Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hoeksche Waard

Delegatiebesluit voor het delegeren van de bevoegdheid tot het vaststellen van delen van het omgevingsplan en het nemen van een voorbereidingsbesluit

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHoeksche Waard
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingDelegatiebesluit voor het delegeren van de bevoegdheid tot het vaststellen van delen van het omgevingsplan en het nemen van een voorbereidingsbesluit
CiteertitelDelegatiebesluit voor het delegeren van de bevoegdheid tot het vaststellen van delen van het omgevingsplan en het nemen van een voorbereidingsbesluit
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Dit besluit treedt in werking op de dag dat de Omgevingswet in werking treedt.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 10:13 van de Algemene wet bestuursrecht
  2. artikel 10:14 van de Algemene wet bestuursrecht
  3. artikel 10:15 van de Algemene wet bestuursrecht
  4. artikel 10:16 van de Algemene wet bestuursrecht
  5. artikel 10:17 van de Algemene wet bestuursrecht
  6. artikel 10:18 van de Algemene wet bestuursrecht
  7. artikel 10:19 van de Algemene wet bestuursrecht
  8. artikel 156 van de Gemeentewet
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-07-2023nieuwe regeling

11-10-2022

gmb-2023-22769

Z/21/122330

Tekst van de regeling

Intitulé

Delegatiebesluit voor het delegeren van de bevoegdheid tot het vaststellen van delen van het omgevingsplan en het nemen van een voorbereidingsbesluit

De raad van de gemeente Hoeksche Waard,

 

gelezen het voorstel van het college d.d. 30 augustus 2022;

 

overwegende dat de Omgevingswet de gemeenteraad de mogelijkheid geeft om de bevoegdheid tot het vaststellen van delen van het omgevingsplan en het nemen van een voorbereidingsbesluit te delegeren aan het college van burgemeester en wethouders;

 

dat het vanuit het oogpunt van efficiency, flexibiliteit en het versnellen van ruimtelijke procedures gewenst is gebruik te maken van de delegatiebevoegdheden uit de Omgevingswet;

 

gelet op artikelen 2.8 en 4.14, lid 5 van de Omgevingswet, artikelen 10:13 tot en met 10:19 Algemene wet bestuursrecht en artikel 156 Gemeentewet;

 

besluit:

 

  • 1.

    Het volgende ‘delegatiebesluit voor het delegeren van de bevoegdheid tot het vaststellen van delen van het omgevingsplan en het nemen van een voorbereidingsbesluit’ vast te stellen:

Artikel 1. Delegatie artikel 2.8 Omgevingswet

De bevoegdheid tot het vaststellen van delen van het omgevingsplan als bedoeld in artikel 2.8 Omgevingswet wordt voor de volgende onderdelen gedelegeerd aan het college van burgemeester en wethouders:

  • a.

    Het verwerken van wijzigingen in het omgevingsplan die noodzakelijk zijn vanwege gewijzigde hogere wet- of regelgeving, voor zover hier geen afwegingsruimte aanwezig is.

  • b.

    Het wijzigen van het omgevingsplan als gevolg van instructieregels vanuit de provincie of het Rijk, voor zover hier geen afwegingsruimte aanwezig is.

  • c.

    Het wijzigen van een omgevingsplan als gevolg van het beleidsneutraal overzetten van regels uit het Invoeringsbesluit Omgevingsplan naar het omgevingsplan (bruidsschat).

  • d.

    Het vertalen van beleidsregels van de gemeenteraad in het omgevingsplan.

  • e.

    Het wijzigen van het omgevingsplan in gevallen waarvoor in de bestaande bestemmingsplannen (na inwerkingtreden Omgevingswet: omgevingsplan) een uitwerkings- of wijzigingsbevoegdheid voor het college van burgemeester en wethouders is opgenomen.

  • f.

    Het verwerken van een verleende omgevingsvergunning in afwijking van het omgevingsplan nadat deze onherroepelijk in werking is getreden.

  • g.

    Het wijzigen van een omgevingsplan als gevolg van een onherroepelijk besluit tot het aanwijzen, het wijzigen of intrekken van de aanwijzing van monumenten of het aanwijzen, het wijzigen, intrekken of vervallen van een beschermd stads- en dorpsgezicht.

  • h.

    Het aanbrengen van ondergeschikte wijzigingen van technische aard, redactionele aanpassingen en correcties van omissies van het omgevingsplan, allen met geen of geringe invloed op de fysieke leefomgeving.

  • i.

    Het wijzigen van het omgevingsplan om initiatieven mogelijk te maken die bij het aanvragen van een omgevingsvergunning niet onder het adviesrecht van de gemeenteraad vallen.

Artikel 2. Delegatie artikel 4.14 Omgevingswet

De bevoegdheid tot het nemen van een voorbereidingsbesluit als bedoeld in artikel 4.14 Omgevingswet wordt gedelegeerd aan het college van burgemeester en wethouders.

Artikel 3. Informeren gemeenteraad

Te bepalen dat het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad via een raadsinformatiebrief informeert over de procedure tot het vaststellen van delen van het omgevingsplan en/of over het besluit tot het nemen van een voorbereidingsbesluit.

Artikel 4. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag dat de Omgevingswet in werking treedt.

Artikel 5. Intrekken delegatiebesluit artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening

Gelijktijdig met het in werking treden van dit besluit wordt het delegatiebesluit artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening (Wro) van 24 september 2019 ingetrokken.

Artikel 6. Overgangsbepaling

Het delegatiebesluit artikel 6.12 Wro van 24 september 2019 blijft van toepassing op het afhandelen van omgevingsvergunningen waarbij met toepassing van artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 2° of 3° Wabo wordt afgeweken van het bestemmingsplan en/of het afhandelen van een procedure om te komen tot een besluit tot vaststelling van een bestemmingsplan als bedoeld in artikel 3.6, eerste lid, onder a Wro (wijzigingsplan).

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Hoeksche Waard gehouden op 11 oktober 2022.

G. de Schipper-Tinga

Griffier

C.B. Aptroot

Voorzitter