Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Rheden

Subsidieregeling Informatievoorziening, Advies en Casemanagement voor Inwoners met Geheugenproblemen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRheden
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingSubsidieregeling Informatievoorziening, Advies en Casemanagement voor Inwoners met Geheugenproblemen
CiteertitelNadere regels subsidieverlening Casemanagement bij Geheugenproblemen Rheden
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp
Externe bijlageToelichting

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene subsidieverordening Rheden

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

03-12-2022nieuwe regeling

15-11-2022

gmb-2022-536812

Tekst van de regeling

Intitulé

Subsidieregeling Informatievoorziening, Advies en Casemanagement voor Inwoners met Geheugenproblemen

Het college van burgemeester en wethouders;

overwegende dat er slechts aan één partij subsidie kan worden verleend in het kader van casemanagement bij geheugenproblemen en het daarom gelet op afdeling 4.2.2 van de Algemene wet bestuursrecht en het beginsel van gelijke kansen noodzakelijk is om een subsidieplafond in te stellen met daarbij behorende verdeelsystematiek voor de periode vanaf het inwerkingtreden van dit besluit tot en met 31 december 2026;

gelet op afdeling 4.2.2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en artikel 2, tweede lid, artikel 4, eerste lid, en artikel 5, vierde lid, van de Algemene subsidieverordening Rheden;

 

b e s l u i t :

 

vast te stellen de Subsidieregeling Informatievoorziening, Advies en Casemanagement voor Inwoners met Geheugenproblemen

Artikel 1 Begripsomschrijving

  • a.

    College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rheden.

  • b.

    Inwoner: persoon ingeschreven in de Basisregistratie personen van de gemeenten Rheden of Rozendaal.

  • c.

    Maatwerkvoorziening: een individueel toegekende voorziening zoals bedoeld in artikel 1.1.1. van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015). Het gaat in deze regeling om individuele zorg met een specifiek persoonsgebonden en/of intensief karakter.

  • d.

    Informele ondersteuning: ondersteuning door mantelzorgers en vrijwilligers, waarbij het wat betreft de vrijwillige inzet gaat om vrijwilligers die, onbetaald en onverplicht, werkzaamheden verrichten in georganiseerd verband voor anderen die zorg en ondersteuning nodig hebben in het dagelijks leven.

  • e.

    Rhedens model: de Rhedense verbeelding van de inwoner die centraal staat in zijn of haar eigen leven met familie, vrienden, buurt, vereniging, vrijwilligers (georganiseerd en ongeorganiseerd), gemeente, eerste en tweedelijns zorg en ondersteuning (zie bijlage 1), zoals beschreven in de Sociale Visie ‘Van zelfredzaamheid naar samenredzaamheid’ (2013).

  • f.

    Casemanagement: dit betreft professionele advisering en ondersteuning in brede zin, aan zowel de cliënt als aan zijn of haar mantelzorgers, en het vrijwillige(rs) netwerk. Dit betreft géén dienstverlening zoals bijvoorbeeld maatschappelijk werk en sociaal raadslieden werk. Indien nodig kan deze dienstverlening wel worden toegevoegd naast het casemanagement.

  • g.

    Algemeen toegankelijke voorzieningen: preventieve en collectieve voorzieningen die goed toegankelijk en bereikbaar zijn voor iedereen.

  • h.

    Vrijwillige ondersteuners: mensen die op vrijwillige basis ondersteuning bieden aan hen die dat wensen en nodig hebben zowel thuis als in buurt- en wijkaccommodaties.

  • i.

    Geheugenproblemen in de fase 1 en 2: fase 1 is de ‘niet pluis’ fase en in fase 2 wordt toegewerkt naar een diagnose. Er wordt in deze fases geen ondersteuning geleverd vanuit de Zvw of Wlz.

  • j.

    Geheugenproblemen in de fase 3 en 4: in fase 3 is de diagnose gesteld en wordt ondersteuning aan huis geleverd vanuit de Zvw. In fase 4 staan mensen op de wachtlijst voor opname of worden mensen intramuraal verpleegd.

  • k.

    Formele netwerken: de netwerken van professionele hulp- en zorgverleners zoals huisartsen, geriaters, wijkverpleging en gemeentemedewerkers.

  • l.

    Informele netwerken: de netwerken die mensen onderhouden in de familiesfeer, in de buurt, bij de vereniging of in georganiseerd vrijwilligersverband om zelf- en samenredzaamheid te bevorderen.

Artikel 2 Reikwijdte

  • 1.

    Het bepaalde in deze regeling is enkel van toepassing op de verstrekking van subsidie door het college vallend onder de in artikel 3 bedoelde activiteiten, waarbij de doelgroep van de te subsidiëren activiteiten onder artikel 3, eerste lid, aanhef en onder a, b bestaat uit inwoners met geheugenproblemen zonder diagnose in de fase 1 en 2. Met betrekking tot de activiteit onder artikel 3, eerste lid, aanhef en onder c bestaat de doelgroep uit partijen die vallen onder de beschrijving van artikel 1 onder d, h en l.

  • 2.

    De territoriale reikwijdte waar deze regeling op ziet betreft het grondgebied van de gemeenten Rheden en Rozendaal als één geheel en ondeelbaar perceel. Dat wil zeggen dat de inschrijver verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de gesubsidieerde activiteiten in de hele gemeenten Rheden en Rozendaal.

Artikel 3 Activiteiten

Subsidie kan worden verstrekt voor de volgende bundeling van activiteiten:

  • a.

    Het zorg dragen voor de informatievoorziening in het kader van zorgen en vragen rondom vergeetachtigheid of andere cognitieve problemen. Samen met de inwoner en diens mantelzorger wordt in kaart gebracht wat de ondersteuningsmogelijkheden zijn en welke algemeen toegankelijke voorzieningen daarvoor kunnen worden gebruikt.

  • b.

    Het bieden van ondersteuning bij het indienen van een aanvraag bij de gemeente Rheden voor aanvullende maatwerkvoorzieningen. De casemanager treedt hierbij op als gesprekspartner voor de gemeente Rheden en zorgt indien nodig voor een machtiging van de cliënt/aanvrager van de maatwerkvoorziening. Maatwerk voor Rozendaal wordt uitgevoerd via gemeente Rheden.

  • c.

    Het bieden van ondersteuning aan en scholing van vrijwillige ondersteuners. Ervaring en deskundigheid worden ingezet waar vrijwilligers op het gebied van mantelzorgondersteuning en ondersteuning van de inwoners met de geheugenproblemen binnen de gemeenten Rheden en Rozendaal hun voordeel mee kunnen doen. De inhoud van de informatievoorziening wordt mede bepaald door gezamenlijke behoeftebepaling en prioriteitsstelling van de vrijwillige ondersteuners.

Artikel 4 Drempelcriteria

Aan de subsidieaanvrager worden de volgende eisen gesteld:

  • 1.

    De subsidie kan uitsluitend worden aangevraagd door rechtspersonen met volledige rechtsbevoegdheid die actief zijn op het gebied van welzijn en zorg.

  • 2.

    De subsidieaanvrager moet voldoen aan financiële, economische en juridische eisen, zoals beschreven in de Algemene subsidieverordening en deze regeling. Deze eisen gelden als uitsluitingscriteria in het geval de subsidieaanvrager er niet aan voldoet. De gemeente Rheden kan in een later stadium onderliggende bewijsstukken bij de subsidieaanvrager opvragen.

  • 3.

    De subsidieaanvrager zorgt er aantoonbaar voor dat de casemanagers beschikken over de benodigde opleidingseisen op het gebied van maatschappelijke ondersteuning en ondersteuning aan mensen met dementie en beschikken over aantoonbare ervaring op dat gebied.

  • 4.

    De subsidieaanvrager gaat akkoord met het feit dat alle resultaten die voortvloeien uit de gesubsidieerde activiteiten (intellectueel) eigendom van de gemeente Rheden zijn of worden, tenzij hiervan door of namens de gemeente Rheden expliciet afstand wordt gedaan.

  • 5.

    De subsidieaanvrager zal gekwalificeerde onderaannemers in het werkingsgebied inschakelen met gebruikmaking van een overeenkomst van opdracht om een goede dekkingsgraad van de ondersteuning te bereiken en voldoende keuzevrijheid van de cliënt voor een casemanager te garanderen. Soms past de ene persoon beter bij een bepaalde cliënt dan de andere.

  • 6.

    De subsidieaanvrager garandeert dat het voldoet aan alle eisen die voortvloeien uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de hieraan gerelateerde en geldende landelijke en gemeentelijke wet- en regelgeving. De subsidieaanvrager verklaart zich bereid een verwerkingsovereenkomst af te sluiten met de gemeente Rheden met daarin opgenomen afspraken over de verwerking van persoonsgegevens.

Artikel 5 Procedurele bepalingen

Aan de subsidieaanvraag wordt aanvullend op het bepaalde in de Avs de volgende procedurele eisen gesteld:

  • 1.

    Die subsidieaanvraag heeft betrekking op de jaren 1 januari 2023 tot en met 31 december 2026. De subsidieaanvraag op grond van deze regeling kunnen worden ingediend de dag na bekendmaking van deze regeling en moet door het college zijn ontvangen uiterlijk op 15 december 2022. Indien de aanvrager een onvolledige aanvraag als bedoeld in artikel 4:5 van de Awb indient uiterlijk een week voor het einde van die termijn krijgt de aanvrager een week de tijd om dit gebrek te herstellen.

  • 2.

    De subsidieaanvrager voegt bij de aanvraag een visie en aanpak voor vier jaren, met daarin een gedetailleerde uitwerking voor het eerste jaar van maximaal vijf pagina’s (A-4 formaat, lettertype 11). De subsidieaanvrager verwoordt hierin de zienswijze over en concretiseert de activiteiten als bedoeld in artikel 2. Daarbij wordt inzicht gegeven in het aantal inwoners dat kampt met geheugenproblematiek, andere cognitieve problemen en het aantal inwoners dat bereikt wordt met deze vorm van ondersteuning.

  • 3.

    De aanvraag heeft betrekking op het totale werkingsgebied van de gemeenten Rheden en Rozendaal. De aanvrager dient alle inwoners met geheugenproblemen in het werkgebied van de gemeenten Rheden en Rozendaal die dat wensen te bedienen.

  • 4.

    De subsidieontvanger verplicht zich tot het instemmen met een uitvoeringsovereenkomst op basis waarvan ieder jaar wordt beoordeeld of de subsidieontvanger zich heeft gehouden aan de uitvoeringsafspraken.

  • 5.

    De subsidieontvanger dient er bij de uitvoering van de activiteiten rekening mee te houden dat:

    • a.

      de zelfregie van inwoners en diens mantelzorger(s) zoveel mogelijk behouden blijft;

    • b.

      iedere inwoner naar vermogen mee kan doen in de samenleving;

    • c.

      individuele ondersteuning wordt gegeven waar het moet en preventieve ondersteuning waar het kan;

    • d.

      formele en informele netwerken worden verbonden.

  • 6.

    De subsidieontvanger heeft onder meer de volgende ontwikkelopgaven en laat in de subsidieaanvraag zien dat de aanvraag bijdraagt aan:

    • a.

      het verbeteren van de zichtbaarheid en vindbaarheid van casemanagement voor mensen met geheugenproblemen en diens mantelzorger(s);

    • b.

      het versterken van de verbinding en samenwerking met partijen in de lokale samenleving en aanvullende zorgpartijen.

  • 7.

    De subsidieaanvrager voegt bij de aanvraag een sluitende begroting in welke passend is bij de subsidiabele activiteiten als bedoeld in artikel 2.

  • 8.

    De subsidie wordt slechts verleend als de programmabegroting door de gemeenteraad conform wordt vastgesteld.

Artikel 6 Subsidieplafond en wijze van verdeling

  • 1.

    Het subsidieplafond dat voor deze regeling geldt is € 800.000,00, te weten € 200.000,00 per kalenderjaar. Dit bedrag kan slechts worden verleend aan één rechtspersoon en kan later niet meer worden opgehoogd. Indien de aanvraag van een rechtspersoon wordt ingewilligd voor een lager bedrag dan € 800.000,00, betekent dit niet dat een andere aanvraag wordt ingewilligd voor het verschil tussen het toegekende bedrag en het subsidieplafond. De ingediende aanvragen die door het college als compleet worden aangemerkt worden gewaardeerd aan de hand van de volgende criteria. Per criterium wordt uw aanvraag gewaardeerd met een score van maximaal het aantal punten zoals hieronder vermeld:

    • a.

      Criterium 1: een visie die goed aansluit bij de doelstellingen en ontwikkelopgaven (maximaal 15 punten).

    • b.

      Criterium 2: een effectieve en innovatieve aanpak, waaruit blijkt dat u kennis heeft van wat er speelt in Rheden en de Rhedense buurten en wijken, bekend bent met de netwerken, voortbouwt op de ervaringen van afgelopen jaren, zorgt voor continuïteit in de uitvoering en hoe u bewoners betrekt bij de totstandkoming van uw aanpak (maximaal 40 punten).

    • c.

      Criterium 3: afstemming en samenwerking met zowel professionele partners als bewoners (organisaties en initiatieven) en hoe u in deze samenwerking denkt vorm te geven aan (maximaal 20 punten).

    • d.

      Criterium 4: Organisatorische vormgeving ten behoeve van de kwaliteit van de activiteiten en taken, hieruit blijkt hoe u als lerende organisatie in co-creatie door ontwikkelt (maximaal 15 punten).

    • e.

      Criterium 5: efficiënte en effectieve inzet van financiële middelen waarbij de hoogte van het aangevraagde subsidiebedrag in logisch verband staat met de activiteiten (maximaal 20 punten).

  • 2.

    De beoordelingscommissie bestaat uit medewerkers van de gemeente Rheden en beoordeelt de gunningscriteria afzonderlijk. Per onderdeel wordt door de beoordelaar een score van 0, 2, 6, 8 en 10 gegeven. Daarbij wordt door de beoordelingscommissie per gunningscriteria de volgende uitgangspunten gehanteerd:

    0 = Niet beantwoord. Inschrijver geeft geen uitwerking van het gevraagde.

    2 = Onvoldoende. Inschrijver geeft onvoldoende uitwerking van het gevraagde, heeft de vraag niet begrepen en/of geeft een onduidelijk antwoord. Er is geen inzicht in de wijze van invulling en/of de onderbouwing ontbreekt.

    6 = Voldoende. Inschrijver geeft blijk inzicht te hebben in het gevraagde en heeft een voldoende uitwerking/onderbouwing van het gevraagde waarbij in ieder geval wordt ingegaan op de minimale aandachtspunten.

    8 = Goed. Inschrijver geeft blijk inzicht te hebben in het gevraagde en heeft een goede uitwerking/onderbouwing van het gevraagde. De Inschrijver creëert deels toegevoegde meerwaarde voor Opdrachtgever en/of Cliënt.

    10 = Uitstekend. Inschrijver begrijpt het gevraagde volledig en gaat verder dan het gevraagde. De wijze van invulling is overtuigend en geeft blijk van inzicht waarmee een duidelijke meerwaarde wordt gecreëerd voor Opdrachtgever en Cliënt.

  • 3.

    De inschrijvingen zullen relatief worden beoordeeld. Dit houdt in dat de verschillende antwoorden van de inschrijvers met elkaar vergeleken worden voordat aan ieder individueel antwoord een score wordt gegeven. De beoordelingscommissie zal op basis van een unaniem eindoordeel per gunningscriterium de uiteindelijke score bepalen.

  • 4.

    De volgende formule wordt gehanteerd om de punten per onderdeel te bepalen:

    toegekende score/10) x maximaal te behalen punten = behaalde aantal punten per onderdeel.

    Het behaalde aantal punten wordt per onderdeel afgerond op maximaal twee decimalen. Het totaal aantal punten is de som van de behaalde punten per onderdeel.

  • 5.

    De aanvraag van de rechtspersoon met het de hoogst door de beoordelingscommissie beoordeelde score komt voor subsidieverlening in aanmerking. De aanvragen van de overige rechtspersonen worden door het college gemotiveerd geweigerd.

Artikel 7. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt de dag na bekendmaking in werking.

Artikel 8. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Nadere regels subsidieverlening Casemanagement bij Geheugenproblemen Rheden.

 

Vastgesteld bij besluit van burgemeester en wethouders van 15 november 2022.

Velp, 15 november 2022

Burgemeester en wethouders voornoemd,

burgemeester.

secretaris.