Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Katwijk

Protocol extreme weersomstandigheden markten

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieKatwijk
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingProtocol extreme weersomstandigheden markten
CiteertitelProtocol extreme weersomstandigheden markten
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt Het Stormprotocol markten.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

12-10-2022nieuwe regeling

04-10-2022

gmb-2022-448363

Z2938115D2938130

Tekst van de regeling

Intitulé

Protocol extreme weersomstandigheden markten

Besluit:

  • 1.

    Het Protocol extreme weersomstandigheden markten vast te stellen, en

  • 2.

    Het Stormprotocol markten in te trekken.

1. Inleiding

 

Meerdere zaken zijn van invloed op het reilen en zeilen van de markt. Een daarvan is: het weer! Bij harde wind zijn er mogelijk risico’s voor de bezoekers en de marktkooplieden.

 

In Katwijk is besloten dat de marktmeesters de verantwoordelijkheid hebben op de markt. Hiervoor zijn regels in het Marktreglement gemeente Katwijk 2012 (verder: het Marktreglement) opgesteld. De bevoegdheid van het college in het Marktreglement komt weer voort uit de Marktverordening Katwijk 2012 (verder: de Marktverordening)

In het Marktreglement is bepaald dat bij extreme weersomstandigheden een markt kan worden afgelast of anders kan worden ingericht.

 

Marktverordening Katwijk 2012

Artikel 2 Nadere regels

Het college is bevoegd nadere regels te stellen betreffende het bepaalde in deze verordening, in het bijzonder met betrekking tot de volgende onderwerpen:

  • a.

    de dag, tijd, plaats, afgelasting en verplaatsing van de markt;

Marktreglement gemeente Katwijk 2012

Artikel 3. Afgelasting markt

Indien bij aanvang van de markt, of gedurende de tijdsperiode waarop de markt wordt gehouden, weersinvloeden, calamiteiten e.d. de orde op de markt kunnen verstoren, er direct gevaar dreigt voor de vergunninghouder, marktbezoekers en/of objecten in de nabijheid van het marktterrein, waardoor de openbare orde in gevaar komt of schade kan worden toegebracht aan derden, kan het college besluiten:

  • a.

    de vergunninghouder te verplichten de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen te treffen;

  • b.

    de markt anders op te stellen c.q. in te richten;

  • c.

    de markt niet te laten aanvangen, of;

  • d.

    de markt onmiddellijk te beëindigen.

 

De marktmeester adviseert of een markt anders wordt ingericht of wordt afgelast. Het uiteindelijke besluit tot afgelasting wordt genomen door de Clustermanager Dagelijks Beheer. Bij een andere inrichting wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de anciënniteit van de ondernemer, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Bij een andere inrichting van de markt zal de marktmeester, rekening houdend met de omstandigheden, naar bevind van zaken handelen om de markt op een zo gewoon mogelijk manier door te laten gaan.

 

De belangenverenigingen hanteren, hoewel iets anders geformuleerd, hetzelfde uitgangspunt: ‘de markt gaat door, tenzij de veiligheid in het geding is’.

 

Verschillen kunnen optreden over de interpretatie van de weersomstandigheden.

Daarom is in de notitie opgenomen over welke stappen moeten worden gevolgd om tot een verantwoorde en inzichtelijke beslissing te komen bij extreme weersomstandigheden.

 

Vanuit het oogpunt van veiligheid, eenduidigheid en inzichtelijkheid is gekozen om richtlijnen op te stellen hoe te handelen bij extreme weersomstandigheden. Deze notitie kent 2 uitwerkingen: een beleidsdeel en een uitvoeringsdeel.

 

In het beleidsdeel wordt ingegaan op de algemene uitgangspunten die bij de betreffende weersomstandigheden van toepassing zijn bij de beoordeling van de situatie op de markt, de maatregelen en de beslisstappen. Daarnaast wordt aangegeven weke stappen minimaal moeten worden gezet voordat tot besluitvorming van andere inrichting of afgelasting van de markt kan worden overgegaan. Uitgewerkt zijn de mogelijke aanpakken: stormbanden, inschuiven, watertappunten, aangepaste tijden, afgelasten die op de markt mogelijk zijn bij extreem weer.

 

Het uitwerkingsdeel is een handleiding met de minimaal te zetten stappen om op een dag met extreem weer tot besluitvorming te komen.

 

De marktmeesters vinden hierin beknopt de informatie en de stappen die voor een inzichtelijk besluit noodzakelijk zijn. Bovendien is er een registratieformulier ‘Logboek markten’ ontwikkeld, waar in wordt vermeld welke stappen zijn gezet, welke afweging heeft plaatsgevonden en tot welk besluit dit heeft geleid. Belangrijk uitgangspunt bij deze registratie van de besluitvorming is dat hiermee ook achteraf transparant is hoe de besluitvorming heeft plaatsgevonden. Hiermee kan worden vastgesteld welke informatie beschikbaar was, met welke partijen contact is geweest en waarom tot dat besluit is gekomen.

2. Uitgangspunten van protocol

2.1 Storm

De ernst van een storm voor een markt wordt door 3 hoofdfactoren bepaald: de windkracht, de windrichting en de locatie van de markt.

Eerst wordt ingegaan op de algemene richtlijnen die voor de Katwijkse markten gelden bij storm. In een later hoofdstuk worden de algemene richtlijnen gezet naast de specifieke situatie per markt en uitgewerkt in richtlijnen per markt.

 

Bij een windkracht van 4 Beaufort (hierna: Bft) of minder hoeven er normaliter geen extra maatregelen op de markt te worden getroffen.

 

In het protocol wordt uitgegaan van een grenswaarde van 5 BFT Het KNMI spreekt dan van ‘vrij krachtige wind’; kenmerk van deze windkracht is: ‘waaien vuilnisbakken om’. Vanaf 5 Bft moeten de spanbanden worden aangebracht.

 

Vanaf een windkracht van 8 Bft, het KNMI spreekt dan van ‘stormachtig’ is het doorgaan van de markt twijfelachtig. Kenmerk van ‘stormachtig weer’ is dat twijgen afbreken en het voortbewegen dan zeer moeilijk is. Vanaf windkracht 9 (storm) kan er een weeralarm, door het KNMI, worden afgegeven. Kenmerk van windkracht 9 ‘storm’ is: dakpannen waaien weg, kinderen vallen om, takken breken af.

 

Hoewel de windkracht en windrichting belangrijke factoren zijn in de bepaling van de toe te passen stappen van het Extreme weersomstandigheden protocol, moet iedere keer de specifieke situatie op de markt als uitgangspunt worden genomen. Deze marktsituatie, windkracht en windrichting moet beoordeeld worden op de veiligheid van de markt, de kooplieden en de bezoekers.

 

2.2. Extreme temperaturen

Minimaal één van de volgende criteria zijn van toepassing voor code geel:

  • Aanhoudende hitte, Nationaal Hitteplan is actief, na consultatie RIVM

  • 1 dag met maximum temperatuur ≥ 35 °C

  • Gevoelstemperatuur < -15 °C

Minimaal één van de volgende criteria van toepassing voor code oranje:

  • 3 dagen op rij met maximum temperatuur van ≥ 34 °C

  • 2 dagen op rij met maximum temperatuur van ≥ 36 °C

  • 1 dag met maximum temperatuur van ≥ 38 °C

  • Gevoelstemperatuur < -20 °C

De markt wordt altijd afgelast vanaf code oranje. De clustermanager Dagelijks Beheer kan echter bepalen dat hiervan in bijzondere gevallen wordt afgeweken en dat bij code geel de markt wordt afgelast of op andere tijden wordt georganiseerd.

 

Bij extreem warm weer ligt de warmtepiek normaliter rond 14.00 uur. Als de temperaturen zo zijn dat om 12.00 uur al een temperatuur van 30 graden of meer wordt verwacht zal de gehele markt worden afgelast. Eerder beginnen is door de benodigde opbouw tijd en de geringe verkoopperiode (dus onvoldoende rendabel voor de kooplieden) niet mogelijk. Als de temperatuur onder de 30 graden ligt voor 12.00 uur kan worden bepaald dat de markt eerder stopt of extra maatregelen voor bezoekers worden genomen.

 

Bij extreem koud weer ligt de koudepiek in de ochtend. Er kan dan worden bepaald dat later wordt begonnen met de markt, de markt langer door gaat of dat passende maatregelen worden genomen.

 

2.3 Extreme weersomstandigheden

Bij tijdelijk extreem weer zoals hagel, regen, windstoten, driftval of ontstaan van sneeuwduinen kunnen de tijden worden aangepast aan te verwachten weerpieken.

 

2.4 Randvoorwaarden

De verantwoordelijkheden op het marktterrein liggen als volgt:

  • -

    Cluster Dagelijks Beheer is verantwoordelijk voor het veilig doorgaan van de markt

  • -

    De kramenzetter is verantwoordelijk voor de lege, onverhuurde kramen

  • -

    De marktkoopman is verantwoordelijk voor de gehuurde kraam of eigen verkoopwagen.

Om het Extreme weersomstandigheden protocol uit te voeren zijn een aantal voorwaarden waaraan minimaal moet worden voldaan.

  • -

    Elke ondernemer (op de weekmarkt Katwijk) is in het bezit van goedgekeurde stormbanden, de marktmeester bepaald wat hieronder wordt verstaan.

  • -

    Duidelijke afspraken met de kramenzetters over de beschikbaarheid van voldoende personeel tijdens marktdagen waarbij de voorspelling 5 Bft of meer is, afhankelijk van de winrichting.

  • -

    Cluster Vergunningen, Toezicht en Handhaving (verder: VTRH) zorgt er voor dat de marktmeesters om 07:30 uur op de markt zijn.

3. Extreme weersomstandigheden en de markt

3.1 Te onderscheiden situaties

De constatering dat er sprake is van extreme weersomstandigheden kan zich op verschillende momenten van de markt voordoen. Dit betekent dat de toepassing van het Extreme weersomstandigheden protocol op verschillende momenten van kracht kan zijn. Hier worden de verschillende situaties genoemd.

 

Voorafgaand aan de start van de markt.

Dit kan betekenen dat, soms al dagen, voor de start van de betreffende markt de vooruitzichten dermate zijn dat de toepassing van het Extreme weersomstandigheden protocol voor de hand ligt. De marktmeester kan zich goed en tijdig voorbereiden op de uitvoering van het Extreme weersomstandigheden protocol.

 

Kort voor of bij de start van de markt

Het kan zijn dat er waarschuwingen voor krachtige of harde wind of extreem warm of koud weer wordt gegeven. Op dat moment is het belangrijk alert te zijn op eventuele veranderingen van het weer. Dit betekent dat de marktmeester om 06.00 uur op de markt moet zijn om de situatie ter plekke te kunnen inschatten en het Extreme weersomstandigheden protocol toe te passen.

 

Tijdens de markt.

De situatie op een markt kan door wisselende weersopstandigheden dermate wijzigen dat het Extreme weersomstandigheden protocol van toepassing is. Hierbij moet de marktmeester tijdens de markt de situatie inschatten.'

 

3.2 Aard van de ingreep

Op de markt wordt bepaald welke aanpassing aan de hand van de verwachte weerssituatie wordt toegepast. Er zijn de volgende situaties mogelijk:

 

  • -

    Stormbanden

Marktkooplieden brengen stormbanden aan, de markt gaat gewoon door.

 

  • -

    Waterpunten

Bij extreem warm weer wordt zorg gedragen voor voldoende waterpunten voor bezoekers en marktkooplieden. Dit is per markt verschillend. Dit is opgenomen in hoofdstuk 4 ‘Katwijkse markten’.

 

  • -

    Inschuiven

De wind is sterk en niet alle marktkooplieden zijn aanwezig. De aanwezige marktkooplieden brengen stormbanden aan en schuiven aan, zodat er een gesloten markt is. De kramenzetter haalt de lege kramen direct weg.

 

  • -

    Tijden wijzigen

Bij warm weer of andere (tijdelijke) extreme weersomstandigheden kan het op bepaalde tijden niet veilig zijn om de markt te organiseren en op andere tijden wel.

 

Uitgangspunt bij alle voornoemde weersomstandigheden is dat de markt voor minimaal 4 uur georganiseerd kan worden, omdat de verkoopperiode anders te kort is voor marktkooplieden om rendabel te zijn.

 

  • -

    Afgelasten

Wanneer dit uiterste besluit gedurende een marktdag wordt genomen halen de marktkooplieden hun kraam leeg, halen in overleg met de kramenzetter de stormbanden los (bij storm) en de kramenzetter verwijdert onmiddellijk de kraam. Wanneer dit besluit voor het begin van de markt wordt genomen, dan wordt de markt niet opgezet.

 

  • -

    Afbreken kramen

Wanneer het Extreme weersomstandigheden protocol van toepassing is, mogen de marktkooplieden de stormbanden pas verwijderen als (een vertegenwoordiger van) de kramenzetter hierbij aanwezig is om de kraam direct verder af te breken.

 

  • -

    Toepassing

De toepassing is per markt gelijk, wel kunnen door andere factoren het moment van toepassen verschillen. In hoofdstuk 4 zijn er per markt de aandachtspunt(en) geïnventariseerd waarbij het Extreme weersomstandigheden protocol al eerder van toepassing kan zijn.

 

  • -

    Gedeelte afgelasten van de markt of het bijprogramma (toeristenmarkt)

Wanneer het Extreme weersomstandigheden protocol van toepassing is kan naast de hierboven genoemde maatregelen ook gekozen worden voor het gedeeltelijke afgelasten van de markt of het bijprogramma (bij de toeristenmarkt). Dit is afhankelijk van de locatie, het tijdstop en de omstandigheden. Hierop wordt verder in dit protocol ingegaan.

 

3.3 Voorbereiding

Het is de verantwoordelijkheid en in de praktijk nagenoeg standaard om als marktmeester de weerberichten te volgen om te kunnen bepalen of het Extreme weersomstandigheden protocol wordt toegepast. Bij het naderen van de marktdag, waarbij het Extreme weersomstandigheden protocol mogelijk moet worden toegepast, is het verstandig om de volgende stappen te ondernemen.

Volgen van de weerberichten en voorspellingen op radio, tv en/of internet.

 

Wanneer duidelijk wordt dat het Extreme weersomstandigheden protocol eventueel moet worden toegepast is het van belang de waarnemingen te registreren. Het gaat hierbij met name om de raadpleging van:

3.4 Beoordeling op de markt

Wanneer de weersverwachting zodanig is dat het Extreme weersomstandigheden protocol eventueel moet worden toegepast, zorgt de marktmeester ervoor om 06.00 uur op de markt aanwezig te zijn.

Hij heeft dan het Logboek markt’ bij zich. Daarin neemt hij op welke stappen zijn gezet, welke afwegingen zijn gemaakt en welk besluit daaruit is voortgekomen en hij houdt daar de voortgang van de dag bij.

 

Voordat tot het treffen van maatregelen wordt overgegaan vindt er in principe eerst overleg met de kraamzetter, enkele marktkooplieden, de winkeliersvereniging (bij de toeristenmarkt) en de verantwoordelijk medewerker van het cluster Dagelijks Beheer plaats.

 

Het weer laat zich moeilijk voorspellen en is zeker niet te sturen; het kan betekenen dat de extreme weersomstandigheden pas in de loop van de dag optreed. Dezelfde procedure is dan van toepassing.

 

3.5 Treffen van maartregelen/ stappen in de procedure

Na het raadplegen van de weerberichten kan blijken dat er maatregelen noodzakelijk zijn i.v.m. extreme weersomstandigheden.

De mogelijke risico beperkende maatregelen zijn:

  • De ondernemers dienen stormbanden aan te brengen.

  • De markt aanschuiven om de veiligheid te garanderen.

  • Er wordt zorggedragen voor gratis watervoorziening voor de bezoekers.

  • Sommige onderdelen van de markt of het bijprogramma (toeristenmarkt) afgelasten.

  • Het vervroegen en/of inkorten van de markt.

  • Het geheel afgelasten van de markt.

3.5.1 Stormbanden

De marktmeester overlegt ter plekke met de kramenzetter over de risico beperkende maatregelen. Vanaf windkracht 5, of eerder afhankelijk van de locatie en windrichting, is deze maatregel vereist, wanneer stormankers aanwezig zijn op de markt zie hiervoor paragraaf 4.1. De kramenzetter zet, bij deze beslissing, de kramen op zonder zeil en breekt na de meeloopronde de kramen af die onbezet blijven.

3.5.2 Inschuiven

Als uit de geraadpleegde informatiebronnen blijkt dat het weer zo extreem is dat het aanleiding is om zwaardere maatregelen te nemen, dan vindt er in principe overleg plaats met:

  • -

    De kramenzetter

  • -

    Leden van de marktcommissie

  • -

    De winkeliersvereniging (bij de toeristenmarkt

  • -

    De clustermanager Dagelijkse Beheer en/of de verantwoordelijk medewerker van dit cluster.

Dit overleg kan ertoe leiden dat de clustermanager naar de markt komt. Uit de overleggen volgt een besluit voor de markt.

 

De besluiten inschuiven en afgelasten markt worden door de marktmeester of de verantwoordelijke medewerker van het cluster Dagelijks Beheer (telefonisch) meegedeeld aan de contactpersonen van de belangenvertegenwoordigers.

 

De marktlooplieden worden mondeling indien aanwezig, geïnformeerd door de marktmeester. Indien de markt voor aanvang er van wordt afgelast worden de marktkooplieden telefonisch of via whatsapp door hem geïnformeerd.

3.5.3. Afgelasten van de markt.

Zowel voor de start van de markt als tijdens de markt kan duidelijk worden dat de veiligheid niet langer kan worden gewaarborgd en dat de markt moet worden afgelast.

Voordat het besluit om een markt af te gelasten wordt genomen, zijn alle voorbereidende stappen zoals in voorgaande paragrafen genoemd doorlopen en vermeld in het ‘logboek Markt’.

Het afgelasten van een markt is een ingrijpende beslissing zowel voor de ondernemers als voor het Cluster Dagelijks Beheer. Bij het afgelasten van de markt heeft de ondernemer inkomstenderving. Cluster Dagelijks Beheer is verantwoordelijk voor de veiligheid van zowel de ondernemer als de bezoeker aan de markt. De afweging tussen beide belangen moet daarom zorgvuldig gebeuren.

 

De ervaring leert om, voor een eventueel besluit over de afgelasten van een markt, ruggenspraak te houden met een aantal ervaren ondernemers op de markt.

Dit verhoogt enerzijds het draagvlak voor de te nemen beslissing en anderzijds de kwaliteit van het besluit. De rol van de marktmeester is adviserend. De verantwoordelijkheid van het besluit ligt bij de clustermanager Dagelijks Beheer.

 

De volgende stappen worden gezet om te komen tot een besluit van afgelasten:

  • Overleg met clustermanager van het cluster Dagelijks Beheer om de situatie door te spreken. Indien wenselijk gaat de clustermanager naar de betreffende markt.

  • De marktmeester en/of de verantwoordelijk medewerker van het cluster Dagelijks Beheer overleggen met ervaren ondernemers, de kramenzetter en de belangenverenigingen.

  • De clustermanager Dagelijks Beheer besluit uiteindelijk of de markt wordt afgelast.

  • De verantwoordelijk medeweker van het cluster Dagelijks Beheer of de marktmeester informeert de contactpersonen van de winkeliersvereniging (van toepassing bij de Toeristenmarkt)

  • De marktmeester informeert de marktkooplieden en de kramenzetter

  • De clustermanager van Dagelijks Beheer informeert de directie over het genomen besluit en overleg of er een vorm van communicatie nodig is.

3.6 Rapportage in het logboek Markt.

Wanneer de weerssituatie zo extreem is dat het Extreme weersomstandigheden protocol wordt toegepast dan is het gevolg daarvan dat het ‘logboek Markt’ wordt ingevuld.

 

Het logboek volgt de stappen zodat de gegevens direct kunnen worden vermeld in het logboek tijdens de stappen. Het invullen van het logboek begint met het vermelden van de windkracht of temperatuur. Of de toepassing van het Extreme weersomstandigheden protocol nu wel of niet heeft geleid tot een maatregel, de basisstap (vaststellen windkracht/ temperatuur) is dan in ieder geval vastgelegd. Het ingevulde formulier wordt als bijlage bij het dagrapport gedaan, ook als er geen maatregelen zijn genomen.

 

De rapportage in het logboek Markt is belangrijk, omdat daarmee alle ondernomen acties en sluiten worden vermeld. Hiermee vindt de verantwoording plaats van de maatregel of van het uitblijven daarvan. Door deze rapportage kan achteraf worden nagegaan welke informatie tot de besluitvorming heeft geleid.

4. Situatie op Katwijkse markten

 

In de voorgaande hoofdstukken is ingegaan op de algemene aspecten van extreme weersomstandigheden en de markt. In dit hoofdstuk is de inventarisatie per markt opgenomen en de specifieke aspecten die op die markt spelen bij de combinatie van de 3 hoofdaspecten.

 

4.1 Overzicht Katwijkse markten

De locatie van de markt in combinatie met de gebouwen om de markt heen zijn van invloed op de grenswaarden om voorzieningen te treffen. Hieronder zijn de markten met verhoogd risico van Katwijk weergegeven en de situaties per markt.

 

Markt

Risico locatie

Weersgesteldheid

Preventieve acties

Weekmarkt Rijnsburg

  • -

    Beschut

  • -

    Geen stormankers aanwezig

Storm

 

Weekmarkt Katwijk

Bij harde wind uit het Noordwesten ligt deze locatie niet gunstig.

Storm

Stormbanden aanbrengen (aan stormankers)

Toeristenmarkt Katwijk

  • -

    Geen stormankers aanwezig

  • -

    Zuid- en Noordwesterwind boven 5 Bft risico in verband met ligging nabij kust

Storm

 

 

Het overzicht zal jaarlijks, maar bij verplaatsingen ook tussentijds, worden aangepast.

5. Partijen op de markt

5.1 Betrokken partijen

Cluster Dagelijks Beheer is te allen tijde verantwoordelijk voor het faciliteren van een veilige markt en derhalve voor het uitvoeren van datgene dat in het Extreme weersomstandigheden protocol is opgenomen. De marktmeester (vallend onder het cluster VTH is verantwoordelijk voor het handhaven hiervan.

Daarnaast is de markt een samenspel van verschillende partijen. Hieronder worden de partijen genoemd en hun rol bij de veiligheid op de markt bij extreme weersomstandigheden.

 

De marktmeester is eindverantwoordelijke op de markt en de marktpartijen zijn gehouden de instructies van de marktmeester op te volgen.

 

Marktkooplieden

De marktkooplieden zijn verantwoordelijk voor het gebruik van hun kraam. Dit betreft zowel het aanbrengen van stormbanden als de uitbouw aan de kraam en de inrichting van hun kraam. Deze verantwoordelijkheid gaat vanaf ingebruikname kraam tot teruggave kraam aan kramenzetter. Bij het verlaten van de markt dient de ondernemer de zeilen op te rollen en in de kraam te leggen en de kramenzetter te informeren over zijn vertrek, pas nadat de kramenzetter bij de kraam is gekomen vervalt de verantwoordelijkheid van de ondernemer.

 

De kramenzetter

De kramenzetter is verantwoordelijk voor de lege kramen op de markt. Zowel voor de start van de markt als tijdens de markt. Bij stormachtig weer moet hij met voldoende materieel en personeel aanwezig om lege kramen te verwijderen. Bij het verlaten van de markt door de ondernemer moet de kramenzetter de lege kramen zo spoedig mogelijk afbreken.

 

Cluster Vergunningen, Toezicht en Handhaving

Marktmeester

  • De marktmeester is voor Cluster VTH de belangrijkste uitvoerder met een regiefunctie ter plekke.

  • De marktmeester voert het Extreme weersomstandigheden protocol uit.

  • De marktmeester informeert de clustermanagers (zowel van VTH als Dagelijks Beheer), de belangenverenigingen over de ontwikkelingen en de genomen maatregelen.

  • De marktmeester coördineert de risicobeperkende maatregelen i.s.m. de kramenzetter

Cluster Dagelijks Beheer

Medewerker Dagelijks Beheer

  • Een verantwoordelijk medewerker van het cluster Dagelijks Beheer is operationeel verantwoordelijk voor de uitvoering van het Extreme weersomstandigheden protocol en coördineert de acties in samenwerking met de marktmeesters.

  • In geval er sprake is van een geheel of gedeeltelijke afgelasting van een markt is de deze medewerker verantwoordelijk voor het overleg met clustermanager Dagelijks Beheer.

Clustermanager Dagelijks Beheer

  • De clustermanager Dagelijks Beheer is maximaal bereikbaar voor de voornoemde medewerker in geval het Extreme weersomstandigheden protocol wordt toegepast. Wanneer hij deelneemt aan verschillende overlegsituaties op die dag, dient hij altijd telefonisch bereikbaar te zijn.

  • De clustermanager Dagelijks Beheer neemt bij geheel of gedeeltelijke afgelasting van de markt de formele besluitvorming voor zijn rekening, hierbij geïnformeerd door de voornoemde medewerker.

  • De clustermanager Dagelijks Beheer informeert de directie over het genomen besluit.

6. Overzichten uitvoering

 

Het Extreme weersomstandigheden protocol is ontwikkeld om een handleiding te geven om alle markten op eenzelfde wijze te handelen bij extreme weersomstandigheden. Door het invullen van het stormlogboek markt kan op een goede en uniforme wijze vastgesteld worden of de werkwijze goed is of moet worden aangepast.

 

6.1 Logboek markt

Het toepassen van maatregelen op de markt is een afwijking op de normale gang van zaken. Het is daarom noodzakelijk dat op heldere en eenduidige wijze inzichtelijk kan worden gemaakt hoe er is gewerkt en hoe zij de regels zijn toegepast.

Voor het Extreme weersomstandigheden protocol markt is daarom een logboek markt gemaakt.

Door zowel de stappen te volgen als deze in te vullen wordt voldaan aan voorwaarde om de besluitvorming inzichtelijk te maken.

 

6.2 Verantwoordelijk en evaluatie

Jaarlijks wordt er door het cluster Dagelijks Beheer een rapportage Extreme weersomstandigheden protocol gemaakt, waarin is opgenomen het aantal keren dat het Extreme weersomstandigheden protocol is toegepast, welke besluiten er zijn genomen en de bevindingen van de marktmeesters en aangestelde medewerker vanuit het cluster Dagelijks Beheer.

Tevens vindt er een evaluatie van het Extreme weersomstandigheden protocol plaats.

Daarnaast worden wijzigingen in de marktopstellingen en wijzigingen in de gebouwde omgeving beoordeeld en verwerkt in het marktenoverzicht.

Deze rapportage wordt besproken met belangenorganisaties, met de diverse interne afdelingen en met de marktmeester.

Bijlage 1 Toelichtingen windkrachten

 

kracht*

benaming

wind gemiddelde snelheid over 10 minuten

wind gemiddelde snelheid over 10 minuten

uitwerking boven land en bij mens

km/h

m/sec

0

stil

0-1

0-0,2

rook stijgt recht of bijna recht omhoog

1

zwak

1-5

0,3-1,5

windrichting goed af te leiden uit rookpluimen

2

zwak

6-11

1,6-3,3

wind merkbaar in gezicht

3

matig

12-19

3,4-5,4

stof waait op

4

matig

20-28

5,5-7,9

haar in de war; kleding flappert

5

vrij krachtig

29-38

8,0-10,7

opwaaiend stof hinderlijk voor de ogen; gekuifde golven op meren en kanalen; vuilcontainers waaien om

6

krachtig

39-49

10,8-13,8

paraplu's met moeite vast te houden

7

hard

50-61

13,9-17,1

het is lastig tegen de wind in te lopen of te fietsen

8

stormachtig

62-74

17,2-20,7

voortbewegen zeer moeilijk

9

storm

75-88

20,8-24,4

schoorsteenkappen en dakpannen waaien weg; kinderen waaien om

10

zware storm

89-102

24,5-28,4

grote schade aan gebouwen; volwassenen waaien om

11

zeer zware storm

103-117

28,5-32,6

enorme schade aan bossen

12

orkaan

>117

>32,6

verwoestingen

 

Bijlage 2 Toelichting codering KNMI

Code groen: geen bijzonderheden

Het verwachte weertype geeft geen aanleiding voor het uitgeven van een waarschuwing

 

Code geel: wees alert

Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent.

 

Code oranje: wees voorbereid

Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

 

Code rood (weeralarm): onderneem actie

Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn.

Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 24 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.

 

Code geel

Code oranje

Regen

Verkeershinder door aquaplaning, of ≥ 50 mm in 24 uur

≥ 75 mm in 24 uur

Gladheid & sneeuw

Minimaal één van de volgende criteria:

  • lokale gladheid door op-, aan- of bevriezing van natte weggedeelten, hagel, sneeuwresten of lokale ijzel

  • tot 5 cm sneeuw in 6 uur

  • tot 3 cm sneeuw in 1 uur

Minimaal één van de volgende criteria:

  • op uitgebreide schaal gladheid door ijzel of bevriezing

  • ≥ 5 cm sneeuw in 6 uur

  • ≥ 3 cm sneeuw in 1 uur

  • sneeuwval en/of driftsneeuw (≥ 40 km per uur), leidend tot sneeuwduinen

Onweersbuien

Lokale onweersbuien met lokaal één of meer van de volgende verschijnselen:

  • windstoten (≥ 60 km per uur)

  • of lokaal veel neerslag (≥ 30 mm in 1 uur)

  • of hagel (tot 2 cm)

Georganiseerde onweersbuien met lokaal één of meer van de volgende verschijnselen:

  • zware windstoten (≥ 75 km per uur)

  • of lokaal veel neerslag (≥ 50 mm in 1 uur)

  • of grote hagel (≥ 2 cm)

Windstoten

≥ 75 km per uur Kust, winterhalfjaar: 90 km per uur

≥ 100 km per uur Kust, winterhalfjaar: 120 km per uur

Temperatuur (hitte/koude)

Minimaal één van de volgende criteria:

  • Aanhoudende hitte, Nationaal Hitteplan actief, na consultatie RIVM

  • 1 dag met maximum temperatuur ≥ 35 °C

Gevoelstemperatuur < -15 °C

Minimaal één van de volgende criteria:

  • 3 dagen op rij met maximum temperatuur van ≥ 34 °C

  • 2 dagen op rij met maximum temperatuur van ≥ 36 °C

  • 1 dag met maximum temperatuur van ≥ 38 °C

Gevoelstemperatuur < -20 °C

Zicht

< 200 m

< 10 m

Hozen

Bij waarneming (geen standaard tijdsduur)

 

Bijlage 3 Handleiding werkwijze bij storm of warmte op de markt

 

Doorgaan van de markt.

De clustermanager Dagelijks Beheer bepaalt in overleg met de marktmeester en de verantwoordelijk medewerker van voornoemd cluster of de markt anders word ingericht of wordt afgelast.

 

Bij een ander inrichting zal de marktmeester, rekening houdend met de omstandigheden, naar bevind van zaken handelen om de markt op een zo gewoon mogelijk manier door te laten gaan.

 

Windkracht, windrichting en locatie markt.

Hoewel de windkracht en windrichting belangrijke factoren zijn in de bepaling van de toepassing van het Extreme weersomstandigheden protocol, moet iedere keer de specifieke situatie op de markt worden beoordeeld. De marktsituatie, windkracht en windrichting moet, in samenhang, beoordeeld worden op de veiligheid van de bezoekers, de kooplieden en de marktopstelling.

 

Windkracht.

In het Extreme weersomstandigheden protocol wordt uitgegaan van een grenswaarde van 5 Bft. Het KNMI spreekt dan van ‘vrij krachtige wind’. Bij een winkracht van 4 Bft zijn er enkele locaties op de markten die extra aandacht behoeven en waar eventueel maatregelen moeten worden genomen. Zie hiervoor hoofstuk 4.

Wordt het Extreme weersomstandigheden protocol in werking gezet, dan wordt dit vermeld in het ‘Logboek Markt’.

 

Temperatuur

Minimaal één van de volgende criteria zijn van toepassing voor code geel:

  • Aanhoudende hitte, Nationaal Hitteplan is actief, na consultatie RIVM

  • 1 dag met maximum temperatuur ≥ 35 °C

  • Gevoelstemperatuur < -15 °C

Minimaal één van de volgende criteria van toepassing voor code oranje:

  • 3 dagen op rij met maximum temperatuur van ≥ 34 °C

  • 2 dagen op rij met maximum temperatuur van ≥ 36 °C

  • 1 dag met maximum temperatuur van ≥ 38 °C

  • Gevoelstemperatuur < -20 °C

De markt wordt in principe afgelast vanaf code oranje. De clustermanager Dagelijks Beheer kan echter bepalen dat hiervan in bijzondere gevallen wordt afgeweken en bijvoorbeeld bij code geel de markt wordt afgelast. Het wijzigen van de aanvangs- en eindtijden zal verlopen via het in paragraaf 3.2 vastgelegde protocol.

 

De verantwoordelijkheden:

  • -

    Het Cluster Dagelijks Beheer is verantwoordelijk voor het veilig doorgaan van de markt.

  • -

    De kramenzetter is verantwoordelijk voor de lege, onverhuurde kramen.

  • -

    De marktkoopman is verantwoordelijk voor de gehuurde kramen.

Start Extreme weersomstandigheden protocol.

De eerste stap van het Extreme weersomstandigheden protocol is vast te stellen welke extreme weersomstandigheden er worden verwacht

Stap 1: Registratie markt en datum.

Markt: ……………………………… Datum: ……………………………..

 

Stap 2: Registratie tijdstip en resultaat opgevraagde weergegevens.

 

Tijdstip

Weerstation

Windkracht

Windrichting

Temperatuur

Actie/ opmerking

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als het duidelijk is dat er sprake is extreem weer dan kunnen de volgende stappen worden ondernomen. Bij twijfel wordt op een ander tijdstip de windkracht en winrichting of de temperatuur nogmaals opgevraagd. Het kan nodig zijn meerdere keren de gegevens op te vragen.

 

Na elke opgevraagde meteogegevens deze informatie, samen met de conclusie om wel/ niet tot actie over te gaan, vermelden op het logboek markt.

Een besluit om, op grond van de gegevens, niet over te gaan tot actie is ook een actie! Dit wordt vermeld in het logboek i.v.m. het vastleggen van de stappen die het Cluster Dagelijks Beheer heeft gezet in het kader van een veilig beheer van het marktterrein.

 

Overleg

Voordat tot het treffen van maatregelen wordt overgegaan vind er n principe eerst overleg met de kramenzetter, , enkele marktkooplieden, de winkeliersvereniging (bij de toeristenmarkt) en de clustermanager plaats.

 

Stap 3: Registratie van de overleggen.

Ketenpartner

Naam

Opmerkingen

Kramenzetter

Belangenvereniging

Belangenvereniging

Ondernemer

Ondernemer

Ondernemer

Clustermanager

Overig

Overig

 

Wanneer er maatregelen i.v.m. extreme weersomstandigheden van kracht zijn gelden er tevens aanvullende voorwaarden voor de ondernemers en de kramenzetters

  • Bij het verlaten van de markt dient de ondernemer de zeilen op te rollen en in de kraam te leggen en de kramenzetter te informeren over zijn vertrek; pas nadat de kramenzetter bij de kraam is gekomen vervalt de verantwoordelijkheid van de ondernemer.

  • Bij het verlaten van de markt door de ondernemer moet de kramenzetter de lege kramen zo spoedig mogelijk afbreken.

Besluit

De weergegevens en het overleg met diverse ketenpartners leidt tot een besluit over het doorgaan van de markt met of zonder maatregelen. Dit besluit: doorgaan, met of zonder beperkingen of afgelasten, wordt in het ‘logboek markt’ ingevuld.

 

Het besluit om de markt te ontruimen, kan alleen nadat er is overlegd met de clustermanager. De clustermanager Dagelijks Beheer is verantwoordelijk voor de formele besluitvorming.

 

Stap 4: Conclusie en besluit.

 

Tijd

Conclusie overleggen en besluit

 

 

 

Verslag

Aan het eind van de dag c.q. besluitvorming zorgt de marktmeester dat het logboek markt’ is ingevuld. Hierdoor kan teruggekeken worden hoe de besluitvorming is verlopen en welke bijzondere aspecten hebben plaatsgevonden.

 

Stap 5:

 

Afspraken en algemene opmerkingen

 

 

Het ingevulde logboek markt wordt toegevoegd aan het dagrapport.

Bijlage 4 Logboek Markt

Markt: …………………………………………………………… Datum: ……………………………….

Meetgegevens

 

Tijdstip

Weerstation

Windkracht

Windrichting

Temperatuur

Actie/ opmerking

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meteo consult: tel.nr. 0900-9725

 

Afgestemd met:

 

Ketenpartner

Naam

Opmerkingen

Kramenzetter

Belangenvereniging

Belangenvereniging

Ondernemer

Ondernemer

Ondernemer

Clustermanager

Overig

Overig

Conclusie:

Tijd

Conclusie overleggen en besluit

 

 

 

Toelichting van de marktmeester (feiten en sferen)

 

Afspraken en algemene opmerkingen

 

Marktmeester:

 

Overzicht markten met risico locaties

Centrum Toeristenmarkt

 

Weekmarkt Katwijk

 

Weekmarkt Rijnsburg