Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Almere

BELEIDSKADER WK-voetbal 2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAlmere
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBELEIDSKADER WK-voetbal 2022
CiteertitelBeleidskader WK voetbal 2022
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

De beleidsregels zijn uitsluitend van toepassing op wedstrijden die gespeeld worden tijdens het WK-voetbal in november en december 2022

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht
  2. Algemene plaatselijke verordening gemeente Almere 2011
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

19-11-2022nieuwe beleidsregel

16-11-2022

gmb-2022-518295

geen

Tekst van de regeling

Intitulé

BELEIDSKADER WK-voetbal 2022

1. Inleiding

1.1 Aanleiding

Op zondag 20 november 2022 start het WK-voetbal in Qatar. Dit evenement zal duren tot 18 december 2022. Het Nederlands elftal heeft zich gekwalificeerd voor dit WK en zal in de groepsfase spelen in groep A met daarin het gastland Qatar, Ecuador en Senegal. Het is de algemene verwachting dat het Nederlandse elftal deze groepsfase zal winnen. Vervolgens is de aanname dat het enthousiasme van de inwoners van Almere zal toenemen naarmate het toernooi een positief verloop blijft houden voor het Nederlands elftal. Net als tijdens eerdere EK’s en WK’s zullen de wedstrijden van het Nederlands elftal in dat geval in steeds grotere mate in groepsverband en buiten de eigen huiselijke omgeving worden bekeken.

 

Dit WK is daarbij afwijkend van eerdere edities doordat, vanwege het warme klimaat in Qatar, het toernooi niet in de reguliere juni/juli zomerperiode wordt gehouden, maar zal plaatsvinden in de wintermaanden november en december. Dit resulteert ook in lagere buitentemperaturen in Nederland tijdens de speeldagen, waardoor de verwachting is dat het aantal buitenevenementen lager zal liggen dan tijdens reguliere WK en EK’s. Dit gegeven wordt in enige mate gemitigeerd doordat de wedstrijden van het Nederlands elftal in de groepsfase in de namiddag plaatsvinden met een begintijd om 16.00 en 17.00 uur. Na de groepsfase zijn de wedstrijden om 16.00 en 20.00 uur. Net als tijdens eerdere WK’s worden in Almere georganiseerde activiteiten lokaal benaderd als een (groot) evenement en worden zo nodig aanvullende regels gesteld om dergelijke evenementen ordelijk te laten verlopen.

 

1.2 Lokaal schermenbeleid

Een van de elementen die bijdragen aan een ongestoord verloop van dit soort massa evenementen is het opstellen van lokaal schermenbeleid. Achtergrond hiervan is dat er een sterke ontwikkeling zichtbaar is geweest tijdens eerdere EK’s en WK’s in het gebruik van megaschermen, matrixschermen en (grote) tv-schermen (verder genoemd ‘schermen’) door onder meer evenementenorganisatoren en horecaondernemers. Een dergelijke mogelijkheid om met een grote groep mensen samen naar het voetbal te kijken heeft een positieve waarde doordat het bijdraagt aan de feestelijkheid, de verbroedering en het saamhorige gevoel. Het plaatsen van dergelijke schermen in de openbare ruimte brengt ook risico’s met zich mee ten aanzien van potentiële overcrowding, overmatig gebruik van (al dan niet zelf meegenomen) alcohol, vermenging van risico groepen, ongewenste aanzuigende werking, vermenging met autoverkeer en de onbereikbaarheid voor nood- en hulpdiensten. Een lokaal schermenbeleid met aandacht voor deze risico’s maakt deze effecten inzichtelijk en beheersbaar.

 

Voor dit WK-voetbal is derhalve een beleidskader geformuleerd met beleidsregels voor het plaatsen/gebruiken van schermen In de openbare ruimte. De regels wijken slechts in zeer beperkte mate af van de eerder gehanteerde beleidsregels tijdens voorgaande grootschalige voetbal gerelateerde evenementen.

 

2. Juridisch kader

2.1Wettelijke grondslag

Het is op grond van artikel 2:10 Algemene plaatselijke verordening Almere 2011 (verder APV) verboden zonder vergunning van de burgemeester een evenement te organiseren. Dit betekent dat de burgemeester op basis van dit artikel en artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht bevoegd is beleidsregels vast te stellen, waarin nadere regels en voorschriften zijn opgenomen met betrekking tot de aanvraag en verlening van een evenementenvergunning.

De ‘Beleidsregel WK-voetbal 2022’ is een aanvulling op en nadere uitwerking van de Nota ’Evenementen in Almere’ en het ’Handboek Evenementen’. Deze documenten blijven onverkort van kracht.

 

2.2 Afbakening

De beleidsregels zijn uitsluitend van toepassing op wedstrijden die gespeeld worden tijdens het WK-voetbal in november en december 2022.

 

3. Gemeentelijke uitgangspunten

3.1 Gemeentelijke uitgangspunten

Alle mogelijke vormen van het plaatsen van schermen tijdens het WK-voetbal 2022 zijn, met inachtneming van de onderstaande voorwaarden en voorschriften, toegestaan. Het plaatsen van schermen bij eilandterrassen is echter te allen tijde verboden.

 

3.2Vergunningsplicht

Of een evenement vergunningplichtig is, hangt af van de grootte of vorm van het te organiseren evenement. Onder kleinschalig worden evenementen begrepen met minder dan 100 bezoekers. Grootschalige evenementen zijn die waarbij 100 of meer bezoekers worden verwacht. Voor het bepalen van dit aantal bezoekers is het in beide gevallen leidend welk aantal op hetzelfde tijdstip aanwezig is.

 

 

Mogelijkheden

Grootte

Vergunningsplicht

1.

Schermen geplaatst in binnen locaties

Klein- of Grootschalig

Nee, maar de activiteit dient wel te passen binnen geldende gebruiksvergunning.

2.

Schermen op gevelterrassen

Kleinschalig

Nee, maar schermen moeten gericht zijn naar de horecagelegenheid om uitbreiding van terrassen te voorkomen.

3.

Schermen bij straatfeesten

Kleinschalig

Nee, mits er geen schermen en andere voorwerpen op de openbare weg worden geplaatst en het feest 14 dagen van te voren wordt gemeld.

4.

Schermen in de openbare ruimte (anders dan straatfeest)

Grootschalig

Vergunningplichtig

 

3.3Toelichting per soort evenement

Ad 1: Schermen in binnen locaties

  • Het plaatsen van schermen in binnen locaties — waaronder horecagelegenheden en sportkantines begrepen - is toegestaan, mits het evenement past binnen de bestaande voorwaarden die verbonden zijn aan de verleende gebruiksvergunning of gebruiksmelding.

  • Voor het plaatsen van een (beeld-)scherm op een binnen locatie hoeft geen vergunning aangevraagd te worden.

  • De voorwaarden gesteld in de Alcoholwet-vergunning (voorheen Drank- en Horecawet) en de gebruiksvergunning gelden onverkort.

 

Ad 2: Schermen op gevelterrassen

  • Het plaatsen van schermen op gevelterrassen is toegestaan, mits de schermen op een zodanige wijze geplaatst worden dat het niet mogelijk is vanaf de openbare weg de beelden te bekijken. Deze schermen zijn dus vanaf de straatzijde naar het terras en de betreffende horeca- inrichting gericht.

  • Voor het plaatsen van schermen op gevelterrassen hoeft geen vergunning te worden aangevraagd.

  • Het plaatsen van een buitenbar op een gevalterras Is toegestaan, mits:

  • a.

    De buitenbar binnen de terraszone van 4,225 meter uit de gevel is geplaatst;

  • b.

    De buitenbar maximaal 2 biertappunten heeft;

  • c.

    Vanaf de buitenbar ook alcoholvrije dranken worden aangeboden;

  • d.

    De buitenbar niet wordt geplaatst in vluchtwegen en geen belemmering vormt voor een veilige ontvluchting van het publiek;

  • e.

    De buitenbar uiterlijk een half uur na de wedstrijd (eventueel inclusief verlenging) wordt gesloten;

  • f.

    Tijdens evenementen zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van biologisch afbreekbare drinkglazen of zogenaamde statiegeldbekers. Er mag niet in glas worden geschonken.

 

Ad 3: Schermen in de straat (straatfeest)

  • Onder een straatfeest wordt verstaan: een kleinschalig, niet-commercieel, wijk-/buurtgericht, zelfregulerend evenement, waaraan minder dan 100 personen gelijktijdig deelnemen en waarbij de wedstrijden in de openbare ruimte op een of meerdere schermen worden getoond.

    Het organiseren van een dergelijk straatfeest is toegestaan, mits er geen schermen en andere voorwerpen - zoals banken en partytenten - op de rijbaan worden geplaatst en het evenement maximaal een half uur na afloop van de wedstrijd (eventueel inclusief verlenging) eindigt.

  • Voor een straatfeest is geen evenementenvergunning vereist.

  • Het is verplicht om een straatfeest veertien dagen voor het plaatsvinden ervan te melden bij de gemeente via een kennisgeving.

  • De organisator van het straatfeest is verantwoordelijk voor het schoon achterlaten van de openbare ruimte.

 

Ad 4: Schermen op locatie in de openbare ruimte (grootschalig)

  • Wanneer een evenement, niet zijnde een straatfeest, in de openbare ruimte wordt georganiseerd, is een evenementenvergunning ex artikel 2:10 APV nodig.

  • De vergunning wordt alleen verleend indien de fysieke locatie waar men het scherm of de schermen wil plaatsen, daarvoor geschikt is.

  • Voordat een vergunning wordt verleend zal advies worden ingewonnen bij de nood- en hulpdiensten.

  • Per locatie wordt door vergunningverlener bepaald of deze geschikt, haalbaar en uitvoerbaar is voor het plaatsen van een scherm of meerdere schermen en overige objecten.

  • Voor locaties waarbij sprake is van een vermenging tussen publiek en autoverkeer wordt geen vergunning verleend.

 

4. Aanvullende regels voor schermen in de openbare ruimte

 

Voor het plaatsen van schermen in de openbare ruimte gelden de volgende (aanvullende) regels:

  • a.

    Het evenement wordt gefaseerd op- en afgebouwd. Vanaf twee uur voor aanvang van de wedstrijd moet het terrein gereed zijn voor het ontvangen van het publiek. De eindtijd van het evenement wordt vastgesteld op maximaal een half uur na afloop van de wedstrijd (eventueel inclusief verlenging). Twee uur na afloop van de wedstrijd moet de locatie schoon worden opgeleverd.

  • b.

    De verkoop van alcohol vindt tijdens het evenement plaats vanuit vaste verkooppunten.

  • c.

    Tijdens het evenement mag uitsluitend gebruik worden gemaakt van zogenaamde statiegeldbekers of biologisch afbreekbare drinkglazen. Ook op de terrassen die bij het evenement betrokken zijn, moet gebruik gemaakt worden van deze bekers/glazen.

  • d.

    Versterkt geluid Is toegestaan vanaf één uur voor de wedstrijd tot een half uur na het einde van de wedstrijd (eventueel inclusief verlenging).

  • e.

    De organisator is verplicht voldoende toiletgelegenheid te bieden en daartoe mogelijk extra toiletten te plaatsen, zowel op als rond de evenementenlocatie. Daarbij wordt uitgegaan van de norm van 1 toilet op 150 bezoekers.

  • f.

    De organisator is verplicht voor voldoende EHBO’ers te zorgen en draagt zorg voor hun veiligheid.

  • g.

    Vanaf twee uur voor de wedstrijd, gedurende en tot twee uur na de wedstrijd wordt er toezicht gehouden door een erkend beveiligingsbedrijf. Het bepalen van het aantal particuliere beveiligers is maatwerk en zal per evenement en locatie door vergunningverlener worden beoordeeld.

 

5. Procedure vergunningaanvraag

 

Voor wat het aanvragen van een evenementenvergunning betreft, geldt het

volgende:

  • a.

    De termijnen zoals beschreven in het ‘Handboek evenementen’ zijn op de aanvragen voor het plaatsen van schermen van toepassing.

  • b.

    Wanneer een organisator voornemens is meerdere evenementen te organiseren, moeten alle evenementen in één aanvraag zijn opgenomen. Als de datum of het tijdstip van een bepaalde wedstrijd op dat moment nog niet bekend is, volstaat het om in de aanvraag te vermelden dat het een kwartfinale-, halve finale- of finalewedstrijd betreft.

  • c.

    De aanvraag moet worden ingediend conform de voorwaarden die in het evenementenaanvraag formulier van de gemeente zijn aangegeven. Bij de aanvraag dient een veiligheidsplan te worden ingediend. Dit veiligheidsplan dient in ieder geval een calamiteitenplan, een beveiligingsplan en, indien van toepassing, een verkeersplan te bevatten.

 

6. Overige bepalingen

6.1Evaluatie tijdens WK

Tijdens het WK-voetbal wisselen vergunningverlener, netwerkpartners en organisatoren direct of kort na elke wedstrijd die uitgezonden is op een scherm waarvoor vergunning is verleend, ervaringen uit. Deze ervaringen kunnen aanleiding zijn om voor een volgende wedstrijd aanvullende maatregelen in de vergunning op te nemen.

 

6.2Vrees voor verstoringen openbare orde

Er kunnen zich omstandigheden voordoen, waarbij er concrete aanwijzingen zijn dat het houden van het evenement zal leiden tot verstoringen van de openbare orde. In dat geval zal ik het plaatsen van een scherm of schermen om die reden (alsnog) verbieden en de vergunning op grond van artikel 1: 6 APV intrekken. Mocht deze situatie zich onverhoopt voordoen, dan wordt de organisator hierover zo vroeg mogelijk geïnformeerd.

 

7. Slotbepalingen

Tegen deze beleidsregels staat geen bezwaar en beroep open. Belanghebbenden kunnen wel bezwaar en beroep instellen tegen de te verlenen evenementenvergunningen, waarin op deze beleidslijn gebaseerde voorwaarden zijn opgenomen.

 

Dit besluit treedt in werking de eerste dag na bekendmaking

 

 

 

Aldus vastgesteld d.d. 16 november 2022

De burgemeester van de gemeente Almere,

A.T.B. Bijleveld-Schouten