Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Arnhem

NADERE REGELS TOEWIJZING WOONWAGENSTANDPLAATSEN GEMEENTE ARNHEM

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieArnhem
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNADERE REGELS TOEWIJZING WOONWAGENSTANDPLAATSEN GEMEENTE ARNHEM
CiteertitelNadere regels toewijzing woonwagenstandplaatsen Gemeente Arnhem
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerpwoonwagen woonwagenstandplaats

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Huisvestingsverordening gemeente Arnhem 2020

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

13-12-202201-12-2022Nadere regels toewijzing woonwagenstandplaatsen Gemeente Arnhem

01-11-2022

gmb-2022-550062

Tekst van de regeling

Intitulé

NADERE REGELS TOEWIJZING WOONWAGENSTANDPLAATSEN GEMEENTE ARNHEM

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ARNHEM;

 

gelet op artikel 9, vierde lid, van de Huisvestingsverordening Gemeente Arnhem 2020;

 

BESLUIT:

 

vast te stellen de

 

Nadere regels toewijzing woonwagenstandplaatsen Gemeente Arnhem

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze nadere regels wordt verstaan onder:

  • a.

    Afstammingsbeginsel: Dit beginsel houdt in dat bij toewijzing van vrijgekomen standplaatsen voorrang wordt gegeven aan de eerstegraads (ouders, kinderen) en tweedegraads familieleden (broers, zussen, kleinkinderen, grootouders) van woonwagenbewoners;

  • b.

    Basisprocedure: Procedure tot toewijzing van een woning als bedoeld in artikel 4 van deze nadere regel;

  • c.

    Entree: Het samenwerkingsverband van woningcorporaties in de regio Arnhem-Nijmegen;

  • d.

    Huurdersvereniging Woonwagenbewoners Arnhem (HVWA): Vereniging voor vertegenwoordiging van woonwagenbewoners, zoals vermeld bij de Kamer van Koophandel onder nummer KvK 73054046;

  • e.

    Huurstandplaats: Een standplaats welke wordt verhuurd door de woningcorporatie;

  • f.

    Hoofdbewoner: De persoon aan wie de standplaats toegewezen wordt;

  • g.

    Maatwerk: Maatwerk zoals bedoeld in artikel 5 van deze nadere regels;

  • h.

    Meettijd: Meettijd zoals bedoeld in artikel 1 van de Huisvestingsverordening Gemeente Arnhem 2020;

  • i.

    Registratiedatum: Registratiedatum zoals bedoeld in artikel 1 van de Huisvestingsverordening Gemeente Arnhem 2020;

  • j.

    Sociale huurwagen: Een woonwagen met een huurprijs onder de liberalisatiegrens, zoals bedoeld in artikel 13 eerste lid, onder a van de Wet op huurtoeslag;

  • k.

    Standplaats: Standplaats zoals bedoeld in artikel 1 van de Huisvestingsverordening Gemeente Arnhem 2020;

  • l.

    Woningcorporatie: Een toegelaten instelling als bedoeld in artikel 19 van de Woningwet.

Artikel 2 Toepassingsbereik

Deze nadere regels zijn van toepassing op de toe- en afwijzing van huurstandplaatsen op woonwagenlocaties in de gemeente Arnhem.

Artikel 3 Toewijzing

Voor de toewijzing komen in aanmerking:

  • a.

    Personen die meerderjarig zijn, de Nederlandse nationaliteit bezitten of op grond van een wettelijke bepaling als Nederlander worden behandeld, dan wel als vreemdeling een rechtmatig verblijf hebben in Nederland als bedoeld in artikel 8, onderdelen a tot en met e en l, van de Vreemdelingenwet 2000, en familiebanden hebben met bewoners van de voormalige woonwagenlocatie Schaapsdijk;

  • b.

    ingeschreven staan bij Entree; en

  • c.

    tijdig hebben gereageerd op de aanbieding als bedoeld in artikel 8.

Artikel 4 Basisprocedure toewijzing

  • 1. In de gevallen waarin er geen sprake is van overlijden/verhuizing naar een (woon)zorginstelling of van maatwerk vindt toewijzing plaats door de woningcorporatie, na het doorlopen van de onderhavige procedure:

  • a. toewijzing vindt plaats op grond van het afstammingsbeginsel per woonwagenlocatie;

  • b. voor toewijzing geldt per woonwagenlocatie de meettijd van kinderen van de huidige bewoners, op volgorde van meettijd;

  • c. de ingeschrevene met de langste meettijd kan als eerste aanspraak maken op de standplaats;

  • d. maakt de ingeschrevene hier geen gebruik van, dan is de daaropvolgende ingeschrevene aan de beurt;

  • e. indien er geen kinderen van de bewoners van de betreffende woonwagenlocatie reageren op de vrijgekomen standplaats, kunnen overige familieleden tot de tweede graad hun belangstelling kenbaar maken bij de betreffende woningcorporatie; en

  • f. de huurdersvereniging draagt de kandidaat of kandidaten voor, die conform de onderdelen a en b, of e, uit deze basisprocedure in aanmerking komen voor een woonwagenstandplaats. De woningcorporatie bekijkt welke ingeschrevene de langste meettijd heeft.

  • 2. Bij de toewijzing van woonwagenstandplaatsen geldt dat er voorrang is voor diegenen geen zelfstandige woning hebben en diegenen die een standplaats achterlaten, boven hen (spijtoptanten) die een (sociale huur)woning achterlaten.

Artikel 5 Maatwerk

  • 1.

    Op advies van de Huurdersvereniging Woonwagenbewoners Arnhem kan door de woningcorporaties in afwijking van de basisprocedure, zoals omschreven in artikel 4, op grond van bijzondere omstandigheden maatwerk worden toegepast.

  • 2.

    De Huurdersvereniging Woonwagenbewoners Arnhem draagt gemotiveerd een kandidaat ter beoordeling aan de betreffende woningcorporatie voor.

  • 3.

    Indien er meerdere kandidaten op grond van bijzondere omstandigheden in aanmerking komen voor een standplaats wordt de kandidaat met de langste meettijd voorgedragen aan de woningcorporatie

  • 4.

    De woningcorporatie verifieert of er sprake is van een advies waarin de bijzondere omstandigheden zijn uitgelegd om maatwerk toe te passen en of er sprake is van een motivering van een kandidaat.

  • 5.

    De woningcorporatie beoordeelt of de kandidaat voldoet aan de eisen die op grond van de Huisvestingsverordening Gemeente Arnhem 2020 en onderhavige regeling worden gesteld aan de verhuur van een standplaats. Op basis hiervan besluit de woningcorporatie over de toewijzing van de standplaats.

  • 6.

    Indien de woningcorporatie besluit tot afwijzing van de kandidaat en er geen andere kandidaten zijn die voor de maatwerkprocedure in aanmerking komen, vindt toewijzing volgens de basisprocedure plaats.

Artikel 6 Overlijden/ Verhuizing (woon)zorginstelling

  • 1.

    Bij overlijden of verhuizing naar een (woon)zorginstelling van een eigenaar-bewoner van een woonwagen op een huurstandplaats, hebben kinderen, kleinkinderen of achterkleinkinderen die in aanmerking willen komen voor het overnemen van de huurstandplaats, voorrang bij de toewijzing.

  • 2.

    De Huurdersvereniging Woonwagenbewoners Arnhem draagt gemotiveerd een kandidaat ter beoordeling aan de betreffende woningcorporatie voor.

  • 3.

    De woningcorporatie beoordeelt of de kandidaat voldoet aan de eisen die op grond van de Huisvestingsverordening Gemeente Arnhem 2020 en onderhavige regeling worden gesteld aan de verhuur van een standplaats. Op basis hiervan besluit de woningcorporatie over de toewijzing van de standplaats.

  • 4.

    Indien de woningcorporatie besluit tot afwijzing van de kandidaat en er geen andere kandidaten zijn op grond van overlijden of verhuizing naar een (woon)zorginstelling vindt toewijzing plaats volgens de basisprocedure, tenzij er sprake is van maatwerk.

Artikel 7 Aanbieding

Als een standplaats beschikbaar is, zal de ingeschrevene die volgens artikel 4, 5 of 6 als kandidaat wordt benoemd, op de hoogte gesteld worden en als eerste de gelegenheid krijgen op de aanbieding in te gaan. De kandidaat heeft drie dagen de tijd om te reageren op deze aanbieding.

Artikel 8 Geschil

In het geval van een geschil over een toewijzing die voortvloeit uit deze regels kunt u contact opnemen met de gemeente Arnhem via https://www.arnhem.nl/algemeen/Klacht_bezwaar_of_melding

Artikel 9 Inwerkingtreding

Deze nadere regels treden in werking op de eerste dag na die van de bekendmaking.

Artikel 10 Citeertitel

Deze nadere regels worden aangehaald als: toewijzingsregels woonwagenstandplaatsen gemeente Arnhem 2022.

Aldus besloten in de collegevergadering van 1 november 2022,

Het college van burgemeester en wethouders voornoemd,

de secretaris, de burgemeester,

Toelichting Nadere Regels Toewijzing Woonwagenstandplaatsen

 

Doel en aanleiding

Naar aanleiding van uitspraken van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie dat het Nederlandse beleid met betrekking tot woonwagenbewoners discriminerend is, heeft de minister in juli 2018 het landelijke 'Beleidskader gemeentelijk standplaatsenbeleid' gepresenteerd. Dit beleidskader reikt gemeenten de kaders aan waarmee zij lokaal woonwagenbeleid kunnen ontwikkelen. De kern van het beleidskader is dat woonwagenbewoners een eigen culturele identiteit hebben die samenhangt met hun manier van wonen. Concreter brengt dit de verplichting voor lokale overheden met zich mee om voor een afgewogen woonbeleid te zorgen, zodat de doelgroep volgens hun tradities en culturele identiteit kan leven.

 

In Arnhem zetten we ons voor deze verplichting in door uitvoering te geven aan het ‘Plan van Aanpak Uitbreiding Woonwagenlocaties’. Dit Plan van Aanpak is in juni 2020 door het college van burgemeester en wethouders in juni 2020 vastgesteld.

 

Toewijzing bij sociale huur van woonruimte

Voor doelgroepen voor sociale verhuur van woonruimte, waaronder ook standplaatsen en huurwagens vallen, geldt landelijke en gemeentelijke regelgeving. Deze regelgeving dient toegepast te worden op de specifieke situatie van woonwagenbewoners en hun woonwensen.

 

Een groot deel van de algemene en gemeentelijke regels voor toewijzing van standplaatsen/woonwagens sluit vaak niet aan bij de wensen van woonwagenbewoners. Immers, via de systematiek van meettijd, loting en urgentie, zouden ook ‘burgers’ in aanmerking kunnen komen voor een standplaats. Dit druist in tegen de grote waarde die woonwagenbewoners hechten aan het wonen in familieverband en hun specifieke tradities en culturele identiteit.

 

Om te zorgen dat de toewijzing van woonwagenstandplaatsen op een andere wijze verloopt dan de toewijzing van ‘reguliere’ sociale woonruimten, was in de vigerende Huisvestingverordening gemeente Arnhem 2020 reeds opgenomen dat het aanbod van standplaatsen beschouwd wordt als ‘maatwerk’ ten behoeve van een ‘bijzondere doelgroep’. In de huisvestingsverordening is eveneens opgenomen dat regels voor toewijzing van woonwagenstandplaatsen vastgelegd dienen te worden in een nader door burgemeester en wethouders vast te stellen regeling. Voorliggende beleidsregels vloeien voort uit deze behoefte en deze bepaling uit onze huisvestingsverordening.

 

Invulling

Voorliggende regels zijn opgesteld in samenspraak met de drie grote Arnhemse woningcorporaties en de Huurdersvereniging Woonwagenbewoners Arnhem.

 

In het landelijke beleidskader over gemeentelijk standplaatsenbeleid is opgenomen dat het bij de daadwerkelijke toewijzing van standplaatsen wenselijk is om rekening te houden met de mogelijkheid voor woonwagenbewoners om in familieverband te kunnen samenleven. Ook wordt benoemd dat bij toewijzing overwogen kan worden een ingestelde bewonerscommissie te laten adviseren.

 

In voorliggende beleidsregels zijn beide overwegingen verwerkt. Het afstammingsbeginsel en familieverbanden vormen de hoofdzakelijke gronden voor woningtoewijzing. Adviezen voor toewijzingen worden - behalve in de basisprocedure - afgegeven door de Huurdersvereniging Woonwagenbewoners Arnhem.

 

In de beleidsregels worden drie procedures genoemd; 1. Een basisprocedure; 2. Een procedure bij overlijden en/of verhuizing naar een woonzorginstelling, en 3. Een maatwerkprocedure. Laatstgenoemde procedure wordt toegepast indien naar het oordeel van de huurdersvereniging sprake is van bijzondere omstandigheden.

 

Evaluatie

Voorliggende beleidsregels worden na één jaar na het vaststellen van de regels geëvalueerd.