Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Lingewaard

Ontwikkelingsvisie bedrijvenpark Houtakker II

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLingewaard
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingOntwikkelingsvisie bedrijvenpark Houtakker II
CiteertitelOntwikkelingsvisie bedrijvenpark Houtakker II
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

30-04-2003nieuwe regeling

22-04-2003

Lokale (gemeente)krant, 29-04-2003

Tekst van de regeling

Intitulé

Ontwikkelingsvisie bedrijvenpark Houtakker II

Situering HoutakkerII

 

 

1. INLEIDING

Met deze beleidsnotitie nodigen wij de provincie Gelderland en andere partners uit om samen met ons vooruit te kijken. Maar vooral ook om met ons mee te denken over een voor de gemeente Lingewaard innovatieve ruimtelijke opzet van vooral het noordelijke deel van het nog te realiseren bedrijventerrein Houtakker II. Voor deze deellocatie zien wij veel kansen. Kansen voor lokale kleinschalige ambachtelijke en industriële bedrijven, die qua schaal, aard en omvang passen bij de gemeente. Wij zien op deze locatie echter ook kansen om enkele lokale dienstverlenende c.q. kantoorhoudende bedrijven vestigingsmogelijkheden te bieden. Kansen, die wij graag samen met de provincie en andere partners willen verzilveren. De gemeente Lingewaard legt daarom bewust een hoger dan gemiddeld ambitieniveau neer voor de ontwikkeling van de zichtlocaties van de Houtakker II aan de A15 en van Elkweg. Ambities die wij graag op korte termijn waar willen maken.

 

In deze notitie wordt eerst ingegaan op de positie van de Houtakker. Vervolgens wordt gekeken naar de mogelijkheden, die het (nieuwe) beleid van overheden biedt om de Houtakker de gewenste kwaliteitsimpuls te geven. In onze visie voegen wij met het vernieuwende concept ruimtelijke kwaliteit en toekomstwaarde toe aan de Houtakker II. In de rest van deze notitie wordt op diverse aspecten van die kwaliteit en toekomstwaarde nader ingegaan.

 

Deze notitie vormt een uitwerking van het stedenbouwkundige plan “bedrijventerrein Houtakker te Bemmel”, dat door Buro 5 uit Maastricht in 2002 in opdracht van de gemeente is opgesteld. Tevens zal deze notitie als onderlegger worden gebruikt voor het nog op te stellen bestemmingsplan.

2. POSITIONERING VAN DE HOUTAKKER II

De Houtakker II betreft een uitbreiding (met netto 9 ha) van het bestaande lokale kleinschalige gemengde bedrijventerrein Houtakker I in noordelijke richting. Bedrijventerrein de Houtakker is strategisch gelegen aan de hoofdontsluitingswegen rijksweg A15 en de provinciale ringwegstructuur N839/van Elkweg. Samen met de Papenstraat vormen deze wegen de ‘Poort van Lingewaard en de kern Bemmel’’. Het bedrijventerrein Houtakker vormt in de toekomstige situatie, na realisatie van de uitbreiding Houtakker II, het visitekaartje van de gemeente. De Houtakker II wordt het beeldbepalende gezicht naar buiten, de grens tussen enerzijds de stedelijke (woon)bebouwing van de kern Bemmel en anderzijds de overgang naar het landelijke gebied. De Houtakker II verdient op de zichtlocaties langs de hoofdinvalswegen ter markering van deze stadsrandzone een hoogwaardige kwalitatieve ruimtelijke uitstraling. Een dergelijke uitstraling en sterke entree ontbreekt momenteel.

 

Met de ontwikkeling van het lokaal gemengd kleinschalig bedrijventerrein de Houtakker II speelt de gemeente Lingewaard in op de lokale behoefte aan bedrijfsgrond onder bedrijven. Het plan houdt rekening met een minimale belasting van de lokale en regionale wegenstructuur. Verder kan het plan bijdragen aan een ontlasting van de parkeerdruk in het winkelcentrum van Bemmel. De stedenbouwkundige opzet en architectonische uitwerking van het plangebied zullen worden afgestemd op het representatieve karakter van de hoofdentree van de gemeente.

 

Wij zijn van mening, dat met name door de geplande invulling van het noordelijke deel van het plangebied aanwijsbaar ruimtelijke kwaliteit wordt toegevoegd. Die kwaliteit bestaat uit identiteit, verscheidenheid en duurzaamheid. Er is sprake van meervoudig ruimtegebruik. In de volgende hoofdstukken zal eerst gekeken worden naar de mogelijkheden, die het beleid van diverse overheden biedt om het voorgestelde ruimtegebruik mogelijk te maken.

3. NUT EN NOODZAAK VAN DE HOUTAKKER II: LOKALE VISIE OP WONEN EN WERKEN

Na de samenvoeging per 01-01-2001 van Bemmel, Gendt en Huissen is gestart met het opstellen van een nieuwe structuurvisie voor het gehele gemeentelijke grondgebied. De nieuwe structuurvisie wordt in samenspraak met andere overheden en vertegenwoordigers van belangengroepen in de gemeente opgesteld. In dit planproces wordt tevens de vanuit de provincie Gelderland gevraagde visie op wonen en werken meegenomen. De visie gaat in op onderwerpen als infrastructuur en ruimtelijke ontwikkeling, ruimte voor werken en de toekomstige ontwikkeling van vraag en aanbod.

 

Het beleid van de gemeente Lingewaard zal onder meer gericht worden op revitaliseren van bestaande bedrijventerreinen en het afronden van deze bedrijventerreinen. Deze afrondingen richten zich voornamelijk op de lokale behoefte. Het provinciaal en regionaal beleid van inbreiding en revitalisering boven uitbreiding wordt onderschreven. Inbreiding op de Houtakker I is niet mogelijk. Revitalisering is gezien de leeftijd van de Houtakker I niet aan de orde.

 

Uit het analyserapport van de structuurvisie is vast komen te staan, dat momenteel circa 70 bedrijven belangstelling hebben voor industriegrond op de Houtakker. De ruimtebehoefte varieert van 250 tot 25.000 m2. De totale ruimtevraag in de gemeente is voorlopig becijferd op in totaal 36 ha. Vanwege het schaars worden van de grond voor bedrijven is een maximale kavelomvang van 5.000 m2 vastgesteld voor de Houtakker. Daarnaast wordt ingezet op een hoger dan gemiddeld ambitieniveau voor vooral het noordelijke deel van de afronding van het bedrijventerrein. Er wordt een selectief toelatingsbeleid gevoerd voor bedrijvigheid qua aard, schaal, omvang en herkomstgebied. In de volgende hoofdstukken wordt verder ingegaan op het beleid van Rijk, provincie en KAN. Dit in relatie tot de Houtakker II.

4. STELLINGNAMEBRIEF NATIONAAL RUIMTELIJK BELEID

De ministerraad heeft op 1 november 2002 de Stellingnamebrief Nationaal Ruimtelijk Beleid vastgesteld. In deze brief wordt richting gegeven aan de door het kabinet gewenste bijstelling van het nationaal ruimtelijk beleid. In de brief wordt gepleit voor een nieuw nationaal ruimtelijk beleid. Een beleid met minder Haagse regels en verruiming van bestaande beleidskaders. Hierdoor zullen marktpartijen samen met de overheid beter in staat zijn om maatwerkoplossingen te bedenken en uit te voeren. Steden moeten volgens de brief voldoen aan de eisen, die bewoners, bedrijven, instellingen en bezoekers stellen aan een stad: veilig en aantrekkelijk. Ook in het geval van de Houtakker II is naar onze mening sprake van een maatwerkoplossing. Een oplossing, die aansluit bij de wensen en eisen vanuit het bedrijfsleven/bezoekers en tegelijkertijd aantrekkelijk is. De stellingnamebrief wil gemeenten en provincies meer ruimte bieden voor afwegingen op decentraal niveau, voor eigen gemeentelijk beleid, initiatieven en verantwoordelijkheid. Deze uitdaging nemen wij graag op ons.

5. PROVINCIAAL BELEID IN BEWEGING

De provincie Gelderland is van plan om in 2004 een nieuw Streekplan uit te brengen. Het huidige Streekplan is halverwege de jaren negentig opgesteld. Sindsdien zijn de eisen die aan de ruimtelijke inrichting worden gesteld veranderd. Veel activiteiten vragen meer ruimte. En, misschien nog wel belangrijker, de samenleving verlangt een kwalitatief betere omgeving. Daar wil de provincie met het nieuwe streekplan op inspelen.

 

In de brochure “Koersen op kwaliteit” (november 2002) schetsen Gedeputeerde Staten een beeld van de ruimtelijke vraagstukken die belangrijk zijn voor Gelderland en de rol die de provincie daarbij kan spelen. Deze beelden zijn geformuleerd als gedachten. Standpunten zijn nog niet bepaald.

 

De titel van de brochure duidt er echter op dat “ruimtelijke kwaliteit” nog hoger in het provinciale vaandel zal komen te staan. Ook de provinciale bedrijventerreinennota “van Trekkracht naar Slagkracht” benadrukt het belang van het realiseren van duurzame bedrijventerreinen met ruimtelijke kwaliteiten. Een beleidslijn waar de gemeente Lingewaard zich helemaal in kan vinden! De brochure pleit voor een versterkte aandacht voor stedenbouw en architectuur, waarbij goede ontwerpen voor nieuwe gebouwen inspelen op hun omgeving en culturele waarde toevoegen. De brochure pleit voor uitbreiding van stedenbouwkundige ontwerpen tot bedrijventerreinen. Met ons stedenbouwkundig plan voor de Houtakker denken wij aan dit pleidooi in ruime mate te voldoen. Het plan voegt naast gebruikswaarde en belevingswaarde, toekomstwaarden toe voor belangen en belanghebbenden. Dit blijkt uit de functies, de ordening, maar ook uit de inbedding in de omgeving, de inrichting, vormgeving en het beheer. Kortom er is sprake van ruimtelijke kwaliteit en toegevoegde waarde. In feite realiseren wij geen bedrijventerrein, maar een duurzaam bedrijvenpark.

6. REGIONAAL BELEID

De bedrijventerreinennota KAN 2002-2005 pleit voor het optimaal benutten van de ruimte en een intensivering van het ruimtegebruik (beleidskernpunt 1). Het stedenbouwkundige plan van de Houtakker II sluit voor met name de zichtlocaties nauw aan bij deze beleidsnota.

 

Door meervoudig ruimtegebruik neemt de ruimteproductiviteit op deze locaties enorm toe. Door intensief bouwen wordt aan meer bedrijven per hectare een vestigingslocatie geboden. Er wordt gebouwd in meer lagen, parkeren wordt in de bebouwing opgenomen en functiemenging wordt toegepast, maatregelen, die allemaal een groot effect hebben op intensief ruimtegebruik.

 

Volgens de Regionale Structuurvisie KAN 1995-2015 en andere beleidsdocumenten ligt de gemeente Lingewaard buiten de economische hoofdstructuur. Naar onze mening wordt in deze documenten onvoldoende geanticipeerd op de strategische toekomstige ligging van de gemeente Lingewaard direct langs de Betuweroute en met name de A15. Indien de A15 in de toekomst doorgetrokken wordt, ligt Lingewaard nog meer dan Arnhem en Nijmegen, centraal tussen de Randstad en het Ruhrgebied. Wij komen m.a.w. steeds meer in het zicht. Maar ook aan de verhoogde ligging van de provinciale weg over de Betuweroute kunnen we niet aan voorbij gaan. Daar moeten en willen wij met de uitbreiding van de Houtakker II reeds nu wat mee. Wij zijn van mening, dat ook de provincie en het KAN hier ‘’iets mee moeten’’. Samen moeten wij nu toekomstwaarden duurzaam vastleggen.

 

Een hoogwaardige invulling van de exclusieve zichtlocaties kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Om de poort van Lingewaard te accentueren is een hoogwaardigere invulling van de zichtlocaties onvermijdelijk.

 

Op basis van de Regionale Structuurvisie wordt kantoorontwikkeling in kernen als Bemmel niet uitgesloten. Dit mits het totale volume een bescheiden omvang aanneemt en het type ‘’vestiging’’ betreft van uitbreiding/verplaatsing van reeds in de gemeente gevestigde bedrijven en locale initiatieven. In het kader van de Houtakker is hier evident sprake van.

 

In de visie stedelijk netwerk KAN (2002) wordt terecht opgemerkt, dat het onderscheid tussen verschillende typen bedrijfslocaties steeds meer verdwijnt en onder het bedrijfsleven een behoefte bestaat aan kwaliteitsverbetering van locaties. Met de voorgestane ontwikkeling van de Houtakker springen wij in op deze behoefte. De visie pleit voor een kritische uitgifte en kwaliteitsversterking van de nog voorziene terreinen. Ook wij delen deze mening en leggen met ons concept de lat bewust iets hoger.

7. ZORGVULDIG/INTENSIEF RUIMTEGEBRUIK

De beschikbare ruimte in Lingewaard en omgeving is schaars. Tegelijkertijd is er een grote behoefte aan ruimte voor bedrijfsactiviteiten. Maar ook voor andere functies en activiteiten. Vandaar, dat de gemeente een oplossing heeft gezocht om op een efficiënte wijze met de schaarse ruimte om te gaan. Er is bewust afgestapt van de traditionele vorm voor een bedrijventerrein: een kavel met een bedrijfshal. In het nieuwe concept worden bedrijfsruimten in grote bouwblokken geclusterd gestapeld. Feitelijk worden op de zichtlocatie twee bedrijventerreinen op elkaar gerealiseerd. Bedrijven kopen of huren geen vierkante maar kubieke meters in de gebouwen.

 

Het plangebied valt in opzicht van bebouwingsdichtheid uiteen in twee delen; een compact deel in het zuiden en een parkzone met blauwe, rode en groene contouren in het noorden. De uitgeefbaarheid van het noordelijke deel betreft i.t.t. het zuidelijk deel resp. 27 en 74%. Met een floor space index van het noordelijke deel bedraagt circa 3,5. Dit in tegenstelling tot het zuidelijke deel dat 0,97 bedraagt. Op basis van deze index durven wij te stellen, dat er sprake is van intensief ruimtegebruik. Ook door keuze van de bouwvorm (gestapeld en geschakeld bouwen, ondergronds parkeren), intelligent gebruik van de ruimte met centrale parkeervoorzieningen en het benutten van milieuzones wordt het ruimtegebruik geïntensiveerd. Het bedrijventerrein krijgt daarmee een duurzame ruimtelijke inrichting. De beeldkwaliteit op met name de zichtlocatie langs de A15 wordt qua bouwhoogte, rooilijnen, massaopbouw, materiaalgebruik en oriëntatie optimaal afgestemd op de maat en schaal van groen en infrastructuur. Een viertal rechthoekige kavels met bedrijfsverzamelgebouwen in een parkachtige setting zal gerealiseerd worden. Binnen de clusters van bedrijven wordt parkeren en laden/lossen geregeld. Intensief ruimtegebruik en hoogwaardige architectuur omgeven door een groene en blauwe zone gaan hier hand in hand.

 

In de provinciale ‘bedrijventerreinennota ‘Van Trekkracht naar Slagkracht (2003) legt de provincie een zwaar accent op zorgvuldig ruimtegebruik, duurzame ontwikkeling en revitalisering van bestaande bedrijventerreinen. Efficiënt en meervoudig ruimtegebruik is qua ruimtelijke ordening een cruciaal thema geworden. De gemeente Lingewaard speelt hier op in met het vernieuwende bedrijventerreinconcept. Feitelijk vindt op het noordelijk deel van het terrein een stapeling van werkfuncties plaats.

8. SEGMENTERING EN DE HOUTAKKER II EEN EIGEN HERKENBAAR EN REPRESENTATIEVE SMOEL MEEGEVEN

De Houtakker II zal qua type bedrijvigheid aansluiting zoeken bij de Houtakker I.

Met het beperkt toestaan van kantoren op de Houtakker II wordt een verdere bijdrage geleverd aan de herkenbaarheid van Lingewaard en elk van haar 7 bedrijventerreinen. Het verankert de bestaande ruimtelijk economische structuur. Door segmentering op de Houtakker zelf wordt deze herkenbaarheid verder vergroot en versterkt. Met het segmenteren (etiketteren) van de lokale bedrijventerreinen op gemeentelijk niveau ontstaan verschillende typen bedrijventerreinen. Een bedrijf uit een bepaald segment vestigt zich op het bedrijventerrein dat deze bedrijven bedient. Het voordeel is dat voor de onderscheiden typen bedrijven de meest geschikte locatie is ontwikkeld. Hiermee kunnen allerlei nadelen van een verkeerde vestiging worden voorkomen. De inrichting kan vervolgens optimaal worden afgestemd op de doelgroep. Hierdoor kan wederom ruimtewinst worden geboekt. Het glastuinbouwconcentratiegebied Bergerden is specifiek bedoeld voor grote moderne en duurzame tuinbouwbedrijven, het bedrijventerrein Looveer voor zwaardere industrie, het Agropark voor agro-gelieerde bedrijvigheid, het Pannenhuis voor de veiling en veiling gelieerde bedrijvigheid. De Houtakker is voornamelijk bestemd voor milieuvriendelijke kleinschalige bedrijvigheid met een hoogwaardige uitstraling. Deze uitstraling wensen wij op de Houtakker II, met name op de zichtlocaties te accentueren.

 

Door de ruimtelijke invulling van het noordelijke plangebied hopen wij ook een interne segmentering te kunnen realiseren. De Houtakker I wordt gekenmerkt door groothandel en dienstverlenende bedrijven. Op de zichtlocatie zou een herkenbare clustering kunnen plaatsvinden van soortgelijke bedrijven. Te denken valt aan een autostraat met daarboven kantoorhoudende bedrijven. Op deze wijze wordt het bedrijventerrein beter afgestemd op de wensen van gebruikers en bezoekers.

De economische levensduur wordt verlengd door een flexibel concept te introduceren. Er wordt efficiënt gebruik gemaakt van grondstoffen en productiemiddelen door vergroting van het draagvlak voor gemeenschappelijke voorzieningen.

 

Bedrijven zelf kiezen zelf steeds meer voor vestiging op een professionele locatie. Dit vanwege het imago van dergelijke locaties. Naast bereikbaarheid vormt dit imago een belangrijke vestigingsplaatsfactor. Niet voor niks verdwijnt tegenwoordig het onderscheid tussen enerzijds bedrijventerreinen en anderzijds kantoorlocaties steeds meer. Ook productiebedrijven hechten steeds meer waarde aan de uitstraling van een terrein en eigen kavel. Goed opgezette bedrijventerreinen hebben een representatieve uitstraling. Door de clustering van bepaalde bedrijven wordt waarde toegevoegd aan dit imago en wordt het introduceren van duurzaamheidaspecten als vormen van parkmanagement eenvoudiger. Dit kan wederom win-winsituaties opleveren voor de overige op het bedrijventerrein gevestigde productiebedrijven.

 

Met het huidige stedenbouwkundige plan geven wij de Houtakker een herkenbaar gezicht naar binnen en buiten toe, de Poort van Lingewaard. Bij het verder ontwikkelen van het imago van het terrein in zijn algemeenheid, maar vooral van de zichtlocatie langs de A15/N839 zien wij in potentie een rol weggelegd voor de private sector. De gebouwen op deze locatie zijn ontworpen in een vorm als ware het bedrijfsverzamelgebouwen. Per gebouw trekken meerdere bedrijven in. Individuele gebruikers kunnen hun imago zowel aan deze gebouwen zelf als aan de omgeving ontlenen. Het betreft een parkachtige setting omzoomt met waterpartijen. Elk van in totaal vier gebouwen krijgt een eigen gezicht en daarmee een eigen identiteit mee.

 

Private partijen, zoals projectontwikkelaars streven over het algemeen naar een blijvend hoog niveau van ruimtelijke kwaliteit zowel op terrein- als op kavelniveau. Er wordt gestreefd naar waardevastheid van gebouwen en van het bedrijventerrrein. Het door ons voorgestelde plan beantwoordt hieraan.

9. VIRTUELE EN FYSIEKE BEREIKBAARHEID

Om de bereikbaarheid van het toekomstige bedrijventerrein te waarborgen is in opdracht van de gemeenteraad een verkeersstudie uitgevoerd. In totaal vijf ontsluitingsvarianten zijn bestudeerd. Op basis van diverse indicatoren is door de gemeenteraad een keuze gemaakt. Bewust is gekozen voor een ontsluiting in de nabijheid van de hoofdinfrastructuur/centrale entree (de smalle poort nabij de A15). Deze ontsluiting speelt in op en sluit aan bij de hoogwaardigere ontwikkeling van de Houtakker II.

 

De provincie Gelderland zal in het kader van het nieuwe Streekplan nieuw locatiebeleid opstellen. Qua bereikbaarheidsprofiel is de Houtakker II goed bereikbaar voor snel en langzaam verkeer, alsmede via openbaar vervoer (buslijnen 32 en 33). De bushalte ligt op loopafstand van het bedrijventerrein. De Houtakker II is strategisch gelegen aan het begin van de A15, in nabijheid van de A325 en de provinciale rondweg N325. Met de bus, auto en fiets zijn stationslocaties in Elst en Lent goed en snel bereikbaar. In het kader van zorgvuldig ruimtegebruik voorziet het stedenbouwkundig plan verder in een expeditiestraat.

 

Met het beschikbaar komen van draadloos breedbandinfrastructuur is de Houtakker virtueel en fysiek eveneens goed bereikbaar. Zowel intern als extern zal het gebied goed ontsloten worden. Daardoor wordt de bereikbaarheid vanaf de steden Arnhem/Nijmegen/Over Betuwe, kortom de regio, maar vooral ook vanuit éen van de 7 verspreid liggende lokale kernen gewaarborgd. Bij de kantoorlocatie zullen adequate parkeervoorzieningen worden gerealiseerd.

10. LINGEWAARD ALS AGRIBUSINESS GEMEENTE?

De gemeente Lingewaard heeft de afgelopen jaren een redelijke economische groei gekend. Het aantal inwoners is verder door een weloverwogen en kwalitatief woningbouwprogramma toegenomen. Maar ook qua bedrijvigheid heeft de gemeente groei doorgemaakt. Te denken valt aan de glastuinbouw. Absoluut is het aantal bedrijven afgenomen, maar de overblijvende bedrijven maken een schaalvergroting door. Ook de agro-gelieerde bedrijvigheid is gegroeid. De vraag naar zakelijke dienstverlening en vestigingslocaties voor deze bedrijven kent daarmee ook een toename. Ondanks intensieve zoekacties is een deel van deze bedrijven er niet geslaagd om geschikte representatieve en goed bereikbare locaties elders in de gemeente te verwerven. De rol van deze sector binnen de moderne netwerkeconomie moet niet uitgevlakt worden. Met de ontwikkeling van het glastuinbouwgebied Bergerden (340 ha), uitbreiding en revitalisering van bestaande bedrijventerreinen, zoals het Agropark en het Pannenhuis (met centraal daarin het complex van de Veiling Oost Nederland) heeft Lingewaard potentie om uit te groeien tot het agro-complex van het KAN gebied. M.n. in de tuinbouwsector spelen netwerkrelaties en onderlinge nabijheid een grote rol. Vestiging van kantoren elders in de regio leidt ons inziens tot ongewenste automobiliteit, en slechtere bereikbaarheid en nabijheid van de dienstverleners. Veel kantoren maken ons inziens integraal onderdeel uit van het agro-complex, waarmee de gemeente zich kan profileren. Verplaatsing van kantoren naar elders binnen de Economische Hoofdstructuur doet afbreuk aan dit profiel. Ook visie stedelijk netwerk KAN onderkent het belang van het agro-complex.

11. VAN KWANTITEIT NAAR KWALITEIT

De vraag komt voornamelijk vanuit de sectoren handel, transport en industrie. Een deel van deze bedrijven zijn kantoorhoudend en dienstverlenend. Zij hebben veelal een lokaal verzorgende functie voor met name de agribusiness. Het werkgebied en klantenpotentieel vallen binnen de gemeente.

 

Op de bedrijvenlijst voor “De Houtakker” staan de volgende ondernemingen met alleen een kantoorfunctie:

  • -

    Becos: een bouwkundig adviesbureau met een ruimtevraag (kavel) van 2000-3000 m2;

  • -

    Guijt Holding B.V.: een makelaars- en assurantiekantoor met een ruimtevraag (kavel) van 500-1000 m2

  • -

    Annaburg: een advies- en ontwikkelingsbedrijf onroerend goed met een ruimtevraag (kavel) van 500-1000 m2

  • -

    Gibo-groep: een accountants- en administratiekantoor met een ruimtevraag (kavel) van 500-1000m2

  • -

    Rabobank Overbetuwe: een bank met een ruimtevraag van 2200 m2 b.v.o (kantoorruimte) en een vergelijkbare ruimte voor parkeren en dergelijke.

De totale ruimtevraag bedraagt minimaal 8500 m2 en maximaal 11000 m2. Niet geheel bekend is hoeveel kantoorvloeroppervlak (b.v.o.) deze ondernemingen nodig hebben. Met de herhuisvesting van o.a. de Rabobank en Guijt Holding naar de Houtakker II kan ook aan de centrumplannen van de kern Bemmel een vernieuwende impuls worden gegeven.

12. LOKALE ECONOMISCHE EN SOCIALE BETEKENIS ZAKELIJKE DIENSTVERLENING

Volgens de Provinciale Werkgelegenheidsenquête en de Enquête Regionale bedrijfsontwikkeling 2002 zit de economie in de regio Nijmegen & Over Betuwe in zwaar weer. Er is sprake van dalende omzetten, waarbij met name de industrie en bouwnijverheid een slecht jaar achter de rug hebben. Ook de landbouwsector doet het behoudens de tuinbouw niet goed. Ook qua werkgelegenheid blijven deze sectoren achter bij sectoren als diensten, detailhandel en groothandel.

 

Verplaatsing (uit noodzaak) van zakelijke dienstverleners vanuit de gemeente naar kantoorlocaties als de Waalsprong en de gemeente Over Betuwe betekent een gevoelig verlies aan werkgelegenheid voor Lingewaard. Behoud van werkgelegenheid en diversificatie van de lokale economie vormen dan ook belangrijke overwegingen om deze lokale dienstverleners een kans te bieden.

 

Behoudt van het voorzieningen- en verzorgingsniveau van de 7 kernen waaruit de gemeente Lingewaard is opgebouwd vormt een aanvullend argument. De gemeente Lingewaard met een oppervlak van 6863 ha. Met het verdwijnen van deze dienstverlenende bedrijven neemt het verzorgingsniveau af.

 

Naast ruimtelijke argumenten spelen ook economische en andere argumenten een rol. Het betreft lokale bedrijven o.a. in de zakelijke dienstverleningsector. Deze sector is in de regio een van de voornaamste groeisectoren met een toenemend werkgelegenheidsaandeel. Dit geldt ook voor de gemeente Lingewaard.

 

De werkgelegenheid in sectoren als de tuinbouw en industrie is conjunctuurgevoelig en neemt over het algemeen eerder af dan toe.

Om te voorkomen dat middelgrote gemeenten in het KAN een eenzijdige en daarmee conjunctuurgevoelige werkgelegenheidsopbouw krijgen en daarmee kwetsbaarder worden is het zaak om

Een deel van de kantoorvestigingen in onder meer de zakelijke dienstverlening, zoals de Rabobank

 

Veel bedrijven in de zakelijke dienstverlening zoals bijvoorbeeld de RABO bank, GIBO groep en Guijt Makelaars hebben naast hun economische en werkgelegenheidsfunctie ook sociaal maatschappelijke functies. Zij spelen een voorname rol bij het behoud van voorzieningenniveau en leefbaarheid van de 7 plattelandskernen, die samen de gemeente Lingewaard vormen. Zakelijke dienstverleners zoals de Rabobank treden regelmatig op als sponsors voor lokale evenementen van onder meer de winkeliersvereniging (o.a. Bemmelse Dweildag, Ponymarkt), (thema)bijeenkomsten, sportclubs, vrijwilligersorganisaties, etc.. Indien deze bedrijven door ruimtegebrek niet in Lingewaard kunnen uitbreiden, ligt vertrek van deze bedrijven naar de buurgemeenten voor de hand. Dit betekent, dat een aantasting zal plaatsvinden van het lokale voorzieningenniveau van de kernen en daarmee ook van de leefbaarheid en het draagvlak voor allerlei lokale activiteiten en verenigingen.

13. CONCLUSIE EN VOORSTEL

Uit bovenstaande blijkt duidelijk dat de gemeente Lingewaard inzet op meervoudig en daarmee zorgvuldig ruimtegebruik. De Houtakker II zal bedrijven accommoderen, die qua aard, schaal en type lokaal zijn. Naast ruimte voor deze kleinschalige bedrijvigheid zien wij ook een beperkte rol weggelegd voor kleinschalige kantoorhoudende lokale bedrijvigheid. De ligging aan de A15/N325, de situering aan de stadsrandzone en de uitstraling, die pas bij de toegangs- en uitvalspoort van de hele gemeente Lingewaard met 7 kernen kan niet anders dan hoogwaardiger ingevuld worden. Nut en noodzaak van deze invulling van de Houtakker II zijn in deze notitie uitgebreid aan de orde gekomen.

 

Om in e.e.a. te kunnen voorzien zal in het bestemmingsplan De Houtakker worden opgenomen dat wat betreft de te realiseren bedrijfsgebouwen parallel aan de A15, deze gebouwen ruimte mogen bieden voor lokale kantoorfuncties, waarbij de betreffende kantoorruimte gemaximeerd wordt tot bijvoorbeeld 40% van het beschikbare bruto vloeroppervlak.

 

 

Impressie van het zuidelijke deel van de Houtakker II.