Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gouda

Naamgeving openbare ruimten (Willem Idenburgpad, De Rijkestraat, Eendrachtspad en Willem Idenburglaan) in woonplaats Gouda

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieGouda
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNaamgeving openbare ruimten (Willem Idenburgpad, De Rijkestraat, Eendrachtspad en Willem Idenburglaan) in woonplaats Gouda
Citeertitel
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp
Externe bijlagenOude situatietekening Nieuwe situatietekening

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

08-11-2022nieuwe regeling

01-11-2022

gmb-2022-494116

ZG436627

Tekst van de regeling

Intitulé

Naamgeving openbare ruimten (Willem Idenburgpad, De Rijkestraat, Eendrachtspad en Willem Idenburglaan) in woonplaats Gouda

Het college van burgemeester en wethouders van Gouda;

 

gelet op :

  • -

    art. 2.14, tweede lid van de Verordening fysieke leefomgeving Gouda;

  • -

    de Wet basisregistratie adressen en gebouwen;

  • -

    artikel 11, zesde lid van het Gouds mandatenbesluit;

gezien het :

  • -

    positieve advies van de commissie naamgeving openbare ruimte op 17 oktober 2022.

besluit tot:

 

  • 1.

    Het vaststellen van de benaming van de openbare ruimte, zoals op tekening ‘nieuwe situatie’ is aangegeven: Eendrachtspad (straatcode 9253) en Willem Idenburglaan (straatcode 9254).

  • 2.

    Tot het handhaven van de benaming van de openbare ruimte, zoals op tekening ‘nieuwe situatie’ is aangegeven: De Rijkestraat.

  • 3.

    Het intrekken van de benaming van de openbare ruimte, zoals op tekening ‘bestaande situatie’ is aangegeven: Willem Idenburgpad.

In overeenstemming met de bijbehorende situatietekeningen.

Aldus besloten 1 november 2022,

namens burgemeester en wethouders van Gouda,

de burgemeester,

mr. drs. P. Verhoeve

Situatietekening bestaand

 

 

Situatietekening nieuw

 

 

Toelichting

In 1960 zijn namen uit het verzet van de tweede wereldoorlog herdacht met een openbare ruimte. Destijds werd het bezwaarlijk gevonden om de naam W. Idenburg voor een straat met bebouwing te benoemen. Het bezwaar was gelegen in het feit dat er in 1954 reeds een Idenburgstraat benoemd was. Deze naam was afkomstig van de antirevolutionaire staatsman A.W. F. Idenburg. Daardoor werd besloten een pad te voorzien van de naam Willem Idenburg.

Nadat er stadsvernieuwingsplannen kwamen en er door de gemeente en de eigenaar van de grond in samenwerking met de projectontwikkelaar bewonersvoorlichtingsavonden georganiseerd werden heeft familie van Willem Idenburg aangegeven dat zij nog steeds verbolgen waren over de in hun ogen niet rechtdoende gekozen oplossing van het genoemde pad.

Na kennis genomen hebben van de wens, die meerdere malen geuit is aan vertegenwoordigers van de gemeente, is in samenspraak met de familie een oplossing gezocht. De oplossing is om een gedeelte van De Rijkestraat in te korten en dit gedeelte te voorzien van de naam Willem Idenburglaan.

  • Willem Idenburg (1904-1945). Was in de tweede wereldoorlog echtgenoot en vader van een gezin. Toch werd hij actief in het verzet. Willem Idenburg, aannemer van stukadoorswerk van beroep, was lid van de Ordedienst en later van de Binnenlandse Strijdkrachten. Hij behartigde de belangen van onderduikers en Joden en werd als gevolg van verraad in Gouda gearresteerd. Een poging om hem tijdens zijn transport naar Rotterdam te bevrijden mislukte. Hij werd vervolgens via Scheveningen en Amersfoort naar concentratiekamp Neuengamme 30 km ten zuidoosten van Hamburg overgebracht. Eind april werden de gevangenen aan boord van schepen gebracht op de rede van Lübeck waar hij aan boord van de Cap Arcona overleed op 27 april 1945. Hij is begraven in Neustadt Holstein en in 1959 herbegraven op de erebegraafplaats te Loenen.

De naam Willem Idenburgpad wordt ingetrokken. Dit pad wordt voorzien van de naam Eendrachtspad.

 

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking in het Gemeenteblad.

De aanwijzing van namen in de openbare ruimte is een besluit in de zin van art. 1:3 Algemene wet bestuursrecht, waartegen binnen 6 weken na deze bekendmaking een bezwaarschrift bij het college kan worden ingediend.