Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Bergen (L)

Beleidsregels beschut werken

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBergen (L)
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels beschut werken
CiteertitelBeleidsregels beschut werken
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

19-11-2022nieuwe regeling

16-06-2015

gmb-2022-514142

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels beschut werken

 

Doel van deze maatregel

 

Het bieden van beschut werk in een dienstbetrekking voor inwoners die op basis van hun arbeidsbeperking hierop zijn aangewezen.

 

Dit moet…

 

  • 1-

    Uw gemeente doet de voorselectie van kandidaten voor beschut werken. Bij deze voorselectie geldt als voorwaarde dat:

    • er sprake is van lichamelijke en/of psychische en/of verstandelijke beperkingen;

      • 1.

        er wellicht aanpassingen nodig zijn op de werkplek;

      • 2.

        er structurele begeleiding op de werkplek nodig is.

  • 2-

    Is op basis van de voorselectie beschut werken aangewezen, dan wordt een advies gevraagd aan het UWV.

  • 3-

    De gemeente neemt op basis van de voorselectie en het advies van het UWV een formeel besluit tot het wel/niet zijn aangewezen op de voorziening beschut werken. Een eventuele afwijking van het advies van het UWV moet worden gemotiveerd.

  • 4-

    De kandidaat wordt een dienstverband beschut werken geboden

  • 5-

    De verminderde loonwaarde van de kandidaat wordt op basis van een meting vastgesteld en krijgt de werkgever gecompenseerd met een loonkostensubsidie.

  • 6-

    De loonwaarde wordt elke 3 jaar geactualiseerd.

  • 7-

    De noodzakelijke begeleiding wordt ingezet en bekostigd.

Dit is wenselijk…

 

  • 8-

    Voldoet men aan de onder 1 genoemde voorwaarden , dan wordt een proefsetting afgesproken van maximaal een jaar, met als doel het arbeidspotentieel en loonwaarde goed in beeld te brengen. De duur van deze proefsetting wordt met de gemeente, de kandidaat en de aanbieder van de proefsetting overeen gekomen en de nodige begeleiding wordt gegarandeerd.

  • 9-

    De proefsetting vindt plaats met behoud van uitkering.

  • 10-

    De kandidaat moet tot regelmatige arbeid in staat zijn. Dat betekent dat de kandidaat minimaal 4 dagdelen per week moet kunnen werken.

  • 11-

    De kandidaat dient zelfstandig de locatie van de proefsetting te kunnen bereiken.

  • 12-

    De voorselectie gebeurt zorgvuldig en is gebaseerd op ervaringen die in de praktijk zijn opgedaan met de kandidaat. De officiële toelating tot de voorziening beschut werken (inclusief advies UWV) is vervolgens in de regel een formaliteit.

  • 13-

    Het dienstverband dat op basis van de toelating wordt geboden, is meestal een continuering van de in gang gezette praktijksituatie.

  • 14-

    De voorziening is in de regel voorbehouden aan personen met een bijstandsuitkering en aan personen die vanuit het Praktijkonderwijs of Voortgezet Speciaal Onderwijs zijn aangewezen op een overstap naar beschut werken.

Dit is situationeel

 

  • 15-

    Na de proefsetting bij de beschut werken plek moet de kandidaat een redelijke loonwaarde vertegenwoordigen. Deze is minimaal 30% van het wettelijk minimumloon.

    Indien gedurende de proefsetting niet aan de criteria voor beschut werken kan worden voldaan, dan wordt in samenspraak bezien welke andere mogelijkheden er voor participatie zijn (o.a. dagbesteding, banenafspraak).

Afwegingen…

 

Voor de inzet van de voorziening beschut werken geldt een kosten-baten afweging. De inzet van de voorziening mag niet méér kosten dan de uitkering of potentiële uitkering. Dit kan in de regel alleen door geen volledig dienstverband te bieden. Uitgangspunt is dat het dienstverband maximaal 75% van een volledig dienst verband bedraagt (= 40 uren per week).

 

Dubbele uitvoeringskosten (uitkering en dienstverband) worden zoveel mogelijk voorkomen. Dat betekent dat met de inzet van de voorziening beschut werken uitstroom uit de uitkering wordt gerealiseerd. Is de loonkostensubsidie hiervoor ontoereikend, dan kan extra subsidie worden overwogen.

 

Toelichting…

 

De nieuwe voorziening beschut werken komt in de plaats van de WSW. Met ingang van 1 januari 2015 kan niemand nog instromen in de WSW. Mensen die op de wachtlijst voor de WSW staan hebben voor 2015 en 2016 een voorkeurspositie voor de banen uit de banenafspraak. Landelijk is de overheid met werkgevers/werknemers overeengekomen dat er uiteindelijk 125.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking worden gerealiseerd; de banenafspraak. Voor deze banen houdt het UWV een doelgroepenregister bij en de mensen op de wachtlijst WSW worden automatisch opgenomen in dit doelgroepenregister. Voor de nieuwe vormen van beschut werken verleent de overheid een compensatie aan gemeenten voor uiteindelijk 30.000 nieuwe banen. Dit onder gelijktijdige afbouw van de huidige WSW van 90.000 naar 0 banen. De overheid rekent over 2015 met 5 nieuwe plaatsingen voor een gemeente met een inwonertal van 100.000 en vanaf 2016 met 10 plaatsingen per jaar.