Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Alblasserdam

BELEIDSREGELS EXPLOITATIEVERGUNNING TERRAS GEMEENTE ALBLASSERDAM 2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAlblasserdam
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBELEIDSREGELS EXPLOITATIEVERGUNNING TERRAS GEMEENTE ALBLASSERDAM 2022
CiteertitelBeleidsregels exploitatievergunning terras Gemeente Alblasserdam 2022
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene Plaatselijke Verordening Alblasserdam 2022

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

09-11-2022nieuwe regeling

27-09-2022

gmb-2022-493866

Tekst van de regeling

Intitulé

BELEIDSREGELS EXPLOITATIEVERGUNNING TERRAS GEMEENTE ALBLASSERDAM 2022

 

De burgemeester van de gemeente Alblasserdam, gelet op art 2:28 e.v. Algemene Plaatselijke Verordening Alblasserdam 2022,

 

overwegende dat, het wenselijk is beleidsregels vast te stellen omtrent de bevoegdheid tot het verlenen van een exploitatievergunning voor het exploiteren van een terras,

 

besluit vast te stellen de volgende beleidsregels: BELEIDSREGELS EXPLOITATIEVERGUNNING TERRAS GEMEENTE ALBLASSERDAM 2022

 

 

JURIDISCH KADER

 

Op grond van artikel 2:28 Algemene Plaatselijke Verordening Alblasserdam 2022 is het verboden om zonder vergunning een inrichting te exploiteren. Dit verbod geldt ook voor het exploiteren van een terras, aangezien het terras onderdeel uitmaakt van de inrichting. De burgemeester is bevoegd aanvragen te weigeren of voorschriften te verbinden aan de exploitatievergunning. Het terras is een complex onderdeel van de inrichting, aangezien het in directe verbinding staat met de openbare ruimte. Er kan veel overlast ontstaan vanuit een terras. Hierdoor is het wenselijk beleidsregels op te stellen. Door deze regels kan de burgemeester zorgvuldiger afwegen wanneer er een exploitatievergunning wordt verleend voor een terras. Daarnaast maken beleidsregels het mogelijk om uniforme voorschriften vast te stellen die kunnen worden verbonden aan de exploitatievergunning.

 

AANLEIDING

 

Terrassen zijn vanuit recreatief en economisch oogpunt belangrijk en zorgen voor levendigheid in Alblasserdam. Dit past ook in de in 2014 opgestelde Centrumvisie. De afgelopen jaren hebben de ondernemers en de gemeente veel geïnvesteerd in de bedrijvigheid rondom het centrum en op het Raadhuisplein. Hierdoor is het horeca-aanbod toegenomen.

Terrassen zorgen voor een levendig straatbeeld en dragen bij aan de aantrekkelijkheid van de openbare ruimte. Daar staat tegenover dat terrassen voor geluidsoverlast kunnen zorgen, het verkeer kunnen hinderen en door hun vormgeving de beeldkwaliteit van de omgeving kunnen beïnvloeden. Vanwege deze verschillende belangen wil de gemeente heldere regelgeving hebben voor haar vergunningverlening voor terrassen. De gemeente heeft eenduidige regels en richtlijnen opgesteld voor terrassen zodat de openbare ruimte aantrekkelijk blijft, zijn openbare karakter behoud en hinder en overlast zoveel mogelijk worden voorkomen.

 

Voor wie?

Het beleid is gericht aan alle ondernemers in Alblasserdam die vanuit een openbare inrichting horeca- activiteiten verrichten met een terras en overige ondernemers met een gevelzitplaats.

 

 

ALGEMENE REGELS

 

 

Terrasseizoen

 

Het terrasseizoen duurt vanaf 1 maart tot en met 1 november.

 

Terrasverwarming

 

Op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening is het toegestaan om terrashaarden en vuurkorven te plaatsen. Alblasserdam streeft echter naar een duurzame gemeente dus het met fossiele brandstoffen verwarmen van terrassen is vanuit het oogpunt van duurzaamheid niet toegestaan in de vergunning. De ondernemer is zelf verantwoordelijk voor het gebruik van de meest duurzame terrasverwarming en de inzet van de best beschikbare technieken. Infrarood verwarmen is daarbij het meest milieu-vriendelijk.

 

Sluitingstijden

 

Volgens artikel 2:29 van de Algemene Plaatselijke Verordening mag een horecabedrijf (en een daarbij behorend terras) buiten onderstaande tijden niet geopend zijn:

Op maandag tot en met vrijdag tussen 01.00 uur en 06.00 uur en

Op zaterdag en zondag tussen 02.00 uur en 06.00 uur

 

Kosten

 

Voor het in gebruik nemen van gemeentegrond ten behoeve van een terras wordt precariobelasting geheven. Daarnaast worden leges geheven voor de vergunningen die eventueel benodigd zijn, zoals bijvoorbeeld de exploitatievergunning voor een terras en de omgevingsvergunning. De maatstaven en de tarieven voor de precariobelasting zijn opgenomen in de Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting. De tarieven voor een aanvraag omgevingsvergunning zijn opgenomen in de Verordening op de heffing en invordering van leges. Deze verordeningen zijn te vinden op www.overheid.nl.

 

Inrichting

 

De Gemeente Alblasserdam vindt het belangrijk dat de eigen identiteit van de ondernemingen leidend is. In principe staat het de ondernemer dus vrij het terras naar eigen inzicht in te richten. Wel dient de gehele terrasinrichting, zoals terrasschermen, parasols en meubilair binnen het eigen terras op elkaar afgestemd te zijn, qua kleur en stijl. Ook heeft de ondernemer de verantwoordelijkheid het terras schoon te houden en de voorwerpen die op het terras staan moeten heel zijn.

 

Omgevingsvergunning

 

Wanneer een onderdeel van een terras omschreven kan worden als een bouwwerk, kan er een omgevingsvergunning vereist zijn. De omgevingsvergunning kan tegelijk worden aangevraagd met de exploitatievergunning voor een terra en kan worden aangevraagd bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid via www.omgevingsloket.nl.

 

Vergunningplicht voor bedrijfsmatig terras

 

Bepalend voor de vergunningplicht voor een terras is of een terras bedrijfsmatig wordt geëxploiteerd. Het maakt dus niet uit of een terras bijvoorbeeld op het eigen terrein is gesitueerd. Als het terras voor klanten en overig publiek toegankelijk is, moet er een vergunning zijn. Dat geldt eveneens voor terrassen aan de achterzijde en terrassen die op afgesloten terreinen liggen. De vergunning staat op naam van de exploitant en is niet overdraagbaar.

Indien voor de inrichting een exploitatievergunning (nodig) is, wordt het terras onder deze vergunning ondergebracht.

Zowel de omgevings- als de exploitatie/terrasvergunning dienen aangevraagd te worden bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.

 

Afwijken van beleid

 

In bijzondere gevallen kan er aanleiding zijn om van het beleid af te wijken. In de Algemene wet bestuursrecht (Awb) staat dat het bestuursorgaan handelt overeenkomstig de beleidsregel, tenzij dat voor één of meer belanghebbenden gevolgen zou hebben die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig zijn in verhouding tot de met de beleidsregel te dienen doelen. In bijzondere gevallen kan het college dus afwijken van deze beleidsregels.

 

Overgangsrecht

 

Bestaande terrasvergunningen blijven geldig, tot het moment dat er een wijziging plaatsvindt. Op dat moment dient opnieuw vergunning te worden aangevraagd. Nieuwe aanvragen voor een terrasvergunning dienen aan de dan geldende regels te voldoen.

 

Notitie terrassen 2007

 

De beleidsregels uit de notitie terrassen uit 2007 worden ingetrokken zodat deze beleidsregels in werking treden.

 

 

WAAR MOGELIJK?

 

 

Bestemming

 

In gemeentelijke bestemmingsplannen en andere gemeentelijke verordeningen (bijv. de Algemene Plaatselijke verordening) zijn op basis van de algemene regels terrassen toegestaan bij horecagelegenheden. In de regels is bepaald dat terrassen zijn toegestaan bij naast- of nabijgelegen horecabedrijven, mits het terras voldoet aan de voorwaarden van deze beleidsregels.

 

Plaatsingregels

 

Een exploitatievergunning voor een terras kan worden verkregen wanneer de omstandigheden dit toestaan. Dit is altijd maatwerk en wordt getoetst aan de onderstaande regels:

 

  • Het gebruik, beheer en onderhoud van de openbare weg (incl. kabels en leidingen) moet mogelijk blijven. Dit geldt voor bijvoorbeeld evenementen en markten.

  • De terrassen worden geplaatst naast of nabij de inrichting.

  • De nooduitgangen, brandtrappen en brandkranen moeten worden vrijgehouden van obstakels.

  • Op trottoirs moet er een obstakelvrije doorloopruimte worden behouden van minimaal 0,90 m. Dit geldt ook bij het in gebruik zijn van het terras, dus inclusief ruimte van uitgeschoven stoelen. Geleidelijnen in het trottoir moeten inclusief een vrije ruimte van 0,60 m aan weerszijden worden vrijgehouden van obstakels. Voor een terras moet minimaal 4,5 meter vrije doorgang overblijven voor hulpdiensten. Gebruikers van in de nabijheid gelegen panden en passanten mogen niet worden gehinderd.

  • De afstand tot het verkeer/auto’s moet minimaal 0,50 m zijn.

  • Vlonders zijn niet toegestaan, tenzij aantoonbaar noodzakelijk i.v.m. ongelijkheid of helling.

  • Terrassen in de vorm van aan/uitbouwen of serres zonder noodzakelijke vergunningen zijn niet toegestaan.

  • Horeca-exploitanten mogen –indien mogelijk (zie regels hierboven) – maximaal 1 reclamebord van maximaal 1 bij 1 meter (met de eigen naam en b.v. menu of aanbiedingen) plaatsen in de strook van 1 meter direct voor en aansluitend aan het terras.

  • Afmetingen die in de exploitatievergunning voor een terras zijn opgenomen, zijn leidend.

  • Eventuele speciale markeringen in het wegdek zijn leidend bij bepaling afmeting.

  • Picknicktafels (een tafel met daaraan gemonteerde zitbanken of stoelen) zijn niet toegestaan.

     

VERGUNNINGSVOORWAARDEN

 

 

Als voorwaarde in de vergunning wordt opgenomen dat het terras moet voldoen aan deze beleidsregels. Daarnaast zullen expliciet de volgende voorwaarden en opmerkingen worden meegenomen:

 

Terrasschermen

 

  • Hoogte van het scherm is maximaal 1.60 m.

  • De schermen zijn zo veel mogelijk transparant (dus geen folie en geen roeden).

  • Het onderste deel van 0.75 m mag ondoorzichtig zijn.

  • De schermen zijn van duurzaam materiaal, zoals glas of plaatmateriaal, met slanke profielen.

  • De schermen moeten zoveel mogelijk gelijkvormig zijn.

  • Kleur en materiaal van de schermen sluiten aan bij de kleur en materiaal van de gevel van de betreffende zaak.

  • Maximaal 50% van het terras mag omsloten zijn.

  • Door de plaatsing mag de bestrating niet worden beschadigd.

  • Als bij verwijdering van de schermen toch schade ontstaat dan dient de bestrating te worden hersteld en bekostigd door de ondernemer.

  • Op terrasschermen mag geen reclame worden aangebracht.

  •  

Parasols

 

  • Parasols moeten inklapbaar zijn. Het ingraven van parasolvoeten of het aanbrengen van grondbuizen en/of -verankering in de openbare ruimte is niet toegestaan. Ook niet als deze na gebruik worden afgedekt.

  • Parasols moeten stabiel staan en bestand zijn tegen de weersomstandigheden. De vergunninghouder is verantwoordelijk voor het tijdig inspelen op en het nemen van afdoende maatregelen bij wisselende weersomstandigheden

  • De vrije doorloophoogte onder de parasols is tenminste 2,20 m.

  • Parasols mogen niet uitsteken buiten het terras.

  • Door de plaatsing mag de bestrating niet worden beschadigd.

  • Als bij verwijdering van de parasols toch schade ontstaat dan dient de bestrating te worden door de ondernemer

  • Zijflappen/windschermen zijn niet toegestaan.

  • Markante reclame op parasols enkel op de volant.

  • Discrete reclame en de eigen naam van de bijbehorende horecagelegenheid mag op de gehele parasol.

  •  

Buffetkasten/buitenbars

 

  • Buffetkasten en buitenbars zijn verrijdbaar en voorzien van een betrouwbaar blokkeersysteem.

  • Na sluitingstijd dienen de buffetkasten en buitenbars uit de openbare ruimte te worden verwijderd.

  •  

Zonneschermen

 

  • Zonneschermen worden bevestigd aan de gevel.

  • Zonneschermen moeten inklapbaar zijn.

  • De vrije doorloophoogte onder zonneschermen is minimaal 2,20 m. Zonneschermen mogen niet uitsteken buiten het terras.

  •  

Bloembakken

 

  • Bloembakken zijn onderdeel van een terras en moeten te allen tijden verwijderd kunnen worden indien nodig.

  • Overige voorwaarden en opmerkingen Volgens de telecommunicatieverordening en de leidingenverordening is het verboden zonder toestemming van de gemeente graafwerk te verrichten en/of verharding op te breken.

  • Bakken en braden is niet toegestaan.

  • Terras moet zijn opgesteld conform de bijbehorende situatietekening.

  • Het terras, inclusief verharding dient steeds in goede staat van onderhoud te verkeren.

  • Het terras mag niet worden gebruikt als opslagruimte voor afval, voorraden, lege emballage of andere materialen.

  • Eventuele schade aan gemeentelijke-eigendom(men) dient gemeld te worden bij de gemeente. Indien de schade ontstaan is als gevolg van de inrichting op het gebruik van het terras dienen de herstelkosten door vergunninghouder te worden vergoed aan de gemeente.

  • De in de nabijheid van het terras aanwezige brandkranen dienen te allen tijde bereikbaar te zijn.

  • Daar waar in het kader van de brandbeveiliging door de brandweer voorschriften zijn geformuleerd of nog zullen worden geformuleerd of op een andere wijze afspraken zijn gemaakt over het plaatsen van uitstallingen en/of het vrijhouden van vluchtwegen, dient hiermee bij de plaatsing en inrichting.

  • Indien zich onder het terras kabels, leidingen of riolen bevinden, of deze daar moeten worden gelegd, en de daarop rechthebbenden daaraan noodzakelijke werkzaamheden moeten verrichten, dient het terras voor zover nodig, op eerste aanzegging van deze rechthebbenden onmiddellijk ontruimd te worden en dienen eventueel aanwezige belemmerende vlonders, windschermen, poeren en dergelijke eveneens te worden verwijderd, alles door en op kosten van vergunninghouder.

  • Het terras en de onmiddellijke omgeving hiervan dienen dagelijks van afval te worden gereinigd.

  • Open vuur, zoals houtverbranding in vuurkorven en vuurschalen, is verboden op het terras.

  • Alleen publiek dat zittend aanwezig is, mag worden bediend.

  • De ondernemer ziet erop toe dat glaswerk, uitgezonderd glaswerk dat door bediend personeel wordt meegedragen, zich niet bevindt buiten het gebied van het terras.

  • Op het terras mag geen muziek ten gehore worden gebracht.

  • Indien het terrasmeubilair, tijdens de uren dat het terras niet wordt geëxploiteerd, buiten staat dient dit deugdelijk te zijn verankerd.

  • De bevelen van de politie of de gemeentelijke toezichthouders of van andere betrokken gemeentelijke instanties vanuit hun taaksector, dienen stipt en onmiddellijk te worden opgevolgd.

  • De vergunninghouder dient de redelijkerwijs mogelijke maatregelen te nemen of handelingen na te laten om te voorkomen dat de gemeente, dan wel derden, ten gevolge van het gebruik van de vergunning schade lijden of hinder en overlast ondervinden.

  • De exploitatievergunning met een terras wordt afgegeven voor een termijn van maximaal 5 jaar. De ondernemer is verantwoordelijk voor het tijdig opnieuw aanvragen van de vergunning.

  • Als het terras gelegen is op grond van de gemeente dan dienen hiervoor aanvullende privaatrechtelijke afspraken met de gemeente te worden gemaakt. Deze afspraken worden opgenomen in de vergunning of in een aparte overeenkomst.

 

Alblasserdam 27 september 2022,

De burgemeester van de gemeente Alblasserdam,

J.G.A. Paans