Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Leidschendam-Voorburg

Toetsingskader tijdelijke terrassen Leidschendam-Voorburg

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLeidschendam-Voorburg
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingToetsingskader tijdelijke terrassen Leidschendam-Voorburg
CiteertitelToetsingskader tijdelijke terrassen Leidschendam-Voorburg
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene plaatselijke verordening Leidschendam-Voorburg

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-12-202201-11-2022nieuwe regeling

08-11-2022

gmb-2022-551557

2996

Tekst van de regeling

Intitulé

Toetsingskader tijdelijke terrassen Leidschendam-Voorburg

De raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg,

 

gezien het voorstel van het college d.d. 4 oktober 2022 (2996),

 

 

b e s l u i t:

 

• de voorgestelde verlenging van de tijdelijke uitbreiding zomerterrassen 2022

genomen op 8 maart 2022, met terugwerkende kracht vanaf 1 november

2022, vast te stellen tot en met uiterlijk 31 maart 2023 of zoveel eerder dat

het nieuwe terrassenbeleid in werking treedt en;

• in voorkomende gevallen tijdelijk af te wijken van het Bestemmingsplan

Stedelijk.

 

 

 

 

1. Aanleiding

Vanwege de covid19 pandemie biedt de gemeente sinds de zomer van 2020 met tijdelijke regelingen gelegenheid om terrassen uit te breiden in afwijking van geldende regels, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan en zonder dat de ondernemers daar rechten aan kunnen ontlenen voor de toekomst. De laatste tijdelijke (winter)regeling vervalt per 31 maart 2022.

 

Vanaf 25 februari 2022 zijn de beperkende covid19 regels versoepeld. Voor de horeca gelden de normale openingstijden weer en zijn naast het coronatoegangsbewijs (QRcode) ook de verplichte 1,5 afstand, het dragen van een mondkapje bij verplaatsing in de horeca, het maximaal aantal bezoekers en de verplichting van een vaste zitplaats, komen te vervallen.

 

Horecabedrijven hebben echter nog dagelijks te maken met de gevolgen van de maatregelen rond de pandemie. Veel ondernemers hebben de afgelopen jaren aanzienlijke inkomsten gemist, terwijl de kosten doorliepen. Om horecaondernemers tegemoet te komen wordt ook voor het zomerseizoen 2022 de tijdelijke terrasuitbreiding in de openbare ruimte mogelijk gemaakt.

 

2. Voorstel

In afwijking van vigerende regels en op basis van tijdelijkheid voor de periode 1 april 2022 tot 1 november 2022:

  • Vergunningen te verlenen op grond van de Algemene plaatselijke verordening (Apv) voor extra terrassen bij horeca en detailhandel met ondersteunende horeca, mits wordt voldaan aan het tijdelijke toetsingskader.

  • Op de locatie waar niet kan worden voldaan aan het tijdelijke toetsingskader maatwerk toe te passen.

  • Geen leges (kostenvergoedingen) in rekening te brengen.

 

3. Wettelijk kader

Bevoegdheid burgemeester

  • Voor horeca geldt op grond van artikel 2:28 eerste lid van de Apv vergunningsplicht.

  • De weigeringsgronden voor exploitatievergunning horeca en terras zijn vastgesteld in artikel 2:28 van de Apv.

  • In Terrassenbeleid 2015 zijn de weigeringsgronden uit artikel 2:28 zesde lid uitgewerkt.

  • Op grond van artikel 1:6 van de Apv kan de burgemeester bestaande vergunningen ten aanzien van het terras tijdelijk wijzigen.

  • Op grond van artikel 30 van de Alcoholwet verstrekt de burgemeester een gewijzigde vergunning, waarin de omschrijving van de situering en oppervlakten van de terrassen is aangepast aan de nieuwe situatie, mits de wijziging is gemeld.

  • Ingevolge artikel 7 derde lid van de Alcoholwet wordt slechts alcoholvergunning verleend voor een terras dat onmiddellijk aansluitend is aan een horecalokaliteit of gelegen in de onmiddellijke nabijheid van een horecalokaliteit.

 

Bevoegdheid college

  • Voor terrassen ter ondersteuning van detailhandel geldt op grond van artikel 2:10 eerste lid van de Apv vergunningsplicht.

  • Voor (ondersteunende) horeca en terrassen in strijd met bestemmingsplanregels is Omgevingsvergunning nodig op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

  • Voor het plaatsen van een constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die op de plaats van bestemming hetzij direct hetzij indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren is Omgevingsvergunning nodig.

 

De gevolgen van de covid19 pandemie, het economisch belang en het belang van volksgezondheid geven voldoende motivatie om extra terrassen tijdelijk te verlenen door tijdelijk af te wijken van voornoemde regels. Er moet wel worden voldaan aan de hieronder opgestelde criteria en voorwaarden. Aan de tijdelijke criteria en voorwaarden en op basis daarvan verleende tijdelijke vergunningen kunnen geen rechten worden ontleend voor de toekomst na 31 oktober 2022.

 

4. Tijdelijk toetsingskader - criteria en voorwaarden

Indiening

1. Bij een terrasaanvraag voor tijdelijke verruiming wordt als bijlage ingediend:

• een bewijs van afstemming met omwonenden in middels het format

“instemmingsformulier” (Tegen verleende vergunningen staat bezwaar en beroep open voor belanghebbenden. Om die reden is het van groot belang voor ondernemers om vooraf afstemming te vinden met omwonenden en andere belanghebbenden.);

• een duidelijke situatietekening met de locatie en afmetingen van het bestaande (verruimde) terras;

• schriftelijke toestemming van de pandeigenaar van aangrenzende panden en/of grondeigenaar indien een terras daar wordt geplaatst.

2. Een aanvraag voor verruiming van terras bij een horeca inrichting wordt in behandeling genomen op grond van artikel 1.6 Apv, mits er een reguliere geldende exploitatievergunning is.

3. Een aanvraag voor verruiming van terras bij een horeca-inrichting met verstrekking van alcoholhoudende drank wordt beschouwd als tijdelijke melding op grond van artikel 30 Alcoholwet, mits er een reguliere geldende drank- en horeca vergunning is.

4. Een aanvraag voor verruiming van terras bij een winkel wordt in behandeling genomen, mits het terras passend is binnen de maximale bedrijfsvloeroppervlakte regel van het bestemmingsplan (maximaal 30% en maximaal 20 m2).

 

Ruimte vrijhouden

5. Indien een terras aan de weg grenst dient er een obstakelvrije ruimte van 50 cm tussen de weg en terras te zijn om aanrijschade te voorkomen.

6. Actieve gladheidsbestrijding op het trottoir en de doorgaande weg moet doorgang kunnen vinden. Hiervoor is een minimale breedte van 1,80 m op het trottoir nodig.

7. Ten behoeve van de hulpverleningsvoertuigen moet op de doorgaande route een doorgang van tenminste 3,50 meter breed en 4,00 meter hoog vrijgehouden.

8. Terras/terrasmeubilair moet binnen de terrasgrenzen worden geplaatst zodanig dat:

• alle in- en (nood)uitgangen van woningen, bedrijfspanden e.d. te allen tijde bereikbaar zijn voor hulpverleningsvoertuigen;

• de toegang en ontvluchting van personen en dieren via in- en (nood)uitgangen van woningen, niet wordt belemmerd.

9. Rondom een (ondergrondse) brandkraan en/of andere bluswatervoorzieningen moet een straal van 2,00 meter werkruimte beschikbaar zijn.

 

Gebruik

10. Het terras leidt niet tot een omleiding weggebruikers of wegafsluiting.

11. Er mag op het terras geen gebruik van elektronisch versterkte muziek worden gemaakt.

12. Het is niet toegestaan om tenten of andere permanente overkappingen te plaatsen

op het terras, tenzij de exploitant van de openbare inrichting al in het bezit is van een geldige vergunning hiervoor.

13. Het (uitgebreide) terras kan tijdelijk worden ingeperkt als gevolg van een evenement.

14. De exploitant is verplicht om het terras en de directe omgeving in een straal van 25 meter schoon te houden.

 

Verantwoordelijkheid/communicatie

15. De horecaondernemer stemt af met de omwonenden en is bereikbaar en aanspreekbaar voor omwonenden en andere belanghebbenden.

16. De horecaondernemer moet zich ten alle tijden aan de regels uit de van kracht zijnde covid19 regelgeving houden. Overtreding van (een van) de regels moet onmiddellijk worden beëindigd.

17. Aanwijzingen van gemeentelijke toezichthouders moeten worden opgevolgd.

18. Bij herhaalde overtreding van (een van) deze voorschriften vervalt de toestemming voor het terras. Dit houdt in dat het gebruik daarvan moet worden beëindigd en de aangebrachte voorzieningen moeten worden verwijderd.

19. De ondernemer kan geen rechten ontlenen aan de tijdelijke voorziening, anders dan dat de vergunning voor de daarbij bepaalde duur geldt.

 

5. Handhaving

Een overtreding van een of meer covid19 regels moet onmiddellijk ongedaan worden gemaakt. Als de ondernemer weigert hieraan gehoor te geven of herhaling van de overtreding(en) optreedt kan de vergunning worden ingetrokken en moet de terrasuitbreiding worden verwijderd. Dit kan met een last onder bestuursdwang. Handhaving op de vergunningsvoorwaarden geschiedt in beginsel met een waarschuwing (van de toezichthouder), waarbij de overtreding ongedaan moet worden gemaakt. Gebeurt dit niet, of vindt herhaling van de overtreding(en) plaats, dan wordt de tijdelijke vergunning ingetrokken en moet, net als hiervoor, de terrasuitbreiding worden verwijderd. Ook dit kan worden bereikt met een last onder bestuursdwang. Indien nodig kan bestuursdwang onmiddellijk, worden toegepast. Denk hierbij aan situaties waarbij de afstandsnorm van anderhalve meter – ook na een aanwijzing van de toezichthouder – niet wordt nageleefd.

 

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg van 8 november 2022.

de griffier, de voorzitter,

A.G. Joosten, J.G. Bijl