Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Losser

Toeristisch-recreatieve bewegwijzering buiten de bebouwde kom in Noordoost Twente

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLosser
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingToeristisch-recreatieve bewegwijzering buiten de bebouwde kom in Noordoost Twente
CiteertitelToeristisch-recreatieve bewegwijzering buiten de bebouwde kom in Noordoost Twente
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

22-05-2013nieuwe regeling

07-05-2013

Nieuwe Dinkellander, 21-05-2013

Tekst van de regeling

Intitulé

Toeristisch-recreatieve bewegwijzering buiten de bebouwde kom in Noordoost Twente

 

 

Toeristisch-recreatieve bewegwijzering buiten de bebouwde kom

 

Ondanks de enorme ontwikkeling van routeplanning via internet en navigatiesystemen is de fysieke bewegwijzering nog niet weg te denken in het straatbeeld. Zeker in een toeristisch gebied als het Nationaal Landschap Noordoost Twente is een goede toeristisch-recreatieve bewegwijzering van wezenlijk belang. Een toerist is onbekend in het gebied en zoekt herkenbare verwijzingen die hem naar de plek der bestemming brengen. Om te voorkomen dat iedere toeristische/ recreatieve ondernemer zijn eigen bebording gaat plaatsen is het van belang dat duidelijke criteria worden gesteld en dat een uniforme bewegwijzering wordt toegepast. De belangrijkste redenen voor uniforme bewegwijzering zijn:

  • Het verhoogt de duidelijkheid/herkenbaarheid;

  • Sterker positioneren van recreatieve en toeristische bedrijven en objecten;

  • Een goede bewegwijzering straalt gastvrijheid uit.

Doelstelling:

De doelstelling voor een goede toeristisch-recreatieve bewegwijzering is het geleiden van weggebruikers naar een vooraf gekozen adres met behulp van een bewegwijzeringsysteem. Afgeleide doelstelling is weggebruikers te attenderen op de recreatiemogelijkheden in de directe omgeving.

 

Centraal uitgangspunt voor toeristisch-recreatieve bewegwijzering:

Het belangrijkste uitgangspunt bij het verwijzen naar toeristisch-recreatieve objecten is dat de gebruiker zo lang mogelijk de verwijzingen volgt naar de naam van de vestigingsplaats of de plaats waarmee de toeristische accommodatie wordt geassocieerd. Pas op het punt waar de route naar het object hiervan gaat afwijken, start de speciale en als zodanig herkenbare toeristische bewegwijzering.

 

Criteria voor deelname

De volgende objecten en accommodaties kunnen in aanmerking komen voor toeristisch-recreatieve verwijsborden:

 

Verblijfsrecreatievoorzieningen

  • Ieder hotel/pension/logement met minimaal 8 slaapplaatsen,

  • Iedere camping of kleinschalige camping met minimaal 15 standplaatsen,

  • Ieder zomerhuisjesterrein met minimaal 5 recreatiewoningen en

  • Iedere groepsaccommodatie

komen in aanmerking voor toeristisch-recreatieve verwijsborden.

Voor gecombineerde voorzieningen, verblijfsaccommodaties met een horecafunctie, geldt voor verwijzing bovendien een ondergrens van 8 slaapplaatsen.

Zeer kleinschalige verblijfsrecreatieve bedrijven (Bed en Breakfast, solitaire vakantiewoningen) worden niet verwezen. Dit om een overdaad aan bebording tegen te gaan en de zeer geringe meerwaarde.

 

Dagrecreatieve voorzieningen

Dagrecreatieve objecten zoals speeltuinen, zwembaden, buitensportaccommodaties, dagrecreatieterreinen komen in aanmerking indien zij minimaal drie dagen per week toegankelijk zijn voor publiek.

 

Horeca

  • Restaurants, eetcafés, bistro’s komen in aanmerking voor verwijzing indien zij plaats bieden aan meer dan 25 gasten.

  • Dancings en horecagelegenheden met zaalverhuur voor bruiloften en partijen van minimaal 100 personen komen, mits deze aan de wettelijke voorschriften voldoen, in aanmerking voor verwijzing.

  • Cafés en cafetaria’s komen niet in aanmerking voor verwijzing.

Monumenten, landgoederen, musea, molens, religieuze objecten en bezienswaardigheden.

Monumenten, landgoederen, musea, molens, religieuze objecten, bezienswaardigheden en attracties –gericht op de toerist/recreant – die in het seizoen minimaal drie dagen per week toegankelijk zijn voor derden en (enige) recreatieve waarde hebben komen in aanmerking voor toeristisch-recreatieve verwijsborden.

 

Overige objecten

Overige objecten die niet onder bovengenoemde categorieën vallen, komen niet in aanmerking voor verwijzingsborden, met uitzondering van die objecten die een duidelijke meerwaarde voor het toeristisch product betekenen (bijv. proeverijen / rondleidingen / arrangementen enz.). Hierbij geldt ook het criterium dat de objecten minimaal drie dagen per week toegankelijk zijn voor publiek.

 

Aantal verwijzingsborden

Als standaard voor toeristische/ recreatieve bedrijven in het buitengebied geldt een maximum aantal verwijzingen van 6 borden, ongeacht de wegbeheerder. Bedrijven met een ligging direct aan een doorgaande / provinciale weg kunnen met 4 borden bewegwijzerd worden.

In bijzondere gevallen kan van het principe worden afgeweken.

 

Voorwaarden voor plaatsing

  • Objecten kunnen vanaf maximaal twee invalswegen (provinciale wegen / doorgaande routes door gemeente) bewegwijzerd worden. Dit zijn met name wegen die een ANWB hoofdroute bewegwijzering hebben.

  • Indien ook over hoofdwegen verwezen kan worden, zal niet over secundaire wegen

  • bewegwijzerd worden. Dit om onnodig verkeer over de secundaire wegen te beperken.

  • Daar waar de mogelijkheid bestaat om borden te bevestigen aan bestaande palen, wordt voor deze optie gekozen.

  • Er zal zoveel mogelijk getracht worden om borden te combineren, waardoor meerdere borden op één paal bevestigd worden in plaats van naast of achter elkaar.

  • Iedere ondernemer die aan de criteria voldoet, doet mee aan het nieuwe systeem (bruin-witte verwijzingen) en gaat ermee akkoord dat alle oude bebording wordt verwijderd. Met andere woorden, er zal geen uitbreiding van het aantal verwijzingen naar een bepaald object plaatsvinden.

Bordkeuze

Binnen de Regio Twente is in het verleden gezamenlijk afgesproken om voor de objectbewegwijzering te kiezen voor het zogenaamde ANWB-systeem. Daardoor zou in de hele regio een uniform systeem van bewegwijzering ontstaan en de herkenbaarheid hierdoor vergroot. Het ANWB-systeem hield in dat blauwwitte borden worden toegepast met zwarte letters en pictogrammen. De meeste bestaande ondernemers in Losser die momenteel reeds toeristische verwijzingsborden hebben beschikken ook over deze blauw-witte borden.

 

Sinds 1 juli 2008 zijn de door het CROW opgestelde nieuwe Richtlijnen Bewegwijzering naar toeristisch-recreatieve objecten (nr. 62) van kracht en aangeboden aan de staatssecretaris Economische Zaken. Deze Richtlijn is een aanvulling op de Richtlijn bewegwijzering, die CROW in juli 2005 heeft uitgebracht, en betrekking heeft op eisen van “algemene” bewegwijzering. De naam CROW is oorspronkelijk een afkorting van Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniek. Tegenwoordig staat de naam voor kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte.

Om toeristische bestemmingen duidelijker over te brengen op de weggebruiker is in de Richtlijn gekozen voor een ander type bewegwijzeringbord dan de standaard blauwwitte borden. De toeristische borden zijn in bruin uitgevoerd met witte tekst en vallen hierdoor extra op tussen de standaard blauwe verkeersborden. Dit bevordert de bereikbaarheid en naamsbekendheid van toeristische bestemmingen en sluit aan bij de bruinwitte Europese lijn. Onder andere in Frankrijk, België en in sommige delen van Nederland Limburg en Zeeuws Vlaanderen wordt deze nieuwe richtlijn al gehanteerd.

De door de CROW opgestelde richtlijnen hebben geen wettelijke status, maar zijn alleen adviserend. In praktijk worden deze richtlijnen wel als zodanig behandeld.

 

Zowel door het Rijk als de Provincies worden de nieuwe richtlijnen al gehanteerd en zal bij vervanging of vernieuwing van toeristische bewegwijzering gekozen worden voor de bruinwitte variant. Geadviseerd wordt om als Noordoost Twente deze lijn ook te volgen.

 

 

Vormgeving borden

  • De borden buiten de bebouwde kom zijn van het zogenaamde plankmodel (strokenborden) met de afmeting:

    • a.

      1.500 x 230 mm of

    • b.

      1.500 x 350 mm

  • (naar gelang de lengte van de naam of combinatie van bestaande borden).

  • De kleur van de toeristisch-recreatieve aanduidingen is bruin, voorzien van witte tekst en zo mogelijk voorzien van één of meerdere standaard pictogrammen in zwart in een wit veld.

  • De naam op de borden is de naam van het object (bedrijf of instelling). Het pictogram geeft aan onder welke categorie het object valt.

  • Vertrekpunt van de tekst is vervanging van de tekst op de blauw-witte borden.

Verantwoordelijkheden en bevoegdheden

Om ten aanzien van de verantwoordelijkheden en eigendomssituatie geen onduidelijkheden te laten bestaan wordt hiervoor het volgende vastgelegd.

 

Plaatsing van de borden vindt in principe plaats op openbaar gebied, langs wegen die in eigendom zijn van de gemeente, dan wel provincie of andere overheden. Indien toestemming gekregen dient te worden van de provincie of andere overheden, zal de gemeente hiervoor zorg dragen.

 

De gemeente is als wegbeheerder bevoegd om toestemming te verlenen en te weigeren voor het plaatsen van bebording. Om dit op een objectieve manier te kunnen uitvoeren heeft de gemeente middels deze notitie criteria opgesteld waaraan de aanvragen getoetst kunnen worden.

 

Alle verwijzingsborden die nu op gemeentegrond staan en die niet onder dit beleid vallen, zullen worden verwijderd. Dit geldt ook voor de borden die in de toekomst op gemeentegrond geplaatst gaan worden. De locaties waarvoor in het verleden aparte vergunningen zijn verstrekt zullen nader worden onderzocht.

 

Onderhoud en vervanging van de verwijzingsborden.

De gemeente draagt als wegbeheerder zorg voor het reguliere onderhoud van de bebording. Indien blijkt dat een verwijzingsbord vervangen dient te worden, dan draagt de gemeente zorg voor de vervanging, en worden de kosten daarvan doorberekend naar de ondernemer, bij verzamelborden naar de desbetreffende ondernemers.

 

 

Eigendom

De borden blijven eigendom van de gemeente. Plaatsing van de borden vindt in principe op openbaar gebied plaats, langs wegen van de gemeente, provincie of andere overheden. Veelal gaat het om gemeentegrond, waardoor de gemeente ook eigenaar wordt van de borden. In enkele gevallen gaat het om gronden van de provincie, andere overheden of derden (waaronder particulieren). Met deze partijen maakt de gemeente een overeenkomst, waarbij de gemeente volledige zeggenschap over de borden behoudt.

 

 

Proces en afspraken na afloop van dit project

Voor ondernemers die voldoen aan de criteria na uitvoering van dit project, en ondernemers die na dit project een naamswijziging doorvoeren geldt het volgende proces:

  • Een ondernemer dient een nieuwe aanvraag in voor toeristisch-recreatieve verwijzingsborden bij de gemeente.

  • De gemeente toetst de aanvraag aan de criteria en draagt – indien het bedrijf voldoet aan de criteria – zorg voor de uitvoering.

  • Plaatsing van de borden vindt in principe plaats op openbaar gebied, langs wegen die in eigendom zijn van gemeente dan wel provincie of andere overheden. Indien toestemming gekregen dient te worden van de provincie of andere overheden, zal de gemeente hiervoor zorgen.

  • De netto-inkoopprijzen per bord worden doorberekend aan de ondernemer of accommodatie. De netto-inkoopprijzen liggen in 2013 naar schatting op circa € 150,-- per bord exclusief plaatsingskosten.

Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op 7 mei 2013.

de secretaris,

de burgemeester,