Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Fryslân

Instellingsbesluit doelgebonden depositiebank PAS-melders Fryslân

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieFryslân
OrganisatietypeProvincie
Officiële naam regelingInstellingsbesluit doelgebonden depositiebank PAS-melders Fryslân
CiteertitelInstellingsbesluit doelgebonden depositiebank PAS-melders Fryslân
Vastgesteld doorgedeputeerde staten
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 2.7 van de Wet natuurbescherming
  2. Beleidsregels salderen provincie Fryslân
  3. Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân houdende regels omtrent het instellen van het Regionaal Stikstofregistratiesysteem (RSRS)
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

19-10-2022nieuwe regeling

11-10-2022

prb-2022-12327

GS003103

Tekst van de regeling

Intitulé

Instellingsbesluit doelgebonden depositiebank PAS-melders Fryslân

Gedeputeerde Staten van Fryslân;

 

Gelet op de artikelen 2.7 van de Wet natuurbescherming en artikel 12 van de Beleidsregels salderen provincie Fryslân;

 

En artikel I van het Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân houdende regels omtrent het instellen van het Regionaal Stikstofregistratiesysteem (RSRS);

 

Overwegende dat Gedeputeerde Staten conform artikel 10 van Beleidsregels salderen provincie Fryslân een stikstofbank hebben ingesteld, waarin zij vrijgemaakte en vrijgevallen depositieruimte kunnen vastleggen die ten behoeve van saldering kan worden gebruikt bij het verlenen van natuurvergunningen;

 

Overwegende dat Gedeputeerde Staten conform artikel 12 van de Beleidsregels salderen provincie Fryslân een doelgebonden depositiebank kunnen instellen als onderdeel van de stikstofbank voor de inname en uitgifte van stikstofdepositie;

 

Overwegende dat Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân een doelgebonden depositiebank wil instellen om provinciale stikstofdepositieruimte voor de legalisatie van PAS-melders vast te leggen en toe te kennen aan PAS-melders om zo het legalisatieprogramma zoals opgenomen in artikel 1.13a van de Wet stikstofreductie en natuurverbetering te versnellen;

 

Overwegende dat conform artikel 12 van de Beleidsregels salderen provincie Fryslân een instellingsbesluit voor een doelgebonden depositiebank in ieder geval de volgende onderdelen dient te bevatten:

  • a.

    het doel van de doelgebonden depositiebank;

  • b.

    de termijn waarbinnen de in de doelgebonden depositiebank geregistreerde ruimte uitgegeven wordt, en

  • c.

    de regels voor vulling en toedeling van depositieruimte;

Besluiten in te stellen een doelgebonden depositiebank ten behoeve van legalisatie PAS-melders in provincie Fryslân:

Artikel I  

Gedeputeerde Staten stellen een doelgebonden depositiebank in ten behoeve van de legalisatie van PAS-melders in de provincie Fryslân, waarin zij stikstofdepositieruimte kunnen vastleggen die vrijgemaakt is uit mitigerende maatregelen, om deze ruimte in een toestemming op basis van artikel 2.7 Wet natuurbescherming uit te kunnen geven.

Artikel 2. Begripsbepaling

De begripsbepalingen in artikel 1 van de Beleidsregels salderen Fryslân zijn van overeenkomstige toepassing op dit besluit. Voor de toepassing van dit besluit wordt aanvullend hierop verstaan onder:

  • -

    PAS-melder: Project dat onder het voormalige Programma Aanpak Stikstof (PAS) meldingsplichtig was, waarvoor een PAS-melding is ingediend en in aanmerking komt voor legalisatie conform het programma zoals opgenomen in de Wet stikstofreductie en natuurverbetering;

Artikel 3. Doel

Het doel van deze depositiebank is om stikstofruimte te sparen, reserveren en toe te kennen ten behoeve van projecten die in aanmerking komen voor legalisatie conform het programma zoals opgenomen in artikel 1.13a van de Wet stikstofreductie en natuurverbetering.

Artikel 4. Regels voor vulling van de doelgebonden depositiebank met stikstofruimte

  • 1.

    De vulling van de doelgebonden depositiebank bestaat uitsluitend uit vrijgemaakte depositieruimte die is vrijgemaakt voor de doelgebonden depositiebank ten behoeve van legalisatie PAS-melders gelegen in de provincie Fryslân.

  • 2.

    Gedeputeerde Staten besluiten over het opnemen van depositieruimte als vulling van de doelgebonden depositiebank en zorgen bij een positief besluit voor de digitale registratie in AERIUS Register.

Artikel 5. Regels voor uitgifte van stikstofruimte uit de doelgebonden depositiebank

  • 1.

    De beschikbare stikstofruimte wordt uitsluitend toegekend aan aanvragen voor projecten die voldoen aan de criteria van het legalisatieprogramma zoals opgenomen in artikel 1.13a van de Wet stikstofreductie en natuurverbetering;

  • 2.

    Volgorde van toekenning van ruimte zoals bedoeld onder het eerste lid vindt primair plaats conform de afspraken die hierover worden gemaakt in het legalisatieprogramma;

  • 3.

    Afwijken van de volgorde zoals genoemd in het tweede lid wordt door Gedeputeerde Staten onderbouwd in het besluit waarin de ruimte wordt toegekend.

  • 4.

    Met het legaliseren van een project middels toekenning van stikstofruimte uit de doelgebonden depositiebank vervalt het recht voor het betreffende project om deze ruimte te claimen van het Rijk.

  • 5.

    Gedeputeerde Staten geven de geregistreerde ruimte in de doelgebonden depositiebank uit aan het doel binnen een termijn van maximaal 5 jaar nadat het programma als bedoeld in artikel 1.13a Wsn is afgelopen

  • 6.

    Onverminderd het bepaalde in het vijfde lid, vervalt de restruimte in de doelgebonden depositiebank 5 jaar nadat het programma als bedoeld in artikel 1.13a Wsn is afgelopen.

Artikel 6. Retour stikstofruimte

  • 1.

    Onverminderd artikel 4, kunnen Gedeputeerde Staten besluiten om ruimte die door het Rijk aan Gedeputeerde Staten wordt toegekend voor de legalisatie van PAS-meldingen, op te nemen in deze doelgebonden depositiebank;

  • 2.

    Binnen 5 jaar nadat het programma zoals bedoeld in artikel 1.13a van de Wet stikstofreductie en natuurherstel is afgelopen, of indien Gedeputeerde Staten besluit tot opheffing van deze doelgebonden depositiebank, kunnen Gedeputeerde Staten besluiten de resterende beschikbare ruimte op te nemen in een andere stikstofdepositiebank.

Artikel 7. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin het besluit wordt geplaatst.

Artikel 8. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als ‘Instellingsbesluit doelgebonden depositiebank PAS-melders Fryslân’.

Leeuwarden, 11 oktober 2022.

Gedeputeerde Staten van Fryslân,

de voorzitter,

drs. A.A.M. Brok

de secretaris,

A. Schepers, MSc

Toelichting behorende bij het Instellingsbesluit voor een doelgebonden depositiebank ten behoeve van PAS-melders in de provincie Fryslân

Algemeen

In 2020 hebben Gedeputeerde Staten het Regionaal Stikstofregistratiesysteem (RSRS) ingesteld. Het RSRS is ingesteld om te borgen dat vrijgemaakte en vrijgevallen depositieruimte kan worden vastgelegd om deze later weer uit te geven. De gezamenlijke provincies en het Rijk hebben de instelling van het RSRS nader vormgegeven. Dit heeft ertoe geleid dat de naam van het RSRS is gewijzigd in ‘stikstofbank’. Binnen deze stikstofbank kunnen afzonderlijke stikstofdepositiebanken functioneren. Voor de gezamenlijke provincies is dat de microdepositiebank. Daarnaast kunnen dat doelgebonden depositiebanken zijn, die door een of meerdere bevoegde gezagen worden ingesteld.

 

De stikstofbank (en daarbinnen de microdepositiebank en de doelgebonden depositiebanken, ook genoemd doelgebonden depositiebanken) is een stikstofregistratiesysteem met als functie het mogelijk maken van salderen met depositieruimte. Artikel 12 van de Beleidsregels salderen provincie Fryslan voorziet in de instelling van een doelgebonden depositiebank (doelgebonden depositiebank) door Gedeputeerde Staten.

 

Doel

Het Rijk heeft in de Wet stikstofreductie en natuurherstel de ambitie vastgelegd om de voormalige PAS-melders te legaliseren. Dit betreft bedrijven die ten tijde van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) een melding hebben ingediend die na het vernietigen van het PAS door de Raad van State in 2019 de meldingen vergunningplichtig zijn geworden. De bedrijven hebben dus ter goeder trouw gehandeld en worden door het vernietigen van het programma benadeeld door het ontbreken van een vergunning. Het Rijk stelt voorwaarden aan de PAS-melders om aan het legalisatieprogramma deel te mogen nemen. PAS-melders hebben zich kunnen melden voor legalisatie, waarbij geverifieerd wordt of aan de voorwaarden wordt voldaan. Conform de Wet zal het Rijk uiterlijk februari 2025 (drie jaar na vaststellen van het legalisatieprogramma) de benodigde stikstofruimte hebben vrijgemaakt voor de legalisatieslag. Het vrijmaken van de ruimte verloopt echter langzaam en er ligt druk op de PAS-melders in de vorm van handhavingsverzoeken en de beperking van de mogelijkheden van deze bedrijven in de uitvoering en uitbreiding van hun activiteiten. Daarom hechten Gedeputeerde Staten aan de versnelling van deze legalisatie van deze projecten.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 3

De doelgebonden depositiebank maakt het mogelijk stikstofdepositieruimte toe te kennen ten behoeve van externe saldering voor toestemmingverlening voor PAS-melders die nog wachten op legalisatie. Alleen PAS-melders die voldoen aan de criteria van het landelijke legalisatieprogramma komen in aanmerking voor deze ruimte. De wijze van legalisatie van de PAS-melders wijzigt niet, alleen de bron waaruit zij stikstofruimte ontvangen wijzigt.

 

Artikelen 4 en 5

Aangezien dit besluit geldt in aanvulling op de Beleidsregels salderen provincie Fryslân worden bij de externe saldering met ruimte uit de doelgebonden depositiebank de relevante eisen uit artikel 6 (extern salderen) toegepast op de depositieruimte die in de doelgebonden depositiebank wordt opgenomen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de eisen dat deze maatregelen niet noodzakelijk zijn in het kader van artikel 6, tweede lid, van de Habitatrichtlijn en dat ten hoogste 70% van de stikstofemissiereductie van een mitigerende maatregel in de doelgebonden depositiebank kan worden geplaatst. Uit de Beleidsregels salderen provincie Fryslân volgt eveneens dat het in de stikstofbank opnemen van depositieruimte een berekening met AERIUS Calculator vereist. Zoals toegelicht in de Beleidsregels salderen provincie Fryslân gaan Gedeputeerde Staten daarbij uit van de op dat moment meest recente versie van de AERIUS Calculator, zoals beschikbaar op www.aerius.nl.

Gedeputeerde Staten vullen de bank met vrijgemaakte ruimte.

Voor de toedeling van depositieruimte is het van belang dat de aanvraag in behandeling kan worden genomen. Er dient een ontvankelijke aanvraag ingediend te worden. Het is dus in het belang van de initiatiefnemer dat de ingediende aanvraag zowel formeel als inhoudelijk op orde is. Is dat niet het geval dan wordt de initiatiefnemer in de gelegenheid gesteld zijn aanvraag aan te vullen.

 

De procedure en aanvullende eisen van het landelijke legalisatieprogramma voor voormalige PAS-melders is op deze aanvragen van toepassing. Dat betekent dat de aanvragen eerst de verificatieprocedure die bij het legalisatieprogramma hoort hebben doorlopen. Voor de volgorde van toekennen van stikstofruimte aan de PAS-melders wordt in principe de volgorde gehanteerd zoals deze ook in het legalisatieprogramma van het Rijk gehanteerd wordt, maar dan beperkt tot de PAS-melders die gelegen zijn in de provincie Fryslân. Omdat de stikstofruimte wordt vrijgemaakt door Gedeputeerde Staten, houdt het College wel de mogelijkheid om van deze volgorde onderbouwd af te wijken.

 

PAS-melders die worden gelegaliseerd met ruimte vanuit de doelgebonden depositiebank hebben niet langer legalisatie benodigd vanuit het Rijksprogramma. Indien er een onherroepelijke vergunning is verleend, met gebruik making van de ruimte uit deze doelgebonden depositiebank, kan de initiatiefnemer geen gebruik meer maken van het legalisatieprogramma, aangezien zijn situatie is gelegaliseerd.

 

Artikel 6

Conform de Wet is het Rijk verantwoordelijk voor het legalisatieprogramma. De doelgebonden depositiebank dient om Gedeputeerde Staten de mogelijkheid te geven deze legalisatie te versnellen. Omdat het Rijk de eindverantwoordelijkheid draagt is het uitgangspunt dat de toegekende stikstofruimte slechts wordt voorgeschoten. Gedeputeerde Staten gaat ervan uit dat de provincie deze ruimte, of een vergoeding ervoor, terug krijgt. Eventuele ruimte die door het Rijk wordt teruggegeven wordt opgenomen in de doelgebonden depositiebank zodat deze opnieuw kan worden ingezet tot de volledige legalisatie conform het programma is afgerond of totdat Gedeputeerde Staten de doelgebonden depositiebank opheft. Bij het vervallen van de doelgebonden depositiebank neemt Gedeputeerde Staten een besluit wat er met de resterende stikstofruimte gedaan wordt, zoals het overhevelen naar een andere provinciale doelgebonden