Organisatie | Utrecht |
---|---|
Organisatietype | Gemeente |
Officiële naam regeling | Mandaatregeling B&W en Burgemeester 2023 Gemeente Utrecht |
Citeertitel | Mandaatregeling B&W en Burgemeester 2023 gemeente Utrecht |
Vastgesteld door | college van burgemeester en wethouders |
Onderwerp | |
Eigen onderwerp |
Geen
artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht
Datum inwerkingtreding | Terugwerkende kracht tot en met | Datum uitwerkingtreding | Betreft | Datum ondertekening Bron bekendmaking | Kenmerk voorstel |
---|---|---|---|---|---|
01-01-2023 | Jaarlijkse actualisering van de Mandaatregeling van college en burgemeester. | 06-12-2022 |
Het college van Burgemeester en wethouders en de Burgemeester van Utrecht maken bekend dat zij, gelet op artikel 10:3 Algemene wet bestuursrecht, ieder voor zover het de eigen bevoegdheden betreft, bij vergadering van 6 december 2022,
de onderstaande Mandaatregeling B&W en Burgemeester Gemeente Utrecht 2023 vast te stellen.
3 Griffier en voorzitter Rekenkamer
5.2 Openbare Orde en Veiligheid
5.3 Maatschappelijke Ontwikkeling
5.6 Vastgoedorganisatie Utrecht
6.1 Vergunningen, Toezicht en Handhaving
7 Bedrijfsvoering- en Strategienetwerk
7.1 Strategie & Public Affairs
7.3 Financiën, Inkoop en Juridische Zaken
7.4 Informatie- & Proces Management
7.5 Marketing- en Communicatienetwerk
7.7 Staf Bedrijfsvoering- en Strategienetwerk
11 Mandaten aan niet ondergeschikten
11.1 Openbare orde en veiligheid
11.3 Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht
De in de Mandaatregeling omschreven bevoegdheden moeten worden uitgeoefend met inachtneming van de in deze algemene bepalingen opgenomen voorschriften.
De in de Mandaatregeling genoemde bevoegdheden worden namens en onder verantwoordelijkheid van het bevoegde bestuursorgaan uitgeoefend.
Mandaten en volmachten hebben betrekking op rechtshandelingen. Als het feitelijke handelingen betreft (zoals het verstrekken van ambtelijke informatie) is elke functionaris bevoegd. Onder ambtelijke informatie wordt verstaan: het verstrekken van inlichtingen over geldende regelingen of over bestaand beleid, door het verstrekken waarvan geen rechtsgevolgen ontstaan.
Dit hoofdstuk bevat door het College van B&W of door de Burgemeester aan de desbetreffende portefeuillehouder gemandateerde bevoegdheden.
3 Griffier en voorzitter rekenkamer
Het college van Burgemeester en Wethouders en de Burgemeester verlenen, ieder voor zover het de eigen bevoegdheden betreft, alle in dit hoofdstuk omschreven bevoegdheden aan de Griffier, behalve de bevoegdheden genoemd onder 3.1.1.1, 3.1.3.4 en 3.1.3.5, deze worden verleend aan de voorzitter van de rekenkamer. Griffier en voorzitter van de rekenkamer mandateren de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden.
Waar in de Mandaatregeling ondermandaat is verleend aan de griffier mag bij diens afwezigheid dat ondermandaat uitgeoefend worden door de plaatsvervangers die door de gemeenteraad zijn aangewezen:
3.1.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
De Burgemeester verleent aan de griffier en de voorzitter van de rekenkamer volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de griffier en de voorzitter van de rekenkamer van het college of de Burgemeester mandaat hebben gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
Het college van Burgemeester en Wethouders en de Burgemeester verlenen, ieder voor zover het de eigen bevoegdheden betreft, al hun bevoegdheden aan de Algemeen Directeur, met uitzondering van:
de personele bevoegdheden t.a.v. de Algemeen Directeur zelf;
de bevoegdheden omschreven in hoofdstuk 2 (Portefeuillehoudersmandaat), met uitzondering van artikel 2.5 (overdracht juridische eigendom van schoolgebouwen), artikel 2.6 (onttrekken van schoolgebouwen aan de onderwijsbestemming) en artikel 2.7 (het nemen van beslissingen op bezwaar);
de personele bevoegdheden ten aanzien van Rekenkamerpersoneel (hoofdstuk 3);
de bevoegdheden uit hoofdstuk 10.1 (Openbare orde en veiligheid) en hoofdstuk 10.2 (Veiligheidsregio Utrecht).
De Algemeen Directeur kan de gemandateerde bevoegdheden ondermandateren aan IRM’s, concerndirecteuren en niet-ondergeschikten.
De Burgemeester verleent, ingevolge artikel 171 lid 2 Gemeentewet, een volmacht aan de Algemeen Directeur om de gemeente Utrecht inzake al zijn bevoegdheden in en buiten rechte te vertegenwoordigen.
Beperkingen mandaat en volmacht
Voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen gelden voor het mandaat en de volmacht de volgende beperkingen:
De Algemeen Directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de Integraal Resultaatverantwoordelijk Managers (IRM) van Ruimte:
De IRM’ers Ruimte mandateren de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden. De IRM‘ers Ruimte ondertekenen met de benaming “Directeur Ruimte”.
De Gildemanager ondertekent met “Manager”, gevolgd door het gilde dat hij binnen het organisatieonderdeel Ruimte vertegenwoordigt. Dit kan zijn:
De Directeur Ruimte is bevoegd tot het aanwijzen van plaatsvervangers bij zijn eigen afwezigheid, of bij afwezigheid van functionarissen aan wie hieronder ondermandaat of volmacht is verleend.
De Directeur Ruimte wijst de volgende plaatsvervangers aan:
5.1.1 Algemene publiekrechtelijke mandaten
5.1.2 Specifieke publiekrechtelijke mandaten
5.1.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
5.1.4 Specifieke privaatrechtelijke mandaten
De Algemeen Directeur verleent aan de Directeur Ruimte volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de Directeur Ruimte van het college of de burgemeester mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De Directeur Ruimte verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen.
5.2 Openbare Orde en Veiligheid
De Algemeen Directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de Integraal Resultaatverantwoordelijk Manager (IRM) van Openbare Orde en Veiligheid (OOV).
De IRM Openbare Orde en Veiligheid mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden. De IRM Openbare Orde en Veiligheid ondertekent met de benaming "Directeur Openbare Orde en Veiligheid".
De Directeur Openbare Orde en Veiligheid is bevoegd tot het aanwijzen van plaatsvervangers bij zijn eigen afwezigheid, of bij afwezigheid van functionarissen aan wie hieronder ondermandaat of volmacht is verleend.
De Directeur Openbare Orde en Veiligheid wijst de volgende plaatsvervangers aan:
5.2.1 Algemene publiekrechtelijke mandaten
5.2.2 Specifieke publiekrechtelijke mandaten
5.2.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
De Algemeen Directeur verleent aan de Directeur Openbare Orde en Veiligheid volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de Directeur Openbare Orde en Veiligheid van het college of de Burgemeester mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De Directeur Openbare Orde en Veiligheid verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen.
5.3 Maatschappelijke Ontwikkeling
De Algemeen Directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de Integraal Resultaatverantwoordelijk Manager (IRM) van Maatschappelijke Ontwikkeling (MO).
De IRM MO mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden. De IRM MO ondertekent met de benaming “Directeur Maatschappelijke Ontwikkeling”
De Directeur MO is bevoegd tot het aanwijzen van plaatsvervangers bij zijn eigen afwezigheid, of bij afwezigheid van functionarissen aan wie hieronder ondermandaat of volmacht is verleend.
5.3.1 Algemene publiekrechtelijke mandaten
5.3.2 Specifieke publiekrechtelijke mandaten
5.3.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
De Algemeen Directeur verleent aan de Directeur MO volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de Directeur MO van het college of de Burgemeester mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De Directeur MO verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen.
De Algemeen Directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de Integraal Resultaatverantwoordelijk Manager (IRM) van Wijken.
De IRM Wijken mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden. De IRM Wijken ondertekent met de benaming “Directeur Wijken”.
De Directeur Wijken is bevoegd tot het aanwijzen van plaatsvervangers bij zijn eigen afwezigheid, of bij afwezigheid van functionarissen aan wie hieronder ondermandaat of volmacht is verleend.
5.4.1 Algemene publiekrechtelijke mandaten
5.4.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
De Algemeen Directeur verleent aan de Directeur Wijken volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de Directeur Wijken van het college of de Burgemeester mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De Directeur Wijken verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen.
De Algemeen Directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de Integraal Resultaatverantwoordelijk Manager (IRM) van Culturele zaken (CZ).
De IRM Culturele zaken mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden. De IRM Culturele zaken ondertekent met de benaming “Directeur Culturele zaken”.
Er is een plaatsvervangend Directeur Culturele zaken benoemd. Deze mag uit de benoeming in deze functie de Directeur Culturele zaken als bevoegde vervangen.
5.5.1 Algemene publiekrechtelijke mandaten
5.5.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
De Algemeen Directeur verleent aan de Directeur Culturele zaken volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de Directeur Culturele zaken van het college of de Burgemeester mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De Directeur Culturele zaken verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen.
5.6 Vastgoedorganisatie Utrecht
De Algemeen Directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de Integraal Resultaatverantwoordelijk Manager (IRM) van Vastgoedorganisatie Utrecht (VGU).
De IRM VGU mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden. De IRM VGU ondertekent met de benaming “Directeur Vastgoedorganisatie Utrecht”.
De Directeur VGU is bevoegd tot het aanwijzen van plaatsvervangers bij zijn eigen afwezigheid, of bij afwezigheid van functionarissen aan wie hieronder ondermandaat of volmacht is verleend.
De Directeur VGU wijst de volgende plaatsvervangers aan:
5.6.1 Algemene publiekrechtelijke mandaten
5.6.2 Specifieke publiekrechtelijke mandaten
5.6.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
5.6.4 Specifieke privaatrechtelijke mandaten
De Algemeen Directeur verleent aan de Directeur VGU volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de Directeur VGU van het college of de Burgemeester mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De Directeur VGU verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen.
6.1 Vergunningen, Toezicht en Handhaving
De Algemeen Directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de Integraal Resultaatverantwoordelijk Manager (IRM) van Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH).
De IRM VTH mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden. De IRM VTH ondertekent met de benaming “Directeur Vergunningen, Toezicht en Handhaving”.
De Directeur VTH is bevoegd tot het aanwijzen van plaatsvervangers bij zijn eigen afwezigheid, of bij afwezigheid van functionarissen aan wie hieronder ondermandaat of volmacht is verleend.
6.1.1 Algemene publiekrechtelijke mandaten
6.1.2 Specifieke publiekrechtelijke mandaten
6.1.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
6.1.4 Specifieke privaatrechtelijke mandaten
De Algemeen Directeur verleent aan de Directeur VTH volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de Directeur VTH van het college mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De Directeur VTH verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen.
De Algemeen Directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de Integraal Resultaatverantwoordelijk Manager (IRM) van Publiekszaken (PBZ).
De IRM PBZ mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden. De IRM PBZ ondertekent met de benaming “Directeur Publiekszaken”.
De Directeur PBZ is bevoegd tot het aanwijzen van plaatsvervangers bij zijn eigen afwezigheid, of bij afwezigheid van functionarissen aan wie hieronder ondermandaat of volmacht is verleend.
6.2.1 Algemene publiekrechtelijke mandaten
6.2.2 Specifieke publiekrechtelijke mandaten
6.2.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
De Algemeen Directeur verleent aan de Directeur PBZ volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de Directeur PBZ van het college of de Burgemeester mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De Directeur PBZ verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen.
De Algemeen Directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de Integraal Resultaatverantwoordelijk Manager (IRM) van Werk en Inkomen (W&I).
De IRM W&I mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden. De IRM W&I ondertekent met de benaming “Directeur Werk en Inkomen”.
De Directeur W&I is bevoegd tot het aanwijzen van plaatsvervangers bij zijn eigen afwezigheid, of bij afwezigheid van functionarissen aan wie hieronder ondermandaat of volmacht is verleend.
6.3.1 Algemene publiekrechtelijke mandaten
6.3.2 Specifieke publiekrechtelijke mandaten
6.3.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
De Algemeen Directeur verleent aan de Directeur W&I volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de Directeur W&I van het college of de Burgemeester mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De Directeur W&I verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen.
De Algemeen Directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de Integraal Resultaatverantwoordelijk Manager (IRM) van Volksgezondheid (VG).
De IRM Volksgezondheid mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden. De IRM Volksgezondheid ondertekent met de benaming “Directeur Volksgezondheid”.
De Directeur Volksgezondheid is bevoegd tot het aanwijzen van plaatsvervangers bij zijn eigen afwezigheid, of bij afwezigheid van functionarissen aan wie hieronder ondermandaat of volmacht is verleend.
De Directeur Volksgezondheid wijst de volgende plaatsvervangers aan:
6.4.1 Algemene publiekrechtelijke mandaten
6.4.2 Specifieke publiekrechtelijke mandaten
6.4.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
De Algemeen Directeur verleent aan de Directeur Volksgezondheid volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de Directeur Volksgezondheid van het college of de Burgemeester mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De Directeur Volksgezondheid verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen.
De Algemeen Directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de Integraal Resultaatverantwoordelijk Manager (IRM) van Stadsbedrijven (SB).
De IRM SB mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden. De IRM SB ondertekent met de benaming “Directeur Stadsbedrijven”.
De Directeur Stadsbedrijven is bevoegd tot het aanwijzen van plaatsvervangers bij zijn eigen afwezigheid, of bij afwezigheid van functionarissen aan wie hieronder ondermandaat of volmacht is verleend.
De Directeur Stadsbedrijven wijst de volgende plaatsvervangers aan:
6.5.1 Algemene publiekrechtelijke mandaten
6.5.2 Specifieke publiekrechtelijke mandaten
6.5.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
6.5.4 Specifieke privaatrechtelijke mandaten
De Algemeen Directeur verleent aan de Directeur Stadsbedrijven volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de Directeur Stadsbedrijven van het college of de Burgemeester mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De Directeur Stadsbedrijven verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen.
7 Bedrijfsvoerings- en Strategienetwerk
7.1 Strategie en Public Affairs (SPA)
De Algemeen Directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de concernmanager van Strategie en Public Affairs (SPA). Voor de Mandaatregeling wordt deze functie aangemerkt als IRM. De concernmanager van Strategie en Public Affairs ondertekent met de benaming “Directeur Strategie en Public Affairs”.
De concernmanager SPA mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden.
De concernmanager SPA is bevoegd tot het aanwijzen van plaatsvervangers bij zijn eigen afwezigheid, of bij afwezigheid van functionarissen aan wie hieronder ondermandaat of volmacht is verleend.
De concernmanager SPA wijst de volgende plaatsvervangers aan:
7.1.1 Algemene publiekrechtelijke mandaten
7.1.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
De Algemeen Directeur verleent aan de concernmanager van Strategie en Public affairs (SPA) volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de concernmanager SPA van het college of de Burgemeester mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De concernmanager SPA verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen.
De Algemeen directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de Concerncontroller. Voor de Mandaatregeling wordt deze functie aangemerkt als IRM. De Concerncontroller ondertekent met de benaming “Directeur Concerncontrol”.
De Concerncontroller mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden.
De Concerncontroller is bevoegd tot het aanwijzen van plaatsvervangers bij zijn eigen afwezigheid, of bij afwezigheid van functionarissen aan wie hieronder ondermandaat of volmacht is verleend.
De Concerncontroller wijst de volgende plaatsvervangers aan:
7.2.1 Algemene publiekrechtelijke mandaten
7.2.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
De Algemeen Directeur verleent aan de Concerncontroller volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de Concerncontroller van het college of de Burgemeester mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De Concerncontroller verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen.
7.3 Financiën, Inkoop en Juridische zaken
De Algemeen Directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de concernmanager Financiën, inkoop en juridische zaken (FIJ). Voor de Mandaatregeling wordt deze functie aangemerkt als IRM. De concernmanager Financiën, inkoop en juridische zaken ondertekent met de benaming “Directeur Financiën, inkoop en juridische zaken”.
De concernmanager FIJ mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden.
De concernmanager FIJ is bevoegd tot het aanwijzen van plaatsvervangers bij zijn eigen afwezigheid, of bij afwezigheid van functionarissen aan wie hieronder ondermandaat of volmacht is verleend.
De concernmanager FIJ wijst de volgende plaatsvervangers aan:
7.3.1 Algemene publiekrechtelijke mandaten
7.3.2 Specifieke publiekrechtelijke mandaten
7.3.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
7.3.4 Specifieke privaatrechtelijke mandaten
De Algemeen Directeur verleent aan de concernmanager Financiën, Inkoop en Juridische zaken volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de concernmanager Financiën, Inkoop en Juridische zaken van het college of de Burgemeester mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De concernmanager Financiën, Inkoop en Juridische zaken verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen.
7.4 Informatie- & Procesmanagement (IPM)
De Algemeen Directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de concernmanager Informatie- & Procesmanament (IPM). Voor de Mandaatregeling wordt deze functie aangemerkt als IRM. De concernmanager IPM ondertekent met de benaming “Directeur Informatie- & Procesmanagement”.
De concernmanager IPM mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden.
De concernmanager IPM is bevoegd tot het aanwijzen van plaatsvervangers bij zijn eigen afwezigheid, of bij afwezigheid van functionarissen aan wie hieronder ondermandaat of volmacht is verleend.
De concernmanager IPM wijst de volgende plaatsvervangers aan:
7.4.1 Algemene publiekrechtelijke mandaten
7.4.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
De Algemeen Directeur verleent aan de concernmanager IPM volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de concernmanager IPM van het college of de Burgemeester mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De concernmanager IPM verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen.
7.5 Marketing- en Communicatienetwerk
De Algemeen Directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de concernmanager Marketing- en Communicatienetwerk (MCN). Voor de Mandaatregeling wordt deze functie aangemerkt als IRM. De concernmanager MCN ondertekent met de benaming “Directeur Marketing- en Communicatienetwerk”.
De concernmanager Marketing- en Communicatienetwerk mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden.
De concernmanager Marketing- en Communicatienetwerk is bevoegd tot het aanwijzen van plaatsvervangers bij zijn eigen afwezigheid, of bij afwezigheid van functionarissen aan wie hieronder ondermandaat of volmacht is verleend.
De concernmanager Marketing- en Communicatienetwerk wijst de volgende plaatsvervangers aan:
7.5.1 Algemene publiekrechtelijke mandaten
7.5.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
De Algemeen Directeur verleent aan de concernmanager Marketing- en Communicatienetwerk volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de concernmanager Marketing- en Communicatienetwerk van het college of de Burgemeester mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De concernmanager Marketing- en Communicatienetwerk verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen.
De Algemeen Directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de concernmanager Mens en Organisatie (M&O). Voor de Mandaatregeling wordt deze functie aangemerkt als IRM. De concernmanager M&O ondertekent met de benaming “Directeur Mens en Organisatie”.
De concernmanager Mens en Organisatie mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden.
De concernmanager Mens en Organisatie is bevoegd tot het aanwijzen van plaatsvervangers bij zijn eigen afwezigheid, of bij afwezigheid van functionarissen aan wie hieronder ondermandaat of volmacht is verleend.
De concernmanager Mens en Organisatie wijst de volgende plaatsvervangers aan:
7.6.1 Algemene publiekrechtelijke mandaten
7.6.2 Specifieke publiekrechtelijke mandaten
7.6.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
7.6.4 Specifieke privaatrechtelijke mandaten
De Algemeen Directeur verleent aan de concernmanager Mens en Organisatie volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de concernmanager Mens en Organisatie van het college of de Burgemeester mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De concernmanager Mens en Organisatie verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen.
7.7 Staf Bedrijfsvoering- en Strategienetwerk
De Algemeen Directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de manager Staf BSN. Voor de Mandaatregeling wordt deze functie aangemerkt als IRM.
De manager Staf BSN mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden.
De manager Staf BSN is bevoegd tot het aanwijzen van plaatsvervangers bij zijn eigen afwezigheid, of bij afwezigheid van functionarissen aan wie hieronder ondermandaat of volmacht is verleend.
7.7.1 Algemene publiekrechtelijke mandaten
7.7.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
De Algemeen Directeur verleent aan de manager Staf BSN volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de manager Staf BSN van het college of de Burgemeester mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De manager Staf BSN verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen.
De Algemeen Directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de manager Onderzoek & Advies. Voor de Mandaatregeling wordt deze functie aangemerkt als IRM.
De manager Onderzoek & Advies mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden.
De manager Onderzoek & Advies is bevoegd tot het aanwijzen van plaatsvervangers bij zijn eigen afwezigheid, of bij afwezigheid van functionarissen aan wie hieronder ondermandaat of volmacht is verleend.
De manager Onderzoek & Advies wijst de volgende plaatsvervangers aan:
7.8.9.1 Algemene publiekrechtelijke mandaten
7.8.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
De Algemeen Directeur verleent aan de manager Onderzoek & Advies volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de manager Onderzoek & Advies van het college of de Burgemeester mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De manager Onderzoek & Advies verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen.
De Algemeen Directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de manager Projectmanagementbureau (PMB). Voor de Mandaatregeling wordt deze functie aangemerkt als IRM.
De manager PMB mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden.
De manager PMB is bevoegd tot het aanwijzen van plaatsvervangers bij zijn eigen afwezigheid, of bij afwezigheid van functionarissen aan wie hieronder ondermandaat of volmacht is verleend.
7.9.1 Algemene publiekrechtelijke mandaten
7.9.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
De Algemeen Directeur verleent aan de manager PMB volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de manager PMB van het college of de Burgemeester mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De manager PMB verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen.
De Algemeen Directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de Directeur U10. Voor de Mandaatregeling wordt deze functie aangemerkt als IRM.
De Directeur U10 mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden.
De Directeur U10 is bevoegd tot het aanwijzen van plaatsvervangers bij zijn eigen afwezigheid, of bij afwezigheid van functionarissen aan wie hieronder ondermandaat of volmacht is verleend.
7.10.1 Algemene publiekrechtelijke mandaten
7.10.3 Algemene privaatrechtelijke mandaten
De Algemeen Directeur verleent aan de Directeur U10 volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de Directeur U10 van het college of de Burgemeester mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De Directeur U10 verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen.
De Algemeen Directeur mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de Treasurer. De Treasurer mandateert de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden aan de functionarissen genoemd in de kolom Ondergemandateerden.
Waar in de Mandaatregeling ondermandaat is verleend aan de Treasurer mag bij diens afwezigheid dat ondermandaat uitgeoefend worden door de plaatsvervangers die door de concernmanager FIJ zijn aangewezen.
De Algemeen Directeur verleent aan de Treasurer volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtneming van de volgende beperkingen: de volmacht mag uitsluitend worden gebruikt indien en voor zover de Treasurer van het college of de Burgemeester mandaat heeft gekregen te besluiten de betreffende privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten, of indien en voor zover het college heeft besloten die rechtshandeling te verrichten. Het doorgeven van deze volmacht aan derden buiten de gemeente is niet toegestaan, met uitzondering van volmachten aan notarissen.
De Algemeen Directeur machtigt de manager Juridische Zaken tot de in de kolom Bevoegdheden omschreven bevoegdheden.
De manager Juridische Zaken is bevoegd tot het aanwijzen van plaatsvervangers bij zijn eigen afwezigheid, of bij afwezigheid van functionarissen aan wie hieronder ondermachtiging is verleend.
De manager Juridische Zaken wijst de volgende plaatsvervangers aan:
De Algemeen Directeur verleent voor taken in het kader van het Programma Wervengebied mandaten aan de volgende functionarissen:
De Algemeen Directeur verleent aan de functionarissen genoemd in de kolom Gevolmachtigden volmacht voor het verrichten van deze privaatrechtelijke rechtshandelingen:
11. Mandaten aan niet ondergeschikten
11.1 Openbare orde en veiligheid: opleggen huisverbod
11.3 Regionale uitvoeringsdienst Utrecht
11.4 Overige mandaten aan niet ondergeschikten
11.4.1 Wegslepen en bewaren van voertuigen
11.4.2 Toezicht en handhaving parkeren (brom)fietsen
11.4.3 Depot gevonden voorwerpen
11.4.7 Samenwerkingsovereenkomst Essentiële functies tussen Yeph en U-16
11.4.10 Wet gemeentelijke schuldhulpverlening
11.4.11 Ontheffingen milieuzone
Aldus vastgesteld in de vergadering van 6 december 2022,
De burgemeester, De secretaris,
Sharon A.M. Dijksma Gabrielle G.H.M. Haanen
De burgemeester,
Sharon A.M. Dijksma
Behorende bij de Mandaatregeling B&W en Burgemeester Gemeente Utrecht, vastgesteld door het college van Burgemeester en wethouders en de Burgemeester van de gemeente Utrecht.
In de Mandaatregeling B&W en Burgemeester Gemeente Utrecht is aangegeven wie bevoegd is namens het college van Burgemeester en wethouders of de Burgemeester besluiten te nemen en privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten (zoals het besluiten tot het aangaan van een overeenkomst).
Het gaat om verschillende soorten bevoegdheden:
3. Machtiging en procesmachtiging
Mandaat is de bevoegdheid om namens een bestuursorgaan besluiten te nemen. Het college van Burgemeester en wethouders en de Burgemeester zijn beide een bestuursorgaan in de zin van de Algemene wet bestuursrecht.
Juridisch geldt een in mandaat genomen besluit als een besluit van de mandaatgever zelf. De mandaatgever kan de bevoegdheid ook altijd zelf blijven uitoefenen, en tussentijds algemene en bijzondere richtlijnen geven.
Het bestuursorgaan kan een algemeen mandaat verlenen of mandaat voor een bepaald geval. De mandaten worden schriftelijk gegeven.
Naast mandaat bestaat ook de rechtsfiguur “delegatie”. Delegatie is het overdragen van de bevoegdheid tot het nemen van besluiten door een bestuursorgaan aan een ander die deze onder eigen verantwoordelijkheid uitoefent. Delegatie gebeurt niet aan ondergeschikten en is hier dan ook niet aan de orde.
Volmacht is de bevoegdheid namens de gemeente privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten (zoals het ondertekenen van een overeenkomst).
De Burgemeester is volgens artikel 171 Gemeentewet degene die de gemeente in en buiten rechte vertegenwoordigt. De Burgemeester kan daarvoor volmachten verlenen.
De bevoegdheid een overeenkomst te tekenen, moet worden onderscheiden van de (inhoudelijke) beslissing een overeenkomst aan te gaan. Die bevoegdheid ligt bij het college.
Voor het aangaan en ondertekenen van een overeenkomst zijn dus twee bevoegdheden nodig; een mandaat van het college en een volmacht van de Burgemeester.
3. Machtiging en procesmachtiging
Een machtiging is de bevoegdheid om namens de gemeente feitelijke handelingen te verrichten
Voor het vertegenwoordigen van een bestuursorgaan of de gemeente in een juridische procedure is een procesmachtiging nodig. Bij een civielrechtelijke procedure geeft de Burgemeester deze procesmachtiging; bij een publiekrechtelijke procedure het bevoegde bestuursorgaan. Aan een procesmachtiging gaat uiteraard een besluit vooraf van het bevoegde orgaan dat een procedure wordt gestart (procesbesluit).
II. Structuur van de Mandaatregeling Gemeente Utrecht
Hoofdstuk 1 bevat algemene bepalingen over begrippen en reikwijdte.
Hoofdstuk 2 bevat specifieke mandaten voor wethouders (portefeuillehoudersmandaat).
Hoofdstuk 3 geeft aan welke bevoegdheden van Burgemeester en het college van Burgemeester en wethouders worden gemandateerd aan de griffier en aan de voorzitter van de Rekenkamer. Deze kunnen de bevoegdheden uit de rechterkolom ondermandateren.
Hoofdstuk 4 regelt de bevoegdheden van de Algemeen Directeur. De Algemeen Directeur mag, op enkele uitzonderingen en beperkingen na, alle privaatrechtelijke en publiekrechtelijke bevoegdheden van Burgemeester en Burgemeester en wethouders uitoefenen. Dat geldt ook als die bevoegdheden niet expliciet in de Mandaatregeling zijn opgenomen.
De Algemeen Directeur verleent vervolgens alle in de regeling opgenomen bevoegdheden, op een enkele uitzondering na, aan de Concerndirecteuren.
Hoofdstukken 4 tot en met 8 bevatten de bevoegdheden per organisatieonderdeel.
De structuur is voor alle organisatieonderdelen dezelfde:
In beginsel heeft de Algemeen Directeur het hoofdmandaat; de Algemeen Directeur verleent vervolgens ondermandaat aan de Integraal Resultaatverantwoordelijk Manager (IRM) van een organisatieonderdeel; de IRM geeft op zijn beurt in de laatste kolom ondergemandateerden aan welke van de in zijn organisatieonderdeel werkzame functionarissen een ondermandaat krijgt. Deze functionaris kan niet verder ondermandateren.
Mandaten worden altijd verleend aan functionarissen en nooit op naam; waar in de Mandaatregeling wordt gesproken van een functienaam, betekent dit dat iedere persoon met deze functie binnen het OO dit mandaat mag uitoefenen.
De Mandaatregeling, en het daaropvolgende ondermandaatbesluit van de Algemeen Directeur (AD) geven elke IRM de bevoegdheid voor het eigen organisatieonderdeel plaatsvervangers en ondergemandateerden aan te wijzen. Elke IRM neemt hiervoor jaarlijks een besluit. De besluitvorming van college en Burgemeester heeft dus geen betrekking op de plaatsvervangers en de ondergemandateerden in de rechterkolom. Het opnemen van deze informatie in de Mandaatregeling is puur informatief bedoeld. Het is immers voor de buitenwereld onwerkbaar als steeds, naast de Mandaatregeling, ook het AD-besluit en de IRM-besluiten geraadpleegd moeten worden om te checken wie bevoegd is.
Het AD-besluit en de IRM-besluiten over plaatsvervangers of ondergemandateerden, en eventuele ondermandaatbesluiten van griffier en voorzitter Rekenkamer, worden jaarlijks gepubliceerd en vervolgens verwerkt in de geldende versie van de Mandaatregeling op www.overheid.nl. Ook tussentijdse wijzigingen van het ondermandaatbesluit van de IRM’s worden steeds verwerkt in de geconsolideerde mandaatregeling. De wijzigingsbesluiten worden gepubliceerd op overheid.nl en als bijlage toegevoegd aan het geconsolideerde Besluit plaatsvervanging, ondermandaat en ondervolmacht per organisatieonderdeel (het ondermandaatbesluit van de IRM’s). Bij de wetstechnische informatie bij dit besluit kan men precies terugvinden wanneer welke wijziging is aangebracht in de plaatsvervangerstabel of in de rechterkolom.
Op deze manier is de geconsolideerde Mandaatregeling altijd up to date. En via de bewerkingsgeschiedenis van het Besluit plaatsvervanging, ondermandaat en ondervolmacht per organisatieonderdeel (het ondermandaatbesluit van de IRM’s) is eenvoudig controleerbaar wanneer bevoegdheden gewijzigd zijn.
Kolom 4 geeft aan, aan welke functionaris de IRM een ondermandaat of ondervolmacht verleent. Soms heeft de IRM deze bevoegdheid (nog) niet ondergemandateerd, dan staat er in de rechterkolom “niet ondergemandateerd”. Soms is de IRM niet bevoegd verder ondermandaat te verlenen. Dan staat er: “IRM niet bevoegd tot ondermandaat”. Soms beperkt de IRM de bevoegdheid tot een maximumbedrag.
In de algemene bepalingen, artikel 5 Ondertekening, staat uitgelegd op welke wijze moet worden ondertekend:
“Namens Burgemeester en wethouders van Utrecht”, gevolgd door naam en functieaanduiding van de ondertekenaar, als de bevoegdheid wordt uitgeoefend namens het college van Burgemeester en wethouders;
“Namens de Burgemeester van Utrecht”, gevolgd door naam en functieaanduiding van de ondertekenaar, als de bevoegdheid wordt uitgeoefend namens de Burgemeester.
Bij afwezigheid van de functionarissen aan wie een mandaat of volmacht is verleend, kunnen deze bevoegdheden worden uitgeoefend door degenen die in de Organisatieregeling of in de Mandaatregeling zijn aangewezen als plaatsvervanger.
VI. Politiek gevoelige kwesties
Als er sprake is van (mogelijk) politiek gevoelige kwesties vindt vooraf overleg plaats met de portefeuillehouder. De portefeuillehouder kan in dergelijke gevallen aangeven dat hij de besluitvorming aan het college wil voorleggen.
De gemandateerde mag uitsluitend gebruik maken van zijn mandaat voor het verstrekken van subsidie of het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen, voor zover in de begroting zelf of bij afzonderlijk raadsbesluit middelenautorisatie heeft plaatsgevonden en op het moment van besluit voldoende budget beschikbaar is.
Voor subsidies geldt dat het genoemde maximumbedrag per beschikking is.
Voor Treasury geldt dat het genoemde maximumbedrag per transactie is.
Voor overeenkomsten geldt het maximumbedrag voor de gehele looptijd van de overeenkomst, met uitzondering van de nadere overeenkomsten onder een raamovereenkomst. Hierbij geldt dat de raamovereenkomst leidend is.
Voor raamovereenkomsten geldt dat na ondertekening van de raamovereenkomst door de bevoegde IRM’er de nadere overeenkomsten worden gesloten door de in de aanbestedings-documenten genoemde aangewezen functie(s), totdat de in de aanbestedingsdocumenten vermelde maximumomvang is bereikt.
Indien in het artikel in de Mandaatregeling van deze toelichting wordt afgeweken, is hetgeen in het artikel is opgenomen, leidend.
IX Mandaat en volmacht aan externen
Mandaat of volmacht aan een externe kan alleen door de algemeen directeur worden gegeven. De IRM’er is hiertoe niet bevoegd, behalve wanneer dat expliciet in het desbetreffende artikel is opgenomen zoals in artikel 7.10.3.3.