Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Katwijk

Beleidsregels uitvaarten van gemeentewege Katwijk

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieKatwijk
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels uitvaarten van gemeentewege Katwijk
CiteertitelBeleidsregels uitvaarten van gemeentewege Katwijk
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

28-10-2022nieuwe regeling

18-10-2022

gmb-2022-474018

2872763

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels uitvaarten van gemeentewege Katwijk

De burgemeester van Katwijk,

 

Gelet op het bepaalde in art. 20, 21, 22 en 22a van de Wet op de lijkbezorging (Wlb),

 

BESLUIT:

 

Vast te stellen de Beleidsregels uitvaarten van gemeentewege Katwijk.

 

Inleiding

Het gebeurt in Katwijk enkele malen per jaar dat iemand overlijdt, zonder dat er nabestaanden zijn die de uitvaart verzorgen. De Wet op de lijkbezorging (Wlb) stelt in dat geval de burgemeester verantwoordelijk voor het verzorgen van de uitvaart. Hoe dit moet gebeuren is echter niet in de wet vastgelegd.

 

In deze beleidsregels is vastgelegd welke keuzes de gemeente Katwijk maakt voor de inspanningen om nabestaanden op te sporen, voor de uitvoering van de uitvaart en voor het verhalen van de kosten van de uitvaart.

Waar in deze tekst ‘gemeente’ staat, is het een bevoegdheid van de burgemeester. Bij het verhalen van de kosten wordt met ‘gemeente’ het college van burgemeester en wethouders bedoeld.

Behalve in de aanduiding van de wet is de term ‘lijkbezorging’ vervangen door ‘verzorgen van de uitvaart’ of ‘opdracht geven voor de uitvaart’.

 

Uitgangspunt is dat nabestaanden de uitvaart verzorgen

Het uitgangspunt van de Wlb is dat het verzorgen van de uitvaart een zaak is van burgers, die voor elkaar zorgen. Pas wanneer iemand is overleden en niemand opdracht geeft voor de uitvaart, moet de burgemeester van de plaats waar de overledene zich bevindt hiervoor zorgen.

Wie opdracht geeft voor het verzorgen van de uitvaart, draagt hiervan de kosten en bepaalt waar, wanneer en hoe de uitvaart plaatsvindt.

Bij een melding van een overlijden waarbij vermoedelijk geen nabestaanden opdracht geven voor de uitvaart, past daarom de nodige terughoudendheid. Binnen de wettelijke termijnen zal de gemeente zich inspannen om alsnog nabestaanden te achterhalen en hen te vragen de uitvaart te regelen.

 

De beleidsregels

  • 1.

    De opdracht voor de uitvaart wordt uiterlijk op de vierde werkdag na het overlijden gegeven.

    Zo kan de uitvaart plaatsvinden binnen de voorgeschreven 6 werkdagen (artikel 16 Wlb), en kan nader onderzoek gedaan worden om nabestaanden te achterhalen en met hen te overleggen over het verzorgen van de uitvaart.

     

  • 2.

    Als na melding van overlijden niet duidelijk is of iemand en zo ja, wie opdracht geeft tot lijkbezorging, maakt de gemeente met de uitvaartverzorger de afspraak de overledene te verplaatsen en de eerste verzorging te realiseren. Dit houdt nog geen opdracht in voor het verzorgen van de uitvaart.

     

  • 3.

    Het onderzoek naar de eventuele nabestaanden strekt zich niet verder uit dan tot en met de 2e graad van bloed- en aanverwantschap.

     

  • 4.

    Om informatie te zoeken over eventuele nabestaanden en een eventuele nalatenschap wordt de woonruimte van de overledene slechts betreden door twee ambtenaren van de gemeente gezamenlijk die daartoe een machtiging hebben die voor dat doel is afgegeven door de burgemeester.

     

  • 5.

    Indien er bloed- en aanverwanten tot en met de 2e graad bekend zijn, verzoekt de gemeente hen uitdrukkelijk de uitvaart te verzorgen.

     

  • 6.

    Als er geen nabestaanden zijn die opdracht geven voor het verzorgen van de uitvaart, zorgt de gemeente voor een sobere uitvaart.

     

  • 7.

    De gemeente houdt rekening met de door de overledene vastgelegde wens over de uitvaart voor zover dit begraven, cremeren of ter beschikking stellen van de wetenschap omvat.

     

  • 8.

    De gemeente gaat bij het ontbreken van concrete aanwijzingen over de wens van de overledene over tot begraven.

    Dit gebeurt in een door de gemeente Katwijk aan te wijzen graf op een algemene begraafplaats.

     

  • 9.

    Als de overledene de wens had, te worden gecremeerd, gebeurt dit in de vorm van een technische crematie.

    De as wordt minimaal een maand in een asbus bewaard bij het crematorium (artikel 59, eerste lid Wlb). Daarna wordt deze uitgestrooid op het terrein van het crematorium.

     

  • 10.

    De gemeente onderzoekt of er een testament is.

     

  • 11.

    De gemeente schakelt een notaris in als er een testament is en/of als er sprake is van bezittingen met een verwachte waarde van meer dan € 5.000,00.

     

  • 12.

    De gemeente maakt gebruik van de bevoegdheid neergelegd in artikel 22 Wlb om de kosten van de uitvaart te verhalen, eerst op de nalatenschap en vervolgens op de bloed- en aanverwanten. De gemeente maakt geen gebruik van de bevoegdheid uit artikel 22 Wlb om de kosten te verhalen op de werkgever van de overledene.

Dit besluit kan worden aangehaald als Beleidsregels uitvaarten van gemeentewege Katwijk

De beleidsregels treden in werking op de dag na bekendmaking.

Aldus vastgesteld op 18 oktober 2022

De burgemeester,

ir. C.L. Visser