Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gulpen-Wittem

Reglement Burgerlijke Stand Gulpen-Wittem 2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieGulpen-Wittem
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingReglement Burgerlijke Stand Gulpen-Wittem 2022
CiteertitelReglement Burgerlijke Stand Gulpen-Wittem 2022
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerp
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling bevat de vroegst mogelijke datum van inwerkingtreding.

Deze regeling vervangt het Reglement Burgerlijke Stand Gulpen-Wittem 2010.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 16 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek
  2. artikel 1 van het Besluit burgerlijke stand 1994
  3. artikel 2 van het Besluit burgerlijke stand 1994
  4. artikel 3 van het Besluit burgerlijke stand 1994
  5. artikel 4 van het Besluit burgerlijke stand 1994
  6. Wet rechten burgerlijke stand
  7. Wet normalisering rechtspositie ambtenaren
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

20-12-2022nieuwe regeling

04-10-2022

gmb-2022-558690

G.22.01791

Tekst van de regeling

Intitulé

Reglement Burgerlijke Stand Gulpen-Wittem 2022

Burgemeester en wethouders van Gulpen-Wittem;

 

gelet op artikel 16, Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek, de artikelen 1 t/m 4 van het Besluit Burgerlijke Stand 1994,artikel 4 van de Wet rechten burgerlijke stand en de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren Wnra.

 

besluiten:

 

vast te stellen het reglement houdende bepalingen ten aanzien van de ambtenaren van de burgerlijke stand, de buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand en de openstelling van het bureau burgerlijke stand.

Artikel 1. Begripsbepaling

Het reglement verstaat onder:

 

  • 1.

    de wet: boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (wet van 14 oktober 1993 herziening van Titel 4 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek)(Stb. 1993, 555);

  • 2.

    het besluit: Besluit Burgerlijke Stand 1994 (Stb. 1994, 160) als gewijzigd bij besluit van 19 december 1994 (Stb. 900);

  • 3.

    Wnra: Wet normaliseringrechtspositie ambtenaren (Stb. 2019, 385);

  • 4.

    ambtenaar van de burgerlijke stand: een ambtenaar in dienst van de gemeente of van een andere gemeente als zodanig aangewezen door burgemeester en wethouders (Wet normalisering rechtspositie ambtenaren Wnra en art. 16, leden 2 en 3 van het Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek);

  • 5.

    buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand: een ambtenaar in dienst van de gemeente of van een andere gemeente, of een persoon die geen ambtenaar in gemeentelijke dienst is, als zodanig aangewezen door burgemeester en wethouders (Wet normalisering rechtspositie ambtenaren Wnra en art. 16, leden 2 en 3 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek);

  • 6.

    gemeentehuis: alle ‘huizen der gemeente’ welke bij gedelegeerd collegebesluit als zodanig zijn aangewezen.

  • 7.

    Rechtsfeit: een huwelijk, een geregistreerd partnerschap of een omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk.

Artikel 2. Aanwijzing van de ambtenaar van de burgerlijke stand en de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand

  • 1.

    De ambtenaar van de burgerlijke stand wordt voor een bij het aanwijzingsbesluit te bepalen periode aangewezen.

  • 2.

    De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand wordt voor een bij het aanwijzingsbesluit te bepalen periode aangewezen.

  • 3.

    Tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand kunnen voor de totstandkoming van één enkel rechtsfeit worden aangewezen: (buitengewoon) ambtenaren van de burgerlijke stand die al in een andere gemeente zijn aangewezen en van wie de aanwijzing en beëdiging nog niet is verlopen. Verzocht kan worden om een recente verklaring te overleggen waaruit (het voortduren van) de aanwijzing en beëdiging blijkt.

  • 4.

    Tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor de voltrekking van slechts één enkel rechtsfeit kunnen ook derden worden aangewezen tenzij het om een spoed- of kosteloos rechtsfeit gaat.

  • 5.

    De aanwijzing van een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in de zin van lid 3 van dit artikel gebeurt pas nadat het bruidspaar of de geregistreerde partners hebben aangegeven betrokken persoon als buitengewoon ambtenaar te wensen. Het schriftelijke of elektronisch verzoek hiervoor gebeurt onder vermelding van de namen en het adres van het bruidspaar of de partners, de dag, het tijdstip en het adres van de locatie, uiterlijk zes weken vóór de totstandkoming van het rechtsfeit aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Bij de aanvraag moeten afschriften van de aanwijzing en beëdiging worden overgelegd.

  • 6.

    De aanwijzing van een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in de zin van lid 4 van dit artikel gebeurt pas nadat het bruidspaar of de geregistreerde partners hebben aangegeven betrokken persoon als buitengewoon ambtenaar te wensen. Het schriftelijke of elektronisch verzoek hiervoor gebeurt onder vermelding van de namen en het adres van het bruidspaar of de partners, de dag, het tijdstip en het adres van de locatie, minimaal vier maanden vóór de totstandkoming van het rechtsfeit aan de ambtenaar van de burgerlijke stand.

  • 7.

    Na de aanwijzing als bedoeld in de leden 1, 2 of 4 van dit artikel, moet op basis van artikel 1:16 lid 4 BW, beëdiging plaatsvinden bij de rechtbank (Limburg). Pas na beëdiging kan de (b)abs een rechtsfeit voltrekken.

  • 8.

    Benoemingen die hebben plaatsgevonden vóór de totstandkoming van dit reglement worden beschouwd als een aanwijzing als bedoeld in artikel 1:16 BW.

Artikel 3. Locatie

Onverminderd wat daarover in de wet is bepaald, verrichten de ambtenaren van de burgerlijke stand en de buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand hun wettelijke taken in het gemeentehuis (artikel 1 Bbs).

Artikel 4. Leiding van de dienst

De Teamleider Klantservice is belast met de leiding van het bureau van de burgerlijke stand.

Artikel 5. Openstelling

Het bureau van de burgerlijke stand is voor het publiek geopend:

  • a.

    voor huwelijksvoltrekkingen en registraties van partnerschappen op maandag tot en met vrijdag van 09.00uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur.

  • b.

    voor overige werkzaamheden op maandag en woensdag van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur. Op dinsdag, donderdag en vrijdag van 09.00 uur tot 12.00 uur en donderdagavond van 17.00 uur tot 19.00 uur.

  • c.

    Voor overige werkzaamheden op maandag tot en met vrijdag alleen op afspraak.

Het bureau is gesloten indien de in dit artikel vastgestelde openstelling samenvalt met algemeen erkende of daarmee gelijk gestelde feestdagen in de zin van artikel 3 van de Algemene Termijnenwet of andere door burgemeester en wethouders aangewezen dagen waarop het bureau niet of slechts gedeeltelijk is geopend.

Het bureau van de burgerlijke stand kan op zaterdag, zondag en andere dagen dat het bureau regulier gesloten is, voor het publiek beperkt geopend zijn op door burgemeester en wethouders, na voorafgaande bekendmaking, te bepalen uren.

Het bureau van de burgerlijke stand zal op verzoek van een belanghebbende, gedaan aan burgemeester en wethouders, worden geopend op zaterdag, zondag en de andere dagen dat het bureau gesloten is, indien de belanghebbende aantoont dat met de te verrichten werkzaamheden niet kan worden gewacht tot de eerstvolgende openstelling van het bureau.

In bijzondere gevallen kunnen burgemeester en wethouders besluiten tot afwijking van de in dit artikel aangegeven uren.

Artikel 6. Slotbepalingen

Het reglement kan worden aangehaald als Reglement Burgerlijke Stand Gulpen-Wittem 2022.

Het treedt in werking op 1 oktober 2022. Het Reglement Burgerlijke Stand Gulpen-Wittem 2010 komt per die datum te vervallen.

Gulpen-Wittem, 4 oktober 2022

burgemeester en wethouders van Gulpen-Wittem,

de secretaris,

J.G.A. Kusters MCM

de burgemeester,

ing. N.H.C. Ramaekers-Rutjens

Toelichting  

Artikel 1. Begripsbepaling

In dit artikel worden de basisbegrippen uit het reglement opgesomd en beschreven. Met name het onderscheid tussen de ambtenaar van de burgerlijke stand en de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand wordt hier expliciet gemaakt (artikel 16, Boek 1, burgerlijk Wetboek)

 

Voor de ambtenaar van de burgerlijke stand gelden de volgende bepalingen:

 

de ambtenaar moet in dienst zijn van de gemeente of van een andere gemeente; de ambtenaar is belast met het opnemen in onder hem berustende registers van de burgerlijke stand van akten en daaraan toe te voegen latere vermeldingen, alsmede al datgene wat de instandhouding van de registers en de zorg voor de toegankelijkheid van de daarin neergelegde gegevens betreft (artikel 16a, eerste lid Boek 1 BW).

 

Voor de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand gelden de volgende bepalingen:

 

de buitengewoon ambtenaar kan in dienst zijn van de gemeente of van een andere gemeente; de buitengewoon ambtenaar kan een persoon zijn niet in dienst van de gemeente of een andere gemeente; de buitengewoon ambtenaar kan uitsluitend worden belast met de huwelijksvoltrekking, de registratie van het partnerschap, de omzetting van een partnerschap in een huwelijk en al het overige genoemd in de artikelen 45, 45a 58, 63, 64, 65, 67, 80a derde lid en 80g Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (artikel 16a, tweede lid Boek 1 BW).

 

Artikel 2. Aanwijzing

Op 1 januari 2020 is de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) in werking getreden. De Wnra regelt dat ambtenaren zoveel mogelijk dezelfde rechten en plichten krijgen als werknemers in het bedrijfsleven. Zowel de reeds in dienst zijnde alsook de nieuwe ambtenaar van de burgerlijke stand en buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand vallen vanaf de eerder genoemde datum onder het privaatrechtelijk arbeidsrecht geregeld in boek 7 van titel 10 Burgerlijk Wetboek.

 

Naast de arbeidsrechtelijke wijzigingen waren er ook wijzigingen van bestuursrechtelijke aard. Zo werd artikel 1:16 BW conform artikel 6.2a van de Aanpassingswet (Wnra) aangepast in die zin dat de ambtenaar van de burgerlijke stand en de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand vanaf 1 januari 2020 moeten worden aangewezen en niet meer benoemd. Dat heeft er mee te maken dat een (privaatrechtelijke) arbeidsovereenkomst, anders dan de eenzijdige (publieke) aanstelling waarvan eerder sprake was, niet tevens als grondslag kan dienen voor de uitoefening van wettelijke bevoegdheden.

 

In artikel 2 is ook vastgelegd voor welke periode een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand kan worden aangewezen (artikel 16, Boek 1 BW). Deze periode wordt opgenomen in het aanwijzingsbesluit. Bij de ambtenaar van de burgerlijke stand mag deze periode maximaal de periode zijn dat de betreffende ambtenaar in dienst is van de gemeente of van een andere gemeente. Tevens bestaat de mogelijkheid om een andere maximale benoemingsperiode op te nemen, zoals de tijd dat de ambtenaar in dienst is bij een bepaalde afdeling of een tijdsperiode.

 

De periodes kunnen per individueel geval in het aanwijzingsbesluit van burgemeester en wethouders worden bepaald of collectief in dit artikel.

De mogelijkheid tot aanwijzing van een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand ten behoeve van de sluiting van een bepaald huwelijk is ook in de gemeente Gulpen-Wittem ingevoerd. De aanwijzing van een buitengewoon ambtenaar van burgerlijke stand is middels het onlangs vastgestelde mandaatsbesluit gemandateerd aan de Teamleider Klantservice en de aanwijzing van een buitengewoon ambtenaar van burgerlijke stand voor een bepaald huwelijk aan de eerste medewerker publieksbalie.

 

Artikel 3. Locatie

De werkzaamheden moeten in het gemeentehuis (of een daartoe door de raad aangewezen andere locatie) worden verricht. Indien daartoe gewichtige reden bestaan, mag de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand zijn werkzaamheden ook elders binnen de gemeente verrichten (artikel 1 Besluit burgerlijke stand 1994 en artikel 64 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek).

 

In 2009 werd in onze gemeente het trouwen op locatie ingevoerd. Hiertoe werden naast het gemeentehuis enkele andere locaties aangewezen als huis der gemeente. Daarnaast werd ook de mogelijkheid ingevoerd om locaties eenmalig ten behoeven van een specifiek huwelijk aan te wijzen als huis der gemeente. De bevoegdheid tot het aanwijzen van locaties als huis der gemeente werd door de gemeenteraad gemandateerd aan het college van burgemeester en wethouders. Middels het onlangs vastgestelde mandaatsbesluit werd de aanwijzing van een permanente trouwlocatie, ondergemandateerd aan de Teamleider Klantservice en de aanwijzing van de eenmalige trouwlocatie aan de eerste medewerker publieksbalie.

 

Artikel 4. Leiding van de dienst

In dit artikel wordt bepaald wie belast is met de leiding van het bureau burgerlijke stand (artikel 2 Besluit burgerlijke stand 1994).

 

Artikel 5. Openstelling

In dit artikel wordt bepaald wanneer het bureau van de burgerlijke stand is geopend (artikel 16c, Boek 1, Burgerlijk Wetboek). In dit artikel moeten zowel de reguliere dagelijkse openingstijden worden bepaald als de openingstijden voor de zaterdag, de zondag, de algemeen erkende feestdagen en de overige daarvoor door de burgemeester en wethouders aan te wijzen dagen waarop de gemeentelijke diensten niet of slechts gedeeltelijk zijn geopend. Daarbij kan ervoor worden gekozen om het bureau op vaste dagdelen open te stellen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om het bureau van de burgerlijke stand op afspraak te laten bezoeken. Deze optie is als bepaling aan het reglement toegevoegd. In de praktijk werken veel gemeenten al (dagdelen) op afspraak, onder meer om lange wachttijden aan het loket te voorkomen en zo beter tegemoet te komen aan de wensen van de burger. Ook in de gemeente Gulpen-Wittem is het mogelijk een afspraak te maken met de ambtenaar van de burgerlijke stand zowel binnen als buiten de openstellingstijden.

 

Artikel 6. Slotbepaling

In dit artikel wordt bepaald onder welke naam het reglement moet worden aangehaald en wanneer het in werking treedt.