Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Oisterwijk

Beleidskader groene kaart gemeente Oisterwijk

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieOisterwijk
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidskader groene kaart gemeente Oisterwijk
CiteertitelBeleidskader groene kaart gemeente Oisterwijk
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

17-10-2017nieuwe regeling

03-10-2017

gmb-2017-179652

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidskader groene kaart gemeente Oisterwijk

 

1 INLEIDING

1.1 Aanleiding en doelstelling

Aanleiding voor het herzien van de bomenverordening 2010 is het vaststellen van een startnotitie door de gemeenteraad in 2014. Vervolgens heeft de gemeenteraad in 2015 de uitgangpunten voor de herziening van bomenverordeing vastgesteld.

 

De doelstelling van het Beleidskader Groene Kaart is te komen tot een duurzaam en eenduidig beleid voor waardevolle bomen en deregulering van de huidige bomenverordening (2010). Het resultaat zijn een kaart met bijbehorend register waarop alle beschermde houtopstanden zijn opgenomen. Door dit te verankeren in de APV schept dit duidelijkheid en verminderd de regeldruk voor particulieren. Alle waardevolle bomen in de gemeente krijgen daarmee de noodzakelijke bescherming. Voor het kappen van de overige bomen is geen vergunning noodzakelijk.

 

Uitgangspunten van dit beleid zijn:

  • 1.

    De gemeente richt de aandacht meer op het beschermen van de waardevolle bomen. Het aantal aanvragen en hiermee de noodzakelijke inzet van gemeenteambtenaren voor de beoordeling van aanvragen neemt af. Deze capaciteit kan worden ingezet voor de daadwerkelijke bescherming van bomen die van waarde zijn.

  • 2.

    Bomen worden op de Groene Kaart geplaatst op basis van objectieve beoordelingscriteria. De gronden op basis waarvan een kapvergunning wordt verleend danwel geweigerd, zijn eveneens objectief.

  • 3.

    Het gemak voor particulieren neemt toe. Of beschermde houtopstanden op hun perceel voorkomen, kunnen zij te allen tijde opzoeken op de gemeentelijke website (Groene Kaart en register). Als dit het geval is dient een kapvergunningaanvraag ingediend te worden. In alle andere gevallen kunnen zij de bomen kappen (met inachtneming van andere wet- en regelgeving).

De gemeente Oisterwijk verwacht niet dat direct extra bomen gekapt gaan worden wanneer een vergunning voor een deel van dit bomenbestand niet meer noodzakelijk is. De bomen waarvoor in de huidige systematiek een kapvergunning geweigerd wordt omwille van bepaalde waarden, worden op de Groene Kaart geplaatst. Deze bomen blijven daardoor beschermd. Overigens wil de invoering van dit kapbeleid niet zeggen dat de overige bomen zondermeer gekapt kunnen worden. Andere wet- en regelgeving, zoals de Wet Natuurbescherming of het bestemmingsplan, kunnen bepalen dat de bomen niet gekapt mogen worden.

 

In de toekomst zal de gemeente de Groene Kaart iedere vijf jaar actualiseren. Alleen op deze manier kan het waardevolle bomenbestand van Oisterwijk op lange termijn behouden blijven.

 

1.2 Opstellen Groene Kaart

Om te komen tot de Groene kaart en bijbehorend register is een aantal fasen doorlopen. Onderstaand zijn deze beknopt toegelicht. Tevens zijn enkele termen nader toegelicht die deze kaart in kader plaatsen:

 

  • 1.

    Criteria opstellen

    Voor het beoordelen van de bomen zijn objectieve criteria bepaald. Deze criteria zijn afgestemd op de specifieke kwaliteiten (ontstaansgeschiedenis, landschappelijke kwaliteiten, stedenbouwkundige opbouw) van het (particuliere) bomenbestand van de gemeente Oisterwijk. Op basis van de criteria is beoordeeld welke bomen in aanmerking komen voor plaatsing op de Groene Kaart.

  • 2.

    Inventarisatie

    De uitgangspunten in dit document vormen tezamen met de in 2007 door het B-team opgestelde lijst met (potentieel) waardevolle en monumentale bomen de basis voor de nieuwe Groene Kaart. Een bomenspecialist heeft de (her)inspectie uitgevoerd bij de bomen/objecten die op de huidige lijst vermeld staan.

  • 3.

    Kaart en register beschermde houtopstanden opstellen

    Alle beschermde houtopstanden worden opgenomen en op een kaart geplaatst. Zowel de individuele bomen als de karakteristieke boomstructuren en (groen)gebieden zijn aangegeven. Deze houtopstanden zijn vergunning plichtig. De kaart wordt ondersteund met een register, waarin de administratieve gegevens worden opgenomen.

  • 4.

    Aanpassen regelgeving

    Het beleid van de Groene Kaart van Oisterwijk is vertaald en opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening Oisterwijk 2015. De voordien geldende boomverordening is daarmee komen te vervallen.

1.3 Bescherming op maat

De bescherming van houtopstanden vindt plaats vanuit verschillende overheden en verschillende wet- en regelgeving. Om extra regeldruk en onduidelijkheden te vermijden, is dubbele bescherming van bomen niet gewenst. Bij het opstellen van de Groene Kaart is dan ook rekening gehouden met de geldende wet- en regelgeving:

 

Omgevingsvergunning:

In deze vergunning regelt de gemeente groot aantal zaken ten aanzien van wonen, ruimte en milieu. Het betreft onder andere de aanlegvergunning in het kader van het bestemmingsplan en de vergunning voor het rooien van houtopstanden.

 

Binnen en buiten bebouwde kom:

De nieuwe Wet Natuurbescherming regelt per 1 januari 2017 de bescherming van houtopstanden in het buitengebied. In relatie tot de bescherming van houtopstanden is deze wet is alleen van toepassing buiten de komgrenzen van de gemeente. De boswetgrenzen van de gemeente Oisterwijk zijn verouderd en worden opnieuw vastgesteld. Hierbij wordt aangesloten bij de grenzen zoals die zijn vastgesteld voor de bebouwde kom. Deze grenzen zijn actueel, afgestemd op de ruimtelijke ontwikkelingen die momenteel plaats vinden.

 

Daarnaast blijft de gemeente bevoegd vergunningen te verlenen voor het kappen en rooien van bomen in tuinen en op erven, voor houtopstanden die een kleiner oppervlak dan 10 are hebben en voor bomenrijen met minder dan 20 bomen. In de regelgeving is voor deze locaties eveneens een artikel opgenomen.

 

Bestemmingplannen:

In gemeentelijke bestemmingsplannen zijn houtopstanden in bepaalde bestemmingsvlakken al beschermd door middel van de omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden. Zonder deze vergunning is het niet toegestaan de volgende werken uit te voeren: het planten, verwijderen, kappen of rooien van bomen of andere opgaande beplantingen. De voorwaarden waaronder een omgevingsvergunning wordt verleend, zijn aangegeven in de respectievelijke bestemmingsplannen.

 

Buitengebied

In het buitengebied staan veel bomen op erven en verspreid in het landschap. Om deze bomen te beschermen blijven bomen in het buitengebied met op 130cm hoogte een diameter groter dan 40cm vergunning plichtig.

 

2 CATEGORIEËN EN CRITERIA

2.1 Categorieën beschermde houtopstanden

Bij het opstellen van de Groene Kaart worden drie categorieën houtopstanden onderscheiden: boomvlakken, boomstructuren en waardevolle bomen. De uitstraling en functie van deze categorieën verschilt. Hierdoor is de beoordeling of houtopstanden op de kaart worden opgenomen, ook anders:

 

Boomvlakken

De bomen op landgoederen, begraafplaatsen, (wijk)parken en wijken met een bosrijke uitstraling kunnen op deze wijze opgenomen worden. Hiermee wordt voorkomen dat individuele bomen gekapt worden en zo de structuur en het karakter van deze gebieden wordt aangetast. Op de Groene Kaart zijn de gebieden opgenomen die onderdeel zijn van de groenstructuur van Oisterwijk.

 

Boomstructuren

Boomstructuren zijn belangrijke structurerende elementen langs wegen, waterlopen en op landgoederen. Bomen die tot een structuur behoren worden niet altijd als waardevol beoordeeld. De structuur op zich kan echter wel waardevol zijn, bijvoorbeeld door cultuurhistorische of stedenbouwkundige waarden.

 

In het Groenprogramma Strategie 2013-2017 (2013) zijn de boomstructuren binnen de bebouwde kommen van de gemeente Oisterwijk weergegeven op de groenstructuurkaart. In het huidige beleid is de groenstructuurkaart een belangrijk instrument om de status van bomen te bepalen. Hierin is onderscheid gemaakt tussen hoofdgroenstructuren, nevengroenstructuren en overig groen. De gemeentelijke waardevolle boomstructuren zijn dus al vastgesteld in het huidige beleid. Deze zijn opgenomen op de Groene Kaart.

 

Waardevolle bomen

Op de Groene Kaart worden de waardevolle bomen opgenomen die op gemeente- of particuliere grond staan. Alle bomen die worden opgenomen dienen zichtbaar te zijn vanaf de openbare weg. De bomen worden beoordeeld volgens de criteria in de volgende paragraaf. Hierbij wordt per beoordelingscriterium een aantal punten toegekend, de eindscore bepaalt uiteindelijk of de boom beschermwaardig is.

 

Grenzen bebouwde kom

Op de Groene Kaart staan bomen binnen de bebouwde kom. De bebouwde komgrenzen zijn bepaald door de gemeente Oisterwijk en sluiten aan bij de ruimtelijke ontwikkelingen binnen de gemeente.

 

Binnen bebouwde kom

Binnen de bebouwde kom zijn alle potentieel waardevolle bomen beoordeeld met de criteria in de volgende paragraaf. De bomen die op basis van deze criteria meer punten hebben gescoord dan de grenswaarde zijn opgenomen op de Groene Kaart. Deze bomen zijn vergunning plichtig.

 

Buiten bebouwde kom

In het buitengebied zijn alle bomen met een diameter >40 cm op 130 cm stamhoogte vergunning plichtig, in de gebieden waar de gemeente bevoegd is. Na de aanvraag wordt de boom getoetst aan dezelfde criteria als de bomen op de Groene Kaart.

 

2.2 Beoordelingscriteria bomen

De waardering van solitaire bomen en houtopstanden wordt uitgevoerd aan de hand van een puntensysteem. Door een boomwaarderingssysteem wordt voor elke boom de boomwaarde bepaald. De criteria voor het boomwaarderingssysteem zijn aangepast aan de voor de gemeente belangrijke kenmerken. Ook de puntenscore die aan een criterium is toegekend is specifiek naar de kenmerken van de gemeente bepaald. Om onderscheid te maken tussen de criteria is ook een wegingsfactor toegevoegd. Een boom kan zo maximaal 43 punten scoren.

 

Onderstaand overzicht geeft aan op basis van welke criteria individuele bomen worden beoordeeld. Tevens staat vermeld welke punten worden toegekend voor de verschillende criteria. Daarbij wordt gewerkt met een toekenning van 0 tot 5 punten per criterium. Door vervolgens aan elk criterium een wegingsfactor toe te kennen wordt de totaalscore per boom bepaald.

2.2.1 Boomsoort

Geregistreerd wordt de wetenschappelijke naam van de betreffende boom. Daarbij worden in ieder geval de familienaam en de soortnaam opgenomen. Indien mogelijk wordt ook de cultivar geregistreerd.

Door het toekennen van punten aan de verschillende boomsoorten kan verhoogde bescherming van deze soorten worden bereikt. Daarbij zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd:

 

Duurzame soorten: Duurzame boomsoorten krijgen een hogere waardering dan niet duurzame boomsoorten. Een duurzame boomsoort is herkenbaar aan zijn lange levensduur. Het zijn soorten die traag groeien en daardoor pas over een lang termijn hun uiteindelijke, vaak kenmerkende vorm krijgen. Doordat de bomen zo’n lange levensduur hebben zijn ze vaak bepalend voor het beeld omdat ze al generaties lang beeldbepalend zijn.

 

Duurzaamheid

punten

wegingsfactor

Snelgroeiend/niet duurzaam

0 punten

Normaal

1 punt

1x 

Traaggroeiend/duurzaam

2 punten

 

Boomgrootte: Bomen die vanwege hun grote afmetingen uit kunnen groeien tot monumentale bomen worden hoger beoordeeld dan kleinere bomen. Voor dit aspect worden 0 (3e grootte), 1 (normaal groeiende soort 2e grootte) of 2 punten (1e grootte) toegekend.

 

Boomgrootte

punten

wegingsfactor

3e grootte

0 punten

2e grootte

1 punt

2x 

1e grootte

2 punten

 

Inheemse soorten: Toepassing van in Nederland inheemse soorten verdient de voorkeur boven exoten vanwege hun bijdrage aan de landschappelijke identiteit en aan de ecologische waarden.

 

Herkomst

punten

wegingsfactor

Uitheems

0 punten

2x 

Inheems

1 punt

 

Dendrologische waarde: Soorten die in Nederland zeer beperkt aanwezig zijn hebben vanwege hun zeldzaamheid een extra betekenis. De aanduiding van zeldzaamheid in de Nederlandse Dendrologie is hiervoor in eerst instantie bepalend.

 

Dendrologische waarde

punten

wegingsfactor

(Zeer) algemeen

0 punten

5x 

(Zeer) zeldzaam

1 punten

 

In bijlage 2 is een lijst met algemeen voorkomende boomsoorten en cultivars toegevoegd waarvoor is aangegeven welke punten worden toegekend aan de betreffende soort. Voor andere soorten dient een inschatting van de waardering van de soort gemaakt te worden.

2.2.2 Stamdiameter

De stamdiameter op 1,30 meter boven maaiveld geeft een indicatie van grootte van de boom. Het opnemen en registreren van de stamdiameter is objectiever en eenvoudiger dan het inschatten en registreren van de leeftijd van de boom.

 

Stam diameter

punten

wegingsfactor

Minder dan 40 centimeter

0 punten

4x 

40-80 centimeter

1 punten

Meer dan 80 centimeter

2 punten

 

2.2.3 Toekomstverwachting

Alleen bomen met een goede toekomstverwachting dienen beschermd te worden middels de gemeentelijke lijst. De toekomstverwachting van de boom is afhankelijk van de actuele conditie en de groeiruimte ondergronds en bovengronds. Over het algemeen geldt dat bomen met een hogere levensverwachting meer bescherming verdienen dan bomen met een lage levensverwachting.

 

Conditie: de conditie van de boom is cruciaal voor de levensverwachting van een boom en dient te worden gescoord door een specialist. Hierbij wordt gekeken naar de bladbezetting en scheutlengte, eventuele ziektes en de algehele uitstraling van de boom. Nevenstaande afbeeldingen geven hiervan een indicatief beeld.

 

Conditie

punten

wegingsfactor

Sterk verminderd

-1 punten

3x

Verminderd

0 punten

Goed

1 punten

 

 

Groeiruimte: als een boom voldoende boven- en ondergrondse groeiruimte heeft dan draagt dit bij aan een hogere levensverwachting. Hierbij wordt gekeken naar de uiteindelijke omvang in relatie tot de afstand van bebouwing / objecten (bovengronds) en de grootte van de boom in relatie tot de beschikbare doorwortelbare ruimte (ondergronds).

 

Voor de beoordeling van de bovengrondse ruimte zijn onderstaande maten voor de meeste boomsoorten richtinggevend:

  • Boom 1e grootte: Afstand stam tot object minimaal 8 meter

  • Boom 2e grootte: Afstand stam tot object minimaal 5 meter

  • Boom 3e grootte: Afstand stam tot object minimaal 3 meter

Vooral voor de beoordeling van zuilvormige bomen dient een beoordeling op maat te worden gemaakt.

 

Voor het beoordelen van de kwaliteit van de ondergrondse groeiplaats dient een visuele inschatting gemaakt te worden van zowel de leeftijd van de boom als het aanwezige doorwortelbare volume grond. Als uitgangspunt wordt gehanteerd dat een boom minimaal 0,5 m3 kwalitatief goede groeiruimte per jaar nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Als aanname wordt gehanteerd dat het wortelgestel van bomen zich tot circa 1 meter diepte vrij kan ontwikkelen.

 

Daarbij gelden voor bomen van verschillende groottes de volgende streefleeftijden. Bij deze leeftijd heeft de boom zich doorgaans volledig ontwikkeld en heeft het wortelgestel zijn definitieve omvang bereikt:

  • Boom 1e grootte: 80 jaar (minimaal 40m3 groeiruimte, bijvoorbeeld 6,5 x 6,5 m.)

  • Boom 2e grootte: 60 jaar (minimaal 30 m3 groeiruimte, bijvoorbeeld 5,5 x 5,5 m.)

  • Boom 3e grootte: 30 jaar (minimaal 15m3 groeiruimte, bijvoorbeeld 4 x 4 m.)

Voor bomen die reeds deze streefleeftijd hebben bereikt en daarbij in goede conditie verkeren wordt geacht dat deze zonder voorbehoud een restlevensduur van minimaal 30 jaar hebben.

 

Groeiruimte

punten

wegingsfactor

Onvoldoende groeiruimte

-1 punten

5x

Beperkte groeiruimte

0 punten

Voldoende groeiruimte

1 punten

2.2.4 Groeivorm

Bomen met een bijzondere of fraaie groei- of snoeivorm worden hoger gewaardeerd. Daarbij kan de extra waarde zijn gebaseerd op:

  • slechte kwaliteit kroon: De natuurlijke vorm en bijbehorende kroonomvang van de boom zijn in slechte staat, (bijvoorbeeld bij het ontbreken van een deel van de kroon) of de kroonvorm is zeer algemeen;

  • een soorteigen habitus opgekroond: De natuurlijke vorm en bijbehorende kroonomvang van de boom zijn aanwezig maar door opkroning is geen goed beeld van de soorteigen habitus aanwezig;

  • een soorteigen habitus: De natuurlijke vorm en bijbehorende kroonomvang van de boom zijn aanwezig en daardoor geeft de boom een goed beeld van de soorteigen habitus;

  • bijzondere snoeivorm: Bomen met een bijzondere snoeivorm (zoals de alom bekende leilinde, knotbomen, etagebomen en leiperen) hebben door hun vorm een extra waarde;

Groeivorm

punten

wegingsfactor

Slechte kwaliteit kroon

0 punten

1x

Soorteigen habitus opgekroond

1 punten

Soorteigen habitus

2 punten

Bijzondere snoeivorm

2 punten

2.2.5 Ruimtelijke betekenis

Individuele bomen kunnen sterk bijdragen aan de kwaliteit en structuur van de openbare ruimte.

Doorslaggevende afwegingen hierbij zijn:

  • particuliere boom zichtbaar vanaf openbare weg: Bomen die vanaf de openbare weg gedeeltelijk zichtbaar zijn, maar in een particuliere grond staan dragen in beperkte mate bij aan de kwaliteit van de openbare ruimte en verdienen daarom enige mate van bescherming.

  • particuliere boom op zichtlocatie: bomen op zichtlocatie zijn van meerdere zijden zichtbaar en dragen in zeer belangrijke mate bij aan de kwaliteit van de openbare ruimte. Daarom verdienen zij de hoogste bescherming.

Zichtbaarheid

punten

wegingsfactor

Particulier en wel zichtbaar vanaf openbare weg

1 punten

2x 

Boom op zichtlocatie

3 punten

2.2.6 Cultuurhistorische betekenis

Naast de toepassing van streekeigen soorten hebben sommige bomen extra betekenis vanwege het feit dat de vorm en/of soort boom van oudsher wordt toegepast in Oisterwijk.

 

  • geen bijzondere betekenis: De boom heeft geen bijzondere betekenis voor de omgeving.

  • streekeigen beplanting: Boombeplanting die kenmerkend is voor de streek. Voor de gemeente Oisterwijk zijn dit: lindes, hoogstamfruitbomen, walnoten, knotwilgen, knotessen, elzen en eiken.

  • bijzondere (cultuurhistorische) betekenis: bomen kunnen vanwege hun geschiedenis, locatie of aanleiding een bijzondere betekenis hebben. Voorbeelden zijn:

    • o

      grens- of markeringsbomen (op vroegere gemeentegrenzen);

    • o

      geadopteerde bomen (door bijvoorbeeld een school of vereniging);

    • o

      bomen waaronder recht werd gesproken.

    • o

      leilindes bij oude boerderijen

    • o

      historische structuren (> 80 jaar) op landgoederen en buitenplaatsen

    • o

      doorgeschoten hagen (met name beuk) die op zich zelf staand element vormt

Cultuurhistorische betekenis

punten

wegingsfactor

Geen bijzondere betekenis

0 punten

3x

Streekeigen beplanting (hoogstamfruit, walnoten etc.)

1 punten

Bijzondere betekenis (zie criteria monumentale bomen)

2 punten

2.3 Status waardevolle bomen

De bomen kunnen maximaal 43 punten scoren. Bomen met een score van 19 punten en hoger worden opgenomen op de Groene Kaart. Deze ondergrens is gekozen omdat hiermee de bomen die de belangrijkste bijdrage leveren aan karakter van de gemeente Oisterwijk zijn beschermd. Voor deze bomen moet altijd een kapvergunning aangevraagd worden die alleen in uitzonderlijke situaties zal worden afgegeven.

 

Monumentale bomen

Uit de inventarisatie zullen ook bomen komen, die op grond van deze criteria mogelijk opgenomen kunnen worden in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. In veel gevallen gaat het dan om bomen met een hoge leeftijd, met een bijzondere schoonheid of zeldzaamheidswaarde, of een beeldbepalende functie voor de omgeving. Indien het particuliere bomen betreft, zal de gemeente de eigenaren vragen of zij hun boom in het Landelijk Register willen laten opnemen. Voor particuliere bomen in het Register is een onderhoudssubsidie mogelijk.

 

3 Procedures

3.1 Procedure invoering Groene Kaart

Om daadwerkelijk met de Groene Kaart te kunnen werken moet in de regelgeving binnen de APV daarnaar worden verwezen. De gemeenteraad stelt de APV vast. Wijziging van de Groene Kaart en het aanpassen van de criteria voor de boomwaardering is gemandateerd aan het college van B&W.

Als burgers bezwaar hebben tegen de opneming van hun boom op de Groene Kaart, zal beoordeling van de bezwaren plaatsvinden aan de hand van de opgestelde beoordelingscriteria. De wijze van beoordeling wordt toegelicht, waarbij de bezwaarmaker kan aangeven met welke beoordeling hij het eventueel niet eens is. De gemeente bepaalt of dit gegrond is en past eventueel de score aan.

3.2 Procedures actualisatie Groene Kaart

Evaluatie

Eén jaar na vaststelling van de Groene Kaart vindt een evaluatie plaats. Aspecten die hierin worden meegenomen zijn:

  • Hoeveel aanvragen voor het kappen van bomen zijn binnengekomen en hoeveel hiervan zijn verstrekt?

  • Welke criteria zijn bepalend voor afweging of kapvergunning verstrekt kan worden?

  • Is de Groene Kaart volledig?

  • Heeft gewijzigd beleid invloed op het bomenbestand (is op basis van inschatting de kap van bomen toegenomen?)

Mutaties en actualisatie

De Groene Kaart is onderhevig aan veranderingen (nieuwe aanplant herdenkingbomen, afsterven van oude bomen, groei bestaande bomen e.d.). Om te voorkomen dat bij iedere wijziging de Groene Kaart opnieuw vastgesteld dient te worden, vindt iedere 5 jaar een actualisatie en iedere 10 jaar een herbeoordeling plaats.

 

Bij een actualisatie worden de volgende stappen doorlopen:

  • 1.

    Van alle bomen op de Groene Kaart wordt bekeken of de bomen nog aanwezig zijn;

  • 2.

    Bomen waarvan bij vorige beoordeling de score binnen een bepaalde marge van de grensscore lag worden her beoordeeld;

  • 3.

    Bomen die door burgers zijn opgegeven als waardevol worden beoordeeld;

  • 4.

    Na deze beoordeling worden eigenaren van nieuwe beschermde houtopstanden aangeschreven en worden deze gepubliceerd zodat burgers bezwaar kunnen maken. De uiteindelijke Groene Kaart wordt daarna opnieuw vastgesteld.

Bij een herbeoordeling worden de volgende stappen doorlopen

  • 1.

    Alle bomen op de Groene Kaart worden her beoordeeld;

  • 2.

    Bomen die door burgers zijn opgegeven als waardevol worden beoordeeld;

  • 3.

    Bomen waarvan bij vorige beoordeling de score binnen een bepaalde marge van de grensscore lag worden her beoordeeld;

  • 4.

    Bij rondgang worden bomen die mogelijk in aanmerking komen, maar nog niet eerder zijn beoordeeld, opgenomen;

  • 5.

    Na deze beoordeling worden eigenaren van nieuwe beschermde houtopstanden aangeschreven en worden deze gepubliceerd zodat burgers bezwaar kunnen maken. De uiteindelijke Groene Kaart wordt daarna opnieuw vastgesteld.

3.3 Procedure kapaanvraag

Het inventariseren van beschermde houtopstanden binnen de bebouwde kom aan de hand van de inventarisatiecriteria leidt tot een goed onderbouwde lijst beschermde houtopstanden binnen de bebouwde kom. Hierbij is kritisch en objectief bepaald of een houtopstand waardevol is.

 

Voor het kappen van beschermde houtopstanden moet altijd een kapvergunning aangevraagd worden. Deze vergunning zal alleen bij zeer zwaarwegende argumenten worden afgegeven. Argumenten zoals hieronder zijn in beginsel onvoldoende.

  • schade door wortelopdruk;

  • beperkte toetreding van (zon)licht;

  • allergische reacties door stuifmeel;

  • overlast door blad-/ vruchtval;

  • ingroei in riolering;

  • vochtproblemen;

  • zaailingen.

Bij de beoordeling van de aanvraag wordt bepaald of de reden van de aanvraag gegrond is. Wanneer een zwaarwegend maatschappelijk belang aanwezig is of instandhouding niet langer verantwoord is ter voorkoming van letsel en schade kan een vergunning worden verleend. Dit geldt alleen wanneer alternatieven uitputtend zijn onderzocht. Onderstaand wordt de toepassing van deze criteria nader toegelicht.

 

Veiligheid

Wanneer een beschermde houtopstand een onveilige situatie veroorzaakt, moet allereerst de volgende vraag worden gesteld: zorgt de houtopstand voor een gevaarlijke situatie of is sprake van een calamiteit?

 

Gevaarlijke situaties: situaties waarbij de veiligheid van omwonenden en passanten in het gedrang komt of kan gaan komen. In deze situaties is het altijd noodzakelijk een bomendeskundige nader onderzoek te laten doen of de onveilige situatie wel door de houtopstand wordt veroorzaakt. Afhankelijk van de uitkomsten uit het onderzoek worden maatregelen getroffen. Allereerst wordt geprobeerd het gevaar op te heffen door uitvoering van extra

(onderhoud)maatregelen zoals snoei of verbetering van ondergrondse ruimte. Wanneer andere maatregelen geen duurzame oplossing bieden is kap de laatste optie.

 

Calamiteit: levensbedreigende situaties of situaties waarbij ongevallen kunnen ontstaan, waarbij directe kap noodzakelijk is om de veiligheid van omwonenden en/of passanten te waarborgen. In deze gevallen kan gemeente ook een noodkap uitvoeren.

Een voorbeeld van een calamiteit:

  • Blikseminslag;

  • Stormschade;

  • Instabiliteit door bouwwerkzaamheden e.d.

Schade

Wanneer een beschermde houtopstand ernstige (onherstelbare) schade aanricht aan bijvoorbeeld gebouwen, kabels en leidingen en infrastructuur kan dit in enkele gevallen een reden zijn voor verlening van een kapvergunning. Bij elke kapaanvraag die terug te herleiden is naar een schadegeval dient allereerst te worden onderzocht of de schade daadwerkelijk is veroorzaakt door de waardevolle houtopstand. Voorbeeld van een schadegeval is:

  • Ingroei van wortels in funderingen, waardoor scheuren of verzakkingen ontstaan. Wanneer maatregelen als wortelsnoei en wortelscherm geen duurzame oplossing zijn of wanneer meer schade wordt aangericht aan houtopstand en/of gebouw is het verwijderen van de houtopstand een laatste optie.

Vitaliteit en ziekten

Plantenziekten kunnen in enkele gevallen leiden tot afgifte van een kapvergunning, mede uit oogpunt van veiligheid. Vooral bij besmettelijke ziekten is het vaak verplicht een aangetaste houtopstand te verwijderen om verdere besmetting te voorkomen. Bij elke kapaanvraag die te herleiden is naar een plantenziekte is het noodzakelijk dat een bomendeskundige vast stelt of er sprake is van een ziekte die het noodzakelijk maakt een kapvergunning te verlenen. Voorbeelden van ziekten kunnen zijn:

  • Iepziekte

  • Watermerkziekte (in wilgen)

Beheer en onderhoud boomstructuren

Het beheer en onderhoud van bomen langs wegen is van groot belang om onveilige situaties als gevolg van uitwaaiende takken of het opdrukken van verharding te voorkomen. Dit beheer is op de eerste plaats gericht op het snoeien van bomen, zodat deze volledig uit kunnen groeien. Dit is echter niet altijd door snoei te bereiken. Dit wordt namelijk mede bepaald door de afstand tussen de aanwezige bomen. Bomen van eerste grootte (bijv. eiken, beuken, lindes) kunnen bij uitgroei tot hun natuurlijke habitus een kroondiameter krijgen van meer dan 20m. Om het voor aangeplante bomen mogelijk te maken tot deze natuurlijke habitus uit te groeien is het in bepaalde gevallen dan ook noodzakelijk een laanbeplanting te dunnen. Hierbij worden om en om bomen verwijderd, zodat de resterende bomen volledig uit kunnen groeien. Bij deze dunning dient beoordeling door een boomdeskundige plaats te vinden, zodat bomen met mindere conditie worden verwijderd en de ontwikkeling van bomen met een goede toekomstverwachting wordt gestimuleerd.

 

Wanneer uit beoordeling blijkt dat kap van een boom vanuit beheer en onderhoud nodig is om uitgroei van een veilige structuur te realiseren, verleent de gemeente een vergunning.

 

Herinrichting

Bij Herinrichtingen wordt beoordeeld of houtopstanden ook in de nieuwe situatie niet voor (verkeers)onveilige situaties zorgen en ingepast kunnen worden in de nieuwe situatie. Het stroomschema op de volgende pagina is hiervoor leidend.

 

Zwaarwegende argumenten

Het college kan in geval van zwaarwegende argumenten besluiten de vergunning te verlenen. Het belang van de gemeenschap weegt hierbij zwaarder dan het belang van de houtopstand.

 

Indien de gemeente voornemens is gemeentelijke houtopstanden te vellen die niet op de lijst beschermde houtopstanden zijn opgenomen, maakt zij hiervan melding in een huis-aan-huisblad of worden omwonenden in bepaalde gevallen met een brief geïnformeerd, bijvoorbeeld als bomen nabij de woning staan of het een reconstructie van de gehele straat betreft. Reacties hierop kunnen binnen 2 weken worden ingediend. Indien de gemeente reacties ontvangt zal zij het vellen in heroverweging nemen. Tegen het uiteindelijke besluit is geen bezwaar mogelijk.

 

Herinrichting

 

Bij herinrichting wordt vaak de gehele buitenruimte bekeken. Daarbij zijn bomen vaak een discussiepunt. Is behoud mogelijk, gelet op de verkeerssituatie, het te vervangen riool en de verlichting? Om het ontwerpproces mede te sturen wordt voor de afweging bomen te behouden danwel te vellen onderstaand stroomschema doorlopen. Uitgangspunt is het behoud van de boom. Als dit vanuit veiligheidsoverwegingen niet mogelijk is, wordt gezocht naar een alternatieve oplossing.

BIJLAGE 1: AANVULLING APV

Om het Beleidskader de Groene Kaart van Oisterwijk en het daaruit voortvloeiende Groene Kaart te implementeren in de APV moeten de huidige artikelen worden herzien. Onderstaand is de aanvulling op de APV opgenomen:

 

Artikel 4:10 Begripsbepalingen

In deze afdeling wordt verstaan onder:

  • a.

    boom: een houtig opgaand gewas met een dwarsdoorsnede van de stam van minimaal 10 centimeter op 1,3 meter hoogte boven het maaiveld. In geval van meerstammigheid geldt de dwarsdoorsnede van de dikste stam;

  • b.

    houtopstand: één of meer bomen of boomvormers, of andere houtachtige gewassen, mogelijk onderdeel uitmakend van een boomvlak of boomstructuur;

  • c.

    boomvlakken: begrensd gebied met houtopstanden die samen een functioneel geheel vormen;

  • d.

    boomstructuur: lijnvormige beplanting van houtopstanden dat een functioneel geheel vormt; e. beschermde houtopstand:

    • a.

      een houtopstand, binnen de bebouwde kom, die is vastgelegd op de door het college vastgestelde Groene Kaart in de vorm van lijnvormige beplanting (boomstructuren), vlakvormige gebieden met houtopstanden die een functionele eenheid vormen (boomvlak) en solitaire bomen;

    • b.

      houtopstanden buiten de bebouwde kom, uitsluitend voor zover het betreft houtopstanden bestaande uit één of meer bomen met een diameter > 40 cm op 1,3 meter hoogte boven het maaiveld op erven of in tuinen, en houtopstanden bestaande uit één of meer bomen met een diameter > 40 cm op 1,3 meter hoogte boven het maaiveld welke een zelfstandige eenheid vormen, en hetzij geen groter oppervlakte beslaan dan 10 are, hetzij in geval van rijbeplanting, gerekend over het totaal aantal rijen, niet meer bomen omvatten dan 20.

  • f.

    Groene Kaart: een door het college vastgestelde kaart, die concreet bestaat uit twee deelkaarten (één kaart voor de kern Oisterwijk en één kaart voor de kern Moergestel) en een bijbehorend bomenregister. De Groene Kaart bevat een samenhangend geheel van de volgende houtopstanden: (a) boomvlakken binnen de bebouwde kom, (b) boomstructuren binnen de bebouwde kom en (c) waardevolle bomen binnen de bebouwde kom. De Groene Kaart omvat in ieder geval een voor een ieder goed herkenbare omschrijving, de locatie, de eigenaar en/of zakelijk gerechtigde en de reden van registratie van de houtopstanden opgenomen op de Groene Kaart;

  • g.

    vellen: rooien, kappen, verplanten, het snoeien van meer dan 20 procent van de kroon of het wortelgestel, met inbegrip van kandelaberen; het verrichten van handelingen, zowel boven- als ondergronds, die de dood of ernstige beschadiging of ernstige ontsiering van de houtopstand ten gevolge kunnen hebben;

  • h.

    kandelaberen: het tot op de hoofdtakken korten van de houtopstand;

  • i.

    dunning: velling ter bevordering van het voortbestaan van de houtopstand;

  • j.

    hakhout: speciale onderhoudsvorm, waarbij een of meerde bomen periodiek op circa 20 tot 80 centimeter boven de grond worden afgezaagd, waarna ze op de stronk weer opnieuw uitlopen;

  • k.

    knotten: het tot op de oude snoeiplaats verwijderen van takhout bij knotbomen, gekandelaberde bomen of leibomen als (periodiek) noodzakelijk onderhoud;

  • l.

    publieke houtopstand: houtopstand staande op grond van overheden, zoals bijvoorbeeld een gemeente of provincie, met uitzondering van een houtopstand met poot- of gedoogrecht;

  • m.

    bomen effect analyse: een standaard beoordeling van de gevolgen van voorgenomen bouw of aanleg voor een boom, op basis van landelijke richtlijnen van de Bomenstichting.

  • n.

    bebouwde kom: de bebouwde kom van de gemeente, vastgesteld door de gemeenteraad;

  • o.

    vergunning: een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, aanhef en onder g, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

Artikel 4:11a Omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstanden

  • 1.

    Het is zonder vergunning van bevoegd gezag verboden binnen de bebouwde kom een houtopstand die is opgenomen op de door het college vastgestelde Groene Kaart en bomen die in het kader van een herplantplicht zijn geplant te vellen, te doen vellen of te laten vellen.

  • 2.

    Het is zonder vergunning van bevoegd gezag verboden buiten de bebouwde kom houtopstanden bestaande uit één of meer bomen met een diameter > 40 cm op 1,3 meter hoogte boven het maaiveld op erven of in tuinen, en houtopstanden bestaande uit één of meer bomen met een diameter > 40 cm op 1,3 meter hoogte boven het maaiveld welke een zelfstandige eenheid vormen, en hetzij geen groter oppervlakte beslaan dan 10 are, hetzij in geval van rijbeplanting, gerekend over het totaal aantal rijen, niet meer bomen omvatten dan 20 te vellen, en bomen die in het kader van een herplantplicht zijn geplant te doen vellen of te laten vellen.

  • 3.

    Het in het eerste lid en tweede lid van dit artikel gestelde verbod geldt niet voor:

    • a.

      houtopstand die moet worden geveld krachtens de Plantenziektenwet of krachtens een aanschrijving van het bevoegd gezag zulks onverminderd het bepaalde in artikel 4:11e ;

    • b.

      het periodiek vellen van hakhout ter uitvoering van het reguliere onderhoud;

    • c.

      het periodiek scheren, knotten of kandelaberen als noodzakelijke beheermaatregel bij knotbomen, gekandelaberde bomen of leibomen ter uitvoering van het reguliere onderhoud;

    • d.

      het verrichten van snoeiwerkzaamheden aan houtopstand met achterstallig onderhoud;

    • e.

      dunning van houtopstand.

    • f.

      houtopstanden hoger dan de toegestane bouwmassa binnen het molenbiotoop bij aantoonbare windhinder voor de molens in Oisterwijk en Moergestel .

  • 4.

    Het in het tweede lid van dit artikel gestelde verbod geldt verder niet voor zover de in vorenbedoeld artikellid genoemde houtopstanden zijn aan te merken als houtopstanden als bedoeld in artikel 4.6, aanhef en onder a en b van de Wet natuurbescherming.

  • 5.

    Het eerste lid is niet van toepassing als de burgemeester toestemming verleent voor het vellen van een houtopstand in verband met een spoedeisend belang voor de openbare orde of een direct gevaar voor personen of goederen.

Artikel 4:11b Criteria

  • 1.

    De vergunning voor het vellen, doen vellen of laten vellen van een houtopstand die is opgenomen op de door het college vastgestelde Groene Kaart en bomen die in het kader van een herplantplicht in de bebouwde kom zijn geplant mag slechts en moet worden verleend indien alternatieven voor behoud uitputtend zijn onderzocht en een zwaarwegend algemeen maatschappelijk belang, van niet-tijdelijke aard opweegt tegen duurzaam behoud van de houtopstand of naar boomdeskundige maatstaven instandhouding van de houtopstand niet langer verantwoord is ter voorkoming van letsel of schade.

  • 2.

    De vergunning voor het vellen, doen vellen of laten vellen van een houtopstand als bedoeld in artikel 4:11a, tweede lid mag slechts en moet worden verleend indien

    • a.

      de waardering van de houtopstand conform de beoordelingscriteria uit hoofdstuk 3 van het beleidskader “Groene Kaart Waardevolle Bomen Gemeente Oisterwijk” een puntentotaal < 19 oplevert;

    • b.

      de waardering van de houtopstand conform de beoordelingscriteria uit hoofdstuk 3 van het beleidskader “Groene Kaart Waardevolle Bomen Gemeente Oisterwijk” een puntentotaal van 19 of meer oplevert en alternatieven voor behoud uitputtend zijn onderzocht en een zwaarwegend algemeen maatschappelijk belang, van niet-tijdelijke aard opweegt tegen duurzaam behoud van de houtopstand of naar boomdeskundige maatstaven instandhouding van de houtopstand niet langer verantwoord is ter voorkoming van letsel of schade.

  • 3.

    Op de vergunning als bedoeld in afdeling 3 van hoofdstuk 4 van deze verordening is paragraaf 4.1.3.3.

  • van de Algemene wet bestuursrecht (positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen) van toepassing.

Artikel 4:11c Hardheidsclausule

Het bevoegd gezag kan in bijzondere gevallen ten gunste van de aanvrager afwijken van de bepalingen van deze verordening, indien toepassing daarvan zou leiden tot onbillijkheden van overwegende aard.

 

Artikel 4:11d Beperking geldigheidsduur

  • 1.

    De vergunning tot vellen, doen vellen of laten vellen als bedoeld in de afdeling 3 van hoofdstuk vier van deze verordening vervalt indien daarvan niet binnen één jaar na het onherroepelijk zijn van de vergunning gebruik is gemaakt.

  • 2.

    In het geval het een vergunning voor het vellen van meer dan één boom betreft, is de vergunning voor alle bomen slechts één jaar geldig, ook als in fasen geveld wordt of één boom of enkele bomen al geveld zijn.

Artikel 4:11e Bijzondere vergunningsvoorschriften

  • 1.

    Tot de aan de vergunning voor het vellen, doen vellen of laten vellen van beschermde houtopstanden te verbinden voorschriften kan behoren het voorschrift dat binnen een bepaalde termijn en overeenkomstig de door het bevoegd gezag te geven aanwijzingen moet worden herplant.

  • 2.

    In het voorschrift als bedoeld in het eerste lid wordt tevens bepaald binnen welke termijn na de herplant en op welke wijze niet geslaagde herplant moet worden vervangen.

  • 3.

    Wordt een verplichting als bedoeld in het eerste lid van dit artikel opgelegd, dan dient de herplant minimaal 40 jaar duurzaam in stand gehouden te worden.

  • 4.

    Tot aan de vergunning voor het vellen van beschermde houtopstanden te verbinden voorschriften kan het voorschrift behoren dat pas tot vellen van de houtopstand op en bij bouw- en aanlegwerken of andere ruimtelijke herinrichting of reconstructie mag worden overgegaan indien ruimtelijke ordeningsprocedures onherroepelijk geworden zijn en de feitelijke voortgang van de werken voldoende gewaarborgd is.

  • 5.

    Degene aan wie een voorschrift of een verplichting als bedoeld in dit artikel is opgelegd, alsmede diens rechtsopvolger, is verplicht daaraan te voldoen.

Artikel 4:11f Herplant-/instandhoudingsplicht

  • 1.

    Indien een beschermde houtopstand zonder vergunning van het bevoegd gezag voor het vellen van beschermde houtopstanden is geveld, dan wel op andere wijze teniet is gegaan, kan het bevoegd gezag aan de zakelijk gerechtigde tot de grond waarop zich die houtopstand bevond, dan wel aan degene die uit andere hoofde tot het treffen van voorzieningen bevoegd is, de verplichting opleggen te herplanten overeenkomstig de door hem te geven aanwijzingen binnen een door hem te stellen termijn.

  • 2.

    Wordt een verplichting als bedoeld in het eerste lid opgelegd, dan kan daarbij tevens worden bepaald binnen welke termijn na herplant en op welke wijze niet geslaagde herplant moet worden vervangen.

  • 3.

    Wordt een verplichting als bedoeld in het eerste lid opgelegd, dan dient de herplant minimaal 40 jaar duurzaam in stand gehouden te worden.

  • 4.

    Indien een beschermde houtopstand in het voortbestaan ernstig wordt bedreigd, kan het bevoegd gezag aan de zakelijk gerechtigde tot de grond waarop zich die houtopstand bevindt, dan wel aan degene die uit andere hoofde tot het treffen van voorzieningen bevoegd is, de verplichting opleggen om:

    • a.

      een bomen effect analyse op te stellen en aan te bieden aan het bevoegd gezag ;

    • b.

      overeenkomstig de door hem te geven aanwijzingen binnen een door hem te stellen termijn voorzieningen te treffen, waardoor die bedreiging wordt weggenomen.

  • 5.

    Degene aan wie een voorschrift of een verplichting als bedoeld in dit artikel is opgelegd, alsmede diens rechtsopvolger, is verplicht daaraan te voldoen.

Artikel 4:12a Bestrijding van boomziekten

  • 1.

    Indien zich op een terrein een of meer bomen bevinden die naar het oordeel van het college gevaar opleveren voor verspreiding van een boomziekte of voor vermeerdering van de ziekteverspreiders zoals insecten, is de rechthebbende, indien hij daartoe door het college is aangeschreven, verplicht binnen de bij de aanschrijving vast te stellen termijn:

  • 2.
    • a.

      de houtopstand te vellen;

    • b.

      conform richtlijnen van de gemeente de gevelde houtopstand direct zodanig te behandelen dat verspreiding van de boomziekte wordt voorkomen.

  • 3.

    Het is verboden zonder toestemming van het college gevelde bomen of delen daarvan voorhanden of in voorraad te hebben of te vervoeren, indien het een boomsoort betreft die de desbetreffende boomziekte kan verspreiden.

  • 4.

    Het niet voldoen aan de in het eerste lid van dit artikel bedoelde aanschrijving biedt een basis voor de toepassing van bestuursdwang, waarbij de noodzakelijke werkzaamheden, voor risico en voor rekening van aangeschrevene, door of namens de gemeente kunnen worden verricht.

Artikel 4:12b Bescherming publieke houtopstanden

  • 1.

    Het is verboden om houtopstanden, die gemeentelijk eigendom zijn:

    • a.

      te beschadigen, te bekladden of te beplakken;

    • b.

      daaraan snoeiwerk te verrichten, behoudens door de betreffende overheid opgedragen boomverzorgende taken.

  • 2.

    Het is verboden om één of meer voorwerpen in of aan een gemeentelijke houtopstand aan te brengen of anderszins te bevestigen, behoudens vergunning van het college.

BIJLAGE 2: SORTIMENTSLIJST EN BIJBEHORENDE PUNTEN

Soort Wetenschappelijk

Afkorting

Soort NL

Duurzaamheid

Boomgrootte

Herkomst

Dendrologische waarde

Waarde

Abies

ABI

Spar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

4

Acer campestre

ACE CA

Veldesdoorn

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Inheems

Algemeen

4

Acer campestre cultivar

ACE CA CV

Veldesdoorn cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Inheems

Algemeen

4

Acer capillipes

ACE CL

Slangenbastesdoorn

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

7

Acer cappadocicum

ACE CP

Kolchische Esdoorn

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

9

Acer cappadocicum cultivar

ACE CP CV

Kolchische Esdoorn cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

9

Acer davidii

ACE DA

Chinese Esdoorn

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

7

Acer x freemanii

ACE FR

Acer x freemanii

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

10

Acer griseum

ACE GR

Papieresdoorn

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

7

Acer negundo

ACE NE

Vederesdoorn

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

5

Acer negundo cultivar

ACE NE CV

Vederesdoorn cultivar

Normaal

2e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

3

Acer platanoides

ACE PL

Noorse Esdoorn

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

5

Acer platanoides cultivar

ACE PL CV

Noorse Esdoorn cultivar

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

5

Acer pseudoplatanus

ACE PS

Gewone Esdoorn

Normaal

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

7

Acer pseudoplatanus cultivar

ACE PS CV

Gewone Esdoorn cultivar

Normaal

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

7

Acer rubrum

ACE RB

Rode Esdoorn

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Algemeen

4

Acer rufinerve

ACE RU

Grijze Slangenbast Esdoorn

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

7

Acer rufinerve cultivar

ACE RU CV

Grijze Slangenbast Esdoorn cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

7

Acer saccharinum

ACE SA

Zilveresdoorn

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

4

Acer saccharinum cultivar

ACE SA CV

Zilveresdoorn cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

4

Acer saccharum

ACE SC

Suikeresdoorn

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

10

Acer saccharum cultivar

ACE SC CV

Suikeresdoorn cultivar

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

10

Aesculus x carnea 'Briotii'

AES CA BR

Rode Paardekastanje

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

6

Aesculus x carnea

'Plantierensis'

AES CA PL

Rode Paardekastanje cultivar

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Algemeen

6

Aesculus flava

AES FL

Gele Pavia

Traaggroeiend/ duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

9

Aesculus hippocastanum

AES HI

Witte Paardekastanje

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

6

Aesculus hippocastanum cultivar

AES HI CV

Witte Paardekastanje cultivar

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

6

Aesculus pavia

AES PA

Rode Pavia

Traaggroeiend/ duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

9

Aesculus pavia cultivar

AES PA CV

Rode Pavia cultivar

Traaggroeiend/ duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

9

Ailanthus altissima

AIL AL

Hemelboom

Normaal

1e grootte

Uitheems

Algemeen

5

Alnus cordata

ALN CO

Hartbladige Els

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Algemeen

4

Alnus glutinosa

ALN GL

Gewone Els

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

6

Alnus glutinosa cultivar

ALN GL CV

Gewone Els cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Inheems

Algemeen

4

Alnus incana

ALN IN

Grijze Els

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Inheems

Algemeen

6

Alnus incana cultivar

ALN IN CV

Grijze Els cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Inheems

Algemeen

4

Alnus rubra

ALN RU

Rode els

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

9

Alnus subcordata cultivar

ALN SC CV

Kaukasische els cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

9

Alnus x spaethii cultivar

ALN SP CV

Alnus x spaethii cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

4

Amelanchier lamarckii

AME LM

Amerikaans Krenteboompje

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Inheems

Zeer algemeen

4

Amelanchier laevis

AME LV

Krent

Snelgroeiend/ niet duurzaam

3e grootte

Uitheems

Zeldzaam

5

Araucaria

ARA

Slangenden

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

5

Betula ermanii cultivar

BET ER CV

Goudberk cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Algemeen

4

Betula nigra

BET NI

Zwarte Berk

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Algemeen

4

Betula papyrifera

BET PA

Papierberk

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Algemeen

4

Betula pendula

BET PE

Ruwe Berk

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

6

 

Soort Wetenschappelijk

Afkorting Soort NL Duurzaamheid

Boomgrootte Herkomst Dendrologische Waarde waarde

Betula pendula cultivar

BET PE CV

Ruwe Berk cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

6

Betula pubescens

BET PU

Zachte Berk

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

6

Betula utilis

BET UT CV

Tibetaanse Berk

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Algemeen

4

Buxus

BUX

Buxus

Traaggroeiend/ duurzaam

2e grootte

Uitheems

Algemeen

4

Calocedrus decurrens

CAL DE

Wierookceder

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

11

Carpinus betulus

CAR BE

Haagbeuk

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

8

Carpinus betulus cultivar

CAR BE CV

Haagbeuk cultivar

Traaggroeiend/ duurzaam

2e grootte

Inheems

Zeer algemeen

6

Carya glabra

CAR GL

Kale Hickorynoot

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

10

Carpinus japonica

CAR JA

Japanse Haagbeuk

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

11

Carya laciniosa

CAR LA

Koningsnoot

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

10

Carya ovata

CAR OV

Hickorynoot

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

10

Castanea sativa

CAS SA

Tamme Kastanje

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

6

Castanea sativa cultivar

CAS SA CV

Tamme Kastanje cultivar

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Algemeen

6

Catalpa bignonioides

CAT BI

Trompetboom

Normaal

1e grootte

Uitheems

Algemeen

5

Catalpa bignonioides cultivar

CAT BI CV

Trompetboom cultivar

Normaal

2e grootte

Uitheems

Algemeen

3

Catalpa ovata

CAT OV

Trompetboom

Normaal

2e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

8

Catalpa speciosa

CAT SP

Westerse Trompetboom

Normaal

2e grootte

Uitheems

Algemeen

3

Cedrus

CED

Ceder

Normaal

1e grootte

Uitheems

Algemeen

5

Celtis australis

CEL AU

Oosterse Netelboom

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

10

Celtis occidentalis

CEL OC

Westerse Netelboom

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

10

Cercis canadensis

CER CA

Noord-Amerikaanse Judasboom

Normaal

2e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

8

Cercidiphyllum japonicum

CER JA

Katsuraboom

Normaal

2e grootte

Uitheems

Zeldzaam

8

Cercis siliquastrum

CER SI

Judasboom

Normaal

2e grootte

Uitheems

Zeldzaam

8

Chamaecyparis

CHA

Cypres

Normaal

3e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

1

Cladrastis kentukea

CLA KE

Geelhout

Normaal

2e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

8

Clerodendrum trichotomum

CLE TR

Kansenboom

Snelgroeiend/ niet duurzaam

3e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

5

Corylus colurna

COR CO

Boomhazelaar

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

5

Cornus mas

COR MA

Gele Kornoelje

Normaal

3e grootte

Inheems

Zeldzaam

8

Crataegus x grignonensis

CRA GR

Franse Meidoorn

Snelgroeiend/ niet duurzaam

3e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

5

Crataegus laevigata

CRA LA

Tweestijlige Meidoorn

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Inheems

Zeer algemeen

4

Crataegus laevigata cultivar

CRA LA CV

Tweestijlige Meidoorn cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

3e grootte

Inheems

Zeer algemeen

2

Crataegus x lavalleei

CRA LA PA

Meidoorn

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Uitheems

Algemeen

2

Crataegus monogyna

CRA MO

Eenstijlige Meidoorn

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Inheems

Zeer algemeen

4

Crataegus monogyna cv

CRA MO CV

Eenstijlige Meidoorn cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Inheems

Zeer algemeen

4

Crataegus pinnatifida var.

major

CRA PI MA

Chinese Meidoorn

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeldzaam

7

Crataegus x persimilis

'Splendens'

CRA PR SP

Meidoorn

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

7

Cornus controversa

CRN CT

Reuzenkornoelje

Normaal

2e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

8

Cryptomeria

CRY

Japanse Ceder

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

10

Davidia involucrata var.

vilmoriniana

DAV IN VI

Zakdoekjesboom

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

10

Fagus sylvatica

FAG SY

Beuk

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

8

Fagus sylvatica cultivar

FAG SY CV

Beuk cultivar

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

8

Fraxinus americana

FRA AM

Amerikaanse Es

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

10

Fraxinus angustifolia

FRA AN

Smalbladige Es

Normaal

1e grootte

Uitheems

Algemeen

5

Fraxinus angustifolia cultivar

FRA AN CV

Smalbladige Es cultivar

Normaal

1e grootte

Uitheems

Algemeen

5

Fraxinus biltmoreana

FRA BI

KNMI Es

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

10

Fraxinus excelsior

FRA EX

Gewone Es

Normaal

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

7

Fraxinus excelsior cultivar

FRA EX CV

Gewone Es cultivar

Normaal

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

7

Fraxinus excelsior

'Diversifolia'

FRA EX DI

Eenbladige Es

Normaal

2e grootte

Inheems

Zeer algemeen

5

 

Soort Wetenschappelijk Afkorting

Soort NL  Duurzaamheid Boomgrootte  Herkomst Dendrologische Waarde waarde

Fraxinus ornus

FRA OR

Pluimes

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Algemeen

4

Fraxinus ornus cultivar

FRA OR CV

Pluimes cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Algemeen

4

Fraxinus pennsylvanica

'Zundert'

FRA PE ZU

 Fraxinus pennsylvanica

'Zundert'

Normaal

1e grootte

Uitheems

Algemeen

5

Ginkgo biloba

GIN BI

Japanse Notenboom

Normaal

1e grootte

Uitheems

Algemeen

5

Gleditsia triacanthos

GLE TR

Valse Christusdoorn

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Algemeen

4

Gleditsia triacanthos cultivar

GLE TR CV

Valse Christusdoorn cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Uitheems

Algemeen

2

Gymnocladus dioica

GYM DI

Doodsbeenderenboom

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

10

Halesia carolina

HAL CA

Sneeuwklokjesboom

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

7

Ilex

ILE

Hulst

Normaal

2e grootte

Inheems

Algemeen

5

Juglans nigra

JUG NI

Zwarte Noot

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

10

Juglans regia

JUG RE

Gewone walnoot

Normaal

1e grootte

Uitheems

Algemeen

5

Juniperus

JUN

Jeneverbes

Normaal

2e grootte

Inheems

Zeldzaam

10

Koelreuteria paniculata

KOE PA

Lampionboom

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

10

Laburnum x watereri 'Vossii'

LAB WA VO

Gouden Regen

Normaal

3e grootte

Uitheems

Algemeen

1

Larix

LAR

Lariks

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

4

Liquidambar styraciflua

LIQ ST

Amberboom

Normaal

1e grootte

Uitheems

Algemeen

5

Liriodendron tulipifera

LIR TU

Tulpenboom

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Algemeen

4

Liriodendron tulipifera cultivar

LIR TU CV

Tulpenboom cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

9

Maackia amurensis

MAA AM

Maackia amurensis

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

7

Maclura pomifera

MAC PO

Osagedoorn

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

10

Magnolia acuminata

MAG AC

Beverboom

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

10

Magnolia grandiflora

MAG GR

Grootbloemige Beverboom

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

10

Magnolia kobus

MAG KO

Japanse Magnolia

Normaal

2e grootte

Uitheems

Algemeen

3

Malus cultivar

MAL CV

Appel

Normaal

3e grootte

Inheems

Algemeen

3

Melia azedarach

MEL AZ

Indische Sering

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

10

Mespilus germanica

MES GE

Mispel

Normaal

3e grootte

Inheems

Zeldzaam

8

Metasequoia glyptostroboides

MET GL

Watercypres

Normaal

1e grootte

Uitheems

Algemeen

5

Morus alba

MOR AL

Moerbei

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

10

Morus alba cultivar

MOR AL CV

Moerbei cultivar

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

10

Morus nigra

MOR NI

Zwarte Moerbei

Normaal

2e grootte

Uitheems

Zeldzaam

8

Nothofagus antarctica

NOT AN

Schijnbeuk

Normaal

2e grootte

Uitheems

Zeldzaam

8

Nyssa sylvatica

NYS SY

Tupeloboom

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

10

Ostrya carpinifolia

OST CA

Hopbeuk

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

10

Parrotia persica

PAR PE

Perzisch IJzerhout

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeldzaam

7

Paulownia tomentosa

PAU TO

Anna-Paulownaboom

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

10

Phellodendron amurense

PHE AM

Kurkboom

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

7

Picea

PIC

Spar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

6

Pinus

PIN

Den

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

6

Platanus x hispanica

PLA HI

Gewone Plataan

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

6

Platanus x hispanica cultivar

PLA HI CV

Gewone Plataan cultivar

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

6

Platanus orientalis

PLA OR

Oosterse Plataan

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

11

Platycladus orientalis

PLT OR

Oosterse Levensboom

Traaggroeiend/ duurzaam

2e grootte

Uitheems

Algemeen

4

Populus alba

POP AL

Witte Abeel

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

6

Populus balsamifera

POP BA

Balsempopulier

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

9

Populus x berolinensis

POP BE

Berlijner Populier

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

9

Populus x canadensis cultivar

POP CA CV

Gewone Populier

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

4

Populus x canescens cultivar

POP CN CV

Grauwe Abeel

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

4

Populus lasiocarpa

POP LA

Chinese Populier

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

9

 

Soort Wetenschappelijk

Afkorting Soort NL Duurzaamheid

Boomgrootte Herkomst Dendrologische Waarde waarde

Populus nigra

POP NI

Zwarte Populier

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeldzaam

11

Populus nigra cultivar

POP NI CV

Zwarte Populier cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

6

Populus trichocarpa

POP TC

Westamerikaanse

Balsampopulier

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

9

Populus tremula

POP TR

Ratelpopulier

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

6

Populus tremula cultivar

POP TR CV

Ratelpopulier cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

6

Prunus avium

PRU AV

Zoete Kers

Normaal

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

7

Prunus avium cultivar

PRU AV CV

Zoete Kers cultivar

Normaal

1e grootte

Inheems

Algemeen

7

Prunus cerasifera cultivar

PRU CE CV

Kerspruim

Normaal

2e grootte

Uitheems

Algemeen

3

Prunus eminens

'Umbraculifera'

PRU EM UM

Prunus eminens 'Umbraculifera'

Snelgroeiend/ niet duurzaam

3e grootte

Uitheems

Zeldzaam

5

Prunus x hillieri 'Spire'

PRU HI SP

Prunus x hillieri 'Spire'

Snelgroeiend/ niet duurzaam

3e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

5

Prunus padus

PRU PA

Vogelkers

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Inheems

Zeer algemeen

4

Prunus sargentii

PRU SA

Sargentkers

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeldzaam

7

Prunus serrulata cultivar

PRU SE CV

Japanse Sierkers

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

2

Prunus x subhirtella cultivar

PRU SU CV

Voorjaarskers cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

3e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

0

Prunus x yedoensis

PRU YE

Yoshino-kers

Snelgroeiend/ niet duurzaam

3e grootte

Uitheems

Zeldzaam

5

Pseudotsuga menziesii

PSE ME

Douglas

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

4

Pterocarya fraxinifolia

PTE FR

Vleugelnoot

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Algemeen

4

Ptelea trifoliata

PTE TR

Lederboom

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

10

Pyrus calleryana cultivar

PYR CA CV

Sier peer

Normaal

2e grootte

Uitheems

Algemeen

3

Pyrus communis cultivar

PYR CO CV

Gewone Peer

Normaal

2e grootte

Inheems

Algemeen

5

Pyrus salicifolia

PYR SA

Wilgbladige Sierpeer

Normaal

2e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

8

Quercus cerris

QUE CE

Moseik

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Algemeen

6

Quercus frainetto

QUE FR

Hongaarse Eik

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

11

Quercus palustris

QUE PA

Moeraseik

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

6

Quercus petrea

QUE PE

Wintereik

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeldzaam

13

Quercus phellos

QUE PH

Wilgbladige eik

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

11

Quercus robur

QUE RO

Zomereik

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

8

Quercus robur cultivar

QUE RO CV

Zomereik cultivar

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

8

Quercus rubra

QUE RU

Amerikaanse Eik

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

6

Quercus x turneri

'Pseudoturneri'

QUE TU

Oostenrijkse Eik

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

11

Robinia x ambigua cultivar

ROB AM CV

Kleefacacia cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

9

Robinia pseudoacacia

ROB PS

Schijnacacia

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

5

Robinia pseudoacacia cultivar

ROB PS CV

Schijnacacia cultivar

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

5

Robinia viscosa

ROB VI

Kleverige Acacia

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

9

Salix alba cultivar

SAL AL CV

Schietwilg

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

6

Salix x babylonica 'Tortuosa'

SAL BA TO

Kronkelwilg

Normaal

2e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

3

Salix pentandra

SAL PE

Laurierwilg

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeldzaam

11

Salix x sepulcralis

'Chrysocoma'

SAL SE CV

Treurwilg

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

4

Sequoiadendron giganteum

SEQ GI

Mammoetboom

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

11

Sequoia sempervirens

SEQ SE

Kust Sequoia

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

11

Sophora japonica

SOP JA

Honingboom

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

10

Sophora japonica cultivar

SOP JA CV

Honingboom cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

7

Sorbus aria

SOR AR

Meelbes

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

4

Sorbus aria cultivar

SOR AR CV

Meelbes cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

2

Sorbus aucuparia

SOR AU

Gewone Lijsterbes

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

6

Sorbus aucuparia cultivar

SOR AU CV

Gewone Lijsterbes cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Inheems

Zeer algemeen

4

Sorbus intermedia

SOR IN

Zweedse Meelbes

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

2

 

Soort Wetenschappelijk

Afkorting

Soort NL

Duurzaamheid

Boomgrootte

Herkomst

Dendrologische waarde

Waarde

Sorbus intermedia cultivar

SOR IN CV

Zweedse Meelbes cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

2

Sorbus latifolia

SOR LA

Breedbladige Lijsterbes

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

9

Sorbus latifolia cultivar

SOR LA CV

Breedbladige Lijsterbes cultivar

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

7

Sorbus x thuringiaca

'Fastigiata'

SOR TH FA

Gedeelde Lijsterbes

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

2

Taxus baccata

TAX BA

Venijnboom

Snelgroeiend/ niet duurzaam

2e grootte

Inheems

Zeldzaam

9

Taxodium distichum

TAX DI

Moerascypres

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

10

Thuja

THU

Westerse Levensboom

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

5

Tilia americana

TIL AM

Amerikaanse Linde

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

11

Tilia americana cultivar

TIL AM CV

Amerikaanse Linde cultivar

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeldzaam

11

Tilia cordata

TIL CO

Winterlinde

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

8

Tilia cordata cultivar

TIL CO CV

Winterlinde cultivar

Traaggroeiend/ duurzaam

3e grootte

Inheems

Algemeen

4

Tilia x europaea 'Euchlora'

TIL EC

Krimlinde

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

8

Tilia x europaea

TIL EU

Hollandse Linde

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

8

Tilia x europaea cultivar

TIL EU CV

Hollandse Linde cultivar

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

8

Tilia mongolica

TIL MO

Aziatische Linde

Snelgroeiend/ niet duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

9

Tilia platyphyllos

TIL PL

Zomerlinde

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

8

Tilia platyphyllos cultivar

TIL PL CV

Zomerlinde cultivar

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Inheems

Zeer algemeen

8

Tilia tomentosa

TIL TO

Zilverlinde

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

6

Tilia tomentosa cultivar

TIL TO CV

Zilverlinde cultivar

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer algemeen

6

Tsuga

TSU

Hemlockspar

Normaal

1e grootte

Uitheems

Algemeen

5

Ulmus glabra

ULM GL

Bergiep

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Inheems

Algemeen

8

Ulmus glabra cultivar

ULM GL CV

Bergiep cultivar

Traaggroeiend/ duurzaam

2e grootte

Inheems

Algemeen

6

Ulmus x hollandica

ULM HO

Hollandse Iep

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Inheems

Algemeen

8

Ulmus x hollandica cultivar

ULM HO CV

Hollandse Iep cultivar

Traaggroeiend/ duurzaam

2e grootte

Inheems

Algemeen

6

Ulmus minor

ULM MI

Gladde Iep

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Inheems

Algemeen

8

Ulmus minor cultivar

ULM MI CV

Gladde Iep cultivar

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Inheems

Algemeen

8

Ulmus RESISTA ® cultivar

ULM RE CV

Resistente iep

Traaggroeiend/ duurzaam

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

11

Zelkova serrata

ZEL SE

Japanse Zelkova

Normaal

1e grootte

Uitheems

Zeer zeldzaam

10