Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Diemen

Collectebeleid Gemeente Diemen 2007

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieDiemen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingCollectebeleid Gemeente Diemen 2007
CiteertitelCollectebeleid Gemeente Diemen 2007
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

De datum inwerkingtreding van deze regeling kan niet worden achterhaald en is bij benadering ingevuld.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene Plaatselijke Verordening Diemen 2015

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-04-2021nieuwe regeling

01-02-2007

Gemeenteblad Diemen

Tekst van de regeling

Intitulé

Collectebeleid Gemeente Diemen 2007

Samenvatting collectebeleid

 

Een collecte is een openbare inzameling van geld of goederen en is ingevolge artikel 5.2.1 van de Algemene Plaatselijke Verordening (verder: APV) alleen toegestaan met een vergunning van het college.

 

Sinds 1925 bestaat in Nederland de stichting Centraal Bureau Fondsenwerving (verder: CBF) waarbij alle Nederlandse gemeenten via de VNG zijn aangesloten. Het CBF heeft de taak te bevorderen, dat de werving van middelen en de propaganda voor doeleinden van algemeen belang op aanvaardbare wijze geschiedt. Hiervoor heeft zij een eigen keurmerk. Het CBF-keurmerk staat garant voor een goede naam en faam van de organisatie. Het door het CBF voor het inzamelingswezen jaarlijks opgestelde collecterooster dient voor de gemeentebesturen als leidraad voor een plaatselijk collecterooster waaraan de gemeenten in principe gebonden zijn. Op het collecterooster zijn alleen CBF-gekeurde organisaties vermeld.

 

Blijkens de terzake bestaande jurisprudentie zijn gemeentebesturen, zoals eerder genoemd, in beginsel gebonden aan het landelijk collecterooster van het CBF. Vanwege deze gebondenheid, is uit het oogpunt van verlichting van administratieve lasten gekozen voor gebruikmaking van de vrijstellingsbevoegdheid als aangegeven in artikel 5.2.1. lid 4 van de APV. Het college verleent daarom aan de organisaties met een CBF-keurmerk een vrijstelling van de vergunningplicht voor de periode, waarvoor de instellingen ingeroosterd zijn op het jaarlijks landelijke opgestelde collecterooster.

 

De twee belangrijkste voorschriften die aan de vrijstelling zijn verbonden, zijn:

  • 1.

    de inzamelende organisatie heeft een meldingsplicht of zij gebruik maakt van de toegewezen collecteperiode;

  • 2.

    binnen één maand na beëindiging van de collecte dient de organisatie hiervan financiële verantwoording af te leggen aan de gemeente Diemen.

Instellingen en andere initiatieven die niet op het collecteplan voorkomen, zijn doorgaans aangewezen op de in dit plan voorkomende vrije periode.

 

Voor deze andere initiatieven of organisaties geldt de vergunningsplicht uit het eerste lid van artikel 5.2.1 APV.

 

De gemeente verleent in de vrije perioden slechts collectevergunningen aan CBFgekeurde instellingen en plaatselijke initiatieven. De drie belangrijkste uitgangspunten zijn:

  • 1.

    de organisaties met een CBF-keurmerk die niet op het collecterooster zijn ingedeeld in een bepaald jaar, kunnen in aanmerking komen voor een collectevergunning in de vrije periode. Onder een collecteren kan hier ook verstaan worden het door middel van direct dialogue werven van donateurs;

  • 2.

    voor locale initiatieven zal het bonafide karakter van het initiatief moeten blijken uit de aanvraag. De aanvraag zal behalve een plaatselijk doel, een zeer duidelijke verantwoordingsclausule dienen te bevatten;

  • 3.

    de voorgenomen actie mag geen duplicering zijn van een andere inzamelingsactie ten bate van een identiek doel, met name dat van instellingen vermeld op het landelijke collecterooster.

Het college stelt een termijn voor indiening van een schriftelijke aanvraag om een collectevergunning voor de vrije periode op minimaal 4 weken voor de gewenste collectedatum. Er wordt slechts één collectevergunning in de vrije periode voor maximaal één week verleend, tenzij er sprake is van een collecte als gevolg van een ramp.

 

Het collecteren kan in Diemen op twee verschillende manieren geschieden: met collectebussen of via het werven van donateurs middels een professionele organisatie.

 

Bij niet naleving van de voorschriften of de namens het bevoegd gezag gegeven aanwijzingen, dan wel bij geconstateerd wangedrag, wordt hiervan melding gemaakt bij het CBF en kan de vergunning, dan wel vrijstelling worden ingetrokken.

 

Voor het verkrijgen van een vrijstelling zijn geen leges verschuldigd. Slechts voor het in behandeling nemen van een aanvraag om een collectevergunning, worden leges in rekening gebracht.

1. Inleiding

 

Een collecte is een openbare inzameling van geld of goederen en is ingevolge artikel 5.2.1 van de Algemene Plaatselijke Verordening (verder: APV) alleen toegestaan met een vergunning van het college. Collectes of inzamelingen worden gehouden door landelijk opererende organisaties die middelen nodig hebben, ter realisatie van hun charitatieve doelen, de zogenaamde fondswervende instellingen. Ook particuliere initiatiefnemers, al dan niet in organisatieverband kunnen voor een bepaald doel, al dan niet charitatief, collecteren.

 

Voor het inzamelen van kleding werd in het verleden aan CBF-gekeurde instellingen een collectevergunning verleend. Inmiddels is in de terzake bestaande jurisprudentie uitgemaakt, dat kleding die ongesorteerd wordt aangeboden tot afval wordt gerekend, conform het gestelde in de Afvalstoffen Verordening. Daarmee is een collectevergunning op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening niet op zijn plaats en dient voor het inzamelen van kleding een inzamelingsvergunning afgegeven te worden op grond van artikel 11 van de Afvalstoffen Verordening. De kledinginzameling valt dan ook buiten de werking van dit beleid.

2. Wat is het CBF?

 

Sinds 1925 bestaat in Nederland de stichting Centraal Bureau Fondsenwerving (verder: CBF) waarbij alle Nederlandse gemeenten via de VNG zijn aangesloten. Het CBF heeft de taak te bevorderen, dat de werving van middelen en de propaganda voor doeleinden van algemeen belang op aanvaardbare wijze geschiedt. Hiervoor heeft zij een eigen keurmerk. Het CBF-keurmerk staat garant voor een goede naam en faam van de organisatie.

 

Het door het CBF voor het inzamelingswezen jaarlijks opgestelde collecterooster dient voor de gemeentebesturen als leidraad voor een plaatselijk collecterooster waaraan de gemeenten in principe gebonden zijn. Op het collecterooster zijn alleen CBF-gekeurde organisaties vermeld. Gemeenten mogen slechts van dit rooster afwijken, indien hiervoor gewichtige redenen aanwezig zijn. Het enkele feit dat de ingezetenen van de gemeente geen rechtstreeks belang hebben bij de werkzaamheid van de aanvrager van elders gevestigde instellingen, mag bijvoorbeeld niet leiden tot de weigering van een vergunning.

3. Aanleiding van deze nota

 

De jaarlijkse overzichten van het CBF van de collecte-opbrengst per huishouding van de gemeente Diemen afgezet tegen andere gemeenten in Nederland laat een zeer matige opbrengst zien van rond de 3 %. Dit kan betekenen dat Diemenaren niet erg geïnteresseerd zijn in collectes. Om die matige interesse niet in nadelige zin te beïnvloeden, wil de gemeente Diemen een duidelijk en transparant collectebeleid hebben.

4. CBF-gekeurde landelijke organisaties vermeld op het collecterooster

 

Blijkens de terzake bestaande jurisprudentie zijn gemeentebesturen, zoals eerder genoemd, in beginsel gebonden aan het landelijk collecterooster van het CBF. Vanwege deze gebondenheid, is uit het oogpunt van verlichting van administratieve lasten gekozen voor gebruikmaking van de vrijstellingsbevoegdheid als aangegeven in artikel 5.2.1. lid 4 van de APV. Het college verleent daarom aan de organisaties met een CBF-keurmerk een vrijstelling van de vergunningplicht voor de periode, waarvoor de instellingen ingeroosterd zijn op het jaarlijks landelijke opgestelde collecterooster.

 

Genoemde CBF-gekeurde organisaties dienen bij gebruik van hun vrijstelling te voldoen aan de volgende voorschriften:

  • 1)

    4 weken voordat de collecte plaats gaat vinden, dient de organisatie schriftelijk te melden of zij in de gemeente gebruik zal maken van de toegewezen collecteperiode (meldingsplicht);

  • 2)

    de vrijstelling geldt enkel voor de in het landelijke collecterooster voor de betrokken instelling gereserveerde periode;

  • 3)

    door middel van een vanwege het gemeentebestuur gewaarmerkte legitimatiekaart dienen de collectanten zich te kunnen legitimeren;

  • 4)

    de collecte dient door middel van deugdelijk verzegelde collectebussen te worden uitgevoerd. De te gebruiken collectebussen dienen ter controle bij de bodes van het gemeentehuis getoond te worden;

  • 5)

    binnen één maand na beëindiging van de collecte dient de organisatie hiervan financiële verantwoording af te leggen aan de gemeente Diemen. Dit geschiedt door middel van een collectestaat waarop de bruto- en nettoopbrengst vermeld is.

5. De vrije periode voor alle andere initiatieven (organisaties)

 

Instellingen en andere initiatieven die niet op het collecteplan voorkomen zijn doorgaans aangewezen op de in dit plan voorkomende vrije periode. Voor deze andere initiatieven of organisaties geldt de vergunningsplicht uit het eerste lid van artikel 5.2.1 APV.

Verder kan de vrije periode ook benut worden voor het werven van donateurs, ook wel direct dialogue genoemd.

 

De gemeente verleent dan ook in de vrije perioden alleen collectevergunningen aan CBF-gekeurde instellingen en plaatselijke initiatieven onder de volgende uitgangspunten:

  • -

    de organisaties met een CBF-keurmerk die niet op het collecterooster zijn ingedeeld in een bepaald jaar, kunnen in aanmerking komen voor een collectevergunning in de vrije periode. Onder collecteren kan hier ook verstaan worden het door middel van direct dialogue werven van donateurs;

  • -

    voor locale initiatieven zal het bonafide karakter van het initiatief moeten blijken uit de aanvraag. De aanvraag zal behalve een plaatselijk doel een zeer duidelijke verantwoordingsclausule dienen te bevatten. In deze clausule zal één persoon de verantwoordelijkheid van de actie op zich dienen te nemen en dient tevens de financiële verslaglegging te worden gewaarborgd;

  • -

    de voorgenomen actie mag geen duplicering zijn van een andere inzamelingsactie ten bate van een identiek doel, met name dat van instellingen vermeld op het landelijke collecterooster;

  • -

    de aanvragende organisatie mag geen politiek doel nastreven. Hieronder wordt het volgende verstaan: geen inzameling van geld en goederen ten behoeve van groepen en volkeren op grond van hun etniciteit, godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, waaronder eveneens een staatkundig streven gerekend wordt.

6. De indieningstermijn van een aanvraag voor een collectevergunning

 

In verband met een zorgvuldige afhandeling van de aanvraag voor een collectevergunning voor de vrije periode en de termijn die in acht genomen moet worden voor publicatie van een verleende collectevergunning, stelt het college de termijn voor indiening van een schriftelijke aanvraag op minimaal 4 weken voor de gewenste collectedatum. Het college maakt hiervoor gebruik van haar bevoegdheid ingevolge artikel 1.3 lid 2 APV om een verlenging van de aanvraagperiode voor bepaalde vergunningen (of ontheffingen) in te stellen.

  • -

    Indien een aanvraag niet binnen de bovengenoemde termijn is ingediend, wordt de vergunningsaanvraag buiten behandeling gesteld krachtens artikel 4.5 Awb. Het bestuursorgaan kan in geval van een calamiteit besluiten de aanvraag ambtshalve in behandeling te nemen.

  • -

    Indien een aanvraag meer dan 6 maanden van te voren wordt ingediend dan de gewenste collectedatum, neemt de gemeente de collecte-aanvraag niet in behandeling wegens strijd met de zorgvuldigheidsnorm van artikel 3.2 Awb (een actuele beoordeling van de aanvraag en de organisatie is dan redelijkerwijs niet mogelijk).

7. Initiatief van particulieren als gevolg van calamiteiten

 

Ingeval van een ramp kan een collectevergunning worden verleend. Een dergelijke collectevergunning kan worden afgegeven, ook indien een andere organisatie gebruik maakt van zijn vrijstelling om in een bepaalde periode, zoals aangegeven op het collecterooster te collecteren.

 

Ten aanzien van deze specifieke collectes gelden de volgende voorschriften:

  • a)

    bij de aanvraag moet aangegeven worden wat het doel van de actie is;

  • b)

    er kan uitsluitend gecollecteerd worden met verzegelde collectebussen;

  • c)

    na afloop van de actie dienen de collectebussen te worden geleegd onder toezicht/ verantwoordelijkheid van een gemeenteambtenaar (van de afdeling Vergunningen en Handhaving/Team Openbare Ruimte) waarbij de bruto- en nettoopbrengst op een collectestaat wordt verantwoord;

  • d)

    de opbrengst hiervan dient:

    • -

      indien er sprake is van een gezamenlijke hulpactie, gestort te worden op het nationale gironummer, waarvan na storting een overschrijvingsbewijs (kopie) naar de gemeente gestuurd dient te worden (uiterlijk binnen één maand na de gehouden inzameling);

    • -

      indien het geen gezamenlijke hulpactie betreft, overgemaakt te worden naar de vooraf bepaalde bestemming, waarvan eveneens het bewijs binnen één maand na de gehouden inzameling overgelegd dient te worden.

8. Maximum aantal en termijn voor een collectevergunning in de vrije perioden

 

In de vrije perioden kan per week slechts één collectevergunning worden verleend. Indien een collecte wordt gehouden als gevolg van een ramp, dan wordt de aanvraag om een collectevergunning voor in een bepaalde vrije periode niet aan het bovenstaande maximum van één collecte per week getoetst. Aanvragen om een collectevergunning voor de vrije perioden worden op volgorde van binnenkomst afgehandeld.

9. Wijze van collecteren

 

Het collecteren kan in Diemen op twee verschillende manieren geschieden: met collectebussen of via het werven van donateurs (direct dialogue) middels een professionele organisatie. Het collecteren door middel van intekenlijsten is in de gemeente Diemen niet toegestaan, daar deze methode niet met voldoende waarborgen omkleed is en derhalve niet als zorgvuldig is te beschouwen (een intekenlijst is een lijst waarop de burger zijn naam en bedrag mag invullen en deze contant dient af te geven aan de collectant).

 

  • a.

    Collectebussen

  • -

    de bussen dienen op deugdelijke wijze verzegeld te zijn;

  • -

    binnen één maand na de collecte dient de organisatie een verklaring van de met de leiding van de collecte belaste persoon in te leveren bij de afdeling Vergunningen en Handhaving/Team Openbare Ruimte, waarin staat dat de collectebussen in zijn bijzijn zijn geopend en de inhoud is geteld en dat daaruit een bruto en nettoopbrengst is verkregen tot het in de verklaring genoemde bedrag.

  • b.

    Werving van donateurs

  • -

    Ook in dit geval dient binnen één maand na de collecte een recapitulatiestaat van de totale bruto en netto opbrengst te worden ingeleverd bij de afdeling Vergunningen en Handhaving/ Team Openbare Ruimte. De eindverantwoordelijkheid voor de financiële verslaglegging blijft bij de CBFgekeurde instelling.

10. Overige voorschriften

 

  • a.

    De collectanten dienen ten minste veertien jaar oud te zijn.

  • b.

    Het toekennen aan de collectanten van vergoedingen uit de opbrengst van de collecte(n) is niet geoorloofd.

11. Publicatie collecte.

 

Het landelijk CBF-collecterooster zal jaarlijks gepubliceerd worden in de Diemen Info. Alle andere afgegeven collectevergunningen voor de vrije periode zullen op de gebruikelijke wijze in de Diemer Courant aangekondigd worden.

12. Handhaving

 

Om een juiste uitvoering van een collecte te waarborgen gelden de volgende uitgangspunten:

  • -

    jaarlijks wordt aan het einde van het jaar gecontroleerd of alle collecterende organisaties hun financiële verantwoording naar behoren zijn nagekomen. Het Team Openbare Ruimte vult jaarlijks een door het CBF toegezonden verzamelstaat in, die vervolgens retour wordt gezonden;

  • -

    de controleurs/ handhavers Openbare Ruimte controleren actief, indien er een vermoeden van misbruik of het niet naleven van de voorschriften bestaat.

13. Sanctiebeleid en strafbepaling

 

Bij niet naleving van de voorschriften of de namens het bevoegd gezag gegeven aanwijzingen, dan wel bij geconstateerd wangedrag, wordt hiervan melding gemaakt bij het CBF en wordt de vergunning, dan wel vrijstelling ingetrokken. Voordat hiertoe wordt overgegaan, zal eerst een waarschuwing gegeven worden. In deze schriftelijke waarschuwing zal een termijn van 14 dagen gegund worden om het geconstateerde verzuim te herstellen.