Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Fijnder

Beleidsregels kostendelende medebewoner Fijnder 2023 en volgende jaren

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieFijnder
OrganisatietypeRegionaal samenwerkingsorgaan
Officiële naam regelingBeleidsregels kostendelende medebewoner Fijnder 2023 en volgende jaren
CiteertitelBeleidsregels kostendelende medebewoner Fijnder 2023 en volgende jaren
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerpBeleidsregels kostendelende medebewoner

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Gemeenschappelijke Regeling Fijnder

Delegatiebesluit Gemeenschappelijke Regeling Fijnder

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2023Wijziging

22-12-2022

bgr-2023-41

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels kostendelende medebewoner Fijnder 2023 en volgende jaren

Het Dagelijks Bestuur van Fijnder;

 

gelet op:

  • artikel 4, eerste lid van de Gemeenschappelijke Regeling Fijnder en het delegatiebesluit Gemeenschappelijke Regeling Fijnder, waarin het bestuur de zelfstandige bevoegdheid voor de uitvoering van bovengenoemde taken gedelegeerd heeft gekregen van zijn deelnemende gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk;

  • het bepaalde in artikel 19a van de Participatiewet;

 

besluit tot vaststelling van de volgende beleidsregels:

Beleidsregels kostendelende medebewoner Fijnder 2023 en volgende jaren Algemene bepalingen

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

  • a.

    Awb: Algemene wet bestuursrecht;

  • b.

    Betrokken persoon: degene die een uitkering heeft binnen de Participatiewet, IOAW, IOAZ of Bbz;

  • c.

    Bloed- of aanverwant in eerste en tweede graad: familie waarvan in eerste graad (adoptie)ouders, (adoptie)kinderen, tweede graad: grootouders, kleinkinderen, broers en zussen;

  • d.

    BW: Burgerlijk Wetboek;

  • e.

    Commercieel: zakelijke prijs.

  • f.

    Dagelijks Bestuur: het Dagelijks Bestuur van Fijnder voor de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterwijk.;

  • g.

    Gezinsnorm: de norm die van toepassing is op basis van leeftijd en gezinssituatie;

  • h.

    Kostendelende medebewoner: de persoon van 27 jaar of ouder die in dezelfde woning als de betrokken persoon zijn hoofdverblijf heeft;

  • i.

    Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet preciezer worden omschreven, hebben dezelfde betekenis als in de wetten en bijbehorende regelingen waarin dit begrip gebruikt wordt en ook dezelfde betekenis als in de Algemene wet bestuursrecht en het Burgerlijk Wetboek.

Artikel 2 Schriftelijke overeenkomst en betaalbewijzen

  • a.

    Voor de toepassing van artikel 19a van de Participatiewet, legt de betrokken persoon op verzoek van het Dagelijks Bestuur van Fijnder de schriftelijke overeenkomst over en toont hij de betaling van de commerciële prijs aan door het overleggen van de bewijzen van betaling vanaf de start van de overeenkomst.

  • b.

    Onder commerciële huurprijs wordt verstaan het bedrag dat de (onder)huurder of kostganger maandelijks betaalt aan de (onder)verhuurder of kostgever voor het gebruik van een gedeelte van een woning.

  • c.

    De minimale commerciële huurprijs is vastgesteld op 20% van de gezinsnorm.

  • d.

    Onder commerciële prijs worden niet alleen de woonkosten begrepen, maar ook de kosten voor het gebruik van water, gas en energie en de zakelijke lasten die worden doorberekend zoals de onroerende zaakbelasting.

  • e.

    Het bestaan van een overeenkomst tussen (onder)verhuurder of kostgever en (onder)huurder of kostganger moet aan de hand van een schriftelijke overeenkomst kunnen worden aangetoond. Uit de schriftelijke overeenkomst moet blijken dat niet meer personen een dergelijk contract met deze (onder)verhuurder of kostgever hebben afgesloten.

  • f.

    Uit de schriftelijke overeenkomst moet minimaal blijken:

    • wie de huurder en verhuurder zijn;

    • wat de hoogte van de maandhuur is;

    • wat onder het gehuurde wordt begrepen;

    • wat de ingangsdatum van de schriftelijke overeenkomst is;

    • wat de looptijd van de schriftelijke overeenkomst is.

Artikel 3 Hardheidsclausule

In gevallen waarin deze beleidsregels niet voorzien, beslist het Dagelijks Bestuur.

Het Dagelijks Bestuur kan in bijzondere gevallen afwijken van dat wat bepaald is in deze beleidsregels, als het toepassen hiervan leidt tot onwenselijke situaties voor de betrokken persoon.

Artikel 4 Citeertitel en inwerkingtreding

Deze beleidsregels worden aangehaald als: ‘Beleidsregels kostendelende medebewoner Fijnder 2023 en volgende jaren’. Deze beleidsregels treden in werking op 1 januari 2023. Vanaf dat moment vervallen de eerste vastgestelde ‘Beleidsregels kostendelende medebewoner Fijnder 2022 en volgende jaren’.

Toelichting

 

Personen jonger dan 27 jaar tellen niet meer mee als kostendeler bij de bijstand van een ander. De wetgever heeft er voor gekozen dat andersom de kostendelersnorm wél geldt voor personen vanaf 21 jaar en dat daarbij leeftijdsgrens niet wordt opgetrokken naar 27 jaar. Er bestaan uitzonderingen voor studenten en mensen die vanuit een commerciële relatie in dezelfde woning verblijven.

In het geval sprake is van een kostendelende medebewoner, wordt een (onder)verhuurder, (onder)huurder, kostgever of kostganger niet meegerekend in de kostendelersnorm. Hoewel een kleine mate van kostendelen niet uit te sluiten valt, is het niet redelijk ervan uit te gaan dat de betrokken persoon en de(onder)verhuurder, (onder)huurder, kostgever of kostganger kosten delen in dezelfde mate als woningdelers die niet zo’n onderlinge zakelijke relatie met elkaar hebben.

Het bovenstaande is ook van toepassing alsook andere bewoners dan de betrokken persoon op basis van een schriftelijke overeenkomst met de verhuurder als (onder)huurder of kostganger in dezelfde woning wonen als de betrokken persoon. Of tussen (onder)huurders en kostgangers onderling de kostendelersnorm geldt, hangt af van de situatie. Voor zover bewoners op basis van een commerciële overeenkomst met dezelfde verhuurder in de woning hun hoofdverblijf hebben, hebben zij ook onderling een zakelijke relatie. Daarom is ook voor deze situatie een uitzondering gemaakt op de kostendelersnorm. Het feit dat de bewoners eventueel bepaalde voorzieningen delen (bijvoorbeeld hal, keuken en/of badkamer) en dus van enige kostendeling sprake kan zijn, doet hier niet aan af. Dit voordeel is verrekend/verwerkt in de commerciële huurprijs. Bij uitzonderingen op de kostendelersnorm kan het alleen gaan om personen die geen bloed- of aanverwant in de eerste of tweede graad zijn. Uitgangspunt hierbij is dat een relatie tussen dergelijke bloed- en aanverwanten nimmer een zakelijke relatie kan zijn.

Voor zover er sprake is van een individueel contract, maar er in feite één prijs wordt opgebracht door de bewoners gezamenlijk, met als gevolg dat het deel van elk van hen onder het niveau van een commerciële prijs zakt, wordt niet meer voldaan aan de criteria voor de commerciële relatie en geldt de kostendelersnorm. Dat geldt ook als de betrokken persoon die op basis van een schriftelijke overeenkomst een commerciële prijs aan de (onder)verhuurder of kostgever betaalt, de woning deelt met een of meer personen die niet een dergelijk contract met deze (onder)verhuurder of kostgever hebben afgesloten.

Aldus besloten in de vergadering van het Dagelijks Bestuur van Fijnder, gehouden 22 december 2022.

De voorzitter,

E.S.F. Schepers-Janssen

De secretaris,

T.A. Beijer