Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Dinkelland

Algemene regels voor terrassen gemeente Dinkelland

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieDinkelland
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingAlgemene regels voor terrassen gemeente Dinkelland
CiteertitelAlgemene regels voor terrassen gemeente Dinkelland
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Notitie terrassenbeleid 2007.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Algemene plaatselijke verordening gemeente Dinkelland
  2. Alcoholwet
  3. Wet milieubeheer
  4. Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting 2022
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

27-10-2022nieuwe regeling

11-10-2022

gmb-2022-475823

409026

Tekst van de regeling

Intitulé

Algemene regels voor terrassen gemeente Dinkelland

 

1. Inleiding

 

Terrassen zorgen voor sfeer en gezelligheid in het dorp of de stad. Voor bezoekers zorgt een terras voor een aantrekkelijk en levendig verblijf. Voor omwonenden is het van belang dat geluidshinder en overlast zoveel mogelijk beperkt worden. Voor de horecaondernemers is de omzet die gegenereerd wordt op het terras een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering. We houden rekening met de verschillende belangen. De vele functies die in de openbare ruimte samen komen zorgen voor een behoefte aan regels om het gebruik van deze ruimte in goede banen te leiden. Om een goed woon- en leefklimaat kunnen blijven garanderen is het van belang om het beleid met betrekking tot terrassen te herijken. Ook willen we het voor een ondernemer makkelijk en overzichtelijk houden, het aanvragen van een ontheffing of vergunning is daarom niet meer nodig. Het uitgangspunt is om algemene regels te stellen daar waar het kan. In dit beleid worden regels vastgelegd waarbinnen ondernemers een terras in de openbare ruimte kunnen inrichten. Het gaat onder andere over veiligheid en leefbaarheid, over inrichting van het terras en over doorgang en bereikbaarheid. Ook wanneer een ondernemer een terras op eigen terrein plaatst gelden de Algemene regels voor terrassen.

2. Juridisch kader

 

Algemene plaatselijke verordening gemeente Dinkelland

Op basis van de gewijzigde Algemene plaatselijke verordening gemeente Dinkelland 2021 (hierna: APV) is voor het inrichten van een terras geen ontheffing nodig mits aan deze beleidsregels wordt voldaan. De gemeente heeft de mogelijkheid greep te houden op situaties die hinder of overlast opleveren door in voorkomende gevallen toch een vergunningplicht op te leggen.

 

Alcoholwet

De Alcoholwet is gericht op verantwoorde alcoholverstrekking, in het bijzonder ter voorkoming van gezondheidsrisico’s en maatschappelijke problemen door misbruik van alcoholhoudende dranken. Om alcoholhoudende dranken te mogen schenken op een terras moet er ook een Alcoholwet-vergunning zijn afgegeven. De Alcoholwet stelt dat een terras onderdeel is van een horeca-inrichting en ook moet worden vermeld op de afgegeven vergunning.

 

Wet Milieubeheer

De Wet Milieubeheer, in het bijzonder het Activiteitenbesluit, heeft voor wat betreft de horecaterrassen tot doel om onder meer geluidsoverlast te voorkomen. Deze regelgeving heeft namelijk ook betrekking op een terras bij een horecabedrijf. Voor het ten gehore brengen van muziekgeluid op een terras kan voor maximaal 6 keer per jaar een kennisgeving incidentele festiviteit worden gedaan.

 

Wet algemene bepalingen omgevingswet

Het kan voorkomen dat een onderdeel van een terras omschreven kan worden als een bouwwerk. Op grond van artikel 2.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingswet kan het verboden zijn zonder omgevingsvergunning een project uit te voeren. Mogelijk geldt er dus een vergunningplicht voor het plaatsen van een onderdeel van een terras.

 

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan voorziet elk perceel van een bestemming. Hieruit zijn de eventueel gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden af te leiden. De openbare weg heeft meestal de bestemming “verkeer- en verblijfsdoeleinden”. Binnen deze bestemming kunnen terrassen toegestaan worden. Terrassen op de openbare weg kunnen alleen worden ingericht als in het bestemmingsplan nadrukkelijk een terras is toegestaan.

 

Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting

Precariobelasting is een vergoeding voor het gebruik van openbare grond. Precariobelasting moet worden betaald voor allerlei zaken die op, boven of onder gemeentegrond wilt plaatsen. Voor terrassen die in de openbare ruimte worden geplaatst wordt jaarlijks een aanslag opgelegd.

3. Algemene regels

Artikel 1 Begripsbepalingen

In dit beleid wordt verstaan onder:

  • a.

    Evenement: elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak zoals genoemd in de artikelen 2:24 en 2:25 APV.

  • b.

    Gebied Binnenstad, het centrum van de plaats Ootmarsum

  • c.

    Gebied Dinkelland, de gehele gemeente Dinkelland met uitzondering van het Gebied Binnenstad.

  • d.

    Gevelterras: een terras dat direct tegen de buitengevel van de ter plaatse gevestigde openbare inrichting wordt geplaatst.

  • e.

    Openbare inrichting: een hotel, restaurant, pension, café, waterpijpcafé, cafetaria, snackbar, discotheek, buurthuis of clubhuis of elke andere voor het publiek toegankelijke, besloten ruimte waarin bedrijfsmatig of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig was logies wordt verstrekt of dranken worden geschonken of rookwaren of spijzen voor directe consumptie ter plaatse worden bereid of verstrekt.

  • f.

    Openbare ruimte: voor publiek vrij toegankelijk gebied (niet zijnde de binnenruimte van winkelpanden).

  • g.

    Plint: de met rode stenen aangebrachte strook in de bestrating.

  • h.

    Terras: een buiten de besloten ruimte van de openbare inrichting liggend deel van de inrichting waar sta- of zitgelegenheid kan worden geboden en waar tegen vergoeding dranken kunnen worden geschonken en genuttigd en/of spijzen voor directe consumptie kunnen worden bereid, verstrekt en genuttigd.

  • i.

    Weg: een weg als bedoeld in artikel 1, lid 1 sub b van de Wegenverkeerswet 1994.

  • j.

    Windscherm: afscherming aangebracht aan de zijkant(en) van het terras ter bescherming van bezoekers tegen weersinvloeden.

Artikel 2 Algemene voorwaarden voor een terras

De exploitant, die een terras exploiteert op eigen grond of in de openbare ruimte, moet zich houden aan de volgende regels.

 

Gebieden

Terrassen worden in de gemeente gebiedsgebonden gereguleerd. Er zijn twee te onderscheiden gebieden:

  • 1.

    Het Gebied Binnenstad; gedurende het hele jaar zijn terrassen toegestaan conform de begrenzing aangegeven in het Centrumplan Ootmarsum met bijbehorende plattegronden waarbij onderscheid gemaakt wordt in twee perioden, zomer en winter:

    • de periode 1 april tot 1 november (zomer) waarbij ook sprake is van een uitbreidingsmogelijkheid voor het inrichten van de terrassen (openbare weg / plein / parkeerplaatsen).

    • de periode vanaf 1 november tot 1 april (winter) waarbij alleen het reguliere terras ingericht mag worden.

  • 2.

    Het Gebied Dinkelland; in deze gebieden zijn gedurende het hele jaar terrassen toegestaan.

Sluitingstijden

  • 1.

    Een terras mag het hele jaar worden geplaatst en in gebruik zijn, de Algemene regels voor terrassen gelden gedurende het hele jaar.

  • 2.

    Terrassen zijn gesloten tussen 01.00 uur en 06.00 uur.

  • 3.

    Voor terrassen, als nevenactiviteit gehouden bij winkels in de zin van de Winkeltijdenwet, gelden dezelfde sluitingstijden als voor de winkel.

Veiligheid

  • 4.

    De terrashouder moet voor voldoende ruimte zorgen voor minder validen zodat deze op een veilige manier gebruik kunnen maken van het terras.

  • 5.

    Ingang(en) en nooduitgang(en) op en in de nabijheid van het terras moeten vrij blijven van obstakels.

  • 6.

    Brandkranen en andere waterwinplaatsen moeten bereikbaar zijn voor brandweer voertuigen.

  • 7.

    Er moet altijd een vrije doorgangsruimte in het midden van de weg overblijven van ten minste 3.50 meter breed en een hoogte van 4.20 meter voor hulpdiensten.

  • 8.

    De terrashouder moet kabels en snoeren met goede plak strips vastplakken of matten hierover leggen ter voorkoming van struikelen en/of vallen, letsel en beschadiging.

  • 9.

    Terrasmeubilair en losse voorwerpen moeten zo zijn geplaatst, met voldoende aantal tussenpaden voor een eventuele snelle en veilige ontruiming.

  • 10.

    De terrashouder moet alle aanwijzingen en bevelen van of vanwege politie, brandweer en de gemeentelijke handhavingsdiensten, gegeven in het belang van de openbare orde en/of veiligheid, direct opvolgen.

Leefbaarheid en openbare orde

  • 11.

    De exploitant moet er op toezien dat de bezoekers van het terras de openbare orde niet verstoren.

  • 12.

    Alle terrassen waar alcoholhoudende dranken worden verstrekt zijn genoemd op de Alcoholvergunning.

  • 13.

    Het terras moet zodanig gesitueerd zijn dat looproutes voor invaliden niet geblokkeerd worden en dat de toegang tot voorzieningen van algemeen nut zoals bijvoorbeeld fietsenstallingen vrij blijven.

Artikel 3 Aanvullende voorwaarden voor terrassen in de openbare ruimte

Omvang en inrichten van een gevelterras

 

  • 14.

    Een gevelterras mag niet breder zijn dan de voor- en of zijgevel van de betreffende inrichting.

  • 15.

    Een vrijstaande horecagelegenheid en een hoekpand mogen maximaal aan twee gevels een terras hebben.

  • 16.

    Ten aanzien van de diepte van het terras geldt dat:

    • a.

      met het oog op de functionaliteit en doelmatigheid moet een terras een minimale diepte hebben van 1,50 meter.

    • b.

      daar waar in de bestrating een zogenaamde ‘plint’ is aangebracht, deze als grens geldt;

    • c.

      in straten met een rijbaan en trottoirs, alleen een terras mag worden geplaatst, als op het trottoir een vrije doorgang van minimaal 1,50 meter voor voetgangers overblijft;

    • d.

      in straten waar terrassen aan weerszijden worden ingericht geldt dat beide terrashouders verantwoordelijk zijn voor 1,75 meter vrije doorgang zodat tezamen kan worden voldaan aan de minimale vrije doorgang ten behoeve van de hulpdiensten.

  • 17.

    Op een gevelterras mogen uitsluitend tafels, stoelen, parasols, bloembakken en vrijstaande terrasverwarming worden geplaatst, aansluitend aan de gevel mogen windschermen worden geplaatst. Alleen met goedkeuring van het bevoegd gezag mag hiervan afgeweken worden.

Inrichten van een terras op een plein

  • 18.

    Een terras op een plein of ander terrein waar geen sprake is van een afscheiding met de rijbaan in de vorm van een trottoir of anderszins is toegestaan wanneer in overleg met het bevoegd gezag vooraf de grenzen zijn bepaald.

  • 19.

    Wanneer de beschikbare openbare (terras)ruimte moet worden verdeeld onder meerdere inrichtingen dan dient deze verdeling middels een plattegrond bij de gemeente kenbaar gemaakt te worden en moet hieruit onderlinge overeenstemming blijken.

  • 20.

    Een terras op een plein is uitsluitend ingericht met tafels, stoelen, parasols en bloembakken. Alleen met goedkeuring van het bevoegd gezag mag hiervan afgeweken worden.

Voorwerpen op het terras

  • 21.

    Windschermen zijn demontabel en eenvoudig te verwijderen en bovendien transparant (gemaakt van onbreekbaar materiaal) vanaf een hoogte van 1.00 meter. Tevens mogen deze windschermen niet dieper zijn dan de maximaal toegestane diepte van het terras en is de hoogte maximaal 1.80 meter.

  • 22.

    Parasols moeten inklapbaar en zijn.

  • 23.

    Onderdelen van het terras mogen op geen enkele wijze zonder vergunning in, op of aan de ondergrond worden verankerd.

  • 24.

    Buiten de openingstijden van het terras moet het terrasmeubilair verwijderd zijn of zo worden opgesteld dat het niet meer voor terras gebruikt kan worden.

  • 25.

    Na sluitingstijd moet het terras en de directe omgeving ervan schoon en netjes zijn.

Overig

  • 26.

    Terrassen mogen alleen op een verharde ondergrond staan. Openbaar groen blijft daarmee ongemoeid.

  • 27.

    Terrassen moeten geheel of gedeeltelijk verwijderd zijn op dagen van evenementen en markten voor zover noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de genoemde veiligheidsregels.

  • 28.

    Voor verwarming dient veilige verwarmingsapparatuur op een verantwoorde wijze te worden gebruikt. Het gebruik van andere gassen dan propaan en butaan is niet toegestaan. De gasinstallatie moet voldoen aan NEN 2920 en aan de NPR 2921. Elk gebruikstoestel t.b.v. gasvormige brandstof dient voorzien te zijn van een CE-keurmerk.

  • 29.

    De exploitant moet op eerste aanzegging van de gemeente medewerking verlenen aan projecten zoals herbestrating, reconstructie van wegen, vernieuwing van kabels en leidingen en aan gemeentelijke taken in verband met openbare orde en veiligheid, zonder dat hij daaraan enig recht op schadevergoeding kan ontlenen.

4. Toezicht en handhaving

 

Met deze algemene regels en het houden van toezicht hierop willen we een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede woonomgeving bereiken en in stand houden. Tegen degenen die de regels niet naleven zullen wij gaan handhaven. Afhankelijk van de situatie zal dit met een waarschuwing gebeuren of zal een handhavingstraject ingezet worden, waarbij de landelijke handhavingsstrategie wordt gevolgd.

5. Overgangsrecht

 

Een bestaande openbare inrichting met een geldige terrasontheffing op het moment van inwerkingtreding van deze Algemene regels heeft recht op voortzetting van de exploitatie van dat terras op de wijze zoals die in de ontheffing is vastgelegd. De Algemene regels zijn van toepassing vanaf het moment dat de exploitant van de inrichting wijzigt of desgewenst eerder.

6. Citeertitel en inwerkingtreding

 

Deze regeling kan worden aangehaald als “Algemene regels voor terrassen gemeente Dinkelland” en treedt in werking met ingang van de dag na die van bekendmaking.

7. Intrekking

 

De Notitie terrassenbeleid 2007 wordt ingetrokken op het moment dat de Algemene regels voor terrassen gemeente Dinkelland in werking treden.