 

Openbare ruimte

In 2014 wordt steekproefsgewijs (6 steekproeven in 2014) gecontroleerd of na klachten/meldingen in de openbare ruimte

 

Evenementen

  • In 2014 worden alle jongerenevenementen gecontroleerd. De overige evenementen worden steekproefsgewijs gecontroleerd.

5.2 Tijdsinschatting

Voor de tijdsinschatting zijn onder andere de uitgangspunten van de NVWA gehanteerd.

  • Leeftijdsgrenzeninspectie (ofwel leeftijdsgrenzencontrole) : 1,5 uur

  • Basiscontrole (ofwel vergunningencontrole): 0,5 uur

Dit kengetal is exclusief reistijd en administratie. Voor een reëel kengetal is daarom de controletijd van de NVWA vermeerderd met een half uur voor de reistijd en de registratie van de controle in het backofficesysteem. Voor de overige controles (alcoholverkoopverbod, openbare ruimte en evenementen) is geen NVWA inschatting bekend. Daarvoor is zelf een tijdsinschatting gemaakt.

 

  • Leeftijdsgrenzeninspectie: 2 uur

  • Basiscontrole: 1 uur

  • Alcoholverkoopverbod: 1 uur

  • Openbare ruimte: 1 uur

  • Evenementen: 2 uur

Het aantal uit te voeren controles en de daarmee gepaarde uren zijn weergeven in onderstaand schema:

Indien overtredingen worden gesignaleerd in het kader van toezicht volgt handhaving. Aangezien er nu nog geen nalevingspercentages bekend zijn op gemeentelijk niveau, is het niet mogelijk om nauwkeurig te bepalen hoeveel handhavingscapaciteit gewenst is. Daarnaast zeggen landelijke overtredingspercentages niets over het gemeentelijke percentage.

 

Ten aanzien van de sanctie bestuurlijke boete hanteert de NVWA 1 uur per handeling. Uit ervaring van onze toezichthouder blijkt dat 1 uur per handeling te kort is. Wij hanteren daarom de volgende tijden:

 

  • Opstellen (boete)rapport leeftijdsgrenzeninspectie: 3 uur (dit doet de BOA)

  • Opstellen (boete)rapport overige controles: 3 uur (dit doet de BOA)

  • Juridische toets + opstellen boetebeschikking: 2 uur (door een juridisch medewerker)

  • Administratieve verwerking poststukken: 0,5 uur (door een juridisch medewerker)

Er zijn geen kengetallen door het NVWA genoemd voor wat betreft de overige sanctiemiddelen zoals de last onder bestuursdwang, de last onder dwangsom, het intrekken of schorsen van een vergunning, het tijdelijk sluiten van een inrichting en het tijdelijk stilleggen van de alcoholverkoop in de detailhandel. Voor al deze sanctiemiddelen is ingeschat dat de juridische uitwerking ervan aansluit bij het aantal uren voor de juridische uitwerking van een bestuurlijke boete. Dat houdt dus in 2 uur. Voor het opstellen van een rapport dat geen boeterapport is wordt 1 uur gerekend

 

Voor de inzet op handhaving wordt de aanname gedaan dat bij 40% van de controles een overtreding wordt geconstateerd (378 x 0,4 = 151,2). Dit getal is genomen omdat het landelijk naleefgedrag voor wat betreft de leeftijdsgrenzen 29% is (wat inhoudt dat 71% een overtreding begaat). De gemeente heeft in de afgelopen tijd actief laten weten te gaan controleren op de vereisten uit de Drank- en Horecawet. De gemeente Oisterwijk gaat om die reden niet uit van een naleefpercentage van 29%, maar van een naleefpercentage van 60%.

Voor de BOA houdt dit in dat hij in 40% van alle controles een (uitgebreid) controlerapport of boeterapport dient op te maken. Dit komt neer op circa 152 rapporten. Het boeterapport zal minder voorkomen dan een 'normaal' controlerapport. Het opstellen van een normaal controlerapport neemt minder tijd in beslag dan het maken van een boeterapport. Er wordt uitgegaan van 12,5% boeterapporten en 87,5% normale controlerapporten (19 boeterapporten (57 uur) en 133 normale rapporten (133 uur). Dat komt neer op 190 uur voor het schrijven van boete- en controlerapporten.

 

Uit bovenstaande tabel blijkt dat er 378 uren geraamd zijn voor het toezicht op de drank- en horecawet. 190 uren voor het uitwerken van (boete)rapporten en 378 uren voor het houden van toezicht komt neer op 568 uur in totaal. Dit komt neer op afgerond 0,45 FTE.

 

Om een toezichtscontrole juridisch af te kunnen wikkelen is twee uur nodig. De juridische afwikkeling van het geschatte aantal controlerapporten komt neer op 200 uur. Dit komt neer op afgerond 0.17 FTE. Het uitvoeren van alle toezicht- en handhavingstaken staat gelijk aan 0,6 FTE.

Bijlage 1 Sanctietabel

 

Sanctietabel behorend bij toezicht- en handhavingsbeleid Drank- en Horecawet 2014-2017

APV: Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Oisterwijk

DHW: Drank- en Horecawet

Regelgeving

Artikel

Overtreding

Toelichting

Cate-gorie

Sanctiemiddel

Bestuursdwang toepassing

Dwangsom in euro's

* Maximum: 3 x opgelegde dwangsom.

* De genoemde m2 is van toepassing op de lokaliteiten van het bedrijf (zie o.a. DH-vergunning), mits anders vermeld.

Sanctie per …

Begunstigingstermijn (termijn voor het ongedaan maken van de onrechtmatige situatie)

DHW

3

Bedrijf exploiteert zonder (rechtsgeldige) vergunning

Geen vergunning, wel zicht op legalisatie

1

Last onder dwangsom

* 750-1500 tot 50m2,

* 1500-3000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 3000-5000 boven 150 m2.

week

4 weken

DHW

3

Bedrijf exploiteert zonder (rechtsgeldige) vergunning

Geen vergunning, geen zicht op legalisatie

1

Last onder bestuursdwang

maximaal 1 week

DHW

8

Leidinggevende voldoet niet langer aan een of meerdere aan hem gestelde vereisten

Artikel 31 verplicht in dat geval tot intrekking vergunning

2

Intrekking vergunning

Niet mogelijk

1 tot 12 weken afhankelijk van vereiste

DHW

10

Inrichting voldoet niet langer aan een of meerdere gestelde inrichtingseisen

Artikel 31 verplicht in dat geval tot intrekking vergunning

2

Intrekking vergunning

Niet mogelijk

1 tot 12 weken afhankelijk van inrichtingsaanpassing

DHW

12, lid 1 en 2

Verstrekken alcoholhoudende drank in een niet op de vergunning vermelde lokaliteit

2

Last onder dwangsom

* 750-1500 tot 50m2,

* 1500-3000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 3000-5000 boven 150 m2.

overtreding

1 week

DHW

13, lid 1

Verbod verstrekking alcohol voor gebruik elders dan ter plaatse

2

Last onder dwangsom

* 1500-3000 tot 50m2,

* 3000-6000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 6000-10000 van boven 150 m2.

overtreding

1 dag

DHW

13, lid 2

Verbod verstrekking alcohol voor gebruik ter plaatse in slijtersbedrijf

Slechts toegestaan indien een klant erom vraagt de alcoholhoudende drank eerst te proeven

2

Last onder dwangsom

* 1500-3000 tot 50m2,

* 3000-6000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 6000-10000 boven 150 m2.

overtreding

1 dag

DHW

14, lid 1

Verbod andere bedrijfsactiviteiten in slijtersbedrijf

In het Besluit aanvulling omschrijving slijtersbedrijf staat welke activiteiten in het slijtersbedrijf zijn toegestaan

2

Last onder dwangsom

* 1000-2000 tot 50m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 boven 150 m2.

overtreding

1 dag

DHW

14, lid 2 en 15, lid 1

Verbod kleinhandel in horecalokaliteit of op terras

2

Last onder dwangsom

* 1000-2000 tot 50m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 boven 150 m2.

overtreding

1 dag

DHW

15, lid 2

Verbod rechtstreekse verbinding tussen slijterij en andere neringruimte voor kleinhandel

2

Last onder dwangsom

* 1000-2000 tot 50m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 boven 150 m2.

week

3 weken

DHW

16

Verbod automatenverkoop alcohol

M.u.v. hotelkamers

2

Last onder dwangsom

* 1000-2000 tot 50m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 boven 150 m2.

overtreding

1 dag

DHW

17

Verbod verstrekken alcoholhoudende drank anders dan in gesloten verpakking

Dit geldt voor supermarkten en slijterijen, niet voor horeca-inrichtingen

2

Last onder dwangsom

* 1000-2000 tot 50m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 boven 150 m2.

overtreding

1 dag

DHW

18, lid 1 en 2

Verkoopverbod zwak-alcoholische drank anders dan in slijtersbedrijf of levensmiddelenbedrijf voor gebruik elders dan per plaatse

1

Last onder dwangsom

* 1500-3000 tot 50m2,

* 3000-6000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 6000-10000 boven 150 m2.

overtreding

1 dag

DHW

18, lid 3

Onderscheid tussen zwak-alcoholhoudende en alcoholvrije dranken ontbreekt in ruimte van het levensmiddelenbedrijf

2

Last onder dwangsom

* 1000-2000 tot 50m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 boven 150 m2.

overtreding

1 week

DHW

19, lid 1

Verbod op bestelservice sterke drank voor ander bedrijf dan slijtersbedrijf en partijen-catering

1

Last onder dwangsom

* 1000-2000 tot 50m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 boven 150 m2.

overtreding

1 dag

DHW

19, lid 2

Verbod bestelservice zwak-alcoholhoudende drank, behalve vanuit de uitzonderingen genoemd in artikel 19 lid 2

1

Last onder dwangsom

* 1000-2000 tot 50m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 boven 150 m2.

overtreding

1 dag

DHW

20, lid 1

Verkoop alcohol aan persoon < 18 jaar

Bij 3e constatering in 3 maanden tijd: three strikes out voor genoemde bedrijven

1

* Bestuurlijke boete

* Art. 19a DHW (three strikes out) voor genoemde bedrijven: ontzegging bevoegdheid tot verkoop zwak-alcoholhoudende drank en last onder bestuursdwang

* Schorsen vergunning andere bedrijven dan 19a indien 3 x overtreden

Ontzegging/ schorsing: minimaal 1 week, maximaal 12 weken

overtreding

geen

DHW

20, lid 2

Persoon < 18 jaar, zonder toezicht van persoon 21 jaar of ouder, toegelaten in slijtersbedrijf

2

Last onder dwangsom

* 1500-3000 tot 50m2,

* 3000-6000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 6000-10000 boven 150 m2.

overtreding

1 week

DHW

20, lid 4

Niet duidelijk aangegeven leeftijdsgrenzen

2

Last onder dwangsom

* 750-1500 tot 50m2,

* 1500-3000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 3000-5000 boven 150 m2.

week

1 week

DHW

20, lid 5

Dronken personen of onder invloed van drugs toegelaten in horeca- en slijtersbedrijf

0

Proces-verbaal voor exploitant en bestuursdwang voor persoon onder invloed

Dronken persoon laten verwijderen

overtreding

geen

DHW

20, lid 6

Onder invloed (dronken of drugs) aan het werk zijn in horeca- en slijtersbedrijf

0

Proces-verbaal voor exploitant en bestuursdwang voor persoon onder invloed

Werkzaamheden laten staken door werknemer onder invloed

overtreding

geen

DHW

21

Alcohol verstrekken wat tot verstoring openbare orde, veiligheid of zedelijkheid leidt

0

Last onder bestuursdwang (spoedeisend)

Sluiting alcoholverkoop

overtreding

geen

DHW

22, lid 1 en 2

Verbod alcoholhoudende drank te verstrekken in tankstations e.d.

1

Last onder dwangsom

* 1500-3000 tot 50m2,

* 3000-6000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 6000-10000 boven 150 m2.

overtreding

1 dag

DHW

24, lid 1 en 2

Geen leidinggevende of vereiste persoon aanwezig in horeca- en slijtersbedrijf

1

bestuurlijke boete

* 1500-3000 tot 50m2,

* 3000-6000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 6000-10000 boven 150 m2.

overtreding

1 uur

DHW

24, lid 3

Verkoop alcohol/dienst door personen < 16 jaar

1

bestuurlijke boete en last onder bestuursdwang

Werkzaamheden laten staken door werknemer >16

* 1000-2000 tot 50m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 boven 150 m2.

overtreding

1 uur

DHW

25, lid 1

Verbod aanwezigheid alcoholhoudende drank behoudens uitzondering

2

Last onder dwangsom of bestuurlijke boete

* 1500-3000 tot 50m2,

* 3000-6000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 6000-10000 boven 150 m2.

overtreding

1 dag

DHW

25, lid 2

Verbod nuttiging alcoholhoudende drank ter plaatse, in niet zijnde horecabedrijf, behoudens uitzondering

1

Bestuurlijke boete

* 1500-3000 tot 50m2,

* 3000-6000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 6000-10000 boven 150 m2.

overtreding

1 dag

DHW

25, lid 3

Verbod alcoholhoudende drank in vervoermiddel, behoudens enkele uitzonderingen

2

Last onder dwangsom

* 1000-2000 tot 50m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 boven 150 m2.

overtreding

1 dag

DHW

29, lid 3

Vergunning, aanhangsel e.d. niet aanwezig in inrichting

2

Last onder dwangsom

* 750-1500 tot 50m2,

* 1500-3000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 3000-5000 boven 150 m2.

overtreding

1 dag

DHW

30

Vergunninghouder heeft geen melding gedaan van wijziging in inrichting

Imperatieve intrekkingsgrond

0

Intrekking vergunning

Niet mogelijk

DHW

30a, lid 1

Geen melding nieuwe leidinggevende of doorhaling gedaan

Imperatieve intrekkingsgrond

0

Intrekking vergunning

Niet mogelijk

DHW

31, lid 1

Gevaar voor openbare orde, veiligheid of zedelijkheid door voorgedane feiten

Imperatieve intrekkingsgrond

0

Intrekking vergunning

Niet mogelijk

DHW

31, lid 2

Handelen in strijd met vergunningvoorschriften of regels uit DHW

Facultatieve intrekkingsgrond

1

* Schorsing vergunning (art. 32 DHW)

* Intrekking vergunning

overtreding

1 week

DHW

31, lid 3

Resultaat Wet bibob en minimaal 3x weigering bijschrijving persoon op aanhangsel

Facultatieve intrekkingsgrond

1

* Schorsing vergunning (art. 32 DHW)

* Intrekking vergunning

overtreding

1 week

DHW

35, lid 1

Zonder ontheffing zwak-alcoholhoudende drank verstrekken

0

last onder bestuursdwang

sluiting alcoholverkoop

overtreding

geen

DHW

35, lid 2

Niet voldoen aan beperkingen/voorschriften die gekoppeld zijn aan ontheffing

1

Bestuurlijke boete

overtreding

geen

DHW

35, lid 4

Ontheffing niet aanwezig

1

Bestuurlijke boete

overtreding

1 uur

DHW

44

Niet meewerken aan artikel 5:20 Awb

0

Last onder bestuursdwang

Afhankelijk van waaraan niet meegewerkt wordt

overtreding

Zeer korte termijn, aangezien de werkzaamheden door moeten kunnen gaan

PARACOMMERCIE

DHW APV

4 DHW 2:34B APV

Paracommercieel horecabedrijf houdt zich niet aan de schenktijden voor alcoholhoudende drank

2

Bestuurlijke boete

overtreding

geen

DHW APV

4 DHW 2:34C APV

Paracommercieel horecabedrijf schenkt alcoholhoudende drank tijdens verboden genoemde bijeenkomsten

2

Bestuurlijke boete

overtreding

geen

DHW

4, lid 5

Ontheffing niet aanwezig

2

Bestuurlijke boete

overtreding

geen

DHW

9

Geen registratie van barvrijwilligers of reglement aanwezig bij paracommercieel horecabedrijf

2

Bestuurlijke boete

week

1 week

ALCOHOLMATIGING

DHW

45

Alcohol bij zich hebben op publiek toegankelijke plaatsen door < 18 jaar, m.u.v. in winkels

x

Strafrechtelijk (PV) of HALT

APV

2:48

Persoon gebruikt alcohol of heeft aangebroken flessen, blikjes e.d. bij zich op een openbare plaats, ondanks verbod

Afhankelijk van door college aangewezen gebied

x

Strafrechtelijk (PV) of HALT

TERRAS

APV

2:10 2:28

Bedrijf exploiteert terraszonder (rechtsgeldige) vergunning

1

Last onder dwangsom / bestuursdwang

Evt. verwijderen terras

* 750-1500 tot 50m2 terras, * 1500-3000 van 51 m2 t/m 150 m2 terras,

* 3000-5000 boven 150 m2 terras.

dag

1 uur tot enkele dagen, afhankelijk van situatie; o.a. veiligheid, blokkeren doorgang hulpdiensten

APV

2:10 2:28 1:4

Overtreding voorschriften voor terras

1

Last onder dwangsom / bestuursdwang

Evt. verplaatsen terras

* 750-1500 tot 50m2 terras, * 1500-3000 van 51 m2 t/m 150 m2 terras,

* 3000-5000 boven 150 m2 terras.

dag

1 uur tot enkele dagen, afhankelijk van situatie; o.a. veiligheid, blokkeren doorgang hulpdiensten

SLUITINGSTIJDEN

APV

2:29

Horecabedrijf is geopend na sluitingstijd of houdt zich niet aan de regels t.a.v. sluitingstijden

Al dan niet met ontheffing van de sluitingstijd

1

* Last onder dwangsom

* Tijdelijk afwijkende sluitingstijd of sluiting (2:30 APV)

* 750-1500 tot 50m2,

* 1500-3000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 3000-5000 boven 150 m2.

overtreding

APV

2:30

Horecabedrijf houdt zich niet aan afwijkende sluitingstijd / tijdelijke sluiting

1

Last onder dwangsom

* 1500-3000 tot 50m2,

* 3000-6000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 6000-10000 boven 150 m2.

overtreding

VERBODEN GEDRAGINGEN

APV

2:31

Horecabedrijf overtreedt de verboden gedragingen

1

Last onder dwangsom

* 750-1500 tot 50m2,

* 1500-3000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 3000-5000 boven 150 m2.

overtreding

HELING

APV

2:32

Horecabedrijf staat handel toe in bedrijf, ondanks verbod

1

Last onder dwangsom

1000

overtreding

GELUID

APV Wm

4:2 APV 4:3 APV 2.17 e.v. Barim

Horecabedrijf overtreedt voorschriften/regels ten aanzien van geluid (regulier of tijdens een collectieve/incidentele festiviteit)

Overschrijding met:

* minder dan 20 dB(A): cat. 2

* 20 of meer dB(A): cat. 1

1 of 2

Last onder dwangsom

* 1000-2000 tot 50m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 boven 150 m2.

overtreding

APV

4:5

Horecabedrijf overtreedt de regels voor onversterkte muziek binnen inrichtingen

Overschrijding met:

* minder dan 20 dB(A): cat. 2

* 20 of meer dB(A): cat. 1

1 of 2

Last onder dwangsom

* 1000-2000 tot 50m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 boven 150 m2.

overtreding

SPEELAUTOMATEN

Wok

1 Wok

Geven van gelegenheid tot gokken

1

Last onder bestuursdwang

Sluiting: minimaal 2 weken, maximaal 3 maanden

overtreding

Zeer kort

Wok APV

3 Wok 2:40 APV

Aanwezigheid speelautomaten zonder vergunning òf het overtreden van de (vergunning)voorschriften (o.a. overstijgen maximum aantal toegestane speelautomaten)

2

Last onder dwangsom

750 per automaat

week

1 week tot 4 weken, afhankelijk van situatie (o.a. laagdrempelige inrichting, jeugd)

WAPENS EN MUNITIE

Wwm

diverse

Aanwezigheid wapens (belangrijk: is er sprake van medeplegen door exploitant?)

0

Last onder bestuursdwang

Sluiting: minimaal 2 weken, maximaal 3 maanden

overtreding

Geen termijn of zeer kort, afhankelijk van ernst situatie

Wwm

diverse

Handel in / met wapens

0

Last onder bestuursdwang

Sluiting: minimaal 2 weken, maximaal 3 maanden

overtreding

Geen termijn of zeer kort, afhankelijk van ernst situatie

Wwm

diverse

Incidenten met wapens; met (mede)verantwoordelijkheid exploitant

0

Last onder bestuursdwang

Sluiting: minimaal 2 weken, maximaal 3 maanden

overtreding

Geen termijn of zeer kort, afhankelijk van ernst situatie

Wwm

diverse

Incidenten met wapens; geen (mede)verantwoordelijkheid exploitant

1

Last onder bestuursdwang

Sluiting: minimaal 2 weken, maximaal 3 maanden

overtreding

Geen termijn of zeer kort, afhankelijk van ernst situatie

Wwm

diverse

Wapenhandel door bezoekers

x

Ontzeggen toegang (mits bevoegd APV)

overtreding

ORDEVERSTORING EN ERNSTIGE INCIDENTEN

Gemw

172 174 t/m 176a

Gevaar voor openbare orde, veiligheid of zedelijkheid door voorgedane feiten

* Bij zeer ernstige incidenten: cat. 0 * Bij andere gevallen van verstoringen: cat. 1

0 of 1

* Last onder dwangsom (cat. 1)

* Bevel van burgemeester tot sluiting (cat. 0)

* Intrekking vergunningen (DHW imperatief en APV facultatief) bij ernstige incidenten (cat. 0 en 1)

Sluiting minimaal 1 dag, maximaal 1 week. Bij voortduring, definitieve sluiting.

2500

overtreding

Geen termijn of zeer kort, afhankelik van ernst situatie

BRANDVEILIGHEID

Zie hiervoor de Handreiking bestuurlijke sanctiemiddelen

BESTEMMINGSPLAN

Zie hiervoor de Handreiking bestuurlijke sanctiemiddelen

MILIEU (aanvullend op de hier genoemde sancties voor geluidsovertredingen)

Zie hiervoor de Handreiking bestuurlijke sanctiemiddelen

BOUW

Zie hiervoor de Handreiking bestuurlijke sanctiemiddelen

ANDERE ONDERWERPEN

Zie hiervoor de Handreiking bestuurlijke sanctiemiddelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1

Wanneer in dit beleid wordt verwezen naar de GGD jeugdmonitor wordt gedoeld op de cijfers uit de 'Gezondheidsmonitor Jongeren' van de GGD Hart voor Brabant, (12-18 jaar) 2011, Tabellenboek Oisterwijk, Tabel 1 pag. 9

2

Wanneer in dit onderzoek wordt verwezen naar het onderzoek van de Universiteit Twente wordt gedoeld op de cijfers uit het onderzoek ''Alcoholverkoop aan Jongeren, een landelijk nalevingsonderzoek', Twente 2011. Tenzij anders vermeldt.

3

Universiteit Twente, Beschikbaarheid van alcohol voor jongeren onder de 16, minutenwerk, Twente 2011

4

Evenementen worden enkel gecontroleerd als er veel jongeren komen zie hiervoor paragraaf 2.4. Voor de overige evenementen geldt dat zij steekproefsgewijs worden gecontroleerd.

5

Handhaving is momenteel alleen mogelijk als er sprake is van een (semi)commerciële keet/hok/lokaliteit. Er is in zo'n geval sprake van het overtreden van de Drank- en Horecawet (alcohol schenken zonder vergunning) en in de meeste gevallen van het bestemmingsplan (strijdig gebruik van gronden). Indien er geen sprake is van een (semi)commerciële lokaliteit kan de gemeente niet handhavend optreden, dit valt buiten de juridische mogelijkheden. In dat geval wordt met onze preventieve partners gesproken over een mogelijke interventie of wordt men informeel aangesproken.

6

De lengte van de termijn wordt bepaald aan de hand van het soort overtredingen en de termijn waarbinnen deze overtredingen redelijkerwijs kunnen worden verholpen.