Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Zwolle

Hemelwaterverordening 2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieZwolle
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingHemelwaterverordening 2022
CiteertitelHemelwaterverordening 2022
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpMilieu

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Inhoud Hemelwaterverordening 2022

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 10.32a van de Wet milieubeheer

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

n.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

05-10-2022nieuwe regeling

19-09-2022

gmb-2022-433700

rb. 2022.19.22

Tekst van de regeling

Intitulé

Hemelwaterverordening 2022

Gemeente Zwolle, bekendmaking hemelwaterverordening 2022

De raad van de gemeente Zwolle heeft in de vergadering van 19 september 2022 de hemelwaterverordening vastgesteld.

Deze verordening treedt in werking op 5 oktober 2022.

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    Bouwen: het plaatsen, het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen en het vergroten van een bouwwerk, waaronder begrepen woonboten en woonwagens;

  • b.

    Bouwwerk: een bouwkundige constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die op de plaats van bestemming hetzij direct of indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren;

  • c.

    Verhard oppervlak: oppervlak dat ervoor zorgt dat hemelwater van dit oppervlak niet in de bodem kan infiltreren, zoals bebouwing, asfalt, (tuin)bestrating en overige verhardingen;

  • d.

    Eigenaar: degene op wiens terrein het hemelwater valt. Onder eigenaar wordt tevens verstaan een aantal grondeigenaren verenigd in een Vereniging van Eigenaren;

  • e.

    Hemelwatervoorziening: voorziening voor de inzameling en verdere verwerking van afvloeiend hemelwater, niet zijnde een openbaar vuilwaterriool;

  • f.

    Infiltratie: het proces waarbij hemelwater wegzakt in de bodem;

  • g.

    Kaartbijlage: een kaartje dat als bijlage bij de verordening is opgenomen en waarop de gebieden waar infiltratie alleen onder voorwaarden mogelijk is, zijn aangegeven;

  • h.

    Groenblauwe netwerken: om klimaatbestendig te zijn is in de Omgevingsvisie “Ons Zwolle van Morgen 2030” een structuur van groenblauwe netwerken neergelegd. Daarmee wordt het watersysteem benut en versterkt en onderling met elkaar verbonden om sponswerking te creëren en hittestress tegen te gaan.

Artikel 2 Beoogd doel

Met het oog op het beperken van wateroverlast en het verminderen van droogteschade worden in deze verordening regels gesteld over het afvoeren en opvangen van hemelwater bij het bouwen van een bouwwerk en bij het aanleggen of vervangen van verhard oppervlak.

Artikel 3 Reikwijdte van de verordening

  • 1.

    Deze verordening is, voor wat betreft het lozen en bergen van hemelwater, van toepassing op:

  • a.

    het bouwen van een bouwwerk met een oppervlakte gelijk aan of groter dan 30 m2;

  • b.

    het uitvoeren van een werk dat leidt tot het aanleggen of vervangen van verhard oppervlak met een omvang gelijk aan of groter dan 30 m2;

  • 2.

    Deze verordening legt de verplichting vast om een waterberging tot stand te brengen en te beheren.

Artikel 4 Werkingsgebied

Deze verordening is van toepassing op het gehele grondgebied van gemeente Zwolle.

Artikel 5 Verplichting tot de activiteit waterberging

  • 1.

    Met het oog op het beperken van wateroverlast bij een bui van 70 mm in 1 uur wordt hemelwater lokaal vast gehouden, gebufferd en geïnfiltreerd.

  • 2.

    In de hele gemeente Zwolle geldt een minimale capaciteit van hemelwaterberging die afhankelijk is van de omvang van de ontwikkeling.

  • a.

    Bij ontwikkelingen met minder dan 10 wooneenheden en/of een totale perceelsomvang van maximaal 1.500 m2, geldt als eis dat 20 liter hemelwater per m2 op perceelsniveau moet kunnen worden opgevangen;

  • b.

    Bij ontwikkelingen, met een perceelsomvang van meer dan 1.500 m2, geldt als eis dat 60 liter hemelwater per m2 moet kunnen worden opgevangen binnen de grenzen van de totale ontwikkeling. En bij verkaveling van die ontwikkeling geldt daarnaast nog als eis dat 20 liter per m2 hemelwater op perceelsniveau moet kunnen worden opgevangen;

  • c.

    Bij bedrijventerreinen, geldt als eis dat er 60 liter hemelwater per m2 binnen de grenzen van de planontwikkeling waarvan minimaal 20 liter hemelwater per m2 op het bedrijfsperceel;

  • d.

    Bij herinrichting openbare ruimte moet 60 liter hemelwater per m2 kunnen worden opgevangen waarvan 20 liter hemelwater per m2 afvoer door het bestaande rioolstelsel.

  • 3.

    Met uitzondering van de op de in de bijlage opgenomen kaart aangewezen gebieden, geldt bovendien dat het moet gaan om een infiltrerende hemelwaterberging.

  • 4.

    In geval sprake is van een uitzonderingsgebied, zoals op het kaartje in de bijlage is aangeduid, kan in overleg met de gemeente alsnog tot infiltratie worden overgegaan onder de dan te maken afspraken.

  • 5.

    De hemelwaterberging wordt in alle gevallen zo ontworpen en in stand gehouden dat deze binnen twee dagen weer volledig beschikbaar is waarbij het water geleidelijk wordt afgevoerd na afloop van de bui.

  • 6.

    De hoeveelheid hemelwater die niet kan worden geborgen, kan indirect en bovengronds door overloop naar het openbaar gebied worden geloosd op de openbare riolering, in het groen of een watergang.

Artikel 6 Omgevingsvergunning

  • 1.

    Het college kan bij omgevingsvergunning afwijken van artikel 5 van deze verordening, voor zover de activiteit van het realiseren van de hemelwaterberging redelijkerwijs niet mogelijk is. In dat geval wordt onderzocht of er een bovengrondse verbinding gemaakt kan worden met het groenblauwe netwerk.

  • 2.

    Wanneer het college afwijkt van het bepaalde in artikel 5 van deze verordening, wordt een financiële compensatie opgelegd aan de eigenaar van het terrein voor de realisatie van de benodigde statische hemelwaterberging in de omgeving. Bij ingang van deze verordening is de financiële compensatie € 0,50 per liter, en wordt geïndexeerd op basis van CBS-cijfers voor de Grond-, weg en waterbouw. CBS-cijfers voor de ‘Grond-, weg- en waterbouw’.

Artikel 7 Strafbepaling

Overtreding van het krachtens de artikelen 2 tot en met 4 bepaalde en de daarbij gegeven voorschriften en beperkingen wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie.

Artikel 8 Toezichthouders

Met het toezicht op de naleving van de bepalingen bij of krachtens deze verordening gesteld, zijn belast de bij besluit van het college aan te wijzen personen of groep van personen.

Artikel 9 Onderhoud en beheer

  • 1.

    De eigenaar is verantwoordelijk voor het beheer van zijn hemelwatervoorzieningen.

  • 2.

    De eigenaar van de voorziening dient daarbij te voldoen aan de voorschriften voor beheer zoals aangegeven in de handleiding van de voorziening.

Artikel 10 Overgangsrecht

Deze verordening is van toepassing op omgevingsvergunningen die zijn ingediend na inwerkingtreding van deze verordening.

Artikel 11 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking 8 dagen na bekendmaking.

Artikel 12 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als “Hemelwaterverordening gemeente Zwolle”.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 19 september 2022

P. Snijders, burgemeester

E. Meurs, griffier.