Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Lingewaard

Beleidsregels voor het verlenen van ontheffingen op basis van artikel 35 Drank- en Horecawet in de gemeente Lingewaard

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLingewaard
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels voor het verlenen van ontheffingen op basis van artikel 35 Drank- en Horecawet in de gemeente Lingewaard
CiteertitelBeleidsregels ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet gemeente Lingewaard
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 35 van de Alcoholwet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

11-04-2013nieuwe regeling

04-04-2013

Lokale (gemeente)krant, 10-04-2013

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels voor het verlenen van ontheffingen op basis van artikel 35 Drank- en Horecawet in de gemeente Lingewaard

De burgemeester van Lingewaard;

 

Overwegende:

 

  • -

    dat op 1 januari 2013 de nieuwe Drank- en Horecawet in werking is getreden;

  • -

    dat in deze wet de eis bij een aanvraag om ontheffing als bedoeld in artikel 35, dat een leidinggevende beschikt over voldoende kennis en inzicht in sociale hygiëne, is komen te vervallen;

  • -

    dat het vanuit het oogpunt van openbare orde, veiligheid en volksgezondheid wenselijk is dat het verstrekken van alcoholhoudende drank plaatsvindt onder directe leiding van een of meer personen die beschikken over voldoende kennis en inzicht in sociale hygiëne;

  • -

    dat het gewenst is om beleidsregels vast te stellen omtrent de toepassing van de bevoegdheid om

  • -

    een ontheffing onder beperkingen te verlenen en aan een ontheffing voorschriften te verbinden;

BESLUIT:

 

Vast te stellen de volgende beleidsregels voor het verlenen van ontheffingen op basis van artikel 35 Drank- en Horecawet in de gemeente Lingewaard.

Artikel 1 Definities

  • a.

    Leidinggevende: de persoon onder wie de verstrekking van zwak-alcoholhoudende drank geschiedt als bedoeld in artikel 35, eerste lid Drank- en Horecawet.

  • b.

    Ontheffing: de ontheffing voor het verstrekken van zwak-alcoholhoudende drank als bedoeld in artikel 35, eerste lid Drank- en Horecawet.

  • c.

    Voorschrift: voorschrift als bedoeld in artikel 35, tweede lid Drank- en Horecawet.

Artikel 2 Vereisten aanvraag

  • 1.

    Een aanvraag om ontheffing geschiedt op het wettelijk bepaalde aanvraagformulier C.

  • 2.

    Bij elke aanvraag om ontheffing dient in elk geval van elke leidinggevende te worden overgelegd:

    • a.

      een kopie van een geldig legitimatiebewijs;

    • b.

      een bewijsstuk waaruit blijkt dat de leidinggevende beschikt over kennis en inzicht in sociale hygiëne, als bedoeld in artikel 3, lid 2 van deze beleidsregels.

  • 3.

    Als een aanvraag niet volledig is ingediend, kan besloten worden deze niet in behandeling te nemen op basis van artikel 4:5, eerste lid van de Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 3 Voorschriften

  • 1.

    De burgemeester verbindt aan een ontheffing in ieder geval het voorschrift dat een leidinggevende in het bezit is van een bewijsstuk waaruit blijkt dat een leidinggevende beschikt over voldoende kennis en inzicht met betrekking tot sociale hygiëne.

  • 2.

    Als bewijsstuk wordt enkel geaccepteerd een bewijs zoals omschreven in de Regeling bewijsstukken sociale hygiëne Drank- en Horecawet.

Artikel 4 Slotbepalingen

  • 1.

    Deze beleidsregels worden aangehaald als: "Beleidsregels ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet gemeente Lingewaard".

  • 2.

    De "Beleidsregels ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet gemeente Lingewaard" treden in werking met ingang van de eerste dag na bekendmaking.

Bemmel 4-4-2013

Nadere motivering

Wettelijk kader

Op grond van de Drank- en Horecawet (Dhw) is het verboden om bedrijfsmatig of tegen betaling alcoholhoudende drank te verstrekken voor gebruik ter plaatse. Op basis van artikel 35 Dhw kan de burgemeester ten aanzien van het verstrekken van zwak-alcoholhoudende drank op aanvraag ontheffing verlenen van bovengenoemd verbod. Dit kan in het geval van een bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard voor een aaneengesloten periode van ten hoogste twaalf dagen. Voor de verkrijging van de ontheffing geldt een aantal voorwaarden ten aanzien van de leidinggevende die ter plaatse van het schenken aanwezig moet zijn.

 

Nieuwe wetgeving

Op 1 januari 2013 is de nieuwe Dhw in werking getreden. In de nieuwe wet is de eis, dat een leidinggevende beschikt over voldoende kennis en inzicht in sociale hygiëne, komen te vervallen. Daarmee kan iedereen die ten minste 21 jaar is en van onbesproken gedrag is, als leidinggevende optreden. De reden waarom de SVH-eis in de nieuwe wet is vervallen, is om het voor burgers en ondernemers zonder horeca- of slijtersbedrijf makkelijker te maken om een ontheffing aan te vragen in geval van bijvoorbeeld kleinschalige evenementen. De ontheffing kan onder beperkingen worden verleend; aan een ontheffing kunnen ook voorschriften worden verbonden.

 

Overwegingen

Vanuit het oogpunt van een bewuste alcoholverstrekking en alcoholmatiging is het schrappen van de eis een ongewenste ontwikkeling. Immers een persoon met een SVH-verklaring heeft kennis en inzicht over problematiek en verantwoordelijkheden rondom de veiligheid en gezondheid van gasten en personeel in de horeca en evenementen, maar ook van geldende wet- en regelgeving. Dit is in het belang van de volksgezondheid en openbare orde.

 

Grote organisaties (bijvoorbeeld bij evenementen) hebben zaken veelal goed op orde, omdat zij op de hoogte zijn van de belangen die gemoeid zijn met verantwoorde alcoholverstrekking. Het belang van veiligheid en volksgezondheid geldt evenzo bij kleinschalige evenementen. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan kleinere evenementen, georganiseerd door vrijwilligers (die over het algemeen minder goed op de hoogte zijn van de geldige wet- en regelgeving en daardoor de risico's van alcoholverstrekking minder goed kunnen inschatten).

 

Advies

Op grond van bovenstaande wordt voorgesteld om op grond van artikel 35, tweede lid Dhw standaard aan elke ontheffing het voorschrift te verbinden dat elke aanwezige leidinggevende als opgegeven op het aanvraagformulier beschikt over een SVH-verklaring (de eis uit artikel 8, derde lid Dhw, die geldt voor leidinggevenden van een horecabedrijf en slijtersbedrijf). Een en ander conform bijgevoegde beleidsregels.

 

Juridisch advies

Hierover heeft overleg plaatsgevonden met de vakafdeling. De argumentatie om dit voorschrift op te nemen is legitiem en er lijkt geen reden te zijn om dit niet te doen. (CH 25032013)