Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Bergen (L)

Terrassenbeleid gemeente Bergen (L) 2023

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBergen (L)
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingTerrassenbeleid gemeente Bergen (L) 2023
CiteertitelTerrassenbeleid gemeente Bergen (L) 2023
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-04-2023nieuwe regeling

17-10-2022

gmb-2022-481752

Tekst van de regeling

Intitulé

Terrassenbeleid gemeente Bergen (L) 2023

 

1. Inleiding

In de gemeente Bergen zijn enkele terrassen. Om zowel voor ondernemers als voor omwonenden duidelijkheid te scheppen over wat er wel en niet is toegestaan rondom terrassen is het terrassenbeleid opgesteld. Dit terrassenbeleid is een toetsingskader voor (toekomstige) aanvragen om vergunning en wijzigingen van vergunningen. Dit toetsingskader geldt zowel voor terrassen die op gemeentegrond gesitueerd zijn, als voor terrassen die op eigen grond liggen. We hopen hiermee duidelijkheid te creëren en overmatige overlast helpen te voorkomen.

2. Kaders vergunningverlening

Het terras valt conform artikel 2:27 van de APV onder een openbare inrichting waarvoor een exploitatievergunning noodzakelijk is. Dit wordt geregeld via de exploitatievergunning, artikel 2:28 in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Bergen.

3. Locatie

De locatie van het terras is in principe afgestemd op de breedte van de inrichting en de beschikbare ruimte op straat en plein. Hiervan kan worden afgeweken als er schriftelijk toestemming is gegeven door de (over)buren en de gemeente.

De doorgang voor voetgangers moet minimaal 1,20 meter zijn. De bereikbaarheidsroute voor hulpdiensten en bevoorradingsverkeer moet minimaal 4,50 meter breed zijn. In voetgangersgebieden en autoluwe gebieden mag de 1,20 meter doorgang voor voetgangers samenvallen met de bereikbaarheidsroute voor hulpdiensten.

Daarnaast dient te worden voldaan aan het bestemmingsplan.

4. Uitstraling

Het plaatsen van een terrasafscheiding met terrasschotten en parasols op gemeentegrond is mogelijk. Voor het plaatsen van een terrasafscheiding op gemeentegrond is altijd toestemming van de gemeente nodig. Dit geldt ook voor parasols of andere obstakels die in de grond bevestigd worden.

 

De exploitant moet maatregelen treffen om te voorkomen dat overlast wordt veroorzaakt door bezoekers van het terras.

5. Geluid

De regels omtrent het geluid op terrassen zijn vastgelegd in de beleidsregel ‘Geluid bij horeca, horeca gerelateerde festiviteiten en evenementen’.

6. Openingstijden

De openingstijden van terrassen zijn vastgelegd in de APV. Het is niet toegestaan terrassen voor het publiek geopend te hebben of bezoekers op het terras te laten verblijven met een consumptie buiten onderstaande tijden:

  • Maandag van 08:00 uur tot 01:00 uur

  • Dinsdag van 08:00 uur tot 01:00 uur

  • Woensdag van 08:00 uur tot 01:00 uur

  • Donderdag van 08:00 uur tot 01:00 uur

  • Vrijdag van 08:00 uur tot (zaterdag) 02:00 uur

  • Zaterdag van 08:00 uur tot (zondag) 02:00 uur

  • Zondag van 08:00 uur tot 01:00 uur

7. Gebruik kunststof glazen/bekers

Het gebruik van kunststof bij evenementen is verplicht als de openbare orde en veiligheid in het geding is. Het gebruik van kunststof glazen of bekers tijdens evenementen buiten is verplicht indien duidelijk is of redelijkerwijs aangenomen kan worden dat:

  • er sprake is van staand publiek; ook wanneer er alleen in de avond staand publiek is te verwachten, gebruikt de ondernemer de hele dag kunststof glazen/bekers

  • de uitbater er niet op toe kan zien dat het glaswerk binnen zijn bedrijf/terras blijft

  • een (extra) buitenbuffet of mobiele bar in gebruik genomen is

  • het bedrijf niet hoofdzakelijk eten verstrekt (restaurant)

De burgemeester kan toestemming verlenen om af te wijken van de plicht tot het gebruik van kunststof.

 

Vanaf 3 juli 2021 geldt er een verbod op plastic wegwerpartikelen. De landelijk geldende regelgeving is ook van toepassing op evenementen.

8. Evenemententerras

Tijdens evenementen bestaat er in sommige gevallen de behoefte vanuit de horecaexploitant om tijdelijk (tijdens het evenement) een groter terras te exploiteren. De exploitant kan een evenemententerras aanvragen op grond van artikel 2:28 APV. Hiervoor heeft hij wel toestemming nodig van de organisator van het evenement.

 

Op het evenemententerras mogen alleen zwak-alcoholhoudende dranken worden geschonken.

 

Algemene inrichting van het gebied tijdens evenemententerrassen:

  • Vrijhouden van de calamiteitenroute met een breedte van 4,5 meter van alle objecten. Daarbij ook rekening houden met de draaicirkels van voertuigen. Maatwerk op enkele locaties is onderbouwd en in afstemming met de gemeente toelaatbaar.

  • Toegangen van hotels, woongebouwen en overige relevante bouwwerken (door de brandweer aan te duiden) dienen middels een calamiteitenroute via twee richtingen bereikbaar te zijn tot op een afstand van minimaal 10 meter.

  • De bereikbaarheid van brandkranen dient gewaarborgd te zijn

9. Terrasverwarmingen

Uitsluitend elektrische terrasverwarming is toegestaan. Luifels dienen van brandvertragend materiaal te zijn bij gebruik terrasverwarming.

10. Overgangsbepaling

Exploitanten die reeds in het bezit zijn van een exploitatievergunning waar het terras in is opgenomen vallen niet onder dit toetsingskader. Indien zij een gewijzigde vergunning voor het terras of evenemententerras aanvragen komt deze hier wel onder te vallen. Ook bij wijziging van exploitatie wordt de nieuwe aanvraag behandeld conform dit toetsingskader. De artikelen aangaande het terras die zijn opgenomen in de APV zijn echter wel van toepassing op exploitanten die reeds in het bezit zijn van een exploitatievergunning voor het terras (bijv. eindtijden van het terras).

 

Indien bij een reeds gevestigde exploitant op zijn exploitatievergunning geen terras is opgenomen dan dient deze uiterlijk vóór 1 juni 2023 aangevraagd te worden bij de gemeente Bergen. Deze aanvraag wordt getoetst conform dit toetsingskader.

11. Uitzonderingsgevallen

De burgemeester en/of het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen (L) zijn te allen tijde bevoegd om in uitzonderlijke gevallen en indien hiertoe aanleiding bestaat, af te wijken van het gestelde in deze beleidsregel.

12. Inwerkingtreding

Het terrassenbeleid gemeente Bergen (L) 2023 treedt in werking op 1 april 2023.

Aldus vastgesteld op 17 oktober 2022 door de gemeenteraad van Bergen (L)