Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Rijswijk

Beleidsregel bijzondere schade als bedoeld in artikel 2c van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Rijswijk 2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRijswijk
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel bijzondere schade als bedoeld in artikel 2c van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Rijswijk 2022
CiteertitelBeleidsregel bijzondere schade als bedoeld in artikel 2c van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Rijswijk 2022
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 92, eerste lid, van de Wet op het primair onderwijs
  2. artikel 90, eerste lid, van de Wet op de expertisecentra
  3. Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Rijswijk 2022
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2023nieuwe regeling

13-12-2022

gmb-2022-561584

22.032167

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel bijzondere schade als bedoeld in artikel 2c van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Rijswijk 2022

Het College van B en W van de gemeente Rijswijk;

 

Gelet op de artikelen 92, eerste lid onder b van de Wet Primair Onderwijs, artikel 90, eerste lid onder b van de Wet op de Expertisecentra en 76c, eerste lid onder c van de Wet op het Voortgezet onderwijs 2020;

 

Gelet op artikel 2, onderdeel c van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Rijswijk 2022;

 

Gezien het gevoerde overleg met de vertegenwoordigers van de bevoegde gezagsorganen;

 

Besluit:

 

vast te stellen de Beleidsregel bijzondere schade als bedoeld in artikel 2c van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Rijswijk 2022;

In deze beleidsregel wordt omschreven wat de taak van de gemeente en het schoolbestuur is wanneer het gaat om schade aan gebouwen en inventaris. Ook wordt de procedure omschreven hoe schades moeten worden gemeld en de wijze waarop deze worden afgehandeld.

 

Wettelijke taak gemeente

De gemeente heeft op grond van de Wet op het primair onderwijs (WPO), de Wet op de expertisecentra (WEC) en de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO) de zorgplicht voor het bekostigen van de voorzieningen onderwijshuisvesting. Deze zorgplicht omvat ook het bekostigen van schade in of aan de onderwijsgebouwen (lesgebouwen en lokalen bewegingsonderwijs). In de onderwijswetten is deze wettelijke verplichting als volgt omschreven: “herstel aan gebouw, onderwijsleerpakket en meubilair in geval van bijzondere omstandigheden”. De wettelijke verplichting is beperkt tot die schade die ontstaat aan investeringen die met overheidsmiddelen (dus zowel gemeentelijke als rijksmiddelen) zijn bekostigd.

 

De gemeentelijke zorgplicht heeft betrekking op schade die het gevolg is van:

  • 1.

    Brand: schade veroorzaakt door brand, het blussen van een brand, brand in de omgeving etc. inclusief eventuele glasschade

  • 2.

    Storm/Blikseminslag: schade veroorzaakt door storm (windkracht 7 of hoger), blikseminslag, sneeuw en/of hagel inclusief eventuele glasschade.

  • 3.

    Water: schade veroorzaakt door water of stoom, gestroomd uit leidingen of daarop aangesloten toestellen en installaties van waterleidingen en centrale verwarming, als gevolg van springen door vorst, breuk, verstopping of ander plotseling optredend defect inclusief eventuele glasschade.

  • 4.

    Inbraak/diefstal: schade veroorzaakt door inbraak, diefstal met braaksporen of poging tot inbraak/diefstal inclusief eventuele glasschade.

  • 5.

    Vandalisme: schade aan het gebouw veroorzaakt door personen deelnemend aan ongeregeldheden en/of werkstakingen (geen rellen) alsmede veroorzaakt door vandalisme en/baldadigheid en graffiti inclusief eventuele glasschade.

Verantwoordelijkheid schoolbesturen

Schoolbesturen worden geacht maatregelen te treffen om schade te voorkomen. Dit kan door dagelijks het gebouw goed af te sluiten en bijvoorbeeld dure apparatuur uit het zicht te plaatsen en een inbraakwerende ruimte te gebruiken. In alle scholen in Rijswijk zijn op kosten van de gemeente brand- en inbraakinstallaties aangebracht. De kosten voor aansluiting bij een particuliere alarmcentrale (PAC), het vervangen van de installaties, het onderhoud en de kosten van meldingen komen voor rekening van het schoolbestuur (in de kosten van genoemde voorzieningen ontvangt het schoolbestuur een vergoeding van het rijk).

Waar mogelijk moet de schade worden verhaald op derden indien zij bekend zijn (bijvoorbeeld schade veroorzaakt door leerlingen van de school) Indien de schade daadwerkelijk verhaald is op een derde, is een gemeentelijke vergoeding niet mogelijk, omdat feitelijk geen schade is geleden door het schoolbestuur.

 

Zoals hierboven onder wettelijke taken gemeente is gesteld, heeft de gemeente uitsluitend een zorgplicht voor die zaken die met overheidsmiddelen zijn bekostigd. Dit betekent dat de schoolbesturen verantwoordelijk zijn voor het verzekeren van die zaken die niet met overheidsmiddelen zijn bekostigd.

 

Procedure afwikkelen schade

 

Schademelding en schadevergoeding

 

Wanneer schade is geconstateerd, vindt het volgende plaats:

 

Bijzondere schade (onderdelen 1 tot en met 5 op pagina 1)

  • 1.

    Wanneer de schade verhaald kan worden, hoeft geen melding bij de gemeente plaats te vinden.

  • 2.

    Wanneer de schade niet verhaald kan worden, wordt de schade schriftelijk gemeld bij schadescholen@rijswijk.nl binnen 14 werkdagen nadat de schade is ontstaan of is geconstateerd. Bij de melding moeten worden toegevoegd:

    • a.

      Indien bekend de oorzaak van de schade:

    • b.

      Een kostenraming en/of offerte(s) als deze er al zijn met daarbij het totaalbedrag inclusief BTW (omschrijving van de aard en omvang van de werkzaamheden, activiteiten, materialen, arbeidsuren en bijkomende kosten):

    • c.

      Foto’s van de schade

    • d.

      Indien (het vermoeden bestaat dat) de schade opzettelijk veroorzaakt is, het afschrift van aangifte/proces verbaal.

Als de verplichte melding niet is gedaan, gaat de gemeente niet over tot het vergoeden van de schade.

 

Voor schades boven de € 10.000,00 (inclusief BTW) moet altijd binnen vier weken na het ontstaan van de schade een spoedaanvraag op grond van artikel 17 van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Rijswijk 2022 (spoedaanvraag) worden ingediend.

 

  • 1.

    Indien nog niet toegevoegd bij de schademelding, worden de offertes alsnog binnen 14 werkdagen bij de gemeente ingeleverd. De gemeente verstrekt schriftelijk goedkeuring van de offertes. Pas na goedkeuring van een of meerdere van deze offertes mag de schade hersteld worden. Noodreparatie om grotere schade te voorkomen, mogen wel direct worden uitgevoerd. Geen toestemming wordt gegeven op basis van kostenramingen die het schoolbestuur zelf opstelt. In spoedeisende gevallen waarbij de voortgang van het onderwijs in het geding is, kunnen -voorafgaande aan de uitvoering- in overleg met de gemeente andere afspraken worden gemaakt. Deze afspraken worden in alle gevallen uiterlijk binnen 14 werkdagen schriftelijk door de gemeente bevestigd.

  • 2.

    Afhankelijk van de aard en omvang van de schade wordt door de gemeente een verzekeringsexpert ingeschakeld. U ontvangt hierover z.s.m. na schademelding een bericht van ons. Zolang de verzekeringsexpert niet is langs geweest, mogen er geen herstelwerkzaamheden plaatsvinden. Noodreparaties om grotere schade te voorkomen, mogen wel direct worden uitgevoerd. De expert adviseert de gemeente. De gemeente beslist over de hoogte van de uitkering.

  • 3.

    Schademelding mag in spoedeisende gevallen ook telefonisch door het schoolbestuur worden verstrekt. Dergelijke meldingen moeten altijd binnen 14 werkdagen gevolgd worden door een schriftelijke bevestiging (via e-mail) van het schoolbestuur via schadescholen@rijswijk.nl. Bij spoedeisend herstel zal de gemeente uiterlijk binnen 14 werkdagen een reactie geven aan het schoolbestuur. Dit kan mondeling of telefonisch en zal in alle gevallen daarna uiterlijk binnen 14 werkdagen schriftelijk door de gemeente worden bevestigd.

  • 4.

    Declaratie vindt plaats na uitvoering van de werkzaamheden. De door het schoolbestuur in te dienen declaratie, vergezeld van kopiefacturen moet goed kunnen worden beoordeeld. Facturen moeten in ieder geval bevatten: schoolnaam, werkadres en een specificatie van de uitgevoerde werkzaamheden.

Het schoolbestuur bundelt de facturen betreffende de gebeurtenis en declareert deze. De gemeente controleert de afrekening, bepaalt de hoogte van de vergoeding en betaalt deze uit aan het schoolbestuur.

 

Glasschade als gevolg van vandalisme

 

  • 1.

    Wanneer de schade verhaald kan worden, hoeft geen melding bij de gemeente plaats te vinden.

  • 2.

    Op zichzelf staande glasschade wordt gemeld in het digitale systeem Wish

  • 3.

    Voor reparatie van glasschade moet rechtstreeks contact worden opgenomen met de Rijswijkse glashandel, telefoonnummer 070 – 3361010, onder vermelding van het schadenummer dat door Wish wordt gegenereerd. De rekening van de reparatie wordt dan rechtstreeks naar de gemeente Rijswijk verzonden.

Wanneer glasschade onderdeel uitmaakt van een andere gebeurtenis, dan moet deze gemeld worden als onderdeel van de desbetreffende gebeurtenis (bijvoorbeeld bij inbraak, storm of brand).

 

Niet vergoed wordt:

 

  • 1.

    Schade veroorzaakt door nalatigheid van het schoolbestuur (bijv. als bij (inbraak)schade is vastgesteld dat een raam of deur niet was afgesloten (artikel 100 2e lid WPO, artikel 6.10 2e lid WVO 2020 en artikel 98, 2e lid WEC))

  • 2.

    Schade door insluiping

  • 3.

    Vermiste gelden of geldwaardige papieren

  • 4.

    Vermiste en/of vernielde privé eigendommen

  • 5.

    Geschonken artikelen

  • 6.

    Apparatuur die op basis van financial lease is aangeschaft.

Terugvordering vergoeding

 

  • 1.

    Als ontvreemde goederen waarvoor al een vergoeding is betaald, in bruikbare staat worden teruggevonden of op een andere wijze achteraf een vergoeding wordt ontvangen, vervallen deze middelen aan de gemeente.

  • 2.

    Als het schoolbestuur als gevolg van rechterlijke uitspraak een schadevergoeding ontvangt waarbij zij al een vergoeding van de gemeente heeft ontvangen, betaalt het schoolbestuur deze aan de gemeente.

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2023 en blijft gelden totdat anders wordt besloten.