Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Lelystad

Beleid uitvoering Wet kwaliteitsborging

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLelystad
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleid uitvoering Wet kwaliteitsborging
Citeertitel
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2023 Beleid uitvoering Wet kwaliteitsborging

30-08-2022

gmb-2022-443564

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleid uitvoering Wet kwaliteitsborging

 

Het college van Lelystad maakt bekend dat zij op 30 augustus 2022 het Beleid uitvoering Wet kwaliteitsborging hebben vastgesteld

 

Op 1 januari 2023 treedt de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) in werking. De Wkb zorgt voor een heel nieuw systeem voor het bouwtoezicht.

 

Een groot deel van het toezicht wordt uitgevoerd via private kwaliteitsborgers. De kwaliteitsborger zal aan de hand van een toegelaten ‘instrument’ (systeem) beoordelen of een bouwwerk voldoet aan de bouwregelgeving. De taak van de private kwaliteitsborger is beperkt tot het controleren van de bouwkwaliteit en daarover rapporteren. De taak van de gemeente is om te controleren of de opdrachtgever werkt met een onafhankelijke kwaliteitsborger en of deze gebruik maakt van een passend ‘instrument’. Ook controleert de gemeente of alle specifieke risico’s voor dat bouwwerk in de risicobeoordeling in kaart zijn gebracht en in het borgingsplan zijn vastgelegd. Verder blijft de gemeente verantwoordelijk voor de handhaving en kan indien nodig nog steeds de bouw stilleggen bij misstanden.

Om ervaring op te doen met deze nieuwe rolverdeling is besloten om een aantal proefprojecten uit te voeren. Om deze proefprojecten uit te kunnen voeren is het van belang dat er een aantal beleidsmatige keuzes worden vastgelegd in beleid. Het gaat om:

 

  • 1.

    Het vaststellen van de risico’s die zich binnen de gemeente voordoen. De risico’s zijn onderverdeeld in gebiedsspecifieke risico’s, locatiegebonden risico’s en projectgerelateerde risico’s. Deze risico’s moeten in kaart worden gebracht in de risicobeoordeling en moeten worden vastgelegd in het borgingsplan.

  • 2.

    Het vaststellen van de toezichthoudende rol van het bevoegd gezag. Hoe intensief wordt het toezicht uitgevoerd en in welke gevallen worden gegevens opgevraagd en beoordeeld.

Deze keuzes worden vastgelegd in het ‘Beleid Uitvoering Wet kwaliteitsborging’. Dit beleid zal van kracht zijn tijdens de proefprojecten. Vervolgens zal het beleid worden geëvalueerd en definitief worden vastgesteld.

Het beleid is te vinden op www.overheid.nl onder beleid en regelgeving