Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Zwolle

Subsidieregeling Human Capital Agenda - Ontwikkelfonds Regio Zwolle 2023

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieZwolle
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingSubsidieregeling Human Capital Agenda - Ontwikkelfonds Regio Zwolle 2023
CiteertitelSubsidieregeling Human Capital Agenda - Ontwikkelfonds Regio Zwolle 2023
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpOrganisatie en beleid

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 3

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

22-12-2023nieuwe regeling

12-12-2023

gmb-2023-548109

cb 12-12.2023
01-01-202322-12-2023nieuwe regeling

20-12-2022

gmb-2022-580131

cb 2022-12.20

Tekst van de regeling

Intitulé

Subsidieregeling Human Capital Agenda - Ontwikkelfonds Regio Zwolle 2023

Besluit van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwolle tot vaststelling van de Subsidieregeling Human Capital Agenda – Ontwikkelfonds Regio Zwolle 2023

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwolle;

 

overwegende dat het gemeentebestuur een toekomstbestendige arbeidsmark wil bevorderen door het verstrekken van subsidies voor activiteiten die daaraan bijdragen;

 

gelet op artikel 3 van de Algemene Subsidieverordening Zwolle 2022;

 

besluit vast te stellen de Subsidieregeling Human Capital Agenda – Ontwikkelfonds Regio Zwolle 2023

Toelichting

 

Regio Zwolle is dé regio waar inwoners en bedrijven de ruimte krijgen voor groei. Om deze groei mogelijk te maken is het van belang dat elke inwoner zijn of haar talenten ontwikkelt en benut om samen een krachtige arbeidsmarkt te vormen. Daarmee wordt de regio steeds sterker en blijven minder inwoners aan de kant staan. En wordt het voor bedrijven aantrekkelijker om te investeren. Op deze manier kan het welvaartsniveau voor iedereen stijgen.

Dat gaat niet vanzelf: om groeikansen voor de regio te kunnen benutten en uitdagingen – nu en in de toekomst – aan te kunnen, zijn voldoende en geschikte werknemers nodig, die aantoonbaar beschikken over de vaardigheden en flexibiliteit om te kunnen omgaan met veranderingen op de arbeidsmarkt. Het is van belang dat iedereen de kans krijgt om te participeren op de arbeidsmarkt. Sinds 2017 werkt de regio, via de Human Capital Agenda, hierna te noemen HCA, aan het optimaliseren en transformeren van de werking van de arbeidsmarkt. De HCA gaat daarbij uit van de drie pijlers beschikbaarheid, wendbaarheid en inclusiviteit. Bij een krappe arbeidsmarkt dient daarnaast ruimte geboden te worden voor sociale innovatie als aanjager voor de arbeidsproductiviteit en als bijdrage aan de oplossing voor de transitieopgaven.

Onderdeel van deze agenda is het Ontwikkelfonds Regio Zwolle. Met dit fonds wordt het stimuleren van investeringen in de beroepsbevolking (menselijk kapitaal) in Regio Zwolle beoogd.

Paragraaf 0. Algemene bepalingen

 

Artikel 0.1 Definities

  • a.

    Arrangementskosten: De door de opleider verplicht gestelde kosten voor maaltijden, consumpties en overnachtingskosten.

  • b.

    ASV: Algemene subsidieverordening gemeente Zwolle 2022.

  • c.

    Awb: Algemene wet bestuursrecht.

  • d.

    Algemene groepsvrijstellingsverordening: Verordening (EU) nr. 2017/1084 van de Commissie tot wijziging van Verordening (EU) nr. 651/2014 van de Commissie van 17 juni 2014 waarbij bepaalde categorieën steun op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag met de interne markt verenigbaar worden verklaard (PbEU L 156/1), dan wel later daarvoor in de plaats tredende Europese regelgeving.

  • e.

    Beschikbaarheid: Beschikbaarheid van voldoende geschikte en gekwalificeerde personen voor de regionale arbeidsmarkt.

  • f.

    Cofinanciering: Het college verstrekt subsidie voor een deel van de subsidiabele kosten. Het overige deel van de subsidiabele kosten betreft een bijdrage van de aanvrager geleverd in geld of ‘in kind’.

  • g.

    College: College van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwolle.

  • h.

    Dagelijks Bestuur HCA: Het Dagelijks Bestuur bestaat uit een bestuurlijke afvaardiging van de Tafel van Regio Zwolle en wordt gevormd door vertegenwoordigers van gemeenten, provincies, werkgevers en onderwijs. Het Dagelijks Bestuur HCA adviseert het college over subsidieaanvragen die op grond van deze subsidieregeling worden ingediend.

  • i.

    De-minimissteun: Steun die voldoet aan de voorwaarden voor vrijstelling van aanmelding als opgenomen in Verordening (EG) Nr. 1407/2013 van de Commissie van 18 december 2013 over de toepassing van artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op de-minimissteun, met inbegrip van eventueel in de toekomst vast te stellen wijzigingen.

  • j.

    Erkende (onderwijs-)instelling en/of opleiding: Een (onderwijs-)instelling of opleiding die genoemd is op één van de drie lijsten van het ministerie van OCW met registeropleidingen voor mbo, hbo en WO, dan wel een CEDEO-, NRTO- of CRKBO-erkenning heeft. Het college kan andere branche specifieke opleidingen of branche specifieke certificeringen toestaan. De drie lijsten zijn te raadplegen via http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hoger-onderwijs/vraag-en-antwoord/waar-vind-ik-een-overzicht-van-erkende-opleidingen.

  • k.

    Human Capital Agenda (hierna: HCA): Regionaal programma waarbinnen overheden, ondernemers, onderwijsinstellingen, vakbewegingen en het UWV Werkbedrijf hun krachten bundelen ten behoeve van een goed werkende arbeidsmarkt, waarin beschikbaarheid, wendbaarheid en inclusiviteit de pijlers zijn.

  • l.

    Inclusiviteit: Iedereen krijgt de kans om te participeren op de arbeidsmarkt, zijn talenten te ontwikkelen en te benutten.

  • m.

    KOERS-programma: KOERS staat voor kennis, onderzoek, expertise, resultaat en sturing. Binnen het KOERS-programma wordt ingezet op het verzamelen en monitoren van informatie, met als doel om het programma tijdig bij te kunnen sturen, en het doen van onderzoeken op het gebied van arbeidsmarkt en human capital om zo te kunnen komen tot impactvol arbeidsmarktbeleid.

  • n.

    Rechtsvorm: De juridische vorm waarin een onderneming is gegoten.

  • o.

    Regio Deal: Een Regio Deal is een partnerschap tussen Rijk en regio om opgaven in de regio aan te pakken. Het partnerschap met betrekking tot Regio Zwolle is vastgelegd in de Regio Deal Regio Zwolle.

  • p.

    Regionaal Ontwikkelfonds (hierna: Ontwikkelfonds): Dit fonds heeft als doel om investeringen in menselijk kapitaal te stimuleren in de Regio Zwolle. Het fonds is gevuld met publieke middelen en is bedoeld om te investeren in de (validering van) scholing van personen ter bevordering van hun positie op of naar de arbeidsmarkt.

  • q.

    Regio Zwolle: Bestuurlijke en ambtelijke samenwerking, waarbinnen op basis van regionale opgaven wordt samengewerkt in een netwerk van overheden (gemeenten en provincies), ondernemers, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties. De gemeenten die onderdeel uit maken van de regio zijn te vinden op www.regiozwolle.info.

  • r.

    Reviewcommissie: Commissie bestaande uit leden die onafhankelijk en vanuit het werkveld deskundig zijn. De reviewcommissie adviseert inhoudelijk aan het Dagelijks Bestuur HCA over de subsidieaanvragen binnen route 4 Sectortafels en route 5 Experimenteerroute.

  • s.

    Scholing: Opleidingen, cursussen en trainingen, waarmee praktische vaardigheden en theoretische kennis op doen die nodig zijn om de functie of het (toekomstig) beroep uit te kunnen oefenen.

  • t.

    Sectortafel: Een samenwerkingsverband van werkgevers(organisaties), werknemers(organisaties), onderwijspartners, sector- en brancheorganisaties, opgericht rondom een specifieke sector, in het kader van de HCA.

  • u.

    Sociale innovatie: Sociale innovatie is de ontwikkeling en implementatie van nieuwe ideeën (producten, diensten en modellen) die bijdragen aan enerzijds een toekomstbestendige regionale arbeidsmarkt en anderzijds de transitieopgaven.

  • v.

    Transitieopgaven: In de strategische Innovatie Investeringsagenda Oost Nederland zijn vijf opgaven benoemd, namelijk Slim en duurzaam voedsel produceren, Digital Economy and industry, Smart Energy, Clean and circular en Prevention and medtech.

  • w.

    Valideren van competenties: Eerder opgedane kennis en (werk-)ervaring formaliseren.

  • x.

    Wendbaarheid: Flexibiliteit van personen om te kunnen omgaan met veranderingen op de arbeidsmarkt (leven lang ontwikkelen).

Artikel 0.2 Toepasselijkheid ASV

De ASV is van toepassing, tenzij daar in deze subsidieregeling nadrukkelijk van wordt afgeweken.

Artikel 0.3 Subsidiedoel

De subsidie heeft als doel aanvragers te ondersteunen bij het creëren van een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Met deze subsidieregeling wordt beoogd extra investeringen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt te stimuleren.

Artikel 0.4 Aanvrager subsidieroutes

Er zijn vijf routes waarbinnen subsidie kan worden aangevraagd door diverse aanvragers:

  • 1.

    Route 1 - Inwonersroute: Inwoners kunnen een individuele aanvraag indienen om subsidie te ontvangen voor:

    • a.

      Validering van competenties;

    • b.

      Om-, her-, of bijscholing.

  • 2.

    Route 2 – Individuele werkgeversroute: Individuele werkgevers en/of eigenaren van een rechtsvorm kunnen voor zichzelf en/of voor één of meer van hun werknemers een aanvraag tot om-, her-, of bijscholing indienen.

  • 3.

    Route 3 – Sociale innovatie: eigenaren van een rechtsvorm of samenwerkingsverbanden van werkgevers(-organisaties), onderwijspartners, sector- en brancheorganisaties kunnen een aanvraag indienen voor de planvorming en implementatie van een sociaal innovatieplan gericht op het verbeteren van de arbeidsproductiviteit en als bijdrage aan de transitieopgaven.

  • 4.

    Route 4 - Sectortafels: Sectortafels kunnen een aanvraag indienen voor één of meerdere projecten met als doel de werking van de arbeidsmarkt en/of leven lang ontwikkelen in de sector te bevorderen, met projecten gericht op om-, her-, of bijscholing en/of het toepassen van een sociale innovatie voor het verhogen van de arbeidsproductiviteit en als bijdrage aan de oplossing voor de transitieopgaven. Deze projecten zijn onderdeel van de actieagenda van de sectortafel.

  • 5.

    Route 5 - Experimenteerroute: Werkgevers(organisaties), werknemersorganisaties, onderwijspartners, sector- en brancheorganisaties uit de regio of een samenwerkingsverband daarvan kunnen een aanvraag indienen voor één of meerdere project(en) met als doel leven lang ontwikkelen en scholing binnen de regio te bevorderen, met projecten gericht op om-, her-, of bijscholing en/of het toepassen van een sociale innovatie voor het verhogen van de arbeidsproductiviteit en als bijdrage aan de oplossing voor de transitieopgaven. Deze projecten passen niet één-op-één in de routes 1 tot en met 4 maar voldoen wel aan het doel van deze subsidieregeling.

Artikel 0.5 Subsidiabele activiteiten

Subsidie wordt uitsluitend verstrekt voor activiteiten die bijdragen aan het doel van deze subsidieregeling.

Artikel 0.6 Weigeringsgronden

In aanvulling op artikel 12 van de ASV kan subsidieverlening worden geweigerd als:

  • 1.

    de aanvraag betrekking heeft op regulier bekostigd onderwijs.

  • 2.

    de aanvrager in route 1 Inwonersroute reeds subsidie heeft ontvangen die de volledige subsidiabele kosten dekt.

  • 3.

    de aanvrager voor de activiteit(en) van een subsidieaanvraag in route 3 Sociale innovatie, route 4 Sectortafels en route 5 Experimenteerroute al tenminste 50% subsidie ontvangt van een gemeente of provincie, onderdeel van Regio Zwolle.

  • 4.

    de activiteit(en) waarvoor subsidie wordt aangevraagd al voor tenminste 50% vanuit een andere Regio Deal of Human Capital Agenda wordt gesubsidieerd.

  • 5.

    er andere voorliggende voorzieningen volledig toereikend zijn, zoals uit landelijke regelingen of scholingsbijdrage UWV.

Artikel 0.7 Subsidiabele kosten

  • 1.

    Subsidie wordt uitsluitend verstrekt voor:

    • a.

      Directe scholingskosten, zoals cursus-, examen-, boeken-, inschrijvings- en arrangementskosten.

    • b.

      Kosten van een traject voor het valideren van competenties inclusief bewijs van afronding, in het geval van route 1.

    • c.

      Kosten van begeleiding van de subsidiabele activiteit met betrekking tot de aanpak in het kader van inclusiviteit, met een maximum van 20% van de totale subsidiabele kosten.

    • d.

      Kosten ten behoeve van het opstarten en inrichten van de voor subsidie in aanmerking komende trajecten in het geval van route 3 Sociale innovatie, route 4 Sectortafels en route 5 Experimenteerroute, welke direct te relateren zijn aan de subsidiabele activiteit, met een maximum van 10% van de totale subsidiabele kosten.

    • e.

      Kosten voor de planvorming, implementatie en evaluatie van een sociaal innovatieplan in het geval van route 3 Sociale innovatie, route 4 Sectortafels en route 5 Experimenteerroute.

    • f.

      Het college kan de percentages zoals genoemd in lid, c en d van dit artikel herzien.

Artikel 0.8 Niet subsidiabele kosten

In aanvulling op artikel 6 van de ASV komen de volgende kosten in ieder geval niet voor subsidie in aanmerking:

  • a.

    Reis- en verblijfskosten, welke geen onderdeel zijn van door de opleider verplicht gestelde reis- en verblijfskosten.

  • b.

    Kosten ten behoeve van hulpmiddelen, zoals laptops, iPads en soortgelijke middelen.

  • c.

    Loonverletkosten voor de deelnemers aan de gesubsidieerde activiteit.

  • d.

    Overheadkosten.

  • e.

    BTW, met uitzondering van de aanvragen in route 1.

  • f.

    Kosten gemaakt om de subsidieaanvraag in te dienen.

  • g.

    Het college kan nadere regels opstellen ten aanzien van de niet-subsidiabele kosten.

Artikel 0.9 Subsidieplafond

  • 1.

    Het college stelt jaarlijks voor de volgende paragrafen van deze subsidieregeling een subsidieplafond vast.

  • 2.

    Het college kan de subsidieplafonds bijstellen, wanneer actuele ontwikkelingen hierom vragen.

Artikel 0.10 Wijze van verdeling

  • 1.

    Subsidie wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de subsidieaanvragen, waarbij de datum waarop de aanvraag volledig is, geldt als datum van binnenkomst.

  • 2.

    Voor zover door verstrekking van subsidie voor aanvragen, die op dezelfde dag zijn ontvangen, het subsidieplafond wordt overschreden, wordt de onderlinge rangschikking van die aanvragen vastgesteld door middel van loting.

Artikel 0.11 Beslistermijn Subsidieverlening

  • 1.

    Het college neemt binnen dertien weken na indiening van een aanvraag een besluit op de subsidieaanvraag.

  • 2.

    Het college kan de in het eerste lid genoemde termijn met ten hoogste zes weken verlengen.

  • 3.

    Het Dagelijks Bestuur van de HCA adviseert het college bij het beoordelen van de subsidieaanvragen.

  • 4.

    Het college beslist op de subsidieaanvraag met inachtneming van het advies van het Dagelijks Bestuur van de HCA.

Artikel 0.12 Betaling en bevoorschotting

In afwijking van artikel 14, lid 2, onder a, van de ASV wordt een subsidie 100% bevoorschot, tenzij het college anders bepaalt.

Artikel 0.13 Staatsteun

  • 1.

    Subsidie voor validering van competenties en scholing in het kader van deze regeling wordt verstrekt voor zover dat in overeenstemming is met artikel 31 van de Algemene groepsvrijstellingsverordening.

  • 2.

    Op subsidie voor sociale innovatie is de-minimissteun van toepassing. Een ingevulde de-minimisverklaring maakt onderdeel uit van de aanvraag. Subsidie wordt alleen verstrekt indien een subsidieaanvrager een de-minimisverklaring ondertekent, waarmee de aanvrager verklaart dat hij met de aangevraagde subsidie niet boven het voornoemde bedrag van € 200.000 over een periode van drie jaar zal komen. Indien sprake is van een samenwerkingsverband dienen alle partijen een de-minimisverklaring te ondertekenen.

Paragraaf 1. Route 1 – Inwonersroute

 

Artikel 1.1 Aanvrager

Subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan inwoners van de gemeenten die behoren tot de Regio Zwolle en deelnemen aan het Ontwikkelfonds HCA.

Artikel 1.2 Subsidieaanvraag en -criteria

Om voor subsidie in aanmerking te komen, dient te worden voldaan aan de volgende vereisten:

  • a.

    De subsidieaanvraag bestaat uit:

    • I.

      Een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier dat voor deze route beschikbaar is gesteld;

    • II.

      Een offerte van de erkende (onderwijs-)instelling waaruit de kosten voor de subsidiabele activiteit, genoemd in lid 2, blijken.

  • b.

    De subsidieaanvraag betreft één van de volgende subsidiabele activiteiten:

    • I.

      Vakinhoudelijke, functiegerichte, of op transitieopgaven gerichte om-, her- en bijscholing;

    • II.

      Een valideringstraject.

  • c.

    De aanvraag heeft als doel de arbeidsmarktpositie van de inwoner te versterken.

  • d.

    Voor de activiteit wordt maximaal éénmaal subsidie verstrekt.

  • e.

    De activiteit waarvoor subsidie wordt aangevraagd start uiterlijk binnen zes maanden na de toekenning van de subsidie. Het college kan in bijzondere situaties hiervoor ontheffing verlenen.

  • f.

    Het traject waarvoor subsidie wordt aangevraagd moet binnen achttien maanden afgerond worden na de start van het traject. Het college kan in uitzonderlijke gevallen hiervoor ontheffing verlenen.

  • g.

    De toegevoegde waarde van de aangevraagde subsidie is ter beoordeling van het college. Het college kan nadere regels vaststellen ten aanzien van aanvragen voor specifieke branches, sectoren of opleidingen, indien actuele ontwikkelingen hierom vragen.

Artikel 1.3 Hoogte van de subsidie

  • 1.

    De subsidie voor scholing bedraagt 100% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 5.000,- gedurende de looptijd van deze regeling.

  • 2.

    Daarnaast heeft een inwoner recht op één valideringstraject gedurende de looptijd van deze regeling.

  • 3.

    Het college kan het bedrag genoemd in lid 1 van dit artikel herzien wanneer actuele ontwikkelingen hierom vragen.

Artikel 1.4 Aanvraag tot vaststelling

  • 1.

    De subsidie wordt direct vastgesteld onder de voorwaarde dat de subsidieontvanger binnen dertien weken nadat de activiteit is afgerond een bewijs van deelname en/of certificaat inlevert.

  • 2.

    Het niet voldoen aan de voorwaarden genoemd in lid 1 van dit artikel, kan leiden tot intrekking van de subsidieverstrekking en tot terugvordering van het verstrekte subsidiebedrag bij de subsidieontvanger.

  • 3.

    Het college mag in bijzondere omstandigheden gegevens opvragen welke niet staan vermeld onder lid 1 van dit artikel, maar die wel van belang zijn voor de beoordeling van de aanvraag tot subsidievaststelling.

Paragraaf 2. Route 2 – individuele werkgeversroute

 

Artikel 2.1 Aanvrager

Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt aan eigenaren van een rechtsvorm die volgens een geldige KvK inschrijving fysiek gevestigd is in één van de gemeenten die behoren tot de Regio Zwolle en deelnemen aan het Ontwikkelfonds HCA.

Artikel 2.2 Subsidieaanvraag en -criteria

Om voor subsidie in aanmerking te komen, dient te worden voldaan aan de volgende vereisten:

  • a.

    De subsidieaanvraag bestaat uit:

    • I.

      Een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier dat voor deze route beschikbaar is gesteld.

    • II.

      Een offerte van de erkende (onderwijs-)instelling en/of opleiding waaruit de activiteit(en) en kosten blijken.

    • III.

      Een uittreksel van de KvK, maximaal 3 maanden oud.

    • IV.

      Een voor deze route beschikbaar gesteld machtigingsformulier, indien aanvrager besluit dat de aanvraag verloopt via een intermediair.

  • b.

    De subsidieaanvraag:

    • I.

      Betreft een aanvraag tot vakinhoudelijke, functiegerichte, of op transitieopgaven gerichte om-, her- en bijscholing;

    • II.

      Kan bestaan uit meerdere scholingsactiviteiten.

  • c.

    De aanvraag heeft als doel de arbeidsmarktpositie van de eigenaar van een rechtsvorm, werkgever of diens werknemer(s) waarvoor de subsidieaanvraag gedaan wordt te versterken.

  • d.

    Voor dezelfde scholingsactiviteit wordt per werknemer en/of per eigenaar van een rechtsvorm maximaal éénmaal subsidie verstrekt.

  • e.

    De scholingsactiviteit(en) waarvoor subsidie wordt aangevraagd start uiterlijk binnen zes maanden na de toekenning van de subsidie. Het college kan in bijzondere situaties hiervoor ontheffing verlenen.

  • f.

    Het traject waarvoor subsidie wordt aangevraagd moet binnen achttien maanden afgerond worden na de start van het traject. Het college kan in uitzonderlijke gevallen hiervoor ontheffing verlenen.

  • g.

    De toegevoegde waarde van de aangevraagde subsidie is ter beoordeling van het college. Het college kan nadere regels vaststellen ten aanzien van aanvragen voor specifieke branches, sectoren of opleidingen, indien actuele ontwikkelingen hierom vragen.

Artikel 2.3 Hoogte van de subsidie

  • 1.

    De subsidie bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 2.500,- per werknemer en/of per eigenaar van een rechtsvorm gedurende de looptijd van deze regeling.

  • 2.

    Aan de aanvrager wordt per kalenderjaar maximaal € 20.000,- subsidie verstrekt.

  • 3.

    Het college kan deze vastgestelde bedragen en/of het percentage van de subsidieverstrekking in dit artikel herzien wanneer actuele ontwikkelingen hierom vragen.

Artikel 2.4 Aanvraag tot vaststelling

  • 1.

    In afwijking van artikel 21 van de ASV en met toepassing van artikel 25 van de ASV wordt de subsidie direct vastgesteld onder de voorwaarde dat de subsidieontvanger binnen dertien weken nadat de activiteit(en) is (of zijn) afgerond een bewijs van deelname en/of certificaat inlevert.

  • 2.

    Het niet voldoen aan de voorwaarde genoemd in het lid 1 van dit artikel, kan leiden tot intrekking van de subsidieverstrekking en tot terugvordering van het verstrekte subsidiebedrag bij de subsidieontvanger.

  • 3.

    Het college mag in bijzondere omstandigheden gegevens opvragen welke niet staan vermeld onder lid 1 van dit artikel, maar die wel van belang zijn voor de beoordeling van de aanvraag tot subsidievaststelling.

Paragraaf 3. Route 3 – Sociale innovatie

 

Artikel 3.1 Aanvrager

  • 1.

    Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt aan:

    • I.

      Eigenaren van een rechtsvorm;

    • II.

      Samenwerkingsverbanden van werkgevers(-organisaties), onderwijspartners, sector- en brancheorganisaties.

  • 2.

    De partijen genoemd in het voorgaande lid zijn fysiek gevestigd in één van de gemeenten die behoren tot de Regio Zwolle en deelnemen aan het Ontwikkelfonds HCA;

  • 3.

    Wanneer het gevraagde subsidiebedrag hoger is dan € 20.000,- moet de formele aanvrager, genoemd de penvoerder, een rechtspersoon zijn.

Artikel 3.2 Subsidieaanvraag en -criteria

Om voor subsidie in aanmerking te komen, dient te worden voldaan aan de volgende vereisten:

  • a.

    De subsidieaanvraag bestaat uit:

    • I.

      Een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier dat voor deze route beschikbaar is gesteld.

    • II.

      Een activiteitenplan met daarin een omschrijving van de voorgenomen investeringen in sociale innovatie..

    • III.

      Een begroting, waarin de kosten voor de subsidiabele kosten zijn opgenomen.

    • IV.

      Wanneer van toepassing, offertes waaruit de kosten blijken.

    • V.

      Wanneer van toepassing, een samenwerkingsovereenkomst waarin de betrokkenen hun samenwerking bekrachtigen en één van hen aanwijzen als formele aanvrager, genoemd de penvoerder.

    • VI.

      Een uittreksel van de KvK (van de penvoerder), maximaal 3 maanden oud.

    • VII.

      Een voor deze route beschikbaar gesteld machtigingsformulier, indien aanvrager besluit dat de aanvraag verloopt via een intermediair.

  • b.

    De subsidieaanvraag betreft:

    • I.

      De planvorming en implementatie van een sociaal innovatieplan gericht op het verbeteren van de arbeidsproductiviteit en als bijdrage aan de transitieopgaven;

    • II.

      Vakinhoudelijke, functiegerichte, of op transitieopgaven gerichte om-, her- en bijscholing kan onderdeel uitmaken van het plan zoals genoemd in sub a.

  • c.

    De aanvrager heeft de subsidieaanvraag afgestemd met het beleidsprogrammateam HCA Regio Zwolle.

  • d.

    Voor dezelfde activiteit wordt éénmaal subsidie verstrekt.

  • e.

    De activiteit waarvoor subsidie wordt aangevraagd start uiterlijk binnen zes maanden na de toekenning van de subsidie. Het college kan in bijzondere situaties hiervoor ontheffing verlenen.

  • f.

    Het traject waarvoor subsidie wordt aangevraagd moet binnen achttien maanden afgerond worden na de start van het traject. Het college kan in uitzonderlijke gevallen hiervoor ontheffing verlenen.

  • g.

    De toegevoegde waarde van de aangevraagde subsidie is ter beoordeling van het college. Het college kan nadere regels vaststellen ten aanzien van aanvragen voor specifieke branches, sectoren of opleidingen, indien actuele ontwikkelingen hierom vragen.

Artikel 3.3 Hoogte van de subsidie

  • 1.

    De subsidie bedraagt per kalenderjaar maximaal 50% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 75.000,-.

  • 2.

    Het college kan dit vastgestelde bedrag en/of het percentage van de subsidieverstrekking in dit artikel herzien, wanneer actuele ontwikkelingen hierom vragen.

Artikel 3:4 Aanvraag tot vaststelling

  • 1.

    Binnen dertien weken na afloop van de subsidieperiode dient de aanvraag tot vaststelling te worden ingediend.

  • 2.

    In afwijking van artikel 20 tot en met 23 van de ASV en met toepassing van artikel 25 van de ASV bestaat de aanvraag tot subsidievaststelling uit de volgende stukken:

    • a.

      Vaststellingsformulier.

    • b.

      Activiteitenverslag: Dit betreft een verslaglegging van de uitgevoerde activiteiten waarvoor subsidie is verstrekt.

    • c.

      Financieel verslag: Het financieel verslag bestaat uit een totaaloverzicht van de subsidiabele kosten waarvoor subsidie is verstrekt. Daarnaast moeten kopieën van facturen en betalingsbewijzen worden ingeleverd. Er hoeft geen samenstellingsverklaring of beoordelingsverklaring te worden overlegd. In het geval van een samenwerkingsverband dient het overzicht voor akkoord te zijn ondertekend door de penvoerder.

    • d.

      Het college mag in bijzondere omstandigheden gegevens opvragen welke niet staan vermeld onder b en c van dit artikel, maar die wel van belang zijn voor de beoordeling van de aanvraag tot subsidievaststelling.

Paragraaf 4. Route 4 - Sectortafels

 

Artikel 4.1 Aanvrager

Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt aan een sectortafel.

Artikel 4.2 Subsidieaanvraag en -criteria

Om voor subsidie in aanmerking te komen, dient te worden voldaan aan de volgende vereisten:

  • a.

    De subsidieaanvraag bestaat uit:

    • I.

      Een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier dat voor deze route beschikbaar is gesteld.

    • II.

      Een samenwerkingsovereenkomst ‘Uitvoering sectorale aanpak Human Capital Agenda 2021-2023’, waarin de betrokkenen de samenwerking bekrachtigen en een van hen aanwijzen als formele aanvrager genoemd de penvoerder.

    • III.

      Een actieagenda met daarin een omschrijving van:

  • i.

    De mate waarin de activiteiten passen binnen de doelstelling van de subsidieregeling en de pijlers van de HCA.

  • ii. De concrete acties en interventies die uitgevoerd gaan worden.

  • iii. Hoe acties en interventies worden gemonitord en hoe de doelen en prestaties in het plan worden gemeten.

    IV. Een begroting (P*Q), waarin de subsidiabele kosten zijn opgenomen.

    V. Wanneer van toepassing, offertes waaruit de kosten blijken.

    VI. Waar additionele financiering voor projecten gezocht wordt (meekoppelkansen).

    • VII.

      Een voor deze route beschikbaar gesteld machtigingsformulier indien aanvrager besluit dat de aanvraag verloopt via een intermediair.

  • b.

    De subsidieaanvraag betreft één of meerdere projecten gericht op:

    • I.

      Vakinhoudelijke, functiegerichte, of op transitieopgaven gerichte om-, her- en bijscholing;

    • II.

      De planvorming en implementatie van een sociaal innovatieplan gericht op het verbeteren van de arbeidsproductiviteit en als bijdrage aan de transitieopgaven;

    • III.

      Het bevorderen van de werking van de arbeidsmarkt en/of leven lang ontwikkelen.

  • c.

    De subsidieaanvraag heeft als doel de werking van de arbeidsmarkt en/of leven lang ontwikkelen in de regio te bevorderen.

  • d.

    De activiteiten waarvoor subsidie wordt verstrekt dienen uiterlijk afgerond te zijn voor het aflopen van het HCA-programma (31 december 2023). De verkregen subsidie moet eveneens besteed zijn voor het aflopen van het HCA-programma (31 december 2023).

  • e.

    De aanvrager heeft de subsidieaanvraag afgestemd met het beleidsprogrammateam HCA Regio Zwolle.

  • f.

    De reviewcommissie adviseert het Dagelijks Bestuur HCA. Het college neemt het advies in overweging ten behoeve van de besluitvorming over de aanvraag.

  • g.

    Met het doen van een aanvraag, committeren sectortafels zich aan deelname aan het KOERS-programma en de monitoring van de HCA.

Artikel 4.3 Hoogte van de subsidie

  • 1.

    De subsidie bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 100.000,- per kalenderjaar.

  • 2.

    Het college kan de bedragen en/of het percentage van de subsidieverstrekking genoemd in dit artikel herzien, wanneer actuele ontwikkelingen hierom vragen.

Artikel 4.4 Aanvraag tot vaststelling

  • 1.

    Binnen dertien weken na afloop van de subsidieperiode dient de aanvraag tot vaststelling te worden ingediend.

  • 2.

    In afwijking van artikel 20 tot en met 23 van de ASV en met toepassing van artikel 25 van de ASV bestaat de aanvraag tot subsidievaststelling uit de volgende stukken:

    • a.

      Vaststellingsformulier.

    • b.

      Activiteitenverslag: Dit betreft een verslaglegging van de uitgevoerde activiteiten waarvoor subsidie is verstrekt.

    • c.

      Financieel verslag: Het financieel verslag bestaat uit een totaaloverzicht van de subsidiabele kosten waarvoor subsidie is verstrekt. Het overzicht is voor akkoord ondertekend door de penvoerder. Daarnaast moeten kopieën van facturen en betalingsbewijzen worden ingeleverd. Er hoeft geen samenstellingsverklaring of beoordelingsverklaring te worden overlegd.

    • 3.

      Het college mag in bijzondere omstandigheden gegevens opvragen welke niet staan vermeld onder b en c van dit artikel, maar die wel van belang zijn voor de beoordeling van de aanvraag tot subsidievaststelling.

Paragraaf 5. Route 5 - Experimenteerroute

 

Artikel 5.1 Aanvrager

  • 1.

    Subsidie kan uitsluitend worden aangevraagd door werkgevers(organisaties), werknemersorganisaties, onderwijspartners, sector- en brancheorganisaties of een samenwerkingsverband daarvan.

  • 2.

    De partijen genoemd in het voorgaande lid zijn fysiek gevestigd in één van de gemeenten die behoren tot de Regio Zwolle en deelnemen aan het Ontwikkelfonds HCA;

  • 3.

    Wanneer het gevraagde subsidiebedrag hoger is dan € 20.000,- moet de formele aanvrager, genoemd de penvoerder, een rechtspersoon zijn.

Artikel 5.2 Subsidieaanvraag en -criteria

Om voor subsidie in aanmerking te komen, dient te worden voldaan aan de volgende vereisten:

  • a.

    De subsidieaanvraag bestaat uit:

    • I.

      Een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier dat voor deze route beschikbaar is gesteld.

    • II.

      Een plan van aanpak, met daarin een omschrijving van:

  • De mate waarin de activiteiten passen binnen de doelstelling van de subsidieregeling en de pijlers van de HCA.

  • ii. De concrete acties en interventies die uitgevoerd gaan worden, in de vorm van een pilot.

  • iii. Een toelichting op het experimentele en systeem doorbrekende karakter van de activiteit(en).

  • iv. Hoe de activiteiten gemonitord gaan worden en hoe de doelen en prestaties in het plan gemeten worden.

    • III.

      Een begroting (P*Q), waarin de subsidiabele kosten zijn opgenomen.

    • IV.

      Wanneer van toepassing, offertes waaruit de kosten blijken.

    • V.

      Waar additionele financiering voor projecten gezocht wordt (meekoppelkansen).

    • VI.

      Wanneer van toepassing, een samenwerkingsovereenkomst, waarin de betrokkenen hun samenwerking bekrachtigen en één van hen aanwijzen als formele aanvrager, genoemd de penvoerder.

    • VII.

      Een voor deze route beschikbaar gesteld machtigingsformulier, indien aanvrager besluit dat de aanvraag verloopt via een intermediair.

  • b.

    De subsidieaanvraag betreft een aanvraag voor één of meerdere projecten, gericht op:

    • I.

      Vakinhoudelijke, functiegerichte, of op transitieopgaven gerichte om-, her- en bijscholing;

    • II.

      De planvorming en implementatie van een sociaal innovatieplan gericht op het verbeteren van de arbeidsproductiviteit en als bijdrage aan de transitieopgaven.

  • c.

    De subsidieaanvraag heeft als doel de werking van de arbeidsmarkt en/of leven lang ontwikkelen in de regio te bevorderen.

  • d.

    De activiteiten waarvoor subsidie wordt verstrekt dienen uiterlijk afgerond te zijn voor het aflopen van het HCA-programma (31 december 2023). De verkregen subsidie moet eveneens besteed zijn voor het aflopen van het HCA-programma (31 december 2023).

  • e.

    De aanvrager heeft de aanvraag afgestemd met het beleidsprogrammateam HCA Regio Zwolle.

  • f.

    De reviewcommissie adviseert het Dagelijks Bestuur HCA. Het college neemt het advies in overweging ten behoeve van de besluitvorming over de aanvraag.

  • g.

    Met het doen van een aanvraag, committeren sectortafels zich aan deelname aan het KOERS-programma en de monitoring van de HCA.

Artikel 5.3 Hoogte van de subsidie

  • 1.

    De subsidie bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 100.000,-.

  • 2.

    Het college kan dit vastgestelde bedrag en/of het percentage van de subsidieverstrekking genoemd in dit artikel herzien, wanneer actuele ontwikkelingen hierom vragen.

Artikel 5.4 Aanvraag tot vaststelling

  • 1.

    Binnen dertien weken na afloop van de subsidieperiode dient de aanvraag tot vaststelling te worden ingediend. In aanvulling op artikel 21 en artikel 22 van de ASV bestaat de aanvraag tot subsidievaststelling uit de volgende stukken:

    • a.

      Vaststellingsformulier.

    • b.

      Activiteitenverslag: Het activiteitenverslag bestaat uit een overzicht van de activiteiten die zijn uitgevoerd en waarvoor subsidie is verstrekt.

    • c.

      Financieel verslag: Het financieel verslag bestaat uit een totaaloverzicht van de gemaakte kosten van de activiteiten waarvoor subsidie is verstrekt. Daarnaast moeten kopieën van facturen en betalingsbewijzen worden ingeleverd. Er hoeft geen samenstellingsverklaring of beoordelingsverklaring te worden overlegd. In het geval van een samenwerkingsverband dient het overzicht voor akkoord te zijn ondertekend door de penvoerder.

    • d.

      Het college mag gegevens opvragen welke niet staan vermeld onder b en c van dit artikel, maar die wel van belang zijn voor de beoordeling van de aanvraag tot subsidievaststelling.

Paragraaf 6. Slotbepalingen

Artikel 6.1 Hardheidsclausule

Het college kan de bepalingen in deze subsidieregeling in individuele gevallen buiten toepassing laten of daarvan afwijken voor zover de toepassing van die bepalingen voor de subsidieaanvrager of -ontvanger gevolgen zou hebben die onevenredig zijn in verhouding tot de met de betrokken bepalingen te dienen doelen en de doelstelling van deze subsidieregeling.

Artikel 6.2 Overgangsregeling

Op aanvragen die zijn ingediend voor het in werking treden van deze subsidieregeling, blijft de bij indiening geldende subsidieregeling van toepassing.

Artikel 6.3 Evaluatie

  • 1.

    De uitvoering van deze subsidieregeling wordt jaarlijks geëvalueerd.

  • 2.

    Naar aanleiding van de uitkomsten van de evaluatie kan het college nadere regels vaststellen ten aanzien van de uitvoering van deze subsidieregeling.

Artikel 6.4 Slotbepalingen

  • 1.

    Deze subsidieregeling treedt in werking op 1 januari 2023.

  • 2.

    Deze subsidieregeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling Human Capital Agenda – Ontwikkelfonds Regio Zwolle 2023.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 20 december 2022

P. Snijders, burgemeester

D. Emmer, secretaris.