Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Werkbedrijf Atlant De Peel

Beleidsregels bijstandsverlening aan daklozen Senzer 2023

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWerkbedrijf Atlant De Peel
OrganisatietypeRegionaal samenwerkingsorgaan
Officiële naam regelingBeleidsregels bijstandsverlening aan daklozen Senzer 2023
CiteertitelBeleidsregels bijstandsverlening aan daklozen Senzer 2023
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

02-01-202301-01-2023nieuwe regeling

02-01-2023

bgr-2023-36

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels bijstandsverlening aan daklozen Senzer 2023

Het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Senzer, ingevolge artikel 4 Gemeenschappelijke regeling Senzer;

 

gelet op artikel 40 lid 1 Participatiewet en artikel 11 van het Besluit Participatiewet;

 

 

b e s l u i t vast te stellen de volgende beleidsregels:

 

 

Beleidsregels bijstandsverlening aan daklozen Senzer 2023

 

Inleiding

Daklozen vormen sinds jaar en dag een speciale groep personen met specifieke problemen(huisvesting/welzijn). Om de bijstandsverlening aan deze groep in goede banen te kunnen leiden, dient onderscheid te worden gemaakt tussen residentieel en feitelijke daklozen.

 

Residentieel daklozen

Residentieel daklozen staan ingeschreven in instellingen voor maatschappelijke opvang.

De gemeente waarin de residentieel daklozen verblijft in de instelling voor maatschappelijke opvang verstrekt een uitkering op basis van artikel 40 lid 1 Participatiewet, mits voldaan wordt aan alle voorwaarden die de wet daaraan stelt.

 

Feitelijke daklozen

Feitelijke daklozen worden als volgt gedefinieerd:

  • 1.

    personen die leven op straat of andere openbare ruimte, zonder vaste verblijfplaats;

  • 2.

    personen die kortdurend gebruik maken van de nachtopvang of laagdrempelige opvang;

  • 3.

    personen die op niet-structurele basis bij familie of vrienden slapen, zonder vaste verblijfsplaats; en

  • 4.

    personen die niet staan ingeschreven in de BRP.

 

Deze groep ontvangt een uitkering op basis van artikel 40 lid 1 Participatiewet in combinatie met artikel 11 van het Besluit Participatiewet. Deze uitkering wordt verstrekt door een daarvoor, bij het Besluit Participatiewet, aangewezen gemeente, mits voldaan wordt aan alle voorwaarden die de wet daaraan stelt.

 

De verplichtingen die de Participatiewet aan de uitkering verbindt gelden in beginsel ook voor de daklozen (residentieel en feitelijke).

 

Om te borgen dat bijstandsverlening aan de feitelijke daklozen op juiste wijze wordt uitgevoerd zijn deze beleidsregels opgesteld waarin de werkwijze voor deze groep wordt vastgelegd (B059).

 

Artikel 1 Melding

Na de melding volgt een meldingsgesprek waarin bekeken wordt of de aanvrager inderdaad behoort tot de groep feitelijke daklozen. De aanvrager dient aan de hand van controleerbare bewijsstukken aan te tonen dat hij/zij behoort tot de groep feitelijke daklozen. De aanvrager dient vanaf de datum van melding wekelijks een locatielijst in te leveren bij het dagelijks bestuur. Op deze locatielijst geeft de aanvrager controleerbaar aan waar hij/zij feitelijk heeft verbleven in ieder geval vanaf de datum van melding.

 

Vervolgens geeft de aanvrager op deze lijst controleerbaar aan waar hij/zij de komende week feitelijk gaat verblijven. De locatielijst is voor het dagelijks bestuur een instrument om te controleren of er geen sprake is van een vast hoofdverblijf.

 

Artikel 2 Waar aanvraag indienen?

Na de melding dient de aanvrager zijn/haar aanvraag rechtstreeks bij het dagelijks bestuur in die vervolgens een beslissing neemt op de aanvraag. In beleidsrichtlijn B005 staan de criteria genoemd.

 

Artikel 3 Briefadres ter beschikking stellen

Indien is aangetoond dat de aanvrager behoort tot de groep feitelijke daklozen wordt een inschrijfpakket ter beschikking gesteld waarmee de feitelijke dakloze zich kan inschrijven op het adres Churchilllaan 109 te Helmond bij de Stadswinkel. De uitzondering hierop zijn de jongeren onder de 24 jaar. Bijzonder Jeugdwerk te Helmond stelt aan deze groep een briefadres ter beschikking.

 

Artikel 4 Verlaging algemene bijstand wegens ontbreken woonkosten

In beleidsrichtlijn B052 staan hiervoor de criteria genoemd.

 

Artikel 5 Aanvullende verplichtingen

Aan de groep feitelijke daklozen worden nadere verplichtingen verbonden aan het recht op bijstand:

  • De feitelijke dakloze dient tot nader besluit vanaf de datum van melding wekelijks persoonlijk een locatielijst in te leveren bij het dagelijks bestuur. Op deze locatielijst geeft de feitelijke dakloze controleerbaar aan waar hij/zij feitelijk heeft verbleven in ieder geval vanaf de datum van melding. Vervolgens geeft de feitelijke dakloze op deze lijst controleerbaar aan waar hij/zij de komende week feitelijk zal gaan verblijven. Ook geeft de feitelijke dakloze exact aan waar hij/zij vanaf 23:00 uur ’s avonds tot 08:00 uur de volgende ochtend verblijft (de vermelding ‘buiten’ is niet voldoende). Iedere wijziging van de verblijfplaats geeft de feitelijke dakloze diezelfde dag direct en uiterlijk vóór 23:00 uur ’s avonds door via het opgegeven mailadres / telefoonnummer. Deze verplichting geldt vanaf de datum melding totdat de bijstandsverlening wordt beëindigd. Het dagelijks bestuur kan onderzoek instellen naar de juistheid van de aangeleverde informatie middels locatiebezoeken/huisbezoeken.

  • De feitelijke dakloze moet wekelijks zijn post ophalen op het aan hem ter beschikking gestelde briefadres.

  • De feitelijke dakloze doet er alles aan om woonruimte te krijgen en zorgt ervoor dat hij/zij zich op dat adres kan inschrijven.

  • Individueel kunnen nog nadere verplichtingen worden opgelegd bijvoorbeeld in het kader van de arbeids- en re-integratieplicht of budgetteringsplicht.

 

Artikel 6 Betaalbaar stellen van de uitkering

Individueel zal beoordeeld worden op welke wijze de uitkering aan de feitelijke dakloze betaalbaar wordt gesteld.

 

Artikel 7 Uitkering stopt

Indien opgelegde verplichtingen niet of onvolledig worden nagekomen waardoor als gevolg daarvan het recht op bijstand niet (meer) vastgesteld kan worden dan wordt de aanvraag om bijstand buitenbehandeling gesteld of afgewezen of het recht op bijstand ingetrokken of beëindigd. De Stadswinkel zal worden verzocht om het aan de feitelijke dakloze ter beschikking gestelde briefadres in te trekken.

 

Ook indien het recht op bijstand wordt beëindigd om andere redenen dan hierboven omschreven zal de Stadswinkel worden verzocht om het aan de feitelijke dakloze ter beschikking gestelde briefadres in te trekken.

 

Artikel 8 Overige situaties

Het kan voorkomen dat feitelijke daklozen toch elders een briefadres hebben. Het dagelijks bestuur zal in die gevallen adviseren om een briefadres te gaan hanteren zoals genoemd onder punt 3. Deze groep ontvangt een uitkering op basis van artikel 40 lid 1 Participatiewet in combinatie met artikel 11 van het Besluit Participatiewet. Deze uitkering wordt verstrekt door een daarvoor, bij het Besluit Participatiewet, aangewezen gemeente, mits voldaan wordt aan alle voorwaarden die de wet daaraan stelt.

 

Artikel 9 Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking met ingang van 1 januari 2023.

 

Artikel 10. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Beleidsregels bijstandsverlening aan daklozen Senzer 2023.

 

 

Aldus vastgesteld door het dagelijks bestuur van openbaar lichaam Senzer in de vergadering van 2 januari 2023,

namens het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Senzer,

De heer E. de Vries

Voorzitter

De heer M.H. Biemans

Secretaris