Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Aanvullende arbeidsvoorwaardenregeling beroepsbrandweer 24 uursdienst

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieVeiligheidsregio Gooi en Vechtstreek
OrganisatietypeRegionaal samenwerkingsorgaan
Officiële naam regelingAanvullende arbeidsvoorwaardenregeling beroepsbrandweer 24 uursdienst
CiteertitelAanvullende arbeidsvoorwaardenregeling beroepsbrandweer 24 uursdienst
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-07-2022Aanvullende arbeidsvoorwaardenregeling beroepsbrandweer 24 uursdienst

01-07-2022

bgr-2023-139

Tekst van de regeling

Intitulé

Aanvullende arbeidsvoorwaardenregeling beroepsbrandweer 24 uursdienst

 

 

Artikel 1 Algemene bepalingen

Deze regeling is uitsluitend van toepassing op de ambtenaar, die bij wijze van beroep werkzaam is bij de 24 uursdienst van Brandweer Gooi en Vechtstreek (BGV).

Artikel 2:1 Aanstelling, bevordering en salariëring

Lid 1

Voor aanstelling en bevordering als ambtenaar komt in aanmerking hij die voldoet aan de eisen genoemd in de functiebeschrijving en het Besluit Personeel Veiligheidsregio’s, alsmede de aanstellingskeuring of de PPMO, dan wel de jaarlijkse fysieke test met goed gevolg heeft afgelegd.

Lid 2

Onverminderd het bepaalde in het eerste lid geldt voor de aanstelling, dan wel bevordering, tot manschap, senior manschap, bevelvoerder en ploegchef nog de eis van het bezit van een geldig diploma levensreddende handeling en een reanimatiediploma.

Artikel 2:2 Aanstelling, bevordering en salariëring

Lid 1

De Ambtenaar wordt aangesteld in Algemene dienst en geplaatst in een functie. Aan de operationele functies bij de BGV kan een rang worden gekoppeld. De koppeling van een rang aan een functie vindt plaats conform het door het bestuur vastgestelde beleid inzake de rangonderscheidingstekens.

Lid 2

De rangen de volgens het beleid rangonderscheidingstekens kunnen worden toegekend zijn:

  • a.

    Aspirant brandwacht

  • b.

    Brandwacht

  • c.

    Hoofdbrandwacht

  • d.

    Brandmeester

  • e.

    Hoofdbrandmeester

  • f.

    Commandeur

  • g.

    Adjunct Hoofdcommandeur

  • h.

    Hoofdcommandeur

 

Ambtenaren in de rangen e tot en met h zijn officieren. Ambtenaren in de rang Brandmeester zijn onderofficieren en in de overige rangen manschappen.

Lid 3

Aan de functies zijn verplichte specialisaties gekoppeld, zoals genoemd in de functiebeschrijving.

Artikel 2:3 Aanstelling, bevordering en salariëring

Voor de beschrijving en waardering van brandweerfuncties in de 24-uursdienst wordt aangesloten bij het systeem van functiebeschrijving en waardering van de BGV.

Artikel 2:4 Aanstelling, bevordering en salariëring

In afwijking van het bepaalde in artikel 3:3, van de Arbeidsvoorwaardenregeling BGV, wordt een vaste toelage onregelmatige dienst toegekend. Voor de hoogte van deze toelage is aangesloten bij het advies ter zake van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (CvA/U200700798 d.d. 24 mei 2007 inzake het akkoord over de arbeidstijden bij de brandweer d.d. 7 maart 2007).

Artikel 3:1 Werktijden, vakantie en verlof

Lid 1

De werktijden voor de 24-uurs beroepsdienst worden in afwijking van het bepaalde in artikel 4:2, tweede lid, van de Arbeidsvoorwaardenregeling BGV, vastgesteld volgens een rooster zoals opgenomen in de roosterregeling 24 uursdienst. De Commandant kan, na overleg met de OR, het rooster wijzigen.

Lid 2

Bij de vaststelling van het in het eerste lid genoemde rooster wordt, naast het bepaalde in de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit, in acht genomen, dat het aantal diensturen per week in de regel niet meer bedraagt dan 1 1/3 maal het in artikel 1:1 lid 1 onder k, van de Arbeidsvoorwaardenregeling BGV, genoemde aantal uren. De Commandant kan, na overleg met de OR, het rooster wijzigen.

Lid 3

Indien dat in het belang van de dienst noodzakelijk is kunnen roostervrije ambtenaren worden opgeroepen. De extra gewerkte uren worden geregistreerd als compensatieuren ongeacht de werkzaamheden die worden verricht. Onder werkzaamheden worden ook zaken als overleg, opleiden,oefenen e.d. verstaan.

Lid 4

De formele arbeidsduur voor een medewerker in de 24-uurs beroepsdienst bedraagt gewogen gemiddeld 36 uur per week en 1836 uur per jaar. Voor de weging van werk-, wacht- en slaapuren wordt verwezen naar de roosterregeling 24 uursdienst. De op jaarbasis vastgestelde formele arbeidsduur mag niet worden overschreden. Het is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van medewerker en leidinggevende dat dit niet gebeurd. Het saldo van de plus- en minuren moet derhalve op 0 uitkomen. Indien dit in uitzonderingsgevallen niet gerealiseerd kan worden beslist de Commandant over compensatie in het volgende kalenderjaar, dan wel uitbetaling van de compensatieuren. De afspraken hierover, waaronder het moment waarop eventuele compensatie zal plaatsvinden, worden schriftelijk vastgelegd.

Lid 5

In geval van ongeschiktheid voor de repressieve dienst kunnen aan de medewerker geheel of gedeeltelijk vervangende werkzaamheden in dagdienst worden opgedragen. Een volledige werkweek in dagdienst bedraagt 36 uur.

Artikel 3:2 Werktijden, vakantie en verlof

Vervallen

Artikel 3:3 Werktijden, vakantie en verlof

Lid 1

Verlof kan door de 24-uurs beroepsdienst worden opgenomen overeenkomstig het bepaalde in hoofdstuk 6 van de Arbeidsvoorwaardenregeling BGV en de roosterregeling 24 uursdienst.

Lid 2

Afhankelijk van tijdstip van verlof kan verlof per blok of per 24 uur opgenomen worden. Bij de opname van verlof wordt onderscheid gemaakt tussen werk- en wachturen. Verlof tijdens een werkuur telt voor een volledig verlofuur. Verlof tijden een wachtuur telt voor een half verlofuur, zoals beschreven in de roosterregeling 24 uursdienst.

Lid 3

Een verzoek tot verlof wordt ingediend bij de direct leidinggevende.

Lid 4

De direct leidinggevende kan in een bijzonder geval in afwijking van het bepaalde in de roosterregeling 24 uursdienst toestemming voor verlof verlenen.

Artikel 3:4 Werktijden, vakantie en verlof

Buitengewoon verlof met of zonder behoud van bezoldiging kan door de 24-uurs beroepsdienst worden opgenomen overeenkomstig het bepaalde in hoofdstuk 6 van de Arbeidsvoorwaardenregeling BGV.

Artikel 3:5 Opleidingen

Lid 1

Voor de 24-uurs beroepsdienst worden de volgende opleidingscategorieën onderscheiden:

  • a.

    Opleidingsopdracht:

    een studie die de ambtenaar door gebruik van artikel 15:1:26, van de Arbeidsvoorwaardenregeling BGV, verplicht is te volgen, of die de Commandant van uitermate groot belang acht voor het vervullen van de functie.

  • b.

    Basisopleiding:

    de opleiding Manschap A, voertuigbediener hoogwerker, brandweerchauffeur groot.

  • c.

    Functie-/ontwikkelingsgerichte opleiding:

    de opleiding die gevolgd wordt om in aanmerking te komen voor een hogere rang of een opleiding die past binnen het persoonlijk ontwikkelplan van de medewerker.

 

Lid 2

De tijd die benodigd is voor het volgen van een opleiding genoemd onder a en b wordt beschouwd als arbeidstijd. Over een opleiding genoemd onder c worden aparte afspraken gemaakt met de leidinggevende.

Artikel 3:6 Verblijf in het buitenland

Vervallen

Artikel 4 Verplichtingen personeel

Lid 1

De ambtenaar is verplicht, indien hij daartoe wordt opgeroepen, aan brandbestrijding, rampenbestrijding, hulpverlening, grotere oefeningen en dergelijke deel te nemen.

Lid 2

De ambtenaar is verplicht, indien hij hiertoe een schriftelijk oproep ontvangt, zich aan een geneeskundig onderzoek te onderwerpen.

In buitengewone omstandigheden zoals (dreigende) rampsituaties, zulks ter beoordeling van de Commandant, behoeft de ambtenaar toestemming om zich buiten de regio Gooi en Vechtstreek te begeven.