Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Soest

Aanwijzingsbesluit ondergrondse containers

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieSoest
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingAanwijzingsbesluit ondergrondse containers
CiteertitelAanwijzingsbesluit ondergrondse containers
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp
Externe bijlageDefinitef locatieplan ondergrondse containers

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Uitvoeringsbesluit op grond van de Afvalstoffenverordening Soest 2021
  2. Wet milieubeheer
  3. Algemene wet bestuursrecht
  4. afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

28-12-2022nieuwe regeling

13-12-2022

gmb-2022-572286

356864

Tekst van de regeling

Intitulé

Aanwijzingsbesluit ondergrondse containers

Burgemeester en wethouders van de gemeente Soest,

 

Besluit:

  • 1.

    de individuele locaties voor ondergrondse containers, zoals verderop in de besluit omschreven en overeenkomstig het bijgevoegde locatieplan, vast te stellen als onderdeel van de invoering van omgekeerd inzamelen in de gehele gemeente;

  • 2.

    dat dit besluit in werking treedt op de dag na bekendmaking.

Soest, 13 december 2022

Burgemeester en wethouders van Soest

 

L. C. Vermond

gemeentesecretaris

 

R. Metz

burgemeester

 

AANWIJZINGSBESLUIT

 

Gelet op:

  • 1.

    Artikel 4 lid 2 Afvalstoffenverordening Soest 2021;

  • 2.

    Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening Soest;

  • 3.

    Grondstoffenaanpak 2021-2023;

  • 4.

    Wet milieubeheer;

  • 5.

    Algemene wet bestuursrecht, afdeling 3.4 van de Awb (uniforme openbare voorbereidingsprocedure).

Overwegende dat:

  • 1.

    De Wet milieubeheer (10.21 Wm en verder)de gemeente verplicht tot het inzamelen van huishoudelijk afval. Bij en krachtens de Wet milieubeheer zijn regels gesteld met betrekking tot de wijze waarop de gemeente invulling moet geven aan deze verplichting. De inzameling van huishoudelijk afval via ondergrondse containers valt hieronder.

  • 2.

    Het college van burgemeester en wethoudersop grond van artikel 4 lid 2 Afvalstoffenverordening kan aanwijzen via welk inzamelmiddel of via welke inzamelvoorziening de inzameling van een bepaalde categorie huishoudelijke afvalstoffen ten behoeven van de gebruikers(s) van één of meerdere percelen plaatsvindt.

  • 3.

    Deze aanwijzing is vastgelegd in het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening Soest.

  • 4.

    Het plaatsen van semi-ondergrondse containers voor GFT en ondergrondse containers voor andere grondstofstromenonderdeel uitmaakt van de invoering van omgekeerd inzamelen, waartoe in 2017 door het college is besloten.

  • 5.

    Ondergrondse containers zo zijn vormgegeven dat enkel de inworptrommel zichtbaar is, zodat de containers het straatbeeld zo min mogelijk beïnvloeden.

  • 6.

    Stankoverlast bij (semi-)ondergrondse containers tot een minimum gereduceerd is vanwege het technisch ontwerp van de inworptrommel en de relatief koele opslag van het afval onder straatniveau.

  • 7.

    De plaatsing van ondergrondse containers vergunningsvrij is. Met de hoogte wordt hier de inworpzuil van de ondergrondse container bedoeld.

  • 8.

    Voor het plaatsen van ondergrondse containers een Ontwerp Locatieplan is opgesteld. Dit Ontwerp Locatieplan is door burgemeester en wethouders (B&W) vastgesteld in een Ontwerp Aanwijzingsbesluit en, conform de uniforme voorbereidingsprocedure uit afdeling 3.4 van de AWB, ter inzage gelegd in de periode van 12 oktober tot 23 november j.l.. Tegen dit Ontwerp Aanwijzingsbesluit konden belanghebbenden zienswijzen indienen.

  • 9.

    Het Definitieve aanwijzingsbesluit met bijbehorende locatieplan door burgemeester en wethouders (B&W) worden vastgesteld, waarna het besluit wordt gepubliceerd. Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden beroep aantekenen gedurende 6 weken na publicatie.

 

De gemeente heeft de volgende locaties, zoals ook aangeduid in het bijgevoegde locatieplan, aangewezen voor het plaatsen van één of meerdere ondergrondse container voor GFT of andere grondstofstromen:

 

Locatienummer

Straat

Omschrijving locatie

XG 191

Antonie van Leeuwenhoeklaan

In groenstrook

BW 770

Veenbesstraat

In groenstrook

AB 2

Banningstraat

In groenstrook tussen fietspad en hoofdrijbaan

AH 203

Veenbesstraat

In groenstrook

CE 205

Smitsweg

Smitsweg hoek Weegbreestraat

TW 18

Troelstrastraat

Halverwege de straat nabij de bocht

TS 5

Groen van Prinstererstraat

T.h.v. de Schaepmanstraat

Toelichting

De gemeente Soest streeft naar zoveel mogelijk huishoudelijk afval (met de nadruk op grondstoffen) apart in te zamelen. Dit houdt in dat de gemeente de te scheiden afvalstromen zoveel mogelijk aan huis inzamelt. Voor mensen die geen of beperkte buitenruimte hebben en geen minicontainers voor de verschillende afvalstromen hebben, faciliteert de gemeente Soest deze bewoners door met (semi-)ondergrondse containers te werken.

 

GFT wordt nog onvoldoende ingezameld bij hoogbouw. Met het realiseren van de semi-ondergrondse containers voor GFT wordt een belangrijke slag gerealiseerd om ook bij hoogbouw GFT afvalscheiding de standaard te maken. Op de semi-ondergrondse containers komt een elektronisch slot dat geopend kan worden met een speciaal pasje.

 

Op diverse locaties is er behoefte aan het (bij)plaatsen van ondergrondse containers voor grondstofstromen zoals PMD en papier. Door op korte afstand deze containers te realiseren, worden de inwoners van de gemeente goed gefaciliteerd.

 

Belangenafweging

Bij het kiezen van locaties vindt per locatie een zorgvuldige afweging plaats op basis van een aantal randvoorwaarden. De interne zorgvuldige belangenafweging en de inspraakmogelijkheid van de individuele bewoners die zienswijzen hebben tegen een gekozen locatie, leiden tot een definitieve locatie. Hierbij geldt het principe dat het algemene belang (bijvoorbeeld: doelmatige inzameling, het creëren van een veilige situatie, het behoud van een parkeerplaats of boom) in beginsel altijd voor op het individuele belang staat (‘niet bij mij voor de deur of in mijn directe omgeving’).

 

De uitvoering moet passen binnen het gemeentelijk budget (RMN begroting), de Grondstoffenaanpak, de Afvalstoffenverordening en het bijbehorende Uitvoeringsbesluit.

 

Beroep

Belanghebbenden die het niet eens zijn met het “Aanwijzingsbesluit ondergrondse restafvalcontainers”, zaaknr. 356864 en vastgesteld op 13 december 2022, kunnen binnen zes weken na bekendmaking van dat besluit, beroep instellen bij de rechtbank Midden-Nederland, locatie Utrecht, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht (zie artikel 7:1 en 8:1 van de Algemene wet bestuursrecht). Voor nader informatie wordt verwezen naar www.rechtspraak.nl.

 

Vervolg

De uitvoering van de werkzaamheden kan starten na de publicatiedatum van het definitieve besluit van B&W.

Definitief Locatieplan

Ondergrondse Containers

 

GFT hoogbouw & optimalisatie-locaties

 

2e batch locaties

 

28 november 2022

 

1. Algemeen

Voorliggend document betreft het Definitief Locatieplan voor de nieuwe locaties (2e batch) voor (semi-)ondergrondse containers voor de inzameling van grondstofstromen.

Voor diverse locaties betreft het het plaatsen van semi-ondergrondse containers voor meerdere stromen, waaronder GFT. Dit laatste is onderdeel van de implementatie van aparte inzameling van GFT bij hoogbouw, waar dit momenteel nog niet of onvoldoende gebeurt. Deze aanpak heeft tot doel om de hoeveelheid restafval in 203 op 135 kg of minder (per inwoner per jaar) te krijgen.

In totaal worden er circa 90 (semi-)ondergrondse containers geplaatst. Het overgrote deel wordt toegevoegd aan een bestaande container locatie. Voor deze locaties zijn in het verleden al procedures doorlopen; derhalve kunnen die nu achterwege worden gelaten. Dit is de 2e en voorlopig laatste batch van locaties die in het kader van de invoering van containers voor GFT en de optimalisatie geplaatst worden en waarvoor een zienswijzeprocedure moet worden doorlopen.

 

2. Context

In de gemeente Soest brengen mensen die in hoogbouw wonen (een woning zonder tuin / zonder buitenruimte op de begane grond) in het algemeen hun afval naar ondergrondse containers nabij hun woning. Echter, niet alle inwoners hebben een ondergrondse container voor alle stromen in de buurt. Om de doelstellingen te halen, ligt hier een optimalisatieslag, met name voor de inzameling van PMD (plastic, metaal en drankenkartons) en papier.

In de Grondstoffenaanpak fase 1 is ook de invoering van het gescheiden inzamelen van GFT (groente / fruit / tuinafval) bij hoogbouw opgenomen. Voor mensen die in hoogbouw wonen betekent dit dat ook de fractie GFT apart ingezameld gaat worden middels semi-ondergrondse containers. Dit gebeurt op vrijwillige basis om zo de kwaliteit van het ingezamelde materiaal te waarborgen.

 

3. Criteria

Bij het kiezen van locaties vindt per locatie een zorgvuldige afweging plaats op basis van een aantal randvoorwaarden. Deze randvoorwaarden zijn uitgewerkt in (niet-limitatieve) toetsingscriteria. De zorgvuldige belangenafweging laat dan ook weinig ruimte om in het vervolgtraject af te wijken van deze locaties. De mogelijkheden om tegemoet te komen aan individuele bewoners die bedenkingen hebben tegen gekozen locaties zijn in dat opzicht relatief beperkt. Het algemene belang (bijvoorbeeld: doelmatige inzameling, het creëren van een veilige situatie, het behoud van parkeerplaats of boom) gaat daarbij in beginsel altijd voor op het individuele belang (‘niet bij mij voor de deur of in mijn directe omgeving’).

 

Randvoorwaarden voor het locatieplan voor ondergrondse containers

  • 1.

    In de woonkernen van de gemeente worden (semi-)ondergrondse containers geplaatst ten behoeve van de inzameling van huishoudelijk afval.

  • 2.

    Aangewezen huishoudens maken gebruik van een aan hen toegewezen container. Daarnaast krijgt elk huishouden een uitwijklocatie toegewezen waar zij heen kunnen in het geval van storing.

  • 3.

    Het betreft ondergrondse afvalcontainers met een capaciteit van 5m3. De semi-ondergrondse containers hebben een capaciteit van 1m3.

  • 4.

    De (semi-)ondergrondse containers zijn uitgerust met een systeem voor toegangscontrole op basis waarvan voorkomen kan worden dat de container onrechtmatig gebruikt wordt. De toegangscontrole werkt alleen als een sleutel om de container te openen. Er vindt geen registratie plaats van gebruik.

  • 5.

    De maximale loopafstand naar een container is 300 meter, gemeten vanaf de erfgrens. In het kader van efficiëntie kan hier eventueel van worden afgeweken.

  • 6.

    Het aantal huishoudens dat bediend kan worden per (semi-)ondergrondse container verschilt per afvalstroom en de mate waarin er gescheiden wordt c.q. de aanwezigheid van containers voor andere stromen. Ter toelichting: er worden maximaal 100-125 huishoudens bediend per ondergrondse restafvalcontainer en maximaal 20-25 huishoudens op een semi-ondergrondse container voor GFT. In uitzonderingsgevallen kan hiervan worden afgeweken.

  • 7.

    De gekozen locaties voor de containers dienen goed bereikbaar te zijn voor voetgangers en minder validen (inclusief ouderen).

  • 8.

    Parkeervoorzieningen worden in principe gehandhaafd en kunnen slechts in het uiterste geval verdwijnen of verplaatst worden voor de plaatsing van een ondergrondse container.

  • 9.

    Beplanting zal in sommige gevallen plaats moeten maken voor het plaatsen van een ondergrondse container. Dit zal echter nooit ten koste gaan van waardevolle bomen. Waar mogelijk wordt rekening gehouden met de hoofdgroenstructuur.

  • 10.

    Er wordt gestreefd naar een zo kosten efficiënt mogelijke plaatsing van de containers, waarbij zo min mogelijk ondergrondse infrastructuur (kabels & leidingen) verlegd wordt. Hierbij dient rekening te worden gehouden met richtlijnen met betrekking tot de minimale plaatsing afstand tot kabels en leidingen (gas en riool).

  • 11.

    De ondergrondse containers worden zodanig geplaatst dat er geen belemmering voor verkeersveiligheid of sociale veiligheid zal ontstaan.

  • 12.

    De containers worden zodanig geplaatst dat er op ledigingsmomenten minimale verkeershinder en –oponthoud ontstaat. In nauwe straten zou dat kunnen betekenen dat bestuurders achter het ledigingsvoertuig even moeten wachten.

  • 13.

    Inzamelvoertuigen dienen veilig te kunnen stoppen om de container te legen.

4. Toelichting locatieplan

Hierna volgt een overzicht van de nieuwe locaties voor de (semi-)ondergrondse containers. De voorgestelde locaties zijn beoordeeld door de volgende disciplines:

  • -

    Inzamellogistiek (RMN)

  • -

    Kabels en leidingen

  • -

    Verkeer

  • -

    Groen

  • -

    Archeologie

Deze integrale beoordeling leidde tot de voorstelde locatie. Het zijn deze locaties die nu in procedure worden gebracht.

Van elke locatie is een foto en een plattegrond opgenomen, waarop de beoogde locatie staat aangegeven.

 

Locatienummer

straat

Omschrijving locatie

 

 

 

XG 191

A. Van Leeuwenhoeklaan

In groenstrook

BW 770

Veenbesstraat

In groenstrook

AB 2

Banningstraat

In groenstrook tussen fietspad en hoofdrijbaan

AH 203

Veenbesstraat

In groenstrook

XE 205

Smitsweg

Smitsweg hoek Weegbreestraat (hoekflat)

TX 18

Troelstrastraat

Halverwege de straat nabij de bocht

TS 5

Groen van Prinstererstraat

T.h.v. de Schaepmanstraat

 

A. Van Leeuwenhoeklaan [XG 191]

 

Voorstel

  • Verplaatsen van de 2 bestaande OC’s voor restafval naar de andere zijde.

  • Toevoegen van 1 OC voor GFT.

Toelichting

  • De 2 bestaande containers moeten vervangen worden. Aangezien er gevoelige leidingen in de grond zitten, is het noodzakelijk een andere locatie te kiezen.

  • Om de bewoners te faciliteren, wordt er een ondergrondse container voor GFT aan toegevoegd.

 

Veenbesstraat [BW 770]

 

Voorstel

  • Verplaatsen van de bestaande OC’s naar de groenstrook, waarbij de huidige locatie opnieuw met groen wordt ingericht.

  • Toevoegen van 1 OC voor GFT.

Toelichting

  • De bestaande containers moeten vervangen worden. Aangezien er gevoelige leidingen in de grond zitten, is het noodzakelijk een andere locatie te kiezen.

  • Om de bewoners te faciliteren, wordt er een ondergrondse container voor GFT aan toegevoegd.

 

Banningstraat [AB 2]

 

Voorstel

  • 2 OC plaatsen voor GFT op de voorgestelde locatie

Toelichting

  • De bewoners van de appartementen aan het den Berghplein hebben momenteel geen mogelijkheid hun GFT afval te scheiden. Het toevoegen van een GFT container op de locatie aan de Noorduyn is niet mogelijk gebleken.

  • Beoogde locatie ligt op aanzienlijke afstand van de woningen, maar faciliteert de bewoners optimaal door de relatieve korte loopafstand.

 

Veenbesstraat [AH 203]

 

Voorstel

  • Verplaatsen van de 2 bestaande OC’s voor restafval naar de nabij gelegen nieuwe locatie.

  • Toevoegen van 1 OC voor GFT.

Toelichting

  • De 2 bestaande containers moeten vervangen worden. Aangezien er gevoelige leidingen in de grond zitten, is het noodzakelijk een andere locatie te kiezen.

  • Om de bewoners te faciliteren, wordt er een ondergrondse container voor GFT aan toegevoegd.

 

Smitsweg [XE205

 

Voorstel

  • Het realiseren van een nieuwe inzamellocatie nabij de Weegbreestraat voor bewoners van de flat én bewoners van de nieuwbouw, met de fracties restafval (3x), PMD (1x), OPK (1x) en GFT (1x in aanvang).

Toelichting

  • De bewoners aan de Smitsweg beschikken over een aantal OC’s. Deze staan momenteel onder de galerij, wat tot overlast leidt. Omdat deze containers vervangen moeten worden, is dit hét moment om de locatie te wijzigen.

  • Vanuit GFT voor hoogbouw moet er een semi-OC voor GFT worden bijgeplaatst, met de mogelijkheid tot uitbreiding. Deze kan niet direct naast de bestaande containers staan i.v.m. ruimtegebrek, maar is sowieso niet wenselijk gezien bestaande overlast.

  • Aan de Weegbreestraat vindt nieuwbouw plaats (oude dansschoollocatie). Het realiseren van OC’s op eigen terrein bleek niet mogelijk, o.a. i.v.m. de randvoorwaarden voor lediging.

  • Door een nieuwe locatie op het parkeerterrein aan de kant van de Weegbreestraat te realiseren, kunnen én de bewoners van de flat, én de bewoners van de nieuwbouw gebruik gaan maken van deze locatie. Ook is er op deze manier voldoende ruimte om de OC’s te plaatsen.

  • De nieuwe containers komen in de huidige parkeerstrook. De parkeerplaatsen worden gecompenseerd op de locatie waar nu de containers staan.

  • Door goed te kijken welke bewoners op welke containers worden aangesloten, zullen de loopafstanden zoveel mogelijk gelijk blijven.

  • De containers worden aan de kant van de Weegbreestraat afgeschermd door nog te plaatsen groen.

Troelstrastraat [TX18]

 

Voorstel

  • Realiseren van een nieuwe locatie voor ondergrondse containers voor PMD, OPK (papier / karton) en GFT.

Toelichting

  • De woningen van Portaal aan de Schaepmanstraat, Troelstrastraat, Groen van Prinstererstraat en Thorbeckestraat beschikken niet over privé buitenruimte. Hierdoor staan er veel kliko’s op straat, dan wel in de vluchtgangen, wat tot onwenselijke situaties leidt.

  • In overleg met eigenaar Portaal worden alle huishoudens aangesloten op ondergrondse containers. Dit gaat om in totaal 5 locaties die in de wijk liggen, waarvan er 2 nieuw zijn. Dit is een van de twee nieuwe locaties.

 

Groen van Prinstererstraat [TS5]

 

Voorstel

  • Realiseren van een nieuwe locatie voor ondergrondse containers voor restafval, PMD en GFT.

Toelichting

  • De woningen van Portaal aan de Schaepmanstraat, Troelstrastraat, Groen van Prinstererstraat en Thorbeckestraat beschikken niet over privé buitenruimte. Hierdoor staan er veel kliko’s op straat, dan wel in de vluchtgangen, wat tot onwenselijke situaties leidt.

  • In overleg met eigenaar Portaal worden alle huishoudens aangesloten op ondergrondse containers. Dit gaat om in totaal 5 locaties die in de wijk liggen, waarvan er 2 nieuw zijn. Dit is een van de twee nieuwe locaties.