Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Medemblik

Aanwijzingsbesluit cameratoezicht Opperdoes en Midwoud 31 december 2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieMedemblik
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingAanwijzingsbesluit cameratoezicht Opperdoes en Midwoud 31 december 2022
CiteertitelAanwijzingsbesluit cameratoezicht Opperdoes en Midwoud 31 december 2022
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

31-12-2022nieuwe regeling

15-12-2022

gmb-2022-565110

DOC-22-622062

Tekst van de regeling

Intitulé

Aanwijzingsbesluit cameratoezicht Opperdoes en Midwoud 31 december 2022

Besluit

De burgemeester van de gemeente Medemblik besluit:

  • 1.

    tot het instellen van cameratoezicht op 31 december 2022 op de Gouw Opperdoes van 10:00 uur – 21:00 uur (zie bijlage 1);

  • 2.

    tot het instellen van cameratoezicht op 31 december 2022 op de Lent Midwoud van 10:00 uur – 21:00 uur (zie bijlage 2);

  • 3.

    dat dit besluit in werking treedt op 31 december 2022

Inleiding

De burgemeester besluit tot het inzetten van cameratoezicht in het belang van handhaving van de openbare orde op 31 december 2022 op de Gouw Opperdoes en de Lent Midwoud. Hieronder volgt een motivering op dit besluit.

Motivering Opperdoes

Opperdoes kent de traditie om op oudejaarsdag open vreugdevuur te maken op de Gouw. Daarbij zijn gemiddeld tussen de 50 tot 70 personen aanwezig. Het vreugdevuur begint rond 12.00 uur en eindigt rond 20.00 uur. Deze traditie brengt overlast en risico’s met zich mee. De verwachting is dat de traditie dit jaar wordt voortgezet en dat een vreugdevuur gaat plaatsvinden.

Er is geen organisator bekend, met als gevolg dat er geen vergunning is aangevraagd waarmee deze traditie door middel van voorschriften gereguleerd kan worden.

 

Maatregelenpakket:

Om toch te komen tot een veilig en beheersbaar verloop van het vreugdevuur is op 28 november 2022 bestuurlijk besloten een maatregelenpakket in te zetten.

 

Het maatregelenpakket ziet er als volgt uit:

  • -

    Faciliteren container waarin het vreugdevuur kan worden gehouden;

  • -

    Ter plaatse bekend maken spelregels voor het vreugdevuur: gebruik schoon hout, geen vluchtige vloeibare stoffen, maximale stapelhoogte van 2 meter aan brandbaar materiaal;

  • -

    Er is één politiekoppel aanwezig in Opperdoes. Het koppel ziet er op toe dat de spelregels worden nageleefd;

  • -

    Het inzetten van cameratoezicht.

Cameratoezicht

Een onderdeel van het maatregelenpakket is het inzetten van cameratoezicht op de Gouw Opperdoes. Cameratoezicht worden ingezet in het belang van handhaving van de openbare orde en draagt bij aan een veilig en beheersbaar verloop van het vreugdevuur op de Gouw Opperdoes. Het cameratoezicht ondersteunt de politie ter plaatse en heeft een preventieve werking.

 

Motivering Midwoud

Op oudejaarsdag 2021 is er met pallets een vreugdevuur gerealiseerd op de Lent Midwoud. Uit een bestuurlijke rapportage blijkt dat ongeveer 25 jongeren ter plaatse waren, zich provocerend gedroegen, zwaar vuurwerk afstaken en vernielingen hadden gepleegd door het verbinden van purschuim aan vuurwerk. Dit zorgde voor een aantasting van de leefbaarheid van de omgeving, waarbij het veiligheidsgevoel en het woongenot van inwoners werd aangetast en de openbare orde werd verstoord.

 

Tijdens een gesprek met één van de jongeren op oudejaarsdag is gebleken dat men een vreugdevuurtraditie wil starten. Geen van de jongeren is echter bereid als organisator naar voren treden en over te gaan tot het aanvragen van een evenementenvergunning ter regulering van het evenement.

 

Tijdens het bestuurlijk overleg op 28 november 2022 is besloten geen medewerking te verlenen aan het ontstaan van een onvergund traditioneel vreugdevuur. Een eenmaal ontstane traditie is immers slecht te beëindigen.

 

Maatregelenpakket:

Daarom wordt voor Midwoud een maatregelenpakket ingezet met als doel het handhaven van de openbare orde, meer specifiek het voorkomen van een vreugdevuur en andere vernielingen/onrust rondom de Lent Midwoud. Hiernaast is de wens de informatiepositie te verbeteren voor oudejaarsdag 2023.

 

Het maatregelenpakket ziet er als volgt uit:

  • -

    Het inzetten van beveiliging op basis van een beveiligingsplan;

  • -

    Contact maken met jongeren ter plaatse en informatie en contactgegevens ophalen;

  • -

    Het inzetten van cameratoezicht.

Cameratoezicht:

Een onderdeel van het maatregelenpakket is het inzetten van cameratoezicht op de Lent Midwoud. Cameratoezicht worden ingezet in het belang van handhaving van de openbare orde en draagt bij aan het behalen van de doelen. Hiernaast heeft cameratoezicht een preventieve werking.

 

Toestemming leden driehoek

Aan de leden van de driehoek is verzocht instemming te verlenen voor cameratoezicht op 31 december 2022 op de Gouw Opperdoes en de Lent Midwoud. De instemming is verleend.

 

Duur en locatie

Opperdoes

Er wordt één camera ingezet. De camera wordt geplaatst ter hoogte van de kerk op de Gouw Opperdoes. De camera kan 360 graden draaien. Bij het onderhavige besluit is een plattegrond gevoegd waarop staat vermeld waar de camera wordt geplaatst (bijlage 1).

 

De camera wordt tussen 30 en 31 december 2022 geplaatst. Na 31 december 2022 wordt de camera verwijderd.

 

Het cameratoezicht wordt ingezet op 31 december 2022 vanaf 10:00 uur tot 21:00 uur. De beelden worden live bekeken.

 

Midwoud

Er worden twee camera’s ingezet. De camera’s worden geplaatst ter hoogte van de parkeerplaats aan de hoek Lieveweid en Molenwoid en kijken uit over De Lent. Één van de camera’s kan 360 graden draaien. Bij het onderhavige besluit is een plattegrond gevoegd waarop staat vermeld waar de camera’s worden geplaatst (bijlage 2).

 

De camera’s worden tussen 30 en 31 december 2022 geplaatst. Na 31 december 2022 worden de camera’s verwijderd.

 

Het cameratoezicht wordt ingezet op 31 december 2022 vanaf 10:00 uur tot 21:00 uur. De beelden worden live bekeken.

 

Bevoegdheid

De bevoegdheid voor de inzet van cameratoezicht is ontleend aan artikel 151c Gemeentewet en artikel 2:77 Algemene plaatselijke verordening gemeente Medemblik 2021.

 

Uitkijken en bewaartermijn beelden

De camerabeelden worden live bekeken. Alle beelden worden 14 dagen bewaard, tenzij beelden worden opgevraagd voor opsporings- of andere wettige doeleinden. Daarna worden de beelden automatisch verwijderd.

 

Belangenafweging

De inzet van cameratoezicht wordt begrenst door vereisten van proportionaliteit en subsidiariteit. In het licht hiervan moeten middelen worden aangewend die in verhouding staan tot de te dienen doelen en mogen er geen betere alternatieve maatregelen voor handen zijn. Het gaat hierbij steeds om het bewaren van de openbare orde voor inwoners, personen die zich bevinden op de Gouw Opperdoes en de Lent Midwoud, politie, Boa’s en brandweer. Het belang hiervan dient te worden afgewogen tegen het belang van privacy.

 

Het belang van een veilig en beheersbaar verloop van het vreugdevuur op de Gouw Opperdoes en het voorkomen van openbare orde verstoringen, meer specifiek het voorkomen van een vreugdevuur en andere vernielingen/onrust rondom de Lent Midwoud, wegen zwaarder dan de privacybelangen.

 

Bekendmaking

Het cameratoezicht zal voor het publiek kenbaar worden gemaakt door middel van bebording in de omgeving de Gouw Opperdoes en de Lent Midwoud en een publicatie in het gemeenteblad.

De burgemeester van de gemeente Medemblik,

……………………………….

De heer D. Straat

Wognum, 15 december 2022

Bijlage 1: locatie camera Opperdoes

Bijlage 2: locatie camera Midwoud

 

Bent u het niet eens met dit besluit?

Binnen zes weken na de dag waarop het besluit is verzonden kan een belanghebbende een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift stuurt u aan de burgemeester van de gemeente Medemblik, Postbus 45, 1687 ZG Wognum.

 

Eisen waaraan een bezwaarschrift moet voldoen

In het bezwaarschrift moet in ieder geval staan:

  • uw naam en adres;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt

  • de reden(en) waarom u bezwaar maakt

  • datum en ondertekening.

Per e-mail of internet

 

Nadrukkelijk melden wij dat een e-mail bericht niet als bezwaarschrift in behandeling wordt genomen. Een bezwaarschrift als bijlage bij het e-mail bericht dat aan alle eisen voldoet, wordt wel in behandeling genomen.

 

Ook is het mogelijk bezwaar te maken via een formulier dat op de website van de gemeente is geplaatst (www.medemblik.nl). Voor de ondertekening moet u een digitale handtekening (Digid) hebben.

 

Voorlopige voorziening

Als het besluit is verzonden, is het van kracht.

Als u een bezwaarschrift hebt ingediend, kunt u de rechtbank verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Als het verzoek wordt toegewezen, wordt de uitvoering van het besluit opgeschort. Toewijzing vindt plaats als onverwijlde spoed, gelet op uw belangen, dat vereist. U dient het verzoek om een voorlopige voorziening in bij de Afdeling Publiekrecht, Sectie Bestuursrecht van de Rechtbank Noord-Holland in Haarlem, (Postbus 1621, 2003 BR). Voor het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.