Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Lingewaard

Geocaching in Lingewaard

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLingewaard
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingGeocaching in Lingewaard
CiteertitelGeocaching in Lingewaard
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

31-01-2013nieuwe regeling

22-01-2013

Lokale (gemeente)krant, 30-01-2013

Tekst van de regeling

Intitulé

Geocaching in Lingewaard

Op 22 januari 2013 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten dat Geocaches als categorie voorwerpen wordt vrijgesteld van de vergunningsplicht. Wel moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • -

    Het is verboden in de grond te graven of een metaaldetector te gebruiken;

  • -

    Het is verboden om schade toe te brengen aan gemeentelijke eigendommen waaronder bestrating, groenvoorzieningen, wegmeubilair e.d.;

  • -

    In het geval dat de locatie zich op particulier terrein bevindt, dient toestemming van de eigenaar of beheerder verkregen te worden;

  • -

    Geocaches mogen alleen op locatie verborgen worden waar deze geen gevaar opleveren in het kader van de verkeersveiligheid of anderszins.

Inleiding

Geocaching is een avontuurlijk spel voor GPS-gebruikers. Het basisidee is dat personen en organisaties/verenigingen over de hele wereld caches verstoppen en de locaties van deze caches delen door op internet hun exacte positie te melden (www.geocaches.nl). Andere GPS gebruikers benutten deze coördinaten om deze caches te vinden. Is de cache eenmaal gevonden, dan geeft de cache z'n geheimen prijs en beloont de vinder. Aan de vinder wordt gevraagd iets uit te cache te nemen en hiervoor in de plaats weer iets achter te laten.

 

Probleemstelling

Geocaches worden doorgaans verborgen op openbaar toegankelijke locaties. Hiervoor dient men op grond van artikel 2:10.a APV over een vergunning te beschikken. Vaak wordt deze niet aangevraagd en gaat men z'n gang. In een enkel geval wordt er wel een vergunning aangevraagd. De vraag is hoe hiermee om te gaan.

 

Mogelijke maatregelen

Op grond van artikel 2:10.c APV heeft het college de bevoegdheid om categorieën van voorwerpen aan te wijzen waarvoor geen vergunning zoals bedoeld in artikel 2:10.a APV hoeft te worden aangevraagd. Geocaches kunnen als zo'n categorie aangewezen worden. In het kader van openbare veiligheid, openbare orde, volksgezondheid en het milieu worden hieraan wel enkele voorwaarden verbonden, namelijk:

  • 1.

    Het is verboden in de grond te graven of een metaaldetector te gebruiken;

  • 2.

    Het is verboden om schade toe te brengen aan gemeentelijke eigendommen waaronder bestrating, groenvoorzieningen, wegmeubilair, e.d.;

  • 3.

    In het geval dat de locatie zich op particulier terrein bevindt, dient toestemming van de eigenaar of beheerder verkregen te worden;

  • 4.

    Geocaches mogen alleen op locaties verborgen worden waar deze geen gevaar opleveren in het kader van de verkeersveiligheid of anderszins.

Beoordeling maatregelen

In de gemeente Lingewaard worden al geruime tijd (zoals is na te gaan op www.geocaching.nl) Geocaches verborgen. Hiervoor is zelden een vergunning aangevraagd of, in die gevallen waar dit wel is gebeurd, is hiervoor toestemming verleend. De feitelijke plaatsing van de Geocaches heeft tot op heden niet tot moeilijkheden of gevaarlijke situaties geleid. Het is dan ook niet zinvol om voor deze specifieke categorie voorwerpen een vergunningplicht te handhaven.

Daarnaast is het vrijstellen van de vergunningplicht van deze categorie voorwerpen wenselijk in het kader van deregulering, lastenverlichting en bezuinigingen.

Vanwege de specifieke geschiedenis van de gemeente Lingewaard en de risico's die hier het gevolg van zijn, is het wel van belang om de voorwaarde te stellen dat er niet in de grond gegraven of een metaaldetector gebruikt mag worden.

 

Conclusie

Geocaches op grond van art. 2:10.c APV vrij te stellen van de vergunningplicht zoals bedoeld in art. 2:10.a van de APV en hieraan enkele voorwaarden te verbinden, waaronder de voorwaarde dat er niet in de grond gegraven of een metaaldetector gebruikt mag worden.